Maa-alune lennuväli Serbias

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40173
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Maa-alune lennuväli Serbias

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kunagi läbi jooksnud teema, kuid ei leia enam :( . Jutt siis Serbias asuvast maa-alusest lennuväljast, kus kõik peale lennuraja oli raiutud kaljusse

http://www.youtube.com/watch?v=X455wiHC ... ed&search=

sama video kõrval on näha teisigi
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
-=Mortyr=-
Liige
Postitusi: 363
Liitunud: 26 Okt, 2005 13:00
Kontakt:

Postitus Postitas -=Mortyr=- »

........
Viimati muutis -=Mortyr=-, 05 Jaan, 2016 21:05, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
FW Anton
Liige
Postitusi: 1831
Liitunud: 01 Jaan, 2005 20:06
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas FW Anton »

Lennuvälja kui sellist kalju sees siiski pole on vaid angaarid ja tehniline teenistus. Lennuväli ise on seal ikkagi maa peal. Ka Šveitsis on sõjalennukid kõik kaljude sisse peidetud nagu seal videoski.
Anton - horridoo!
Kasutaja avatar
-=Mortyr=-
Liige
Postitusi: 363
Liitunud: 26 Okt, 2005 13:00
Kontakt:

Postitus Postitas -=Mortyr=- »

Ei julge päris täpselt öelda, aga vene kanalilt(ei mäleta milliselt) oli tõepoolest selline saade. Seal olevat hukkunud mitu lendurit maandudes, seda mäletan täpselt. Kas on siis võimalus, et maabudes nad lihtasalt sõitsid angaaridesse ebatäpselt? Tegu oli 60 aastatega.
EOD
Liige
Postitusi: 4694
Liitunud: 12 Jaan, 2006 15:57
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas EOD »

Göteborgi Säve lennuväljal ka kalju sees endine õhuväebaas, kuhu nüüd külalisi lastakse. Kahjuks juhtusin ise sinna sel päeval, kus töötajad olid mingil muul üritusel ja baas suletud. Igatahes tasub huvi tunda.
Sõber teenis Kaug- Idas mingil lennuväljal, mida sõja ajal jaapanlased olid kasutanud. Seal olevat olnud rada, mis suundus otse mäe sisse. Seega kordusringile mineku võimalust polnud. Väljaulatuva rajaosa all olevat olnud kõrgrõhu auruküte, mis hoidis raja iga ilmaga kuiva.
Jutu tõesuse eest ei vastuta, kuna ise pole näinud.
Kasutaja avatar
-=Mortyr=-
Liige
Postitusi: 363
Liitunud: 26 Okt, 2005 13:00
Kontakt:

Postitus Postitas -=Mortyr=- »

Nojah, midagi taolist mõtlen minagi.
Enam pole vist juhuslik kokkusattumine?
Järelikult midagi kalju sisse ikka läheb.
Sipelgas
Uudistaja
Postitusi: 7
Liitunud: 14 Juun, 2005 13:55
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Sipelgas »

Tegemist siis Bosnia ja Horvaatia piiril oleva lennubaasiga, millest oli siin juttu vist 2005 a. Need videod on ilmselt Jugoslaavia aegsed. Leidsin selatsamast Youtubest ühe hea video kus on näha kuidas asi paiknes

Aerodrom Željava 01-Pozicija pealkirja alt.

Seal alguses kah andmed kirjas.
Ei usu hästi, et selliseid ühel riigil(mitu oli) aga mine sa tea.
Plješevice on selle mäeaheliku nimi.

http://www.youtube.com/watch?v=xrUtGIpH ... ed&search=
Me keegi ei ole täna need kes olime eile
Sipelgas
Uudistaja
Postitusi: 7
Liitunud: 14 Juun, 2005 13:55
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Sipelgas »

http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... highlight=

Siin see eelmine arutelu. Kusjuures suhtlesin ka ühe inimesega privas ja tal oli plaan minna seda pika külastama 2006 suvel kui ma ei eksi. Kuna eelneval aastal oli käinud ja näinud sama mäe otsas olevat raadiomasti Horvaatia poolelt
Me keegi ei ole täna need kes olime eile
furaska
Liige
Postitusi: 96
Liitunud: 15 Nov, 2005 13:04
Kontakt:

Postitus Postitas furaska »

jah. mina see olen kes pidi seda külastama minema,aga nagu alati tuli midagi vahele ja horvaatia reis jäi ära .aga mõtet pole maha matnud,sest minule jättis horvaatia ja aadria meri nii sügava mulje et kindlalt tahaks sinna tagasi.igal juhul olen sellest kohas väga lähedalt mööda sõitnud(nagu sai hr.sipelgaga seda asja arutatud ja pilti kokku pandud).kellel iganes kunagi horvaatiasse asja pidage meeles et see koht on väga lähedal sellisele looduspargile nagu on-Plitvicka ozero.see tele mast millest juttu oli asub mäe otsas mille nimi on pljesivica gora.igal juhul pole ma mõtet maha matnud sinna seda otsima minna.aga tundub et ka see aasta jääb see reis ära.
alati saab paremini...
furaska
Liige
Postitusi: 96
Liitunud: 15 Nov, 2005 13:04
Kontakt:

Re: Maa-alune lennuväli Serbias

Postitus Postitas furaska »

Iidamast ajast teema, aga....käisin sel sygisel seal kohapeal ära.
Algul tutvusin igasugu kaartidega(põhiliselt googlemap) ja tegin kodutööd. Lennuväli asetseb ju selliselt, et osad rajad ja tunnelid jäävad Bosnia poolele. Et ei tunduks neile see nagu piiri- rikkumisena.
Ühesõnaga lähenesin sinna objektile Licko Petrovo küla poolt. Kest küla näitas ultra pisikene viit Zeljava poole. Esimese hooga ei märganudki teda vaid kihutasin mööda.
Zeljava on pisike küla moodi arendus kus asus selle lennuvälja maapealne staap ja muu säärane mis maa peal pidi olema. Kasarmud, autopark jne. Mingist vanast ajast vedeleb ka põõsaste vahel vana DC 3 vrakk.
Sealt edasi muutub vana betoontee üha kitsamaks. Loodus tungib peale. Autoks oli Volkar T4 buss.
Kohati oli tunne et sõidadki põõsastikus. Väheke hirm oli ka. Oli ju mitmel korral tee ääres miinide eest hoiatavad sildid. Ühesõnaga- Zeljava külast kohale oli ca. 1,5 km. põõsaste vahelist tunglemist. Ainsaks orientiiriks oli vaevumärgatav betoonist tee.
Koha peal, Lennurajad hakkavad juba kinni kasvama. Sellist tunnet, et seisad raja otsas ja vaatad teisele poole lõpuni- enam ei ole. Kohati on põõsad muutnud raja ainult 3-4 meetri laiuseks.
Tunneli suudmetele on suured kruusavallid ette veetud. Et ei tuleks tahtmist kellelgi sinna veokaga sisse sõita. Tunnelitesse ei riskinud ka ise sisse minna. Miini hoiatused on igal pool.
Tagasi tulles kohtasin Zeljava baasis kaubikuga reisivaid Sakslasi ( Nagu minulgi, oli kaubikusse voodi ja esma vajaduslik sisse ehitatud). Elasid ja olid seal jumala metsikult. Auto oli keset betoon platsi. Ilmselt oma hädad tegid ka sinna bussi taha. On ju betoonilt mahaminek seotud suure riskiga. Nendega juteldes selgus , et sellised pool metsikud tegelased. Bussi uksest oli näha metalli otsijaid. Ei hakanud pärima.
Kokkuvõtteks: ega seal midagi erilist vaadata polegi. Algul Serblased seespootl ja pärast loodus väljastpoolt- tegid,teeb oma tööd agaralt. Aga kuna plaan oli ammu juba olemas, et külastada Plitvicke rahvusparki, siis... meie ööbimiskohast asus see objekt 15 km. kaugusel. Paras peale hommikukohvi ära käia.
Olen kuskilt lugenud, et läänemaailmas ollakse järgmisel arvamusel: Tulevastele põlvedel hoiatuseks külma sõja teemal, tahetakse taastada mõned suured sõjalised objektid. Ja see Zeljava baas oli ka seal nimekirjas. Jääme ainult lootma, et sellest saab kunagi lahe muuseum.
Kui aega saan, siis panen mõned pildid ka sellest kuskile ülesse.
alati saab paremini...
NGolf
Liige
Postitusi: 3073
Liitunud: 16 Juul, 2013 11:48
Asukoht: Sakala
Kontakt:

Re: Maa-alune lennuväli Serbias

Postitus Postitas NGolf »

Horvaatia mees Goras Les käis pildistas üles, mis seis seal praegu on:
http://www.iltasanomat.fi/matkat/art-1432648278592.html
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 10 külalist