Võta riigikaitses võim ja langeta otsused.

Reklaamid ette ning kajastused tagantjärele. Aga paluks et ikka militaarasjadega seotult...
Vasta
mx77
Liige
Postitusi: 1452
Liitunud: 15 Jaan, 2010 20:36

Re: Võta riigikaitses võim ja langeta otsused.

Postitus Postitas mx77 »

Ei tea, endal sellist infot pole ja ligi ei pääse. Äkki mõni tegevteenistuja kommenteerib.
toomas tyrk See peab ikka üks meeletu edevus ning hea enesearvamus olema, mis sunnib sellist möla sellistes kogustes tootma. Siis nüüd tekib üha rohkem ja rohkem tunne, et ju ikka keegi maksab selle eest.
Lemet
Liige
Postitusi: 19913
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Võta riigikaitses võim ja langeta otsused.

Postitus Postitas Lemet »

A võta ja vestle mõne ajateenistujaga. Soovitavalt 11-kuulisega, need on enamuses keskhariduse ja vähe laiema silmaringiga.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Võta riigikaitses võim ja langeta otsused.

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Nii et kui tahate teada, palju on meil vaja aastas ajateenijaid, siis peaksite võtma arvu A - ehk sel aastal toodetava SA üksuse suurus 100%, ning jagama arvu B - ajateenistusest väljangemise % ja arvu C - väljalangemise % reservis, korrutisega. Kuna reservis oleku aeg on mitu aastat, siis peaks arv C näitama aastast väljalangevust ning olema astmes - numer mis näiteb reservis oleku aega :shock: Läks keeruliseks? Pole hullu. See on küll õige valem, kuid tegelikult ma üritasin tõestada oma asjadega kursis olemist 8)
Viimases Sõduris on keski KJPS SKO major lahanud seda RÕK-ide statistikat ja mind võttis loetu küll jahmatama (kuigi ma arvasin ka varem, et taolised tulemused meil kõrged just pole). Täna võib vist RÕKi osalemist põhimõtteliselt pidada tegeliku reservi suuruseks (vähemalt RA kontekstis) ja see arv on täna 55%. Jube ressursside põletamine kui otse öelda...

Aga selles asjas peaks osalistele andma lipu kätte - reservlasega ühenduse pidamine reservis olles. 10 aastaga üleminek kantseliitlikult "olete kohustatud ilmuma" kutselt "me vajame tead ja seal õpetatakse huvitavaid asju" on muidugi edasiminek, aga minu kujutluses figureeris juba paar aastakest tagasi sihänne (nt KRA) büroo, kes helistab lihtsalt reservlasi läbi, kuidas teil läheb, kas teie kontaktid mis meil on (see ja see) on kehtivad jne. Inimene tunneb end tähtsana, kontaktid püsivad aktuaalsena ja arvan, et ka kohalkäimise % hakkab kasvama.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Võta riigikaitses võim ja langeta otsused.

Postitus Postitas Martin Herem »

Üks (järjekordne) asi mis mind hämmastab, on suhteline "pimedus" RÕKidel mitteosalejate suhtes.
Me teame, et 40-45% kutsututest ei osale RÕKidel. Siit võiks teha järelduse, et selline % tuleb ka mobilisatsiooni korral kohale. Kas see päris nii on, seda näiotab mobilisatsioon. Minu on aga teatud kahtlused selle võite osas.
Põhimõtteliselt jagunevad RÕKil mitteosalejad 3-ks grupiks.
1) inimesed, kes ei saa kutset kätte - nad ei ela Rahvastikuregistri andmetel asuvas elukohas, ei saa kutset kätte (pole hetkel kodus), ei võta kutset vastu
2) inimesed kes saavad kutse kätte aga kohale ei ilmu - nemad on kõigele sülitajad, väärtegijad.
3) inimesed, kes taotlevad ja saavad RÕKist vabastuse - tervis, pere, töö, haridus. Kusjuures tervis ei ole minu hinnangul neist kolmest isegi mitte suurim. Samas mobilisatsiooni korral tuleks neist mingi hulk ju ikkagi teenistusse.
Täna ei ole mul päris head statistikat, kuid ma arvan, et kui me ei vabastaks (va tervis), siis oleks puudujatest 1/3 RÕKil.
Nende vastu, kes kõigele kõrge kaarega lasevad, pole ka eriti midagi teha. Minu silmis on nad sõduritena kadunud ... kodanikena ka... kui nad just oma seisukohti ümber ei vaata.
Kindlasti tuleks parandada RÕKi kutsete kättesaamist. Teatud variandid selleks on: ajateenistuses selgeks õpitud üksuse number ja massimeedia teavitus RÕKist; lihtkirjade saatmine (isegi kui see pole "ametlik" kutse), iga taseme ülemate ja erinevate kanalite kasutamine RÕKi teavituseks, tegevväelastest ülemate suhtlemine reservväelastega.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Võta riigikaitses võim ja langeta otsused.

Postitus Postitas Kapten Trumm »

No kui inimesel on ikka kaljukindel veendumus, et ta peab osalema, küll ta selle kutse ka kätte saab. Või hoolitseb selle eest, et KRA andmebaasis oleksid õiged andmed. Minuarust on meie häda selles, et see veendumus pole nii kindel midagi ja sealt edasi on juba tehnilised detailid (kutsele mitte järgi minek, medkomisjonis vigurdamine).

Seda statistikat on meil kogutud nii 2010. aastast ja neid mitteilmunute kaalutlusi pole uuritud. Igasugu hoiakute puhul (sic!) tasub tähele panna, et need on saadud sellelt nii öelda paremalt osalt ehk sellelt 55%-lt kes kohale ilmusid. Arvan, et kui küsitleda kogu valimit (sh ka neid, kes ei ilmunud), saavad olema tulemused oluliselt lahjemad, sh ka vastused küsimustele stiilis "kas sõja korral tuleksite", "kas järgmine kord tuleksite" jne.

Positiivne on see, et nagu kuulda on olnud, on inimesed RÕKi pärast ka välismaalt koju sõitnud, tean nt juhtumit, kus isik töötas Austraalias ja kutse peale tuli osalema. Seega need rahvastikuregistrid ja kutsete teemad on hea tahtmise juures kõik lahendatavad, lihtsalt küsimus on sihtgrupi hoiakutes. Kes tahab, leiab võimaluse, kes ei taha, leiab põhjuse.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
HeiniR
Liige
Postitusi: 2017
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Võta riigikaitses võim ja langeta otsused.

Postitus Postitas HeiniR »

See kui olen RÕKil nt kooliasjade tõttu taotluse teinud, ei tähenda, et ma kõigele kõrge kaarega lasen.
Mina ei võrdleks RÕK'i ja mobilisatsiooni - kaks täiesti erinevat asja. Natuke vigiseksin ka selles osas, et paraku kattub EKV enamuse ajateenijate reservimineku aeg kevadiste sesside, lõpetamiste jms. Sama kehtib ka RÕK-i puhul, kuna nii reserviminevate üksuste kui reservväelaste õppused on sisuliselt üks ja sama (KT,SIIL jms). Paraku on aga nii, et koolis eksami või kaitsmise aegu valida ei saa ja sellest tulenevalt teeb (üli)õpilane valiku pigem kooli kasuks, sest muidu peab koolilõpetamist jms pikaks ajaks edasi lükkama. Teisalt arusaadav, et kõikide selliste nüanssidega arvestada ei saa ja selle tulemuseks ongi see, et Martin Heremi poolt toodud mittekohaletulijatest vähemalt 1/3 teeb taotluse.

PS! Oma tuttavate seas muideks olen valdavalt näinud viimase aasta sündmuste taustal tendetsi, et inimesed, kes ennem pigem rahust ja armastusest rääkisid, istuvad nüüd vähemalt vait ja päris paljud otsivad võimalust riigikaitses osalemiseks (eelkõige läbi KL, sest ajateenistusest on ju kunagi "pääsetud").
Olen muidugi kohanud ka praeguste sündmuste taustal seda, kuidas "tervise" tõttu ajateenistust mitteläbinud, kuid tegelikult vägagi sportlik ja tugev noormees ütleb, et tema ei ole sõjalist väljaõpet saanud, tahaks nagu ise ka kuidagi panustada, samas KL SBK jaoks justkui ka aega ei leia (muidu ei jõua trenni teha ja muud sada häda), aga kui jamaks läheb, siis kindlasti on kohustatud minema "välja" kõik mehed, kes ikkagi sõjalist väljaõpet saanud (ajateenistuses ja ka KL-s). See on nende kohus, sest riik on neile ressursse panustanud.
Sellisel hetkel mõtled, et muidu nagu mõistlik inimene, aga see jutt... :dont_know:
HeiniR
Liige
Postitusi: 2017
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Võta riigikaitses võim ja langeta otsused.

Postitus Postitas HeiniR »

Mõtteid veel arstliku komisjoni teemal.
Olen varem kuulnud mitmel korral mitmelt isikult, kuidas nt rahamaksmisega (sisuliselt altkäemaks) isik vabastati teenistusest.
Kui võrdleme altkäemaksu andmist muu riigi sfääriga, siis kindlasti on olukord parem, seega eeldan, et ka EKV-s on aastad pigem mõjunud meelsuse osas hästi ja igasugu selline korruptsioon on vähenenud.
Kuid siiski, kas arstliku komisjoni puhul ei ole mõeldav, et need kes läbivad mingis piirkonnas (nt Läänemaal) arstliku komisjoni ja teenistusest vabastatakse tervislikel põhjustel, siis neist kutsutakse valimi alusel kordusülevaatusele veel miski eri arstliku komisjoni poolt, mis justkui kinnitab/auditeerib eelnevalt tehtud arstliku komisjoni otsust.
Lisaks olen tähele pannud veel seda, et kui esialgu antakse pikendust nt 6 kuud arstliku ülevaatuse ja täiendava uuringute tegemiseks, siis mõni käib sedasi 5 korda, iga kord uuesti komisjoni minnes ütleb, et kahjuks ei ole veel vajaliku arsti juures käinud (tegelikult soovitaksegi venitamisega pääseda).
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Võta riigikaitses võim ja langeta otsused.

Postitus Postitas Martin Herem »

HeiniR - kõrge kaarega laskjateks pean ma neid, kes saavad kutse kätte aga kohale ei tule. Mingit vabastust ka ei taotle. Tulevad väärteo menetlusele (või ei tule sinnagi), saadavad kõik pikalt ja maksavad trahvi. Need kes taotlevad vabastust, teevad õigesti. Seaduse mõistes kohe kindlasti. Kui on vaja siis on vaja. Kui on alust anda, siis antakse. Siin pole midagi vaielda. See on iga kodaniku südametunnistus, mis määrab vajaduse. Vahel ongi võimalus oma tegemisi sättida, kuid mina ei hakka seda kellelegi SIIN nina peale viskama. Realses elus olen küll soovitanud erinevaid asju. Näiteks osaleda selles mahus, mis eksamite sooritamist ei välista. Töö asjus täpselt sama.
Täna on aga kõrgkoolide rektorid kokku leppinud, et kõigile RÕKil osalejatele luuakse võimalus eksamite arvestuste järgi tegemiseks pärast RÕKi. Nii et sel aastal sellise jutuga vist ei maksa minna ... Minu teada täna selline vastus väeosadest antaksegi.
Med komisjoni altkäemaksu jutt on selline ... pigem kuulukas. Jah on küll inimesi vahele jäänud ja süüdigi mõistetud. Samas ei ole mõistlik neid topelt kontrolle teha. Vabastatakse nii kui nii, kuid niigi koormatud komisjonid saavad vaid tööd juurde. Lihtsmalt öeldes: ebaproportsionaalne kulu võrreldes tulemusega.
Pikendustega on tõesti veidi kummaline värk, kuid mina näiteks ei näe lahendust. Mitte kellelgil ei ole õigust nõuda iimeselt: ravi end terveks, kui ta pole teistele ohtlik. Nii juhtubki, et komisjon annab mingi tervisehäda korral pikendust. Kui kodanik ei kavatsegi end ravida, siis on ta 6 kuu või aasta pärast samas seisus. See on üks meie kodanikuvabadus - olla haige.
HeiniR
Liige
Postitusi: 2017
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Võta riigikaitses võim ja langeta otsused.

Postitus Postitas HeiniR »

Martin Herem, see raha maksmine nüüd päris kuulukas ei ole, lihtsalt arvan, et riik kui selline on 5 aasta jooksul teinud igasuguse korruptsiooni osas hüppe paremuse suunas.
Mis puutub aga pikenduste andmisse, siis nii mitmedki tuttavad (käesoleval hetkel ka üks sugulane) just seda teed käib. Ütles, et otse vastu ei ole, et mingeid muid kõverusi endale külge ei mõtle, aga põlv pidi katki olema. Samas kuidas see põlv nüüd rohkem katki on kui peale 6 kuud antud pikendust? 6 kuud on piisav aeg selgitamaks, mis viga. Kui peale seda ei ole miskit, siis ei tohiks enam küsimust olla...Seda korduva pikendamise võimalust on aga kasutanud päris mitmed minu tutvusringkonnas. Lõpuks mehed nii vanad, et komisjon saab isegi aru, et natuke mõttetuks muutunud selliste võtmine.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Võta riigikaitses võim ja langeta otsused.

Postitus Postitas Kapten Trumm »

HeiniR - kõrge kaarega laskjateks pean ma neid, kes saavad kutse kätte aga kohale ei tule.
Üks ülelaskmise võimalus on jäänud tähelepanuta. Julgen arvata, et taolisi on kaugelt rohkem, kui neid "kõrge kaarega laskjaid".

Natuke vähem kõrgema kaarega laskjad on sellised, kes ei lähe kutsele järgi (siin lähevad samasse patta nendega kes ei saanud kutset kätte - eristada pole võimalik). Olen elus üksjagu tegelenud võlglaste tagaajamisega ja on üsna tavaline trikitamine, et saadakse postkasti teade tähitud kirja kohta, kus on märgitud kirja saatja - lihtsalt ei minda kirjale järgi. Võibolla on mul liiga negatiivne kogemus, aga ärge hinnata taolisi natuke peenemaid kõrge kaarega laskjaid alla - neid on rohkem kui arvatakse.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Võta riigikaitses võim ja langeta otsused.

Postitus Postitas Martin Herem »

Trumm - pole muud kui nõustuda ... uuesti ...
Põhimõtteliselt jagunevad RÕKil mitteosalejad 3-ks grupiks.
1) inimesed, kes ei saa kutset kätte - nad ei ela Rahvastikuregistri andmetel asuvas elukohas, ei saa kutset kätte (pole hetkel kodus), ei võta kutset vastu
HeiniR - umbes sama ...
Vähemalt nii ma mõtlesin, isegi kui välja ei loe.
HotelVictor
Liige
Postitusi: 208
Liitunud: 23 Nov, 2013 14:06
Kontakt:

Re: Võta riigikaitses võim ja langeta otsused.

Postitus Postitas HotelVictor »

Kpt Trummil on tuline õigus!

Antud juhul saadeti need vastuvõtmata tähitud kirjad järgmise ringiga lihtkirjadena. Miks ma seda tean? No meedias kirjutati ja ma ise ei läinud ka tähitud kirjale järgi.. :oops: Saadeti seda mulle jäärapäiselt sissekirjutusejärgsele aadressile, kuigi Eesti.ee keskkonnas (ja kõigis teistes keskkondades) on sulaselgelt määratud kontaktaadressiks teine aadress. Vast peaks lisama, et endal kindel plaan SIILil osaleda, seda hoolimata ülikooli õppetööst ja töö juures samasse vahemikku langevast lähetusest..

Lisaks jääb mõistetamatuks miks ei võiks seda kutset e-mailina saata? Saan aru, et mõnedel kontaktandmed muutuvad - siin arutelus on juba lahendus selle vältimiseks välja pakutud: reservistidega tuleb suhelda ka ajateenistus--RÕK (ja RÖK--RÕK) vahemikus. Mu enda pataljon sai minuga ilusti e-maili teel kontakti, kuigi tegemist ei olnud otseselt RÕK kutsega..
Kasutaja avatar
renxus
Liige
Postitusi: 63
Liitunud: 01 Sept, 2005 9:37
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Võta riigikaitses võim ja langeta otsused.

Postitus Postitas renxus »

Mul on küll mõte, kuidas saab hüppeliselt suurendada tervete meeste arvu, kes ise ajateenistusse minna tahavad. Kõik, need, kes on tervisehädadega, lähevad asendusteenistusse päästeameti, kiirabi, hooldekodude jms juurde. 1,5 aastat ja õpivad oskusi, mida on tarvis sõja korral elanikkonna kaitseks ja teenuste toimimiseks. Vabaks saavad vaid need kes on invaliidudgrupi peal. Ka see on osa riigikaitsest, kusjuures väga oluline osa. Ja põhiseaduse kohaselt on kõik mehed kohuslased. Tervete meeste statistiline % tõuseks ka märgatavalt.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Võta riigikaitses võim ja langeta otsused.

Postitus Postitas Kilo Tango »

renxus kirjutas:Mul on küll mõte, kuidas saab hüppeliselt suurendada tervete meeste arvu, kes ise ajateenistusse minna tahavad. Kõik, need, kes on tervisehädadega, lähevad asendusteenistusse päästeameti, kiirabi, hooldekodude jms juurde. 1,5 aastat ja õpivad oskusi, mida on tarvis sõja korral elanikkonna kaitseks ja teenuste toimimiseks. Vabaks saavad vaid need kes on invaliidudgrupi peal. Ka see on osa riigikaitsest, kusjuures väga oluline osa. Ja põhiseaduse kohaselt on kõik mehed kohuslased. Tervete meeste statistiline % tõuseks ka märgatavalt.
Põhimõte õige. Praegune olukord on selline, kus kasulik on olla haige, sest siis saab ajateenistusest vabastatud indiviid peaaegu aasta pikkuse ellu astumise eelise sõbra ees, kellel pärast kroonuteenistust pole muffigi aga näe osavasti haiget teeselnud sellil on juba vanem bemm ostetud, millega ringi kärutada ja naisi sebida.

Öelgu sotsid, mida tahavad, kuid neokonservatiivne majandusteooria kirjeldab sellised olukorrad kenasti ära. Sestap on vaja luua motivatsioon, mis muudab kroonuteenistusest kõrvale hoidmise tervislikel põhjustel keerulisemaks kui seal käimise. Olgu see siis tervise taastamise ehk ajateenistuseks ettevalmistamise teenistus (igasugu lampjalgsete paksude jms. tegelaste jaoks või asendusteenistus aga igal juhul peab tervisega kimpus olevate poiste teenistus kestma summa summarum kauem kui tervetel.
Kasutaja avatar
pagan
Liige
Postitusi: 1263
Liitunud: 10 Nov, 2011 1:55
Kontakt:

Re: Võta riigikaitses võim ja langeta otsused.

Postitus Postitas pagan »

Vaadake üle see: http://www.lap.ttu.ee/pagan/mil/mil.html
Kui olete rahul siis võiks seda levitada. Asi sai küll valmis "üheteistkümnendal tunnil", nagu kogu meie riigikaitse :roll: .
Aga ehk esimeste seas tormasid valima need kes oma valikus väga kindlad olid.
Kui vahepeal kriitikat ei tule, siis kolmapäeval saadan selle lehekese suuremas mahus laiali.

Seal lõpus jagame ka "soovituse", nagu Mercurius selle 23-dal leheküljel sõnastas. Kirjutan ka ise sellele soovitusele alla.
Ma arvan, et see soovitus sellisel kujul on väga hea - sest toetagem trendi aga mitte konkreetset jõudu.
Julgeolek on ühine mure ja suhelda tuleb kõigiga.
Viimati muutis pagan, 23 Veebr, 2015 15:30, muudetud 2 korda kokku.
Ülbeks minekuga hakkavad vead tulema.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist