Riigipöördekatse 1992

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kirs
Liige
Postitusi: 929
Liitunud: 21 Jaan, 2009 10:50
Kontakt:

Re: Riigipöördekatse 1992

Postitus Postitas Kirs »

Mis auto Kommeril ja autojuhil kasutada oli sel kurikuulsal kinnipidamise-tulistamise ajal? Aastal 94 olin ajateenistuses tolleaegse nimetusega Tagala Autokompaniis ja mingi aeg oli vaja ühest merekonteinerist üks sõiduauto mujale kuuri alla lükata. Tegemist oli selle nn "persega" 09- ga. Vist 21093?
Tumepunane mälu järgi ja ikka päris sõelapõhi oli teine. Ei tea, kust info täpselt pärines, aga Kommeri autoks mainiti. Imestasime veel poistega, et kuidas selles üldse keegi sai ellu jääda, esiosa-klaas ja küljed, ka katus olid enamaltjaolt pihta saanud, esiistmed oli samuti tabamusi saanud. Mäletan, et vahtisime ka kapoti alla, üks tabamus oli aku purustanud.
alban
Liige
Postitusi: 1208
Liitunud: 11 Veebr, 2005 17:01
Kontakt:

Re: Riigipöördekatse 1992

Postitus Postitas alban »

Imre Kaasi temaatilisest raamatust:

Argo Aunapuu: Kui mul oli püstol juba käes, nägin, et punase auto tagumine uks avanes, sealt tuli välja Asso Kommer ja hakkas kohe minu suunas tulistama. Kuuli mul rauas ei olnud, pidemes oli kaheksa padrunit. Mina enda relvast ei tulistanud, olen selles kindel. Ma ei teadnud, kus Pikaro ja Putting olid. Ma ei näinud neid, kuna nemad olid minust tagapool, jooksin kõige ees. Esimene lask tabas mind reide. Kukkusin näoli kõnnitee poole maha ja nägin, et Kommer tulistas üle ukse. Tal oli teksajakk seljas. Olin Kommeri auto esiotsast umbes kahe meetri kaugusel. Kui pihta sain, oli Kommeri ja minu vahe 4–5 meetrit. Kui sain lasu jalga, kukkus mul relv käest maha ja libises minu meelest Kommerist veel mööda, see tähendab edasi. Kuulsin pärast kukkumist veel laske, kokku oli minu poole suunatud 4–5 lasku.
NGolf
Liige
Postitusi: 3073
Liitunud: 16 Juul, 2013 11:48
Asukoht: Sakala
Kontakt:

Re: Riigipöördekatse 1992

Postitus Postitas NGolf »

Kommer ja Pohl sõitsid punase VAZ 21099-ga, mis oli EKV numbritega.

Kommeri versioon, Merenäkk (2016) lk 242, väljavõte Päevalehest 16.3.1995:
Küsimus: Kui LVJ-i instruktori Tõnsi väidetavalt vägivaldne kinnivõtmine välja arvata, kas Teil oli põhjust vältida kohtumist Koit Pikaroga?

Kommeri vastus: Ei olnud. Mingit kutset ju mulle ei saadetud. Pealegi oli konkreetne kokkulepe Keskkuurimisbüroo abidirektori Priit Männikuga, et olen pidevalt kättesaadav. Käisime uurimisbüroos. Pikaro kontor on sealt ju üle tee, ning mingit probleemi ei tekkinud. Viis minutit enne Pärnu maanteel toimunud tulistamist vestlesime Jaan Tedderiga Lubja tänava politseimaja ees. Keegi ei tundnud minu vastu huvi. Pikaro teadis muuseas suurepäraselt, et saan Tedderiga Lubja tänaval mõni minut enne kella 14 kokku.

Kas kartsite vahistamist?

Ei kartnud.

Mis kutsus Pärnu maanteel esile Teie pehmelt öeldes tormilise reaktsiooni?

Fakt, et tundsin, kuidas minu autost kuul läbi lendas. /---/

Kohtus ei rääkinud Te valgest mikrobussist ja sellest väljunud laskjatest. Seda tegi tunnistaja Eduard Kuzmin. Kui buss tõepoolest sündmuskohal oli, miks Te siis sellest seigast vaikiste?

Kui päris aus olla, siis ma vaid arvasin seda bussi nägevat. Tähelepanu oli mujal ja ma ei pea õigeks kaheldavatest asjadest rääkida. Tagantjärele võin mõelda, et vist oli, kuid ma ei saa ju kohtus nii väita. Vaateväljas olid eelkõige inimesed, kes mind sihtisid. Pealegi oli mu autot vahetult enne Aunapuu ja Pikaro vaatevälja jõudmist tulistatud.
Kommeri autojuhi, Rene Pohla intervjuu ilmus 1.9.1994 Rahva Hääles:
Miks tekkis 26.11.1993 Pärnu mnt viaduktil konflikt Koit Pikaro ja teie vahel?
See oli Koit Pikaro kallaletung meile. Mul oli relv valmis, aga ma ei jõudnud reageerida. Instinktiivselt viskusin pikali, kui toru nina ees nägin, Asso Kommer jõudis vastu tulistada. Tulistamist alustasid nemad. Kui oleksime alustanud meie, poleks Aunapuu mind tulistada saanud. Ta haavas mu vasakut kätt. Kõigepealt tuligi kaks kuuli meie autosse, nii et klaas lendas näkku.
Kus ja kuidas püüti Teid kinni pidada?
Ma tulin kino "Kosmose" poolt, Mööbli- ja Vineerikombinaadist sain mööda, valgusfooridest ka. Poe ees sõitsid nad meist mööda. Signaalitades sõitsid nad meist mööda. Signaalitades sõitis nende auto lihtsalt risti ette.

Räägitakse valge mikrobussi versioonist, oli see olemas?

See oli ikkagi olemas, vilksamisi ma seda nägin ja see oli Pikaro auto ees. Minu arvates oli see "Toyota" buss, kuna vasakul pool seal uksi, välja arvatud juhiuks, ei olnud. Sellest ei tea ma midagi, kas ka valgest mikrobussist tulistati, nagu kohtus on tunnistatud. Läbi oma bussi klaaside nad meid ilmselt ei tulistanud, kuigi meie auto paremal pool oli ka kuuliauke.

Millised relvad olid kasutusel?

Aunapuul oli käes lühikese rauaga Kalašnikov, tagumisel mehel, keda nad varjavad (Sildam), oli käes UZI, Puttingul oli Makarov. Assol oli püstol Beretta, mille kuulide omapäraks on see, et need jooksevad puhtalt otse läbi, mitte aga näiteks piki säärt. Kui Asso selle salve tühjaks lasi, võttis ta tagaistmelt minu Rumeenia AKMS-i. Kuna sellest keegi pihta ei saanud, siis ma arvan, et ta vaid hirmutas tagaajajaid.
27.11.1993 Rahva Hääles kirjutati vahetult pärast sündmust:
Kõik asjaosalised olnud erariides. Nii müüja kui mitu inimest rahva seast märkisid, et lasud olid justkui summutatud, kuivad. Veel räägiti kaitsejõudude numbrimärki kandnud mikrobussist, kust ka tulistatud. Politseinike omavahelisest vestlusest oli kuulda, et hülsside järgi otsustades oli laskerelv Mini-UZI. /---/

Põgenenud auto esiklaasis oli neli, kapotis kolm ja ees poritiivas üks kuuliauk. Puruks oli lastud ka auto tagaklaas ja vasakpoolne esituli.
Roamless
Liige
Postitusi: 3808
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Riigipöördekatse 1992

Postitus Postitas Roamless »

Ostsin ja lugesin kunagi läbi ka Raidi raamatu jäägritest, väärtusetu rämps, kus viinaklaasi taga oli mingit segast vandenõuteooriat kokku lobisetud. Kõige hullem oli, et see polnud isegi natukene usutav ja eriti karmiks läks udu ja soigumine (kõik muud olid süüdi jne jne), kui jutuks tulid väidetavad tehtud vead.

Lihtsalt üks küsimus NGolf, kas sa ise ka usud seda jama, mida sa siia nendest erinevatest allikatest oled produtseerinud. Esiteks on osas tekstis juba räiged loogikavead sees.
Mosina tekstist
Kuid tegelikult tol ajal ei olnud Eestis jõudu, millega meid rünnata. Saime informatsiooni, et meid rünnatakse Pihkva dessantdiviisi üksustega
On näha, et tegu on tahtliku hämamisega, arvestades Mosina kriminaalset tausta ning seda, kuidas tema oli üks põhimanipulaatoritest, kes manipuleeris just jäägrite isamaalistel tunnetel, kuid oli ise lihtlabane kriminaalkurjategija, kes soovis segasel ajal endale võimalikult palju võimu saada. Ehk siis segasel ajal kerkivad esile, just sedasorti kujud. Tema hilisemad kirjutised on enamik üks täielik vassimine, enesekiitus ja õigustus ning üks ulmelisem X-Filesi stsenaarium, kui teine.
KJPS juhib endine Tartu sõjakomissar Ants Laaneots, kes enne, kui ta Tartusse sõjakomissariks toodi, oli "Postimehe" andmetel kurikuulsa punadiktaatori Mengistu Haile Mariami sõjaline nõuandja Etioopia Eritrea provitsis, seega ametikohal, mida punaarmees teatavasti kontrollis GRU. (Tegevus Etioopias siis sisuliselt Eritrea rahva iseseisvuspüüdluste mahasurujana).
Toomepuu oli üks sellel hetkel soga ülesse keerutajatest, nagu näha tema ülapool toodud tekstist, siis tema jaoks oli isegi Laaneots GRU spioon, kuid reaalsus oli see, et mingit ohvitserikogemusega tegelasi mujalt, kui nõukaarmeest, tollaegselt Eestil võtta polnud.
Uuesti tuuakse välja ka Kommeri kinnipidamine, kus osalenuvat valge Toyota mikrobuss, mis kandis kaitsejõudude numbrimärki, ja sealt ka tulistati. Väidetavalt sõitsid bussiga mehed, kes moodustasid endise KGB eriüksuse
Kelle luulu see ülalpoolne tekst on, mõtlen just KGB eriüksust. Seda ei oska öelda, kes lasi esimesena, kuid tõenäoliselt oli see Kommer, sest tal õnnestus kaks politseiniku maha võtta ja loogiliselt sai ta seda tehtud sellepärast, et ta ka esimesena nö ootamatult tule avas.
väidetavalt Toomas Sildam (vt lk 233). Viimatinimetatu osalemist pole siiani kuskil mainitud, ja arvestades ka täna veel 27-aastast salastatust kogu Jäägrikriisi kuue toimiku ümber, on tõenäoline, et Pikaro jalast võetigi välja just Sildami Uzist pabinas täristatud kuul
Ja mida see Sildam siis seal tegi, KGB-le otsereportaaži? Et hoopis Pikaro sai omadelt kuuli, väheusutav. Mis on küsitav, kes alustas tulistamist võib-olla tõesti Pikaro võib-olla mitte.
Seoses Kommerile inkrimineeritud ärimees Kalmõkovi väidetava tapmise ja matmisega, oli minule uus jäägritepoolne versioon. Kommer viibis üksikkongis eraldi toitlustamisel, ühel hetkel oli tal seljas uus haav, mille kohta arvab, et sinna opereeriti mingi kapsel, mis tema tunnistuste andmist mõjutas kinnitama neid asju, mida uurija tahtis
Seda viimast ei hakka isegi kommenteerima, see on juba korralik puhas salatoimikute juhtum. Annaks jumal, kui tulevikus meie lastele sellist jama lähiajaloo nime all ei õpetataks. Muideks, ka Kommer tunti ära tunnistajate poolt ja tõenäoliselt lõid uurijad ta lihtsalt nn politseižargoonis lõhki ja tegelasel oli seda hiljem häbi tunnistada sellepärast mingid muinasjutud nahaalustest kapslitest. Laipa juba niisama ette näitama ei lähe.

Muide politseinike süüdistati, et peksid tanksaabastega Kommerit näkku, selle kohaselt oli Kolkil väga hea kommentaar, oleks Kommer tanksaapaga näkku saanud, poleks tal silma all sinikat, vaid kogu nägu oleks korralikult segamini. Vastu vahtimist anti tavaliselt tollal kinnipidamisel, kus ka vastupanu osutati, muidugi võisid ka Pikaro mehed hiljem omajagu viha Kommeri peal välja valada, mitte et ma seda õigustaks.
Unforeseen consequences
NGolf
Liige
Postitusi: 3073
Liitunud: 16 Juul, 2013 11:48
Asukoht: Sakala
Kontakt:

Re: Riigipöördekatse 1992

Postitus Postitas NGolf »

Roamless, meid seal ilmselgelt juures ei olnud, ja neid kes olid 1992-1993 natuke kõrgemal kui lihtsõduri tasandil (nt juuni 1992 "riigipöördest" ei saanudki lihtsõdurid palju muud aru, kui et kästi autodele istuda ja sõideti Tartu alla ja pärast tagasi, põhjuseid teadsid kõrgemad mehed) on 2010-2016 ilmunud raamatutes oma versioonid esitanud. Sõltuvalt oma taustast võib igale selleaegsele tegelasele, kes omi mälestusi on jaganud, mingi templi otsaette anda, kes on kurjategija, kes hämav poliitik, kes veesegaja, kes KGB/GRU taustaga või kantpeadega koostööd teinud eksmiilits. See jääb hinnangu andja südametunnistusele. Praeguselt seisukohalt ei ole õige näpuga näitama hakata ja mustvalgelt lahterdada, sest sellal olid riigi enda struktuurid Peastaabist kohtuni alles loomisel ja väga kaugel sellisest sisekontrollist, tsiviilkontrollist ja ametieetikast nagu praegu normaalseks peetakse. Arvestades, et kuus paksu toimikut jäägrikriisi asjaoludega on tänagi, 23 aastat hiljem, veel 27ks aastaks salastatud TÄIES MAHUS (Ekspress proovis osaliselt tsenseeritud dokumente kätte saada 2012), siis ei ole ka toonaste riigistruktuuride töö ka piisavalt õige ja aus, on mida varjata. Mind huvitavad faktid ja uus informatsioon, kui Sul sellist on, siis ole lahke ja palun jaga teistega ka. Isikute kohta arvamuste ja hinnangute pildumine ei anna kahjuks mingit täiendavat infot selle huvitava perioodi kohta.
Roamless kirjutas:Esiteks on osas tekstis juba räiged loogikavead sees.
Mosina tekstist
Tsiteeri:
Kuid tegelikult tol ajal ei olnud Eestis jõudu, millega meid rünnata. Saime informatsiooni, et meid rünnatakse Pihkva dessantdiviisi üksustega

On näha, et tegu on tahtliku hämamisega, arvestades Mosina kriminaalset tausta ning seda, kuidas tema oli üks põhimanipulaatoritest, kes manipuleeris just jäägrite isamaalistel tunnetel, kuid oli ise lihtlabane kriminaalkurjategija, kes soovis segasel ajal endale võimalikult palju võimu saada. Ehk siis segasel ajal kerkivad esile, just sedasorti kujud. Tema hilisemad kirjutised on enamik üks täielik vassimine, enesekiitus ja õigustus ning üks ulmelisem X-Filesi stsenaarium, kui teine
Kus see nii räige loogikaviga siin ikka on, Kuperjanovi pataljon oli 1992 juunis esimene EKV väeosa ja vaevalt et tõesti Eestil erilist jõudu oli, millega neid rünnata? Sel ajal oli Eestis kümneid tuhandeid Vene sõdureid ja lisaks palju relvastatud interrinde salklasi, piir ei pidanud, minu arvates ei saa seda Mosina versiooni sugugi põhjalike tõendite puudusel kõlbmatuna kõrvale heita. Juhin tähelepanu, et kogu Kuperjanovi pataljoni alustav ohvitserkond keeldus truudusevandest ENSV Ülemnõukogule, mitte Mosin üksi.

Roamless kirjutas:Toomepuu oli üks sellel hetkel soga ülesse keerutajatest, nagu näha tema ülapool toodud tekstist, siis tema jaoks oli isegi Laaneots GRU spioon, kuid reaalsus oli see, et mingit ohvitserikogemusega tegelasi mujalt, kui nõukaarmeest, tollaegselt Eestil võtta polnud.
GRU spiooniks pole otseselt ka Toomepuu kedagi tembeldanud, samuti on sõjatehniliselt selge, et armeekorpuse ülema nõunikuks Etioopias ebapädevat meest poleks pandud. Nii kõrgel kohal pidi teenima a) sõjaliselt pädev ja b) GRU poolt usaldatav ohvitser. Eestil oli sel ajal võtta ohvitsere kolmest suunast: Punaarmeest, Lääne sõjavägedest ning oma noored hakkajad mehed. Sellist kombinatsiooni ka kasutati, kuid tooni andsid paljude jaoks liialt endised komparteilased. Sealt ka need vastuolud. Seda kirju punti oleks saanud objektiivse atesteerimiskomisjoniga ka hinnata, kuid komisjoni koosseisu kohta vt eelmisi postitusi.
Roamless kirjutas:Tsiteeri:
Uuesti tuuakse välja ka Kommeri kinnipidamine, kus osalenuvat valge Toyota mikrobuss, mis kandis kaitsejõudude numbrimärki, ja sealt ka tulistati. Väidetavalt sõitsid bussiga mehed, kes moodustasid endise KGB eriüksuse

Kelle luulu see ülalpoolne tekst on, mõtlen just KGB eriüksust. Seda ei oska öelda, kes lasi esimesena, kuid tõenäoliselt oli see Kommer, sest tal õnnestus kaks politseiniku maha võtta ja loogiliselt sai ta seda tehtud sellepärast, et ta ka esimesena nö ootamatult tule avas.
Selle bussiga sõitsid ilma eraldusmärkideta mehed, buss kandis EKV musti numbreid. Kolgi raamatut pole hetkel käepärast, kas neil oli selline buss, ei mäleta. Raamatus on sellest juttu mh. lk 184. Ehk oligi K-komando buss?
30.11.1993 Hommikulehest:

/---/ tule avasid kaks valge mikrobussiga südmuskohale saabunud mustas rõivastuses meest. /---/ Sama mikrobuss olevat osalenud 23.11. politseioperatsioonis Haapsalus. Ühe seal kinni peetud jäägri väitel väljus teda automaadipäraga pähe löönud mees just sellest mikrobussist. Tundmatus jääda soovinud kriminaalasjadega tegelev jurist teatas, et olemasolevatel andmetel sõidavad bussiga mehed, kes moodustasid endise KGB eriüksuse.
Politseipoolset tule avamist näinud tunnistajat tean isiklikult, samuti seda, kuidas Pikaro teda ennem töötles ja hiljem kohtus röökis.
Roamless kirjutas:Tsiteeri:
Seoses Kommerile inkrimineeritud ärimees Kalmõkovi väidetava tapmise ja matmisega, oli minule uus jäägritepoolne versioon. Kommer viibis üksikkongis eraldi toitlustamisel, ühel hetkel oli tal seljas uus haav, mille kohta arvab, et sinna opereeriti mingi kapsel, mis tema tunnistuste andmist mõjutas kinnitama neid asju, mida uurija tahtis

Seda viimast ei hakka isegi kommenteerima, see on juba korralik puhas salatoimikute juhtum. Annaks jumal, kui tulevikus meie lastele sellist jama lähiajaloo nime all ei õpetataks. Muideks, ka Kommer tunti ära tunnistajate poolt ja tõenäoliselt lõid uurijad ta lihtsalt nn politseižargoonis lõhki ja tegelasel oli seda hiljem häbi tunnistada sellepärast mingid muinasjutud nahaalustest kapslitest. Laipa juba niisama ette näitama ei lähe.
Kordan veelkord, politsei aastal 2016 on õnneks kaugel politseist aastal 1993. Fakt on see, et sellised ained on olemas, ja selline efekt tal tõesti on, kuidas uimastatu kinnitab lönta-lönta politseinike järel et jah, siia matsin ja siin lasin, st räägib seda, mida tahetakse kuulda. Tol ajal kaitsjad ei suutnud mingeid lisa-ekspertiise tellida, objektiivseim on hetkel olemasolevast materjalist Dr. Siiraku avaldus kohtule, mille juba välja tõin, ja mis Amnestyle edasi saadeti.

Aga jah, veelkord, hea meelega loeksin uut infot antud teemal, Argumentum ad hominem ja suvalised arvamused/hinnangud ei ole relevantsed.
Roamless
Liige
Postitusi: 3808
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Riigipöördekatse 1992

Postitus Postitas Roamless »

Nagu ütlesin varem, kes esimesena lasi, teavad ainult asjaosalised, Pikaro oskas ka väga hästi valetada.

Ka oma viimase postitusega ei ole sa suutnud tuua ei ühtegi tõendit, ega fakti, vaid lihtsalt tood välja ühe poole "nägemust", millesse sa paistad ise sügavalt uskuvat. Jõudu sulle selles.

Kahjuks on Mosina, Kommeri ja ka Toomepuu tekstid tunduvalt vähemusutavad, kui näiteks Kolki tekst, just nende ulmelise mõõtme poolest. Muide, ka on vist ühes teises teemas arutatud, et tegelikult oleks jäägritest kohalike jõududega üle suudetud joosta küll, iseasi, kas sellist verist häbiplekki oleks noorele Vabariigile vaja olnud. Kui K-komando liikmed oleks esimeses tulistamises osalenud, kus Pikaro kuuli sai, oleks Kommer tõenäoliselt kiirelt mullatoidule läinud.

Mul on ka arusaamatu, miks Sildam üldse antud asjasse puutub? (kirjutas ehk hilisemalt mõne jäägri tegusid paljastava artikli) Loodetavasti saad aru, et ma ei anna ürita kõiki jäägreid maha teha (leian et mõningate poliitikute ambitsioonid, lisaks mõningate juhtfiguuride ambitsioonidele, sai jäägritele saatuslikuks, kui lugeda tolleaegseid mälestusi, kuidas isegi kaitseliitlased olid valmis üksteist maha tapma (Raidi raamat Jäägrimässust)), kuid näiteks Mosina motivatsioonis ja "aatelisuses" kahtlen ma sügavalt. Olen lugenud ka ta mitmeid intervjuusid, kus tüüp konkreetselt segast peksab, seega minu silmis on tema jutu tõeväärtus võrdeline kahjuks nulliga. Ei viitsi praegu otsida, kuid Kolki raamatus oli lõik ka Mosina sõnapidamise oskusest.

Samuti olid küll segased ajad, aga miks olid jäägritel niivõrd tihedad suhted Linnuvabriku grupeeringuga, et Kommer isegi neile kuuluvat mobiili kasutas (Kolki ja ka Imre Kaasi raamatu väide), rääkimata relvade sattumisest kriminaalide kätte. Minuteada on vist isegi kunagi meedias vilksatanud, kuidas käeraudades Kommer laiba asukohta ette näitab. Seda on kajastanud põhjalikult ka Imre Kaas. Kui see kõik oleks jama ja lavastus, küllap oleks selleks tänaseks kirenud ka mõni pettunud ekspolitseinik.

Kolk toob üpris ausalt välja, et ka politseis toimus siseselt üksteisele ärategemist ja võimuvõitlust, näiteks mingi aeg eraturvafirmad kangutasid Kolki ennast. Lisaks keeras Toots politseis asjad peapeale, oma tugeva jälje intriigidesse jättis Rahumägi, vett sogas Seppik ja ka Savisaar külvas piisavalt segadust. Mida saab ette heita, on, et peksmiseid üritab ta tagantjärgi memuaarides pehmendada.
Unforeseen consequences
NGolf
Liige
Postitusi: 3073
Liitunud: 16 Juul, 2013 11:48
Asukoht: Sakala
Kontakt:

Re: Riigipöördekatse 1992

Postitus Postitas NGolf »

Roamless kirjutas:Kahjuks on Mosina, Kommeri ja ka Toomepuu tekstid tunduvalt vähemusutavad, kui näiteks Kolki tekst, just nende ulmelise mõõtme poolest. Muide, ka on vist ühes teises teemas arutatud, et tegelikult oleks jäägritest kohalike jõududega üle suudetud joosta küll, iseasi, kas sellist verist häbiplekki oleks noorele Vabariigile vaja olnud. Kui K-komando liikmed oleks esimeses tulistamises osalenud, kus Pikaro kuuli sai, oleks Kommer tõenäoliselt kiirelt mullatoidule läinud.
Eks igale oma, kui mõni politseinik/peastaabi mees olekski hiljem süsteemi vastu minema hakanud, oleks ta ka pidanud jäägrite kombel avalikust karjäärist loobuma. Praeguses valguses, arvestades Dr. Siiraku avaldust, ei ole see kapsliteema üldse nii ulmeline midagi. Võitjad kirjutavad ajaloo ja kui kaotajate versioon selles ebavõrdses võitluses veel kuigivõrd loogiline tundub, tasub seda vähemalt sama tõsisena võtta. Ja juhin veel akf! tähelepanu, et viibime hetkel 1992. aasta riigipöörde teemas, ehk siis põhirõhk peaks siin olema asjadel, mis olid enne jäägrikriisi (siinne lõng on samas jäägriteemaga juba läbi pikitud ja seepärast kirjutasin ka need teemad siia edasi). Mosina "riigipöördekatse" 1992 juunis ja väide, et "sel ajal polnud jõudu, mis meist üle oleks joosta suutnud" ei käinud ju üldse veel jäägrikompanii kohta, vaid vastloodud Kuperjanovi pataljoni kohta. Selle kohta käis ka see Pihkva VDV väidetav oht. Ehk siis ei maksa asju segi ajada.

Nüüd novembrisse 1993:
Mida Sildam seal tegi, ei tea mina ka. Uus ja huvitav väide. Sildami väidetav KGB taust on laialt kajastust leidnud, vt http://ekspress.delfi.ee/kuum/kas-tooma ... d=69235937
http://ekspress.delfi.ee/kuum/persoon-t ... d=27686285

Tulistamine, tundub, et toimus siis nii (huvitaval kombel läheb see versioon kokku nii Aunapuu kui Kommeri ja Pohla omaga, lihtsalt esimene samm puudus neist):
1) Valge buss tõmbas Kommeri autost ette ja sealt lasti, et tappa, läbi Kommeri auto esiklaasi. Lasud autosolijaid ei tabanud, kuid klaasi lendas Pohlale näkku. Kommer ega Pohl ei märganud, kes esimesed lasud lasi, sest tegu oli ootamatu olukorraga keset linna ja ei oodatud relvastatud arveteklaarimist sellisel kujul. Need lasud olidki summutatud ja seda nägi tunnistaja Kuzmin.
2) Valge buss kadus edasi, kuid samal ajal tõmbas signaalitades Kommeri auto ette risti Pikaro auto. Asi toimus sünkroonis ja Kommeri ette vaatamise hetkel pärast laskusid oli seal ees juba Pikaro auto, kust mehed, relvad käes, välja jooksid.
3) Kommer avas tule enne kui Aunapuu ja Sildam, nii nagu Aunapuu kirjeldas.

Merenäki raamatus oligi versioon, et kuna ka Pikaro oli oma räpaste meetodite tõttu paljudel jalus, siis plaan oli osava eriüksuse tasemega manöövriga lasta maha Kommer/autojuht ja teine mees autost oleks maha lasknud Pikaro. Ja oleks mõlemast lahti saadud.

Igatahes, oli kuidas oli, uut infot raamatus on ja soovitan huvilistel lugeda ja ise mõelda.

Head vana aasta lõppu ja uue algust kõigile!
Alts
Liige
Postitusi: 64
Liitunud: 16 Apr, 2005 12:44
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Riigipöördekatse 1992

Postitus Postitas Alts »

Esmastes ETV uudistes juhiti tähelepanu sellele, et Kommeri auto kapotil olevad kuuliaugud viitavad... Ametlik info oli, et Kommer sõitis vastavast sulust läbi ja tuli avati tagantpoolt. Kaks tundi hiljem oli juba kogu info "tasandatud". Olin tol ajal laps ja see oli valus. Minu riik vassib ja valetab.
Kuni targem järele annab, annab kavalam talle kerepeale.
Roamless
Liige
Postitusi: 3808
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Riigipöördekatse 1992

Postitus Postitas Roamless »

Kuule tolleaegne laps, äkki linkad kust su info on pärit, enne kui vandenõuteooriaid levitad. Mälu, nagu öeldakse on lünklik. Ilma põhjendamata tegeled ju ka "vassimise ja valetamisega". :D
Unforeseen consequences
Alts
Liige
Postitusi: 64
Liitunud: 16 Apr, 2005 12:44
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Riigipöördekatse 1992

Postitus Postitas Alts »

AK reporter, kes näpuga kuuliaukudele osutas oii tüse keskealine hallinevate juustega mees. Üritan nime leida, kuna hetkel ei meenu.
Kuni targem järele annab, annab kavalam talle kerepeale.
Kasutaja avatar
Kulibin
Liige
Postitusi: 2192
Liitunud: 04 Veebr, 2012 13:49
Asukoht: Harjumaa

Re: Riigipöördekatse 1992

Postitus Postitas Kulibin »

Ma soovitaks näiteks vestelda kirurgiga, kes Pikkarost kuulid välja koukis. Vanahärra peaks elus olema ja vihjeks et lahingmeditsiini kogemustega vana. Suurepäraselt tegi vahet erineval moonal mida eemaldadas. ;)
Vihjeks veel, et EE intervjueeris doktoriherrat, mispeale mõned päevad hiljem sai rängalt peksa ja lugu EE-s ei ilmunud.
Ma ei saa ega soovi midagi väita.
* Panic is called on unresolvable fatal errors.
* It syncs, prints "panic: mesg" and then loops.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36565
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigipöördekatse 1992

Postitus Postitas Kriku »

Ja kust see info pärineb?
Kasutaja avatar
Kulibin
Liige
Postitusi: 2192
Liitunud: 04 Veebr, 2012 13:49
Asukoht: Harjumaa

Re: Riigipöördekatse 1992

Postitus Postitas Kulibin »

Vastus Krikule:
Ma ei saa asja täpsustada, aga inf pärineb kindlalt allikalt kes on eelpoolmainitud dr. kolleeg, ei ela ammu enam Eestis.
Vestlus toimus ilmselt nädal peale paugutamist. Mu mälu võib numbrite osas vilets olla, aga meenub midagi taolist, et käsirelva ehk siis püstolikuule oli mingi 2 või 3. Ülejäänud olid pärit väikekaliibrilisest AK-st. Meedik väitis, et tõsised vigastused ja sellele järgnenud tüsistused on just nende kuulide põhjustatud.
Ma ei soovi siin midagi ega kedagi õigustada ega süüdistada, isegi sellist saatanasigitist nagu Koit P. See vanapäss oli laulatatud tolleaegse kuritegeliku eliidiga. :evil: Ehk siis postsovetlik mendinärakas, kes kasutas oma töös meetodeid mis tsiviliseeritud demokraatlikus riigis on välistatud.
* Panic is called on unresolvable fatal errors.
* It syncs, prints "panic: mesg" and then loops.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19502
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Riigipöördekatse 1992

Postitus Postitas ruger »

Pilte ja juttu selleaegsetest sündmustest
https://arvamus.postimees.ee/5918319/pe ... 8Fos0-9XzI
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist