Tänapäevased gaasimaskid / respiraatorid / kaitsemaskid

Kõik mis puutub ülejäänud militaarvarustusse...
Vasta
Athunik
Uudistaja
Postitusi: 4
Liitunud: 11 Sept, 2018 13:17
Kontakt:

Re: EKV gaasimaskid

Postitus Postitas Athunik »

Teoreetiliselt võiks igal sõduril olla uus filter, tõesti. Aga reaalsus on see, et sa saad mingi vana roostes filtri, mis poolenisti hallitab ja ei tasu mainimata jätta ka seda, et me võisime selle kraami küll 90' kandis saada. Aga filtrid ise on kuskil 60' või 70' aastate kraam, mille sees on paar kihti ka asbesti (mis väidetavalt on mürgine)
See eest näiteks praegu vanad Soome armees kasutatavad M61 gaasimaskid sisaldavad asbesti asemel kroomiumi. Ei ole ka neil täiesti uued filtrid, aga tegu siiski parima M9 gaasimaski koopiaga ja erinevalt GP5'st on sellel rihmad, millega maski peas pingutada.

Igatahes, isegi kui me saame üks kord kõik uued maskid, siis vana vandi filtriga sa nii või naa midagi. Vandi maskid kasutavad GOST vinti ja tänapäeval on uutel gaasimaskidel STANAG vint hoopis.

Mida ma loodan on see, et reaalses sõja olukorras antakse sõduritele siiski uued kasutamata filtrid. Ise kandsin Rootsi gaasimaski gaasikambris, ei anna väga võrrelda enda PMK-1 maskiga, millel on täiesti uus aktiivsöe filter. Tuli see pisargaas päris korralikult läbi ja ärritas nina, aga õnneks silmi vesiseks ei tõmmanud.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: EKV gaasimaskid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

No selliseid gaasimaske pole mitte mingit mõtet omada millel "tugev pisargaasi maitse tuleb läbi, õnneks silmi vesiseks ei võta", sest kui seda vaja läheb, võib selleks aineks olla nt VX või Novitsok, mis on tappev täiesti tajumatutes kogustes, mitte pisargaas või suitsugranaadi toss. :roll:

Taolist rämpsu, mis isegi pisargaasi läbi laseb, pole mingit mõtet laos hoida ja sellega arvestada.

GP-5 iseenesest on tsiviilgaasimask ja selle taktikalise kasutuse laeks on mõeldud tsiviilkaitse päästeüksused.
Võibolla jagati seda ka kuskil vägedele, aga venelastel olid juba tollal olemas märksa paremad militaarsed maskid.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Athunik
Uudistaja
Postitusi: 4
Liitunud: 11 Sept, 2018 13:17
Kontakt:

Re: EKV gaasimaskid

Postitus Postitas Athunik »

Paraku sellised need meie gaasimaskid juba on. Meil gaasikambris vist pooled jooksid välja, sest pisargaas tuli läbi filtri sisse. Ise üritasin rahulikuks jääda ja mitte nii suuri hingetõmbeid teha. :lol:

Üldiselt pole mina varem näinud, et isegi sõduritele GP-5 jagades oleks gaasimask ja filter eraldi. Seisavad kuskil laos nõnda, et filter on aastaringselt külge keeratud ja pääseb sinna niiskus ning kõik mustus ligi. Pärast nagunii ongi see, et tõmbad pähe, siis kõik aktiivsüsi seal sees on ära vettind ning ei oma mingit kaitset.
Filtritega on siiski see, et sa ei saa lasta oma 10 aastat ringi sama vana filtriga. Vahetaks siis kõigest filtreid, aga näiteks enamus riikides ei vahetata vaid filtreid, vaid isegi maske juba iga 10 aasta tagant.

Endale kunagi Ukrainast samuse PMK-1 tellisin, siis tegu oli täiesti tutt-uue komplektiga. Filtril oli mõlemal pool kas kork ja ventiil või lihtsalt kork, ning väga effektiivselt kaitses pisargaasi vastu. Samuti olen proovinud Hiinas toodetud filtrit, mida on võimalik kasutajal ise näiteks aktiivsöega täita ja ka see on parem variant kui see EKV's jagatud kräpp.

Aga üldiselt ma kahtlen, kas üldse aktiivsüsi aitaks tänapäeva keemiarelvade vastu. Rääkides näiteks teie mainitud VX tüüpi keemiarelvast, siis see tapab juba nahaga kokkupuutes inimese sekundite jooksul (kogus pidi nii väike olema, et puudutad nõela peaga ja inimene on läinud).

Kui kasutatakse kloori su vastu, siis selle filtreerib aktiivsüsi ilusti välja ja nahaga kontakt ei tee eriti midagi.
Kunagi lugesin mingeid vanu sõdurite memuaare ja räägiti, et kloori nägi isegi silmaga su poole tulemas. Väidetavalt kloor pidavat olema kollakat-rohekat tooni, aga vot seda ma ei tea kas VX'i üldse näeb ja kui näed, siis kas sa suudad kiiresti omal vihmamantli, vihmapüksid selga tõmmata ja McGyveri teibiga randmed ning sääred kinni tõmmata. Tõenäoliselt ei jõua keegi antud situatsioonis väga reageerida.

Keemiarelvad on ajapikku suht jõhkrateks arenenud. Kunagi esimesed gaasimaskid olid ka ju sellised, et oli tegu ainult mingite kartulikottidega peas, mis immutati kemikaalidega ära ja kaitsesid ainult teatud keemiarelva vastu. Muidugi hea lahendus oli selle vastu see, et tehti relvi, mis sisaldasid nii üht-koma-teist. Seni on minu arusaama järgi kõikides armeedes üle maailma kasutuses kõige tavalisemad aktiivsöe filtrid, vähemalt treeningutes. Ma pole veel näinud, et keegi kasutaks näiteks A2B2E2 filtrit, mis püüaks Sariini ja kõik säärase jubeduse kinni.

Igatahes seepärast ma loodangi, et kui mingi sõjaolukord tuleb, siis meile antakse ikka korralik kraam. Mitte ei anta vana kräppi, mille filtrid on juba realiseerimis aja ammugi ületanud.
Kui nii, siis tuleb teha selle maskiga sama nagu mu vanaisad, kohe kui kätte said, siis maskid lendasid esimesse ettejuhtuvasse põõsasse. Pole mõtet prügi kaasas vedada, mis ainult kotis ruumi võtab ja asjata kaalu juurde annab.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: EKV gaasimaskid

Postitus Postitas Leo »

M61 ei ole Soomes ette sattunud mujal kui mahakantud militaarkola müügipunktides, sest need kanti põhimõtteliselt maha eelmise sajandi lõpuks, kui M95 oli piisavalt toodetud. Samas ei saa välistada, et kusagil teisejärgulises üksuses on need veel olemas. Maske vahetatakse regulaarselt sellepärast, et nii filter kui maski enda kumm vananeb ja kui vana ja rabeda maski pähe tõmmates ribadeks tõmbad, siis on paha lugu. Filtreid peaks komplektis vähemalt 2 olema, sest kui ühte kasutad, siis peale seda ei paki seda uuesti ära vaid viskad ära ja kasutad järgmisel korral uut filtrit. Seda juttu, et ehk sõja ajal antakse paremad maskid, ma väga tõsiselt ei võtaks, sest maski kasutamiseks peab selle kasutamine olema nii käe sisse drillitud, et häda korral saad sekunditega pähe, kui on erinev mudel, mis teistmoodi pähe aetakse, siis kes seda mobiliseeritutele drillide jõuab, kui madin juba toimub või kohe-kohe käima läheb? Gaasikaitse ei ole Euroopas eriti prioriteetsed, sest suuremad sõjaväljal gaasitamise juhtumid olid I ilmasõjas. Sellepärast ongi suhtumine selline suvaline, kunagi oli juttu, et EV hankis 30 komplekti ühekordseid ABK-kaitsekostüüme, need olid paljudele uus asi, said inimesed vähemalt näha, milline see välja näeb. KLis näiteks ei mäleta, et oleks inimestele teine vihmaülikond ja kummisäärikud välja antud, et siis nende gaasikaitsekostüümiks tihendamist harjutada. Pole ilmselt vaja?
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: EKV gaasimaskid

Postitus Postitas Manurhin »

Mis filtritesse puutub, siis neid on isegi Vene maskidele olemas terve suur trobikond igasuguseid erinevaid, ei ole ainult see üks tavaline söefilter. Netis oli isegi mingi lehekülg selle kohta, aga praegu ei viitsi otsima hakata. Igatahes filtreid oli seal seinast seina, kaitseks kõige mõeldava ja mõeldamatu vastu. Muuhulgas isegi vingugaasi vastu, mille puhul harilik söefilter ei aita.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
OLAVI
Liige
Postitusi: 1635
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Respiraatori, filtri desinfitseerimine.

Postitus Postitas OLAVI »

Peaks olema päevakohane teema ja asuma eraldi teemas.

*)Igasugune ASI, mida saab näo ette panna, saab nimetada "maskiks", olenematta kas see on ühekordne või korduvkasutatav või ei kaitse üldse. (Kuna "kirurgimask" ei oma äärtes tihendust näoga ei saa seda "paeltega lappi" respiraatoriks nimetada.)

*)Kaitsevahendi kaitseklass ei sõltu mitte selle kujust või värvist, vaid AINULT filtreeriva elemendi tihedusest ja (maski) äärte tihedusest näoga (õhulekked ja nende sõltuvus näo kujust). Väliselt, silma järgi, kaitseklassi hinnata ei saa, saab vaid eeldada teades filtris kasutatud materjale.

*)"Iga filter" ei pruugi kõikide hingamist kahjustavate ainete eest kaitsta. Näiteks mürgise gaasi(auru) kaitseks loodud gaasimaski söefilter ei pruugi pakkuda kaitset viiruste (peentolmu) eest.

*)Igasugused kahjulikus keskkonnas töötamiseks mõeldud "universaalseid korduvkasutatavaid hingamiskaitsevahendeid" saab kasutada erineva toimega filtritega, kas eraldi (gaas, tolm, viirus) ühekaupa või filtreid omavahel kombineerides kasutades filtreid järjestiku, üksteise peal.

*)Igat hingamiskaitse vahendit saab kasutada nii ühekordselt kui korduvalt, kui see pärast puhastust on suuteline täitma oma algset otstarvet. Puhastamise otstarbekus ja efektiivsus sõltub nii maskifiltri materjalist kui ka puhastamise viisist ja majanduslikust otstarbekusest. (Näiteks arstil "kirurgimaski" taaskasutus ei tasu ära, sest arsti töötunni hinna (elude) suhe maski hinda on väga suur aga penskaril poes käimiseks (kord nädalas, a 1tund) tasub taaskasutus ära (maski saadavus).)


Selline tekst siis hingamiskaitseid tootva firma lehelt, nende poolt toodetava pandeemia komplekti kohta: https://www.srsafety.com/support/articles/corona

On leitud, et sukeldamine 70% isopropüülalkoholi või 60% etüülalkoholi / etanooli lahusesse viirust tõhusalt hävitab. P3-mehaaniliste filtritega elastsed respiraatorid pakuvad suuremat efektiivsust ja neid saab uuesti kasutada. Ülalkirjeldatud Sundströmi seadmeid on põhjalikult katsetatud ilma kahjulike mõjudeta. Tegelikult pärast seda, kui ekvivalentne segu oli kastetud 18 kuu jooksul 70% isopropüülalkoholi või 60% etüülalkoholi / etanooli lahusesse 5 minutit 4 korda päevas, ei mõjutanud ülaltoodud seadmed toimimist ega tõhusust, välja arvatud trükivärvi tuhmumine. filtri sildilt.

Eemaldage eelfiltri hoidja koos eelfiltriga tahkete osakeste filtrist.
Eemaldage tahkete osakeste filter maskilt või filtriadapterilt.
Asetage mask, tahkete osakeste filter, eelfilter, eelfiltrihoidja ja filtriadapter (kui seda kasutatakse) 70% isopropüülalkoholi või 60% etüülalkoholi / etanooli lahusesse.
Osad peavad olema vähemalt viieks minutiks täielikult etanoolis kastetud.
Tõstke osad välja (kandke kaitsekindaid). Raputage etanool välja.
Enne järgmist kasutamist laske osadel vähemalt üks tund kuivada.
Ventilaatoriseadet SR 500 / SR 700 ja peakomplekte saab pihustada ja puhastada 70% isopropüülalkoholi või 60% etüülalkoholi / etanooli lahusega.

Seda desinfitseerimisprotseduuri saab teha nii sageli kui vaja.

Vahetage eelfiltrit SR 221 vähemalt iga 7 päeva tagant.
Vahetage osakeste filtrit SR 510 18 kuu möödudes või varem, kui on probleeme füüsiliste kahjustuste, hügieeni (pinnas / mustus) või suurenenud hingamistakistusega.

https://www.srsafety.com/pub/media/wysi ... Flu_CE.pdf

Huvitav, et kuidas teiste tootjate filtrimaterjalid piirituses käituvad?
Viimati muutis OLAVI, 07 Apr, 2020 8:04, muudetud 1 kord kokku.
Ainuke asi, mis jagades paljuneb on teadmised.
Sektor gazovoi ataki
Liige
Postitusi: 989
Liitunud: 27 Dets, 2012 10:02
Kontakt:

Re: Respiraatori, filtri desinfitseerimine.

Postitus Postitas Sektor gazovoi ataki »

Arvan, et samamoodi peaks saama kõigi firmade filtreid puhastada. Enamasti piiritus ei lahusta midagi olulist üles. Väga hea õpetus. Tuleb leida mingi sobiva suurusega anum ja filter selles piiritusse sukeldada, hiljem piiritus kuhugile purki tagasi valada ja kork peale keerata. Tehnilist piiritust parem mitte kasutada, kuna sisaldab lisandeid.
Drax
Liige
Postitusi: 1108
Liitunud: 22 Mai, 2009 13:42
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Respiraatori, filtri desinfitseerimine.

Postitus Postitas Drax »

Kui siia peaks tekkima ka DIY-stiilis õpetusi marlimaski vms valmistamiseks, siis võiks mõned sellised koostada ka torusalli põhjal. See on paljudel foorumlastel sahtlist võtta. Tunduks kuidagi mugav torusall ninale tõmmata ja selle all mingeid "kihte" vastavalt südametunnistusele vahetada.
OLAVI
Liige
Postitusi: 1635
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Respiraatori, filtri desinfitseerimine.

Postitus Postitas OLAVI »

Teema erinevate filtermaterjalida kasutamise kohta:
https://smartairfilters.com/en/blog/bes ... ask-virus/

Ehitusmaterjalide poodides on saada erinevaid tööstuslike tolmuimejate filtrikotte, need on küllalt suured et nendest filtreid teha.
Ja mitmed neist vastavad ka meditsiiniruumide koristamise filtreerimisastmele.
Ainuke asi, mis jagades paljuneb on teadmised.
OLAVI
Liige
Postitusi: 1635
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Respiraatori, filtri desinfitseerimine.

Postitus Postitas OLAVI »

Drax kirjutas:Kui siia peaks tekkima ka DIY-stiilis õpetusi marlimaski vms valmistamiseks, siis võiks mõned sellised koostada ka torusalli põhjal. See on paljudel foorumlastel sahtlist võtta. Tunduks kuidagi mugav torusall ninale tõmmata ja selle all mingeid "kihte" vastavalt südametunnistusele vahetada.
Kaasaegsed riidematerjalid ei pruugi triikimisel tekkivat kuuma või erinevaid keemilisi vedelike kannatada.
(Näiteks sokid kaotavad oma venivad omadused pesukuivatusmasinas +60C juures.)
Ainuke asi, mis jagades paljuneb on teadmised.
OLAVI
Liige
Postitusi: 1635
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Respiraatori, filtri desinfitseerimine.

Postitus Postitas OLAVI »

Ise kasutan sellist maski:
https://www.3m.com.ee/3M/et_EE/company- ... 499&rt=rud

Sellise filtrikorpuse komplektiga:
https://www.3m.com.ee/3M/et_EE/company- ... 499&rt=rud

https://www.3m.com.ee/3M/et_EE/company- ... 499&rt=rud

Ja selliste filtritega:
P3 - https://www.3m.com.ee/3M/et_EE/company- ... 748&rt=rud
P2 - https://www.3m.com.ee/3M/et_EE/company- ... 744&rt=rud

Sellisesse filtrihoidjasse on mu aravates kõige lihtsam, sobivast materjalist, tasapinnalisi filtreid ise lõigata.

(Selliseid komplekte on veel kohalikus kaubanduses saadaval, aga otsima peab.)
Ainuke asi, mis jagades paljuneb on teadmised.
Sektor gazovoi ataki
Liige
Postitusi: 989
Liitunud: 27 Dets, 2012 10:02
Kontakt:

Re: Respiraatori, filtri desinfitseerimine.

Postitus Postitas Sektor gazovoi ataki »

Kasutan sellist, sama mis sinul, aga voldikfiltrid. Kogu see komplekt on väga kallis, juba filtrid 13 eur. Siin pildil siis Saaremaa naised sellise komplektiga. Pole veel testinud, hoian raskemateks aegadeks.

https://i1.wp.com/lounaeestlane.ee/wp-c ... C336&ssl=1
OLAVI
Liige
Postitusi: 1635
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Respiraatori, filtri desinfitseerimine.

Postitus Postitas OLAVI »

Akf TUX põhjaliku uurimistöö panin ka siia teemasse, muidu kaob info sisse ära.

Kuna asi on huvitav ja ametlikust meediast on mulle vähe, siis olen otsinud omal käel väheke lisamaterjali, mida tahan teiega jagada. Järsku on huvitav ja kasulik! Enamik viidatud publikatsioone on vabalt kõigile kättesaadavad.

Koroonaviirusest endast veidi

Stability and inactivation of SARS coronavirus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15118911
Tsiteeri:
While direct person-to-person transmission via respiratory droplets accounted for most cases, other modes have not been ruled out. Faecal shedding is common and prolonged and has caused an outbreak in Hong Kong. We studied the stability of SARS-CoV under different conditions, both in suspension and dried on surfaces, in comparison with other human-pathogenic viruses, including human coronavirus HCoV-229E. In suspension, HCoV-229E gradually lost its infectivity completely while SARS-CoV retained its infectivity for up to 9 days; in the dried state, survival times were 24 h versus 6 days. Thermal inactivation at 56 degrees C was highly effective in the absence of protein, reducing the virus titre to below detectability; however, the addition of 20% protein exerted a protective effect resulting in residual infectivity. If protein-containing solutions are to be inactivated, heat treatment at 60 degrees C for at least 30 min must be used.


Inactivation of SARS coronavirus by means of povidone-iodine, physical conditions, and chemical reagents.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15631008
Tsiteeri:
The efficacy of several povidone-iodine (PVP-I) products, a number of other chemical agents, and various physical conditions were evaluated for their ability to inactivate the severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS-CoV). Treatment of SARS-CoV with PVP-I products for 2 min reduced the virus infectivity from 1.17 x 10(6) TCID50/ml to below the detectable level. The efficacy of 70% ethanol was equivalent to that of PVP-I products. Fixation of SARS-CoV-infected Vero E6 cells with a fixative including formalin, glutaraldehyde, methanol, and acetone for 5 min or longer eliminated all infectivity. Heating the virus at 56 degrees C for 5 min dramatically reduced the infectivity of the virus from 2.6 x 10(7) to 40 TCID50/ml, whereas heating the virus for 60 min or longer eliminated all infectivity. Irradiation with ultraviolet light at 134 microW/cm2 for 15 min reduced the infectivity from 3.8 x 10(7) to 180 TCID50/ml; however, prolonged irradiation (60 min) failed to eliminate the remaining virus, leaving 18.8 TCID50/ml.


Human Coronaviruses: Insights into Environmental Resistance and Its Influence on the Development of New Antiseptic Strategies
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23202515

Siin on 25 lehekülge väga selgeid juhendeid selle kohta, mis aitab seda viirust hävitada ja mis mitte!
Tsiteeri:
Thus, at 20 °C, aerosolized HCoV 229E was found to better survive at 50% relative humidity than at 30%. Indeed, nearly 20% of the original infectious virus was still detectable after six days. High relative humidity seemed less favorable to the virus, unless the temperature came down to 6 °C. At this temperature, the survival of the HCoV 229E was significantly enhanced whatever the rate of relative humidity. This enhanced survival rate at high relative humidity and low temperature may explain the winter propagation of coronaviruses.
Moreover, the HCoV 229E survival was significantly higher at 30% and 50% of relative humidity than those of the poliovirus in the same experimental conditions, which could be a striking result according to its nonenveloped nature [104].
Sensitivity of SARS-CoV to temperature has also been assayed. The exposure of the virus to a temperature of 56 °C over 30 min reduced virus titer under an undetectable level, except if SARS-CoV is associated with proteins, such as 20% fetal calf serum (FCS), which bring a protection for the virus. In this case, the temperature needs to reach 60 °C over 30 min to bring virus titer below the detection limit. This emphasizes the importance of organic material in which viruses could be embedded in the real conditions and could protect the virus, mostly from disinfection procedures. When the virus was placed at 4 °C, there was no loss of infectivity [105].
Another study confirms the viral stability at 4 °C, and also at 20 °C and 37 °C for at least 2 hrs, but SARS-CoV lost its infectivity after 90, 60 and 30 min exposure at 56 °C, 67 °C and 75 °C, respectively


Temperature-dependent innate defense against the common cold virus limits viral replication at warm temperature in mouse airway cells.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25561542
Tsiteeri:
Most isolates of human rhinovirus, the common cold virus, replicate more robustly at the cool temperatures found in the nasal cavity (33-35 °C) than at core body temperature (37 °C). To gain insight into the mechanism of temperature-dependent growth, we compared the transcriptional response of primary mouse airway epithelial cells infected with rhinovirus at 33 °C vs. 37 °C. Mouse airway cells infected with mouse-adapted rhinovirus 1B exhibited a striking enrichment in expression of antiviral defense response genes at 37 °C relative to 33 °C, which correlated with significantly higher expression levels of type I and type III IFN genes and IFN-stimulated genes (ISGs) at 37 °C. Temperature-dependent IFN induction in response to rhinovirus was dependent on the MAVS protein, a key signaling adaptor of the RIG-I-like receptors (RLRs). Stimulation of primary airway cells with the synthetic RLR ligand poly I:C led to greater IFN induction at 37 °C relative to 33 °C at early time points poststimulation and to a sustained increase in the induction of ISGs at 37 °C relative to 33 °C. Recombinant type I IFN also stimulated more robust induction of ISGs at 37 °C than at 33 °C. Genetic deficiency of MAVS or the type I IFN receptor in infected airway cells permitted higher levels of viral replication, particularly at 37 °C, and partially rescued the temperature-dependent growth phenotype. These findings demonstrate that in mouse airway cells, rhinovirus replicates preferentially at nasal cavity temperature due, in part, to a less efficient antiviral defense response of infected cells at cool temperature.


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14631830
Stability of SARS coronavirus in human specimens and environment and its sensitivity to heating and UV irradiation
Tsiteeri:
RESULTS:
The results showed that SARS coronavirus in the testing condition could survive in serum, 1:20 diluted sputum and feces for at least 96 h, whereas it could remain alive in urine for at least 72 h with a low level of infectivity. The survival abilities on the surfaces of eight different materials and in water were quite comparable, revealing reduction of infectivity after 72 to 96 h exposure. Viruses stayed stable at 4 degrees C, at room temperature (20 degrees C) and at 37 degrees C for at least 2 h without remarkable change in the infectious ability in cells, but were converted to be non-infectious after 90-, 60- and 30-min exposure at 56 degrees C, at 67 degrees C and at 75 degrees C, respectively. Irradiation of UV for 60 min on the virus in culture medium resulted in the destruction of viral infectivity at an undetectable level.


Ühesõnaga saab alkoholiga pritsides pindu töödelda, viirusele ei meeldi kõrgemad temperatuurid - umbes pool tundi 60 kraadi juures lagundab selle viiruse. Seega kui teil on kodus saun, siis kuumutage oma üleriideid, hingake kuuma auru ja nii saab desinfitseerida ka maske!! Kui tulete maskiga väljast, siis kuumutage seda 60-70 kraadi juures!

Enda kuumutamine on ka sellepärast hea mõte, sest viirus teeb esimesena pesa nina- ja põsekoobastesse, kuna need puutuvad välisõhuga kokku ja seal on temperatuur madalam, kui mujal kehas j viirus on ju temperatuuritundlik! Kuuma auru sissehingamine võiks seega takistada viiruse edasist levikut kehas.

Maskidest ka veidi...

Ühe Hiinas elava mehe hea blogi sellel teemal
http://www.myhealthbeijing.com/preventi ... f-depends/

Millise maskiga kaitsta gripiviiruse eest?
https://becky.ee/millise-maskiga-kaitst ... ruse-eest/

Viide Ravimiameti infomaterjalile pdf kujul
http://www.ravimiamet.ee/maskidpdf

What Are The Best Materials for Making DIY Masks?
https://smartairfilters.com/en/blog/bes ... imEB4FsiY0

Testing the Efficacy of Homemade Masks: Would They Protect in an Influenza Pandemic?
https://www.researchgate.net/publicatio ... a_Pandemic

Professional and Home-Made Face Masks Reduce Exposure to Respiratory Infections among the General Population
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2440799/

Beneficial cardiovascular effects of reducing exposure to particulate air pollution with a simple facemask
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2662779/

Kokkuvõtvalt: Päris häid maske saab ka kodusel teel valmistada, aga neid tuleb ka desinfitseerida. Siin artiklites on ka erinevate kodus kättesaadavate materjalide võrdlused.

Mida veel teha viirusega võitlemisesks? Üks võimalus on õhu ioniseerimine

Ionizing air affects influenza virus infectivity and prevents airborne-transmission
https://www.researchgate.net/publicatio ... ansmission
Tsiteeri:
By the use of a modified ionizer device we describe effective prevention of airborne transmitted influenza A (strain Panama 99) virus infection between animals and inactivation of virus (>97%). Active ionizer prevented 100% (4/4) of guinea pigs from infection. Moreover, the device effectively captured airborne transmitted calicivirus, rotavirus and influenza virus, with recovery rates up to 21% after 40 min in a 19 m(3) room. The ionizer generates negative ions, rendering airborne particles/aerosol droplets negatively charged and electrostatically attracts them to a positively charged collector plate. Trapped viruses are then identified by reverse transcription quantitative real-time PCR. The device enables unique possibilities for rapid and simple removal of virus from air and offers possibilities to simultaneously identify and prevent airborne transmission of viruses.


Effect of negative air ions on the potential for bacterial contamination of plastic medical equipment
https://bmcinfectdis.biomedcentral.com/ ... 2334-10-92
Tsiteeri:
The findings of the study suggest that the action of negative air ionizers significantly alters the electrostatic landscape of the clinical environment, and that this has the potential to cause any Acinetobacter-bearing particles in the air to be strongly repelled from some plastic surfaces and attracted to others. In so doing, this may prevent critical items of equipment from becoming contaminated with the bacterium.


Development of a Practical Method for Using Ozone Gas as a Virus Decontaminating Agent
https://www.tandfonline.com/doi/full/10 ... 0902747969
Tsiteeri:
Our objective was to develop a practical method of utilizing the known anti-viral properties of ozone in a mobile apparatus that could be used to decontaminate rooms in health care facilities, hotels and other buildings. Maximum anti-viral efficacy required a short period of high humidity (>90% relative humidity) after the attainment of peak ozone gas concentration (20–25 ppm). All 12 viruses tested, on different hard and porous surfaces, and in the presence of biological fluids, could be inactivated by at least 3 log10, in the laboratory and in simulated field trials. The ozone was subsequently removed by a built-in catalytic converter.

_________________
Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
Viimati muutis OLAVI, 22 Mär, 2020 10:15, muudetud 2 korda kokku.
Ainuke asi, mis jagades paljuneb on teadmised.
OLAVI
Liige
Postitusi: 1635
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Respiraatori, filtri desinfitseerimine.

Postitus Postitas OLAVI »

Sektor gazovoi ataki kirjutas:Kasutan sellist, sama mis sinul, aga voldikfiltrid. Kogu see komplekt on väga kallis, juba filtrid 13 eur. Siin pildil siis Saaremaa naised sellise komplektiga. Pole veel testinud, hoian raskemateks aegadeks.

https://i1.wp.com/lounaeestlane.ee/wp-c ... C336&ssl=1
"Voldikfiltrid" M3 P3 6035 on kerge vaevaga avatavad (Yutubis videod) ja peaks ka kannatama alkoholiga desot.
(Ise hoian neid karmimate aegade jaoks.)
Kui võrrelda hetke "nirumaskide" hindu, siis 13eur pole enam "kallis".
Ainuke asi, mis jagades paljuneb on teadmised.
GertS
Liige
Postitusi: 40
Liitunud: 03 Veebr, 2015 19:44
Kontakt:

Re: Respiraatori, filtri desinfitseerimine.

Postitus Postitas GertS »

Lugesin just 3M infolehte seal on 6035 filtri kohta nii kirjutatud:

Please
note that the filters must not be immersed in cleaning or any other
solutions and so should be removed from the mask before immersion.
The mask should be thoroughly rinsed and dried before refitting filters.


Mask millest jutt käib on 7500 seeria poolmask. Aga kuidas sellest filtri puhastuse asjast/vajadusest aru saada?

Ja filtri kestvuse kohta veel:

Q – For how long will a set of particulate filters last in use?
A – Filters should be changed when they become clogged with
particulate contaminant. The wearer can determine when this occurs as
it becomes harder to breathe through the filters.
The filters are designed to filter out particles in industrial conditions
and in concentrations much higher than is likely to be encountered in
a pandemic situation. It is therefore expected that one set of filters will
cover at least one pandemic wave, after which they should be replaced
for infection control reasons.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist