Sissil on külm ja nälg

Relvastatud gruppide tegevus väljaspool ametlikke väeosi. Metsavendlus, sissisõda, mittekonventsionaalne sõda, gerilja, banditism ja mis iganes nimed sellele nähtusele antud on.
Vasta
kert122
Liige
Postitusi: 619
Liitunud: 27 Juun, 2007 21:22
Kontakt:

Re: Sissil on külm ja nälg

Postitus Postitas kert122 »

Minu subjektiivse arvamuse kohaselt tuleb katta operatsioonialad peidikutega juba rahuajal, kust peab leiduma kõiki varustuseklasse, nii pioneerivarustust,toitu,riideid,laskemoona jne jne..
selleks kõlbavad kasvõi septikud, kui see on tehtud, siis võib hakata mõtlema MRE-de ja muu peale.
selge on, et mingit välikatelt metsasihtidel ringi sõitma ei hakka.
paraadil näeme, raisk
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Sissil on külm ja nälg

Postitus Postitas ruger »

Fucs kirjutas: Ma arvan, et ühel sissil või "sissil" on tegutsedes sügavalt savi, kas ta kvalifitseerub "sissi" termini ja definitsiooni alla või mitte. Minu jaoks on küsimus see, et kas selline tegelane, kes on omapäi "sissi panema" hakanud, hankinud omale ebaseadusliku relva, ei kuulu kaitsejõudude koosseisu, aga tapab inimesi (ise eeldades, et tegemist on vastasega) , kuulub seadusliku võimu taastamise järel kriminaalkorras karistatavate isikute nimekirja, või ei.
Siis oled kombatant ning riigivõim karistab, kui tsiviilisikute pihta oled lasknud. See, kui see tsiviil või mundrikandja on olnud keelekandja või ettenäitaja ja selle eest on kohtuotsus surmata langetatud(kes on langetanud-kus on tõendid jne...) võib mitte pädeda, siis kui on kellegi kaebus või arusaamatus. Lisaks on selliseid hetki, kus ei ole teada, kes on kes. Relvi liigub palju ja ega kõik ennast määratle, et oled see ja see. See on ala, kuhu väga paljud võivad sattuda ja hiljem sõltub väga palju riigivõimu arusaamisest või sellest, kelle alla satud. Mõni hakkab veel relvaluba ajama, et kas sul luba oli, et pauku tegid. Aga tänapäeva Eesti bürokraatiat arvestades võib selliseid näidishukkamisi küll tulla. Hilisemad "euro"seadused võivad igast relvakandjast teha sellise bandiidi, et siis mõtled, et miks sa selle riigi kaitseks küll välja astusid.
Viimati muutis ruger, 07 Jaan, 2016 10:00, muudetud 1 kord kokku.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Sissil on külm ja nälg

Postitus Postitas Leo »

MREd on kuivtoit ja kui nendele ei joo palju vedelikku peale, siis on janu ja vastik enesetunne kindlustatud, sest organism hakkab kuivama. Sama efekt tekib, kui metsas olles toituda ainult kuivatatud lihast, puuviljadest ja pähklitest. Palju on abiks, kui on voimalik paar ouna vms puuvilja peale syya, annavad vett ja vitamiine ning aitavad kuivtoitu seedida. EKJ kuivtoidupakid ja MREd ongi sellised hädamoonad, kui välikatelt läheduses ei ole, kuid sissimisel, kui ei tohi tuld syytada, on MRE igatahes asjalikum kui lihtsalt kuivikut pasteediga järada, sest nende komplektis olevate karbamiidist pakikestega saab väikese veetilgaga toidu kuumaks ajada, enesetunne ja voitlusvoime kasvavad kohinal, kui kasvoi 1x ööpäevas on voimalik kuuma sööki voi jooki saada.
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1475
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Sissil on külm ja nälg

Postitus Postitas Madis22 »

See definitsiooniküsimus on kunagi läbi käinud ja et seda siin konkreetses teemas pole arutatud, on ehk selles kini, et ei kuulu tegelikult enam selle teema all arutlemisse, vaid eeldab, et on juba defineeritud. Meie oma lähikonna ajaloost võime relvadega mehed metsas jagada neljaks:
1) metsavennad - mehed kes tegelvad metsas peamiselt endi varjamisega ja tüli ei otsi;
2) vastupanuliikumine - tsiviilisikute iseseisev organiseeritud relvastatud vastupanu;
3) partisaniliikumine - keskse juhtimisega sõjaväeline tegevus vastase tagalas, tsiviilvormis, kohaliku varustusega, tsiviilisikutest vabatahtlike kaasamisega, kohapealse organiseerimisega;
4) sissitegevus - keskse juhtimisega sõjaväeline tegevus vastase tagalas, selleks ettevalmistatud üksustega, riigi relvade, vormide ja moonaga, üksusi vastase tagalasse sisse viies või pealetungiva vastase tagalasse maha jättes.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
metssiga
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 11 Nov, 2005 19:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Sissil on külm ja nälg

Postitus Postitas metssiga »

Leo kirjutas:MREd on kuivtoit ja kui nendele ei joo palju vedelikku peale, siis on janu ja vastik enesetunne kindlustatud, sest organism hakkab kuivama. Sama efekt tekib, kui metsas olles toituda ainult kuivatatud lihast, puuviljadest ja pähklitest. Palju on abiks, kui on voimalik paar ouna vms puuvilja peale syya, annavad vett ja vitamiine ning aitavad kuivtoitu seedida. EKJ kuivtoidupakid ja MREd ongi sellised hädamoonad, kui välikatelt läheduses ei ole, kuid sissimisel, kui ei tohi tuld syytada, on MRE igatahes asjalikum kui lihtsalt kuivikut pasteediga järada, sest nende komplektis olevate karbamiidist pakikestega saab väikese veetilgaga toidu kuumaks ajada, enesetunne ja voitlusvoime kasvavad kohinal, kui kasvoi 1x ööpäevas on voimalik kuuma sööki voi jooki saada.
Paarkümmend aastat tagasi esmakordselt MRE peal olles ütles instruktor, et seda süüakse ainult dessandi/patrulli esimesel päeval, edasi juba kolmandal päeval on kindlustatud seedehäired. Ja siis välja peal olles on p.rse majas, sõna otseses mõttes. Juua vett tuleb muidugi kõvasti. Tänapäeval on ju sellised tillukesed veefiltrid, millest läbi võid lausa mudalombist joogivett võtta. Minu teada ei ole ka uutes USA MRE-pakkides veepuhastustablette, mida veel kümmekond aastat tagasi oli igas pakis "pihuga".
PS herr Fucs - tänastes USA pakkides vaarikamorsi pulber on tõesti ilgeim keemia, kuid sidruni või apelsinimaitselised on hädaga täitsa joodavad.
Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.
herman30
Liige
Postitusi: 1435
Liitunud: 16 Apr, 2008 18:19
Asukoht: Soome
Kontakt:

Re: Sissil on külm ja nälg

Postitus Postitas herman30 »

metssiga kirjutas:MRE , edasi juba kolmandal päeval on kindlustatud seedehäired. Ja siis välja peal olles on p.rse majas, sõna otseses mõttes. Juua vett tuleb muidugi kõvasti.
Nagu kuskil juba kirjutasin aitab ka seedimist kui tarbid natugene toiduöli selle MRE kõrval.
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Sissil on külm ja nälg

Postitus Postitas Martin Herem »

Isehakanud modena tahaks öelda: ärge segage olmetingimusi käsitlevat teemat filosoofiliste ja doktrinaalsete mõttearendustega ... 8)
Isehakanud strateegina tahan ma aga öelda (eelkõige rugerile) - sa oled asjadest lihtsalt valesti aru saanud.
Juhul kui Eestis läheb sõjaks või isegi kui terve Eesti okupeeritakse, siis ei jookse kogu elanikkond lahingusse või teise riiki. Ma julgen arvata, et sõjapidamisega hakkab tegelema alla 50 000 inimese ehk alla 5% elanikkonnast. Teine sama palju lahkub riigist (kus meil nii väga ikka minna on).
Äärmiselt tähtis on aga see, et kriisi, sõja või okupatsiooni korral jätkaks ühiskond võimalikult palju endiste tegevustega. Alates omavalitsuste tegevusest kuni ettevõtluseni välja. Enamus konflikte üle maailma ja läbi ajaloo on seda võimalust ka tõestanud. Meil Eestis ka. Pealegi on seda hullult vaja. Esiteks rahvuse ja riikluse säilimise pärast. Teiseks aga ... vastupanuliikumise toetamise pärast. Mida rohkem on inimesi legaalses positsioonis, seda lihtsam on põrandaalusel vastupanuliikumisel (metsavennad, partisanid jne) tegutseda.
Sellest tulenevalt. Kui sul ruger mingit SA ametikoha määramist ei ole, on kindel kavatsus Eestisse jääda ja on ka piisavalt vaprust, siis ära üldse põe. Vähemalt mitte paaniliselt. Jätka oma tegevusega ja oota, kuni sul tekib võimalus või vajadus tegutseda aktiivsemalt.
Et ma oma kommentaariga liiga sõbralik ei tunduks (kui see oli kavatsus), siis:
Aga tänapäeva Eesti bürokraatiat arvestades võib selliseid näidishukkamisi küll tulla. Hilisemad "euro"seadused võivad igast relvakandjast teha sellise bandiidi, et siis mõtled, et miks sa selle riigi kaitseks küll välja astusid.
- ära karda! :wink:
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Sissil on külm ja nälg

Postitus Postitas Martin Herem »

Nüüd vee joomisest - vett tuleb tarbida pidevalt. Iga mingi aja tagant tuleb juua, mitte siis, kui tekib janu. Kui iga tund või lausa pooltund võtad lonksu, siis ei teki mingit erilist janu pärast MRE söömist. Isegi pärast maratoni jooksmist ei teki ... seda muidugi juhul, kui organism "on osanud" kogu lonksutamise vedeliku vastu võtta.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Sissil on külm ja nälg

Postitus Postitas ruger »

Ega ma ei kardagi sõdida ja ma lähen vabatahtlikult. Küll tööd siis leiab. Eestis ongi hea olla niigi, mis seal välismaal küll ootamas. See, et 50 000 sõdima hakkab ei välista veel vabatahtlikuid ja nn. vastupanuliikumise tegelasi. See seaduslikuse väide oli ksf Fucs'i sõnavõtust, kus seadusliku aluse peale mõtlema hakati. Minu jaoks on sissetungija vaenlane ja punkt.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Sissil on külm ja nälg

Postitus Postitas Martin Herem »

Täpsustuseks veel, et 1944-53 käis meie metsadest läbi veidi üle 15000 metsavenna ehk illegaalses positsioonis vastupanuliikuja. Mitte ühestki peidikust poleks neile piisanud. Peamine varustamine käis ikka a)legaalsete kodanike abil või b)valitsevalt režiimilt rekvireerides. Et mitte naaste vana vaidluse juurde: Aga talusid ju enam pole ja nüüd pole kuskilt midagi võtta - siis juhin tähelepanu, et ega polnud ka siis taludest niisama midagi võtta. Osa said niisama. Osa tuli välja teenida tööga. Osa tuli osta/vahetada. See muidugi ei välista ega keela peidikute tegemist.

Siit tulenevalt ruger - kui okupant on sinu vaenlane, ei pea sa talle kohe kõri kallale minema. Ela edasi ja kannata, siis on mul kuskilt süüa ja ulualust küsida/osta. :)
Minu mõtte kinnituseks: Leedu metsavennad, kes olid organiseeritud erinevalt Eesti vendadest, tegid 1950 otsuse, et enamus peab illegaalsest positsioonist legaalsesse välja minema. Teisiti ei saanud enam tegutseda. Leedukatel polnud küll nii tihti Saksa armee tausta, seepärast oli legaliseerumine veidi turvalisem. Kuid ega saksa taustaga eestlaselgi alati kehvasti ei läinud.
Kui tänapäeval maailmas ringi vaadata, siis näeb sama pilti. ETA, IRA, Taliban, Punased brigaadid ja fraktsioonid, FLNC, enamus Iraagi gruppidest - suurem osa nende liikmetest tegutses või tegutseb ikka põranda peal ja okupandi silme all. FARC, Tamiilid, Nepaali Maoistid olid ehk suuremate üksustena "metsas", kuid ilma legaalseteta ei saanud nemadki hakkama. Isegi 2 miljoni sissi eesotsas olnud sm Mao juhtis sellele tähelepanu.
Ära metsa tule Ruger, palun! 8)
TALUPOEG TALUJA
Liige
Postitusi: 277
Liitunud: 12 Jaan, 2014 18:11
Kontakt:

Re: Sissil on külm ja nälg

Postitus Postitas TALUPOEG TALUJA »

Andke siis varakult teada,panen metsaäärde mõne lisa vao karduleid....... :mrgreen:
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Sissil on külm ja nälg

Postitus Postitas Fucs »

ruger kirjutas:See seaduslikuse väide oli ksf Fucs'i ....
Mina ei ole süüdi. Punkt. :D

OK. Nali naljaks.
Teada on, et teatud toidu- ja maitseained suurendavad janu ja veevajadust rohkem, kui teised.
Kohe tulevad meelde ketšup, pähklid, päevalilleseemned, halvaa, liigsoolased toidud (vobla :D ) ja liigmagusad toidud, ülevürtsitatud toidud, mugulsibul, küüslauk, kala, hapendatud ja hapud toiduained, šokolaad/kakao, kohvi, alko...

See pani mind pärast esimest korda MRE-d tarbides mõtlema, et küllap siin miskit kahtlast kokku on segatud, mis sellise meeletu janu tekitab.

Igatahes meie Rannarootsi vihatud "Maksakaste kartuliga" ja hambaid murdvad toredad "Näkileivad" (halvaad ma vabatahtlikult eriti ei söö 8) ) sundis mind millegipärast märgatavalt vähem pärast nendega lähedalt tutvumist tarbima vett, kui nende MRE biskviitide-keekside ja muu koogelmoogeli segu.

Tõe huvides peab ütlema, et kõigele vaatamata maitseb osade MRE-de sisu maitse poolest isegi tegelikult EKV endisest ratsioonist nr.7 rohkem, kui aus olla. Uued EKV kuivtoidupakid on kindlasti vingemad juba nüüd ( :dont_know: pole isegi kaugelt näinud).

Aga peamise juurde minnes
Madis22 kirjutas: 1) metsavennad - mehed kes tegelvad metsas peamiselt endi varjamisega ja tüli ei otsi;
2) vastupanuliikumine - tsiviilisikute iseseisev organiseeritud relvastatud vastupanu;
3) partisaniliikumine - keskse juhtimisega sõjaväeline tegevus vastase tagalas, tsiviilvormis, kohaliku varustusega, tsiviilisikutest vabatahtlike kaasamisega, kohapealse organiseerimisega;
4) sissitegevus - keskse juhtimisega sõjaväeline tegevus vastase tagalas, selleks ettevalmistatud üksustega, riigi relvade, vormide ja moonaga, üksusi vastase tagalasse sisse viies või pealetungiva vastase tagalasse maha jättes.
Danke schön :!:

See lõi kohe kiirelt mul definitsioonid klaariks.
Endal pole alati aega ja viitsimist pikalt mõelda ja siis saab aegajalt piinavast mölapidamatusest tingituna tongidega paugutada :D
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Sissil on külm ja nälg

Postitus Postitas ruger »

Algsed lahingud on nagunii teatud rindejoonel või piirkondlikud. Nendes kasutatakse kõiki, keda kätte saadakse-puudust on kõigest. Oma vajadus on ka tagalakaitsel jne... Minul on oma põhjus, miks ma idast tulevaid ei soovi tagasi. Kaotades osa suguvõsast küüditatuna ja arreteerituna 1940-ndatel siis on see juba piisav põhjus. Uurides nende saatust ja toimikuid siis on juba sealne info piisav, et teada-iga sissetungija peab arvestama sellega, et lihtne siin olema ei saa. Igal inimesel on oma põhjus, miks ta vastasele vastu läheb või ei lähe. Lihtsam on muidugi minna tagalasse ja taguda hiljem rinnale, et vot kus olin vastupanutegelane. Teist 1940 aastat, kus vastu ei hakatud, ei tule. Igal inimesel, kes on KV ja riigistruktuuridega seotud olnud, on sissetungil põhjust karta, et uus võim neisse just kõige paremini ei suhtu. Muidugi on võimalik ka varjatult sissida ja vastupanuliikumises passiivselt osaleda ning oma panust selle kaudu anda. Eks siis paistab. Minul on oma valik juba ammu tehtud ja selleks on relvastatud vastupanu, kas KV/KL koosseisus(küll ameti leiab :roll: ), sissina, illegaalina või ükskõik kuidas. Kas seda metsas, linnas või kuskil mujal, aga kindlasti Eestis. See on meie kodumaa. Nii lihtne see ongi.

KSF- Fucs'siga siis vastupanuliikumist arendama hakkama :D OÜ või AS või MTÜ tegema... Kas KAMIN toetab? :write:

PS-kas 200m kuuenda kvartaliposti vasakust nurgast kolmanda puu all ehk paar ruutmeetrit ruumi leiab metsas ka minu jaoks-väga ei sega :P
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Sissil on külm ja nälg

Postitus Postitas Fucs »

ruger kirjutas:KSF- Fucs'siga siis vastupanuliikumist arendama hakkama :D OÜ või AS või MTÜ tegema... Kas KAMIN toetab? :write:

PS-kas 200m kuuenda kvartaliposti vasakust nurgast kolmanda puu all ehk paar ruutmeetrit ruumi leiab metsas ka minu jaoks-väga ei sega :P
:wink:
Mina olen nagunii käsi. Kus mul minna. Ikka metsa. Õigemini, ma ei pea sinna minema. Ma lihtsalt ei tule enam välja. Olen äärmiselt kahtlane element olnud idanaabri jaoks juba aastast 1982 (vaata staaži! :mrgreen: ). Ausa näoga valetada ei oska. Kartulivagusid kah pole, millega sisse toetada.

Kuues kvartalipost aga unusta ära. Neid kvartaliposte nimelt eriti ei leidu enam. Vbl kuues on alles, aga üldiselt on minu ümber hunnikute viisi NA poolt metsadesse maha jäänud betooni. Igasugu maitsele küll raketi- küll sidebaase. Seal saab ma arvan esialgu jalad välja sirutada küll, kui just proffsissid oma staape sinna püsti ei pane. Edasi tuleb viia sõda n.ö. "vaenlase territooriumile" ja kolida naabri metsa, kuigi lgp ksf Talupoeg Taluja kartulivagudest eemaldumine võib tekitada teatud hingepiinu :lol:

Aga ma pean enne veel käima kohaliku KL maleva staabi ukse taga ust kaapimas, et äkki võtavad vana äraaetud kännu kah kampa (see oli praegu kohalikule malevale hoiatus !). Kuna ma nagunii noorte meeste sabas joostes sammu pidada ilmselt enam ei jõua, siis saaks pädeva ja ausa sissina rahuliku südamega RELVASTATULT maha jääda...


Kui aga tõsiselt rääkida, siis ega vaata kui sa just üksik hunt ei ole (pole pere, lapsi, talutamist vajavaid haigeid vanemaid jms kohustuste koormat, mida ka sõda sinu õlult maha ei võta), siis saab teatud valikute tegemine olema üpris keeruline, valuline ja raske. Kui sõda aga vägivaldselt vabastab sind nendest kohustustest, siis pole üldse mingit küsimust ja otsuste langetamine saab olema kerge ja kiire.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Sissil on külm ja nälg

Postitus Postitas ruger »

Fucs kirjutas:kuigi lgp ksf Talupoeg Taluja kartulivagudest eemaldumine võib tekitada teatud hingepiinu :lol:
lgp ksf Talupoeg Taluja kartulivaod on strateegiline sissitagavara ja ei kuulu avalikusele arutamiseks-eriti asukoht...:) Aga seegi koht vajab kaitsmist!!! Elu näitab siis, mis saama hakkab ja no elu tuleb huvitavaks teha nii endal, kui vastasel.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Castellum ja 2 külalist