Üksused

Muistsed linnused, keskaegsed kindlused, kõik sõjad ja lahingud. Mis iganes leidis aset enne XX sajandit...
Vasta
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Postitusi: 1378
Liitunud: 31 Jaan, 2005 19:45
Asukoht: Planeet Maa
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

pakzmagu kirjutas: Kui aga rääkida 1215 a. Saaremaal toimunud kokkupõrkest, siis sellest vahejuhtumist kõnelevas tekstilõigus on viskerelvadest mainitud üksnes odasid, kive, nuie ja nooli ja mingitest imelikest esemetest pole seal sõnagi kirjas. :roll:
Tõsi küll, Henriku kroonikat originaalkeeles ma lugeda ei mõista, ning minu raamaturiiulis leiduva tõlke kvaliteedi eest oma pead panti panna ei saa...
Vaat-vaat, maakeeli oligi see 'imelik asi' ümber pandud nuiaks, ldna keeli kõlas ta aga 'pedum'.
Nuiasid sellal ükski täiearuline sõdalane ei loopinud ja üldse olevat neid siinamail suht-koht vähe esinenud.
Avades eeltoodud lingi, http://www.er.ee/viker/index.php?lang=est&main_id=433,
siis '09.04.2005 Ümera lahing. Ain Mäesalu' saates seda teemat üksikasjalikumalt kajastatud
TÕDEONAJATÜTAR
lembetu
Liige
Postitusi: 234
Liitunud: 18 Apr, 2005 16:58
Kontakt:

Postitus Postitas lembetu »

pakzmagu kirjutas:...nuie...
:roll: :roll:
"Ma lähen neile kallale: kuni ei jää ühtegi, kes ei tunnusta maajumalaid."
lembetu
Liige
Postitusi: 234
Liitunud: 18 Apr, 2005 16:58
Kontakt:

Postitus Postitas lembetu »

Karuke kirjutas:Ise oled trol, lõpetad iga postituse ilmtingimata foorumikaaslase halvustamisega.
Aga siis on ka vorst vorsti vastu.
ee...pigem flame warrior kui postitus lõpeb foorumikaaslase halvustamisega. :oops: Trollid reeglina ei halvusta kui leegisõdalastega kokku ei saa. Nendel on üks muu huvitav kiiks.

Karuke kirjutas:Mida ei juhtunud Ümeral kui vastane oli rännakul - ja mis ka juhtus Madisepäeval kui saksilased lahingurivis olid...
Nii sellised järeldused sünnivadki.
Oh, rännakrivistuse saab kiirelt riviks seada. Ümeral juhtus see, et saksilased ei saanud oma leivanumbrit -seanina- üles panna ja neil tuli liinrivis võidelda.

Paala jõe lahingus juhtus aga minu arvates see, et kaks "seanina" läksid vastamisi, mida siis tiibadelt kaeti. Eestlaste "seanina" juhid kavaldati kas üle või lasti ambudest maha niiet saksilaste "seanina" lõikas meie omale küljelt sisse.

Tavaliselt ei õnnestu ühel "seaninal" teisele täeliselt kohe küljelt täiega sisse sõita, "seanina" ei purune ja lahinguväljal käib pidev ümbergrupeerumine kuni üks eksib või kiirem ja kokkuharjutanum üksus selle "võistluse" võidab.
"Ma lähen neile kallale: kuni ei jää ühtegi, kes ei tunnusta maajumalaid."
Karuke
Liige
Postitusi: 1445
Liitunud: 12 Veebr, 2006 19:49
Asukoht: Stockholm
Kontakt:

Postitus Postitas Karuke »

Lembetu kirjutas:



Eestlaste "seanina" juhid kavaldati kas üle või lasti ambudest maha niiet saksilaste "seanina" lõikas meie omale küljelt sisse.
Jah. Amb oli ilmselt selle kampaania kõige hullem relv ja otsustas paljugi - võid olla nii vapper ja oskuslik sõdalane kui tahes kuid algajast ammukütt võib sulle ikka ohutult kauguselt "ära" teha.
Kuuldavasti olid ammukütid ka lääne euroopas põlu all umbes nagu timukadki - staatus omaette.
Isegi Rooma paavst keelas selle "kuradiriista" kasutamise kristlaste vastu.

Aga kus sa sellega - sõjaline effektiivsus kaalus keelud üle.

Alguses amb ja siis Musket - nii läks looja rüütliromantika.
Mitte millal vaid miks?
KÕIK KARUKESTEST
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1476
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Madis22 »

andke andeks aga minu arust on 9:51 skp. tekst teemasse mitte puutuv ja kohatu. jah lembetu kipub võtma asju pisut isiklikult ja kalduma solvangutesse, kuid ta esitab igas kommentaaris arvamusi ja väiteid, mis ulatuvad pisut kaugemale, kui: "sul ei ole õigus." soovitaks väitlejatel-arutlejatel sellest eeskuju võtta.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
lembetu
Liige
Postitusi: 234
Liitunud: 18 Apr, 2005 16:58
Kontakt:

Postitus Postitas lembetu »

corvus kirjutas:.
Iga notsu leiab oma lombi millega ühtida.
"Ma lähen neile kallale: kuni ei jää ühtegi, kes ei tunnusta maajumalaid."
tsikkelröövel
Liige
Postitusi: 214
Liitunud: 23 Nov, 2005 16:13
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas tsikkelröövel »

Ausalt öeldes ühtib minu arvamus siinkohal Corvuse omaga. Ja Lembetu, ma oleksin imestunud, kui Sa oleksid kuigipalju vanem kui 21 aastat. Ma loobusin küll mõneks ajaks diskussioonist, kuna pole mõtet vaielda "kõiketeadjaga". Aga lugesin läbi selle kommentaariumi siin ja tõepoolest, IGA kommentaar, milles kellegagi vaidled, lõpeb solvanguga.
Hobustepidamisest: ei usu, et Sa ise neid pidanud oled (st ise nende eest vastutanud). Ratsutamas käinud - võib-olla küll. Sul puudub selge aimdus, kui missugused on hobuse vajadused ja milleks ta üldse võimeline on. Minul on omal tööhobune. Lahinguratsu ta pole, aga seda, kaua tal söömiseks kulub ja kui palju ta sööb, tean ikka küll (see siis väite kohta, et hobusega saab probleemita ööpäevas 300 km läbida).
Mis aga puutub jalamehe võimesse tassida provianti mööda maastikku, siis panid ka siin mööda. Juba 9 aastat jutti olen kõik suved veetnud Venemaal polaarjoone taga, kandis, kust lähimad asulad jäävad paarisaja km kaugusele. Ja mina tean, kui suure osa varustuse kaalust moodustab toit, isegi kuivainetena. Kinnitan, et kaugelt suurema, kui muu varustus. Süüa tuleb ka kusagil teha ja see võtab omajagu aega - see muudab nonsensiks mõtte 50 km päevateekonnast jalgsisõjaväe puhul.
Selliseid vahemaid, nagu Sina välja pakud, ei läbi päevas isegi tänapäeva mehhaniseeritud sõjavägi.
Mida vajab ratsaväe ülalpidamine, see on tegelikult vägagi lihtsa matemaatikaga selgeks tehtud sellises eesti keeleski ilmunud raamatus, nagu Sõjakunsti ajalugu.
Ma üldse hoiduksin sellistest väljenditest muinasaja puhul, nagu: see oli nii või naa. Keegi meist ei viibinud kohal (peale Sinu, muig). Me võime vaid oletada. Ja liigne enesekindlus ei tule asjale kasuks.
lembetu
Liige
Postitusi: 234
Liitunud: 18 Apr, 2005 16:58
Kontakt:

Postitus Postitas lembetu »

tsikkelröövel kirjutas:Ja Lembetu, ma oleksin imestunud, kui Sa oleksid kuigipalju vanem kui 21 aastat.
Irw. Mina imestan seda, mida mõned kipuvad oma arvamust serveerima ülima tõena, kuigi nad järjest näitavad, et neil vaid õige ähmane ettekujutus käsitletavast teemast on. Ja hoolimata sellest, et nende seisukohtade ekslikkust näitad erinevaid tõestusi tuues. See vaid valab õli tulle, mõnele kohe lihtsalt ei mahu hinge, et tema "teooriad" ümber kükatakse ja siis võtavad nad appi demagoogia.

Alguses paneb imestama. Aga kui inimene jätkab järjest lolluste kuhjamist üksteise otsa, siis ajab naerma. Lõpuks tüütab ära. Mõni eriti innukas, nagu corvus, suudab ka välja vihastada. Ma võtan selle vabaduse, olla sellisel juhul üleolev. Või kui tahad, siis ülbe. Infatiilne, Ketserlik. Matslik ja mitte pheen. Mida iganes. Lõppeks, ma ei ole jumal, olen inimene.

tsikkelröövel kirjutas:Hobustepidamisest: ei usu, et Sa ise neid pidanud oled (st ise nende eest vastutanud). Ratsutamas käinud - võib-olla küll. Sul puudub selge aimdus, kui missugused on hobuse vajadused ja milleks ta üldse võimeline on. Minul on omal tööhobune. Lahinguratsu ta pole, aga seda, kaua tal söömiseks kulub ja kui palju ta sööb, tean ikka küll (see siis väite kohta, et hobusega saab probleemita ööpäevas 300 km läbida).
.
Ei viitsi. Ausõna ei viitsi tõestada, kes meist Liivimaa parim ratsutaja on.
Aga seda ma ütlen. Senikaua kui sina oma setukat heinte ja kaeraga toidad et kiirelt kuhugi mitte jõuda, annab tark mees oma hobusele vaid vett juua ning jaopärast suhkrut/mett karaskiga. Ja jõuab. Mõned annavad ka keedetud linnumune. Seda õppisin ma VDNH-l kui hooldasin seal suvi otsa näitusele toodud tõuhobuseid. Ja seda teadmist sai loa peale proovitud Altais 24-päevasel ratsamatkal.

Tead, ma ütlen sulle suure saladuskatte all nagu kommunist kommunistile, see hobune ei kärvanudki ära.
tsikkelröövel kirjutas:Mis aga puutub jalamehe võimesse tassida provianti mööda maastikku, siis panid ka siin mööda. Juba 9 aastat jutti olen kõik suved veetnud Venemaal polaarjoone taga, kandis, kust lähimad asulad jäävad paarisaja km kaugusele. Ja mina tean, kui suure osa varustuse kaalust moodustab toit, isegi kuivainetena. Kinnitan, et kaugelt suurema, kui muu varustus. Süüa tuleb ka kusagil teha ja see võtab omajagu aega - see muudab nonsensiks mõtte 50 km päevateekonnast jalgsisõjaväe puhul.
Lõpeta jura. Kuivatatud liha, mett/saia võib süüa; ning vett juua võib ka käies ning sörkides, ei pea selleks minema Venemaa polaaravarustesse, et seal peatus teha, laager püsti lüüa ning vaaritama hakata.

Ja ära kurat võtaks demagoogitse: 3 päeva toidumoona (kui see pole konservid vaid kuivatatud liha, mesi/sai) kaal moodustab vaid tühise murdosa muinasaegse sõdalase lahinguvarustusest. Niiet topi oma nonsensid sinnasamusessegi.
tsikkelröövel kirjutas:Selliseid vahemaid, nagu Sina välja pakud, ei läbi päevas isegi tänapäeva mehhaniseeritud sõjavägi.
Muinasaegse sõjaväe liikumisel üleskerkivatest probleemidest tundub sul olevat udune ettekujutus, vabandav põhjus või nii. Aga loodan, et sul pole ettekujutust rännakul asuva tänapäevase sõjaväeüksuse ees seisvatest logistilistest probleemidest erinevates situatsioonides ning vahemaade läbimise võimekusest. Muidu peaksin sind jälle solvama ning ütlema mõne koleda sõna :)
tsikkelröövel kirjutas:Mida vajab ratsaväe ülalpidamine, see on tegelikult vägagi lihtsa matemaatikaga selgeks tehtud sellises eesti keeleski ilmunud raamatus, nagu Sõjakunsti ajalugu.
Ära demagoogitse. Siin räägitakse muinasaegsest sõjaväest, mitte teoreetik Keeganist ega isegi mitte praktik Clausewitz´ist. Või kui tahad väita, et ei demagoogitse, siis anna selle raamatu vastavateemaline peatükk, mille valgust sa meile siin heldelt jagad.
tsikkelröövel kirjutas:Ma üldse hoiduksin sellistest väljenditest muinasaja puhul, nagu: see oli nii või naa.

Miks sa siis ei hoidu? :lol:
"Ma lähen neile kallale: kuni ei jää ühtegi, kes ei tunnusta maajumalaid."
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Postitus Postitas Troll »

lembetu kirjutas: Irw. Mina imestan seda, mida mõned kipuvad oma arvamust serveerima ülima tõena...
Vaatasid peeglisse või? Kui sellist tendentsi siin üldse esineb, siis just sinu poolt, Lembetu! Ja kui keegi söandab sulle vastu vaielda või (hoidku jumal!! :shock: ) eriarvamust välja öelda, siis tuleb see "jumalasalgaja" kohe maa sisse tampida ja hästi sügavale! Mees, saa suurusehullustusest lahti!
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
tsikkelröövel
Liige
Postitusi: 214
Liitunud: 23 Nov, 2005 16:13
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas tsikkelröövel »

Lembetu, Sa võtad lihtsalt muigama. Ma loobun lapsega võidu jooksmast, lase üksi edasi.
lembetu
Liige
Postitusi: 234
Liitunud: 18 Apr, 2005 16:58
Kontakt:

Postitus Postitas lembetu »

Troll kirjutas:
lembetu kirjutas: Irw. Mina imestan seda, mida mõned kipuvad oma arvamust serveerima ülima tõena...
Vaatasid peeglisse või? Kui sellist tendentsi siin üldse esineb, siis just sinu poolt, Lembetu! Ja kui keegi söandab sulle vastu vaielda või (hoidku jumal!! :shock: ) eriarvamust välja öelda, siis tuleb see "jumalasalgaja" kohe maa sisse tampida ja hästi sügavale! Mees, saa suurusehullustusest lahti!
Seltsimees troll, erinevalt mõnedest teistest seltsimeestest on mul antud teemast märksa laiemad ja paremad teadmised. Kõik sellesse perioodi puutuv, mida olen kirjutanud "ülima tõena", on ka enamike tänapäeva Eesti ajaloolaste seisukoht.

Kui peaks tehtama uusi avastusi kui avastataks mingeid uusi fakte, mis kummutavad eesti ajalooteaduse senised seisukohad, siis muudan ka mina oma arvamust.

Sellepärast ei näe ma mingit põhjust, miks ei võiks esitada oma arvamust kategoorilises vormis. Suheldes nendega, kes tahavad enda lollust pikemat aega eksponeerida, siis on sobivaim vestlusvorm dispuut. Rumalate veenmiseks puudub mul esiteks kannatus ja teiseks pean seda mõttetuks ajaviitmiseks.

Aga kui mõnel tekib kiusatus oma väärade seisukohtade nimel demagoogitseda ja hämada, nagu üks polaarrändur siin, siis tuleb ta tampida maa sisse. Kohe ja hästi sügavale.

Kui see sulle talumatuks muutub, ära piinle liialt, kustuta tekstid, viska mind välja. Olen raske iseloomuga ja enda põhimõtteid ei muuda.
"Ma lähen neile kallale: kuni ei jää ühtegi, kes ei tunnusta maajumalaid."
kapralheinz
Liige
Postitusi: 260
Liitunud: 08 Juun, 2005 22:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas kapralheinz »

No-nii!
Päris huvitav oli seda teema-arendust ja sõnakas-koloriitsete tegelaskujude dispuuti jälgida...
Mis siis selgus mulle kui tänulikule jälgijale-lugejale?

Selgus väga tähtis asi!
Nimelt see, miks maarahva kauged kangelaslikud ja vaieldamatult õilsad esivanemad neil hämaratel aegadel peninukkidelt-koerakoonlastelt tappa said.
Põhjus ei olnud niivõrd selles, et oli vähe mõõku-rõngassärke või polnud riiki või siis müürilubja saladused tundmata...põhjus ikka selles et kombeks oli siis (ja on ka praegu kombeks - geenid ju mingil määral samad) seista roigasaia ääres käed puusas ja laisalt nuubrimehega sõimelda...
Sinna nahka on paljud asjad läinud!
Nii kauges minevikus kui värskes tänapäevas.
Jõudu edaspidiseks!
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Postitusi: 1378
Liitunud: 31 Jaan, 2005 19:45
Asukoht: Planeet Maa
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

lembetu kirjutas: Olen raske iseloomuga ja enda põhimõtteid ei muuda.
lembetu, niisama, huvi pärast - kohustus kaasinimest naeruvääristada kuulub su põhimõtete hulka v toimub see hobikorras? :roll:
TÕDEONAJATÜTAR
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Postitusi: 1378
Liitunud: 31 Jaan, 2005 19:45
Asukoht: Planeet Maa
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

kapralheinz kirjutas:No-nii!
Selgus väga tähtis asi!
Nimelt see, miks maarahva kauged kangelaslikud ja vaieldamatult õilsad esivanemad neil hämaratel aegadel peninukkidelt-koerakoonlastelt tappa said.
Põhjus ei olnud niivõrd selles, et oli vähe mõõku-rõngassärke või polnud riiki või siis müürilubja saladused tundmata...põhjus ikka selles et kombeks oli siis (ja on ka praegu kombeks - geenid ju mingil määral samad) seista roigasaia ääres käed puusas ja laisalt nuubrimehega sõimelda...
Sinna nahka on paljud asjad läinud!
Nii kauges minevikus kui värskes tänapäevas.
Jõudu edaspidiseks!
Oi-oi, ei olnud nood maarahva kauged esivanemad ega ole ka värske tänapäeva esindajad sugugi kehvemad kui maakera teised rahvad ja rahvused.
Külastades aeg-ajalt inglise, soome & venekeelseid foorumeid, tuleb tõde tunnistada, et inimloomus tundub olevat kõikjal 1 ja seesama - inimene materdab teist inimest igal pool nii kuis jaksab.... :roll:
TÕDEONAJATÜTAR
Karuke
Liige
Postitusi: 1445
Liitunud: 12 Veebr, 2006 19:49
Asukoht: Stockholm
Kontakt:

Postitus Postitas Karuke »

Oleks aeg kellelgi mõni uus huvitav teema algatada !

Senised - vabandage väljenduse pärast on üksteisele ärapanemise mölaks muutunud.
Teeks ise aga äi tule ühtki head ideed pähe...
Mitte millal vaid miks?
KÕIK KARUKESTEST
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 9 külalist