Javelin AT

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas kaur3 »

Troll kirjutas:
Veiko Palm kirjutas:Ei ole võimalik lukustada raketti (nagu Sa ütled)
sihtmärkidele, mis asuvad raketi telje suhtes nurga teatud nurga all
Sarnaselt ei ole võimalik käsitulirelvaga sihtida läbi sihiku ja tabada "sihtmärke, mis asuvad relva teljega teatud nurga all".

Seega - oletus hea, aga sel puhul lihtsalt ei päde.
Veiko Palm, ma ei saa aru, mille üle te vaidlete? Fotol on ju jäädvustatud, et laskehetkel rakett EI OLNUD suunatud otse sihtmärgile, vaid vasakule:
Pilt
1. jalaväebrigaadi tankitõrjekompanii selgitas välja, et märtsi keskel toimunud lahinglaskmistel põhjustas tankitõrjesüsteemi Javelin ühe raketi sihtmärgist mööda lendamise põhjus oli laskja viga laskesektori hindamisel.

http://m.postimees.ee/v2/section/81/3717129
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Javelin AT

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

1. jalaväebrigaadi tankitõrjekompanii selgitas välja, et märtsi keskel toimunud lahinglaskmistel põhjustas tankitõrjesüsteemi Javelin ühe raketi sihtmärgist mööda lendamise põhjus oli laskja viga laskesektori hindamisel.
Ma olen küll (oma arust) lingvistiliselt suht andekas ja valdan erialast armeežargooni enamvähem kõigis kohalikes keeltes aga ülaltsiteerit lausevärdjat ei suuda isegi mina (üld)arusaadavaks tõlkida :oops: :oops:

Kaitseväe lapsteavitajate tavapärane tase :lol: :lol: :lol:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
tonu adrik
Liige
Postitusi: 433
Liitunud: 13 Veebr, 2007 12:30
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas tonu adrik »

Kui ma nüüd õigesti olen aru saanud, siis on meil tehtud sellest relvast 3 pauku. Kui eksin, ja on tehtud enam, nii umbes poolsada min, siis vabandan. Kui ei, lubage jätkata.

Kolm pauku. Üks läks mööda. Ametnikke on ikka piisavalt palgatud, et läbi viia molekulaartasandiline uurimine ? Kas mingit krdi teadusliku uuringu metoodikat on seal "uurijate majas" kunagi loetud ? On kuuldud, et selline asi olemas ? Mis järeldusi võib teha 3 lasu pealt ? Idiotism kuubis.

Kui raha pole, siis pole vaja ka ahhu... rumalat mängida. Raha tegelikult ju on, vist. Krekale andsime kuipalju ? 500 milj ? Olen siin hetkel teist nädalat. Ei möödu päevagi kui Jumalast unustatud Kreeta paradiisis masiivsed transpordikopterid ja reaktiivhävitajad demonstaratiivselt supelranna kohal õppusi ei korraldaks. Samase kopterirappe lennutund on meie spetside sõnul nii kallis, et kui meil midagi sellist vaja, on tarvis "liitlaste" abi. Siin tundub raha selleks jaguvat. Kui meie aitame Kreekat, siis järelikult oleme me rikkamad. Kui see loogiline tuletus paika peab, siis KUS on meie raha ? Seega - kui tahate laskmist õppida, tuleb LASTA. Mitte arvutis klahve klõpsida. Üks lask läheb pekki kolmest - tabavus% on ju ometi 66,6666... mida siin uurida ? Veel raha raisata mittemillegi peale... Kuidas meil lasketiirudes aerude ja Galilidega läheb ? Kuidas seal tabavus% ? Kas ka mastaapne uurimine ?

Ühesõnaga - kui tahame olla riik, siis peaks vastavalt ka käituma. Kui ei, siis pole mõtet lolli mängida. Kellega me sõtta läheme, Venemaaga ilmselt ? Ei paista küll. Kui me suudame kogu suurõppuse jooksul 3 pauku teha, siis see ei ole tõsiseltvõetav asi. Isegi purujommis prappor teiselt peipsi kaldalt ei võta seda huumorina. See on masendav. Aga no mis sa saada tahad kui mingi jalgrattur on kaitseministriks saanud, rääkimata eluaegsest poliitbroilerist sotsist... Eestis on viimasel ajal kombeks "teenust sisse osta". Ostke venest nende kaitseminister kolmeks kuuks. Vaadake, kauaks seda establishmenti mida siin meil iseseisvuse ajal kokku on kaabitud, alles jääb...

:wall:
Viimati muutis tonu adrik, 01 Juun, 2016 20:55, muudetud 1 kord kokku.
tonu adrik
Liige
Postitusi: 433
Liitunud: 13 Veebr, 2007 12:30
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas tonu adrik »

Minu FB lehel tekkis mõningane arutelu. Toon ka siia mõne seiga. Esiteks - vabandan, mitte 3 vaid 5 pauku.

Mõte jääb samaks.

Teiseks küsiti mis suurõppust ma silmas pean. No kui juba postimees võtab vaevaks kajastada, ju on siis suur asi. Me oleme viimase 12 aasta jooksul Eestis teinud mitukümmend maailmatasemel IPSC meistrivõistlust, ja kolm rida on kirjutatud vaid ühe korra... Pole ju ka esmaspäeviti sealt kunagi lugeda mitukümmend kl venda nädalavahetusel männikul täppi toksis...

Ja pole ka kunagi Soome lehest lugenud, et vot meie Hornetid tegid tankihävitustrenni, ja 10st tabasime niimitu, ja et km uuris ja leidis et... ühesõnaga, vähem ÄRI ja nupukesi sel teemal bitte.
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1016
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas Veiko Palm »

Tere Tõnu!

Ära nüüd tühja ärritu, ja eriti selle info põhjal, mida Sa siit foorumist/lehest loed. Tahes tahtmata on see info natuke kontekstist välja tõmmatud, või nagu mõnel pool armastatakse öelda - kallutatud. Ära palun ära kohe klaviatuuri kallale söösta kogu sappi välja elama.

Eestimaa pinnal on lastud (kaas arvatud ka meie laskeseadmetest) rohkem kui kolm lasku. Sellel konkreetsel laskmisel olid kaasas ka ajakirjanikud. Ning sellel konkreetsel laskmisel lasti üks lask mööda. Ning ajakirjandus esitas küsimuse, et miks siis nii? Pidi olema ju ekstraklassi relv. Jumal tänatud, et esitas. Mina olen väga rahul, et saan elada vabal maal, kus press saab esiteks selliseid sündmuseid jälgida, siis kajastada (keegi ei summutanud möödalasku) ning lõpuks ka esitada (rahva esindajana) järelpärimisi kaitseväele.

Ning kaitsevägi uuriski. Pane siinkohal nüüd tähele, et uurisime me niikuinii. Iga (keerukam) lask protokollitakse päris hoolikalt. Sihtmärgi iseloom, tingimused, laskja jne. Ja loomulikult tekib küsimus, et miks toimus möödalask. Ning seetõttu uurime me igat möödalasku automaatselt. Ning seda ei tee mitte "ministeeriumitibid" (selle foorumi lemmikväljenditest) vaid ikka kaitseväelased. Relvasüsteem on tõepoolest väga töökindel ja täpne ning üle maailma on lastu eri tingimustes tuhandeid laske.

Ja tulemus oli see, et meie hinnangul on tegemist laskja veaga (ja Borja juba kritiseeris konkreetset lauset oma vaatenurgast). Küsimusi on?

Ning lihtsalt üldharivaks infoks - Javelini heaks laskjaks saab tänapäeval eelkõige imitaatori kaudu. Imitaatoriga tehakse sadu ja tuhandeid laske. Kas see asendab siis "päris" lasku? Konkreetne vastus - jah. USA sertifitseerib Javelini operaatoreid ilma ühtegi lahinglasku laskmata. Seega Sinu jutt praporite naerust võib küll tõele vastata (ju Sa neid praporeid tunned), kuid Javelini puhul Sa eksid.

Sinu jutu meie riigis korda looma hakkavast veneriigi kaitseministrist kirjutan hea meelega Sinu puhkusemeeleolu (liialt tarbitud vägijoogid?) ja Kreeka päikese süüks.

Jõudu

Palm
tonu adrik
Liige
Postitusi: 433
Liitunud: 13 Veebr, 2007 12:30
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas tonu adrik »

Alustame esmalt siis kõige olulisemast. Ma ei mäleta, et oleksime täna Sinuga klaase kokku löönud, seega saame selle maha tõmmata. Päike siin, jah, rape, on suht soe, aga õnneks on leiutatud konditsioneer ;)

Mis aga puutub probleemide selgitamisesse - nõus, on olemas oma kord ses osas mis läks viltu. Mida mina ei mõista on see, MIKS on vaja sellest kõikidele raporteerida ? Kui tulevad ajakirjanikud Javelini laskmisele - aga milleks ? Meil on relvasüsteem, teeb seda ja teist. Kas on vaja tingimata ÄRI teha, et reporterid söönud ja ministrid päikese käes ? Kaevikus on see Päike siis näha. Loodetavasti sinnamaani muidugi ei lähe.

Ma olen küll käsirelvi koolitanud alates 1994, aga pole ühtegi venda püstoli või vindiga näinud kes oma "tööd " oskaks kui pole tiirus reaalselt lasknud. Statistika ja excel (ja ilmselt ka mõnigi imitaator) on tore (ja ilmselt ka meie exeli-valitsusele meelepärane), aga tegijaks saab siiski vaid reaalse Tegevusega. Võibolla on see AT mingi imeasi mis tavaballistika reeglitele ei allu. Aga see pole ka minu kaliiber, kui nii on. Nii et palun siis mitte arvestada.

Mis USAkatesse puutub, siis ei tasu sealt puhast kulda oodata. Õhku on seal kõvasti, ja liigagi. Minu 12 aastat teenistust nende õiguskaitses avas nii mõnegi seiga. Aga see pole see teema, ja siinkohal sellest lõpetan.

Vene kaitseminister on näitena mängus peamiselt seepärast, et ta ei pea peale 30 minutilist kiivrikandmist 2 nädalat kaelavalusid ravima, sest on ise pidanud armeeteenistusega kaasnevat scheisset läbi elama igas asendis, ja seda aastaid. Minu arvates oli suur viga "vabariigi taaastamisel", et arvati hea mõte olevat määrata jõustruktuuride etteotsa "kes teab mis tsiviliste". Juht saab tulla siiski vaid omade hulgast, kes teab, mida kõige alam tüüp igapäevaselt teeb. Ja teab seda mitte seepärast, et on filme näinud, või tal on mõni 19 aastane nõunik kes samuti vist teenistuskõlbulik ei olnud, aga see-eest väga andekas ;), vaid et on ise ses scheisses sees olnud. Seega ta teab, mida on tegelikult vaja teha, kui meiel liitlaste USAkate keeles "shit hits the fan". Võtke palgake siis mõni Poola või Ungari kindral, aga tsivilism hoidke palun asjast eemal.

Ent eelnenu on kõigest minu tagasihoidlik, nullpromilline arvamus. Ilmselt ma ise kõlban veel vaid klaasvitriini dinosauruste riiulile. Ega selleski midagi niiväga halba, tegelikult... ;)
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1016
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas Veiko Palm »

Jõuliste seisukohtadega on alati selline kahe otsaga värk - lust lugeda, aga noh, kuidas nüüd öelda, eks ikka rappa läheb kergesti.

Mina isiklikult ei kujuta ette, kuidas püstolist on võimalik Exceli abil laskma õppida. Kas Sa kujutad? Kas Sa tunned kedagi, kes kujutaks? Miks Sa siis räägid sellist jama?

Mina isiklikult ei kujuta ka ette, kuidas püstolist oleks võimalik laskma õppida ilma reaalselt laskmata. Olen ma Sinu arust midagi sellist väitnud? Miks Sa aga oma väga hea teadmise käsitulirelvadest Javelinile üle kannad?

Seda "minister-peab-kindral-olema-sest-muidu-ei-tule-asjast-midagi-välja" ei viitsi ma kommenteerida. Ja ei saa ka aru kuidas see Javelini laskmistesse puutub. Jäägu Sulle Su arvamus. Kuigi miks ministri valikul peab olema määravaks oskus kiivrit kanda, on mulle ebaselge. Ja milline minister meil neid kaelavalusid ravis? Ja täpselt 20 min kiivrikandmise tagajärjel? Ja lausa kaks nädalat?

Kuid kui Sa ei taha/oska/suuda näha vahet agressiivse röövriigi tippametnikul (ja mul ükskõik palju ta Sinu hinnangul sitta on söönud) ja normaalse Euroopa riigi kindralil, on see lihtsalt solvav. Ma ei saa sust aru.
tonu adrik
Liige
Postitusi: 433
Liitunud: 13 Veebr, 2007 12:30
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas tonu adrik »

Veiko Palm kirjutas:Jõuliste seisukohtadega on alati selline kahe otsaga värk - lust lugeda, aga noh, kuidas nüüd öelda, eks ikka rappa läheb kergesti.

Mina isiklikult ei kujuta ette, kuidas püstolist on võimalik Exceli abil laskma õppida. Kas Sa kujutad? Kas Sa tunned kedagi, kes kujutaks? Miks Sa siis räägid sellist jama?

Mina isiklikult ei kujuta ka ette, kuidas püstolist oleks võimalik laskma õppida ilma reaalselt laskmata. Olen ma Sinu arust midagi sellist väitnud? Miks Sa aga oma väga hea teadmise käsitulirelvadest Javelinile üle kannad?

Seda "minister-peab-kindral-olema-sest-muidu-ei-tule-asjast-midagi-välja" ei viitsi ma kommenteerida. Ja ei saa ka aru kuidas see Javelini laskmistesse puutub. Jäägu Sulle Su arvamus. Kuigi miks ministri valikul peab olema määravaks oskus kiivrit kanda, on mulle ebaselge. Ja milline minister meil neid kaelavalusid ravis? Ja täpselt 20 min kiivrikandmise tagajärjel? Ja lausa kaks nädalat?

Kuid kui Sa ei taha/oska/suuda näha vahet agressiivse röövriigi tippametnikul (ja mul ükskõik palju ta Sinu hinnangul sitta on söönud) ja normaalse Euroopa riigi kindralil, on see lihtsalt solvav. Ma ei saa sust aru.
Aga mis on normaalsus ? Ja kas USA poliitika on valgetes kinnastes, puhtad mehed vs venelased ? Võta viimasest ajast nt Krimmi okupeerimine. Kas 90ndale alul, kui Ukraina loobus tuumarelvast, mis garantiid andsid talle mh USA territoriaalse terviklikkuse osas ? Ja mis sellest lubadusest on tänaseks saanud ? Realistlik poliitika ? Euroopa nö võimudest prantsuse ja saksa näitel ei viitsi siinkohal enamat öeldagi, nende allkiri kah samasel paberil... kes on su tegelikud sõbrad ? Vastus - riikide vahel sõpru polegi - on ainult huvid.

Ma ses osas rohkem ei kommenteeri.
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5559
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas toomas tyrk »

tonu adrik kirjutas:
Ma olen küll käsirelvi koolitanud alates 1994, aga pole ühtegi venda püstoli või vindiga näinud kes oma "tööd " oskaks kui pole tiirus reaalselt lasknud. Statistika ja excel (ja ilmselt ka mõnigi imitaator) on tore (ja ilmselt ka meie exeli-valitsusele meelepärane), aga tegijaks saab siiski vaid reaalse Tegevusega. Võibolla on see AT mingi imeasi mis tavaballistika reeglitele ei allu. Aga see pole ka minu kaliiber, kui nii on. Nii et palun siis mitte arvestada.
Tegemist pole siiski mingi Exceli valitsuse eripäraga. Nii toimub väljaõpe ilmselt kõigi nende suht kallite "mänguasjade" peal, milledel oma aju ja mootor kaasas ballistikareeglitest tuleneva korrigeerimiseks.

Mul vend õppis vene kroonus Strela 3 operaatoriks. Kogu väljaõppe jooksul 0 lasku elusa Strelaga. Ainult immitaator. Väljaõppe lõpus oli lahinglaskmine, kus üks nende grupi parim õpilane sai siis elusat Strelad lasta ning teise lasi ära dessantnikute õppegrupist pärit mees. Tulemus oli olnud 50:50. Dessantniku Strela oli läinud õppemärgile pihta, nende grupi mehe oma läks jalutama. Ei saadetud nende gruppi seepeale tagasi immitaatorile, saadeti ikka väeosadesse laiali.

Kui üks lask on normaalse sõiduautoga samas hinnaklassis, siis tavaliselt ei lasta meestel neid rakette kõmmutada, kuni "asi käpas on".
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas Walter2 »

toomas tyrk kirjutas:Kui üks lask on normaalse sõiduautoga samas hinnaklassis, siis tavaliselt ei lasta meestel neid rakette kõmmutada, kuni "asi käpas on".
Katsun siin nuputada mis maksab selle raketi juures nii palju (antud juhul käis läbi number 70-80k usd)? Kas peotäis elektroonikat, või termokaamera? Või on seal üüber lõhkepea mis soomust läbistab? Miskine võimekas rakettmootor? Eks suur osa sellest hinnast on vast ikka paras õhk vs. tanki hind miljonites mille see rakett peab maha võtma. Puhtalt relvatootja monopol tundub olevat. Kas seda moona litsentsi alusel ise toota poleks võimalik - tundub ju suuresti it-põhine toode olevat. Selline siis minu võhiku arvamus, austet ksf. Kulibin oskaks vahest täpsemalt rääkida.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1016
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas Veiko Palm »

Katsun siin nuputada mis maksab selle raketi juures nii palju (antud juhul käis läbi number 70-80k usd)? Kas peotäis elektroonikat, või termokaamera? Või on seal üüber lõhkepea mis soomust läbistab? Miskine võimekas rakettmootor? Eks suur osa sellest hinnast on vast ikka paras õhk vs. tanki hind miljonites mille see rakett peab maha võtma. Puhtalt relvatootja monopol tundub olevat. Kas seda moona litsentsi alusel ise toota poleks võimalik - tundub ju suuresti it-põhine toode olevat. Selline siis minu võhiku arvamus, austet ksf. Kulibin oskaks vahest täpsemalt rääkida
Kuulge, lõpetage juba ära. Kogu aeg selline suhtumine hakkab juba ära tüütama. Kuidas on nii, et teise inimese või endale täiesti tundmatu valdkonna tööd nähakse alati lihtsa ja kergesti elluviidavana. Aatompomm on kukepea! Rakett sahvris valmis treida on lumme kusta! Loomulikult ei maksa ühegi probleemi keerukust üle tähtsustada, aga kui see nii lihtne on, siis tee ära ja tule näita ette.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Teiste juhitavate rakettrelvade (Milan, Mistral) laskmiste kohta käivast avalikust infost võib järeldada, et lahinglaske tehakse tavaliselt kümmekond tükki.
Javelini rakett on Mistraliga üsna samas hinnas, Milan (eriti kui õnnestub saada kellegi varusid) on märgatavalt odavam -ühes meediakünnise ületanud loos räägiti 4000 eurost tükk.

Tõsi, antud laskmised on valdavalt kantud suurest ja tähtsast ohutustehnikast ning pole kuigivõrd taktikalised - Javelini kohta oli sellest ka eespoolt juttu. Korralike vaatlusseadmete ja õppinud meestega soomukimeeskonnad küll taolist aeglast kohmitsemist teha ei lase, 30 mm hakkab lendama kiiremini.

Tõsi on ka see, et laskeväljaõpe vähemalt käsirelvade osas on muutumas tublisti paremuse suunas (taktikalisemaks) ja vahest tulevad ka meeskonnarelvad järgi.
Mul vend õppis vene kroonus Strela 3 operaatoriks. Kogu väljaõppe jooksul 0 lasku elusa Strelaga. Ainult immitaator. Väljaõppe lõpus oli lahinglaskmine, kus üks nende grupi parim õpilane sai siis elusat Strelad lasta ning teise lasi ära dessantnikute õppegrupist pärit mees. Tulemus oli olnud 50:50. Dessantniku Strela oli läinud õppemärgile pihta, nende grupi mehe oma läks jalutama. Ei saadetud nende gruppi seepeale tagasi immitaatorile, saadeti ikka väeosadesse laiali.
See N armee praktika on suhteline asi - nagu ma öelda armastan, siis suures vene riigis ei olnud uniformset korda, nii olid armees üksused, kes olid "normaalsed" olid üksused, kus logises igalt poolt. Minu tutvusringkonda kuulub nt üks PVO asjamees, kes endi sõnul on taeva lasknud 2 suurt õhutõrjeraketti, ühe S-125 ja ühe S-300 (viimane ilmselt ümberõppe tõttu) ja tabas ka mõlemaga. Kuid ka tegelasi, kes kogu 2 aasta jooksul salvetäie padruneid lasta said. Võis olla laskmisi, kus sihtmärgi ilmumise peiling ja kellaaeg oli eelmise päeva teenistusliku viinavõtmise käigus selgeks tehtud (kuna ülem ootas uusi paguneid ja vajas kindlat tabamist) ja oli laskmisi, kus tuli tegutseda täielikus taktikalises olukorras.
Kõik see näis sõltuvalt kõvasti väeosa juhtkonnast ja nende suhtumisest asjasse.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5559
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas toomas tyrk »

Kapten Trumm kirjutas:
Mul vend õppis vene kroonus Strela 3 operaatoriks. Kogu väljaõppe jooksul 0 lasku elusa Strelaga. Ainult immitaator. Väljaõppe lõpus oli lahinglaskmine, kus üks nende grupi parim õpilane sai siis elusat Strelad lasta ning teise lasi ära dessantnikute õppegrupist pärit mees. Tulemus oli olnud 50:50. Dessantniku Strela oli läinud õppemärgile pihta, nende grupi mehe oma läks jalutama. Ei saadetud nende gruppi seepeale tagasi immitaatorile, saadeti ikka väeosadesse laiali.
See N armee praktika on suhteline asi - nagu ma öelda armastan, siis suures vene riigis ei olnud uniformset korda, nii olid armees üksused, kes olid "normaalsed" olid üksused, kus logises igalt poolt. Minu tutvusringkonda kuulub nt üks PVO asjamees, kes endi sõnul on taeva lasknud 2 suurt õhutõrjeraketti, ühe S-125 ja ühe S-300 (viimane ilmselt ümberõppe tõttu) ja tabas ka mõlemaga. Kuid ka tegelasi, kes kogu 2 aasta jooksul salvetäie padruneid lasta said. Võis olla laskmisi, kus sihtmärgi ilmumise peiling ja kellaaeg oli eelmise päeva teenistusliku viinavõtmise käigus selgeks tehtud (kuna ülem ootas uusi paguneid ja vajas kindlat tabamist) ja oli laskmisi, kus tuli tegutseda täielikus taktikalises olukorras.
Kõik see näis sõltuvalt kõvasti väeosa juhtkonnast ja nende suhtumisest asjasse.
Loe veelkord. See polnud mingi suvaväeosa, vaid õppekeskus, kus õpetatigi Strelad laskma. Selle läbimise järel suunati vend n.ö. põhiväeossa. Tegelikult jõudis kuhugi polügonile Norra piiri ääres. Ning ülejäänud teenistuse (ja ka senise elu jooksul) ei ole näinud Strelad ka eemalt.
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas vtl »

Veiko Palm kirjutas:Kuulge, lõpetage juba ära. Kogu aeg selline suhtumine hakkab juba ära tüütama. Kuidas on nii, et teise inimese või endale täiesti tundmatu valdkonna tööd nähakse alati lihtsa ja kergesti elluviidavana. Aatompomm on kukepea! Rakett sahvris valmis treida on lumme kusta! Loomulikult ei maksa ühegi probleemi keerukust üle tähtsustada, aga kui see nii lihtne on, siis tee ära ja tule näita ette.
Aatompomm iseenesest ongi kukepea. 70+ aastat vana ja robustne tehnoloogia.
Kogu tänapäevane tuumaka valmistamise täpsus ja keerukus on ainult selleks, et vähendada neutronpeeglitega kütuse kriitilist massi paariteistkümnelt kilolt poolesajale grammile.

Algne küsimus polnud mitte selles, kas raketti saab "sahvris treida" või mitte, vaid selles, et tehnoloogiat seal selle raha eest kindlasti ei ole. Lihtsalt militaar on valdkond, kus on jätkuvalt võimalik küsida ulmelisi summasid.
Samas piir tsiviiltehnoloogia ja militaari vahel on aasta-aastalt vähenenud nii sisu kui hinna mõttes. Ehk asjad, mis olid veel 20+ aastat sõjasaladus või tsiviilis ülikallid, on tänasel päeval odavaks rahvakaubaks muutunud.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1016
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas Veiko Palm »

Kogu tänapäevane tuumaka valmistamise täpsus ja keerukus on ainult selleks, et vähendada neutronpeeglitega kütuse kriitilist massi paariteistkümnelt kilolt poolesajale grammile
Ainult seesinane detail ongi jäänud? Jumal tänatud, nüüd on selge. Ja kõik muu on kah selge.

Loomulikult kujuneb militaartehnoloogia hind ainult läbi selle, et noh, lihtsalt küsitakse palju. Sest, noh kuidas see nüüd oligi, ollakse selles monopoolses seisundis. Ja selles seisundis oled oled sa seetõttu, et ...?

Ma soovitan närvide rahustamiseks vahepeal kuulata kreisiraadio saateid Jaanes (ka Jabnes) helistamisest. Väga hariv. Saab selgeks magnet ja palju muudki.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 10 külalist