Reservõppused ja lisaõppekogunemised

Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40175
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Lisaõppekogunemised

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mitte eripära, vaid väga vale lähenemine. Meid on niipalju vähe, et võitlusvõimelist meest vähese entusiasmi pärast kõrvale jätta on raiskamine. Mõistetav on, kui diferentseeritakse üksusi valmisoleku, või otstarbe järgi ning aktiivsemad liigutatakse ka kiiremini reageerivatesse või raskuspunktidesse paigutatavatesse üksustesse. Kodanik, kes on reservväelane vastutahtmist, aga on väljaõpetatud ja ilmub käsu peale ikkagi (või tuuakse poolvägisi) kohale, on lõpuks vajalikul hetkel sõdur, võitleb, kui teda tulistatakse, ja on oluline osa oma üksuse toimimisest. Arvata ta selle pärast välja, et ta tegelt ei viitsi, ei taha, ega tunne huvi, pole mitte lihtsalt ressursi raiskamine, vaid jätab meid üksuses vajaliku meheta. Tänased struktuuritabelid kipuvad niigi olema kirjutatud hõredad - jaod väikesed jne - hakka veel seda meelega hõrendama, millal sa siis selle soovitud 46-60-90 tuhande meheni jõuad. 40 meest, kes võitlevad vastu tahtmist, kohusetundest, on rohkem väärt, kui kümme entusiasti. Nad lihtlabaselt jaksavad kanda rohkem tulejõudu ja manööverdavad viimased üle, kui neid vähegi adekvaatselt juhtida.
No seda ma ju räägingi.
Lisaks mulle armas ressursside piiratuse teema - kes pole end näole andnud, need võiks ikkagi minna jagama hädapärast koos püsivate 1960ndate Saurerite, rootsi kiivrite ja kulunud AK4-da rikkalikumat ressurssi, vabastades soomukid, kuulivestid, kevlarkiivrid ja Harrise raadiod neile, kes on näidanud praktikas, et nendega saab arvestada.

Seda, miks meil pooled reservistid näole ei anna, tuleks lausa uurida. Kui selle taga on lihtsalt kõrvalehoidmine (mida võimaldatakse), siis on selline asi räme ressursiraiskamine, sest teha iga aasta väljaõpet 8-11 kuud korraliku varustuse ja kaadriga 2000-le mehele maksab ikka kena kopika. Rääkida, et see fakt ei oma tähtsust võitlusvõimele (tommy) on ikka päris lühinägelik. Loeme need rahad kokku ja vaatame, mida teisele poolele selle eest osta saab. Suurusjärgud on kindlasti miljonites. Seda loogikat edasi arendades võiks 1 kasutatava reservisti (kes ilmub kohale) kohta tekitada nt 3-4 ülekatet, tühja sest rahast, see 1 kohale ilmub seda kindlamini. 10 puhul veel kindlamalt jne.

Ja neid 46-90 tuhat saadakse ikka kokku nende arvelt, kes kasutatavad on, mitte üldreservist paberie kaste joonistades. Ega kastid sõdi.
Vaatasin naljaviluks kahe 4-aastase vahega Kevadtormi lõpupilte. Nimekirjas oli nimesid umbes samapalju. Viimasel pildil (kus ma räägin neist 90% asjadest) on aga mehi kolm korda rohkem.
Kui ma valin nüüd, kumma variandiga sõtta lähen, siis kahtluseta - viimasega. Sest esimese kohta ma sügavalt kahtlen, et nimekirja täiteks hoitud laiskvorstid kuskile sõtta kunagi tuleks (kui ei saa õppusele tuldud) ja teiseks tegelastega, kel on isegi relvakasutuse vilumus ununenud, on see sõdimise efektiivsus sügavalt kahtlane. Musti kotte saab lihtsalt rohkem.

Skaudid pole ju imemehed. Tavalised poisid, lihtsalt harjutavad palju. Ometi jooksevad enamvähem iga teise üksuse mingis osas pikali. Järelikult sama heaks saamiseks tuleb rohkem harjutada. Harjutamiseks aga tuleb kohale tulla.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
41Degree
Liige
Postitusi: 120
Liitunud: 16 Veebr, 2013 21:30
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Lisaõppekogunemised

Postitus Postitas 41Degree »

Kapten Trumm kirjutas:Ikkagi. Eelmine taoline üritus poolteist aastat varem andis tulemuseks 60%. Siis oli lausa teada, millal toimub, nädal ette.
Protsent muutus kõrgemaks ikka põhiliselt selle arvelt, et nimekirjast visati välja seltskond, kel oli rohkem kui 1 õppus vahele jäänud ja kes muidu polnud kuigi usaldusväärne.
Seega, eeltöö oli kõva ja ebameeldiv - arvasime nimelt, et pigem poole vähem, aga need, kellele võib kindel olla. Ja lõppeks, kui tegemist on reede õhtuga (mil õige Eesti mees on auru all), siis mis seganuks lihtsalt telefoni välja lülitamast või vastamast, et oih, olen Soomes? Eks keskmisest arenenum kohusetunne, arvan. Ja kui taolisi asju praktiseeriv ballast saab välja visatud, siis hüppavad protsendid ka kõvasti kõrgemale. Teise põhjusena märgiks ära Ukraina sündmused, mis koputasid südametunnistusele. Mul pole kahjuks KT17 andmeid käepärast, aga arvan, et ka seal hüppasime üle 90% (kutsetest, mitte koosseisutabelist).
Kuule, see on ju eduraportöörlus ät its pest. Enne kutsete saatmist oleks võinud igaks juhuks üle helistada ning küsida: "Kuule, kui me sulle kutse saadame, siis tuled?" Siis oleks võinud isegi 100% täis saada ju.

Teeme natuke matemaatikat
Kui sul on 100 meest nimekirjas, saadad sada kutset laiali ning neist kohale tuleb 40, siis on ilmujate protsent 40 ning saab ühe rühma kokku.
Kui eelneva tagajärjel 60 loodrist 55 maha tõmmata (no sest viis vabandasid ja ütlesid, et järgmine kord tulevad), siis saadad teine kord laiali 45 kutset. Kohale tulevad ikka 40, sest need #¤%& 5 tk on ikka loodrid, küll aga on ilmujate protsent u. 90! Paberi peal vaat' kui ilus ja plaksutame ja elagu ja mis kõik veel, aga maastikul on meil mis? Ikka üks rühm ning mitte rohkem.

See 90%-ga lehvitamine on tore matemaatiline hookus-pookus, aga sisu tuleb ikka absoluutarvudest ning teadmisest, mille alusel kutseid saadeti.
Kapten Trumm kirjutas: Ma pole öenud, et ei finantseeri, vaid pole vaja nii lahkelt külvata.
Misasi ja kus see külvamine on? Me räägime varustusest, milles ja millega elatakse 8/11 kuud järjest, mitte sellest, mida tarvitatakse neljal väljaõppenädalavahetusel aastas. See on koht, kus koonerdamine ei pruugi olla alati kokkuhoid.

Mina küll ei tahaks, et parim varustus seisaks laos mind oodates (selleks, et mind kui eeskujulikku reservisti premeerida) samal ajal kui ajateenijat õpetatakse mingite otsakorral asjade peal välja. Kui mõelda asjade ja inimeste ringkäigu peale, siis see on ju ainuloogiline samuti...
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2373
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Lisaõppekogunemised

Postitus Postitas Martin Herem »

Need, kes arendavad, ei mõtle nagu mina - well, lisaõppekogunemised meil on üsna hiljutine leiutis, ju siis leiti, et 120 päevane tempo enam ei tantsi. Ühesõnaga, rahulolutundega võib jälgida, kuidas kiirreageerimine tõstetakse enam päevakorda. Mäletan siin foorumis andmisi 5 aastat tagasi, kuidas kiiresti ei saa ja 120 päeva tuleb elu ümber korraldada.

See on kindel - mina ei mõtle nagu sina.
Aga seda ma ei tea, kes mõtles 5 aastat tagasi, et 120 päeva reservväe mobiliseerimiseks on piisav aeg. Kas sa segamini ei aja midagi?
120 päeva oli vastutulek kodanikele ja tööandjatele, et nad saaksid reageerida. 2008 me unistasime, et saaks selliseid õppuseid teha, kus etteteatamine oleks alla 24h. Miks ei tehtud ... ühiskond polnud valmis. Korruptsiooni oli rohkem, varastamist oli rohkem ... mõni hakkas sõjalist riigikaitset hindama alles 10-20 aastat pärast iseseisvuse taastamist.
Veel kord - ära omista teistele oma segadust.
Samas teatud mõistes on meil eelhoiatuse kell helisenud juba 9 aastat. Ja aina valjemini :shock:
Mul on mobiilis säilinud üks 2016. a märtsikuine ettekanne ühest kogunemisest, kus minu alluvatest oli H+1 kohal 40% ja ja H+2 kohal 95% nimekirjas olnutest. Mina olin rahul...

Ma ju rääkisin, et Tallinnas on lihtsam. Võrukad pole kehvemad, aga näe töötavad Tallinnas. Ja palun vasta ikkagi, mida teha nendega, kes nädalavahetusel Pärnus ja nädala sees Tallinnas. Või millise kriteeriumi järgi tuleks keegi määrata territoriaalse kuuluvuse järgi? Et lubab aasta selles kohas elada? Ja kuidas sa temalt selle info kätte saad? Kohustad ... :D
Loodetavasti ei ürita sa vaielda, et territoriaalne korraldus parandab ürituse hukukindlust?
Vot seda ma nimetan trollimiseks. Millest selline "väljakutse"? Kuid hea küll, neelasin konksu. Mina ei usu, et elanikkonna liikumist, suhtumist sellest teavitusse, meie infosüsteeme ja meie võimekust seda kõike hallata, annab territoriaalne korraldus täna, mingi märkimisväärse hukukindluse.
4 korrast ei ole ma rääkinud, et seda peaks tegema. Küll aga võib kiirusele (harjutamise mõttes) tulla kasuks just ühe 10 päevase asemel teha 4 kahepäevast. Esiteks lihvib selline korraldus kogunemist, teiseks häirib nädalavahetusel äraolek vähem tsiviilelu ja eks tihedam kooskäimine avalda oma mõju ka kokku harjutatusele. Tegelikult on LÕKi teravaim mõte just see nädalavahetusel tegemine.
Oled sa seda mõõtnud? Entusiastile nagu sina, ei mõju nädalavahetus. Keskmisele inimesele aga mõjub. Parem 10 päeva järjest, kui 4x 2. Ja kust sina seda LÕKi mõtet tead? Mul ei ole usaldusväärse valimi või meetodiega läbi viidud küsitlust või uuringut, kuid ma olen KList kuulnud aina rohkem arvamust, et tehke üksuse õpe 2x5 päeva või korraga 10 ja siis ülejäänud üksikmehe harjutused jätke Trummitaolistele aktivistidele.
Ja lõpetuseks veel üks matemaatika. Kui komplekteerida 100 ametikohaga üksus 60 vabatahtlikuga, siis või kohaleilmunute % saadagi vabalt 100% ehk kõik 60.
Trumm muidagi arvab välja Ida-Virumaa kahtlased, Nõmme laisad ... võiks ka need kes lihtsalt rumalad tunduvad. Mina aga mõtlen aina rohkem, kuidas näeks välja Trummiga koos sõdimine? Alluvana oleks lihtne - järgne taibule! Iseasi, kaua mind selles üksuses hoitaks. Ülemana aga ... tunneks end pidevalt alaarenenuna vist.
mart2
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Asukoht: Põlvamaa
Kontakt:

Re: Lisaõppekogunemised

Postitus Postitas mart2 »

Martin, ära lange masendusse ... 8)
Parafraseerides Jurassic Park-i - loodus leiab alati tee (tasakaaluks).

Vähemalt nüüd ma saan aru, miks ühe uuringu kohaselt ligi veerand allohvitseridest ja ohvitseridest Vietnami sõjas olivad tapet omade kaas-ameeriklaste poolt.
Olid liiga targad ja surusid seda tarkust väevõimuga ülematele ja alluvatele peale.
Kuni esimese suurte kaotustega lahinguni ... :rip:

PS. Ei kutsu üles vägivallale, juhin akf-de tähelepanu võimalikule ohule.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40175
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Lisaõppekogunemised

Postitus Postitas Kapten Trumm »

See 90%-ga lehvitamine on tore matemaatiline hookus-pookus, aga sisu tuleb ikka absoluutarvudest ning teadmisest, mille alusel kutseid saadeti.
Arvad, oletad, puusalt.....? Või tead?
Eriti ignorantidele: "sisu" tuleb sellest, et üksusesse jäävad alles ainult end tõestanud mehed, kellele saab loota. Lihtne.
Need, kel on kombeks "olla välismaal" või lehvitada arstitõendiga (oma esimesel RÕK-il 2006 nägin selliseid palju), lihtsalt kustutatakse sealt regulaarselt.
Mitte ei peeta mingeid nimekirju, teades juba ette, et pooled ei tule kuskile.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
41Degree
Liige
Postitusi: 120
Liitunud: 16 Veebr, 2013 21:30
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Lisaõppekogunemised

Postitus Postitas 41Degree »

Kapten Trumm kirjutas:
See 90%-ga lehvitamine on tore matemaatiline hookus-pookus, aga sisu tuleb ikka absoluutarvudest ning teadmisest, mille alusel kutseid saadeti.
Arvad, oletad, puusalt.....? Või tead?
Kindlasti ei tea, sest ma ei kuulu Sinuga samasse üksusesse. Samas ka ei arva, ei oleta ja ei pane puusalt, vaid üritan lugeda mõttega seda, mida Sa kirjutad. Ja täielik tsitaat taas kord välja tooduna on järgmine:
Kapten Trumm kirjutas:Ikkagi. Eelmine taoline üritus poolteist aastat varem andis tulemuseks 60%. Siis oli lausa teada, millal toimub, nädal ette.
Protsent muutus kõrgemaks ikka põhiliselt selle arvelt, et nimekirjast visati välja seltskond, kel oli rohkem kui 1 õppus vahele jäänud ja kes muidu polnud kuigi usaldusväärne.
Seega, eeltöö oli kõva ja ebameeldiv - arvasime nimelt, et pigem poole vähem, aga need, kellele võib kindel olla. Ja lõppeks, kui tegemist on reede õhtuga (mil õige Eesti mees on auru all), siis mis seganuks lihtsalt telefoni välja lülitamast või vastamast, et oih, olen Soomes? Eks keskmisest arenenum kohusetunne, arvan. Ja kui taolisi asju praktiseeriv ballast saab välja visatud, siis hüppavad protsendid ka kõvasti kõrgemale. Teise põhjusena märgiks ära Ukraina sündmused, mis koputasid südametunnistusele. Mul pole kahjuks KT17 andmeid käepärast, aga arvan, et ka seal hüppasime üle 90% (kutsetest, mitte koosseisutabelist).
Matemaatilis-statistilist hookus-pookust tunnistav lause on tehtud jämedaks ning alla joonitud.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40175
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Lisaõppekogunemised

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Sa ei saa ikka millestki aru. Vahest on arukas enne natuke mõelda?
Hookuspookus on see, kui saata kutseid ainult valikulisele seltskonnale. Nimekirjas on 40, aktiivseid 20, saadame 20, saame 100%.
Nimekiri, kust eelmise aasta lõpus visati välja passiivsed ja kus nt Kevatormile tuleb kohale üle 90%, ei ole hookuspookus.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5564
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Lisaõppekogunemised

Postitus Postitas toomas tyrk »

Kui sul on ajateenistus, kus praegu käib umbes 60% kutseealistest. Peale teenistust toimuvatele õppekogunemistele tuleb kohale 60% kutse saanutest. Nüüd viskame need 40% ka veel nimekirjadest välja, kes õppekogunemistele ei ole saanud/tahtnud tulla? Mis protsent kutsealustest m,eil tegelikult järele jääb?

Sama mees jaurab teistes teemades, et ajateenistusse võetavate meeste osakaalu tuleb tõsta...

Vahest oleks kasulik vahest enne veidikene mõelda?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40175
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Lisaõppekogunemised

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Näib, et ma mõtlen siiski rohkem. Mis see 40% seal nimekirjas juurde annab, hakkavad sõjaolukorras äkki kohusetundlikuks ja patrioodiks? Võimalik muidugi. Ainult küse jääb, et miks enne ei hakka?
Sama mees jaurab teistes teemades ikka võtmes, et kutsealuseid tuleb juurde võtta eeldusel, et nad ka kasutatavaks muutuvad.
Kui ei muutu, on see tarbetu lisakulu (mis sööb muuhulgas raha neile, kes kasutatavad on).
Hablad ikka seost?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5564
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Lisaõppekogunemised

Postitus Postitas toomas tyrk »

Ei habla. Sinu jutust ongi raske seoseid leida.

Esiteks - suur osa õppustele mittejõudnuid on sinna mittejõudnud põhjusega. Me ei tea, kuidas nad käituksid reaalses olukorras.

Teiseks - Sinu "kasutatavaks muutuvad" seal teistes teemades on ka suure küsimärgiga. Need kasutuseesmärgid pole eriti suure kasuteguriga isegi mitte rahuajal.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Lisaõppekogunemised

Postitus Postitas Kriku »

Trumm aktiivse kaitseliitlasena ajab lihtsalt jätkuvalt segi vabatahtliku organisatsiooni ja üldise reservi toimimispõhimõtet.

Meil ei ole vabatahtlik armee. Meil on kohustuslik ajateenistus ja vastava olukorra tekkides on reservistil kohustus ilmuda teenistusse. Kui ta seda ei tee, siis teda sunnitakse. Kui kaitseliitlane on liiga passiivne, artavatakse ta organisatsioonist välja, sest sinna kuulumine on vabatahtlik. Kui reservist ei täida oma kohustusi, siis teda karistatakse ja kohustustest ei vabastata.

Nii lihtne või keeruline see kõik ongi.
alari
Liige
Postitusi: 1614
Liitunud: 06 Juul, 2005 15:48
Kontakt:

Re: Lisaõppekogunemised

Postitus Postitas alari »

Mina oma kogemustest ütleks, et väga palju kaitseliitlased on ajateenistuse taustaga ning kui me hakkame ajateenistusest välja arvama inimesi, siis kindlasti pikas perspektiivis hakkaks see mõjutama kaitseliitlaste arvu. Rääkimata kaitseväelaste ja reservväelaste arvust. Väga palju avastavad peale ajateenistust, et see oli tore ning tahavad millegi sarnasega edasi tegeleda.
taara
Liige
Postitusi: 837
Liitunud: 12 Jaan, 2011 21:13
Kontakt:

Re: Lisaõppekogunemised

Postitus Postitas taara »

Hmm... Kriku pani mõtlema nende 40% peale, kes KL-st välja visatakse. Eelduse järgi peaksid nad ju KV reservi alla tagasi minema (vähemalt keskmised kõlblikud mehed). Või ma eksin?
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1476
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Lisaõppekogunemised

Postitus Postitas Madis22 »

Ka kaitseliidus peaks pärast mõningast edueufooriat hakkama liikuma mõte vastupidises suunas - kui me kord oleme mõned rühmad, kompaniid piisavalt aktiivseks saanud (ja see ei toimu ainult passiivsete liikmete üksusest välja arvamisega), siis kuidas kanda saadud kogemus üle teistesse üksustesse, et need passiivsemad võitlejad ka aktiveerida. Ja kui kord see on välja mõeldud, siis kuidas kanda see kogemus üle reservüksustesse. Aktiivsed üksused ei käi täna koos mitte sellepärast, et neil oleks oluliselt parem varustus, või et neil seda isamaaarmastust kohe kuidagi ekstra palju oleks. Kui siis on küsimus ehk suuremas sisemises sides. Või noh, vähemasti pagunikandjate hulgas. Näiteks.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40175
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Lisaõppekogunemised

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Hmm... Kriku pani mõtlema nende 40% peale, kes KL-st välja visatakse. Eelduse järgi peaksid nad ju KV reservi alla tagasi minema (vähemalt keskmised kõlblikud mehed). Või ma eksin?
Ei päris välja (kohe) keegi ei viska. Minu ülemate põhimõte (mida ma kahe käega toetan) on selline, et kaitseliitlane ei saa lihtsalt olla, vaid saab ainult panustada. Kas üksuses osalemisega (sh kohalkäimise standardite järgmisega), väljaõppe toetamisega (instruktorid, tehnikud) või tegevuse rahalise toetamisega (kogutud raha eest saab nt varustust osta). Tiksuda kuskil nimekirja täiteks ei ole võimalik.
Meil ei ole vabatahtlik armee. Meil on kohustuslik ajateenistus ja vastava olukorra tekkides on reservistil kohustus ilmuda teenistusse. Kui ta seda ei tee, siis teda sunnitakse. Kui kaitseliitlane on liiga passiivne, artavatakse ta organisatsioonist välja, sest sinna kuulumine on vabatahtlik. Kui reservist ei täida oma kohustusi, siis teda karistatakse ja kohustustest ei vabastata.
Meil on RÕKide sagedus nii hõre, et see sunnimehhanism on üsna akadeemilise tähendusega. Noh korra ei ilmu, sebid perearstilt mingi tõendi, saad 100 eurot trahvi ja olukord, et sul tuleb teist korda RÕK-ile minna, on juba kaunis teoreetiline. Ja kui sa tähitud kirjaga kutsele lihtsalt järgi ei lähe, siis ka midagi ju ei juhtu. See seletab ka, mis hoolimata kõigest püsib see kohaleilmumise protsent kangekaelselt seal 50-60 kandis. Liiga kerge on pääseda. Kõrgemaid arve saab lihtsalt kvalitatiivselt teisel tasemel asju tehes, KL asjadest oli juba juttu, KV-s siis ilmselt vinte peale keerates?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 37 külalist