Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest koolides.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Proovin uuesti: Kui probleem on laste vähene füüsiline aktiivsus koolivälisel ajal, siis katsed parandada olukorda KK tundide lisamise abil oleks asendustegevus.

Jälle seda energiatarbimist vaadates (no ei ole muud näitajat käepärast, vabandan ninaette ja kõrvataha): kui me eeldame, et argielulise füüsilise aktiivsusega peaks nooruk päevas põletama näiteks 1,5x rohkem kaloreid kui 2 KK tunnis, siis selle aktiivsuse ärajääma kompenseerimiseks oleks iga päev vaja 3 KK tundi, nädalas 15. Kui arvestada ka nädalavahetustega, siis 21. Selles kontekstis jõupingutused 8 KK tunni sisseviimiseks nädalas on väga kulukas asendustegevus.

Võib küsida, et mismoodi on näiteks 2 KK tunni lisamine asendustegevus, siiski liigutataks ju nende võrra rohkem? Äkki on muid meetmeid toetav ja täiendav tegevus? Jah, oleks toetav ja täiendav, kui need muud meetmed eksisteeriks. Aga kui kogu aeg arutatakse KK tundide arvu üle, siis on suur oht, et kui lõpuks pressitakse läbi nende lisamine niigi väga pingelise tunniplaani, siis suruvad kõik asjassepuutuvad ministrid üksteisel kätt, soovivad palavalt õnne ja ongi kõik. Alustada tuleb ikka sealt, kus on probleemi tuum - kui lapsi edaspidigi edaspidi igale poole autoga viiakse ja tuuakse ja nad õues mängimas ei käi, on väga vähe vahet, kas KK tunde on nädalas 2 või 4. Ei tohi saata välja sõnumit, et kõnealune elustiili muutus on kooli KK-ga kompenseeritav. Ei ole.
Sa kogu aeg keerad selle teema kalorite põletamise peale. Vaatasin eile ekstra ringi koolis, kui palju jääb silma õpilasi, kes vajaks täiendavat kalorite kulutamist ehk kelle füsionoomia viimab selgele ülekaalule. Eriti ei olnud kusjuures. Küll aga oli päris palju näha selliseid (nii poisse kui tüdrukuid), kellel on minuarust lihaskond nõrgalt arenenud (nt poistel väga peenikesed sääred) jne.

Sestap arvan, et see kalorikulu jutt on pikas plaanis mõistagi õige, kuid vähemalt nende õpilaste peal, kes mulle eile lõuna ajal koridoris vastu tuleb, annaks mingi 3x90 min asjalikult korraldatud (st kehalise vormi parandamisele) suunatud kehalist gümna lõpuks tulemusi, mida te ise ka ei usuks. Minu sõnu tegelikult kinnitab ka fakt, et KV-s saadakse 80% poistest (ülejäänud langevad välja) 3 kuuga ikka üle lati. Seal ei ole ju aastaid jalgsi kõndimist ja metsatööd. Ja kehakaal KV-s üldiselt kasvab, mitte ei alane - just sellesama liikumisaparaadi arenemise (elik lihasmassi) pärast.

Ülaltoodu tõttu arvan, et alahindamata üldise liikumisharjumuse tähtsust, on teenistuskõlbulike poiste saamiseks kehalise mahu suurendamine 30-50% võrra ja programmi ringimuutmine (ning KVKT-1 tegemine iga semestri lõpus) täiesti toimiv vahend. Kolm aastat sedasi jooksutatud seltskond teeb 90% selle KVKT-1 KV-s ära ja noorteaja lõpus võime rääkida ikka 250+ punktisest üldisest tasemest tänase 200+ asemel. Ja tõenäoliselt kukub KV-st välja kukkujate arv vähemalt 2 korda. Miks? KV sattumise ajaks on nende vaim lihtsalt tugevam ja hea kehaline vorm juba teenistusse astudes tähendab, et igasugu depressiooni, kiusamise jne probleeme on vähem.

Jään enda juurde, et lahendus on suhteliselt loll-lihtne KV kontekstis, üldise rahvatervise osas muidugi on asi keerukam.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Fucs kirjutas:
Martin Herem kirjutas:Mul on tunne, et te olete siin veidi valel teel. Veidi....
Nüüd tõesti viimast korda siin teemas :mrgreen:
Uuriti ju ainult neid parimaid parimatest, kes med.komisjonis on tunnistatud kõlbulikuks. (Kohtab hinnanguid nii 1/2 kui 1/3)
Mis seisus on ülejäänud seltskond, kes n.ö. ei kõlba? (Kohtab hinnanguid nii 1/2 kui 2/3)

Ja teine mitte vähemolulisem teema (jätame vaimse tervise ning stressid jms välja praegu ja räägime füüsilisest tervisest): kas on uuritud neid, kes langevad EKV-st välja teenistuse jooksul tervislikel põhjustel ja neid, eks saavad kaitseväes treeningutel/harjutustel mõne füüsilise trauma (liigesed, selg, süda, luumurrud jne), et mis on need põhjustanud ja miks? Kas lihtlabane ületreenitus (liiga suured koormused ka igati tervetele ja võimekatele), ületreenitus seoses treenitava halva füüsilise vormiga (traumat ei oleks tekkinud, kui treenitav oleks olnud füüsiliselt tugevam), vale treenimine (valed tehnikad jms), muu?
Uuringutest mida lugenud on jäänud meelde, et põhivaevused lisaks vaimsetele probleemidele on nii KRA med komisjonist tagasi saadetutel, kui sealt teenima saadetutel just liigesed, lihaskond ja nõrk selg (vbl ka luustik?)

Olen aeg-ajalt lasknud enda verd põhjalikumalt uurida ja minu kroonilised tervisehädad küll selles analüüsis kuidagi ei avaldu. Arvan, et antud analüüs on palju põhjalikum kui see, mis kupis tehti. Nt soomusvestist haigeks jääv selg või põlved - puhtad ülekoormuse hädad (igapäevaelus praktiliselt ei esine).

Raua ja D-vitamiini vähesus sõduritel pole tingitud mitte koormusest, vaid rauda on vähe seepärast, et meie menüü koosneb süsivesikurohkest (kuid lihavaesest) toidust ja teiseks meie laiuskraadil ongi D-vitamiini nappus levinud probleem. Vaadake vahelduseks meie toidupaki koostist - puha kiired süsivesikud. Ja muidugi ka see, et süsivesikute ja taimerasva jura on odavam sööta kui naturaalset liha või kala.

Martin Herem seda ei maininud, aga KV-s on tehtud veel üks uuring, mis puudutab luustiku väsimuspurunemisi ja selle seost D-vitamiini tasemega, kokkuvõte on ilmunud ka Sõduris, kiiremad nobenäpud leiavad ehk ise ka. Väsimuspurunemiste probleemi üks põhjuseid on ka tugi-liikumisaparaadi taluvust ületav koormus. Pehmevõitu kontidega poistel saadakse küll jooks kiireks ja pumbad paika, kuid 3 kuuga mingit 15 aasta väärtoitumise tulemusi ei paranda. Nõrkade luude probleemi põhjuseks on nii väheliikuv elustiil kui ka väär toitumine - energia saadakse süsivesikutest kubisevast toidust (kus on vähe mineraale ja vitamiine), igasugu magusatest kihisevatest jookidest (mis viivad kaltsiumi välja) jne. Kuni lauslollusteni ametlikus toitlustuses välja - et nt piima joomine teeb luud tugevaks. Ei tee.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kriku »

Lemet kirjutas:
Minu väide käis KK tunni kohta selle praegusel kujul.
Näitasin seda postitust ühele tuttavale 30-aastase staažiga kehalise kasvatuse õpetajale. Vastuseks oli kergitatud kulm ja tõdemus, et see kõneleja ei tea ju kehalise kasvatuse tunnist mitte kõige vähematki ja võiks kasutada juhust filosoofina paista.
Aga kutsu oma tuttav kehalise kasvatuse õpetaja siia ja las kirjutab, milles ma eksin.

Siin foorumis esitatakse vanem- ja isegi kõrgematele ohvitseridele ka üsna tihti igasuguseid asjatundmatuid küsimusi. Mis nad selle peale teevad? Selgitavad. Selgitavad uuesti. Ja veelkord. Ma paluksin endale samasugust privileegi kui suur osa akf-e täiel rinnal naudib, vahel asjatundmatuid küsimusi esitada. Sisulised vastused teeks ainult rõõmu.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas:Sa kogu aeg keerad selle teema kalorite põletamise peale.
Ma ju ütlesin ülal, et mul ei ole lihtsalt paremat näitajat kuskilt võtta. Jah, ma tean, miks see on ainult servapidi teemakohane näitaja. Kui sul on parem ettekujutus, kuidas hinnata jala kooliskäimise treeningväärtust või mõju tervisele, siis loeksin suure huviga.
Kapten Trumm kirjutas:Ülaltoodu tõttu arvan, et alahindamata üldise liikumisharjumuse tähtsust, on teenistuskõlbulike poiste saamiseks kehalise mahu suurendamine 30-50% võrra ja programmi ringimuutmine (ning KVKT-1 tegemine iga semestri lõpus) täiesti toimiv vahend. Kolm aastat sedasi jooksutatud seltskond teeb 90% selle KVKT-1 KV-s ära ja noorteaja lõpus võime rääkida ikka 250+ punktisest üldisest tasemest tänase 200+ asemel. Ja tõenäoliselt kukub KV-st välja kukkujate arv vähemalt 2 korda. Miks? KV sattumise ajaks on nende vaim lihtsalt tugevam ja hea kehaline vorm juba teenistusse astudes tähendab, et igasugu depressiooni, kiusamise jne probleeme on vähem.
Aga kust sa ikkagi võtad, et just treenimatuse pärast suurem jagu kõlbmatud on? Millel see väide põhineb?
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Fucs »

No ei saa me läbi Lätita.... 8)
nimetu kirjutas:@Fucs - Ei ole nii lihtne see tundide lisamine. Praeguse seisuga saaks vast +2 tundi lisada nii, et ülejäänud koolipäeva liiga palju ei segaks. Ja tegelikult seegi ei oleks nii lihtne, sest ilmselt eeldaks, et igasugused paralleel klassid hakkavad samal ajal tunnis käima. Edasi hakkavad juba tekkima väga keerulised dilemmad. Kuidas on mõistlikum koolipäeva pikendada? Kas jaotada tunnid kuidagi ühtlaselt koolipäeva peale või nihutada hoopis päeva lõppu? Mõlemal juhul on tõsised probleemid. Kui ühtlaselt jaotada, siis pikeneb paratamatult kõigi õpetajate päev ja sellele tuleks resoluutne vastuseis igal juhul. Pealegi tekiks küsimusi sellise koolipäeva pikendamise seaduslikkuses. Ma olen üpris kindel, et seda asja ei oleks võimalik läbi suruda. Teine võimalus on lisada need tunnid päeva lõppu (umbes nagu tavaline trenn), kuid siis tekib jällegi see probleem, et paratamatult tekiksid erinevate klasside tundide vahele mitmetunnised tühimikud. Lisaks hakkaks see kindlasti segama huviringides käimist. Selle vastu hakkaksid üsna tõenäoliselt lapsevanemad ja huviringide korraldajad väga häälekalt protestima.
Lihtne ei ole muidugi. Seaduslikkus ja õpetaje arv koolis ning tööaeg on juba seadusandja/riigi/ministeeriumite küsimus. Kui seatakse eesmärk, siis muudetakse tahtmise korral ka vastavad seadused. Pädevate õpetajate lisaleidmisega tekiks kindlasti teatud probleemid.

Panin guuglesse "õpetajate tunniplaan" ja esimene tulemus:
http://www.tamula.edu.ee/oppetoo/opetaj ... niplaan-2/
Seal on algkoolis kolm KK õpetajat.
Liis Kranich, Margus Soome ja Terje Piirmann.
Ma ei tea mida nad seal koolis (või mujal) veel lisaks õpetavad või teevad (kooliväline töö jms?), aga nädala õppetundide (kontakttundide) arv on:
Liis Kranich 23 õppetundi
Margus Soome 24 õppetundi
Terje Piirmann 24 õppetundi

Teine tulemus guuglest:
https://21k.ee/wp-content/includes/tunn ... etajad.php
Indrek Vahtra 31h
Ave Arutamm 27h
Heli raidma 28h
Ivo Raenok 29h
Liina Liivsoo 25h
Haridustöötajate tööaeg

Vastu võetud 22.08.2013 nr 125
Redaktsiooni kehtivuse lõpp: Hetkel kehtiv

Määrus kehtestatakse töölepingu seaduse § 43 lõike 6 alusel.
§ 1. Haridustöötajate lühendatud täistööaeg

(1) Lühendatud täistööaja kestus 7 tundi päevas ehk 35 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul kehtib järgmistel haridustöötajate ametikohtadel:
1) koolieelse lasteasutuse õpetaja, logopeed ja eripedagoog;
2) põhikooli ja gümnaasiumi klassiõpetaja, aineõpetaja, logopeed, eripedagoog, kasvataja ja ringijuht;
3) kutseõppeasutuse õpetaja;
4) huvikooli õpetaja, treener, huvihariduse spetsialist, klaverisaatja, kontsertmeister, ballettmeister, dirigent ja õppemeister.

(2) Lõikes 1 sätestatud õigus ei laiene kutseõppeasutuses sõjaväelise auastmega ametikohal olevale haridustöötajale. Sõjaväelise auastmega ametikohal olevale haridustöötajale kohaldatakse kaitseväeteenistuse seaduses tööaja kohta sätestatut.
https://www.riigiteataja.ee/akt/127082013003

7h päevas = 35h nädalas (mittelühendatud tööaeg nädalas on 40h)
* KK tundide lisamisettepanekud tulid erinevates uuringutes (mida ma olen siia pannud) just KK õpetajatelt endilt. Jutt on käinud kuni 5h nädalas praeguse 2h asemel.

Tunniplaanidest ma juba kirjutasin siin:
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 90#p538290

IMHO mahuks (osaliselt puhtalt lisatundide ja osaliselt teiste tundide asendamise näol) sinna ära nii +3h nädalas KK kui kohustuslik riigikaitseõpetus.
Variante on palju. Näiteks üks kiirvariant:
RKÕ_KK.png
RKÕ_KK.png (36.59 KiB) Vaadatud 2702 korda
IMHO kehtib siin samamoodi vanasõna: Kes tahab see leiab kuidas, kes ei taha see leiab miks ei saa.


Palun laske mind nüüd vabaks siit teemast :mrgreen:
Ärge palun adresseerige mulle enam küsimusi siin 8)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kriku »

Nagu ma korduvalt olen märkinud, peale õpetaja aja tuleb vaadata, kui tihedalt korraldatud KK tunnid võimlasse ära mahuvad, kui muidugi on plaan neid võimlas korraldada.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas nimetu »

Nagu ma korduvalt olen märkinud, peale õpetaja aja tuleb vaadata, kui tihedalt korraldatud KK tunnid võimlasse ära mahuvad, kui muidugi on plaan neid võimlas korraldada.
Täpselt nii. Sama kehtib ka teiste õpetajate tööpäeva kohta. Lihtsalt tundide arvu lugedes ei pruugi saada täpset kujutlust sellest, kuidas nende tunniplaan tegelikult jaotatud on. Paljudel võivadki olla juba 8h tööpäevad, kuigi koolitunde iseenesest nii palju ei ole (need "tühjad" tunnid sisustatakse tööde parandamise jms tavaliselt). Seda on ka Fucsi poolt pandud tunniplaanidest näha.
Nagu ma ütlesin, need küsimused ei ole nii lihtsad, vastasel juhul oleks nad juba lahendatud.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Aga kust sa ikkagi võtad, et just treenimatuse pärast suurem jagu kõlbmatud on? Millel see väide põhineb?
Kui väkke sattuv mees on harjunud füüsiliselt pingutama niiet ninast veri välja (3 korda nädalas nõutakse), siis minu loogika järgi ei teki ka mingeid "kohanemisraskusi" ja muid psüühilisi probleeme. Taolised jamad tekivad üldjuhul ikka sellest, et vorstidel paneb ema ka kodus sokid jalga ja kehalisest oli vabastus, ühtäkki peab hakkama kõike ise tegema. Ja kui muudud allüksuse blokiks, siis satud isolatsiooni/tagakiusamise alla, sest sinu pärast kotib instruktor/ülem ju tervet allüksust (mille eest kaasvõitlejad tagasi teevad).

Lihtsalt minu arusaam ja arvamus, ei midagi teaduslikku. Lihtsalt karja meeste elamisel piiratud ajaressursi ja ruutmeetrite tingimustes on vaja osata teistega arvestada (mitte riputada oma haisvaid sokke teiste nina alla), omada võimet ebameeldivuste puhul hambaid risti suruda ning teha kõik ülesanded vähemalt rahuldavalt ära. Siis ei tekiki mingeid kohanemisraskusi. Sellest arusaamiseks piisab ka kahenädalasest kasarmus elamisest.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
LeBon
Liige
Postitusi: 539
Liitunud: 29 Juun, 2007 1:50
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas LeBon »

Kui meil on laps, kes peab 5 KK tunnis osalemiseks käima oma lemmiktrennis 2 korda 3 korra asemel, siis ei ole 5 KK tundi parem kui 2.
Kriku, aga miks peaks käima 2 korda 3 korra asemel, ma ei saa sellest seosest aru?
” Aga miks on Eestis praegu päris palju paremäärmust? Lahendus lihtne: NSVL lipukiri oli: sisult sotsialistlik, vormilt rahvuslik ja nii see NSVL sõna otseses mõttes natsionaalsotsialiste kasvataski. ” Sirje Kingsepp.
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Z03 »

Mind ka huvitab, mida vereanalüüsiga mõõdeti, et määrata ajateenijate vaimset ja füüsilist ülekoormust. Kas oleks võimalik panna siia viide konkreetsele uuringule?
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas:Kui väkke sattuv mees on harjunud füüsiliselt pingutama niiet ninast veri välja (3 korda nädalas nõutakse), siis minu loogika järgi ei teki ka mingeid "kohanemisraskusi" ja muid psüühilisi probleeme.
Seda ma nüüd küll ei usu. KK tunnis ei õpetata voodi üles tegemist, ei harjutata vara tõusmist ega distsipliinile allumist. Küll aga võiks ses mõttes kasu olla RKÕ-st KK asemel.
LeBon kirjutas:
Kui meil on laps, kes peab 5 KK tunnis osalemiseks käima oma lemmiktrennis 2 korda 3 korra asemel, siis ei ole 5 KK tundi parem kui 2.
Kriku, aga miks peaks käima 2 korda 3 korra asemel, ma ei saa sellest seosest aru?
Kui tehakse koolipäeva pikemaks, nii et mingil päeval enam trenni ei jõua (kas ajaliselt või väsimuse pärast).
LeBon
Liige
Postitusi: 539
Liitunud: 29 Juun, 2007 1:50
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas LeBon »

Kui tehakse koolipäeva pikemaks, nii et mingil päeval enam trenni ei jõua (kas ajaliselt või väsimuse pärast).
Ajaliselt võib veel probleeme tekkida, kuigi ilmselt mitte (trennid on tavaliselt mitu tundi peale kooli) aga väsimus ei tule jutukski. Trenniskäijatele on KK pigem lõõgastava mõjuga ja teinekord kaks korda päevas end liigutada on pigem miinimum kui liiga väsitav nähtus.
” Aga miks on Eestis praegu päris palju paremäärmust? Lahendus lihtne: NSVL lipukiri oli: sisult sotsialistlik, vormilt rahvuslik ja nii see NSVL sõna otseses mõttes natsionaalsotsialiste kasvataski. ” Sirje Kingsepp.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kriku »

LeBon kirjutas:Ajaliselt võib veel probleeme tekkida, kuigi ilmselt mitte (trennid on tavaliselt mitu tundi peale kooli) aga väsimus ei tule jutukski. Trenniskäijatele on KK pigem lõõgastava mõjuga ja teinekord kaks korda päevas end liigutada on pigem miinimum kui liiga väsitav nähtus.
Siin me juba olime. Minu küsimus, millele ma eelmisel korral vastust ei saanud, uuesti sõnastatuna: Mis neil trenniskäijatel siis kooli KK-st kasu on, kui seal nende jaoks midagi väsitavat ei ole? Käivadki lõõgastumas?
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Svejk »

Kriku kirjutas: Mis neil trenniskäijatel siis kooli KK-st kasu on, kui seal nende jaoks midagi väsitavat ei ole? Käivadki lõõgastumas?
Sa, Kriku, räägid juba ajaliselt väga lähestikku (loe - üksteisejärel) olevates postides endale vastu.
Väidad, et KK pole kasu (et "vähe kulub kaloreid")
Siis väidad, et laps on liiga väsinud, kui peab KK käima.
Siis väidad, et trenniskäijatel pole kasu, kui peavad käima löögastumas.

Anna andeks, aga su argumendid on otsitud.

Trenniskäijatel (kui neid on) on vastavad KK vabastused jne ja muu mass ei pea ennast sättima nende järgi, et erandist reeglit teha.
Ja ma ei näe koolipäevas, milles vaimsed harjutused on pikitud vaheldumisi "kerge liigutamisega" mittemidagi niiväsitavamat, et kolme trenni asemel kahes käia, ja näen Lebonni küsimust õigustatuna ja senini sisuliselt vastuseta või piisava vastuseta.

Kehalise kasvatuse ärajätmise nimel on siin tehtud uskumatud trikke ja mõttelisi "ameerika mägesid"

(küll AKFTP/JMA Fucs tuletab kohe meelde, millest jutt lahti läks... 8) )

Sa oled olnud seda meelt, et KK ära jätta kui tulutu ja kasutu ja asemele pole pakkunud mitte midagi!
Oled läinud sülitama vanasse kaevu, enne kui uus on valmis ja see on ajanud osadel austatud kaasfoorumlastel harja punaseks.

P.S.
"Treeningväärtustest" (millised mõisted sa oled ise välja mõtelnud ja ise teemasse (minu arvates suhteliselt seosetult) sisse toonud) me veel räägime.... 8)
Ja "Riigi Teataja" kui allika väärtusest (allikaväärtusest! :) ).... 8)
Viimati muutis Svejk, 29 Mär, 2018 14:48, muudetud 1 kord kokku.
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kriku »

Svejk kirjutas:
Kriku kirjutas: Mis neil trenniskäijatel siis kooli KK-st kasu on, kui seal nende jaoks midagi väsitavat ei ole? Käivadki lõõgastumas?
Sa, Kriku, räägid juba ajaliselt väga lähestikku (loe - üksteisejärel) olevates postides endale vastu.
Väidad, et KK pole kasu (et "vähe kulub kaloreid")
Siis väidad, et laps on liiga väsinud, kui peab KK käima.
Siis väidad, et trenniskäijatel pole kasu, kui peavad käima löögastumas.
Ei, ma ei räägi endale vastu.

Kui väga lihtsustatult öelda, siis füüsilisest treeningust on siis kasu, kui see väsitab (seda annab väljendada südame löögisageduse ja veel igasugu näitajate kaudu). Kui mitte lihtsustada, siis tuleb rääkida aeroobsest ja anaeroobsest treeningust, mis nende vahekord ja sagedus peaks olema ja nii edasi. See pole praegu oluline. Oluline on, et see sõltub organismi senisest treenitusest, milline harjutus väsitab ja milline mitte.

Kui KK tund trenniskäija ära väsitab, nagu üks õige treening peaks tegema, siis ta ei pruugi pärast oma trenni jõuda. See on paha. Kui KK tunni koormust sätitakse ebasportlike klassikaaslaste järgi ja see trenniskäijat ei väsita, siis tal ei ole sellest treeninguna kasu ja sellega raisatakse tema aega. See ka on paha, vähemalt siis, kui teda selleks sunnitakse.
Svejk kirjutas:Trenniskäijatel (kui neid on) on vastavad KK vabastused jne ja muu mass ei pea ennast sättima nende järgi, et erandist reeglit teha.
Sellega ma oleks täiesti nõus. Siis meil ei olegi vaidlust selles küsimuses.
Svejk kirjutas:Sa oled olnud seda meelt, et KK ära jätta kui tulutu ja kasutu ja asemele pole pakkunud mitte midagi!
Ei vasta üldse tõele. Palun loe mu postitused üle.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 12 külalist