Tokarev TT

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
holt
Liige
Postitusi: 197
Liitunud: 09 Juul, 2005 8:45
Kontakt:

Postitus Postitas holt »

veider lugu küll, ei tea kas mul on käsi väärakatvõitu või mis, aga minul ei ole TT-ga lastes mingeid probleeme kelgukäiguga, käsi on terveks jäänud alati :roll:
pyssimees
Liige
Postitusi: 44
Liitunud: 11 Apr, 2005 17:00
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas pyssimees »

Hr. Holt tähelepanelikul lugemisel oleksite ilmselt märganud, et kirjutasin: "sageli lõhub" aga mitte"alati lõhub". Ja samas tuleb tõdeda, et ka käed on inimestel erinevad nii suuruselt kui kujult
pole halbu relvi, on vaid kehvad laskurid
propatria
Moderaator
Postitusi: 1522
Liitunud: 04 Mai, 2004 15:36
Asukoht: Dorpat
Kontakt:

Postitus Postitas propatria »

pyssimees kirjutas:...Teiseks suureks miinuseks on madal kelgu jooks (veel madalam kui PM-il) mis sageli lõhub kätt.
Antud väide on juba algusest peale vale.
Kes viitsib, otsigu oma püstol välja, võtku see normaalse sügavusega haardega pihku ja mõõtke joonlauaga ära vahemik käepinnast kuni tahaasendisse tõmmatud kelgu aluspinnani.

PM puhul on see vahemik 0,5-0,6 cm
TT puhul on see vahemik 1,2-1,3 cm


Seega: "Ei kommentaari..." :lol:

Nüüd sellest, et "sageli lõhub" kätt. Usun, et siingi on tegu mõningase kirjandusliku liialdusega ... :lol:

Alkoholijoobes ega rasvavoldilise käega isikutega juhtunud õnnetused on kindlasti erandlikud näitajad.

Ülejäänud juhtudel on enda käe vigastamine võimalik juhul kui relva hoidvat kätt toetada teise käega, jättes seejuures selle käe pöidla tahaliikuvale püstolikelgule ette.
Sedasi võib vastu pöialt saada muide paljude püstolite kelguga, TT pole siin mingi erand.

Igasugused kauboimängimised ja eksperimenteerimised laskeasenditega viivad sageli õnnetuseni, mis on palju kurvemad kui kriimustatud käsi...

Hiljuti oli ajakirjandusest lugeda lugu abipolitseinkust (?), kes tehes hoiatuslasku, tulistas omale kätte...
Ka need Pyssimehe meenutatud 90-ndad tõestasid, et aeglasem "kauboi" saab kuuli kaela või siis püstolit puhastades laseb kontroll-lasu omale munadesse... :shock:

ProPatria
Viimati muutis propatria, 18 Jaan, 2006 15:22, muudetud 1 kord kokku.
Hea sõna ja pussiga saavutab enamat, kui lihtsalt hea sõnaga...
pyssimees
Liige
Postitusi: 44
Liitunud: 11 Apr, 2005 17:00
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas pyssimees »

kuna disskussioon sel teemal läks väga teravaks siis, nagu ma aru saan o propatria ka Tartust, võiks ju kokku saada ja arutada antud teema lõpuni lahti. Minu kontaktandmed, erinvalt propatriast, on foorumis saadaval
pole halbu relvi, on vaid kehvad laskurid
propatria
Moderaator
Postitusi: 1522
Liitunud: 04 Mai, 2004 15:36
Asukoht: Dorpat
Kontakt:

Postitus Postitas propatria »

pyssimees kirjutas:kuna disskussioon sel teemal läks väga teravaks siis, nagu ma aru saan o propatria ka Tartust, võiks ju kokku saada ja arutada antud teema lõpuni lahti. Minu kontaktandmed, erinvalt propatriast, on foorumis saadaval
Vabandan kui mu toon tundus liiga terav!

Vaevalt, et ka isklikult kokku saades suudab Pyssimees mind ümber veenda selles, et TT kelk asub laskuri käe suhtes madalamal kui PM oma... samuti statistika ja üldse teadustöö põhialustes jne. :oops:

Lugupidamisega, ProPatria
Hea sõna ja pussiga saavutab enamat, kui lihtsalt hea sõnaga...
Blitz
Liige
Postitusi: 343
Liitunud: 07 Jaan, 2005 9:42
Asukoht: Dorpat
Kontakt:

Postitus Postitas Blitz »

Propatria põhjalik ja veenev vastus jätab edasisteks arutlusteks küll väga vähe võimalusi. Aga, kui diskussioon jätkub, siis tahaks loota, et ikka siin foorumis mitte mõnes kangialuses. Pole ju mõtet tarkust nelja silma all jagada vaid tuleb seda ikka massidesse paisata! Ehk jääb nii mõnelegi meist siis ka sellest midagi kahe kõrva vahele (loodetavasti küll mitte tinasel kujul) ... :wink:
holt
Liige
Postitusi: 197
Liitunud: 09 Juul, 2005 8:45
Kontakt:

Postitus Postitas holt »

Propatria andmed klapivad täielikult ka minu valduses oleva TT eksemplari suhtes - hoian käes tagaasendisse fikseeritud kelguga püstolit ning tõepoolest jääb kelgu ja minu väga väärtusliku ja hoolega hoitud naha vahele minimaalselt 12mm vaba õhku. Näib, et meil kahel on olnud juhus saada endale kaks sellist TT-d, millel kelk teistest omasugustest oluliselt kõrgemal paikneb :wink:
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Pro Patria jutt TT-st tundub tõesti veenev ja konkreetne. Endal - naljakas küll aga polegi nagu selle relva osas isiklikku (laske-)kogemust.
Kuid seoses TT põhipuudusega (kuradi vilets ergonoomika ja lupsab käest nagu seebitükk) meenus mulle kohe, et mõned aastad tagasi oli Tallinna relvapoodides täitsa saadaval spetsiaalselt TT käepideme jaoks disainitud odavad plastikpõsed. Ja nendesamuste põskete lisamisel muutus muidu viletsa ergonoomikaga TT vägagi kobedaks ja käepäraseks.
Millegipärast pole see fakt siin teravas arutelus nagu läbi käinud.
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Postitusi: 2354
Liitunud: 21 Jaan, 2005 0:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

holt kirjutas:Näib, et meil kahel on olnud juhus saada endale kaks sellist TT-d, millel kelk teistest omasugustest oluliselt kõrgemal paikneb :wink:
ilmselt siis mingi vabrikupoolne defekt jah :roll:
propatria
Moderaator
Postitusi: 1522
Liitunud: 04 Mai, 2004 15:36
Asukoht: Dorpat
Kontakt:

Postitus Postitas propatria »

See TT halva ergonoomika jutt on samuti küllaltki subjektiivne.
Kui vaadata mingit mahukamat püstolikataloogi (näiteks A. Zuki koostatud raamatut), siis näeme, et samalaadse ergonoomikaga on üle poolesaja püstolimudeli... Tõsi, enamasti on neil laskemoonaks tunduvalt nõrgajõulisem padrun.
Seega, pole TT ergonoomikas midagi erakordselt kehva.
Ei maksa unustada, et tegu on ikkagi ligemale 70 aastat tagasi konstrueeritud armeerelvaga, mis on nö oma ajastu laps...

Salveriiviga seotud probleemidest rääkis eespool Pyssimees. Täpsustaks tema juttu sellega, et korras salve, salveriivi ja salveriivi vedruga ei teki tavaliselt mitte mingeid probleeme!
Niipea kui salveriivi vedru on nõrgenenud, salveriivi pesa mustunud või salv deformeerunud, on äpardused kindlustatud.
Salveriivi käik on küllaltki lühike, riivi nupp paikneb avatult ja sellest tulenevalt oli maastikul liikumisel (näiteks roomamisel jne) küllaltki levinud juhused, kus salveriivi nupp sattus mõne eseme vastu ja selle tulemusel vabanes padrunipide (ning loomulikult läks kaduma).
Teine nõrk koht TT konstruktsioonis on lööknõela fiksaator, milline püstoli tühjalt plõksutamisel kippus purunema ja seetõttu kippus kaotsi minema nii lööknõel kui ta vedru.
Isegi kui need detailid õnnestus maast üles korjata, oli ilma lööknõela fiksaatorita relva kasutamine praktiliselt võimatu.
Kokkuvõtvalt: ei maksa püstolit asjatult tühjalt plõksutada!

Peamiselt isikliku arvamusena väidan, et selle püstoli konstruktsiooni puuduseks on kahetoimelise löögi-päästemehhanismi puudumine.
Selle tõttu ta ei sobi eriti tsiviil-enesekaitserelvaks.
Aga selleks ta ju polegi konstrueeritud!

Mis puudutab väidet, et relv on valmistatud kehvast materjalist, siis seegi jutt ei pea paika! Tegu ilmse müüdiga.
Olen kokku puutunud statistilisi üldistusi võimaldava koguse TT eksemplaridega. Ei ole õnnestunud tuvastada märkimisväärseid materjalide kvaliteedi erinevusi. Ehk pisut viletsamast materjalist olid Hiina päritolu relvad, kuid seegi arvamus on subjektiivne.
See, et Poola toodang oleks NSVL omast parem, on tõsi vaid relva välisviimistluse osas... esimestel aastatel valmistati muide Poolas neid püstoleid NSVL-st pärit detailidest! :lol:

ProPatria
Hea sõna ja pussiga saavutab enamat, kui lihtsalt hea sõnaga...
Kasutaja avatar
Kessel
Liige
Postitusi: 354
Liitunud: 26 Sept, 2005 13:29
Asukoht: Fellin - Hapsal
Kontakt:

Postitus Postitas Kessel »

Kes tänast Politsei saadet vaatas, kuulis , et nüüdsest on võimalik ka TT endale ametlikult koju soetada.

S.t TT peale antakse nüüd ka relvaluba.
pyssimees
Liige
Postitusi: 44
Liitunud: 11 Apr, 2005 17:00
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas pyssimees »

Hr.propatrial kes väidab, et minu arvamus TT ebaergonoomilisusest ei pea paika, tasuks võrrelda TT-d teise sama ajastu relvaga Browning HP-ga.
Mis puutub vene TT -de kehva materjali, siis selle kohta võib piisavalt infot saada erialasest kirjandusest. Värskemast võiks nimetada A. Potapovi "Bojevoje strelkovoje nastavlenie. Ot nagana do APS" lk201-206. Grand fair. Moskva 2005.
Hr. propatria väidab et: "Olen kokku puutunud statistilisi üldistusi võimaldava koguse TT eksemplaridega. Ei ole õnnestunud tuvastada märkimisväärseid materjalide kvaliteedi erinevusi. Ehk pisut viletsamast materjalist olid Hiina päritolu relvad, kuid seegi arvamus on subjektiivne. "

Et teha statistilisi üldistusi relvade valmistamisks kasutatavate materjalide kvaliteedi kohta , tuleks neist relvadest läbi lasta sadu, võimaluse korral isegi tuhandeid padruneid. Ja seda mitmest erinevast pariist pärit relvast. Ma ei usu, et seda oleks keegi Eestis või veel vähem Tartus teinud. Milleks seda? Või on hr. propatrial röntkenpilk mis võimaldab materjali kvaliteeti ja koostist pealevaatamisega hinnata? Vägisi tekib küsimus kas hr. propatria on üldse TT-d käes hoidnud või otsustab ta ainult A. Žuki raamatu järgi.
Antud raamat on iseenesest üks selle ala parimaid. Repliigi korras tahaks lisada, et sealt on pärit ka info Colt Pattersoni konstrueerija J. Pearsoni kohta
pole halbu relvi, on vaid kehvad laskurid
propatria
Moderaator
Postitusi: 1522
Liitunud: 04 Mai, 2004 15:36
Asukoht: Dorpat
Kontakt:

Postitus Postitas propatria »

pyssimees kirjutas:Et teha statistilisi üldistusi relvade valmistamisks kasutatavate materjalide kvaliteedi kohta , tuleks neist relvadest läbi lasta sadu, võimaluse korral isegi tuhandeid padruneid. Ja seda mitmest erinevast pariist pärit relvast. Ma ei usu, et seda oleks keegi Eestis või veel vähem Tartus teinud. Milleks seda?
Tõepoolest, milleks?
Ega kõike jõuagi mõttetult analüüsida, vaid selleks, et kunagi tulevikus hakata mõne ennasttäis tegelasega vaidlema...

See, et pyssimees ei ole kuulnud midagi kindlasti paljude katsetuste kohta, nii Eestis kui ka Tartus või mujal, ei tähenda veel seda, et midagi pole toimunud...
Ehk ongi nii parem? :lol:
pyssimees kirjutas:Või on hr. propatrial röntkenpilk mis võimaldab materjali kvaliteeti ja koostist pealevaatamisega hinnata? Vägisi tekib küsimus kas hr. propatria on üldse TT-d käes hoidnud või otsustab ta ainult A. Žuki raamatu järgi.
Lisaks röntgendiagnostikale saab abi varjatud defektide leidmisel ka ultrahelidiagnostikast.

Metallide keemilist koostis on kõige lihtsam määrata analüütilise keemia meetoditega... keerukamad meetodid ma jätaks praegu mängust välja, muidu tekib mõnes põikpäises lugejas ehk kuri kahtlus, kas ma ikka olen ülikoolis keemiat õppinud ja sama ala õppejõuna palju aastaid töötanud... :lol: :lol:

TT-sid olen "käes hoidnud" piisavalt palju, teiste hulgas paari proovipartii relva.

Metallide kvaliteedi ja muude näitajate osas tuginen nii isiklikle kogemustele kui ka mitme NSVL relvaremonditöökoja nö reklamatsioonidokumentatsioonile...

Metallide põhilised mehaanikalised omadused ja nende määramise viisid on kirjas: I. Bolšakov, M. Sergejev, Lukksepa käsiraamat, Tallinn, 1979.

Kes soovib leida kaunis kompaktset ja avameelset käsiraamatut TT nõrkade külgede kohta:

Rukovodstvo po remontu 7,62-mm revolverov obr. 1895 g. i pistoletov obr. 1933 g. 1952, AMETIALASEKS KASUTAMISEKS.

(Soovi korral saab selle [ja analoogsete] raamatu[te] kordustrükiks ettevalmistatud digitaalversiooni minu käest)

ProPatria
Hea sõna ja pussiga saavutab enamat, kui lihtsalt hea sõnaga...
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Postitusi: 2354
Liitunud: 21 Jaan, 2005 0:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

pyssimehele võin omalt poolt kinnitada, et olen PP'd tundnud juba 13a ja kuigi meie teed pole viimsed 6-7 aastat ristunud, võin ma siiski täie kindlusega väita, et kui ma üldse kunagi mingil relvi puudutaval teemal kelleltki nõu peaks küsima, küsin ma täies hingerahus PP'lt. olen küll varem ja hiljem igasugu asjatundjaid - häid ja halbu kohanud aga detailsus ja põhjalikkus (vahel isegi terve mõistusega arusaamatu tasandini ulatuv), millega PP neid teemasid valdab tekitab kurje kahtlusi, et tegu võib olla oma ala geeniusega, vähemalt tartu kandis kindlasti ühe parimaga omasuguste seas. kui mitte kõige paremaga.
propatria
Moderaator
Postitusi: 1522
Liitunud: 04 Mai, 2004 15:36
Asukoht: Dorpat
Kontakt:

Postitus Postitas propatria »

Kaldume teemast kõrvale.
Teistele teadmiseks, et olen Pyssimehega reaalelus piisavalt palju kokku puutunud ja alati hästi läbi saanud. Mu vestluskaaslane on lihtsalt loomu poolest väga vaidlemishimuline. :lol:
Väga palju erialast kirjandust lugenuna on ta samuti arvestatav asjatundja.

Tulles aga tagasi algse teema - TT püstoli - juurde, küsiks, kas on keegi proovinud TT kuuli peatavat toimet tõsta, lastes kuuli relvast välja põhi ees?
Vintpüssist tagumise otsaga ees väljalastud TT kuuli toime oli küll hämmastav. Täpsus muidugi pole pikematel distantsidel suurem asi.

Lugupidamisega, ProPatria
Hea sõna ja pussiga saavutab enamat, kui lihtsalt hea sõnaga...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 22 külalist