Eesti mehed saksa piirivalves.

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
Vasta
Mathias Lutz
Liige
Postitusi: 609
Liitunud: 04 Mär, 2005 23:55
Kontakt:

Eesti mehed saksa piirivalves.

Postitus Postitas Mathias Lutz »

Nädalavahetusel käisin sugulaste pool Muhu saarel Koguva külas.Jutt liikus, nagu ikka, endistele aegadele.Kraamiti vanad albumid välja ja ennäe,mehed vormis piltide peal.Tuli välja ,et koguvas oli sõja ajal saksa piirivalve üksus,kus eesti poisid teenisid.Aga mundrid olid erilised,ei saksa kulle ega muid aumärke.Kraenurkadel valgega ääristatud lõkmed ja pagunid ka nagu punutud.Kas kellegil on sellise vormi kohta rohkem teavet ja mis väeliigi alla need mehed võisid kuuluda?1944 septembris,peale Kõinastu saarel asuva küla hävitamist vene sõjalaevade poolt,läksid need mehed ära Rootsi.Olevat saanud lausa sakslastelt selleks loa?!
Kunnar
Liige
Postitusi: 56
Liitunud: 19 Apr, 2004 13:35
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Eesti mehed saksa piirivalves.

Postitus Postitas Kunnar »

Mathias Lutz kirjutas:Nädalavahetusel käisin sugulaste pool Muhu saarel Koguva külas.Jutt liikus, nagu ikka, endistele aegadele.Kraamiti vanad albumid välja ja ennäe,mehed vormis piltide peal.Tuli välja ,et koguvas oli sõja ajal saksa piirivalve üksus,kus eesti poisid teenisid.Aga mundrid olid erilised,ei saksa kulle ega muid aumärke.Kraenurkadel valgega ääristatud lõkmed ja pagunid ka nagu punutud.Kas kellegil on sellise vormi kohta rohkem teavet ja mis väeliigi alla need mehed võisid kuuluda?1944 septembris,peale Kõinastu saarel asuva küla hävitamist vene sõjalaevade poolt,läksid need mehed ära Rootsi.Olevat saanud lausa sakslastelt selleks loa?!
Need oli Zollgrenzschutz'is teenivad poisid. Peale Koguva olid vahipostid ka Vahtrastes ja Kuivastus. Vähemalt.
Nende ülem Muhus oli oberleutnant ehk siis Zollinspektor Gustaw Putzalowski. Zollgrenzschutz oli vöhemalt algselt Saksa rahandusministeeriumi all, aga vähemalt 1944/45 Saksamaal kui Suur-Saksamaa piirid olid kõvasti väiksemaks jäänud, viidi ZGS Julgeolekupolitsei alluvusse. Mehed kandsid küll ZGS-i mundrit, kuid taskus oli JuPo soldbuch.
Seda, et sakslased meestele Rootsi minekuks loa andsid ma hästi ei usuks. Pigem võidi sakslased millegagi ära lollitada, et näiteks paat kätte saada. Tean juhtumit, kus selline "loaga Rootsi minek" lõppes pikemaajalise arestiga Kuressaares.

Kunnar
Arensburger
Moderaator
Postitusi: 617
Liitunud: 25 Veebr, 2004 19:41
Kontakt:

Re: Eesti mehed saksa piirivalves.

Postitus Postitas Arensburger »

Mathias Lutz kirjutas:1944 septembris,peale Kõinastu saarel asuva küla hävitamist vene sõjalaevade poolt,läksid need mehed ära Rootsi.Olevat saanud lausa sakslastelt selleks loa?!
http://www.militaar.net/viewtopic.php?t=211&start=30
kui sellelt ülaltoodud lehe läbi sirvid, siis saad infot, kes lasi põlema Köinastu majad ja ka seda kuidas Zollgrenzschutzi mehed suhtusid rootsi põgenejatesse, kuigi see ei olnud ametlikult lubatud.
http://www.zollgrenzschutz.de/galerie/200303.html
siit saab mõned näited vormist, mida nad kandsid
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

No näeb välja nagu "tuhandeaastase riigi" raudteelane :wink: Militariseeritud riigi mittesõjaväeline munder siis.
Arensburger
Moderaator
Postitusi: 617
Liitunud: 25 Veebr, 2004 19:41
Kontakt:

Postitus Postitas Arensburger »

1945a. sattusid Zollgrenzschutzi mehed ka rindele lääneliitlaste vastu. Augustis 1944 Kisinjovis puruks löödud 106. jalaväedeviis formeeriti Saksamaal ümber ja selle diviisi Grenadier-Regiment 239 formeeriti Zollgrenzschutzi meestest. Selle üksuse koosseisus on võimalik, et sattusid Läänerindele ka Eestist Saksamaale taganenud Eesti Zollgrenzschutz pataljonide eestlastest mehed.
Zollgrenzschutz viidi üle rahandusministeeriumi alluvusest Himmleri alluvusse 20. Juuli 1944
Mathias Lutz
Liige
Postitusi: 609
Liitunud: 04 Mär, 2005 23:55
Kontakt:

Postitus Postitas Mathias Lutz »

Uus visiit suguseltsi juurde tõi palju täpsemat teavet.Koguvas oli paarikümne meheline piirivalve osa.Ülesanne patrullida rannikupiirkonda umbes 20 km lõigul.Muide seda ka tehti.Suur osa oli eestlasi(Muhu ja Saaremaa poisid)ja ka sakslasi.Sakslane,nimega Paul Kuten(Kuuten)oli ülemaks kohapeal.Veel mäletatakse Suurt Walter`it.Muhu poistest,kelle pildid sain,olid vennad Al-der ja Lean-der Linnupõld.Mõlemad sattusid ka sõja lõpus Prantsusmaale ja sõjavangi.Tulid,või saadeti sealt Eestisse tagasi.Al-der vangistati Tallinnas ja saadeti Siberisse.Jäigi sinna elama.Teine vend aga pääses repressioonidest ja elas Muhus kõrge vanuseni.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 9 külalist