Soomusvesti valimine

Kõik mis puutub ülejäänud militaarvarustusse...
Vasta
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Soomusvesti valimine

Postitus Postitas ruger »

Vahest peaks siis kasutama rohkem plaadikandjaid-plate carrier tüüpi veste, mida saab kiirelt peale heita. See annaks kuulikaitse, kui kasutada näiteks stand alone level IV plaate. Vastavalt vajadusele siis hoiaks killuvesti-kuulivesti all.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soomusvesti valimine

Postitus Postitas Leo »

Eks parim vest on ikka see, mida seljas kantakse raskel hetkel ja üldvägedele on 24/7 kantav killuvest tähtsaim kaitsevahend peale kiivrit. Kuulikindlad plaadid peamiselt missioonikute ja DA meeste ning SP ja KL sisekaitse teema, kus suurem oht otsetabamus saada. Olen kuulnud, et KL mehed on päris rahul PPA vanade vestidega, mis kaitsevad juudi killuvestist väiksemat pinda, kuid on väga mugavad ja kerged ning märkamatud isegi suvevormi all kanda. KL üksustele sellist parimat kaitsevesti ja varustuse kandmise kombinatsiooni ei ole võimalik välja mõelda, sest ülesanded on oluliselt erinevad. Hallil ajal pumbajaama diversantide eest kaitstes või tagasi vallutades on eelis kuulikindlusel, samas VF kaudtule võimekus totaalse sõja korral nõuab killukaitset ja inimese võime lisakaalu kanda koos riigi võimega veste osta paneb asja lõpuks paika. Kaitseliit on peamiselt ikka kergejalavägi ja ei tasu kõiges skaute ahvida, kes peamiselt Paside peal, vaid ikka oma peaga mõelda. Ei tasu segadusse sattuda sellest, et RA õppusel veoki kastis loksutakse, SA tingimustes muutub see tendiga soomustama veok ühe valangu või miini läbi vennashauaks, ma pigem hoiaks sellest eemale kui sõjaks läheb. Ükskõik kuidas varustuse taskuid kantakse, tuleb need reaalselt asju täis toppida ja siis proovima, kas üldse midagi kätte saab, see on paljudel nõrk koht. Ise pigem kaitsevest ja lahingvarustus eraldi kui koos, siis on vest seljas kui taskuid kohendada vaja. Nii kaitsevest kui eriti kõvad plaadid piiravad oluliselt käte liikuvust, kui palju täpselt, seda peab igaüks ise proovima. Samuti seda, kui palju inimene väsib lisakaalu tõttu. Võin vihjata, et kõhu- ja eriti seljalihased on ikka päeva lõpuks päris valusad, kui väliõppuseks kaitsevest koos kuuliplaatidega selga ajada ja sellega kummargil kestasid korjata. Osa mehi käivad näiteks kõndimas või jooksmas koos kaitsevestiga, külmemal ajal mahub põhivest jope alla ära ja ei tõmba tähelepanu.

Kuuliplaatide haprusest arvasid soomlased seda, et kuni plaadi kihid on koos, siis peab ikka kuuli ka ja inimene seliti kukkudes plaate ikka pooleks ei kuku, pigem on killu lahtilöömiseks vaja plaat mõne meetri pealt täpselt nurga peale maha visata ja põhjalikuks purustamiseks autoga üle sõita. Kuna internetis on teatavasti kogu tõde ja kuulikindlaid plaate või kuulikindla plaadi kujulisi esemeid valmistatakse väga paljudes kohtades ja vahelduva kvaliteediga, ei oma keegi ülevaadet, millist retsi plaadid kestavad, sest põhimõtteliselt on varustuse lõhkumine keelatud ja karistatav. Ametlikud katsetused on ainult kuuli ja killuga, mitte ei loeta kokku, mitu korda saab plaadist tankiga üle sõita :wink: Treeningplaatidega on aga selline lugu, et soomlastel oli üksus missioonieelsel väljaõppel aga mingil põhjusel kuulikindlad plaadid viibisid. Kus häda kõige suurem seal tagala ladu kõige lähem ja meestele lõigatigi 25x30 cm tükid 1 cm paksusest veoautode porikaitsete materjali rullist, mis oli piisavalt jäik ja raske imiteerimaks õigeid plaate. See on siis kummiplaat ja 1 ruutmeetri hind ei ole hull. Üksuse tagalaveebel muidugi pidas kramplikult meeles, et kõikide plaadid vahetati tagasi enne kui sõtta mindi, sest kummiplaat eriti kuuli ei pea.

Ei ole kuulnud, et Soomes või kusagil mujal armees kuulikindlate plaatide purunemine "mittesihipärasel kasutamisel" oleks suurem probleem. Võimalik, et jutud plaatide haprusest ongi peamiselt infomüra ja tagalameeste preventiivsetel kaalutlustel levitatav legend, et kõik karvajalad oma nodi ikka ilusasti hioaks. Mõni suslik võib ju teoreetiliselt peale kaitseplaadi lõhkumist/purunemist käskida emmel-issil tehasest uus plaat osta, kuid need on eratarbijale ikkagi päris kallid, tükihind alates 150 €. Lihtsam on teha kurb nägu ja minna mingi muinasjutuga veebli juurde sõimu kuulama, sest KJ inventari nimestikus on sama plaat kindlasti oluliselt odavam kui eraisikuna tehasest ostes.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Soomusvesti valimine

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Minuarust on plaadikandja justnimelt see kirutud "missiooni-SOF" teema, sest nende üldine killukaitsevõime on üsna napp (st kaitsev osa liiga väike).
Kui see plaat peab ilmingimata olema laos kolme luku taga, siis tegelikult saab suhteliselt väikse rahaga tänapäeval lasta lõigata odavast terasest samas mõõdus kaalu imitaatorid, mille mõtet on siis selles, et isikkooseis harjuks lisakaaluga ja õpiks oma tegevusi vastavalt planeerima.

Olen tähele pannud seda, et täis soomusvesti korral hakkab isikkoosseis nagu võluväel täitma snaiprivastaseid põhidrille, st seismise ja ringi töllerdamise asemel istutakse esimesel võimalusel või visatakse kiiresti pikali, mis on juba avastamise/pihtasaamise vastase tegevuse 80% vajalikust, sest istuvat inimest meie suvisel maastikul, kus on rohi vööni, pole nii lihtne tabada ega avastada.

Inimesed lisakaalu all väsivad kiiremini, seljad jäävad haigeks jne - see kõik tahab täna ja rahuajal läbi mõtlemist (selline väike tühine asi - kas jaosanitari paunas peaks sisalduma soojendavad/põletikuvastased salvid (Capsicam, Lioton), millega päevaga ära vaevatud seljad hommikuks vormis uuesti on. Või jagame pasuna hüüde peale laost tutikad plaadid kah kätte ja avastame, et üksuste liikumiskiirused on aeglased ja väljalangevus arvatust suurem. Võib-olla on vaja põlvesidemeid jne jne.

Kurat ongi detailides - inglise vanasõna.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Soomusvesti valimine

Postitus Postitas Gideonic »

Britid saavad siis endale sellise lahenduse:
https://www.youtube.com/watch?v=Lh60QG_ZZBM&app=desktop

Tundub huvitav, kuigi kommentaarid on üsna mürgised:
https://www.reddit.com/r/Military/comme ... o_british/
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Soomusvesti valimine

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Feliks kirjutas:Kahjuks ei ole ise uue kuulivestiga ringi joosta saanud, küll aga paar korda näppida ja selga proovida. Seega ootaks tõesti sisukamat iseloomustust meestelt, kes sellega juba üle poole aasta tegutsenud. Mõningad tähelepanekud tekkisid siiski juba esmasel kokkupuutel:
1) Kevlar (pehme kiht) on küllaltki paks. On olemas oluliselt õhema kevlariga, kuid sama taseme kaitseastemega veste. Paks kevlar muudab vesti omakorda kohmakamaks. Arvestades, et riigihangete puhul võidab vähempakkuja, siis pole siin midagi imestada.
2) Jääb arusaamatuks EKV fetish ribade suhtes, mis peaks takistama kaba õlast ära libsemist. Peab tunnistama, et need ribad suht-koht lötendavad ja kaba ära libisemist õlast küll eriliselt ei takista.
3) Kõige rohkem häiris õlaosa laius. Piirab teatud määral käte liikuvust...eriti ette . Püstoli laskmine kahe käega saab paras katsumus olema.
Kuulivestidel ongi see kevlari kiht paks. Saksa killuvesti kevlar on sellega võrreldes täitsa nali - pakun, et see patsakas on tegelikkuses vähe tõhusam kaitse kui tavaline killukas. See ei ole mitte vähempakkumisest, vaid kuulivestidel ongi sedasi, juba 90ndatel oli nii. Vesti soomuselemendid on üldiselt standardse suuruse ja kujuga.

Aga kanna see sisse - probleeme tekib veelgi, näiteks kiiresti pikali visates avastad, et miski lükkab kiivri silmile :D
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soomusvesti valimine

Postitus Postitas Leo »

Killuvesti nouded on oluliselt lihtsamad kui kuulikaitsevestil, sellepärast on ka igati loomulik, et IIIA tasemega vestil on rohkem kaitsematerjali kihte. Vestide loige ja selle moju käte liikuvusele on igal kandjal väga tähtis ise järgi proovida ja vajadusel oma varustusetaskud ymber sättida. Soomlastel oli kogemus M05 kaitsevestiga, et eesmine pehme kaitseplaat oli nii lai, et segas kandjal varustusetaskute kasutamist. M2010 vesti kaitseplaat tehti siis moned sentimeetrid kitsam. Kui pyyda siin mingeid trende voi arengud märgata, siis on ilmne, et vanemates vestides on pohirohk maksimaalsel kaitstusel, kuid kasutajad on märganud, et vesti maksimaalsest kaitsest olulisem on liikuvus koos vestiga ja kandmise mugavus, sest kui vesti ei jaksata mugavalt kanda, kiputakse seda esimesel voimalusel seljast ära kiskuma. Sellepärast ongi uuemad vestid modulaarsed, et iga kandja saab kaitsvaid elemente lisada voi ära votta. See teeb ka uued vestid kordades kallimaks.

Vesti katmine molle-paelaga on selline nice to have asi, millel erilist sisu ei ole, sest enamik voitlejaid kannab varustust ikka rakmete voi lahingvesti taskutes. Ei saagi aru, kus kohast see mood on tulnud.

Kovad kuulikindlad plaadid on enamikel Euroopa valmistajatel 25x30 cm, nii et need sobivad praktiliselt koikide Euroopas valmistatud vestide taskutesse. USA vestide ja SAPI ning ESAPI plaatide täpne suurus tuleb yle kontrollida, seal on mitu natuke erineva suurusega kaitseplaati.

Briti uue kaitsevesti kohta olid väga huvitavad kommentaarid, ilmselt kasutajate kirjutatud. Pohimotteliselt on huvitav idee panna vesti seljaosale juurde 1 jäik pulk, mis peaks aitama kanda vesti kaalu peamiselt puusade, mitte olgade peal, kuid inimesed pollult kahtlevad, kuidas selline liikuv osa reaalses elus vastu peab.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Soomusvesti valimine

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Korralik rinnaesise kaitse tähendabki, et isegi laskeasendi võtmine on vaevaline - siin pole muud rohtu, kui kanda ja harju(ta)da.
Kui rinna eest ulatub plaat nibudeni, siis pole jälle õiget kaitset.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Feliks
Liige
Postitusi: 126
Liitunud: 03 Mai, 2010 19:17
Kontakt:

Re: Soomusvesti valimine

Postitus Postitas Feliks »

Paraku ei saa teiega kuidagi nõustuda. Olen kandnud nelja erinevat kuulivesti (kaks erinevat Soomes valmistatud varianti AFG missioonil, US Ranger kuulivesti PS-930 ning lisaks ka Taani armee kuulivesti) ja nende kõigi pehme kevlar on õhem ja osadel ka painduvam kui uuel armee kuulivesti omal. Asi on lihtsalt tootmise tehnoloogias. Võrrelge näiteks EKV varustuses olevaid Iisraeli ja US killuveste!!! Mõlema eesmärk on sama aga kevlari paksus täiesti erinev. Kuulivesti teevad kuulivestiks ikkagi SAPI plaadid, mis peatavad ka automaadi kuuli. Pehme kevlar on mõeldud püstoli kuulide ja väiksemate kildude vastu (suurekaliibriliste STV ja MP kildude vastu ärge väga kaitset oodake). Trumm, see sinu saksa killuvest pakub ka nõrgemate kuulide vastu mingit kaitset https://www.youtube.com/watch?v=NA-A_i3 ... 1592647873

Et ikka puust ja punaseks teha, siis lisan näiteks lingi USA netipoele, kus saadaval kolme erinevat Level IIIA pehme kevlari sisu. Kui on rohkem raha saad sama kaitsetaseme aga kergema ja õhema...LIHTNE!!! 6,4 mm paks=610 USD; 7,5 mm paks =540 USD ja 8,6 mm paks=430 USD http://www.bulletproofme.com/TACTICAL_B ... khawk-Vest
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soomusvesti valimine

Postitus Postitas Leo »

See on oige tähelepanek, minu meelest eriti paks ja kange on jänkide vana PASGT killuvest, uuem Saksa voi Iisreaeli killuvesti tundub suisa monusalt pehme jänki toodanguga vorreldes. Ilmselt vahe on materjali paksuses voi kihtide arvus, sest vanem aramiidkangas on uuest paksem. PASGT ja Bunde killuvestid peaksid molemad olema ka 9 mm kuuli kindlad.

Soome kaitsevestide valmistaja rääkis seda, et uuemate materjalidega on vest oluliselt ohem, näitas vana IIA ja uue IIIA pehmet kaitseplaati ja uus oli ohem. Ohem on ka kergem, kuid seal tekib see probleem, et kuulitabamusel tekkiv kudede muljumine hakkab väga ohukesel vestil liiga sygavaks minema, vene vestidel tohib muljumisjälg olla max 25 mm ja lääne omadel 44 mm sygav.

EKJ uued kaitsevestid on teatavasti päris verise vähempakkumise tulemus, tykihind tingiti nii alla, et 1 Soome valmistaja imestas siiralt, kuidas sellist vesti on yldse voimalik nii odavalt toota ja kasumiga edasi myya? Isegi siis, kui koik allhanked odavates riikides teha, oleks kasum väga väike, Soomes tootes oli omahind korgem kui EKJ ostuhind. Sellest tulenevalt on selge, et vesti tootja ikkagi taotleb kasumit, mitte ei tegele heategevusega. Seega on kasutatud nii odavaid materjale kui vähegi voimalik = vanamoodsalt paksu aramiidkangast ja molle-rihmad tikitakse kylge mingi suvalise odava niidiga. Ilmselt neid asju tuleb veelgi, mis seal on tehtud voimalikult odavalt.
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1475
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Soomusvesti valimine

Postitus Postitas Madis22 »

Huvipärast said kaalule pandud saksa killuvest ML suurus ja norrast toodud kuulivest M suurus ilma kuuliplaatideta. Esimene kaalus 2,9 kg, teine 6,8 kg. Tuleb märkida, et Norra vestil on ka kubemekaitse plaat, kuid see ei anna siiski seda kaaluerinevust. Peamine on hoopis mõnevõrra paksemad killukindlad elemendid. Tuleb tähele panna, et sel vestil tuleb kanda märksa suuremat iseenda raskust ning killukindlad elemendid peavad olema ka puhvriks kandja ja kuuliplaadi vahel. Sellest ka paksem kangas näiteks. Siiski näeb vägisi sedamoodi välja, et metsas hakkab mul seljas olema saksa vest ning norrakas jääb linnategevuseks. Muul ajal sõidab viimane kas RV masinas varustuse kotis, või on riputatud masina portele, mis mind veab.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Medusa
Liige
Postitusi: 860
Liitunud: 21 Jaan, 2005 10:04
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Soomusvesti valimine

Postitus Postitas Medusa »

Vestide kaitseklass on ka erinev, see norraka kuulivesti kevlar on 3A, killuvest on 1 või 2. Sealt juba kaaluvahe, ja tõesti ka vastava riidematerjali arvelt, mis suuremat koormat kannatama peavad. See eriti ei meeldi, et halli tegevuse ajaks on norra vesti riiete alla väheke ebamugav toppida, sinna kuluks kompaktsem ja õhem vest paremini.
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1475
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Soomusvesti valimine

Postitus Postitas Madis22 »

Saksa vesti on mehed korduvalt katsetanud ning 9mm püstolikuuli see peab, mis viitab ka justkui 3A tasemele. Teisalt saavutati märkimisväärne sõduri ellujäämuse paranemine juba pannirauast Adrianuse kiivri ja vietnami aegse nailonvestiga. Kaldun arvama, et norraka võimalik pisut parem killupidavus ei ole väärt pea nelja kilost kandami kasvu.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Kasutaja avatar
kobra
Liige
Postitusi: 212
Liitunud: 30 Juul, 2007 19:13
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soomusvesti valimine

Postitus Postitas kobra »

Madis22 kirjutas:Saksa vesti on mehed korduvalt katsetanud ning 9mm püstolikuuli see peab, mis viitab ka justkui 3A tasemele. Teisalt saavutati märkimisväärne sõduri ellujäämuse paranemine juba pannirauast Adrianuse kiivri ja vietnami aegse nailonvestiga. Kaldun arvama, et norraka võimalik pisut parem killupidavus ei ole väärt pea nelja kilost kandami kasvu.
Klass II ongi 9mm, IIIA on .44 mag ning III on juba 7.62x51
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1475
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Soomusvesti valimine

Postitus Postitas Madis22 »

kobra kirjutas:Klass II ongi 9mm, IIIA on .44 mag ...
See on nüüd liig piiripealne väide, et seda kohe kindlas kõneviisis kasutada. NIJ klass II vest peab 8g lendkeha kiirusega kuni 367 m/s. Parabellumi standardi sama massiga kuul liigub veel 18m kaugusel relvast kiirusega 360 m/s. Saksa vesti katsetamise videodes, mis youtube'is liiguvad, näikse vahemaad märksa lühemad olema ning kõik hilisemad standardid samale padrunile paistavad ka suurema äkilisusega silma.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Soomusvesti valimine

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Saksa vesti on mehed korduvalt katsetanud ning 9mm püstolikuuli see peab, mis viitab ka justkui 3A tasemele. Teisalt saavutati märkimisväärne sõduri ellujäämuse paranemine juba pannirauast Adrianuse kiivri ja vietnami aegse nailonvestiga. Kaldun arvama, et norraka võimalik pisut parem killupidavus ei ole väärt pea nelja kilost kandami kasvu.
Kas meil on keegi reaalselt katsetanud ka neid soomusvesti pehmeid osi?
Minuarust on hetkel ainult oletus, et see saksa killuka imeõhuke element ja soomusvesti vähemalt 2 korda paksem on samahead.
Muide, need saksa killuka elemendid pärinevad ka 90ndatest.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist