Vene luurajad tänapäeva Eestis

Sõjaväeluure. Ja mitte ainult sõjaväe. Aga KaPo foobiad siia teemasse ei sobi.
Vasta
Aspelund
Liige
Postitusi: 1139
Liitunud: 04 Mai, 2005 10:45
Kontakt:

Re: Vene luurajad tänapäeva Eestis

Postitus Postitas Aspelund »

Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Vene luurajad tänapäeva Eestis

Postitus Postitas Kriku »

Susi vastu välja vahetatud spioon Artjom Zintšenko innustus luuretöös NKVD-lasest vanavanaisast.
Perekondlik taust mängis Artjom Zintšenko värbamisel GRU-sse olulist rolli, kinnitas kapo peadirektori asetäitja Aleksander Toots. “Su isa on teeninud sõjaväes, vanaisa on teeninud sõjaväes, vanavanaisa oli luuraja ja sõjakangelane. Kõik see tekitas noores mehes tunde, et isamaa vajab ka teda,” ütles Toots ning lisas, et just luurajast vanavanaisa aitas romantiseerida Artjomi jaoks uut “elukutset”.
В старом альбоме нашел фотографии
Деда - он был командир Красной Армии.
"Сыну на память. Берлин сорок пятого" -
Века ушедшего воспоминания.


Tropp.
Kasutaja avatar
ambur123
Liige
Postitusi: 1584
Liitunud: 27 Apr, 2009 9:37
Kontakt:

Re: Vene luurajad tänapäeva Eestis

Postitus Postitas ambur123 »

Ei osanud mujale panna, siin tundub teema kõikse rohkem haakuvat.
Kui siiski vale koht, palun sobivamasse kohta ümber tõsta :)

Eesti kodanikul maksab Venemaal ettevaatlik olla
https://www.postimees.ee/4406135/eesti- ... te]Täpselt kaks aastat pärast Venemaal kinni pidamist vangistusest pääsenud ärimees Raivo Susi laupäevase väljavahetamise peamine järeldus on, et kõigil Eesti kodanikel tuleb Venemaal olla ettevaatlik – eelkõige nendel, kes käivad seal alatasa.

Paradoksaalsel kombel teeb meie kaitsepolitsei hea töö Venemaa kasuks Eestis spioneerivate inimeste avastamisel järjest suuremaks tõenäosuse, et Venemaal vahistatakse veelgi Eesti kodanikke, et neid Susi kombel otsitud põhjustel süüdi mõista ja hiljem vahetuskaubana kasutada. Eestis istub praegu kinni veel üsna mitu Venemaa kasuks spioneerimises süüdi mõistetud inimest, keda Venemaa eriteenistused võivad pidada aukohuseks välja aidata.

Teisest küljest lisab meile enesekindlust teadmine, et Eesti riik ei jäta sellises olukorras oma kodanikke hätta.

Muster on juba silmanähtav: Venemaa eriteenistused võivad Venemaal mõnd Eesti kodanikku spionaažis süüdistada lihtsalt selleks, et mõista ta süüdi, määrata pikk vanglakaristus ja kasutada teda seejärel vahetuskaubana mõne oma agendi kättesaamiseks, kes on Eestis spioneerimises süüdi mõistetud.

Kõigepealt oli kaitsepolitsei ohvitseri Eston Kohvri juhtum, mille algus oli küll hoopis teistsugune kui ärimees Raivo Susi süüdimõistmisel, ent lõpp üsna samasugune. 2015. aasta septembris vahetati Kohver Eestis Venemaa kasuks spioneerimises süüdi mõistetud teise kaitsepolitsei töötaja Aleksei Dresseni vastu.

Raivo Susi võis Vene julgeolekuteenistus FSB 2016. aasta veebruaris Moskva Šeremetjevo lennujaamas kinni pidada juba selge eesmärgiga kasutada teda mõne Eestis kinni kukkunud agendi vastu vahetamiseks. Igatahes jätab see, milles Susi süüdistati, väga otsitud mulje. Susile ja tema advokaadile jäi süüdistuse sisu kuni lõpuni üsna arusaamatuks.
Tundide viisi teadmatuses ja hirmu all

Postimees kirjeldab üht avalikkusele teadmata juhtumit Eesti ärimehega, mis lõppes talle õnnelikumalt kui Susile.

Lugu Eesti ärimehega (kelle nimi on toimetusele teada ning kes oli nõus toimunu avalikuks tegemisega) juhtus mõni aasta tagasi, kuid juba pärast Venemaa ja lääne suhete kiiret halvenemist 2014. aasta kevadel. Tema lugu näitab, milleks kõigeks tuleb Venemaal viibides praegu valmis olla.

Ühel sügisel paluti Tallinnast saabunud ärimehel Peterburi lennujaamas passikontrollis kõrvale tulla dokumentide lisakontrolliks. Teda hoiti tund aega kontrollimiseks kinni ning peale rutiinsete küsimuste pidi ta piirivalveohvitserile vastama põhjalikumalt oma töö kohta Venemaal. Venemaal oli ta äriga tegelenud juba 2000-ndate algul, ületanud Eesti-Vene piiri sadu kordi, kuid seni polnud teda kunagi niimoodi kõrvale veetud.

Nädal hiljem uuesti Peterburi lennujaamas olles läks lugu juba karmimaks. Hommikuse lennuga Tallinnast saabunud ärimees paluti passikontrollis jälle kõrvale. Piirivalveohvitser hakkas ärimehe suureks ehmatuseks rääkima terrorismist, mille järel võeti ärimehelt näpujäljed. Tal keelati telefoni kasutada, ei lubatud helistada isegi Eesti konsulile.

Edasi kästi tal oodata. Alles õhtul saabusid erariietes mehed, kes ennast ei tutvustanud, kuid hakkasid teda küsitlema. Konsulile ei lubatud ikka helistada. Suure tõenäosusega töötasid erariietes mehed mõnes Venemaa eriteenistuses. Mitu tundi kestnud mitteametliku vestluse ajal tundsid nad kõige rohkem huvi ärimehe kohtumiste vastu Eesti diplomaatidega.

Kurnatud ja hirmunud ärimees lasti Peterburi lennujaamast minema alles pärast südaööd.

Mõnda aega valitses vaikus, kuid kevadel paluti ärimehel piiri ületamisel, seekord Ivangorodis, uuesti ootama jääda. Jälle ootas ta piiripunktis terve päeva, kuni õhtul saabusid juba tuttavad kaks erariietes meest. Eesti konsulile helistada ei lubatud seegi kord. Järgnes taas mitu tundi vestlust samal teemal.

Ühel hetkel ütlesid ülekuulajad Eesti ärimehele otse: «Susi juba istub, Kohver istus, nüüd on sinu kord!»

Ärimees oli täiesti ära hirmutatud, kuid ootamatult teatasid erariides mehed järgmiseks, et lasevad tal minna, kuid tema Vene viisa on nüüdsest kümneks aastaks tühistatud, kuna teda kahtlustatakse ebaseaduslikus tegevuses Venemaal. Milles see tegevus võis seisneda, ärimehele ei selgitatud.

Postimehega rääkides ütles ta, et Raivo Susiga võrreldes läks temal veel väga hästi, kuid hirmu jõudis ta tunda piisavalt. Ta ei eitanud, et suhtles Peterburis tihti sealse Eesti peakonsulaadi töötajatega, kuid see oli tavapärane inimlik läbikäimine kaasmaalastega. Venemaa seaduste tahtlikku rikkumist ta eitas, sest tal olid Venemaal tegutsemiseks pikaajalised plaanid.

«Ma tahtsin oma loo rääkida hoiatamaks, et Venemaal peab olema valmis sellisteks olukordadeks,» ütles ärimees Postimehele. «Sellisesse olukorda võib praegu minu meelest sattuda igaüks, kes tihti Venemaal käib.»
Külma sõja aja kombed on tagasi

USA konservatiivne väljaanne The American Interest kirjutas 2016. aasta sügisel pika artikli sellest, et Venemaa eriteenistused taastavad külma sõja aegset spioonide vahetamise traditsiooni. Loo põhikangelane oli Eston Kohver, kuid ajakirjanik Elisabeth Braw tõi välja ka Raivo Susi juhtumi ning küsis, kas see pole FSB katse korraldada järgmist spioonivahetust.

«Lisaks teiste riikide spioonide kinnivõtmisele võtavad Vene eriteenistused pantvange,» kommenteeris spioonivahetuse võimalust ajakirjale Briti välisluure MI6 endine operatsioonide direktor Nigel Inkster, kelle sõnul on selline käitumismall iseloomulik Vene ja Iisraeli eriteenistustele.

Endine FSB polkovnik, nüüd Moskvas advokaadiametit pidav Mihhail Trepaškin väitis eelmisel sügisel intervjuus Postimehele, et FSB tavatseb kasutada välismaalaste vahistamist selleks, et neid spionaažis süüdistades oma vahele jäänud agentide vastu vahetada.

«Juba KGB kasutas seda, kui oli vaja kedagi kätte saada. Siis juba juhtus, et vajalikule inimesele keerati näiteks süüdistuse vinti juurde ning kohus mõistis vajaliku hulga aastaid, et formaalselt oleks võrdväärne vahetus,» rääkis Trepaškin, kes töötas FSB eelkäijas Nõukogude salaluures KGBs alates 1984. aastast kuni 2000-ndate alguseni.

2003. aastal mõisteti Trepaškin Venemaal neljaks aastaks vangi riigisaladuste avaldamise pärast, kui ta hakkas omal käel uurima 1999. aasta septembris toimunud ja ligi 300 inimese hukkumisega lõppenud korrusmajade õhkimist üle Venemaa, mida tollane peaminister Vladimir Putin kasutas ajendina Dagestani sõjakäigu alustamiseks. Hiljem kasvas see üle teiseks Tšetšeenia sõjaks.

«2000-ndatel hakati seda (väljamõeldud spioonisüüdistuste esitamist – J. P.) rohkem maskeerima, aga selgelt oli näha, et nii kui Venemaal läksid mingi riigiga suhted teravamaks, leidus kohe sellest rahvusest inimesi, kes kippusid meie riigisaladuste kallale,» lausus Trepaškin. «Rohkem on seda vaja poliitiliste mängude jaoks, et näidata, et vot need riigid tegutsevad otseselt vaenulikult meie suhtes, aga samuti kauplemise võimalusena. Selle nimel tegutsetakse väga jõhkralt, kui on vaja.»

Küsimusele, kas Eesti kodanikel on põhjust karta otsitud põhjustel spioneerimissüüdistuse saamist Venemaal lihtsalt selleks, et neid hiljem vajalike inimeste vastu välja vahetada, vastas Trepaškin: «Vabalt võib olla, et Susi ei jää viimaseks.»[/quote]
HeiniR
Liige
Postitusi: 2017
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Vene luurajad tänapäeva Eestis

Postitus Postitas HeiniR »

Akf Martin Peeteri poolt Süüria teemas postitatud Bloombergi artikli juurest leiab ka tänase (13.02.2018) artikli Eesti luure kohta.

https://www.bloomberg.com/view/articles ... ian-threat
Roamless
Liige
Postitusi: 3798
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Venemaa sõjaline võimekus ja armeereform(id)

Postitus Postitas Roamless »

Käib ka natukene teema alla. Tuttav rääkis, et paar nädalat tagasi käis Scoutbat Ämaris Vene piltnik/seenelisi püüdmas. Kätte saadi kohe kolm Vene passidega purikat, kes oma fototehnika kohta teatasid, et teevad "kalendrit". Kalendripoisid anti üle pädevatele võimuorganitele ja ju oli tegu suure kodumaa poolt instrueeritud patrioot/turakatega, keda juhtis soov "kodumaad aidata NATO fašistide vastu" sellel raskel ajal "põlisel Venemaa territooriumil". Kohalikud venkud naljalt tänapäeval enam selliseid aktsioone eriti ette võtta ei julge, aga sellist ajupestud p...ka on lihtne vist siia trollima saata, sest ju neile öeldakse, et erinevalt Venemaast, kus vahelejäämisel saad 15 aastat vanglat, tehakse siin ca 30 eurot trahvi ja lastakse minna. Jäetakse mainimata, et praegusel ajal võib juba ka kehvemini minna.
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
Sekeldaja
Liige
Postitusi: 840
Liitunud: 29 Aug, 2014 17:38
Kontakt:

Re: Venemaa sõjaline võimekus ja armeereform(id)

Postitus Postitas Sekeldaja »

Roamless kirjutas:Kohalikud venkud naljalt tänapäeval enam selliseid aktsioone eriti ette võtta ei julge, aga sellist ajupestud p...ka on lihtne vist siia trollima saata, sest ju neile öeldakse, et erinevalt Venemaast, kus vahelejäämisel saad 15 aastat vanglat, tehakse siin ca 30 eurot trahvi ja lastakse minna. Jäetakse mainimata, et praegusel ajal võib juba ka kehvemini minna.
Jah. ilmselt ka pikem sissesõidukeeld Schengenisse vms.
Zuslik
Liige
Postitusi: 516
Liitunud: 14 Mär, 2008 23:34
Asukoht: Harjumaa
Kontakt:

Re: Vene luurajad tänapäeva Eestis

Postitus Postitas Zuslik »

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/k ... d=81533841 Kas kuuleme varsti, et Venemaal mõni eestlane süüdistatuna spionaažis jälle vahistatud !?
Tahad joosta õpi kõigepealt käima !
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19207
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Vene luurajad tänapäeva Eestis

Postitus Postitas ruger »

Järgmise GRU heaks töötanud tegelase kohta laekunud info. Ehk siis ilmunud uus KAPO aastaraamat, mida lahatakse järgnevatel nädalatel.
Kaitsepolitsei pidas eelmise aasta lõpus kinni Eestis tegutsenud Vene Relvajõudude Kindralstaabi Luurepeavalitsuse (GRU) agendi, kes kogus infot elutähtsate objektide kohta.

Kaitsepolitsei ametnikud pidasid Eesti kodaniku Ilja Tihhanovski kinni eelmise aasta 10. detsembril ning esitasid talle kahtlustuse karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis seisneb riigireetmise eesmärgil suhte loomises või pidamises välisriigiga, välisriigi organisatsiooni või välisriigi ülesandel tegutseva isikuga.

Kahtlustuse järgi töötas Tihhanovski GRU heaks ning tema ülesanne oli samuti koguda informatsiooni riigikaitseliselt ja riigi toimimise seisukohalt elutähtsate objektide kohta ning täita muid temale antud ülesandeid.
https://www.postimees.ee/4468155/kaitse ... gru-agendi
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Puurija
Liige
Postitusi: 1666
Liitunud: 01 Mai, 2014 11:20
Kontakt:

Re: Vene luurajad tänapäeva Eestis

Postitus Postitas Puurija »

Intellisoft OÜ juhatuse liige Jaana Tihhanovski: „Ilja Tihhanovski on endiselt firma juhatuse liige, aga seoste tõmbamine Intellisofti ja tema juhtumi vahele on laimamine. See, mis Ilja kohta kirjutati, ei puuduta mitte kuidagi meie firmat ega kliente ega toodet, mida pakume. Firmas arendatav tarkvara pole kuidagi seotud Ilja Tihhanovski kohtuasjaga ja tarkvara on täiesti usaldusväärne. (Millega täpsemalt Ilja Tihhanovski kaitsepolitsei huviorbiiti sattus?) Seda ma ei oska selgitada.“
https://geenius.ee/uudis/intellisoft-gr ... gi-seotud/
sorvvo
Liige
Postitusi: 196
Liitunud: 12 Okt, 2012 13:13
Kontakt:

Re: Vene luurajad tänapäeva Eestis

Postitus Postitas sorvvo »

Nagu eelnevalt juttu oli, on avalik 2017 aasta Kaitsepolitsei aastaraamat. Saab tutvuda nende kodulehel, nagu ka vanemate vastavate väljaannetega. Palju huvitavat aga kindlasti ka vajalikku lugemist- eriti KL liikmetele, abipolitseinikele, jne, jne. Seda infot peab valdama, et oleks suurem tõenäosus tekkinud ohte tähele panna. On siis tegemist mingit laadi terrorismiohuga või paistab keegi kuskil silma erilise "sõbralikkuse ja uudishimuga"...
Vahele on võetud hulgi neid nö säästuspioone- väljaõppeta tolasid kes käivad jälgimas ja pildistamas meie väeosade ja liitlaste objekte, tehnika ja isikute olemust. Tunnevad huvi ka PPA toimetamiste vastu.
Kätte on neid saadud, kuid mõte kui palju neid ilmselt värvatud on, häirib päris tõsiselt. Siiamaani on need "vaatlejad" olnud Vene rahvusest aga ei ole ilmselt kaugel ka aeg kui mõni eestlane vahele jääb. Vaevalt eestlased raha või ideoloogilistel põhjustel tegutsema hakkavad, kuid santaaži abil saab paljusid sundida. On salakaubavedajad ja Venemaal kuritegude toimepanijad ka Eesti tahvusest...
Seega- silmad ja kõrvad lahti hoida ja tekkinud kahtlustest või lihtsalt teemasse käivatest anomaaliatest teada anda kuhu vaja!
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19207
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Vene luurajad tänapäeva Eestis

Postitus Postitas ruger »

Ülevaade Vene saatkonnas tegutsenud luurajatest. Pärit Ivo Juurvee raamatust, mida tsiteerib autori loal Postimees. Ostke raamat, siis saate rohkem teada.
Tulles tagasi 1990. aastate keskpaiga Eestisse, siis siin spioone esialgu veel kinni püüda ei õnnestunud. See ei tähenda, et vastaspoole tegevust ei oleks olnud või seda ei oleks märgatud, kuid teadmisest tõendamiseni on tihti pikk tee. Seepärast keskenduti ennetavatele meetmetele, nagu näiteks sensitiivsest materjalist eemale tööle suunamine.

Esimene Venemaa diplomaat kuulutati soovimatuks isikuks ehk persona non grata’ks 1996. aasta mais. Tegu oli saatkonna majandusnõuniku katte alla töötanud GRU ohvitseri Sergei Andrejeviga, kes üritas saada mitteavalikku teavet Riigikogu väliskomisjoni nõunikult.

Edaspidi on Eestis diplomaatilise katte all tegutsenud Venemaa luureohvitseridel palutud riigist lahkuda veel vähemalt seitsmel korral – osa neist juhtumitest leiavad esmakordselt avalikku kajastamist selles raamatus.

2000. aasta augustis kuulutati persona non grata’ks diplomaatidena Venemaa Tallinna suursaatkonnas tegutsenud sõjaväeluure GRU ohvitserid Vladimir Telegin ja Juri Jatsenko, 2004. aastal Vene Välisluureteenistuse (SVR, Служба внешней разведки Российской Федерации) kindralleitnant Anatoli Klimkin ja major Jevgeni Golubkin (kes püüdsid Riigikogu valimistega seoses jõuda erakondade «tagatuppa», selgitada välja tegelikku mõju omavad isikud jne).

2006. aastal saadeti välja SVRi resident Anatoli Dõškant. 2013 pidi Eestist lahkuma Venemaa suursaatkonna nõuniku katet kasutanud SVRi ohvitser Nikolai Fursov ja 2014. aastal korraga tervelt kolm GRU ohvitseri.

2018. aasta märtsi lõpus saadeti solidaarsusavaldusena Ühendkuningriigi suhtes Eestist välja GRU ohvitserist Vene saatkonna kaitseatašee, polkovnik Oleg Afanasjev. (2017. aasta mais saadeti diplomaadile kohatu käitumise pärast Eestist kodumaale Venemaa peakonsul Narvas Dmitri Kazjonnov ja konsul Andrei Surgajev, kuid avalike allikate kohaselt ei seisnenud nende lahkuma sundimise põhjus luuramises.) Lisaks sellele on Venemaa ise tagasi kutsunud saatkonna esimese sekretäri Nikolai Štšerbakovi, kes sai üleöö kuulsaks 2003. aasta augustis, kui ta põhjustas raskes joobes Tallinna vanalinnas rallides kaks liiklusõnnetust, sarjas kohale kutsutud politseinikke ja tutvustas ennast neile polkovnikuna.

On neid väljasaatmisi palju või vähe? Maailmarekord ühe riigi kohta on 105 diplomaatilist katet kasutanud Nõukogude luureohvitseri väljasaatmine Suurbritanniast 1971. aastal, kuid see oli harukordne juhtum ja leidis aset külma sõja ajal suurriigis. Usaldusväärset statistikat lähiriikide kohta napib, kuid arvestades Venemaa Tallinna saatkonna väiksust, on kokku 11 ohvitseri suur arv ja vaevalt saavad GRU ja SVR pidada Eestit lihtsaks kohaks diplomaatilise katte all tegutsemiseks. Aga nagu edaspidi käsitletavatest juhtumitest ilmneb, on luuramiseks ka teisi võimalusi.
https://www.postimees.ee/4491363/esmako ... ja-saatnud
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Puurija
Liige
Postitusi: 1666
Liitunud: 01 Mai, 2014 11:20
Kontakt:

Re: Vene luurajad tänapäeva Eestis

Postitus Postitas Puurija »

Vene keele õpetaja ja Andrei Kuzitškin: „Möödunud aastal püüti mind üht ammust naistuttavat ära kasutades Venemaale tagasi pöörduma õhutada. Ta keelitas mind päris pikalt hülgama armetut elu Eestis ja naasma Venemaale, lubades ühtlasi, et FSB annab mulle andeks. Aga minul ei ole FSB andestust tarvis – kui vaja, palugu tšekistid minu käest andestust. Igal juhul pole minul ja FSB-l ühist teed.“
https://arvamus.postimees.ee/4500107/ve ... urvaliselt
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Vene luurajad tänapäeva Eestis

Postitus Postitas Martin Peeter »

Et kõik selge oleks...
Kelle nägu see mõjuagent on?

http://epl.delfi.ee/news/arvamus/karika ... d=83139583
Dona nobis pacem!
holt
Liige
Postitusi: 197
Liitunud: 09 Juul, 2005 8:45
Kontakt:

Re: Vene luurajad tänapäeva Eestis

Postitus Postitas holt »

Martin Peeter kirjutas:Et kõik selge oleks...
Kelle nägu see mõjuagent on?

http://epl.delfi.ee/news/arvamus/karika ... d=83139583
See mõjuagent on vaese, vigase ja kodanliste võimude poolt taga kiusatud, ma ütleksin lausa, elajalikult piinatud poliitpensionäri nägu :P
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline