Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4061
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Tõesti on Nostalgia tase ebaühtlane olnud, esimesed ostetud konservid olid super aga hiljem olen ka viletsaid saanud. Võrdluseks peaks mõnest muust ketist ostma. Vist Maksimarket müüb ka.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5193
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

Svejk kirjutas:Fläshbäkk minevikust:
Mul jäi kunagi pooli alla üks selline "muinasmälestis":
Pilt
Aga kuidas konservide säilivusajaga lood ikkagi tegelikult on? Ma ei mäleta enam, kas siin või Rindelehe foorumis oli kunagi juttu sõjaaegse ehk siis 60-70 aastat vana konservi söömisest. Olnud täiesti söödav, põhja ka kellelgi alt ära ei löönud.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Mazz
Liige
Postitusi: 694
Liitunud: 05 Okt, 2005 13:19
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Mazz »

Kunagi mingi mees müüd aastaid rootsi sõjaväe konserve turul. Toodetud olid 50-60 aastatel. Tõesti oli hea.

Tekibki uus küsimus. Kas meie turul on üldse konserve kõrge liha protsendiga ? Kunagi lappasin poes riiuleid. Suurim mis leidsin oli 37 vms.

Seesamune rannarootsi liha konserv näiteks. Kui kaua see see võimeline säilima oleks ?
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15552
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Kaua üks konserv on võimeline säilima toidukõlbulikuna oleneb sajast erinevast pisiasjast, alustades tooraine kvaliteedist ja sellest, kas on kinni peetud kõikidest nõuetest lihakäitlemisel kohe pärast looma tapmist kuni erivevate kuumtöötlemise tehnoloogiate ja säilitusmeetoditeni välja. Näiteks säilib nii sügavkülmutatud kui kuumtöödeldud liha seda kauem, mida vähem on seal rasva, sest rasv rääsub kiiremini kui liha ise jne.

Kuna toiduained muutuvad kasutuskõlbmatuks peamiselt mikroobide toimel, siis oleneb kui mikroobivabaks toodet on suudetud (tahetud) töödelda.

Kuumtöötlemisel annab kõige pädevama tulemuse steriliseerimine. Aga ka steriliseerimise tulemused võivad olla täiesti erinevad. Nt võib konserve steriliseerida autoklaavis ca 1,5at rõhuga 105 kraadi juures 30minutit või 140 kraadi juures nt. 2 tundi ja tulemused on täiesti erinevad.

Nüüd, kuna steriliseeritud toote toiteväärtus on seda madalam, mida vingemalt seda on steriliseeritud (pms hävivad kõik vitamiinid ja ensüümid/fermendid, langeb bioväärtus, muutub ka liha maitse (sest toimub rasvade-valkude hüdrolüüs) ja lisaks kahjulikele mikroobidele hävinevad ka kasulikud mikroobid ja lagunevad aminohapped), siis otsitakse kompromisse
- kas teha konserv, mis säilib aasta, kuid toiteväärtus ja bioväärtus on kõrged
- teha konserv, mis säilib 3 aastat, kuid toiteväärtus ja bioväärtus on keskmised
- teha konserv, mis säilib 6 aastat, toiteväärtus ja bioväärtus on olematud
- jne

Elik siis eesmärk pühendab abinõud ja tehnoloogiad.
Suur protsent toiduainete koostisest on vesi, mis muudab värsked toiduained kergesti riknevaks. Värske toit on heaks pinnaseks, kus mikroorganismid saavad jõudsalt areneda ja paljuneda. Riknemise all mõisteatakse keemilisi ja füüsikalisi muutusi, mis põhjustavad toiduaine omaduste halvenemist ja nende söögikõlbmatuks muutumist. Riknemisprotsess vajab kulgemiseks nelja tingimust – soojus, niiskus, hapniku juuresolek ning neutraalne pH keskkond. Riknemist põhjustavad enamasti:

soovimatute mikroorganismide kasvamine
ensüümide aktiivsus
kokkupuude ja reaktsioon õhuhapnikuga (mitte ainult toiduaine pinnal, hapnikku on ka toiduaine kudede vahel)
niiskus

Kõrvaldades ühe või mitu neist tingimustest, toimub riknemine aeglasemalt või lakkab sootuks. Eesmärgipärase hoidistamise tagab kolme probleemi lahendamine - tuleb luua mikroorganismidele mittesoodsad tingimused, pärssida toiduainete teatud ensüümide aktiivsust ning säilitada toiduaineid õigetes hoiutingimustes.
https://www.tlu.ee/opmat/ml/opiobjekt/h ... index.html

Seega:
Steriliseeritud konservid säilivad hermeetilise taara korral sisuliselt piiramatu aja. Kuid väga pikaajalisel säilitamisel võib konservides moodustuda biokeemiliste protsesside tagajärjel tervisele ebasoodsa toimega ühendeid.
LK35
https://www.innove.ee/UserFiles/Kutseha ... e_6pik.pdf


Taara (nn "juudiplekist" konservikarp näiteks) võimest konservi sisuga reageerima hakata, sai eelpool kusagil juba räägitud.

IMHO meie moodsas reaalsuses põrkub ülipika säilivusajaga lihakonservide tootmine juba algfaasis seda mittesoodustavate asjoludega kokku. Põhiline on kohe see, et kasutatakse sellist tooret nagu kasutatakse. Lisaks, isegi siis, kui toore on kvaliteetne (kõrgema sordi liha) ei ole seda enne konserviks ajamist käideldud selliselt, et see soodustaks ülipikaaegsete konservide tootmist (keegi vbl peale talunike jms ei pane konservi värskelt tapetud looma liha, mis on ülipikaaegsete konservide tootmiseks nõuetekohase ajaga jahutatud nõuetekohase temperatuurini - parimal juhul läheb sinna eelnevalt juba sügavkülmutatud ja sügavkülmas mingi aja säilitatud liha, mis soodustab nt neidsamu "hilisemaid biokeemilisi protsesse"). Edasi on raske leida tootjat, kes panebki konservi ainult liha + maitseained (ei kasuta lisa- ja täiteaineid). Järgmiseks ei leia me ilmselt ühtegi tootjat, kes autoklaaviks konserve 140 kraadi juures vähemalt kaks tundi. Ja päeva lõpuks ei leia me ilmselt ka spetsiaalselt liha ülipikaajaliseks säilitamiseks toodetud spetstaarat, kuhu see liha pannakse....
:cry:
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36435
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

Soomlased on valmis suitsuliha nimel barrikaadidele tõusma?
http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/uu ... d=77288930
Soomlased kutsuvad üles sel suvel viimast korda kodust suitsuliha sööma, kuna Euroopa Liit kehtestab sügisel sellele rangemad piirangud.
Euroopa Liit pakub traditsioonilise suitsuliha käitlemiseks erisusi, aga Soome ei taha seda taotlema hakata, antakse teada Soome ajalehes „Maaseudun Tulevaisuus“.

Suitsusaunas suitsutatud sealiha on Euroopa Liidu eeskirjade järgi tervisele ohtlik seoses suitsust saadavate kantserogeensete ainetega, tekitades vähiriski. Nii ei kuulu sel meetodil suitsetatud liha EL- i reeglite alla ja selline liha valmistamismeetod tahetakse sügisel keelata.

Soome leht kirjutab, et Soomes ei olda ametlikult siiani otsustatud, kas erandeid Soome traditsioonilisele suitsulihale taotletakse või mitte. Meie põhjanaabrite jaoks on puuküttel suitsuliha valmistamine väga pikaajaliste traditsioonidega, seetõttu on elanikud päris pahased. Soomlased arutlevad, et sel suvel saab veel viimast korda nautida traditsioonilist suitsuliha, sest sügisel on naturaalse puidukütte suitsu käes kuivatatud lihamüük keelatud.

Läksin siis uurima, et mis jama seal Soomes õieti on selle suitsulihaga, ja tuleb välja, et kotitakse kõige nõrgemaid (väiksemaid):

Kuka auttaisi pieniä palvaajayrittäjiä?
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puhe ... 4-1.179090
Saunapalviliha on yksi suomalaisen ruokakulttuurin kulmakivi. Sen puolustaminen on jätetty pienten yritysten harteille, joiden toiminta loppuu ilman viranomaisten apua.

Kohta on maaliskuu, ja suomalaisen ruokakulttuurin yhdellä tukijalalla, saunassa palvatulla lihalla, on reilu puoli vuotta aikaa. Sen jälkeen myynti loppuu, ja suomalainen palviliha katoaa maailmasta.

MT kertoi tänään, että savusaunassa palvattu liha kielletään syksyllä, ellei Suomi hae sille poikkeuslupaa.

Tai sitten palviliha ei katoa. EU tarjoaa palvilihalle poikkeuslupaa. Sen saa, jos jäsenmaa sitä pyytää ja se on kunnolla perusteltu.

EU:ta tilanteesta on turha syyttää. Sitä ei kiinnosta vähääkään suomalaisten ruokien kieltäminen. EU:ta kiinnostaa aivan aiheellisesti, että ihmiset eivät saa liikaa syöpää aiheuttavia pah-yhdisteitä.

EU myös myöntää poikkeusluvan kautta, että pienestä erikoistuotteesta pah-yhdisteitä ei saa niin paljoa, että sillä olisi kokonaisuuden tasolla väliä.

Maa- ja metsätalous­ministeriö ei ole kuitenkaan innokas lupaa hakemaan. Se on heittänyt pallon yrityksille. Jos vakuutatte, että poikkeuksen ehdot täyttyvät, voidaan lupaa kuitenkin hakea, ministeriö viestittää.

Miten monta tukijalkaa suomalaisella ruokakulttuurilla on?

Ilmeisesti niin monta, että saunapalvin tapauksessa viranomaisilla on varaa kädet ristissä odottaa, että pienet yritykset hoitavat homman.

Suomen markkinabrändin rakentaminen, jonka yksi pala palviliha on, on nimenomaan viranomaisten vastuulla.

Nyt tämä brändin palanen on jätetty pienten yritysten varaan, jotka ovat jo valmiiksi hädissään elinkeinonsa puolesta.

On ilmiselvää, että yritykset tarvitsevat koko koneiston apua.


P.S.
Mina igatahes kavatsen omale (ja teen kaa kusjuures 8) ) suitsuahju teha ja ületee naabrimees müüb lammast 5 euri kilo poole rümba kaupa, ma võin näo järgi valimas käia kui tahan....
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

Vaatasin sinutuubist pisut, mida mehed teevad:

ILUS MAA 2013 07 Suussulav suitsuliha
https://www.youtube.com/watch?v=dKC3c9fdZnE


17. dets Maahommiku saates on "Intsu suitsulihast" jutt - algab 27. minutil:
https://arhiiv.err.ee/vaata/maahommik-157


Suitsusink Suuretamme moodi. Õppetuse-ivva
https://www.youtube.com/watch?v=zxIC8g-X20o


Tagatargemad. Suitsukala valmistamine. Võrtsjärve suitsukala on hästi tuntud. Kuidas seda valmistatakse, näitab kalur Ain Saarepera
https://www.youtube.com/watch?v=WTQheMzvq3k


Niipalju, kui on tegijaid, sedapalju ka retsepte... 8)
Ka ahjud on erinevad


Leidsin pildi sellisest, mida võiks proovida ise teha - kahesüsteemne? mudel.

Pilt
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36435
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Mul sõber tegi endale niimoodi suitsuahju, et laudadest kuut käib statsionaarse tuleaseme korstnakese peale aias kaminanurgas ja liha suitseb siis seal kuudis. Aeg-ajalt põleb see tal muidugi maha, aga mitte igal aastal. Nii et väikese vaevaga võib ka saada hea tulemuse.
Kasutaja avatar
Mazz
Liige
Postitusi: 694
Liitunud: 05 Okt, 2005 13:19
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Mazz »

Ise kunagi vanast gaasipliidist majaka liha suitsutamiseks teinud. Toimis küll.
Kasutaja avatar
Che Latino
Liige
Postitusi: 587
Liitunud: 23 Veebr, 2015 0:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Che Latino »

Külmikust külmsuitsuahi: https://www.youtube.com/watch?v=5LqP3jB07XI
Autost tehtud suitsuahi: https://www.youtube.com/watch?v=jBmNYNIX-jk
----
Lisaks avalik kiri Vahvale Sõdurile:
Tuurapeasupp viibib, kuna sai just tehtud ahjukapsaid ja peedisupi kondiports on kah juba ootamas.
Neljapäeva varahommikul läheb viisteist kilo peekonit ja kolm kilo väljaulatuvaid kanaosi suitsuahju...
Positiivsetest tulemustest annan teada!



Mitu päeva hiljem...

Tuurapea supp kahe muna ja tilliga:
Tuurapea koos "naha ja karvadega" keeta tasasel tulel pehmeks, eemaldada vaht, puhastada, liha puljongisse tagasi.
Riivitud porgand pannile, sibul juurde. Kaks muna lahti kloppida, veidi piima või rõõska koort, edasi kloppida. Peale porgandi ja sibula supile lisamist niristada omletisegu peene joana sinna juurde. Tüike võid, riivitud juustu, soola, pipart, loorberi leht,natuke suhkrut. Peale raputada tilli.

Täitsa maitsev!
Manused
Photo0010.jpg
Photo0010.jpg (42.67 KiB) Vaadatud 5844 korda
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

Teatan tagasihoidlikult, et laekus proovitükk koos oma emaga (kokku sirka kilo) ja täna on oodata testimist ning reportaazi koos piltidega.
See Latiino (mõnede teatuste kohaselt ka Zelatiino... 8) ) on meie testistuudiot varustanud värske suitsetatud seaküljega niiet hoidke kätt pulsil! :)

Täiendatud: "Che Latiino Suitsuliha" on pakendatud stiilsesse, isuäratavasse pruuni paberkotti, mis meelierutavalt krabiseb.... :P
Kotist väljavõttes täitus tuba iseloomuliku aroomiga, kätele jäi külge tahke tahmane rasv......

DSC_0756.JPG
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

"Che Latiino Suitsuliha" testimine käib täistuuridel ja üritusse on kaasatud ka küllatulnud sõprade jõud ja vahendid, tulemustest annan teada eelisjärjekorras, aga seniks kerge vahepala:

Tsaariaegne lehmakonserv 1916 aastast käras veel poolsajand hiljemgi.... :P :

ПОЖРАТЬ НА ФРОНТЕ
http://myhistori.ru/blog/43249311452/Pozhrat-na-fronte
"В 1966 году в Москве произошел забавный случай. Пенсионер Андрей Васильевич Муратов принес во Всесоюзный научно-исследовательский институт консервной промышленности банку, которую получил на фронте, во время Первой мировой войны. На банке была надпись: "Петропавловские консервы. Мясо тушеное. 1916".
Специалисты НИИ, исследовав мясо, установили: тушеная говядина прекрасно сохранилась и пригодна в пищу. Несмотря на то, что пролежала в банке ровно полвека!
Lingi alt leiab lisa juhtumeid ja pilte ürgaegsetest konservidest - ka meie Reveli vürstikilu on oma ennemuistses kuues ära toodud.....

Pilt
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

Kood: Vali kõik

"Che Latiino Suitsuliha" testimine käib täistuuridel ja üritusse on kaasatud ka küllatulnud sõprade jõud ja vahendid, tulemustest annan teada eelisjärjekorras.....
Niisiis on lõpule jõudnud meie seiklusrikas testituur.
Oli igatahes väga maitsev. Ja nüüd puhkama - et turgutada seedimist.

"Che Latiino Sutsuliha" on keskpärastest pisut kõrgemate maitseomadustega standardne isesuitsetatud kraam, mida kannatab süüa iga ilmaga.
Jääkvaevusteta.

Lihameister küll otseselt võiduauhinda suitsulihas (veel) välja ei pannud, aga küsib 8) :
Suitsutamisteemaline viktoriiniküsimus:
Kuidas nimetada inimest, kelle suitsusuahi pidevalt tossab?
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Kasutaja avatar
Kulibin
Liige
Postitusi: 2192
Liitunud: 04 Veebr, 2012 13:49
Asukoht: Harjumaa

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kulibin »

Ma pakuks sarisuitsetaja vüi siis ahelsuitsetaja... :)
P.S. Swejkiherra võiks konsulteerida AKF FTP Fucsiga... Toiduainete pildistamine on suur kunst ja vajab teatud eelteadmisi ja vilumust.
* Panic is called on unresolvable fatal errors.
* It syncs, prints "panic: mesg" and then loops.
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

Kulibin kirjutas:P.S. Swejkiherra võiks konsulteerida AKF FTP Fucsiga... Toiduainete pildistamine on suur kunst ja vajab teatud eelteadmisi ja vilumust.
Ära seleta. Vaid jälgi meistrite mängu:

DSC_0758.JPG

Pee Ees: Konsulteerin ja insulteerin AKFTP Fuksidega praktiliselt igapäevaselt, aga harva see kord, kui tal midagi tarka öelda on...
Enamasti pean kuulama tema lõputuid heietusi ajapuudusest, rahapuudusest ja muust maailmavalust... 8)
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 0 külalist