Uued relvasüsteemid EKV-le

Vasta
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas tommy »

Selle Põlluaasa murejutu kommentaariks üks paariaasta vanune postitus...
Huvitav, miks opositsioonipoliitikud ei võiks asja korralikult teha..??
Moodustada eelnõu, mis kuulutab näiteks VSHORAD-süsteemide suurendamise vajalikust(või misiganes asju), eraldada eelnõuga kaasnevalt selleks raha(millegi/kellegi arvelt, riigireservist, laen või misiganes) ja asi käiku panna.

Nagu jänkide Kongress hoiab (tihti Pentagoni ja USA sõjaväelaste soovide vastaselt) elus Abrams-tankide tootmise/moderniseerimise tehaseid/programme ja muudki.
Oleks huvitav näha, mis siis juhtuma hakkab... :)

Praegu aga jäävad sellised üksikavaldused vaid sisepoliitiliseks kraaksatuseks, mida keegi eriti tähele ei pane ja mis homme on juba unustatud...
aj1972
Liige
Postitusi: 923
Liitunud: 23 Mär, 2014 21:53
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas aj1972 »

Kahjuks Põlluaas ei teinud ettepanekut läbi lisarahastuse(laen) osta Eestile 48 K9 liikurit mis oleks 30 aastaks võtnud liikurite teema maha. Vigiseda naabrimees ostis vanema auto mis ka sõidab ei anna midagi riigikaitsele juurde.

Tommy millal teine partii CV Eestise jõuab või on juba kohal ja ajakirjanduses ei kajastata?
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas tommy »

No kannatust..mis muud.

Esimene sats möödund aastal jõudis kohale kah oktoobri alguses...
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Martin Peeter »

tommy kirjutas:M-109A5Ö on iseenesest küllaltki hea tehniline lahendus. Mitmeski aspektis(ennekõike laskekiirus) vast paremgi, kui jänkide Paladin.

Kuid, isegi rahvasaadik peaks mõistma, et(piltlikult)10 aastane ja 40 aastane aastane masin pole päris üks ja seesama. Ehkki mõlemad tõepoolest kasutatud.
Lätlaste isendid on tõepoolest oma eluea viimases järgus ja suurt üle 10 aastast teenistust neile tõepoolest ei ennustaks. Tegemist on aastakümneid tagasi(1990-te alguspoolel) brittide käest hangitud(juba siis kasutatuna) ja siis moderniseeritud masinatega.
Siia muidugi võiks tuua vastuargumendiks, et Putja režiimi agressiivsuse tõus saab oma lahenduse pigem 10 aasta jooksul, kui hiljem, ja arvestada tuleks ka kauba kättesaamise ja kasutusse võtmise kiirust. Muidugi meil on piduriks ka raha puudus, mistõttu nõustun, et Põlluaas oleks pidanud sellest aspektist ka kirjutama. Samas positiivne, et on tekkinud mingi diskussioon.
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15563
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Fucs »

Ma olen midagi maha maganud :shock:
Nimelt selle kuidas Läti meist mööda põrutas...
metoodika seal on muidugi omaette teema, aga no ikkagi :shock:
http://mehele.ohtuleht.ee/789437/eesti- ... ikide-seas
Global Firepoweri indeksi kohaselt on Eesti kaitsevägi maailmas oma tulejõult 109. kohal ning NATO riikidest jääb meist tahapoole vaid Sloveenia.

Global Firepower võttis indeksi koostamisel arvesse ligikaudu 50 erinevat tegurit, kusjuures oma rolli mängis ka erinevate riikide armeede tehnoloogiline areng, mis andis pingereas eelise väikestele, kuid samas tehnoloogiliselt arenenud riikidele.

Ühtekokku reastas indeks 126 riiki, mille hulgas Eesti oli 109. kohal. NATO riikidest jäi meist tahapoole vaid Sloveenia, mis oli 111. kohal.

Meie naabritest olid Läti ja Leedu vastavalt 103. ja 97. kohal ning Soome ja Rootsi olid vastavalt 55. ja 29. kohal.

Venemaa asus selles pingereas USA järel teisel kohal.
..eee... praegu vaatan, et juba oleme veel ühe koha võrra langenud ja 110-ndal nüüd
https://www.globalfirepower.com/country ... id=estonia

Leedu on tõusnud 2 kohta ja Läti on samal 103-ndal kohal mis veebruaris.
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas nimetu »

See "edetabel" on siit juba päris mitu korda läbi käinud. Mõned kuud tagasi avaldas ka Postimees selle lehe põhjal ühe artikli.
Minu vastus sellele on sama nagu alati. Tegu on täieliku pahnaga. Andmed on kas vanad või lihtsalt valed ning see kohtade arvutus on üsna müstiline. Lätlased pole meist hiljuti ette läinud, vaid nad on selle tabeli järgi alati nii meist kui ka Leedust ees olnud (vähemalt nii kaua kui mina mäletan). Antud tõik peaks andma ettekujutuse selle lehe usaldusväärsuse kohta.
HeiniR
Liige
Postitusi: 2023
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas HeiniR »

http://epl.delfi.ee/news/eesti/irl-lukk ... d=80089674

Kellelgi võimalus lisada täispikk artikkel?
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas nimetu »

Vaata viimast postitust Riigikaitse Eelarve teemas (kohe selle teema all). :P
HeiniR
Liige
Postitusi: 2023
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas HeiniR »

Täpsemalt soodustatakse reaalaja luureseadmete, mehitamata õhusõidukite, soomustläbistavate relvade, meeskonnarelvade, käsitulirelvade, laskemoona, õhukaitseradarite või õhutõrjerelvade ostu.
Seni kuni asjad lahtised, siis võiks oleksoloogiliselt pakkuda, mis võiksid võimalikud EKV valikud 33mio USDi eest olla?
Ise oletan EKV osas järgmist:

1) Õhukaitseradareid ja õhutõrjerelvi pigem mitte, kuna hetkel ei näi olevat suundumust Mistralide kõrvale Stingerite või õlaltlastavate hankimist. Ei usu, et EKV sooviks hetkel olemasolevate radarite ja Mistrali kõrvale teist analoogset süsteemi, kuna nõuaks siiski lisaressursse majandamisel, väljaõppel jne. Eriti kui pingereas on palju asju, mida vaja. Väheusutava variandina võiks välja pakkuda küll pikema maa peale ulatuva Amraami (kasutatud kujul), kuid nagu öeldud, väheusutav.
2) Soomustläbivad relvad/laskemoon: siin pakuks võimalikuks variandiks keskmaa osas TOW-d või Javelini seadmete+ laskemoona täiendus? Üldiselt pigem üks prioriteetseim, mida ülaltoodud nimekirjast võiks välja tuua. Aitaks täita KM TT lünga, enamvähem summa, mida kunagi vist selliseks otstarbeks planeeriti (ca 40 mio €?).
Javelinide koguse suurenemine oleks kindlasti ka hea, kuna antud summa eest võimalik saada nii lisaseadmeid + mingi kogus rakette või juba märkimisväärne kogus rakette.
3) Luureseadmete puhul küll arengukavas justkui märgitud prioriteedina, kuid ei oska väga hinnata, millised seadmed/varustus see olla võiks, mis sellise summa ulatuses aitaks strateegiliselt tõsta EKV võimeid?
4) UAV-ed samuti lubatud EKV poolt hankida ja võiks TT kõrval olla teine suure tõenäosusega valik Eesti jaoks, kuigi mulle on hakanud mingist hetkest tunduma, et kuni 100km raadiusega UAV-de puhul (mis ilmselt jääbki EKV laeks, võttes arvesse hinda ja saadavat kasu/võimekust) vaadatakse pigem Eesti tootja(te) poole? Oletan siinkohal, et pigem küsitaks USA-lt asju, mida me ise ei tooda, UAV-ed on vist antud nimekirjast ainukesed, mida annaks Eestist koha pealt hankida.
5) Meeskonnarelvade koha pealt tundub hetkel pigem mitteprioriteetne, kuna minimaalne kogus Browningut on olemas, samuti peaks olema minimaalselt täidetud 81mm ja 120mm MP. Suurematest meeskonna relvadest ilmselt jällegi ei ole mõtet rääkida. Ühe asjana tooks muidugi välja 40mm AGL-id, mida Ukr konfliktis on palju kasutatud, kuid mis EKV-l täielikult puuduvad. Ainuüksi 5mio USD eest saaks neid ilmselt päris märgatava koguse, et kasutada sarnaselt teiste kaitsejõududega Browninguga paralleelselt, iseasi, kas see EKV listis üldse on - siiani tundunud, et pigem mitte.
6) Käsitulirelvad jätaks samuti pigem välja, kuna selle hanke on EKV ise juba välja kuulutanud ning hange käimas. Räägitud summade põhjal peaks olema kaetud kõik erinevad käsitulirelvad, mida jao tasandil kasutada (tava laskur, täpsuslaskur, kuulipildur). Seega ei panustaks antud hetkel ka mitte käsitulirelvadele.
7) Laskemoona puhul jällegi artikkel, millega juba tegeletakse. Kuigi 10 miljoni ärajäämise teema on õhus ja ehk kuidagi taustal sellega seotud, kuid pigem väheusutav.

Sellest tulenevalt pakun ise Postimehes väljahõigatud kategooriatest pigem TT ehk Javelini varu täiendamist või keskmaa TT ehk TOW hankimist. Kui just ei tule jutuks ka suurtüki patarei tulevastased radarid, mida justkui võiks luureseadmeteks nimetada?
Lihtsalt kõhutunde pealt pakutud variandid.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

TOW on tt-relvana eilne päev - kõik tt-rakettrelvad, mis ei järgi "lase-ja-unusta" põhimõtet, on eilne päev..
Pikamaa tankitõrje suht kinnisel eesti maastikul tähendab veelgi komplitseeritumat põhimõtet "lase-vaatle/vali-ja-unusta"..

See on nüüd see koht, kus süüria kõrbest pärit videosid ei ole vaja eesti tausta üle kantida..
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Zoloftz
Liige
Postitusi: 30
Liitunud: 10 Mai, 2015 12:17
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Zoloftz »

No kogu selle raha võib väga kergelt ka sidevahendite ja öövaatluse alla magama panna, nii et mingitest suurtest torudest pole mõttet enne unistada kui asi selgemaks läheb.
Larry
Liige
Postitusi: 1029
Liitunud: 31 Dets, 2005 16:39
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Larry »

Sidevahendid on jah miski, mis HeiniR valikust välja on jäänud. Väga oluline teema. Harrised meil juba on ja ilmselt hangitakse pidevalt ka juurde.
Käsitulirelvade osas lisaksin ma võimaluse soetada snaiperrelvi. Mitte igamehe- automaate ega täpsuspüsse, vaid professionaalide tööriistu. See teema on Eestis olnud täiesti viiendajärguline ja siiani on leitud raha vaid näpuotsatäie relvade soetamiseks skautidele ja EOG-le.
Luurevahenditest rääkides jah suurtükitule radarid ja vbla ka mingid EW vahendid tuleks kõne alla.
TOW kohta akf! Borja juba kirjutas, Javelini laskekaugusest peaks meile piisama. Vbla on TOW koht vaese- mehe- rannakaitse?

Ootame- vaatame.
HeiniR
Liige
Postitusi: 2023
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas HeiniR »

Akf Borjale ja Larryle vastuseks.

TOW osas olen jah teadlik sellest,et Spike LR vms oleks kindlasti asisem ja tänapäevasem, kuid hetkel laiutab meil selles osas auk. See selleks, kuid Javelini lisaseadmete ja rakettide juurde hankimine tundub mulle ühe võimaliku variandina.

Sideseadmed. Varasemalt USAlt saadud Harristele on hankeplaani järgi nagunii ca 12 miljoni € eest lisa tulemas ja seega ei pannud seda sisse. KL-le üksustele on minu arusaamise järgi käimas mingi kohaliku andmeside variandi väljatöötamine, mis peaks tulema kodumaine ja ka odav.
Snaipriteemale, nt USA Barretitele, mõtlesin ka ise,kuid nagu siinse foorumi TL asjatundjate jutust võib välja lugeda, teeb meie oludes sama töö ära ka kergem ning väiksema kaliibriga TP. Kuigi see HK417 baasil tehtud USAF ( parandage kui eksin) TP võiks olla variant, siis ei pea seda eriti tõenäoliseks.
Öövaatluse osas ütleks samuti, et lisaks USA poolt EKVle antud arvule, on riik neid vähemal määral ka ise juurde hankimas ja vähemalt avalikke hankeplaane arvesse võttes suuremal hulgal ka juurde hankimas ( öösel võitluse võike loomine peaks sarnaselt Harriste hankimisega olema teostamisel?). Aga kui isegi võetaks öövaatlust, siis ilmselt vaid murdosa antud summast, kuna ainuüksi miljoni eest aastas uhiuued kasutuselolevad seadmeid ostes kulub igal aastal reservi minevate üksuste öövaatlusega varustamiseks ca 1 miljon eurot ( hulgi ostes pakuks tk hinnaks 3000-3500€, aastas 3500 ajateenijat, mis keskmiselt teebki 350 seadet kui tagada minimaalselt üks öövaatlusseade jao peale ( hea oleks muidugi vähemalt pooljao tasemel). Kogu opstruktuuri võitlejate arvu me nagunii väikse riigina öövaatlusega varustama ei hakka. Muidugi on veel võimalus muudeks vaatlusvahenditeks ( soojuskaamerad jms), kuid needki on hankekavades mingil määral juba sees.

Seepärast siis sellised valikud. Aga see lihtsalt oli minu oleksoloogiline arvamus.
Unistamise osas ütleks aga akfile nii,et kui sellest dokust täna nii palju juttu juba on, siis küllap see ka tuleb. Vaadates summat,siis ei ole ju tegu mitte erakordse juhtumiga, vaid loodetavasti normaalsuseks saava asjaoluga, et juba küpsemateks osutuvaile Balti riikidele hakatakse M14 masskoguste asemel ( lihtsalt näitena) pakkuma arvestatavamat sõjalist materiaalabi. Mille eest ma kahtlemata ise väga tänulik olen :twisted:
kuido20
Liige
Postitusi: 3332
Liitunud: 06 Jaan, 2004 10:56
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas kuido20 »

HeiniR kirjutas:et juba küpsemateks osutuvaile Balti riikidele
mida 100miljoni eest kolme riigi peale kokku osta annaks ? Patriotid(igas riigis üks patarei) ?
Kui ei sebiks asju eraldi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 37 külalist