Sõja eest välismaale.

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
LeBon
Liige
Postitusi: 539
Liitunud: 29 Juun, 2007 1:50
Kontakt:

Postitus Postitas LeBon »

Aga miks me arvame, et seekord mere kaudu põgenemise tee kinni pannakse? Ma olen küll võhik, aga mulle tundub, et uueks kuumaks moeks etnilise puhastuse vallas on nö vabatahtlik etniline puhastus, mille käigus vallutatav elanikkond provotseeritakse/hirmutatakse ISE põgenema. See on agressori mainele palju parem kui aafriklaste kombel sadade tuhandete mahalöömine.
See teooria on minu arust suht tõenäoline, arvestades infotehnoloogia levikut ja sellest tulenevat propagandasõja tähtsust.
Ei maksa unustada, et kui on mobilisatsioon, siis pole enam aega tegeleda millegi muuga. Muidu oled desertöör ja riskid oma eluga.
Paraku see vist nii pole, minu teada kehtiksid ka sõjaolukorras rahuaja seadused edasi ja desertööre seina äärde panna ei saaks? Pakun, et kõrvalehoidjaid ootaks pigem mõnus eurovangla.Teine asi, et võid karistuseks kuuli saada nö. seaduseväliselt kui madin suur ja ümberringi kaos.
Ma ise kardan, et isegi kui sõjategevus kestaks nädalaid või kuid, läheks rindele ainult need kes on tõepoolest vabatahtlikud ja ise välja ilmuksid. Süsteem, et PEAD minema kuna valikut pole, ilmselt ei toimiks. [/url]
Henn
Liige
Postitusi: 514
Liitunud: 19 Nov, 2007 13:38
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Postitus Postitas Henn »

Sõjaseisukorra ajal kehtivad erakorralised seadused.
Shiim
Moderaator
Postitusi: 1720
Liitunud: 20 Jaan, 2005 2:52
Kontakt:

Postitus Postitas Shiim »

Henn kirjutas:Sõjaseisukorra ajal kehtivad erakorralised seadused.
Desertööre siiski enam maha lasta ei tohi. Vastav seadusemuudatus jõustus mitu aastat tagasi.
[url=http://www.hot.ee/emulaator][img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan3.gif[/img][/url]
Summeri pirisemisel on metsavennal aega hüpata laskepessa ja oodata mis sünnib - kas tegemist on inimese, looma või linnuga, või hoopis UFO-ga kirsavoi saabastes, automaat kaelas. Viimasel juhul kohe tuli peale.
kyy
Uudistaja
Postitusi: 26
Liitunud: 13 Juul, 2007 12:36
Asukoht: EST
Kontakt:

Postitus Postitas kyy »

Ega siin foorumis julgustavaid-lohutavaid seisukohti tulevasest olukorrast kodumaal ei ole ega tule ning kohati hakkab näiteks teemat „Uued relvasüsteemid EKV-le” lugedes hirm lausa halvama.

Mõtted on küll veel õige hajali, kuid kavatsen kindlasti oma pere-lähedaste jaoks kriisiplaani koostada. Nõrga naisterahvana ei pruugi minust kaitsevaldkonnas kasu olla.

Olulisemad teemad:
Vesi, õhk, soojus, toit, esmaabi, sidevahendid, töövahendid.

- mina läheksin maapiirkonda. Kui kasutada on maja, siis peab selles olema sooja andev küttekeha ja tuletegemise võimalus. Küttematerjal varutud. Vedelkütuse mahuti maa sees. Generaator.
- Kui katust pea kohal ei saa olema, siis telk. Magamiskotid. Veekindlad katted.
- Lahendada joogivee saamise küsimus. Elektripumbata kaev. Alternatiiviks vee puhastamise vahendite/ainete olemasolu. Veekonteinerid.
- Taskulambid, patareid, tikud, välgumihklid, laadijad (autolaadijad).
- Kuivtoit. Konservid (avaja!).
- Mitu vahetust riideid. Jalanõud.
- Ehitustööriistad, aiatööriistad. Nöör, traat, naelad. Töökindad.
- Enesekaitsevahendid.
- Ellujäämisõpik. Esmaabi käsiraamat. Atlas.
- Tagavaraks varutud ravimid. Kui peres on pidevalt medikamente vajajaid, küsida arstilt mitme kuu varu jaoks retsepti, kasvõi reisile minekut põhjenduseks tuues. Kaitsesüstid õigeaegselt tehtud. Hingamisteede kaitsevahendid. Isikliku hügieeni vahendid.
- Mobiiltelefon ja laadija. Vile. Raadio.
- Transpordivahend. Paak kütust täis ja täidetud lisakanistrid. Kas mu auto suudab maastikku läbida, ka talvel? Jalgratas. Suusad.
- Dokumendid, tähtsad paberid. Koopiad tehtud ja paaris kohas hoius. Dokumendid ka skaneeritud ja arvutis kõvakettal + saadetud enda e-mailile.
- Maksevahendid. Sularaha vähemalt ühe kuupalga ulatuses väikestes kupüürides. Osa ka valuutas.
- Esemeid, toitu bartertehingute tegemiseks heade inimestega ( s.h. alkohol, laskemoon :shock: )

Kindlasti tasub osa asju hoida pakitult ja osade suhtes pakkimise trenni teha – ka lapsed kaasata. Nimekiri kõigest vajalikust kättesaadavas kohas. Kas mahuvad asjad ka transpordivahendisse? Kui ei mahu, selekteerida olulisim seljakottides kandmiseks.

Kõik pereliikmed on teadlikud kokkusaamiskohast. Lähim kohtumispaik; harjutada sinna jõudmist. Aadress välismaal. Kuidas minna lastele järele lasteaeda ja kooli? Selgitada välja, kuhu lasteasutused evakueeritakse.

Kõige murelikumaks teeb ikkagi side katkemine. Hea oli küll nüüd Gruusia sündmusi jälgida teleka ja arvuti ees, samuti toimisid side- ja meediakanalid mullu aprillis, kuid kõige kõhedamaks teeb teadmatusse jäämise mure. Satelliittelefon oleks abiks, aga noh jah.

Üks häda on veel: oma maakodu võiks hommepäev ideaalilähedaselt varustada, kui seda pidevalt tühjaks ei varastataks.
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Postitusi: 1047
Liitunud: 23 Juul, 2006 21:04
Asukoht: Paldiski
Kontakt:

Postitus Postitas sadist »

Mul on naine piisavalt vägivaldne ja osav relvakäsitseja,nii et tõenäoliselt kaitseb ta end ise :D .
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Postitusi: 5193
Liitunud: 23 Jaan, 2006 14:10
Asukoht: Kodutares
Kontakt:

Postitus Postitas oleeg »

Kõik pereliikmed on teadlikud kokkusaamiskohast. Lähim kohtumispaik; harjutada sinna jõudmist. Aadress välismaal. Kuidas minna lastele järele lasteaeda ja kooli? Selgitada välja, kuhu lasteasutused evakueeritakse.
Kas poleks juba aeg lõpetada paanika külvamine ? Eriti see viimane lause ...

o
USP
Liige
Postitusi: 725
Liitunud: 23 Okt, 2007 21:19
Kontakt:

Postitus Postitas USP »

Gruusia sündmuste taustal on see ju igati arukas teemapüstitus?
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Postitusi: 1327
Liitunud: 30 Okt, 2005 21:13
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Tux »

Mitte ainult Gruusia/Georgia sündmuste valguses pole evakueerimse küsimused olulised. Väga tõenäoline on ka mingi suuremat sorti keskkonna katastroof või mõni muu tsiviilõnnetus. Tallinn näiteks on viimastel aastatel mitu korda üle noatera suuremast paugust pääsenud (ükskord põles Suur-Sõjamäel raudtee nii, et kõrval olevad naftarongid olid kohe-kohe põlema minemas, teine kord oli Muuga sadamas mineraalväetiste laos tulekahju, mis napilt kontrolli alla saadi). Piisab näiteks ühest ümber läinud ammoniaagi vagunist, et pool Tallinna tuleb koheselt kuhugile evakueerida. Vene ajal oli koolides ja asutustes näiteks regulaarsed tsiviilkaitse õppused, täna pole sellest keegi midagi kuulnud - keegi ei tea kuidas erafirmast paar autobussi kiireks evakueerimiseks kätte saada. Oletame et olen koolidirektor ja tahan kiirelt oma kooli mürgipilve eest ära viia ja helistan TAK-i või Sebesse või Taistosse, tõenäoliselt saadetakse mind kas pikalt või antakse ebamäärane vastus stiilis, et seda otsustab direktor aga teda täna pole, helistage homme, või saatke e-mail müügiosakonda, me teeme teile hinnapakkumise.
Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
Oma_Mees
Liige
Postitusi: 48
Liitunud: 09 Mai, 2006 19:20
Kontakt:

Postitus Postitas Oma_Mees »

Shiim kirjutas:
Henn kirjutas:Sõjaseisukorra ajal kehtivad erakorralised seadused.
Desertööre siiski enam maha lasta ei tohi. Vastav seadusemuudatus jõustus mitu aastat tagasi.
Kahju.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

Tsiviilkaitse on jah kahjuks ära kaotatud, nii nagu ka sõjaline algõpetus koolidest. Mul on küll õnneks töö juures veel tuumavarjend kenasti alles, samuti isegi gaasimaskid, dosimeetrid jm. kola imekombel laos täiesti olemas. Aga kui paljudel meist on vajadusel selline võimalus kasutada? Sellise brošüüri nagu "Seda peab igaüks teadma ja oskama" ja raamatu "NSV Liidu tsiviilkaitse" soovitaks kõigil läbi lugeda. Tänapäeval on see juba päris mõnus ajaloohõnguline ajaviitekirjandus, aga sellegipoolest leiab sealt palju kasulikke teadmisi.
P.S. Kui siin foorumis juba naiste-laste e. tsiviielanike kaitsest juttu on, ehk peaks siia üldse ühe natuke suurema tsiviilkaitse-nurgakese tekitama, kus saaks pikemalt-laiemalt arutleda igasugu gaasimaskide-dosimeetrite-varjendite teemadel?
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Fucs »

Tuhnisin Riigikogu stenogrammides ja jäi näppu üks vanem asi..

XIII Riigikogu stenogramm
III istungjärk
Esmaspäev, 14. märts 2016, kell 15:00

4. 18:24 Arupärimine väljarände kohta sõjaolukorras (nr 159)
Jaanus Karilaid:
Head kolleegid! 18. veebruaril esitas viis Keskerakonna fraktsiooni liiget peaminister Taavi Rõivasele arupärimisele väljarände kohta sõjaolukorras. Nimelt, Kaitseministeerium tellis 2015. aasta lõpus Turu-uuringute AS-ilt uuringu, millest selgus, et sõjaolukorras kaaluks iga viies Eestis elav inimene siit lahkumist. Eriti altid oleksid lahkuma noored, alla 39-aastased inimesed, kellest iga kolmas kaaluks sellises olukorras Eestist põgenemist. Rünnaku puhul oleks valmis vajaduse korral relva haarama ja Eestit kaitsma vaid 62% eestlastest ja 42% venekeelsetest vastajatest. Uuringu tulemused näitavad Eesti kaitsevõime puudulikkust ning tõsiseid probleeme kaitsepoliitika kujundamises ja rakendamises. Sellest tulenevalt on meil peaministrile neli küsimust, millele ootame vastust. Aitäh!

...............
Martin Helme:
Aitäh, härra asespiiker! Lugupeetud peaminister........ mis see plaan siis on? Kas te kavatsete midagi ette võtta? Hea küll, ära ei lähe veerand miljonit inimest, aga võib minna näiteks 100 000. Küsitluse järgi on suurem osa neist noored ehk needsamad reservistid või vähemalt tööl käivad inimesed. Mismoodi see ühiskond toimima jääb, see laiapõhjalise riigikaitsega ühiskond, kui siit 100 000 või 150 000 inimest ära läheb? Kas ikkagi on mingisugune plaan ka selle jaoks, et ära minna soovivaid inimesi heidutada või lausa takistada? Teine asi, te rääkisite Siilist. 7000 meest kutsuti kokku, aga kutseid saadeti välja kolm korda rohkem – 20 000. Kaitseliidu õppusele tuleb tavaliselt ka kohale umbes kolmandik kutsututest. Nii et see pilt tegelikult ei ole nii ilus. Aga kas te arvate, et need, kes otsustavad ära minna, peaksid saama rahulikult minna või on siiski valitsusel mingisugune soov hoida kriisiolukorras inimesi Eestis?
Andres Ammas:
Lugupeetav eesistuja! Lugupeetav peaminister! Ma ei tea, kas asi on hilises õhtutunnis või teie pikas vastuses, aga te rääkisite nii kenasti õpilaste valikuvabaduse tähtsusest, et ma lõpuks siiski ei mõistnud, kas teie Reformierakonna esimehena pooldate Reformierakonna seisukohta teha riigikaitseõpetus gümnaasiumides kohustuslikuks või mitte.

Peaminister Taavi Rõivas:
Aitäh! Mina soovin, et riigikaitseõpetus oleks kättesaadav igaühele. Me oleme kokku leppinud, et ettepanekud, kuidas see tagada, töötab haridus- ja teadusminister välja juba lähiajal. See on valitsuse tööplaani punkt, me oleme selle valitsusleppesse sisse kirjutanud ja mina ei taha mitte mingil juhul seda vaidlustada. Küll aga on elu näidanud, et mõnel puhul on saadud positiivseid kogemusi siis, kui õpe on toimunud õpilase jaoks justkui näiliselt vabatahtlikult.............
JNE JNE

http://stenogrammid.riigikogu.ee/et/201 ... #PKP-18462
vk1
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 02 Juul, 2007 22:18
Asukoht: tallinn
Kontakt:

Massiline põgenemine sõja korral

Postitus Postitas vk1 »

olen paaril korral selliste ´mul maailm lahti mu ees/kui vene tankid tulevad, siis panen laeva peale ja soome/rootsi´ juttude peale mehikestele näidanud seda paari aasta tagust kuulsat klippi räuskavast soomlasest ja õnnetust eesti taksojuhist ´et selline tulevik siis?´. järgnes sügav vaikus...

https://www.facebook.com/janri.kallas/v ... 910093367/

minu arust peaks selle klipi panema kodanikuõpetuse tunniplaani! umbes,nagu kunagi oli 2MS ajal olid need ´´why we fight?´´ sarjad
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Z03 »

Eks isiksusehäirega ja/või sõltlasi on iga rahvuse hulgas. Aga seda kuulates tuli mulle ketserlik mõte, et kui kujutleda taksojuhi rolli venelast ja "räuskajaks" eestlast, kas siis mõnele võib tunduda, et räägib õigust...? Ma loodan, et siiski mitte.

Vahel mõtlen, et kas soomlastel võiks olla mingi alaväärsustunne end rootslastega võrreldes. Siis on ju hea, kui ennast kellestki saab paremana tunda, kasvõi näiteks somaallastest ja eestlastest.

Aga muidu, kena propka. Kodanikuõpetuse tunnis poleks mõtet kasutada, küll aga suhtlemistreeningul. Klienditeeninduse situatsioon, kuidas ärritunud kliendiga mitte suhelda. Vabandamine ja eneseõigustus valas vaid õli tulle.
vk1
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 02 Juul, 2007 22:18
Asukoht: tallinn
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas vk1 »

mõte ikka selles, et sul on ainult üks kodumaa, igal pool mujal oled sa kellegi armust. põgenikekriis ja brexit näitavad selgelt, kui kõrini on paljudel (või juba vaikival enamusel?) kohalikel sisserännanuist.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Kapten Trumm »

olen paaril korral selliste ´mul maailm lahti mu ees/kui vene tankid tulevad, siis panen laeva peale ja soome/rootsi´ juttude peale mehikestele näidanud seda paari aasta tagust kuulsat klippi räuskavast soomlasest ja õnnetust eesti taksojuhist ´et selline tulevik siis?´. järgnes sügav vaikus...
Sa vk1 palu neil lugeda teemat "Venemaa ootamatu rünnak", võib-olla kaovad peale seda fantaasiad, kuidas sajad tuhanded inimesed Rootsi põgenevad.
Millega seda küll tehakse? 1940ndatel oli igal mere ääres oleval taluperel paat, kuidas täna lood on?
Kas Tallink riskib oma kuisilaevadele 10 000 inimese pardale toppimisega ja sõiduga läbi võimaliku blokaadi, miinide jne?

Selleks, et massevakuatsioon "läände" (mis on täna võimalik üksnes Tallinnast ja siinsete reisilaevadega) hoobilt lõpetada, piisab sellest, kui venelased panevad Naissaare ja Aegna ümbruse laevateedele natuke miine ja näitavad seda telekast. Rail Baltica sabotaaž on veel lihtsam (+ see ju läheb sealtsamast Suwalkist).

Rohkem sadu tuhandeid inimesi vedada suutvaid transpordikanaleid meil pole, Eesti piirneb kahjuks läänes ja põhjas merega, mis on sügav, külm ja tavaliselt kena lainega.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: pikk ja 5 külalist