Võrumaa Rõuge kant.

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Kasutaja avatar
onu-raul
Liige
Postitusi: 32
Liitunud: 08 Veebr, 2006 20:14
Asukoht: Võru
Kontakt:

Võrumaa Rõuge kant.

Postitus Postitas onu-raul »

Tere.. esimene postitus siis siin foorumis :). Mõtlesin et küsin targematelt inimestelt, et kas Rõuge kandis ka on olnud mingeid lahinguid või militaarse otstarbega ehitisi (kaevikud jne) ? Küsin, kuna endal on maakodu seal kandis ja paljud on minult uurinud seda et kas rõuge ümbruses on toimunud mingeid ajaloolisi lahinguid, kuid pole osanud ise sellistele küsimustele vastata. Endale pakub see teema väga huvi. Võibolla on siin inimesi, kes oskavad rääkida midagi selle kohta või siis oskavad soovitada vastavat kirjandust.
Otsinguga ei leidnud korralikku vastust, seega mõtlesin üle küsida. Vabandust kui postitus on vale teema all...
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

info

Postitus Postitas hillart »

Just ajaloolisi lahinguid selles kandis minu teada küll toimunud ei ole, kuid II MS lahingutest Lõuna-Eestis annab raamat "Emajõgi 1944" küll mingi ähmase pildi. Edasi uuri juba ise koha peal. Küsitle kohalikke vanemaid elanikke, kui sa juba seal kandis peatud (nagu ma aru sain, oled seal suviti ja peaksid siiski kohalikega mingit kontakti omama). Arvesta sellega, et 44-l pidasid saksa väed Lõuna-Eestis väga aktiivset viivituslahingut ja seal on vaevalt ühtegi kilomeetrit ja jalatäit maad, kus poleks Punaarmeele vastu hakatud.
Kontakteeru Vastseliina Ajaloo Klubi´ga (ka siinse foorumi kaudu võimalik). Neil peaks nii seda, kui teist öelda olema.
Edu ja huvitavaid avastusi!
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Kasutaja avatar
onu-raul
Liige
Postitusi: 32
Liitunud: 08 Veebr, 2006 20:14
Asukoht: Võru
Kontakt:

Postitus Postitas onu-raul »

tänud.. Eks ma uurin seda infot edasi ja kui leian midagi huvitavat, siis annan teada :wink:
gryynwald
Uudistaja
Postitusi: 26
Liitunud: 24 Juun, 2005 14:35
Kontakt:

Postitus Postitas gryynwald »

nooruses elasin rõuge kandis ja ajaloohuvilisena sai vanematelt inimestelt ühtteist uuritud. kahjuks paljud on manala teele läinud ja asjalikku infi jääb igapäevaga vähemaks.
suuremaid lahinguid seal ei olnud välja arvatud mõningad väiksemad kontaktid, mille olemasolud on ka minuni jõudnud:
Haanja poolt olevat tulnud venelaste voor ja nogo külas enne rõuget olevat rünnanud neid saksa lennuk, mille tulemusel punaarmee kandis kahjusid, samuti olevat külla ka pomm visatud, mida kohalikud kindlasti teavad.
Rõuge kohal tiirutanud vene lennuk, mis õhutõrje poolt alla lasti; teine versioon räägib õhuvõitlusest. lennuk ise kukkus ööbikuoru tagumisse järve. Peale sõda kohalikud poisid kiskusid vraki jupikaupa välja ja tassisid vanarauda. kuuekümnendatel käisid järve, tulemusteta, traalimas vene sõjaväelased.
kesk-rõuges vanas apteegi majas (on siiani veel alles) elas petseri või pihkva linna komandant, kes venelaste poolt kinni võeti, mille kohta on samuti mitu versiooni. Üks versioon räägib, et komandant pidas vene tanke omadeks ja vastuminnes võeti ta kinni. teine versioon räägib, et venelaste tulek oli ootamatu ja ta saadi öösel oma peatuspaigas kätte.
samuti on külainimesed rääkinud, et milliseid teid pidi vene tankid liikusid rõugesse. Üks neist lasti kasaritsa-rõuge vahel puruks (koht teada).
samuti tean põldu kus asus venelaste ajutine lennuväli.

mis puutub kaevikutesse, siis minu suureks üllatuseks olen leidnud neid kurgjärve kandis kõige suuremas mülkas, suurematest teedest ja küladest eemal. kaldun arvama, et need rajas vene sõjavägi viiekümnendatel, õppuste käigus.

rõugest natuke eemal nursi külas lasti alla saksa lennuk venelaste õhutõrje poolt. lendurid pääsesid kuid mõlemad lasti juba õhus venelaste pool maha. üks neist maandus ja hiljem maeti vahetult sammasse kohta kuhu lennuk alla tuli ja teine maeti kahrila järve kaldale.
Kasutaja avatar
onu-raul
Liige
Postitusi: 32
Liitunud: 08 Veebr, 2006 20:14
Asukoht: Võru
Kontakt:

Postitus Postitas onu-raul »

ohhoo.. päris hea informatsioon ... Huvitab see asi, et kus kohas see tank ribadeks lasti ? Enda maakoht on ka seal Rõuge - Kasaritsa tee ääres. Vanaema teadis rääkida et sakslased olid põgenenud üle rõuge surnuaia. Olevat palju relvi maha jätnud , mille kohalikud minema tassisid. Kadunud vanaisa rääkis , et riputas ühe relva oma metsa puu otsa aga nüüd seda raske leida , kuna puud on päris suureks kasvanud. Rõuges olevat palju sellist träni ära peidetud, mis siiani ootavad leidmist.
gryynwald
Uudistaja
Postitusi: 26
Liitunud: 24 Juun, 2005 14:35
Kontakt:

Postitus Postitas gryynwald »

tank lasti külatee peal puruks utesoo kandis ja ta jäi sinna aastateks vedelema, aga kuna külamehed tahtsid teed kasutada, siis ajapikku tekkis uus tee ümber tangi - jõnks tee sees peaks praegugi alles olema.

Olen korjanud nodi vahelduva eduga alates 88 aastast ja uurinud kohalikelt ja vanadelt rindemeestelt igasugu informatsiooni aga kahjuks midagi erilist ei ole leidnud, rääkimata peidetud varustusest ja relvadest. mingi aeg ajasin ühe mp jälgi, aga tulemus jooksis liiva.
Naabrimees, kes tolajal oli umbes üheksa aastane, rääkis, et nende metsa oli maha jäänud suuremal hugal laskemoona ja muud varustust kuid venelased ei jätnud midagi ripakile, hiljem käisid kohalikud seal edutult puistamas.
arvan, et suurema puhastuse tegitki venelased, sest kuidas sa ikka jättad varustust metsavendadele.

Nii naljakas kui see ka ei ole, siis ainukeset ladu, mille olemasolu ma rõuges tean ja mille riismed jõudsid ka minuni jäi maha venelastest ja koosnes ameerikast abina saadud autoosadest (dodge, willis, stude). Sõjaajal olid venelased külamehe aida kasutusele võtnud laona ja mingil põhjusel, mida mina kahjuks ei tea, õnnestus vanal kogu kraam endale saada. Hiljem olevat ta nõuka ajal käinud neid juppe tartu turul müümas.
Kasutaja avatar
onu-raul
Liige
Postitusi: 32
Liitunud: 08 Veebr, 2006 20:14
Asukoht: Võru
Kontakt:

Postitus Postitas onu-raul »

mina sain täna teada, et rõuges on olnud sakslaste relvaladu. Väidetavalt paiknes ka see rõuge-kasaritsa vahelisel alal. Hetkel uurin , kus see täpselt asus . Selle utesoo tanki kohta sain ka seda teada, et see olevat olnud sama tank, mis seisis hiljem Võrus, Kosel ja oli tehtud n.ö. ausambaks.

Lugesin ka seda Mart Laari raamatut "Emajõgi 1944". Andis päris hea ülevaate Lõuna-Eestis toimunust, kuid tekkis küsimus , et kas on kuskil mingil kaardil näidatud ära see marsruut , et mis teid pidi liikus venelaste 53. kaardiväe laskurdiviis peale rõuge vallutamist?

Ise tean kohta Antsa lähedal, kus ühe künka otsas olid venelased ja teise künka otsas sakslased .. ja nii pidasid lahingut. Sõbra vanaisa teadis rääkida et seal lähedal on peidetud suur hulk relvi. Kui küsisin et kuhu , siis sain vastuse et "ei ütle.. te lähete lollusi tegema" . Olen kindel et vana teab väga hästi kus need asuvad, kuna naabrite jutu põhjal oli ta üks nendest meestest, kes need relvad metsa peitis.
Kasutaja avatar
Rändur
Liige
Postitusi: 1124
Liitunud: 02 Juul, 2005 7:48
Kontakt:

Postitus Postitas Rändur »

53. kaardiväe laskurdiivis minu andmeil tikkus (Antsla kaudu?) Sangaste ligi, aga sai sakslaste vasturünnakus kõrvetada. Sangaste poolt Antsla poole minna, seal rajoonis piirati mingi väekoondis neil vist ka sisse. Infot on üldiselt vähe, kaarte veel vähem, seega midagi põhjapanevat öelda ei saa.

Ennast huvitavad samuti lahingut Otepää-Sangaste-Antsla piirkondades ja üleüldse selles regioonis. Olen ka käinud ja küsinud ning uurinud, infokilde palju. Võimalik, et sakslased on sellest rohkem kirjutanud. Kui saaks käpa peale mõnele siin võidelnud väeosa sõjapäevikule, võiks pildi veidi selgemaks lüüa. Aeg vist taas hakata uurima... :P
oleng
Liige
Postitusi: 57
Liitunud: 03 Juun, 2005 19:21
Asukoht: est
Kontakt:

sama siin

Postitus Postitas oleng »

olen tuhlanud samuti seal kandis maad.kaevikuid jagub,tead sa kohta kus need kotti voeti u.?
mida ei tea see huvitab
Oleg A
Liige
Postitusi: 227
Liitunud: 21 Nov, 2004 0:09
Kontakt:

Postitus Postitas Oleg A »

Just vaatasin TV. Pervõi Baltiskiis oli saade tagala elust 2 MS ajal. Ning vene veteraan rääkis, et Antslas oli alkoladu, ja kui venelased said sinna, siis ohvitserid said 7 pudelit näkku. Ja tulid tankistid, panid toru ladu vastu ja pani ülesse ultimaatum. Andke Vermuti või lasme ladu õhku...

vot selline väike episood
valdo
Liige
Postitusi: 375
Liitunud: 11 Veebr, 2005 17:03
Asukoht: Kehra/Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas valdo »

Vabadussõja ajal olid Rõuges rasked lahingud. Rõuge kirik lasti nt suurtükitulega üsna korralikult segi - kellad, orel jms jäid küll terveks, aga katus oli paras sõelapõhi ja aknad tuli kõik uued teha. Tormis/pööningul käies on mõned hävitusjäljed veel nähagi.
Valdo

[b][url=http://tinyurl.com/rattad]Eesti Jalgrattamuuseumi[/url][/b] looja ja eestvedaja
Asume Kesk-Eestis Väätsal Pikk tn 9. Maist septembrini oleme avatud R,L,P 11-18, muul ajal kokkuleppel
Tutvustame jalgratta ajalugu eesti vaates, meie seitsmes saalis on välja üle 120 ratta
MP
Liige
Postitusi: 252
Liitunud: 14 Jaan, 2005 14:02
Asukoht: lõuna-eesti
Kontakt:

Postitus Postitas MP »

Olegi jutust sain rahvafolkloorile (tõesusele) kinnitust: Antsla kandi vanainimesed on rääkinud järgmist: 2.MS ajal augustis- septembris oli Antsla raudteejaamas vagunid alkoholiga (ei tea mis marki), vene sõdurid olid kõvasti maiustanud ja magama jäänud. Mingisugune saksa sõjaväe üksus oli neid purjus vene sõdureid kõvasti maha nottind.
Teema huvitav- peab inimestega veelkord rääkima nendest sündmustest.
Oleg: mis kuupäeval see saade oli?

MP
Kasutaja avatar
Rändur
Liige
Postitusi: 1124
Liitunud: 02 Juul, 2005 7:48
Kontakt:

Postitus Postitas Rändur »

Trehvasin ka täna ühe Sangaste kandi mehega rääkima, kes tegi ise sellisest venelaste jooma-hullusest juttu. Olda lastud kahuritega kõvasti asju heast peast puruks, põletatud mingid laudad-veski ja ka vindiga lennukeid paugutatud:)
Oleg A
Liige
Postitusi: 227
Liitunud: 21 Nov, 2004 0:09
Kontakt:

Postitus Postitas Oleg A »

MP kirjutas:Olegi jutust sain rahvafolkloorile (tõesusele) kinnitust: Antsla kandi vanainimesed on rääkinud järgmist: 2.MS ajal augustis- septembris oli Antsla raudteejaamas vagunid alkoholiga (ei tea mis marki), vene sõdurid olid kõvasti maiustanud ja magama jäänud. Mingisugune saksa sõjaväe üksus oli neid purjus vene sõdureid kõvasti maha nottind.
Teema huvitav- peab inimestega veelkord rääkima nendest sündmustest.
Oleg: mis kuupäeval see saade oli?

MP

See oli 9-10 augusits. Kas sa saad kuskil tõõmmata seda saada välja?
Kamee1
Uudistaja
Postitusi: 2
Liitunud: 15 Mär, 2006 15:41
Kontakt:

Veel üks versioon

Postitus Postitas Kamee1 »

Lisan veel ühe versiooni. 12 . august 1944. Sel päeval liikusid sakslased ees ja venelased järel läbi Rõuge. Sakslased tulid Kasaritsa poolt ja läksid Sänna poole ning venelased tulid järele ja Rõuges mindi edasi nii Viitina, kui ka Sänna poole. Lahingutegevust ei toimunud, nii saksa kui ka vene lennukid käisid kolonne pommitamas. Venelased paigutasid ühe patarei õhutõrje kahuritega, kus hiljem ehitati kolhoosi sigala. Rõuges on alla kukkunud 2 lennukit, mõlemad tulid alla olles tagasiteel pommitamilelt, ja arvatavasti samal ajal. Üks lennuk oli vene oma, see mandus Perajärve (Valgjärve taga asuv umbjärv), piloot hüppas välja ja pääses eluga. Selle lennuki kohta on ka teisi versioone, et kukkus Valgjärve ja et koolipoisid vedasid tükid välja vanarauda (ei tahaks hästi uskuda, et 6-7 aastased poisid tol ajal järve peal vanarauda õngitsesid). Perajärvest olevalt koristajad lennuki (46 - 47 a.) üles leidnud, kuid neil polnud võimalusi seda sealt kätte saada (7 meetri sügavusel muda sees ja järv on liiga soise kaldaga). Teine lennuk oli saksa oma ja sellest olen kuulnud ainult ühelt allikalt. Lennuk kukkus puruks kohas, kus on praegu Rõuge aleviku katlamaja, piloot oli ka välja hüpanud, kuid oli liiga madalal, kukkus surnuks. Kohalikud elanikud olid piloodi taskust leidnud kirja, mis oli pärit KÖLNist. Laip on maetud sinna lähedale, lennuk koristati sealt kohe ära (lennukirusud olid 50 meetrit teest, kust sõjavägi liikus). Kõige kõvem pommitamine oligi Tõrvapalu metsas, kus sakslane sai pihta ühe tankile, mille juht sai koha peal surma ja ühe laskemoona vankrile, kus sai korraga 7 hobust otsa. Seal on veel säilinud pommiauke ja kaevikud, mille venelased kaevasid juhuks, kui sakslane võib neid tagasi lüüa. Maha oli jäänud 3 masinat, 2 neist oli pihta saanud ja üks oli mingi tehnilise rikke pärast maha jäetud.
Teada on Rõuges ka üks I maailmasõja sõduri haud, Mille kohta rohkemat ei tea. Kui on keegi, kes on tõsiselt huvitatud ja kirjutab mälestusi üles ning oskab rohkem ja detailsemalt II maailmasõja kohta küsitleda, siis võiksime minna üht kohalikule mehele külla. Minu number: 53806079.
Rõuge kandis on palju kaevikuid ümbruskonnas, enamus on tehtud 50 -ndatel aastatel, kui Nursis oli tankivägi. Minugi mets on ka läbi kaevatud ja võin näidata, kus üks kiirabiauto 50 -ndatel aastatel õnnetult tanki alla jäi ja juht sisse põles. Samuti võin näidata saksa lennukilt visatud pommi auku, mis on umbes 4 meetri sügavune ja 15 meetri laiune.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist