Eesti majandus eile, täna ja homme.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Suletud
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5559
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas toomas tyrk »

Kapten Trumm kirjutas: Küsimusele õige vastuse saamiseks tuleks uurida, millised maksusüsteemid olid kasutusel läänelikes riikides 1960-1980, kui sealne elatustase sarnanes meie omaga täna.
Nagu ma eespool ütlesin, et astmelise tulumaksu kui põhjuse seos rikkuse ja õnnelikkusega kaunis vägivaldne - seda evivad enamasti seda promoveerivad poliit-propagandistid.
Üldiselt on lääneliku majandusarengu üks peamisi tarkusi - ära puutu kuldmune munevat kana.
Ei ole ilmselt kellelegi üllatus, et progresseeruvat. Progressiivne tulumaks (oma praegusel kujul) on pärit XIX sajandist ja oli nii XX sajandil kui on ka hetkel ikka üldlevinud. Ka EW oli progresseeruv tulumaks. Rääkimata Hitleri Saksamaast või siis N Liidust. Sama jutt ka UK ning USA kohta.

Omaette teema on muidugi see, kui suur osa SKP-st jagatakse maksude kaudu ringi. Et siis kui suur see maksukoormus üldse on. EW ajal oli ka vist mingit kolm maksuastet, aga neist maksimaalne oli ka alla 20%, kui õieti mäletan. (Praegu peast kirjutan. Eks parandage...) Siis jagati üldse maksude kaudu ringi väiksem osa SKP-st. Ning palju olulisem tuluallikas oli näiteks tollimaks.

Ei ole aga mingit teoreetilist tulude taset, millest alates on progresseeruva tulumaksu kehtestamine õigustatud, Ja millest allapoole mitte.

Miks progresseeruv tulumaks on õiglasem - no selleks on palju erinevaid põhjendusi. Mulle isiklikult meeldib kõige rohkem see: tegelikult maksavad väiksema sissetulekuga inimesed oma sissetulekult palju rohkem makse kui suure sissetulekuga inimesed. Sest nemad kulutavad praktiliselt kogu oma sissetuleku ära, makstes kõigelt sellelt kaudseid makse - käibemaksu, aktsiise jms. Suure sissetulekuga inimesed on võimelised sääste koguma (nende maksustamine kaudsete maksudega on ajatatud). Investeeringutelt saadud tulud on maksustatud väiksema protsendiga. Kulutavad suure osa oma tuludest väljaspool Eestit ja seega ei maksa makse Eesti riigile. No või vähemasti suurema osa kulutavad väljaspool kui väikese sissetulekuga isikud.

Seepärast peetaksegi õiglasemaks neilt vähe suuremat tulumaksu koorida...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kriku »

toomas tyrk kirjutas:Investeeringutelt saadud tulud on maksustatud väiksema protsendiga
Eestis ei ole.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Soome progressiivse maksusüsteemi üks vähem tuntud tahkusid on sama mis meil - OÜ-tamine.
Ei maksa arvata, et rikkamad soomlased ausalt maksavad. :roll:

Eestlaste hulgas on populaarsed enamasti tööd, mille aastatulu jääb 25 000 euro piiresse - sellisel juhul on töötaja maksukoormus seal üsna Eesti sarnane.
Kuna 99% eestlastest Soomes ei saa selle astmelise tulumaksu "vilju" ise maitsta, levibki (väär)arvamus kui hästi toredast maksusüsteemist ("nii vähe makse ja nii palju hüvesid"). Kui sama seltskond maksaks palgapäeval pool palgast ära, siis küllap arvatakse teisiti.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5559
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas toomas tyrk »

Kui tulu jääb 25 000 piiresse, siis on see maksukoormus ikka oluliselt väiksem, kui meil Eestis

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohj ... ikko-2018/
Siin on siis kirjas riikliku tulumaksu protsent vastavalt tuluvahemikule. Juhiks tähelepanu ka sellele, et kõrgendatud tulumaks määratakse vaid sellele tulu osale, mis jääb antud vahemiku sisse. Alla sellesse vahemikku jäävalt osalt arvestatakse tulumaks vastavalt väiksema sissetuleku vahemiku protsendile.

Lisaks sellele riiklikule tulumaksule maksavad soomlased oma kohalikule omavalitsusele samuti progresseeruvat maksu, mille suurus sõltub siis selle omavalitsuse poolt kehtestatud suurusest. Ning ka kirikumaks võetakse maksuameti poolt sinu palgast maha. Pole uurinud, kas see on ka progressiivne, või lihtsalt sõltub konfessioonist, palju keegi maksab. Ülejäänud palgast maha minevad maksud on suht sarnased Eestile. Töötuskindlustus, tervisekindlustuse omavastutuse osa jms.

Eestlased Soomes ei maksa kohe kindlasti kirikumaksu. Kui nad just mõne kohaliku kiriku liikmeks pole hakanud.

Selle kohaliku tulumaksuga oli mingi värk, et alla aastase töötamise aja korral sind ei kanta kohalikku registrisse, sa ei saa tarbida kohaliku omavalitsuse poolt pakutavaid teenuseid, ja sult ei peata kinni ka seda kohalikku tulumaksu. (vist oli nii, ei ole ise töötanud, pead ei anna) Kui tööleping on tähtajatu - lähed ka kohalikku registrisse ning maksad ka kohalikke makse. Ning saad lapse lasteaeda panna jne...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kriku »

Kirikumaksust saab ennast vabastada vastavat avaldust tehes.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Fucs »

Kapten Trumm kirjutas:
Fucs kirjutas:Kui teoorias nt. Soome & Rootsi "istuvad" muuhulgas ka Baltikumil kukil ja "pumpavad siit pappi ning muid hüvesid välja" siis lihtsalt tekiks meil samas teorrias küsimus ja dilemma, et "kelle kukil me saaksime ise istuda ja kust mammonat välja pumbata" 8)
Ega pole eriti enam turul midagi võtta. Vbl Pee-Korea või on äkki Aafrikas veel midagi saada? :mrgreen:
Teen sellise elulise näite: kui su bruto kuupalk on 4000 eurot (Soomes kõrgharitud spetsialistide puhul üsna tavaline), siis kui igal palgapäeval sult mingi "sotsiaaldemokraatia" kasseerib 1500 eurot maksudeks, elad ka järgi jäänud 2500 euroga igati inimväärselt. Kui aga sinu 1500 eurosest brutopalgast (vastab Soome 4000-le ehk veidi üle keskmise palga) samad "sotsiaaldemokraadid" võtavad ära 600 eurot (analoogne maksumäär), jääb sulle järgi enamvähem ellujäämiseks vajalik (900 eurot). Sellest 900-st maksad sa ära oma eluasemekuludeks 300, transpordikuludeks 400 (200 liising, 200 kütus ja hooldus), 200 toidule ja kui üllatusi ei tule ja säästlik oled, siis jääbki 100 sukasäärde panna. Ehk siis elamine selleks, et tööl käia. Võiks kihla vedada, et kui meil üritataks mingi "astmelise tulumaksuga" taolist olukorda tekitada, lähevad inimesed tänavale (mina läheks ka).

Siin ongi see "suur vahe" - suurelt tulult võib koorida ka suuremaid makse, ilma et maksumaksja peaks rihma pingutama, väikselt tulult aga pole see võimalik. See muudab ka igasugu roosad fantaasiad "Põhjamaade mudelist" meil pidetuks - puudub lihtsalt rikkus, mida vaestele ümber jagada.
Just. See allajoonitu ongi seesama nn "astmeline tulumaks". Või tahtsid Sa öelda, et nt meil saab "astmelise tulumaksu" kasutusele võtta alles siis, kui meie vaesed jõuavad Soome vaestega samale pulgale? Rikkamad on Soome rikkamatega juba ammu samal pulgal... kui mitte mööda põrutanud 8)
OK, või siis vähemalt on meie rikkad Soome rikastele lähemal kui meie vaesed Soome vaestele.

Kui mõni ei saanud minu mõttekäigule ksf Trummi mõttekäigust pihta, siis näitlikustamiseks....

Soome.
Rikkad on rikkad ja vaesed on piisavalt rikkad ja sellepärast saab seal kasutada astmelist TM.
Sest neil jääb nii rikastel kui vaestel alles piisavalt pappi.
Eesti.
Rikkad on rikkad aga vaesed ei ole siin piisavalt rikkad ja siin ei saa astmelist TM kasutada.
Sest vaestele ei jää piisavalt pappi alles.

Nii või?

Või siis hoopis nii, et meie rikkad on vaesed ja vaesed on ... nu vahet pole kas rikkad või vaesed... ja sellepärast ei saa siin kasutada astmelist TM ?
Sest rikastele ei jää piisavalt pappi alles ja vaestele ka ei jää.

IMHO sõltub see pigem nendest "astmetest", mitte astmelisest TM-sust kui sellisest.

Aga see selleks, ma ei ole mingi "astmeliseasja" andunud fänn siin.
Minu tsitaat, mida Sa tsiteerisid ja siis seda astmelise tulumaksu asja hakkasid sinna otsa äraseletama tähendas seda, et tee sa astmeline või mitteastmeline maksusüsteem.... PÕHILINE on käibepappi riiki juurde saada ja üheks võimaluseks on otsida meie ettevõtjatele selliseid riike äri ajamiseks, kust saab vabalt papi siia pumbata 8) ...aga selliseid kohti on üha vähem ja vähem. Me peame muutuma lüpstavast riigist lüpsjaks riigiks või vähemalt enda lüpsmise mujal viima tasakaalu teiste lüpsmisega siin :mrgreen:

Selline mõte oli minul.

*

Edit:
Küsimusele õige vastuse saamiseks tuleks uurida, millised maksusüsteemid olid kasutusel läänelikes riikides 1960-1980, kui sealne elatustase sarnanes meie omaga täna.
Jah ja seda peaks siis vaatama ka ümbritseva muu maailma kontekstis. Elik millised maksusüsteemid olid 1960-1980 nende vaadeldavate riikide naaberriikides ja üleüldse valdavalt VS milline on see olukord täna.
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Walter2 »

https://majandus24.postimees.ee/4478362 ... 1459859760
samalt kirjatsuralt järgmine ajupurustav artikkel
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Fucs »

2010 koostatud ülevaade erineva maksusüsteemiga riikidest.
maksusüteemid2010.png
Mis hakkab silma?
See vasakpoolne tulp on nagu mingi arengumaade nimekri ja parempoolne on nagu selliste soliidsete riikide nimekiri :twisted:

Endiselt igaks juhuks - mina ei ole astmelise asja hull pooldaja (ma pole ka vastu, kui on mõistlikud astmed), lihtsalt hakkavad silma mõningad omapärased nüansid.
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Walter2 kirjutas:https://majandus24.postimees.ee/4478362 ... 1459859760
samalt kirjatsuralt järgmine ajupurustav artikkel
Automaksust Norras,just nende romude osas.Kui viia auto lammutusse,siis makstakse tagasi summa 3500 NOK,ms katab keskklassi masina aastamaksu ja jääb natuke ülegi.Ma maksan aastamaksu 2400NOK(Opel Vectra,2005,1,8 liitrine mootor).
Enne pidid maksma aastamaksu korraga,kui ei siis,koheselt registrist kanti omanikustaatus maha.Nüüd on maks aasta algusest alates seotud kindlustusega.Näiteks,kui maksad korraga aasta kindlustuse,siis ka 100 protsenti maksu.Kui jagad kindlustuse iga kolme kuu peale,siis vastavalt jagatakse ka aastamaks sellele neljaks makseosaks,jne.
Maksudest aga üldisemalt.
Ega maksudest riik kuskile ei pääse.
Kõik peab aga toimima sümbioosina ja Eesti probleem on minu arust see,et mitte keegi(mõtlen siin all parteisid) ei ole korralikku arutlust maksude osas ju algatanud.
Reformikate kunagine tulumaksu vähendamine(töötas hästi valimisteks) tekitas hiljem puudujäägi,mida kaeti aksiiside tõusuga,mis omakorda tekitas stardipaugu hetke nn.Läti sündroomile(reformikate voolusängis jätkub aksiiside tõus).
Hetke nn.astmeline tulumaks aga on mingi poolpidune asi,stiilis tegime ära.
Sama asi on investeeringutesse tehtud kasumiosa mittemaksustamine.Ma ei saa aru,kuidas näiteks pangandus kasutab seda punkti,et maksuvabalt oma kasum Eesti riigist välja viia?Jällegi selline poolpidune asi,mille augud maksab Eesti elanik kinni.
Põhjalikult peaks näiteks analüüsima Lõuna-Korea maksusüsteemi,mis viis riigi maailma esikümnesse või siis Saksamaa oma.Mitte ainult üksikisiku oma vaid komplektselt.See aitaks aru saada,mis soodustaks majanduse muutmist ja rahva elujärje parandamist.
Aga kõike tuleb teha komplektselt,mitte ainult kas aktsiisi,automaksu või tulumaksu valguses.
Siis muutub see poliitiliseks mänguks,mida kõik parteid enne valimisi harrastavad a la mina vähendan tulumaksu 2 protsenti(ütlemata,kus vahe kaetakse väheneva rahvastiku puhul näiteks) või teeme tulumaksu,ilma seletamata,kuidas tööstust ja majandust nii toimima panna,et rahvast astmeline tulumaks eriliselt ei koti ja lasevad sellel töötada.
Muidu tekib selline lasteaia tunne,kus üks karjub,et teeme ära ja kaevab liivakastis augu,teine aga hõiskab,et paneme killustikku auku juurde ja kühveldab seda sisse oma väikese labidaga aga ega sellest liiva(varandust) liivakasti juurde tule.
Poti soldat
Liige
Postitusi: 1716
Liitunud: 02 Dets, 2012 12:44
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Poti soldat »

Eks maksuvaba miinimum oma olemuselt on ka teatavas mõttes astmelisus.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kriku »

Jah, senine Eesti tulumaks ongi kaheastmeline olnud.

Selles mõttes on IRL-il õigus, et tänapäevase tehnoloogia juures pole progresseeruva tulumaksu jaoks nullist edasi mingeid astmeid vaja ning võiks lihtsalt valem olla.
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Martin Peeter »

2korda2 kirjutas:Ei mäleta enam, kas see test on siit läbi käinud. Soovitan enda tundeid testida tegeliku olukorra vastu ja siis edasi mõelda, kas ehk Eesti ikkagi idaneb ja kas me liigume Põhjamaadele lähemale või jääme pigem maha.
Minu hinnang: meil on läinud sitaks hästi. Kui valitsused oleks suutnud reljeefsemalt kontratsüklilist eelarvestrateegiat ajada, oleks meil veel paremini läinud.
Üks kord, kui ma oma pikaajalise oponendiga nõustun. Vastutsükliline eelarvepoliitika oleks aidanud meil majanduskriisiga paremini toime tulla. Alates euroalaga liitumisest on meile ka üsna odav laenuraha valla, mida oleks pidanud kasutama. Kahjuks aga oli siis Eesti majanduspoliitiline mõttemaailm nominaalse tasakaalu tasemel. Struktuursest tasakaalust on hakatud rääkima alles seoses EL semestri raames jälgitava stabiilsuspaktist kinnipidamisega. Ja struktuurne tasakaal võimaldab kriisi ja surutise ajal minna nominaalsesse defitsiiti, et riikliku finantseerimisega majanduse olukorda parandada ning - mis meie oludes ülitähtis - vähendada väljarännet (viimane kriis oli selles suhtes ikka nii valus, et seda siiani tunda).
Ma olen ka nõus, et struktuurne tasakaal on igati mõistlik selles mõttes, et riigilaenudele ei ehitataks üles mingit majandusmulli nagu oli see Kreekas. Kuid kuna me oleme siin militaarfoorum, siis tooksin välja siinkohal ka selle, et välismaalt sisse ostetav relvastus ja laskemoon Eestis mingit majandusmulli ei saa tekitada, seega võiks sel otstarbel ka struktuursesse defitsiiti rahumeeli sõita, sest avaliku sektori võlakoormus tervikuna on väga väike. Iseseisev kaitsevõime aga vajab kiiremat ülesehitamist, sest ebastabiilsus meie liitlaste ühiskonnaelus suureneb samal ajal, kui suureneb ka naabri agressiivsus.
Dona nobis pacem!
vanahalb
Liige
Postitusi: 2618
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas vanahalb »

Kriku kirjutas:
vanahalb kirjutas:Filosoofilisemalt asjale lähenedes - mitte ühtegi riiki ega valitsust ei huvita mingid "demokraatlikud väärtused" ega muu taoline belletristika. Huvitavad ressursid ja turg kuhu OMA toodangut müüa ja Eesti lasi vabaduseuimas olles endale koti kandadeni pähe vedada.
Filosoof, kellest jutt, on vist Karl Marx, aga see selleks.

Kumb on suurem, kas Eesti turg eurooplastele või EL-i turg eestlastele?
Võib tõesti olla, et herr Marx oma mõtisklustes samadele järeldustele jõudis kui mina :D Ma ta töid teadlikult uurinud ei ole. Võib-olla nooremal kooliajal kohustusliku kirjandusena tuli midagi lugeda, aga vaevalt. Pärast puhusid juba uutmistuuled ja Marx sattus põlu alla.

Euroopa Liidul on samuti kaitsetollid. Ega pilusilmsed sõbrad siis suurest ligimesearmastusest oma jalgratta- ja elektroonikatehaseid EL territooriumile püsti ei pane. Venemaal on samamoodi. USA-l on kaitsetollid. Igasuguseid tollivabasid liitusid vajalike riikidega võib samuti moodustada ja USA puhul on see niikaugele viinud, et nehvyorgis müüdav Pepsi-Cola on Mehhikos tehtud. Trump on selle hukkamiseks "America First!" programmi välja kuulutanud ja põhimõtteliselt õige.
Küll aga on minumeelest üsna pretsedenditu, et mõni riik ükskõik kelle oma territooriumile dumpingut tegema laseb. Eesti niimoodi tegi, mõned riigiisad said taaskäideldud paberile trükitud diplomid a'la "Aasta Eurooplane" ja kogu see asi meenutas kangesti klaashelmestega kauplemist pärismaalaste juures,
Kui konkreetselt põllumajandust käsitleda, siis praegult on EL vanad olijad samamoodi eelisseisundis, sest nemad saavad suuremaid põllumajandustoetusi kui koos Eestiga liitunud grupp. Kusjuures Eesti grupis on põllumajandustoetused puhtalt Poola teene, kes need välja nõudis. Kui Ukraina sõda algas ja Venemaa EL põllumajandustoodangu düsenteeriakahtlaseks kuulutas lubati EL poolt mingid kahjud kompenseerida ning itaallastel maksti jah nende mädanema läinud virsikud kinni. Ei ole kuulnud, et Eesti põllumeestele mingit abiraha oleks jagunud.
Millisest võrdsest kohtlemisest ja vabaturumajandusest üldse jutt käib?

Teise küsimuse ehk astmelise tulumaksu koha pealt võiksin Soome näitel niipalju mainida, et tont pole nii hirmus kui teda maalitakse. Ma töötan samuti Soomes ja ettevõtjana mitte töötajana . Olgu kohe ära öeldud, et olen siin foorumis akf Kapten Trummilt Soomes OÜ-tamise pärast korra juba mehiselt sõimata saanud :) Ei ma jään ikka endale kindlaks, et nn OÜ-tamise või üksiküritajana töötamisega kaasnevad hüved on tasu riski eest. Töötajana on loomulikult lihtsam, eriti Soomes. Eestis, pärast reformierakondliku töölepinguseaduse jõustumist nii 10 aastat tagasi pole minuarust töölepinguga töötamisel enam üldse mingit mõtet.

Maksukoormus on Soome äraelamiseks vajaliku palga puhul väiksem kui Eestis. Sotsiaalmaks on madalam ja tulumaksu nn astmed jätavad enamasti rohkem raha kätte kui Eestis. Eeldatavat tulu ennustatakse aasta alguses - nüüd on vist Eestis ka niimoodi. Kui ma Soome tulin, mõtlesin, et palju seda raha ikka vaja läheb, ennustasin, et 9000 EUR aastas maksan omale palgaks. See on 750 EUR kuus brutopalk, mis Eestis inimesele tööpingi tagant üsna tavapärane. Soomes oli see nii väike palk, et minumeelst maksin ma 17 EUR kuus tulumaksu ja äärepealt oleks puudustkannataja abiraha kaela määritud. Järgmisel aastal mõtlesin, et paneks juurde ja kirjutasin kohe 20 000 aastas. Sel aastal ei viitsinud midagi ennustama hakata ja maksuamet määras mingite oma valemite järgi aastatuluks 28 000 . Tulumaksu tuleb selle pealt maksta 15,5 %.
Jamaks võib minna siis kui teenida aastas rohkem kui ennustatud. Minul on näiteks seda summat ületavalt osalt 38,5 % tulumaksuks. Kui on juba selgelt ette näha, et tulu tuleb rohkem, saab piirmäära tõsta ja uus tulumaksuprotsent on rohkem kui 15,5 kuid ikka oluliselt madalam kui 38,5.
Neil , kellel üldse maksukaarti pole või kes seda raamatupidajale ei vii on igasugused palgaväljamaksed 60 % tulumaksumääraga.
Kui piir liiga kõrgeks on ennustatud ja palka vähem saab, siis ega enammakstud tulumaks kuhugi ei kao. Riik maksab selle järgmisel aastal uuesti tagasi ja mõni kehvema finantsdistsipliiniga vend kasutabki seda rahakogumiseks. Deklareerib meelega liiga kõrge sissetuleku, maksab aasta otsa rohkem tulumaksu kui vaja oleks ja saab lõpus ühekorraga suurema nutsu arvele tagasi, mis kohe jõulukinkide peale sirgeks lüüakse.

Ja jama tekibki eelkõige palgatöölistel, kes ei viitsi mõne tulusa otsa tõttu uut kaarti võtta kuid saavad palga kokkulepitud ajal kätte. Nemad räägivadki, et pole mõtet teatud piirist rohkem töötada, riik võtab peaaegu kõik maksudeks. Ettevõtjatel seda muret pole, sest raha ei pea palgana kohe välja võtma. Rahapalga maksmine on vist terves maailmas üldse kõige mugavam kuid ka kõige kallim variant.

Sellega seoses ongi mul retooriline küsimus kõigile, kes suurepalgaliste suurte maksude üle kurdavad - mida te teete selle rahaga või mis krdi pärast on vajadus nii suuri summasid palgana välja maksta? Nn Oü-tamine on täiesti lubatud variant ja kui midagi ebaeetiliseks muutub teeb riik seaduse ümber. Steve Jobs olevat omale aastaid 1-dollarilist palka maksnud ja kui Usa seadus niimoodi võimaldab teha, siis ongi kõik õige. OÜ-tajate alamolenditeks tembeldamine on samasugune müüt nagu vabaturumajandus.

Automaksude koha pealt ka niipalju et Lätis on automaks juba ammu ja vaevalt, et Eestisse Läti numbritega liikurid massiliselt tekkima hakkab. Soomes on ka automaks kuid see sõltub mitmest näitajast. Üldiselt on kõige kõrgemalt maksustatud diiselsõiduautod ja tarbesõidukitel (kasvõi nendel, mis poodi leiba viivad) on maks rohkem sümboolne, Samas kasutavad diiselsõiduautosid eelkõige kaugema nurga mehed töölkäimiseks ning minumeelest saab oma sõiduki kasutamise eest maksudest mahaarvamisi ning kokkuvõttes erilist vahet pole. Kallis on pidamine neil, kes diiselcayannega ümber kohaliku ööklubi tiirutavad. Eestis tuli siis ametnik Jegorov välja geniaalse ideega, et kui igale autole kehtestada 10 EUR maks , oleks riigikassasse 60 miljonit nagu maast leitud. Eino, käed langevad jõuetult rüppe, nagu keskaegne kirikukümnis. Seda võrdlust ma juba ükskord kasutasin ja akf Kriku pidas vajalikuks märkida, et niimoodi (või nii hull , ei mäleta enam täpselt :) ) polnud see ka keskajal.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kriku »

vanahalb kirjutas:Euroopa Liidul on samuti kaitsetollid. Ega pilusilmsed sõbrad siis suurest ligimesearmastusest oma jalgratta- ja elektroonikatehaseid EL territooriumile püsti ei pane. Venemaal on samamoodi.
Just täpselt. Mistõttu meie ekspordile on eluliselt tähtis emmast-kummast tollipiirist sissepoole jääda. Mis ühtlasi paraku välistab kaitsetollide kehtestamise meie endi poolt.
vanahalb kirjutas:Küll aga on minumeelest üsna pretsedenditu, et mõni riik ükskõik kelle oma territooriumile dumpingut tegema laseb.
Kindlasti ei ole. Norra näiteks ei ole EL-i liige, aga vaba kaubanduse lepe EL-iga on (erandiks põllumajandussaadused ja kala, mille jaoks on kvoodid). Teiseks, nagu sa ise ütled, toimub vanadele riikidele põllumajandustoetustega eelisseisu andmine kogu Ida-Euroopa, mitte ainult Eesti suhtes.
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Martin Peeter »

Ühesõnaga korjame järgmisel aastal maksumaksjalt 130 miljonit ja viime väljamaale olematu tootluse peale. Samal ajal on KV varustatus laskemoonaga puudulik ning tal on suured võimelüngad. Kui meil häda käes, ei jõua meile keegi selle raha eest kodumaal kaitselahinguid pidavatele üskustele ühtegi padrunit müüa, aga väljamaale putkanud Eesti poliitiline eliit võiks elada heas hotellis.

https://www.err.ee/826452/valitsus-kiit ... 0-miljonit


Pigem jätke see raha juba inimestele kätte! :wall:
Dona nobis pacem!
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Markko, olevtoom ja 22 külalist