Bresti kindlus

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
oliver
Liige
Postitusi: 2100
Liitunud: 01 Dets, 2004 17:53
Asukoht: Saarel
Kontakt:

Bresti kindlus

Postitus Postitas oliver »

Kas on üldse olemas mingit tõsiseltvõetavat kirjandust Bresti kindlusest? Nõukogudeaegset ei saa vist eriti uskuda :(
Faust
Liige
Postitusi: 1737
Liitunud: 27 Dets, 2004 10:01
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Faust »

Ise lugesin Nõukogude kirjaniku kirjutatud raamatut"Bresti kindlus" .Suht paks raamat oli ja põhjalikult kirjeldati seda kindlust aga samas oli see ka väga nõukogudemeelselt kirjutatud ,kus oma väed olid kangelased ja sakslased julmad mõrtsukad.
Jumal lõi inimese aga mr. Colt tegi nad kõik võrdseks:
Kasutaja avatar
ludvig
Liige
Postitusi: 790
Liitunud: 10 Jaan, 2005 16:35
Asukoht: EW
Kontakt:

Postitus Postitas ludvig »

,Bresti kindlus, autoriks oli keegi semjonov.kui propaganda sealt välja jätta,siis väga hea ja ülevaatlik raamat.soovitan
UnterKroon
Liige
Postitusi: 220
Liitunud: 15 Veebr, 2004 21:15
Asukoht: Dorpat/Estland
Kontakt:

Postitus Postitas UnterKroon »

Kui seda raamatut sulatõena võtta, olid Bresti kaitsjad lausa võõramaised olendid, kes ei maganud, ei söönud ega joonud, minestasid vahetevahel ja sõdisid edasi. See raamat on väga ehe näide tolleaegsest propagandast. Seal vist toodi välja ka keegi lapssangar, kes kakles sakslastega käsitsi ja jäi alati peale ja tegi muid sangarlikke tegusid.
Kui sealt propaganda välja jätta väheneks raamatu paksus poole võrra juba sellega, kui jätta välja fraasid: Meie vaprad punaarmeelased! ja Fašistlikud roimarid. :lol:
Arensburger
Moderaator
Postitusi: 617
Liitunud: 25 Veebr, 2004 19:41
Kontakt:

Postitus Postitas Arensburger »

Usun, et erinevalt paljudest siin foorumil osalejatest jõudsin mina olla ka Kommunistlik Noor ehk Komsomol. Kui oli aeg astuga, siis ülejäänud meie klassist astusid kohe, väljaarvatud 3, nende hulgas ka mina. Umbes kuu aja pärast kutsuti kooli õppealajuhataja kabinetti ja pakuti välja, et kui hakkate ka teie kolm, siis saate tasuks turismireisile, mis on ainult Eesti kommunistlikele noortele ja toimub turismirongiga Bresti. Teised Baltikumi ja Valgevene linnad olid sees, aga põhiliseks reisusihiks kultusobjekt Bresti kindlus. Lasime koos teise poisiga end ära osta, kolmas punnis ikka edasi.
Nii, et külastasin seda Bresti kindlust suurejoonelise Eesti Komsomolide "lendsalga" koosseisus ja meile korraldati seal põhjalik ekskursioon. Olin selleks ajaks seda Bresti kindluse raamatut juba lugenud ja vene ajal lasti sellel teemal isegi mingit filmi. Ekskursiooni ajal tekkis mul aga paras masendus. Kogu see kindlus on küllalt väike ja nähtud paigad ei läinud kuidagi kokku nende mastaapidega, millised olid minu ettekujutuses peale raamatu lugemist. On meeles, et minus tekkisid tõsised kahtlused raamatus toodud sündmuste toimumise võimalikkuses.
MOrav
Liige
Postitusi: 2150
Liitunud: 28 Dets, 2004 20:45
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Eh, mitte Semjonov, vaid Sergei Sergejevitš Smirnov. See "dokumentaaljutustus" ilmus 1966 eesti keeles, olles enne 1965 saanud Lenini preemia. See ja "Tarantel" olid lapsepõlve kaks põhilist sõjaraamatut... :oops:

A midagi asjalikku raamatuna Brestist 1941 ei tea.
oliver
Liige
Postitusi: 2100
Liitunud: 01 Dets, 2004 17:53
Asukoht: Saarel
Kontakt:

Postitus Postitas oliver »

Ma käisin ka seal ~1990 ja mulle jättis kah suhtkoht kehvakese mulje. Eks jälle üks "legend" kokku vusserdatud :roll:
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Postitusi: 1378
Liitunud: 31 Jaan, 2005 19:45
Asukoht: Planeet Maa
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

Arvan ise ka et Bresti kindlus oli 1 tavapärane kokkuvusserdatud legend.
Jääb üle küsida, milline sovjeti sangarilugu üleüldse vastas tõele?
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Postitus Postitas Troll »

Karl Sollmann kirjutas: Jääb üle küsida, milline sovjeti sangarilugu üleüldse vastas tõele?
Matrossovi lugu....ainult tema viimased sõnad olid: "Oi bljääd..skoljskoooo!" :D
Kasutaja avatar
ludvig
Liige
Postitusi: 790
Liitunud: 10 Jaan, 2005 16:35
Asukoht: EW
Kontakt:

Postitus Postitas ludvig »

ma ei tahaks ikka hästi uskuda et see smirnovi isegi raamat puht väljamõeldis on....,isegi selline legend nagu Otto Skorzeni pajates kergelt sellest kindlusest oma mälestusteraamatus.
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Postitusi: 1378
Liitunud: 31 Jaan, 2005 19:45
Asukoht: Planeet Maa
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

ludvig kirjutas:ma ei tahaks ikka hästi uskuda et see smirnovi isegi raamat puht väljamõeldis on
Midagi sääl kahtlemata ju oli, aga et sellistes mastaapides, vaevalt küll.

Brežnevi ajal oli Bresti kindlus 1 põhilisemaid turismiobjekte nõuk. patriotismi radadel käijaile.
Mu vanemad, kui Karpaatidesse ekskursioonile põrutasid, hüppasid sealt läbi ja tegid hulga fotosid. Siiamaani vist kusagil alles.
Ise uskusin lapseeas kaljukindlalt, et punaarmeelased võitlesid neetud fašistlike röövvallutajate vastu kuni viimse veretilgani ja edasigi
skaut
Liige
Postitusi: 64
Liitunud: 27 Jaan, 2005 8:55
Asukoht: mere ääres
Kontakt:

Postitus Postitas skaut »

Mind ennast on ka huvitanud see teema kunagi.Ja uurisin vene kirjandust vahepeal.Tolle järgi seal viimane mees saadi kätte peale seda kui sakslane oli moskva alt tagasi löödud.Ja too oli seal keldrites elades peaagu juba pimedaks jäänud.Ja tolle kirjanduse järgi lasi sealne komandant matta ta auavaldustega.Kuigi hästi ei usu.Sest see venealne jah kõik ajaloo ära soperdanud oma jamaga
Kasutaja avatar
Invaliid
Liige
Postitusi: 422
Liitunud: 22 Veebr, 2005 13:38
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Invaliid »

Bresti kindluse suhtes aitaks ühe lingiga- http://www.volk59.narod.ru/brestkrep.html paraku on see venekeelne ja tont teab kui tõepärane, aga mingi info siiski. Eks see ajalugu olegi selline värk, et korjad erinevate poolte materjalid kokku ja üritad mingi kesktee leida. Muuseas ise sai seal ka kuskil 80-date alguses käidud ja siiamaani meenuvad mingid (klubi?) varemed, kus ehitustellised olid väidetavalt leegiheitjatega kõrvetamise tõttu üles sulanud (põletati kaitsjaid välja) ja
okastraati täis põimitud põõsad. Üldiselt kindlus kui niisugune küll eriti minget muljet ei jätnud.
Kasuta olemasolevaid ressursse ja ära looda.
MOrav
Liige
Postitusi: 2150
Liitunud: 28 Dets, 2004 20:45
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Raamatut ennast pole muidugi näinud...

SIEGE! SIX EPIC SIEGES OF WWII ON THE EASTERN FRONT
Patrick McTaggart, C,

With more than 70 photographs and maps. Land based military operations in World War II are usually associated with sweeping “Blitzkrieg type” battles that involve opposing forces in constant movement. However, many major battles reverted to the centuries old concept of siege warfare – two of the most significant, and extensively covered, being the epic sieges of Stalingrad and Leningrad. With Siege! the author, Pat McTaggart, has focused on six of the lesser-known sieges of WW II: The bitter defense of the Brest Litovsk Fortress by the Russians in 1941; the frozen Hell of Fortress Kholm – which held out against numerous Russian attacks; the complex operations to capture the highly fortified Sevastopol peninsula; the betrayal of the gallant Hungarian and German defenders of Budapest; the tragedy of Königsberg and the hard-fought, successful defense of Breslau, which held out until after the official German surrender. Utilizing both the latest military technology of the time and historical techniques of siege warfare, the attackers, in most cases, successfully attempted to overcome the fortifications of the defenders. However, in most cases the price of victory was a high one.

240 pp.
$37.00
Kasutaja avatar
Marissa
Liige
Postitusi: 1069
Liitunud: 10 Juun, 2005 8:57
Kontakt:

Postitus Postitas Marissa »

Estoloog kirjutas:Eh, mitte Semjonov, vaid Sergei Sergejevitš Smirnov. See "dokumentaaljutustus" ilmus 1966 eesti keeles, olles enne 1965 saanud Lenini preemia. See ja "Tarantel" olid lapsepõlve kaks põhilist sõjaraamatut... :oops:

.
Minul ka ... lisaks sinna veel "Blokaad" :oops: :oops: :oops:
Aga Bresti kindlusest näitas 2004. aastal dokumentaalfilmi saksa kanal XXP, oli sarjast XXP History. Pealkiri sellel dokumentaalfilmil oli "Legendaarne kindlus". Seal meenutasid mitmed tookordsed Bresti ründajad neid aegu ja kõik nad olid sellega nõus, et mehed võitlesid vapralt. Ainuke, millest nad aru ei saanud, oli see, miks jõel ja kindluse ümber polnud kaitsevööndi. Nende teada oli jõgi veel 1940.a. suvel olnud tugevalt kaitstud vee aluste kaitsetõketega. Aga raamatuid Bresti kindluse kohta eesti keeles vist küll pole ja venekeelsetega see häda, et ei saa kõike uskuda.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist