BMP

Laevad, lennukid, tankid... Kõik sõjatehnikast.
Vasta
andrus
Liige
Postitusi: 4332
Liitunud: 02 Juul, 2004 11:39
Kontakt:

Re: BMP noorenduskuur

Postitus Postitas andrus »

Kapten Trumm kirjutas:BMP meeskonnas on natuke rohkem kui mehi kui juht-mehhaanik, positsioonivahetus ei tähenda seda, et tornilaskur lõpetab ohtlike sihtmärkide otsimise ja laskmise. "Tuli ja liikumine" tähendab vastupidi, et liikumist kaetakse intensiivse mahasuruva tulega. Lisaks veel selline väike pisiasi, et käsirelvadest pole vaja soomukit ärritama hakata, esimese augu peale, kust päike paistab, masinas olev jalaväejagu jalastub ja tornilaskur kukub närviliselt ohtlikke kohti tulistama.
Aaa, situatsioon oli siis selline, et üks laskur 7,62 mm soomustläbistavaga versus üks BMP-1 :) Ülejäänud vaatavad ausat rüütliturniiri pealt?
Ma loll mõtlesin midagi sellist, et kas alguses tõmmatakse BMP tähelepanu kõrvale ja siis asuvad mulgustajad tegevusse või mulgustaja tegevuse peale soomuskaitstud herilasepesast väljasööstvad vaprad triibulises särgis Eestimaa vabastajad satuvad ise käsirelvade tule alla.
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: BMP noorenduskuur

Postitus Postitas tommy »

Viiskümmend kirjutas:Soomlastel (kelle ekspertiisile me ju ka oma hangetes toetume) on väga jalad maas suhtumine nii idarelvastusse, kui igasugu kasutatud vanavara ostmisesse üleüldse....
Oma BMP-2 moderniseerimisel kasutas Soome aga PfP riigina näiteks NSPA-d (NATO hankeagentuuri), et neile uued 30mm pearelvad soetada ning need tulevad nüüd Nato liikmesriigist nimega Slovakkia, et ikka üsna sassis on need meie varasema must-valge maailma asjad...
Mida need soomlased siis tegid oma Ida-Saksa varudest hangitud ca. 150 BMP-1ga???
Ahju..???

BMP-2 on soomlastel enamuses hangitud uhiuutena 1990-te alguses, ehk need on uuemad, kui EKV Soomest hangitud Pasid.
Võiksid siis veel ikka kümmekond aastat veel teenida, seega moderniseerimine käib asja ette.
Xender
Liige
Postitusi: 1699
Liitunud: 16 Mär, 2005 23:15
Kontakt:

Re: BMP noorenduskuur

Postitus Postitas Xender »

See Trummi jutt on suuremas osas nagu ikka mingi väga veider ettekujutus asjast, ta pole kas kordagi soomuki komandöri toolil istunud või siis istunud mõnes uuemas lääne omas, kus vaatlusseadmete vahe BMPga on nii suur, et seda on isegi raske mõõta. umbes nagu 90 aastasel 1 silmaga vanamutil ja just piloodikooli mineval 20:20 silmadega tüübil.

Esiteks nii BMP 1hes, kui BMP 2hes puudub panoraamsihik (muuseas seda pole ka BTR82A tornil, kuid näiteks CV90nel on) ehk siis kui pead välja ei aja, pead hakkama vaenlast otsima fikseeritud 5X suurendusega periskoopsihiku TKN-3/B/BM mudeliga, millega võib minna vägagi kaua, eriti kui vaenlase suunda ei tea. Sihik on igat moodi stabiliseerimata, seega liikumise pealt ei tee midagi. Masin tuleb ilusti seisma jätta ehk muuta sihtmärgiks.

Seega tule all ei hakka seda keegi tegema, sest iga kuul võib jääda viimaseks ja võib lennata ka midagi suuremat. Esimese asjana proovitakse ikkagi tulealt minema ronida, võib olla laskur tulistab arvatavasse vaenlase suunda umbropsu mõne lasu. Üldiselt on vanema põlvkonna - st enne 90nendate masinate suur viga väga kehva ümbruse nägemine masina seest.

Reaalsuses on sõitva BMP varitsemisel, kõige suurem oht just see peal istuv sõdur oma kuulipildujaga, kes võib tulistajat näha ja anda vastutuld, mitte pardakahur. Nii uskumatu kui see Trummi jaoks ka pole.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: BMP noorenduskuur

Postitus Postitas Kriku »

Xender kirjutas:pead hakkama vaenlast otsima fikseeritud 5X suurendusega periskoopsihiku TKN-3/B/BM mudeliga
Kas need pildid siin vastavad tegelikkusele?

http://www.steelbeasts.com/sbwiki/index.php/BMP-2

Pilt
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: BMP noorenduskuur

Postitus Postitas nimetu »

Selle arvutisimulatsiooni järgi on ilmselt raske aru saada.
Reaalne pilt on umbes selline:
https://1.bp.blogspot.com/-9ddu7RO9TWM/ ... kn-3mk.png
või selline:
https://p2-ssl.vatera.hu/photos/ca/23/dcd9_7_big.jpg
Xender
Liige
Postitusi: 1699
Liitunud: 16 Mär, 2005 23:15
Kontakt:

Re: BMP noorenduskuur

Postitus Postitas Xender »

Enam vähem selline see pilt sealt sihikust avaneb, kuid proovida sellega kusagilt kedagi väga kiiresti leida, eeldab ikka väga suurt õnne. Lisaks veel juurde, et näiteks Euroteetammil olles, arvatavasti umbes nii 50 meetrit on üldse pime ala masina läheduses, sest seda üles - alla saab liigutada väga vähe. Nägemisala on 10 kraadi kusagil, seega ringi pealetegemine võtab omajagu aega.

Reaalsuses muidugi kasutati seda ka selleks harva. Pigem binokkel ja pea luugist väljas sihtmärgi leidmisel, sest parim kaitse oli liikumine ja liikumise pealt sellega polnud võimalik midagi näha (sõites masin vapub nii palju, et näed vahel teeserva ja siis taevast jälle.
Viiskümmend
Liige
Postitusi: 2083
Liitunud: 04 Aug, 2010 12:33
Kontakt:

Re: BMP noorenduskuur

Postitus Postitas Viiskümmend »

Soome tegi MT-LB, BMP-2MD, Leopard 2A4/2A6 öövaatlusseadmed muideks kõik ühe hankega ehk nagu ma aru saan üritab Soome erinevad platvormid viia samade sensorite/seadmete peale ja hakata siis iga 10 aasta tagant neile üleüldist uuenduskuuri tegema. Täpselt samamoodi nagu kõikidel erinevatel Eesti platvormidel on täna peal ühed ja samad Harrise raadiojaamad ja kommunikatsioonisüsteemid on ju loogiline, et ka kõik ülejäänud vaatlus ja sihtimisseadmed täpselt samamoodi standardiseeritakse ning, et kokkuvõttes muutuksid ka kõik meie Pasid, K9-d, CVd või Mercedesed seest suht ühesugusteks ehk see, millisest BMP pilust keegi NLiidus kunagi sisse piilus ei oma Soome näitel ju enam üldse mingit tähtsust. :scratch:
Xender
Liige
Postitusi: 1699
Liitunud: 16 Mär, 2005 23:15
Kontakt:

Re: BMP noorenduskuur

Postitus Postitas Xender »

See oli lihtsalt vastuseks Trummi jutule, et kui BMP-d tulistad, saad kohe pearelvast ka ise vastu. Täpsustasin, et täitsa nii lihtne see pole, et kui luugid kinni ja soomus hakkab läbi paistma, et saad vastu tulistada. Kõigepealt pead laskja üles leidma, mis periskoopsihikuga ei käi ülikähku ja ei pruugi üldse leitavgi olla kui tulistaja on sinust piisavalt palju kõrgemal või madalamal, või samuti liiga lähedal (pime ala on päris suur).

Tänapäeval on selle probleemi lahenduseks panoraamsihik mis näitab üldiselt masina ümber toimuvat, kui sellega näed enam vähem koha ära, siis saad sealt periskoopsisikuga juba täpsemalt asja välja rihtida. Muidugi BMP viga on selles, et isegi kui sellises olukorras komandör välja rihib sihtmärgi ei saa ta tulistada, seda peab tegema laskur ning masin peab seisma (liikudes on tuletäpsus äärmiselt väike). Ühesõnaga varitsusse sattunud BMP-l sihitud vastutule andmine on pigem suur suur erand, millega saab hakkama ehk ideaalselt koolitatud meeskond ning eeldab ka õnne - tabad kohe ära, kus tulistatakse ning niikaua kui sihid, et lasta sinu poole milleski kõvemast kui käsirelvad ning pole lihtsalt lolli juhust. Üldiselt aga üritab mõistlik soomukikomandör masina võimalikult ruttu tule alt minema manööverdada.

Kas meeskond jalastada (kui nad just katusel pole) või mitte oleneb paljudest asjaoludest - praktikas ka sellest, mis seisus nad on. Selleks, et aru saada, kui kitsas on BMP sees siis juurde pilt. Mõtle nüüd ise, kui oled seal 3 tundi olnud ja väljas on ilm nagu meil viimasel ajal - sees on kusagil 60 kraadi, see võib lihtsalt võtta nii kaua aega ja iga sekund millal masin seisab võib tähendada, et mõni tegelane saab sind ilusti näiteks GC sihikule.

Pilt
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: BMP noorenduskuur

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Xenderil oleks ülim aeg läbi lugeda mõni BMP materiaalosa käsitlev õpik, netist on neid vabalt saada.
Vaatlusseadmete ja vastutule saamise võimaluste kontekstis.

Jah, pole täna mitte kõige parem masin, aga päris jama pole siia toota vaja.
Selle jutu peale on näha, et sa pole seda masinat isegi muuseumis uurinud, rääkimata selles sõitmisest.
Ühesõnaga, vildakas propaganda.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
vk1
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 02 Juul, 2007 22:18
Asukoht: tallinn
Kontakt:

Re: BMP noorenduskuur

Postitus Postitas vk1 »

trumm, mis oleks , kui sa läheksid viimsisse, poeksid täisvarustuses bmp-sse ja oleksid seal 3 tundi luugid kinni ja siis teeksid nii 200m silkamist ?
lihtsalt huvi pärast, sa peaks oma jutu järgi tsipa üle keskmise pikkusega olema. mina oma 41 aasta ja 1.80-ga vaatasin, et sealt tunni aja pärast tulen küll ainult roomates välja. olen nõus bensuraha hüvitama :D
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: BMP noorenduskuur

Postitus Postitas Avatar »

vk1 kirjutas:...kui sa läheksid viimsisse, poeksid täisvarustuses bmp-sse...
Minul jäi samuti proovimata. No ei olnud motti sinna urkasse ronida, kuigi enamvähem igale poole kuhu sain, ikka pugesin. :)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: BMP noorenduskuur

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas:Xenderil oleks ülim aeg läbi lugeda mõni BMP materiaalosa käsitlev õpik, netist on neid vabalt saada.
Vaatlusseadmete ja vastutule saamise võimaluste kontekstis.
Ja misosas ta konkreetsemalt eksis?
Kasutaja avatar
T-62
Liige
Postitusi: 885
Liitunud: 24 Juul, 2007 9:50
Asukoht: Pärnumaa metsad
Kontakt:

Re: BMP noorenduskuur

Postitus Postitas T-62 »

Kuidas te aru ei saa, et kaptenihärra on laiaprofiiliga spetsialist kogu nõuka (vene) tehnika osas, kaasa-arvatud viimased allveelaevad ja veel loomata lennumasinad. Võiksite vähem teda eksitada.

Kriku, palun ära kustuta (vajadusel tõsta sobivamasse kohta) seda posti, sest igas teises teemas on lehekülgede kaupa kaptenihärra teooriad ja "vaieldamatuid fakte", ainult teistelt nõuab viiteid.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: BMP noorenduskuur

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Krikule
See oli lihtsalt vastuseks Trummi jutule, et kui BMP-d tulistad, saad kohe pearelvast ka ise vastu. Täpsustasin, et täitsa nii lihtne see pole, et kui luugid kinni ja soomus hakkab läbi paistma, et saad vastu tulistada. Kõigepealt pead laskja üles leidma, mis periskoopsihikuga ei käi ülikähku ja ei pruugi üldse leitavgi olla kui tulistaja on sinust piisavalt palju kõrgemal või madalamal, või samuti liiga lähedal (pime ala on päris suur).

Tänapäeval on selle probleemi lahenduseks panoraamsihik mis näitab üldiselt masina ümber toimuvat, kui sellega näed enam vähem koha ära, siis saad sealt periskoopsisikuga juba täpsemalt asja välja rihtida. Muidugi BMP viga on selles, et isegi kui sellises olukorras komandör välja rihib sihtmärgi ei saa ta tulistada, seda peab tegema laskur ning masin peab seisma (liikudes on tuletäpsus äärmiselt väike). Ühesõnaga varitsusse sattunud BMP-l sihitud vastutule andmine on pigem suur suur erand, millega saab hakkama ehk ideaalselt koolitatud meeskond ning eeldab ka õnne - tabad kohe ära, kus tulistatakse ning niikaua kui sihid, et lasta sinu poole milleski kõvemast kui käsirelvad ning pole lihtsalt lolli juhust. Üldiselt aga üritab mõistlik soomukikomandör masina võimalikult ruttu tule alt minema manööverdada.
Tegelikkuses on panoraamsihiku asemel seal mitu periskoopset sihikut, sealhulgas meeskonnaruumis (asuvad meeskonnaruumi lae peal) ja vaatluses osaleb natuke rohkem inimesi kui komandör ja laskur. Lisaks on dessandiruumis olijatele loodud laskeavad automaadi ja kergekuulipilduja tarbeks, millega on võimalik tuld anda külgedele ja tahapoole masina seest.

Enne jampsi eetrisse ajamist võiks lugeda http://ebooks.grsu.by/voen_podgotovka/t ... ya-bmp.htm

Loomulikult pole tegemist enam moodsa lahingumasinaga, aga pimedate alade küsimus on seal lahendatud üsna lihtsalt.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
vanahalb
Liige
Postitusi: 2617
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: BMP noorenduskuur

Postitus Postitas vanahalb »

Teooria ja praktika on ikka erinevad asjad ja enamasti teeb praktika teoorias omi korrektiive. Võib-olla nüüd on venelastel mingeid fundamentaalseid konseptsioonimuutusi? Nii 30 aasta tagusest ajast kui ma pataljoni tasemel õppematerjale ümber kirjutasin, polnud selliseid asju nagu linnalahing ainult tankidega (Tsetseenia) või tanki kasutamine mingi iseliikuva punkri rollis ( Süüria, osaliselt ka Ukraina) isegi mitte õppekavas. Sellisel otstarbel kasutatav tehnika oleks aabitsatõdede järgi veerand tunniga vanarauaks pekstud. Ja ometi, piisas mul vaid pastakas nurka visata kui kohe mingi tankidega Groznõid ära võtma :D

BMP on samuti - teoorias on ta jalaväe lahingumasin kuid juba toona leidis kasutamist ka muul otstarbel. Kaliningradi Kutuzovi sõjaväelinnakust oli umbes pool suurtükiväelaste käes ja neil oli BMP suurtükiveok. Ei suutnud süüvida sellesse, et kas nad olid meie tankidiviisi või teise, sealsamas paikneva motolaskurdiviisi alluvuses. Minumeelest ja niipalju kui õppustelt silma jäi - suurtüki meeskond sõitis BMP-ga ise, tundis seal sees end üsna lahedalt ja positsioonidele jõudes jäeti BMP olukorda turvama. Motolaskurdiviisil olid jalaväelaste jaoks BTR-d.
Teine koht kuhu neid kaasati oli igasugustesse järelveokolonnidesse ja seda meilgi. Sel puhul sõitis veoautode kolonn kuhugi kütust, moona või toitu viima ja 2-3 BMP-d olid samuti rivis. Ilma jao suuruse jalaväeüksuseta, sest pole tõesti suurem asi selles kuudis 2-3 tundi kaasa loksuda. Autojuhtidele olid ju ka ikka püssid välja jagatud ja enamasti ka kaassõitja kabiinis.
Eelpool, kapten Trummi ja Xenderi poolt poolt kirjeldatud varitsuste puhul, oleks BMP-del esimese paugu peale luugid kinni tõmmatud ja raadiosaatjates (toona oli nendega küll tuuga kuid aeg on vahepeal edasi läinud) oleks kostnud mitmehäälne kisa, et kuhupoole sihtida. Muidugi, kui mingist metsatukast 200 meest, tankirusikad pihus, kallale tormavad., lüüakse selline kolonn nagunii mättasse. Niisuguste grupeeringute kogunemistel peaks aga hoopis luure silma peal hoidma - ega neid ilmaasjata kroonu kulul hirsipudruga ei toideta. Väiksemad, ATV ja kolmejalgse Browninguga varustatud võitlusgrupid aga võtaks mõtlema, et kas ikka tasub niisugust tagalakolonni rünnata.

Kusjuures tagalakolonne ja nende turvamist ei pea üldsegi alahindama. Mis see täpne tsitaat oligi kahe tunniga Tallinnasse jõudmise ja seal suremise kohta, mille peale Kremlis silmi hakati punnitama? Pole mingit vajadust nägusid teha, venelased teavad ise sama hästi, et niisugusel maastikul 30-40 km korraga on OK, sest varustust ei jõuta muidu järel tõmmata ja tank tulistab oma lahingukomplekti kehvemal juhul 15 minutiga välja.
Mis jälle muidugi ei tähenda, et mingitel propagandistlikel põhjustel pikemaid sööste ette ei võetaks. Rommel Põhja-Aafrikas võttis samuti pikemalt ette, üldisele moraalile Idarindel mõjus see hästi kuid see ei avaldanud mõju sõja lõpptulemusele.

Sihikust paistvate piltide kohta veel niipalju, et need on ideaaltingimustel. Kui kuskil põleb, eessõitja tolmu üles keerutab, mingit lörtsi või paska sajab on õigem risti ette lüüa ning pea luugist välja pista. Minu tuttavaga on juhtunud, et Kasahstani stepis õppustel sõitis tankikolonn nende sidesõlme maatasa ja ei pannud tähelegi. Ise nad panid oma antennid kaardi järgi valesse kohta, esimene tank sõitis piiritutes avarustes vist kompassi järgi ja taganttulijad ei näinud selles tolmus enam midagi. Ja see polnud üldsegi esimene ega ainuke sarnane juhus.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 16 külalist