Teekond täpsuspüssini

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
Tav
Uudistaja
Postitusi: 4
Liitunud: 18 Nov, 2015 4:12
Kontakt:

Re: Teekond täpsuspüssini

Postitus Postitas Tav »

Bjorn kirjutas:Ütleb ju, et 90% laskudes 1 MOA sees.

1 MOA @ 100m = 29mm. Seega @ ca 900m = 26cm ring kui mu matemaatika ei valeta.
Matemaatika õige, nagu ütlesin, siis 1-2 lasku ikka alati läheb uitama. Mõte jälle selles, et relv ise on väga täpne.

Eestis jah raske 900-1000m lasta. Seega pole meeletult kallist optikat üldse vaja.
Ise käin välismaal laskmas.

Selline laskedrill on rahvusvaheline vt (F-Class target shooting) ning laske kaugused 300-1000 yardi (275m - 915m)
Laskmis täpsuse harjutamiseks väga hea formaat.

Kokkuvõttes meeletut vahet ei ole, mida lähemal seda väiksem märklaud, lihtsalt tuul mängib rohkem rolli.
Tav
Uudistaja
Postitusi: 4
Liitunud: 18 Nov, 2015 4:12
Kontakt:

Re: Teekond täpsuspüssini

Postitus Postitas Tav »

Moonaks, ise kasutan laiskusest tehase moona .308 WIN. 155GN HBC X20, .308 WIN. 155gr Sierra HPBT.

Ei oska öelda, kuidas sellise moona kättesaadavusega Eestis on. Tean, et Lapua´l on ka väga head moona. 155gr Scenar HPBT on vist sama kui mitte parem üleval toodust, kuid Lapu suht kallis moon. Seega ise laetud on alati odavam, ja kui väga hoolega/korralikult tehtud siis ka parem kui tehase moon.

Jällegi lühema distantsi jaoks võib kasutada hoopis midagi muud ja odavamat, eriti harjutamiseks.
eeru
Liige
Postitusi: 574
Liitunud: 30 Jaan, 2011 21:55
Asukoht: norge
Kontakt:

Re: Teekond täpsuspüssini

Postitus Postitas eeru »

Lapua Scenarile eelistaks ise pigem Norma DL.
Tõsi,,, Scenariga rohkem 6.5 mm kogemusi aga .30 ikka ja alati Norma DL.

http://www.norma.cc/us/Products/Target/308-Win-DL/
Kuulina täiesti Eestis kättesaadav.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Teekond täpsuspüssini

Postitus Postitas Kilo Tango »

eeru kirjutas:Lapua Scenarile eelistaks ise pigem Norma DL.
Tõsi,,, Scenariga rohkem 6.5 mm kogemusi aga .30 ikka ja alati Norma DL.

http://www.norma.cc/us/Products/Target/308-Win-DL/
Kuulina täiesti Eestis kättesaadav.
Igal relvaraual on erinev akustika. Sestap tuleb konkreetse relvaga ikka mitu-setu sorti moona proovida enne kui otsustada, millega lasta. Need kiidetud tippmoonad ei pruugi anda head tulemust kui need konkreetse relvarauaga akustiliselt ei sobi (kuul jõuab raha otsa koos helilaine X-nda peegeldusega). Sõltub muidugi nii laadimisest kui kuulist.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Teekond täpsuspüssini

Postitus Postitas Leo »

Ma ei pööraks liiga palju tähelepanu koikidele nendele pisiasjadele, sest need on suhteliselt ebaolulised. Ise erinevaid relvi lastes erineva moonaga olen märganud, et korralik relv korraliku vabriku täpsusmoonaga hoiab alla 1 MOA hajuvust ja see on täiesti piisav laskmiseks relva praktilise laskekauguse piires. Probleem tekib siis, kui hakata igasugu imekuulide ja laengutega eksperimenteerima ja kuuli ning kiiruse kombinatsioon läheb selliseks, et relvaraud ei suuda enam kuuli stabliliseerida, näiteks lastakse kiire kuuli rauast rasket subsoonilist kuuli, hakkab loperdama. Laskemoona valikul tuleb lähtuda sellest, mis laskemoon on normaalse hinnaga ja piisavalt kättesaadav ja seda lasta nii palju kui jaksab. Näiteks Sako TRG 22 lasi hästi nii aeglase 12 gr Scenariga kui kiirema 10 gr Lock Basega. Hajuvuse vahe oli moned millimeetrid 300 m pealt, täiesti marginaalne erinevus relva kasutust vaadates. Benchresti laskurid tegelevad igasugu relvaraua vibratsiooni ja muu marginaalse teemaga, et relvaraua lainetus ja kuuli väljumine rauast ikka voimalikult täpselt kokku ajada, sest selles spordis on see oluline, inimese voi looma jahtimisel ei ole.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Teekond täpsuspüssini

Postitus Postitas Kilo Tango »

Leo kirjutas:Ma ei pööraks liiga palju tähelepanu koikidele nendele pisiasjadele, sest need on suhteliselt ebaolulised. Ise erinevaid relvi lastes erineva moonaga olen märganud, et korralik relv korraliku vabriku täpsusmoonaga hoiab alla 1 MOA hajuvust ja see on täiesti piisav laskmiseks relva praktilise laskekauguse piires. Probleem tekib siis, kui hakata igasugu imekuulide ja laengutega eksperimenteerima ja kuuli ning kiiruse kombinatsioon läheb selliseks, et relvaraud ei suuda enam kuuli stabliliseerida, näiteks lastakse kiire kuuli rauast rasket subsoonilist kuuli, hakkab loperdama. Laskemoona valikul tuleb lähtuda sellest, mis laskemoon on normaalse hinnaga ja piisavalt kättesaadav ja seda lasta nii palju kui jaksab. Näiteks Sako TRG 22 lasi hästi nii aeglase 12 gr Scenariga kui kiirema 10 gr Lock Basega. Hajuvuse vahe oli moned millimeetrid 300 m pealt, täiesti marginaalne erinevus relva kasutust vaadates. Benchresti laskurid tegelevad igasugu relvaraua vibratsiooni ja muu marginaalse teemaga, et relvaraua lainetus ja kuuli väljumine rauast ikka voimalikult täpselt kokku ajada, sest selles spordis on see oluline, inimese voi looma jahtimisel ei ole.
Siin on väike nõks selles "korraliku relva" jutus. Nimelt oli siin ju teemaks see, et inimene tahtis odavat relva, millega täpsuslaskmist harjutada. Harjutada saab mõistlikul moel siis kui relva & moona kombinatsioonis tekkiv hajumine on väiksem kui laskuri enda tekitatud hajumine. Siit tuleneb ka soovitus just nende õhukese rauaga odavate "mitte korralike" relvade puhul kasutada sellele sobivat moona, sest relvaraua viskumine akustika mõjul on nendel relvadel oluliselt suurem kui nn. "korralikel relvadel". Sestap on ka hajumine mõne moonaga väga suur, mõne teisega laseb peaaegu nagu varmint.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Teekond täpsuspüssini

Postitus Postitas Leo »

Vabandan, läksin oma isiklike kogemuste projekteerimisega liiga hoogu. Kui minna tagasi baastasemele, siis laskmisgurud kinnitavad väikeste erinevustega, et snaipri baastasemeks ja ka lahingutegevuseks 90% olukordadest sobib hästi relvasysteem, mis 600 jardi, mille voib teisendada ka 600 meetriks, piires suudab tabada sihtmärki 2 MOA hajuvusega tehasemoonaga. Selliste parameetritega relvad maksavad 500-1000 € ja sihik teised samapalju ning laskemoon olenevalt valmistaja ja vahendaja ahnusest 1-2 € lasust. Täiesti piisav alustamiseks ja esimeste aastate treeninguteks. Tsehhi ja jugode Zastava laskemoon on piisavalt täpne ja ei ole nii jubeda hinnaga kui Saksa, Soome voi Norra toodang. Sellise piisavalt täpse relvasysteemi puhul tasub kindlasti varuda mitme valmistaja laskemoona ja neid oma relvast läbi lasta ning valida see, mis on koige parem.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist