Relvaseadus

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
Larry
Liige
Postitusi: 1029
Liitunud: 31 Dets, 2005 16:39
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Larry »

Kriku - püssirohi on ju puudu! RelvS-s on kirjas tulirelvade liigitus, nii relva/ raua üldise pikkuse kui ka kasutatava laskemoona järgi. Ei kvalifitseeru ta ei püssiks ega püstoliks, ei kasuta ta ei kesk- ega ääretule padrunit. Püssirohi on piiratud käibega ja seda saad poest vastava loa ettenäitamisel. Mul endal ei ole vana musketi koopiat, aga ma arvan, et Napoleoni sõdade jäljendajad ei sega ise kodus rohtu, vaid ostavad seda vastava loa alusel poest.
Kiirel googeldamisel leidsin ka mingi PPA ametniku vastuse kodanikule musta püssirohu teemal aastast 2015. Ei kinnita, et see ka täna pädeb, aga siin see on:
http://www.vastused.ee/loe/sotsiaalne-t ... -voib.html
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36578
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Kriku »

Haljazme kirjutas:No pole mina jurist, vaid püüan asju lihtsa loogikaga võtta.
Pooletollisest veetorust saab hõlpsasti sarnase asja nikerdada ... oleks loll ju nüüd raudtorusid keelama hakata.
Kõik õige, aga minu arust ongi otsene analoogia ise raudtorust tehtud sutspüssiga.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5209
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Manurhin »

Kriku kirjutas:
Haljazme kirjutas:No pole mina jurist, vaid püüan asju lihtsa loogikaga võtta.
Pooletollisest veetorust saab hõlpsasti sarnase asja nikerdada ... oleks loll ju nüüd raudtorusid keelama hakata.
Kõik õige, aga minu arust ongi otsene analoogia ise raudtorust tehtud sutspüssiga.
Kusagilt netiavarustest jäi kunagi meelde lugu, kus korraldati kusagil USA-s kampaania illegaalsete tulirelvade loovutamiseks. Iga loovutatud relva eest lubati maksta $100. Keegi kavalpea läinud siis lähimasse ehitustarvete poodi, ostnud sealt sületäie torujuppe, keermestas neil kõigil ühe otsa ära ja keeras sinna "pimeda" korgi ette, peale viilis või puuris süüteava ja lõpuks tõmbas selliselt ettevalmistatud torujupid teibiga puuklotside (mis pidid justkui kaba rolli täitma) külge kinni. Iga "relva" omahind jäi kuhugi $5 kanti. Peagi marssis too omast arust kaval sell terve suure kotitäie "tulirelvadega" politseijaoskonda ja nõudis, et talle nagu kord ja kohus iga "toru" eest 100 taala peo peale laotaks :lol:. Aga paraku plaan ei õnnestunud, nimelt saatsid politseinikud mehe lihtsalt kuradile ja käskisid koos oma torudega kiiremas korras jaoskonnast kaduda.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas vtl »

Kriku kirjutas:Kas tegemist on piiratud või lausa keelatud tsiviilkäibega esemega? https://osta-ee.postimees.ee/eestlaetav ... src=search
Nii nagu me kunagi Sinuga läbipuuritud stardipüstoli teemas vaidlesime, olen ma jätkuvalt arvamusel, et suvaline torujupp, kahuri makett, suveniir vms. EI OLE iseenesest tsiviilkäibes piiratud/keelatud ning ei kuulu ka relvaseaduse järgi relva definitsiooni alla.
ReS § 2. Seaduse kohaldamisala
(1) Käesolevat seadust ei kohaldata:
1) asjale, mis ei ole relvaks konstrueeritud või kohandatud, kuid mida on võimalik sellena kasutada;

Küll aga on keelatud lõhkeaine ebaseaduslik käitlemine. Muuhulgas nimetatud vidinas püssirohu kasutamine.

Kui nüüd mõni idioot müüb sellist maketti/suveniiri/mänguasja reklaamides seda kui "laskekõlblik kahur", siis ta võib endale tõepoolest kraesse saada süüdistuse ebaseadusliku relva valmistamises või käitlemises. Ma jätkuvalt loodan aga, et meil leidub piisavalt tervet mõistust mitte ära keelata kõik torujupid, sh. raamil ja kahel rattal olevad, samuti ei keelata valgeid kaubikuid, nugasid jms.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36578
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Kriku »

Suvaline torujupp tõesti ei kuulu relva definitsiooni alla. Küll aga selline torujupp, mis on relvaks kohandatud näiteks süüteava viilimise ja ühe otsa sulgemisega - kui tulemusena on sellest võimalik lasku sooritada.

Kõnealune ese on aga ju algusest peale otseselt valmistatud laskekõlbulikuks relvaks.
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas vtl »

Kriku kirjutas:Suvaline torujupp tõesti ei kuulu relva definitsiooni alla. Küll aga selline torujupp, mis on relvaks kohandatud näiteks süüteava viilimise ja ühe otsa sulgemisega - kui tulemusena on sellest võimalik lasku sooritada.

Kõnealune ese on aga ju algusest peale otseselt valmistatud laskekõlbulikuks relvaks.
Mul on Facebookis tellitud paar relvateemalist listi, kuhu postitatakse aeg-ajalt õpetusi a'la kuidas teha kahurikujulisest pliiatsiteritajast haavleid tulistavat asja, millega limonaadipudeleid mulgustada või tinasõdureid uppi lükata. Põhimõtteliselt võib selleki näha "relvaks kohandamist", kuigi praktiliseks kasutamiseks on see laual hüppav kipakas konstruktsioon ju absurdne. Keda Sa tapma või ründama lähed sellise suveniiriga? Vastane sureb naeru kätte.

Analoogselt sellele Ostas müüdud treitud vasktorule "süüteava viiliise ja ühe otsa sulgemisega". Mul on garaazis suvaliste metallijuppide kastis ka ilmselt mitmeid analoogse kujuga torusid - fiksaatorkruvi auguga trepikäsipuu kinnitus tuleb kohe meelde. Ilmselt annaks sellest ka lasku sooritada, kui põlevmaterjali, nt. tikuväävlit täis toppida ja tropp ette panna. Polegi tarvis kohaldada, täiesti poest annab osta sellist.

Ehk minu mure on selles, et kui neid asju hakata üle reguleerima, siis võime väga kergelt jõuda absurdsuseni. Samas sutspüsse on ilmselt kõik poisid keelamisest hoolimata teinud ja teevad ka tulevikus. Mõned lasevad endal näpud ka otsast ära, teistel veab või on lihtsalt targemad.
Samas ma ei poolda ka selliste "laskekõlbulike suveniiride" avalikku müümist. Liiga lihtsaks ei tohi poisikeste elu ka teha. :)
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36578
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Kriku »

vtl kirjutas:Mul on garaazis suvaliste metallijuppide kastis ka ilmselt mitmeid analoogse kujuga torusid - fiksaatorkruvi auguga trepikäsipuu kinnitus tuleb kohe meelde. Ilmselt annaks sellest ka lasku sooritada, kui põlevmaterjali, nt. tikuväävlit täis toppida ja tropp ette panna. Polegi tarvis kohaldada, täiesti poest annab osta sellist.
Mina saan seadusest nii aru, et sellisel juhul on tegu relvana kasutatava esemega, mis ei käi RS alla. Aga kui sa võtad suvalise torujupi ja joodad selle ühe otsa kinni ning puurid pealt augu sisse, et laengut süüdata, siis see on kohandamine ja tulemuseks ebaseaduslik relv - täiesti hoolimata sellest, et see võib olla mõnele poes müüdavale nublakale väga sarnane. Kriminaalõiguses nimetatakse seda subjektiivseks koosseisuks: tuleb tõendada, et sinu eesmärk oli sutsiku valmistamine.
vtl kirjutas:Samas sutspüsse on ilmselt kõik poisid keelamisest hoolimata teinud ja teevad ka tulevikus.
Muidugi on. Samamoodi on kõik autojuhid kunagi kiirust ületanud ja teevad seda ka tulevikus.
vtl kirjutas:Samas ma ei poolda ka selliste "laskekõlbulike suveniiride" avalikku müümist. Liiga lihtsaks ei tohi poisikeste elu ka teha. :)
Just täpselt - aga avaliku müügi keelamise eelduseks saab ju ikkagi olla vaid tõdemus, et tegu on RS alusel ebaseadusliku relvaga.

Konkreetse kahuri puhul ma kardan küll, et kui politsei tuleb mõne muu asja pärast kodu läbi otsima, siis võidakse selle eest omanikule midagi väänata sarnaselt kõiksugu ühe padruni leidmistega. Ma ei näe RS-is auku, kuhu see mahtuda võiks. Isegi see tundub kahtlane, kas relvaloaga isikul võiks niisugune junn olla.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3309
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Dr.Sci »

Relvaseadusest:
§ 2. Seaduse kohaldamisala

(1) Käesolevat seadust ei kohaldata:
1) asjale, mis ei ole relvaks konstrueeritud või kohandatud, kuid mida on võimalik sellena kasutada; Kas poest ostetud veetoru käib selle alla? Ilmselt käib kui see kohandada relvaks. Kas tegemist on ajaloolise relva koopiaga? Jääb valmistaja tõestada.
2) enne 1870. aastat valmistatud tulirelvale ja selle koopiale tingimusel, et nendest ei saa tulistada käesoleva seaduse §-des 19 ja 20 nimetatud laskemoona;
§ 11. Relvade liigitamine

Relvad liigitatakse järgmiselt:
1) tulirelv – relv, mis on ette nähtud objekti tabamiseks või kahjustamiseks lendkehaga, mille suunatud väljalaskmiseks kasutatakse püssirohtu;
Ehk igasugune toru millest pauk lastakse pole küll tulirelv kuid kui selles on kuul või haavlid siis juba on

§ 19. Piiratud tsiviilkäibega relvad ja laskemoon

(1) Piiratud tsiviilkäibega relvad on:
..........
5) tulirelvad, välja arvatud § 20 lõikes 1 nimetatud tulirelvad.
(3) Piiratud tsiviilkäibega relvadele mõeldud laskemoona, püssirohtu ja sütikuid võib soetada käesoleva seaduse §-des 32 ja 34 sätestatud soetamisloa või relvaloa alusel, välja arvatud relvade, tulirelva osade või laskemoona valmistamisega, relvade, tulirelva osade või laskemoona müügiga või relvade ja tulirelva osade ümbertegemise ja parandamise teenuse osutamisega tegelemiseks.

§ 20. Tsiviilkäibes keelatud relvad ja laskemoon

(1) Tsiviilkäibes keelatud tulirelvad on:
1) tulirelv, mis imiteerib mõne muu eseme kuju;
2) sileraudne püss, mille üldpikkus on alla 840 mm või mille iga raua pikkus on alla 450 mm; - sile toru mille pikkus on 300-450 mm kvalifitseerub keelatud püsside alla - panen lõppu ka karistusseadustiku paragrahvi
6) tulirelv, millel puudub valmistaja markeering;Kõik iseehitatud on selle järgi keelatud, kui just nime peale ei graveeri

Ühesõnaga, igasugune toru mille 1 ots on kinni, mille sees on püssirohi, ja selle ees tropp ja kuul/haavlid on tulirelv ja kui ei ole just tegemist enne 1870 aasta relva või koopiaga, siis on piiratud tsiviilkäibega. Aga kas suvaline sutsakas või kahuri imitatsioon käib koopia alla või peab olema tegemist autentse tootega, selle üle võib vaielda. Kui kahtlete, kasutage bambustoru ja öelge et on antiikne Hiina variant. Püssirohi on piiratud käibega nagunii aga mitte iga torusse topitav materjal pole püssirohi, kunagi sai ise ka tikuväävliga katsetatud

Ja lõpuks karistusseadustik:
§ 418. Tulirelva, selle olulise osa ja laskemoona ebaseaduslik käitlemine

(1) Tulirelva, selle olulise osa või laskemoona ebaseadusliku käitlemise eest, välja arvatud laskemoona ebaolulises koguses ebaseaduslik käitlemine, –
karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.
[RT I, 12.07.2014, 1 - jõust. 01.01.2015]

(2) Sama teo eest, kui:
1) see on toime pandud vähemalt teist korda;
2) teo objektiks on olnud tulirelvad, nende olulised osad või laskemoon suures koguses või
3) tegu on toime pandud grupi poolt, –
karistatakse rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega.

(3) [Kehtetu - RT I, 12.07.2014, 1 - jõust. 01.01.2015]

(4) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 või 2 sätestatud teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, –
karistatakse rahalise karistusega.
§ 418-1. Tsiviilkäibes keelatud tulirelva, selle olulise osa ja laskemoona ebaseaduslik käitlemine

(1) Tsiviilkäibes keelatud tulirelva, selle olulise osa või laskemoona ebaseadusliku käitlemise eest, välja arvatud laskemoona ebaolulises koguses ebaseaduslik käitlemine, –
karistatakse ühe- kuni viieaastase vangistusega.
[RT I, 12.07.2014, 1 - jõust. 01.01.2015]

(2) Sama teo eest, kui:
1) see on toime pandud vähemalt teist korda või
2) teo objektiks on olnud tulirelvad, nende olulised osad või laskemoon suures koguses, –
karistatakse viie- kuni viieteistaastase vangistusega.

(3) [Kehtetu - RT I, 12.07.2014, 1 - jõust. 01.01.2015]

(4) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 või 2 sätestatud teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, –
karistatakse rahalise karistusega.
[RT I, 12.07.2014, 1 - jõust. 01.01.2015]
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas vtl »

Dr.Sci kirjutas:Relvaseadusest:
§ 11. Relvade liigitamine
Relvad liigitatakse järgmiselt:
1) tulirelv – relv, mis on ette nähtud objekti tabamiseks või kahjustamiseks lendkehaga, mille suunatud väljalaskmiseks kasutatakse püssirohtu;
Jah, kui eesmärk on midagi tabada või kahjustada, siis võib põhimõtteliselt rääkida tulirelvast.
Kahuri eesmärk võib olla ka pürotehniline efekt.

Mitte, et isetehtud pürotehnilise toote valmistamine kasutamine kuidagi seaduslikum oleks. Lihtsalt seadus ja § on erinevad.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36578
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Kriku »

Kuulid, mis selle kaubaga kaasas käisid, eriti pürotehnilised ei paistnud.
Larry
Liige
Postitusi: 1029
Liitunud: 31 Dets, 2005 16:39
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Larry »

Kuulid ei olegi pürotehnika :lol: , küll on seda aga püssirohi, mis kuuli torust välja lennutama peaks. See püssirohi ongi siin Kriku sinu teooria nõrk koht. Seadus ütleb konkreetselt, et tulirelv on see, millest lendkeha lennutatakse välja püssirohugaaside toimel. Kui on aga näit. tikuväävel, siis püssirohugaase ju ei ole. Haavlid (kasvõi needsamad kuulid kuulutuse fotolt) on piiramata käibega asjad.
Selle kahuri toru on kuulutuse andmetel alla 300 mm pikk ja selles ei saa kasutada ei kesk- ega ääretulepadrunit. Järelikult ei ole ta ei püss ega püstol. No ja tegelikult ei ole ta ka relvaks loodud.
Mina siin küll mingit vastuolu seadustega ei näe.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36578
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Kriku »

Mis need padrunid asjasse puutuvad? On ju kirjas, et eestlaetav. Eestlaetav püssirohugaaside toimel lendkeha välja lennutav toru on täpselt samamoodi tulirelv nagu padrunitega tulistav relv.

Mulle isiklikult tundub peale vaadates, et see kahur on ikka musta püssirohtu silmas pidades tehtud (kaliiber, raua paksus, laskemoon). See, et sinna võib ka tikuväävlit toppida, ei muuda asja - pärisrelvas võid ju ka paukpadruneid kasutada.
Larry
Liige
Postitusi: 1029
Liitunud: 31 Dets, 2005 16:39
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Larry »

Padrunid puutuvad asjasse seoses tulirelvade liigitusega. Et (eestlaetavaks) püssiks kvalifitseeruda, peaks raua pikkus olema vähemalt 300 mm - sellel kahuril on toru lühem. Püstoli raud võib olla kuni 300 mm pikk, kuid selles peaks saama kasutada padruneid. Selles kahuris ei saa.
Püssirohu oled sa siinkohal ise välja mõelnud, kusagil pole öeldud et sinna kahuritorusse püssirohi käib. Pane sinna mida ise tahad.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36578
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Kriku »

Larry kirjutas:Padrunid puutuvad asjasse seoses tulirelvade liigitusega. Et (eestlaetavaks) püssiks kvalifitseeruda, peaks raua pikkus olema vähemalt 300 mm - sellel kahuril on toru lühem. Püstoli raud võib olla kuni 300 mm pikk, kuid selles peaks saama kasutada padruneid. Selles kahuris ei saa.
See, et tegu pole püstoli või püstoliga, ei tähenda, et tegu pole tulirelvaga. RS § 11 p. 1 definitsioon on ilmselgelt laiem kui § 12 lg. 1 p. 1-3 hõlmavad. § 12 lg. 1-3 on vajalikud edasiste normide jaoks, kus konkreetselt räägitakse püssidest, püstolitest või revolvritest. Need ei defineeri tulirelva. Tulirelva definitsioon on § 11 p. 1.
Larry kirjutas:Püssirohu oled sa siinkohal ise välja mõelnud, kusagil pole öeldud et sinna kahuritorusse püssirohi käib. Pane sinna mida ise tahad.
Nagu öeldud, igasse püstolisse või revolvrisse võid panna, mida ise tahad. Paukpadruni, puupulga, tüki seapekki...

Kui see kahur ei ole mõeldud tulistamiseks püssirohuga, siis olen nõus, et see pole tulirelv. Piltide ja kirjelduse põhjal mulle isiklikult tundub, et siiski on.
Larry
Liige
Postitusi: 1029
Liitunud: 31 Dets, 2005 16:39
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Larry »

Justnimelt - tulirelva definitsioonis räägitakse muuhulgas püssirohugaasidest. Püssirohugaasidest!! Püssirohi on Eestis piiratud käibega - kustkohast sa seda ilma vastava loata saad?
Mina pole pürotehniliste toodete ekspert. Võib- olla on olemas peale musta püssirohu veel mingeid aineid, mis suitsu/ valgust/ heli tekitavad?
Püstolid ja revolvrid on spetsiaalselt relvaks konstrueeritud ja nad on mõeldud kasutama mingit konkreetset laskemoona (kesk- või ääretulepadrun), mitte seapekki.
Mina ei tea, mida see kahur on kasutama mõeldud - ilmselt sina tead. Igaljuhul spetsiaalselt relvaks ta loodud ei ole.

Võiks ju teha pisut nalja - osta see kahur ära ja minna sellega PPA-sse musta püssirohu ostuluba küsima! :lol: :lol:
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist