Saapad

Kõik mis puutub ülejäänud militaarvarustusse...
Vasta
Bjorn
Liige
Postitusi: 439
Liitunud: 06 Dets, 2005 21:11
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Saapad

Postitus Postitas Bjorn »

Ladudest väljastatakse jätkuvalt (minu hinnangul saasta) Samelini 2075 mudelit: http://www.samelin.ee/sojavaesaabas-mudel-2075/#

Kuna varusaabast on vaja sügiseks, siis võtsin välja. Mis nipiga kõige paremini pehmeks saab? Mäletan midagi stiilis merelõvi ning kuuma anda? Rõvedalt hakkab varvastele, turvanina tagant paindub nahk tugevalt vastu jalga.
Kasutaja avatar
A-ruudus
Liige
Postitusi: 340
Liitunud: 19 Mär, 2006 18:15
Asukoht: Pealinn
Kontakt:

Re: Saapad

Postitus Postitas A-ruudus »

Bjorn kirjutas:Mis nipiga kõige paremini pehmeks saab? Mäletan midagi stiilis merelõvi ning kuuma anda?
Ise küsib, ise vastab.
Värskeimad "norrakate" partiid on tõesti nii ebamaiselt kõvast nahast, et peale koosluse "Rohke merelõvi + hambad ristis kõndimine" ei oska tänapäeva teadus ühtegi toimivat lahendust pakkuda.

Muideks, miks meite väes järjekindlalt musti siledast nahast saapad jagatakse? Arenenud maailm on juba vähemalt tosin aastat pruuni seemisnaha suunas triivinud...
nuhk.Albert
Liige
Postitusi: 319
Liitunud: 06 Dets, 2007 20:58

Re: Saapad

Postitus Postitas nuhk.Albert »

Saapad saab pehmeks ja jala järgi väga lihtsalt - paksemad sokid jalga, siis viinaga märjaks ja ka saabaste sisse hea sorts viina ning saapad jalga. Lasta veidi imenduda ja jalal harjuda, siis vaikselt veidi kõndida. Kui saapad ei ole veel läbi ligunenud, siis viina saapa säärest juurde valada. Kui saapad läbi ligunenud, viinast läbinisti märjad, siis hakata käima. Hea kui saapad jalas ära kuivavad, seega umbes päev. Siis ohtralt ja paksult kreemitada, üleliigse mögina saab ka järgmisel päeval maha võtta.
Minu arust ainus viis ööpäevaga "sissekantud" saapad saada.
Kasutaja avatar
rakk
Liige
Postitusi: 67
Liitunud: 19 Veebr, 2008 12:50
Kontakt:

Re: Saapad

Postitus Postitas rakk »

Õhtust.

Tahaks anda väikesed tarkuseterad, mida ei ole kohustus järgida.
Gore saabas (Haix, Lowa, Meindel jne.)on head sinna maani kuni üle saapasääre vesi sisse ei tule, kui vesi sees ja peale seda pead veel nädalakese selle saapapaariga kuskil rabasaarel edasi elama, siis on pe..se majas. Jalg on märg ja sokivahetus ei aita.
Kooriksaabas, saabas, mille sees ei ole mingisuguseid kihte peale talla, hea, kui on vildist tald (Lundhags, osa Sameline vist, enamus tavalisi sõjaväesaapaid jne.) oluline, et ei oleks neid tex materjalist kihte, mida kiiresti kuivaks ei saa.
Valad kooriksaapal vee välja, paned uue kuiva talla ja kuiva villase, parem kaks paari villeseid sokke ja elad nagu miska edasi. Tegelikult ongi nii, et kaks paari villseid sokke on lausa kohustuslik nii suvel, kui talvel, nii kuiva kui märjaga.
Kui tavaline sõjaväesaabas läheb üsna kiiresti märjas rohus märjaks ja teeb elu ikkagi ebamugavaks (mitte võimatuks) siis Lundhags on tehtud nii, et jala laba osa ei olegi märguv, ainult hüppeliigesest ülespoole on saapanahal võimalus märguda.

Et asi vähe arusaadavam oleks kus kohalt on tulnud minu eelistused, siis hetkel on mul kasutada nii LOWA Z-6S GTX kui Lundhags Forest saapad. On ka sommide Sievid, aga nende tallad on liialt pehmed, et kotiga rännakut ette võtta.
Kokkuvõteks, minu eelistus on rotsade Lundhags Forest nii suvel, kui talvel. Kõige tähtsam on, et saabas väike ei oleks ja reegel on, et kui saabas kahe sokipaariga jalas, siis peab veel saapaninas minimaalselt 1 cm vaba ruumi olema (rohkem ei ole ka vaja).

Kordan veel, et see on minu isiklik kogemus!
Räägin vähe, kui, siis ainult kulda!
on mõte, kui läinud kuues pilku.
Kasutaja avatar
istorik
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 02 Mär, 2004 17:36
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Saapad

Postitus Postitas istorik »

Nooremad foorumlased ei saagi mäletada aga nõuka ajal kehtis robustse täisnahk mägisaapa kohta nõks, millega sain alati need enam- vähem käimakõlbuliseks: paksult Merilõviga kokku ja siis umbselt kilekotti (õhk välja ja nöör peale!) paariks ööpäevaks seisma.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Saapad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Gore saabas (Haix, Lowa, Meindel jne.)on head sinna maani kuni üle saapasääre vesi sisse ei tule, kui vesi sees ja peale seda pead veel nädalakese selle saapapaariga kuskil rabasaarel edasi elama, siis on pe..se majas. Jalg on märg ja sokivahetus ei aita.
Mina neist goredest suurt ei tönka, aga taoline saabas, kui märjaks teed, kuivab suvel jalas poole päevaga täiesti kuivaks - seletan seda just selle tekstiilist osaga.
http://www.batesfootwear.com/US/en-us/P ... e-Zip-Boot

Või mis?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Postitusi: 737
Liitunud: 28 Dets, 2008 22:44
Kontakt:

Re: Saapad

Postitus Postitas wolfgang »

Nõustun. Omal suvel, metsas, Lowa kõrbekad jalas ja need ilma goreta. Kuivavad ruttu ära tõesti. Kusjuures, neil on mingi veider omadus, et kui korra vette astud, jääb jalg kuivaks, aga kui märjas rohus käid saab läbimärjaks. Aga kuna nad julmalt õhulised siis kuivavad jalas ära küll.

Gorega saapad kuivavad ka, kui tekstiili palju. Samas soovitaks säärist. Kui korraks kraavi sulpsata siis saapasse vesi ei jõua. Korduvalt katsetatud. Paraku.

Kurat, eile Tünnilaadal, müüs üks vanamees Läti sõjaväe saapaid. Gore kõrbekad, Bates-i toodetud, kanna kohale, külje peale ring ja selle sisse LV põletatud/trükitud(Lisa Varvas ilmselt). 85 euri paar. Kuigi käimapark üsna esinduslik niigi, hing kripeldab.
TALUPOEG TALUJA
Liige
Postitusi: 277
Liitunud: 12 Jaan, 2014 18:11
Kontakt:

Re: Küsimus saabaste kohta

Postitus Postitas TALUPOEG TALUJA »

Hommikut!
Praeguseks olen käinud nii nende altpoolt kummeeritud variandiga kui ka nende linnavariantidega pool aastat ringi. Hetkel kasutan vildist taldu mis on ühelt poolt PVA liimiga immutatud...... kui ei immuta siis läheb tald jala alla kahekorra saabast jalga ajades....ja see mulle ei meeldi..... Isegi praegu 20 kraadise ilmaga ei ole minul jalad veel külmetama hakanud. Jalas on paksemat sorti niidisokk. Ei ole kuskil võsas passinud vaid pidevalt liikunud ja omi asju ajanud. Seega olen asjaga väga rahul. Hinna ja kvaliteedi suhe on hästi paigas. :D

ps. Õnnestus saada ka Merilõvi suur potsik kätte. Olen määrinud päris mitmeid kordi ja on näha ka,et vedel kaob naha vahele kenasti ära.... Igal juhul tasub osta suurem potsik määret,sest isegi minu kehva matemaatika ja sisetunne ütleb,et tuubis on kallim. Ja totsikusse annab ka midagi pärast panna :mrgreen:
Black
Liige
Postitusi: 112
Liitunud: 15 Sept, 2015 14:15
Kontakt:

Re: Küsimus saabaste kohta

Postitus Postitas Black »

On neid veel saada? 44 näiteks.

On kellelgi tallast pilti? Natuke kärnasem ikka või päris sile?
romps
Liige
Postitusi: 61
Liitunud: 06 Aug, 2008 19:33
Kontakt:

Re: Saapad

Postitus Postitas romps »

Nii kuna vanadel saabastel hakkab eluiga läbi saama (2 paari Alpid, nr 45 ja 46. Ühte pigem suvel kasutanud ja teist talvel. Kasutuses on nad eelmisest kümnendist), siis vaatan uusi isendeid. Muidugi ühel saapal on ka väike okastraadi kahjustus (metsas lume all oli vana karjaaed kurjam peidus).

Milleks? Palju? Kuhu?
Sõltuvalt aastast ikka neid õppusi tuleb ette, kus saapad jalga ja maastikule.
Võõrad(paar korda aastas) ei ole ka militaaar-sportlikud üritused, kus nii lahing- kui ka täisvarustuses tuleb 25+ km rännata.

Hetke probleemid?
Üldiselt on saapad oma tööd hästi teinud ning villidega probleeme pole olnud. Kuid viimastel rännakutel ei ole enam suutnud saapaid nii hästi jalga fikseerida ja tulemuseks on probleemid väikeste varvastega. Nimelt hakkab mingi hetk kuidagi jalg liialt saapas liikuma, nii et väike varvas nühib/hõõrub/keerab küljele ja käib vastu saapa nina(ehk keegi saab kirjeldusest aru). Eelmine aasta 2 kuu jooksul, kahe 25+ rännakuga sain niimoodi kahest küünest lahti. Võib-olla on mingi põhjus ka minu anatoomias (üks jalg 0,5 cm lühem kui teine, o-jalgsus, lampjalgsus), mis seda ka rohkem esile kutsub.

Milliseid olen ise vaadanud?
Olen korduvalt seda teemat läbi sirvinud ja palju on kiidetud siin HAIX-i. Vaatasin siin nii P3, P6, P9 kui ka X21.
Samas meeldis ka LOWA ZEPHYR GTX® HI. Kuigi see on Haixi mudelitest kallim. Hetkel pole suutnud otsustada ka tekstiili/naha osakaalu saapa puhul.
Nii palju kui teemast silma jäi, siis üheselt head saabast nii talveks, kui suveks olemas ei ole. Kuna Eesti kliimas seda talvist ilma väga palju ei jagu ning isegi kui jagub, siis panustaksin rohkem lumises metsas viibimisele, kui mööda teid jää peal uisutamisele.

Kuna jalad on ühed tähtsamad asjad, siis olen valmis investeerima korraliku saapasse ka natukese suurema summa(hinna klassi võib tuletada minu poolt välja toodud mudelite hindadest). Usun, et hea saabas kestab kauem, kui üks aasta...

Ehk keegi oskab antud "probleemile" mõne hea soovituse anda, miks näiteks üks mudel või teine...
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19209
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Saapad

Postitus Postitas ruger »

Soovitus-mine Tartusse Samelini poodi. Saad proovida ja katsetada erinevaid mudeleid. Endal jäi seal käies kripeldama mitu paari... Kuna aga hetkel saapaid rohkem, kui kanda jõuaks siis juurde ei vaja. Valik oli väga lai isegi minu jala otsa käivatele 46-47 jalatsitele. Suurim paar, mis siis silma jäi, oli 58 suuruses... :roll: :scratch: Ise mitme paariga välismaalt ostes veidi suurustega puusse pannud. Üks suurem, teine väiksem aga see enda probleem. Kõige parema saab ikkagi ise proovides erinevate sokkidega. Või vaata matkapoode. Oleneb, kui military kallakuga saabast vajad. Üldjuhul erinevat värvi saapaid ei sallita, kui pole just missiooniüksusega tegu. Need, mida laost antakse, tuleks ka kanda. Kellel võimalus, võib muidugi vaadata ka Saksa vabaajavarustuse-militaarkaupade netipoode, kui tead oma täpset suurust ja jalatsitootja numbri klappivust, mida aga umbes jalatsit jalga proovimata ei anna teha. Ise näiteks Haixidega puusse pannud, et liiga väike oli 47, mis oleks pidanud sobima. Teisel tootjal jälle 47 on lahmakas, et pane või mitu paari sokke-vahetaldasid sisse ja ikka loksuvad.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1742
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Saapad

Postitus Postitas maksipoiss »

Lowat kannatas netist osta küll. Oli kenasti õpetus juures kuda jalg ära mõõta ja cm numbri järgi tellitud saabas jalas tip top. Gore veepidavust tasuks kontrollida, kuna mulle sattusid mõlemad saapad membraani defektiga :( ja vett ei pea. Lubati küll ära vahetada ,kuid sinna ta jäigi ja ausal töldes ei raatsi sissekäidud saapaid (jalas ikka jube mugavad) ära andagi enam.
Kasutaja avatar
h0lger
Liige
Postitusi: 36
Liitunud: 06 Juun, 2009 18:16
Kontakt:

Re: Saapad

Postitus Postitas h0lger »

Ise olin mõned kuud tagasi samas seisus saabaste otsimisega. Kõik käimad eelnevalt olnud riigi poolt jagatud, seekord otsustasin natukene investeerida oma saabastesse, midagi kallimat ja ehk ka kvaliteetsemat omale hankida. Vaatasin nii Haixe kui ka Lowat, need olid kaks brändi mis minul sõelale jäid, tuttavatelt head kuulnud ja ka internetis ringi tuulates.
Haixi osas vaatasin x21, p3 ja p6-te, x21 jätsin valikust välja kuna mõeldud töösaapaks ja turvaninaga, p3 ja p6 vahel valides langes otsus p6-te kasuks. P6-te eelis minu silmis oli see, et saapal on tekstiili vähem ja tundus meie oludesse seega mõistlikum. Haixidega see viga, et enamus Eesti poode kelle valikus nende saapad, tegelikult füüsiliselt seda toodet koha peal ei oma, vaid tellivad. Nii kalliste saabaste puhul oli minu kindlaks sooviks neid ennem ostmist jalga proovida, proovides selgus, et saabaste suurus vastas täpselt minu omale.

Selliste saabaste puhul tuleb jälgida ka sokki, mida kandma hakkad, muidu jääb palju saabaste omadusi saavutamata. Hetkel olen valikuga väga rahul, toestab hüppeliigest palju paremini kui samelinid ja sissekäimise aeg tundub mulle ka lühem. Ainuke halb tagasiside, mida Haixi kohta olen kuulnud on osade mudelite puhul taldade libedus, mida ise pole veel täheldanud, seega ei tea kas see p6-te kohta kehtib.
Bjorn
Liige
Postitusi: 439
Liitunud: 06 Dets, 2005 21:11
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Saapad

Postitus Postitas Bjorn »

Olen nüüdseks erinevate Haixidega üksjagu ringi tallanud.

Olemas on Haix P9 Desert, P3 ning X21 täisnahk saapad.

P9 desert on kõrbesaabas ning mõnus suvel ringi käia või vaba aega veeta.
P3 on tõesti päris libeda tallaga aga hea ventilatsiooniga. Praeguse ilmaga metsa ei läheks aga rännakut tegema küll.
X21 on kõige veekindlam lahendus ning praeguse ilmaga just õige metsasaabas. Tald nii libe ei olnud kui P3 mudelil aga võin ka eksida kuna kõrvuti samades tingimustes ei ole päris proovinud. Mulle X21 komposiit nina meeldib. Ei avalda kuidagi survet rännakul (testitud).
Kasutaja avatar
Mazz
Liige
Postitusi: 694
Liitunud: 05 Okt, 2005 13:19
Kontakt:

Re: Saapad

Postitus Postitas Mazz »

Loen teemat ja pajatan ka mõned enda nägemused.
Magnumid lukuga, siiani parimad saapad mida omanud olen. 2 aastat pidasid vastu, nüüd hetkel tallad alt tulnud. Tahavad parandust. Ehk saab veel asja. Jalg hingas ja ei saanudki aru et saabas oleks jalas.

Alpinad. No sellised kesised. Need saapad oleks nagu vaakumis. Piisab poolest päevast ja jalad läbimärjad. Tald on sellel saapal nõrk koht. Muutuvad küllaltki ruttu libedaks. Ajateenistuse lõpuks omal ajal polnud reservi minnes tallast mitte midagi järel, ent pidas võiduka lõpuni vastu. 7 kuuga sai saapad sõna otseses mõttes ribadeks käidud. Kokku olnud neid saapaid 3 paari. Scoutsrännakule ka ei soovita neid saapaid- proovitud.

Mingid ägedad poola saapad, mida KL jagas 2007 ja hiljem teenistuses. Kõige halvemad saapad mida elus kandnud olen. Kõige suurem probleem mida mäletan oli, et ei tahtnud need asjandused jalast tulla ja jalg läks alatihiti paiste. Ühem mehel lõigati saabas jalast et saabast kätte saada peale umbes 100km rännakut.

Samelin, kõik kiidavad, endal aga kogemus puudub. Meenutavad soome saapaid, millega minevikus kogemused väga head.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline