Javelin AT

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
alari
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 06 Juul, 2005 15:48
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas alari »

Lõhkepea on vast üks kõige odavamaid asju selles raketis. Pakun, et kõige kallim on soojuskaamera, mis on raketi eesotsas ja kui see kuskile maha kukub, siis võib saada viga ja rohkem enam mitte töötada.
Lemet kirjutas: Ma mäletan, kuidas nii mõnigi tont siin tankiteemas särki rebis, kui jutuks oli tankide vajalikus kasvõi tankitõrjujate väljaõppeks, et ei pidada mingit vahet olema...see, et maa väriseb ja seesinane eluk võib isegi sinu suunas pauku teha, pidi emotsiooni seisukohast üpris null olema...
Peaks ka hakkama tegema postitusi stiilis, et meil on vaja väljaõppeks paremaid asju (tanke, laserveste jne). Siis mõne aja pärast saaks ka öelda, et ma ju ütlesin, et neid asju on vaja..... ja ma olen nii tark ja ettenägelik
EOD
Liige
Postitusi: 4694
Liitunud: 12 Jaan, 2006 15:57
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas EOD »

Haiguse ravimiseks tuleb see haigus esmalt diagnoosida.
Mis siis lõpuks põhjustas konkreetse raketi metsalendamise ja mis seda üldse põhjustada võib?
Raketil ja laskeseadmel vigu teatavasti polnud, vaid möödalasu põhjustas inimfaktor.
"Elusa" raketiga laskma pääsenu oli simulaatoritreeningu ilmselt edukalt läbinud. Mis siis võis põhjustada relva lasuhetkeks kõrvalesuunamise?
a) Eeldame, et simulaatoris toimub laskmine avatud väljal ja relva täpne suunamine pole oluline. Piisab kui raketi "silm" näeb sihtmärki. Reaalelus teeb rakett aga väljatulistatult kursile asumiseks küllaltki suure kaare ja kitsastes oludes võib tabada mõnd takistust. Sel juhul tuleb täiustada väljaõpet ja võimalik, et laskmisprotseduure. Näiteks jälgib operaatori abi, et laskeseade oleks õigesti suunatud.
b) Paugukartus. Loomulik instinkt, mida võib vähendada treeninguga. Näiteks läbivad operaatorid väljaõppe käigus laskeharjutused granaadiheitjatega kui Javelinile vastava treeningseadme valmistamine ebaotstarbekas on. Kaks kärbest ühe hoobiga - Javelini operaator õpib boonusena kasutama ka teist relva. Või siis enne Javelini väljaõppe alustamist viia läbi testid kandidaatide sobivuse tuvastamiseks.
c) Variandil "Aga kui muidugi mööda tahad lasta, ju siis lasedki ja ei aita siin mingi rohi" on aga kõva prokuratuuri lõhn juures riigivara tahtliku hävitamise tõttu.
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas tommy »

Sisuliselt peaks see treening-Javelini rakett olema sama nagu lahingrakett, v.a. et tal puudub lõhkepea? Siis võiks sel treeningraketil olla veel miskine mehanism mis "päästaks" raketi, s.t. hetk enne tabamust kui kõik termopead-kaamerad-andurid näitavad et tabamus tuleb 100%, seiskaks mootori ning paiskaks raketi kuhugi sihtmärgist eemale, lõppfaasis veel väljutaks langevarju, nii et tulemuseks oleks korduvkasutatav õpperakett? Uus mootor külge ja taaskasutusse? Kardan et kõlab veidi ulmelise ja ebareaalsena aga selleks siin oleme et arutada ja diletante nagu mina uuesti jalgadega maa peale tuua. Huvitav kui palju maksaks tavarakett ilma lõhkepeata? Teaks rahalisi vasteid osadele oleks pilt palju selgem.
Sellised asjakesed on iseenesest täiesti olemas. Küll mitte jalaväe TT-rakettidele, vaid võimsamatele ja kallimatele süsteemidele.
Peamiselt lennuväe õhk-õhk ja õhk-maa rakettidel ja mereväes kasutatavatel rakettidel/torpeedodel.
Kutsutakse Captive Training Missile/Torpedo.

Javelinil pole, kuna puudub vajadus.
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Javelin AT

Postitus Postitas Avatar »

Siit saab lugeda Javelini arendusest. Seal on pool teksti ka Stingerist. Eks praeguseks on nii mõnigi toonane tehnoloogiline raskus ületatud
http://www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?Lo ... =ADA454087
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas kaur3 »

kaur3 kirjutas:tommy, kes on rääkinud spearheadi ründamisest? Saaks esimese hooga hakkama bridaadide eesjulgestuste ning külgjulgestustega, mis ei ole nii väga hard core üksused. Siin üks näide Gruusia sõjast. ... ja seejärel uute eeljulgestuste ning külgjulgestustega.

http://starshinazapasa.livejournal.com/369514.html
Misiganes relvadega.
Õndsal rahuajal on tõesti ükskõik misiganes relvadega ringi jooksed ning Sinu killid sõltuvad vahekohtuniku tujust. Kui tina lendab, siis sellist tihendit enam vahel ei ole. Sõdur võtaks üldse õppusele kaasa M-69, sest see on kergem kui CG.

Spike teema all sai sisse toodud väljend "One of the key lessons of Israel’s 2006 war in Lebanon involved infantry use of guided anti-tank weapons as immediately-available precision artillery fire." Pole mõtet uuele ringile minna ning huvilised saavad selle lingi alt jätkunud arutelu edasi lugeda.

http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... =artillery
Counter battery ATGM-iga Süürias.

http://gurkhan.blogspot.be/2016/06/blog-post_7.html
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas Gideonic »

Panen siia natukene netist ülesse kaevatud infot Javelini täienduste kohta. Lähiajal on USAl plaanis seda süsteemi üsna palju tuunida:

Allikad:
1) slaidid TOW ja Javelin arenduste kohta (huvitavat infot ka TOW tuleviku kohta)
2) DOT&E 2016 aasta raport
3) Javelin Block 1 Manual

Laskeseade
(Block 0 vs Block 1 laskeseadmed)
Pilt

Plaanis on Block 0 ja 1 CLU (Command Launch Unit) vahetada välja uuema Lightweight CLUga (pildid allpool). Laskeseade on kergem, lubatakse pikemat patarei eluiga ning info edastust võrgu kaudu. Samuti on parendatud pildikvaliteeti jms.

Uutest asjadest torkasid silma kohe:
  • 5-megapiskline digitaalkaamera - Tundub, et seade tuleb täisdigitaalne ning loobutakse peegliga analooglahendusest, koos aeglase vahetamisega (manualis lk 5-15)
  • Laser pointer ja kaugusmõõdik (+GPS, ja suunasensor) - kaugete sihtmärkide lokaliseermiseks see pluss parem lahutus on ilmselge vihje laskekauguse suurendamiseks
  • Dewar Jahuti - ei suuda seda kuskilt enam leida, võimalik et uus laskeseadme öörežiim enam ei vaja nii karmi aktiivjahutust (Block 1 CLU puhul manualist, samuti lk 5-15)
Rakett
Täiendusi tehakse kolmes jaos: Spiral 1, 2 ja 3.
  • Spiral 1 - Elektroonika uuendamine raketis, kaalu ja hinna alandamiseks. Nende rakettide tähis on FGM-148E ning sellest aastast peaksid olema tootmises.
  • Spiral 2 - Täiustatud lõhkepea ka soomustamata sihtmärkide vastu (väidetavalt ei kahanda soomusläbistavust). Rakettide tähis saab olema FGM-148F Antud versiooni testimine on plaanis lõpetada see aasta
  • Spiral 3 - Vahetatakse välja raketi juhtpea uue vastu, mis ei vaja aktiivset gaasiga jahutamist, seega praegune BCU sellisel kujul kaob ära. Tähis saab olema FGM-148G
Spiral 3 arendused tunduvad kõige olulisemad, kuigi neid arvatavasti ennem 2019-2020 aastat ei näe. Kui raketil puudub gaasiga aktiivjahutus, saab teda kasutada kiiremini ning hoida kauem laskerežiimis. Loodetavasti näeme neid uuemaid mudeleid kunagi ka meie kandis :)
The Army has planned four Javelin system improvements to reduce unit cost and weight and improve lethality against non-armored targets.
These improvements are referred to as missile Spiral 1, 2, 3, and Light Weight CLU.
  • The Spiral 1 effort will replace electronic components
    in the control actuator section of the missile for cost and
    weight savings. Production missiles will be designated
    FGM-148E.
  • The Spiral 2 effort will develop an MPWH, which uses
    enhanced fragmentation to improve lethality against
    non-armored targets and personnel in the open while
    maintaining lethality against armored threats. Production
    missiles will be designated FGM-148F
  • The Spiral 3 effort will develop a new launch tube
    assembly and battery unit, and will replace the current
    gas-cooled seeker with an uncooled seeker
    in the guidance
    section of the missile. Production missiles will be
    designated FGM-148G.
  • The Light Weight CLU effort will develop a new CLU
    that is smaller and lighter while maintaining or improving
    system performance.
[/list][/list]
Pildid uuest Lightweight CLUst:
Pilt
Pilt
Kasutaja avatar
Corpy
Uudistaja
Postitusi: 8
Liitunud: 17 Jaan, 2010 2:09
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas Corpy »

Siin oli kõva kisa lahti selle möödalasu pärast mis eelmisel aastal juhtus. Ja, et kas Javelini laskudel on siis raketis gimbal või mitte.

Tean kinnitada, et laskudel on raketi ninas termo-pildi kaamera mis istub oma klaaskupli all mehaanilise stabilisaator-gimbali otsas. Hoides kogu lukustuse ja lennu aja enda pilku sihtmärgil. Seega jah! - On võimalik enne lasu päästmist sihtmärki lukus hoida ja samal ajal laskeseadet koos lasuga liigutada nurga alla (niikaugele kuni gimbali pöördenurk on).
Viimane isegi on üsna detailses Javelini simulaatoris välja toodud, mingi teatud nurgani võid sihtmärki lukus hoides laskeseadet keerata.

Möödalask oli tingitud laskesektori suurusest ja sellest nurgast mille all lasti. Sihtur oma pildis aga nägi, et kõik on ok ja pilt on lukus. Lihtsalt Javelin ise annab lukus hoides laskeri "käevärinat" stabiliseerides mängima. Rakett lasti lendu ning peale seda oleks ta puhta laskesektori puhul sihtmärgini jõudnud. Küll aga jõudnud stabiliseerumist toimuda.

Ilma selle stabilisaator-gimbalita ei oleks võimalik top laske aga sooritada, kuna raketi lennu ajal hoiab kaamera ennast pidevalt sihtmärgil. Lennu ajal aga raketil nina ülesse, kaamera vahib alla sihtmärgile. Ja annab infot edasi pardaarvutile suunamuutuste ja liikumiste kohta kuni sihtmärgi hävitamiseni.

Parimat,
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas kaur3 »

Ei osanud mujale panna. 1978. a kirjatükk R. Kennedy sulest "Precision ATGM's and NATO Defense". Ingliskeelne lugu arutleb juhitavate TT-relvade seisust NATO sõjaplaanis Nõukogude bloki relvajõudude vastu.

http://www.dtic.mil/get-tr-doc/pdf?Loca ... =ADA063723
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas kaur3 »

Seoses uudisega, et Gruusia saavat endale Javelinid, teatab Uralvagonzavodi blogi, et tänased Vene tankid ilma lisainvesteeringuteta on selle relva vastu abitud. Lisaks pakub välja, et õigem oleks Javelini meeskonnad hävitada õigeaegselt snaiperite, suurtúkiväe poolt koostöös UAV-dega.
В войсках уже сейчас необходимо формировать специальные снайперские команды, вооруженные дальнобойным оружием, для скорейшего выявления и уничтожения расчетов "Джавелинов". Этим же должны заниматься артиллерийские подразделения, взаимодействуя со средствами разведки, прежде всего беспилотными. Противник должен быть выведен из строя еще до запуска своих ракет.
http://gurkhan.blogspot.com.ee/2017/11/ ... st_36.html
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas kaur3 »

Kui keegi päevalehti ei loe, siis neile teadmiseks, et Javeline tuli täna juurde.

https://www.postimees.ee/4341863/fotod- ... ni-rakette
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas kaur3 »

Laskeseadeliste modifitseerimise hinna suurusjärgust. 1 CLU Block 0 > Block 1 = u 165 000 USD.
The US Army has requested USD161.4 million in fiscal year 2019 (FY 2019) to convert 969 Javelin Block 0 Command Launch Units (CLUs) to the newer Block 1 configuration.
http://www.janes.com/article/77988/pent ... capability
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas nimetu »

Dewar Jahuti - ei suuda seda kuskilt enam leida, võimalik et uus laskeseadme öörežiim enam ei vaja nii karmi aktiivjahutust (Block 1 CLU puhul manualist, samuti lk 5-15)
Jahutamiseks kasutatakse sellist süsteemi nagu Standard Advanced Dewar Assembly (SADA), mille tootjaks on DSR Technologies. Neid on erinevaid variante - uuemad Javelinid peaks kasutama SADA IIIA 0,15 vatist versiooni. Võimsamaid versioone kasutatakse näiteks Abramsi ja Bradley termokaamerates. See "Dewar" lihtsalt viitab selle, et see komponent on asetatud seadmesse termose sees.
Seadeldis ise peaks sarnanema sellega:
https://www.youtube.com/watch?v=P1FwrDZKfKk
Javelini jahuti kasutab samui heeliumi. Vahe on antud seadeldisega selles, et tööpõhimõte on tagurpidi. Generaatori asemel on lineaarmootor, nagu siin seletatud:
https://www.youtube.com/watch?v=Ig3PrQBdf2c
Javelini kompressor (üks osa jahutusseadmest) näeb välja selline:
javelin_kompressor.png
javelin_kompressor.png (208.7 KiB) Vaadatud 8380 korda
Seal "toru" sees on kolb, mis on seotud lehtvedrudega (täpne termin flexure spring), mis omakorda aitavad sellel kolvil ostsilleerida selles "torus". Võrreldes tavaliste keerdvedrudega, muudavad lehtvedrud seadme tööea pikemaks, ilma hinda tõstmata. Lisaks on võimalik tööiga pikendada, kasutades lineaarmootorit efektiivsemalt. Siis kui andur on maha jahutatud, võib selle töötamise intensiivsust langetada, sest temperatuuri säilitamiseks pole nii palju energiat vaja. Lisaks sellele on abi muidugi ka sellest kui andur tarbib vähem energiat. See võimaldaks kasutada väiksema suuruse ja võimsusega jahutit. Tõenäoliselt selle kaudu saavutataksegi kõige suurem sääst.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas Leo »

Ei häbene oma lollust näidata.

Kas see Block I ongi see, mida ma Wikis leidsin https://en.wikipedia.org/wiki/FGM-148_Javelin

"Lightweight CLU
The U.S. Army is developing a new CLU as an improvement over the Block I version. The new CLU is 70 percent smaller, 40 percent lighter, and has a 50 percent battery life increase. Features of the lightweight CLU are: a long-wave IR sensor; a high-definition display with improved resolution; integrated handgrips; a five megapixel color camera; a laser point that can be seen visibly or through IR; a far target locator using GPS, a laser rangefinder, and a heading sensor; and modernized electronics.[22]"

Samas pakutakse 2014 a andmetel CLU hinnaks veerand miljonit USD, kas need on juba Block I hinnad või tuleb sellele veerandile miljonile veel 165000 USD juurde keevitata? Eesti sai ju vanemaid nulliseeria CLUd, ehk siis on varsti teemaks 80-120 EKJ CLUd korda 165000 USD tükist, eeldusel, et nii väikese tellimuse nii odavalt saab? Palju selle raha eest relva paremaks saab, viide räägib, et CLU on väikem ja kergem ning aku kestab kauem, mis on kindlasti hea, kuid kui palju laskeulatus suureneb? Kunagi räägiti, et nulliseeria on maks laskekaugus 2500 m ja I seeria kuni 4500 m ideaalsetes tingimustes kusagil USA kõrbes, kuid kas see saavutatakse raketi või CLU uuendamisega?
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Javelin AT

Postitus Postitas Avatar »

Leo kirjutas:Kas see Block I ongi see.
Gideonic siinsamas lehel puust, punaseks ja piltidega näitab mis CLU on 0, mis 1 , mis Lightweight. 0 > 1 saad teatava papi eest modida. 1 > LW vaevalt küll...
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Javelin AT

Postitus Postitas Leo »

Aitäh. See 1 aasta tagasi üles pandud materjal oli väga huvitav.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 7 külalist