Liikumine Odini sõdurid ehk "Soldiers Of Odin Estonia"

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Suletud
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Liikumine Odini sõdurid ehk "Soldiers Of Odin Estonia"

Postitus Postitas Manurhin »

Poisid üle hulga aja jälle pildile pääsenud: http://tallinncity.postimees.ee/3848887 ... silma-peal
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Liikumine Odini sõdurid ehk "Soldiers Of Odin Estonia"

Postitus Postitas Kriku »

Kas keegi saaks Aimar Ventseli artiklit jagada?

http://arvamus.postimees.ee/v2/3860533/ ... 1404375506

LISATUD: Aitäh!
Viimati muutis Kriku, 09 Okt, 2016 12:13, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Liikumine Odini sõdurid ehk "Soldiers Of Odin Estonia"

Postitus Postitas Gideonic »

Paljudest läks see vast mööda, ent presidendivalimiste ajal kogunes Estonia teatri ette rühm noori mehi Odini sõdalaste jakkides. Miks nad seal olid, ei oska vast nad isegi öelda, ent Vene meedia sai jälle põhjuse kirjutada sellest, kuidas Eesti Vabariigi presidendi valimised on seotud neonatsidega.
Kunagi ammu, kui mul paluti kirjutada Odini sõdalastest antropoloogi pilgu läbi, olin varmalt nõus, ent järele mõteldes puudus see õige algus. Ühelt poolt on olemas hulgaliselt teaduskirjandust, mis igat masti jõukude ja agressiivsete liikumistega tegeleb. Teisalt on iga juhtum eriline, ehkki on olemas muidugi mingid üldised seadused. See liikumine on Eestis ainukene omalaadne ning teatud mõttes ka laiemas kontekstis ebatavaline.

Mõnevõrra lihtsustatuna võib öelda, et Odini sõdalased on migrantidevastane liikumine, mille on Eestisse importinud migrandid. Peamiselt siis Soomes töötavad – meedia materjalide järgi peamiselt ehitustöölised – inimesed ühinesid vastava liikumisega ning tõid idee Eestisse. Jätaks kõrvale poliitilise tausta ja vaataks põhjuseid, miks Odini sõdalaste taoline liikumine võib noortele «vihastele» meestele atraktiivne olla.

Puht akadeemilisest seisukohast võib esitada küsimuse, kas Odini sõdalasi saab käsitleda omaette subkultuurina, ning mina vastaks sellele jaatavalt. Etnoloogiline definitsioon terminile «subkultuur» on «ala-» või «osakultuur», ehk siis tegemist on seltskonnaga, kes suurema ühiskonna seas defineerib oma spetsiifilist identiteeti. Odini sõdalased kinnitavad oma grupikuulumist esiteks muidugi välise atribuutikaga (embleemid, T-särgid, jakid jne), aga ühise tegevusega. Selleks on ennekõike grupiliikmete regulaarsed kohtumised ja omaalgatuslik patrullimine nii Tallinna kui ka Helsingi tänavatel (võib-olla ka mujal).

Lähtudes eeldusest, et Odini sõdalased ja nende toetajad on peamiselt proletaarset päritolu (seda eeldust kinnitab näiteks sõnavara ja muu väljendusoskus rühmituse näoraamatu leheküljel), siis pole ka sõdalaseks hakkamises idagi erilist. Kõigi maade proletaarsust ühendab üks oluline tunnusjoon – maskuliinsus. Füüsilist tööd tegevad inimesed hindavadki tavaliselt kõrgelt nii mehelikkust, agressiivsust kui ka kehalist jõudu. Ning Odini sõdalased ongi ju nendesamade atribuutidega mängiv liikumine – vähemalt retoorikas on tegemist migrantide vägivallale vägivallaga varmalt vastava seltskonnaga.

Olgem ausad, testosteroonist pungil eesti mehel ja üldse mittemoslemist eurooplasel on mõnevõrra komplitseeritud oma agressiooni legitiimselt kusagil realiseerida. Kogu maailmas on igasugused sõjalised konfliktid kohad, kus igat masti noored (aga ka vanad) mehed saavad oma sõdalasevajadusi välja elada. Kui moslem võib hea tahtmise korral üritada ühineda džihaadisõdalastega ning oma vägivallafantaasiad ja sõdimisunelmad sel viisil ellu viia, siis mittemoslemil see võimalus sisuliselt puudub.

Tänapäeva Euroopa ühiskonnas puudub vajadus sõdalaste järele ning seega tuleb see vajadus ise leiutada. Alati on muidugi võimalus ühineda sõjaväe, Kaitseliidu, politsei või päästeteenistusega (ning see taust olla ka mitme Odini sõdalase puhul täiesti olemas), ent see eeldab siiski suhteliselt konkreetsetest reeglitest kinnipidamist ja välistab igasuguse isetegevuse. Rohujuuretasandil loodud paramilitaarne liikumine annab tegevuses suurema vabaduse või vähemalt nii see alguses ikka paistab. Ühelt poolt annab liikumisele raamistiku eksisteeriv organisatsiooniline struktuur ning see sisendab liikmetele kindlustunde, et ollakse «asja» osa. Teisalt on selliste liikumiste struktuur ja reeglid piisavalt vabad ja lihtsad, et ei muutu kammitsevaks.

Lugedes nende näoraamatu lehekülge, paistab kohe silma, et grupi liikmed rõhutavad regulaarselt grupi egalitaarsust ja solidaarsust. Nii nagu baikerid, paremradikaalsed võitlusrühmad ja muud agressiivse alatooniga liikumised, peavad Odini sõdalased ennast ühte võitlust võitlevaks vennaskonnaks. Praegusel juhul on siis missiooniks Eesti, aga laiemas mõttes kogu õhtumaise kultuuri kaitsmine islami eest. Just sellise kandva idee olemasolu eristabki Odini sõdalaste taolisi rühmitusi tavalisest kuritegelikust tänavabanditismist. See, et liikumise arusaam oma võitluse legitiimsusest erineb kardinaalselt sellest, mida arvab asjast riik oma institutsioonidega, on pigem positiivne märk valitud tee õigsusest.

Põhimõtteliselt näevad Odini sõdalased ennast ideelise liikumisena. Sealt tulevadki suhteliselt raevukad reaktsioonid kõige suhtes, mis püüab liikumist seostada kellegi kommerts- või muude huvidega. Lugege ise, mida kirjutatakse näiteks liikumise sümboolika ja särkide müümisest.

Üldistades võib öelda, et Odini sõdalaste eesti vorm on kõige muu kõrval töölisklassi protest või suisa mäss globaliseeruva maailma ning tööturu valgekraestumise vastu. Selles suhtes on meie «sõdalased» väga sarnased näiteks organisatsiooniga English Defence League, sama laadi mitmerahvuslik töölisklassi liikumine. Kui EDLi kuuluvad valgete inglaste kõrval näiteks ka sikhid, siis Odini sõdalased paistab olevat kõige muu seas ka edukas integratsiooniprojekt – eestlaste kõrval on seal venelasi ning foorumis saab russofoobia üldjuhul kohe ka negatiivse reaktsiooni mõnelt liikumise juhtfiguurilt.

Töölisklassiga on tänapäeval natukene viletsad lood. Hoolimata kõigest, on füüsiline töö selgelt madalama reputatsiooniga kui igat masti kontoritöö ning seda tunnevad omal nahal ka sinikraed ise. Samas on proletaarne keskkond traditsiooniliselt palju konservatiivsem kui muu ühiskond (ei taha siin kasutada väljendit «kõrgemad klassid/kihid», sest Eestis too vertikaal päriselt ei eksisteeri) ning johtuvalt sellest ei tervita ka nii entusiastlikult igat masti muutusi. Selline harjunud elulaadi muutus puudutab nii venelasest kui eestlasest ehitustöölist samamoodi ning juba seetõttu on loodud ka ühine pinnas. Väga tihti tuntakse harjunud elulaadi muutust ka kui «meie kultuuri kadumist», mis aitab kultuurilisi ja sotsiaalseid muutusi suurepäraselt politiseerida. Näiteks seeläbi, et kuulutatakse ennast ohustatud kultuuri kaitsjaks.

Otse loomulikult on kõige suurem oht visuaalselt äratuntav «teine». Mitte ilmaasjata ei illustreeri Odini sõdalaste toetajate näoraamatufoorumis levitavate islamivastaliste materjali pildid stereotüüpsetest moslemitest: burkades, pearättides, Lähis-Ida hõlstides jne. Seda, et tänapäeva moslemid – ja just enamik nendest, kes elavad Eestis – üldjuhul niimoodi ei riietu, on teisejärguline. Iseenesest pole üldse üllatav, et Odini sõdalaste vaenlase kuju on suhteliselt segane. Peale moslemite on nende seas kõik teise nahavärviga inimesed, eriti mustanahalised. Ühesõnaga, «vaenlase» piiride hägusus laseb seda kategooriat alati laiendada. Samas, selline visuaalne ülelihtsustamine aitab ka paremini defineerida vaenlast. Mida siis käiakse kollektiivselt Tallinna ja Helsingi tänavail otsimas.

Irooniline on muidugi see, et migratsiooniohu vastu võitlevad ning selle tõid Eestisse migrandid. Ehk siis võõrtöölisena Soomes raha teenivad eestlased. Hüpoteetiliselt võib väita, et sellele on kaks seletust. Osalemine Soome Odini sõdalaste liikumises ei tähenda mitte ainult seda, et eestlased jagavad soome ametivendade vaateid islamile, moslemitele ja teise nahavärviga inimestele, vaid see aitab neil leida tunnustust ka soomlaste seas. Räägitagu mida iganes, ent eestlaste kui odava migranttööjõu reputatsioon pole Soomes kõige parem. Kaitstes koos nii Soomet kui Euroopa kultuuri, asetab see ka eestlased automaatselt «õigele» poole tinglikku konfliktijoont. Teisalt, «kalevipojad» pole ka Eestis alati heas kirjas. Eks iga selline pendeltööline ole vähemalt korra kokku puutunud üleoleva suhtumisega omaenda isikusse. Lisaks kõigele – kui uskuda meediat – on Odini sõdalaste juhtfiguuride seas palju kriminaalse või muidu hämara taustaga mehi. Astudes nüüd rahvuse kaitsja rolli, saavad nad selle läbi ka oma patud kergelt maha pesta. Nii nagu iga «kalevipoeg» saab musta Odini sõdalase piloodijaki kandmisega vastuvaidlematult kõigile selgitada oma keskset rolli eesti kultuuri ja isamaa kaitsmisel.

Viimasena peaks vast mainima opositsiooni eksisteerivale süsteemile. Odini sõdalased vastandavad ennast nii presidendile, valitsusele kui ka Eesti eliidile üldse. Näiteks on Taavi Rõivase üle irvitamine foorumis suhteliselt tavaline. Jälle on siin tegemist täiesti reeglipärase proletaarse reaktsiooniga eliidi suhtes. Eliiti süüdistatakse kodumaa mahamüümises ja kellegi teise huvide järgimises. Siit on vaid üks samm vandenõuteooriateni, ja neid on rühmituse näoraamatu grupis üles riputatud rohkem kui küllalt. Seetõttu ongi nii ametliku meedia kui ka poliitikute negatiivsed väljaütlemised Odini sõdalaste pihta pigem kinnitus liikumise tee õigsuses. Sest me kõik teame, et meedia on ära ostetud ja poliitikud valetavad. Eliidi kuritegelikku suhtumist oma rahvasse üritatakse tõestada kõigi vahenditega, sellepärast postitatakse näoraamatusse ka lugusid vaesusest või laiemalt riigiinstitutsioonide hoolimatust tegevusest Eestis.

Võib ju muidugi küsida, mis saab Odini sõdalastest edasi. Loodetavasti mitte midagi. Suure entusiasmi ja meediakäraga pihta hakanud liikumine on vast mitmegi pooldaja seas hakanud aktuaalsust kaotama. Vähemalt peaks see juhtuma nendega, kes liitusid just närvikõdi ja adrenaliinilaksu pärast. Odini sõdalastel pole just vaja olnud oma rusikaid marraskile taguda ja seepärast ongi võetud ette aktsioone eesmärgiga endale ise ka tegevust leida – võtame kasvõi kunagise jabura avalduse, et odinlased hakkavad lapsi koolist koju saatma. Nii nagu EDL, võivad meie odinlased muutuda lihtsalt mehelikkuse demonstreerimise eesmärgil koos käivate tegelaste klubiks, mis siis mingil asjaolude kokkusattumisel on võimeline reaktiveerima oma vägivallapotentsiaali.
kana tagumik
Liige
Postitusi: 1870
Liitunud: 13 Mai, 2009 19:12

Re: Liikumine Odini sõdurid ehk "Soldiers Of Odin Estonia"

Postitus Postitas kana tagumik »

Aimar Ventsel lubas mingi hetk "kohaliku tunnustatud subkultuuri uurijana" kõik need helme ja ekre sümbolid läbi valgustada, kuipalju seal siis on, rassiviha, sallimatust, natsismi ja muid anakronisme". Nimetet artikkel on siiani ilmumata ( ilmselt seetõttu, et nägi, et Sutrop midagi analoogest üritas, aga selle katsega sai kiirelt naerualuseks ja Ventselil jätkus arukust mitte ise enam proovida) küll aga õnnestus tal muul teemal, kuigi lähedasel, kivist vett välja pigistada, ma vaatan.

:D
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Liikumine Odini sõdurid ehk "Soldiers Of Odin Estonia"

Postitus Postitas Kriku »

Noh, ega ta ju osside kohta midagi valesti ei öelnud. EKRE on muidugi politoloogia, mitte antropoloogia teema.

Odini sõdalased koguvad raha lähivõitluse koolituse tarbeks.
Koolituseks raha kogumine edeneb Olmi sõnul kahjuks loodetust kehvemini, sest üle 6000-liikmeline toetusgrupp pole piisavalt aktiveerunud. „Arvestades seda verejanuliste kaikameeste kuvandit, mille meedia meist maalinud on, siis pole ka ime,” nentis ta. Ja lisas, et koolitus selle tõttu tegemata ei jää ja MTÜ liikmed on valmis seda ise rahastama.
Täitsa imelugu kohe, et feissbukis ennast toetajaks märkinud inimesed raha ei annagi. Kes küll seda oleks võinud arvata?

Loogiline, et ajakirjandus süüdi.
mangust
Liige
Postitusi: 509
Liitunud: 15 Apr, 2006 13:49
Asukoht: Eesti

Re: Liikumine Odini sõdurid ehk "Soldiers Of Odin Estonia"

Postitus Postitas mangust »

Kriku kirjutas:Odini sõdalased koguvad raha lähivõitluse koolituse tarbeks.
Koolituseks raha kogumine edeneb Olmi sõnul kahjuks loodetust kehvemini, sest üle 6000-liikmeline toetusgrupp pole piisavalt aktiveerunud. „Arvestades seda verejanuliste kaikameeste kuvandit, mille meedia meist maalinud on, siis pole ka ime,” nentis ta. Ja lisas, et koolitus selle tõttu tegemata ei jää ja MTÜ liikmed on valmis seda ise rahastama.
Täitsa imelugu kohe, et feissbukis ennast toetajaks märkinud inimesed raha ei annagi. Kes küll seda oleks võinud arvata?

Loogiline, et ajakirjandus süüdi.

Ei ole odinlased üksinda rahalistes raskuste.Kahel Eesti kõige suuremal erakonnal rehvormikommaritel ja kesikutel napib rahalisi annetusi.Palju neil toetajaid on,nii feissbuukides ja muidu varakaid vanaemasi,aga raha ei ole.Kes küll seda oleks võinud arvata ?
Loogiline,et ajakirjandus süüdi.

kesikud : http://arileht.delfi.ee/news/uudised/ke ... d=75883655

rehvormikommarid : http://arileht.delfi.ee/news/uudised/ra ... d=75883325
Parem peenike peos, kui punalipp katusel!
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Põgeniketulv Euroopasse..

Postitus Postitas Manurhin »

Huvitav, et Odini sõdalastest pole juba tükk aega midagi kuulda ei meitel, ei mujal. Aga isenesest sellised vabatahtlikud patrullsalgad poleks ju sugugi halb idee. Eriti olukorras, kus politsei on nii "õhukeseks" kärbitud, nagu ta praegu on. Rohkem kodanikualgatust oleks vaja!
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Liikumine Odini sõdurid ehk "Soldiers Of Odin Estonia"

Postitus Postitas Kriku »

Valimised lähenevad, odinlased on tagasi: https://www.ohtuleht.ee/894379/odini-so ... -tanavaile
herman30
Liige
Postitusi: 1435
Liitunud: 16 Apr, 2008 18:19
Asukoht: Soome
Kontakt:

Re: Liikumine Odini sõdurid ehk "Soldiers Of Odin Estonia"

Postitus Postitas herman30 »

Kriku kirjutas:Valimised lähenevad, odinlased on tagasi: https://www.ohtuleht.ee/894379/odini-so ... -tanavaile
Väga tore. Noorte gängide tõttu on Tallinnas vaja tänavapatrulle.
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Liikumine Odini sõdurid ehk "Soldiers Of Odin Estonia"

Postitus Postitas Walter2 »

herman30 kirjutas:
Kriku kirjutas:Valimised lähenevad, odinlased on tagasi: https://www.ohtuleht.ee/894379/odini-so ... -tanavaile
Väga tore. Noorte gängide tõttu on Tallinnas vaja tänavapatrulle.
Tänavatel peab olema seadusega tagatav kord. Odinistid vist seda ei taga?
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Liikumine Odini sõdurid ehk "Soldiers Of Odin Estonia"

Postitus Postitas Manurhin »

Walter2 kirjutas: Tänavatel peab olema seadusega tagatav kord. Odinistid vist seda ei taga?
Politsei kahjuks samuti mitte. Kaaskodaniku kaitseks aga võib igaüks välja astuda. Enne valimisi natuke mõtteainet - mis erakonna võimuloleku ajal politsei, piirivalve ja Päästeameti võimekus ära lõhuti?
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Tegelane5
Liige
Postitusi: 799
Liitunud: 07 Veebr, 2009 12:28
Kontakt:

Re: Liikumine Odini sõdurid ehk "Soldiers Of Odin Estonia"

Postitus Postitas Tegelane5 »

Manurhin kirjutas:
Walter2 kirjutas: Tänavatel peab olema seadusega tagatav kord. Odinistid vist seda ei taga?
Politsei kahjuks samuti mitte. Kaaskodaniku kaitseks aga võib igaüks välja astuda. Enne valimisi natuke mõtteainet - mis erakonna võimuloleku ajal politsei, piirivalve ja Päästeameti võimekus ära lõhuti?
Nii on, + kui mõtlema hakata siis olukord kus paarkümmend alaealist kaaki põhjustavad PR ürituse, mida väisab ka siseminister, siis see ei ole normaalne.
[i]“It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it.” [/i]
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Liikumine Odini sõdurid ehk "Soldiers Of Odin Estonia"

Postitus Postitas Troll »

Hoidku jumal selle eest, et nad tõesti mõne alaealiste pätibande laiali löövad! Siis on kogu meedia tagajalgel, et neonatsid käivad Tallinnas lapsi peksmas.
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Liikumine Odini sõdurid ehk "Soldiers Of Odin Estonia"

Postitus Postitas Runkel »

Manurhin kirjutas: Enne valimisi natuke mõtteainet - mis erakonna võimuloleku ajal politsei, piirivalve ja Päästeameti võimekus ära lõhuti?
Kui nii väita, et võimekus on ära lõhutud, siis saab vaid ühe, võimekust taastava erakonna poolt hääletada.
Troll kirjutas:Hoidku jumal selle eest, et nad tõesti mõne alaealiste pätibande laiali löövad! Siis on kogu meedia tagajalgel, et neonatsid käivad Tallinnas lapsi peksmas.
Üks gäng teise vastu ei loo turvalisust, vaid vähendab seda.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], EiTahaÖelda ja 12 külalist