Uued käsirelvad EKV-le

Vasta
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas nimetu »

Kuid seda ei pea ma eriti võimalikuks, sest analoogseid relvi ostab nt USA oma tootjatelt ikka way odavamalt kui HK tehingutest näha saab.
Kusjuures vahe ei olegi nii suur. HK avaldas kogemata relva elutsükli kulu, mis 20 aasta peale tuli vist mingi 1400 eurot. USA ise ostab viimaste eelarve adnmete järgi M4-jasid ligikaudu 1200 dollari eest. 700 dollarit maksnud püssid on praeguseks möödanik. Mul kusagil oli see eelarve dokument salvestatud. Võin hiljem järgi vaadata kas seal M27/HK416 ka leidub. Igatahes, vahe ei ole nii suur kui võiks arvata.

EDIT: Viimaste uudiste järgi on M27 suudetud hankida 1300 dollari eest.
The contract, worth up to $29.4 million, was awarded to H&K in Ashburn, Virginia, to supply the service with as many as 15,000 M27 IARs and spare parts, according to an April 27 press release from Marine Corps Systems Command.

The Marines are paying $7.4 million for the first 5,650 IARs, at an average cost of $1,300 each. That's about $1,700 less than M27 price tag the Corps has paid in the past.
https://www.military.com/kitup/2018/04/ ... price.html
Viiskümmend
Liige
Postitusi: 2090
Liitunud: 04 Aug, 2010 12:33
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas Viiskümmend »

Nagu välja on reklaamitud ostetakse võtmed kätte terviklahendust ehk kõik pakkumised sisaldavad (lisaks erinevatele automaatidele) ka hulgaliselt kolmandate osapoolte kraami nagu: lasulugejaid, relvade kiipe ja intelligentset hoiusüsteemi, optikat, punatäppe ja teisi add-on sihtimisseadmeid, salvesid ja veel igasugu muid lisaseadmeid, vidinaid ja tarvikuid, mida need relvatootjad ju ise ei tee, kuid mis arvutatakse tõenäoliselt ikkagi relva hinna ja ka elutsüklimaksumuse sisse eeldan ma? Kuidas siit mingit objektiivset raua hinda välja destilleerida saab?
Leo
Liige
Postitusi: 3326
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas Leo »

A4 kirjutas:
Kapten Trumm kirjutas:Optikaga paranevad tulemused alati ja relvast sõltumata. Pole seda olemasolevatele ka keegi keelanud osta. Uute automaatide roll on siin pigem teisejärguline.
Eestis algatati kümmekond aastat tagasi ka AK4de moderniseerimise programm, kuid prototüüpidest kaugemale see ei jõudnud. Ühte olen isegi käes hoidnud.
Soome näitest. Seal on Soome enda toodetud RK62 kasutuses rahuaegse väljaõpperelvana kõikides üksustes ja „esimese kiirusklassi“ reservüksustes. Suur osa SA-struktuurist saab endale sõja korral Ida-Saksa ja Hiina kalassid, mida Soome enda erialakirjanduse kohaselt ei kasutata rahuaegses väljaõppes eelkõige põhjusel, et nende kvaliteet on võrreldes Soome enda toodanguga kehvapoolne ja väljaõppes kasutamine viiks väga ruttu amortiseerumiseni. Remonditakse ja moderniseeritakse vaid RK62-tesid, mis pole ületamatu probleem olukorras, kus seda saab teha aastate jooksul järk-järgult võrreldes meiega, kus nt kogu Galilide park on korraga kasutuses olnud ja saab korraga ka „otsa“. Samuti pole Soomes probleem anda reservväelastele sõja korral Hiina ja Ida-Saksa relvad, kuna süsteem ja padrun on praktiliselt identne RA väljaõpperelvadega.
See väide on vale. RK 62 ja RK 95 TP on jagatud allüksuste kaupa, kusjuures mingit suuremat eelistust ja loogikat siin ei ole mõtet otsida, mõlemad on paraleelselt nii ajateenijate kui kaadri kasutuses, samuti on välimissioonidel käidud mõlemaga. Kuna relvi on tehtud eri aastatel suurusjärgus 300 tuhat (pildil olev RK62 M tehti 1991.) ja nende peale on ka reserv välja õpetatud, siis mobilisatsiooni korral jagatakse ka need kätte kõikidele, kellele on ette nähtud. Kokkukäiva kabaga AKMe olen näinud soomusmasinate meeskondade enesekaitserelvadena, võibolla on ka kusagil mujal väikestviisi kasutusel, ei tea, mis riigi omad need olid. Hiina ja Ida-Saksa relvi osteti siis, kui neid kilohinnaga saadi, palju iga relva eest maksti, ei tea, väidetakse, et suurusjärgus alla saja € relva ja padrunisalvede eest. Selleks, et sõja korral täiendusrelv välja anda ja mõned salved lasta, on need head küll.

Jänkisid käsirelvanduse eeskujuks pidada ei ole õige, neil on see asi ikka väga konservatiivne. 1936. olid eesrindlikud ja varustasid kogu maaväe poolautomaatsete M1 Garandidega, mis M14 vahetas 1959.a välja, seegi põhimõtteliselt sama relvasüsteemi edasiarendus 7,62 NATO kaliibris ja 20-lasulise salvega, mida saab vajadusel lukuraami kaudu 5 lasulise padrunipidemega laadida. Vietnamis siis märgati, et võssis põrkamiseks on püss liiga suur ja raske ning kriitiline on väike ja kerge laskemoon ning valanguga laskmise võimalus ja kerge relv. M16A1 laskmine on lihtsalt mõnus võrreldes AKMi ja isegi Galiliga, sest kaba on rauaga samal joonel ja tagasilöök on väga väike ning relv kerge. Puhastamine on muidugi raskem, suuremal laskmisel on lukuraam seest tahma täis. Tahmav rohi ja vähene puhastamine olid ka M16 alguse tõrgete peamine põhjus. M4 läks asi lappama, laskemoon oli mõeldud 20-tollise pikkusega rauale ja kärbitud rauaga kukkus algkiirus halvimal juhul selleni, et kuul ei hakanudki liha tabades pöörlema ega purunenud, vaid lendas joonelt läbi, sest nii SS109 kui eriti M855 kuulid olid disainitud läbima külma sõja aegseid killuveste ja teraskiivreid. Sellest tulid ka mõtted 6,5-6,8 kuulidega uue laskemoona jaoks, mis ideedest kaugemale ei jõudnudki, v.a. 300 Blackout vähesel määral eriüksustes. Kõikide nende muutuste puhul oli kriitiline, et M16 või M4 alumine osa jääks samaks, et ei peaks hakkama kasutajaid uuesti koolitama. Täna on siis teemaks, et igasse jakku on vaja 7,62 täpsusrelva AP moonaga, et oleks mingigi teoreetiline võimalus üle 200 m kaugusele vastase kuulivesti läbistada. Selles valguses EKJ soov olemasolevad 7,62 automaadid hernepüsside vastu vahetada tundub eriti jabur

G3 muideks ma lasta ei armasta, sest relval on sisuliselt kahekordne tagasilöök, kõigepealt hüppab tagasi ja siis edasi, kui vedru luku kinni lööb. Muide, jänkistanis peetakse G3 ja kloone väga töökindlateks justnimelt selle jõulise ümberlaadimise liigutuse tõttu. Mõne aasta eest väideti, et EKJ valduses on suurusjärgus 100 tuhat käsitulirelva, mis on ilmselt õigus, ametlikult on öeldud, et Galil osteti 12000 ja M14 saadi 40000, lisaks AK4 Rootsist ja AG3 Norrast, mingi väike kogus saadi ka M16A1, nii et suurusjärk on õige. Korraga on kasutusel 3000 ajateenijatel ja 5000 KLis, enamik kaadrit on ju Galili peal ja keskmisest relvast tehakse 300-500 lasku aastas. Relva resurss peaks olema vähemalt 10000 lasku ehk 20 järjestikku aastakäiku, kusjuures ajateenijate vahetudes konserveeritakse relvad mõneks aastaks kuni kuuma reservi lõppemiseni. See, et Galilid on kulunud, on täiesti loomulik, kuid AK4 ja eriti AG3 peaks olema reipalt pool resurssi järgi, relvad osteti ju vähekasutatuna? Võrdluselks foto, kuidas viikingid oma AG3 pimpisid enne HK 417 hanget. Kokkukäiva kaba miinus on tõesti selles, et sellel on ainult kinni ja lahti asendid, kuid põhimõtteliselt saaks soomlaste näiteks sajakaga kõikidele EKJ G3 kloonidele astmeliselt kokkukäivad kabad panna, sest alla 175 cm pikal võitlejal on tõesti talvevormis ja kaitsevestiga normaalset laskeasendit keeruline leida. Kui põhimure oleks lasketäpsus ja kuulide läbistavus Ratniku vastu, siis ostetaks hulgi kokku kabasid ja ACOG vms sihikuid ning AP moona kaliibris 7,62 NATO. Kuna vastasel on meeletu ülekaal soomuses ja kaudtules, siis on kriitiline omada relvi, millega oleks võimalus venelaste automaatide laskeulatusest väljaspoolt lasud ära teha.

Jalaväelase automaadi pimpimise tase näitab ka seda, kui oluline see relv on. Lääneriigid oma põhiliselt rahuvalvemissioonidel tiksuvate kaadrisõduritega eelistavad pimpida, sest olukorras, kus lastakse vähe võib iga lask olla kriitiline, sest kõrvalised isikud ei tohi kannatada saada. Soomlastel on automaat jalaväelase lähikaitserelv ja põhitöö tehakse ära raskerelvadega ning kui tulistatakse, siis lastakse palju ja enam-vähem vastase suunas. Ega see keskmise reservväelase laskeoskus eriti kiita ei ole, kuid nendele kaugustele, mis reaalselt lastakse, kärab kah!
Manused
Norwegian_AG-3.jpg
7,62_RK_62M_Kokonaisturvallisuus_2015_01.JPG
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5564
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas toomas tyrk »

Leo kirjutas:Jänkisid käsirelvanduse eeskujuks pidada ei ole õige, neil on see asi ikka väga konservatiivne. 1936. olid eesrindlikud ja varustasid kogu maaväe poolautomaatsete M1 Garandidega,
Eee, natu optimistic
Production difficulties delayed deliveries to the army until September 1937. Machine production began at Springfield Armory that month at a rate of ten rifles per day,[16] and reached an output of 100 per day within two years.
Reaalsus oli see, et M1 oli standard rifle @1944.
A4
Liige
Postitusi: 1833
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas A4 »

Leo kirjutas: Kuna relvi on tehtud eri aastatel suurusjärgus 300 tuhat (pildil olev RK62 M tehti 1991.) ja nende peale on ka reserv välja õpetatud, siis mobilisatsiooni korral jagatakse ka need kätte kõikidele, kellele on ette nähtud.
Kui nii, siis olen eksinud, tunnistan oma viga. Mul oli arusaamine (soomlaste enda tekstide põhjalt), et Soome enda toodetud automaate on neil tunduvalt vähem kui oleks vaja soomlaste tänase 230 või 280 000-mehelise SA-armee relvastamiseks. Kui on relvi 300 000, siis probleemi pole. 1990. aastate automaadi-ostud on loogilised selles valguses, et tollal oli SA-väe suuruseks (vähemalt paberil) plaanitud u 500 000.
Leo kirjutas: Jalaväelase automaadi pimpimise tase näitab ka seda, kui oluline see relv on. Lääneriigid oma põhiliselt rahuvalvemissioonidel tiksuvate kaadrisõduritega eelistavad pimpida, sest olukorras, kus lastakse vähe võib iga lask olla kriitiline, sest kõrvalised isikud ei tohi kannatada saada. Soomlastel on automaat jalaväelase lähikaitserelv ja põhitöö tehakse ära raskerelvadega ning kui tulistatakse, siis lastakse palju ja enam-vähem vastase suunas. Ega see keskmise reservväelase laskeoskus eriti kiita ei ole, kuid nendele kaugustele, mis reaalselt lastakse, kärab kah!
Soomlastel siiski on plaanid ka ajateenijatele ja reservväelastele ettenähtud automaate massiliselt uute kinnitusrelsside, reguleeritavate kabade ja punatäppidega pimpida. Ei ole plaanitud vaid missiooniüksuste luksuseks - http://www.reservilainen.fi/uutiset/rk_ ... 20-luvulle

Jah, samas artiklis ka viide, et RK62-tesid on tõepoolest ’sadu tuhandeid’.
Leo
Liige
Postitusi: 3326
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas Leo »

M1 tootmine läks jah alguses üle kivide ja kändude, alles siis, kui Euroopas roomikud maha pandi, oli neid piisavalt. Soomlaste olukorrast on tõesti raske sotti saada, sest Hiina ja Saksa DV ostude ajal oli kodumaiseid automaate pooltele, II liin ja tagala võis vabalt olla nende relvadega, mis Jätkusõjast kätte jäid. Siis ei suudetud ette näha tulevaid vähendamisi ja majanduskriise. RK 62M on ikka massidele mõeldud, palju neid igal aastal kokku pannakse, ei tea täpselt, kuid plaan on suurusjärgus 20-25000 komplekti aastas, et siis oleks ajateenijad uue pimbitud püssi peal ja reservist ka teravamad üksused ning 10 aastaga on ring peal. Samas ma olen päris kindel, et kõikidele neid pimbitud relvi ei jagu, ilmselt tagalateenistus saab ilma hakkama.
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas hillart »

Ehk selgitavad meie isamaalastest sõjalised eksperdid ka tavainimestele pisut innovaatilist eesti keele sõjandusterminoloogiat, et mida tähendab sõna "pimpima". Üritasin seda ÕS-st ja muudest vastavatest allikmaterjalidest leida, kuid asjata. :cry:

P.S.
Kaudselt saan selle sõna tähendusest küll konteksti arvestades aru, kuid ... ikkagi?
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Võibolla mäletan valesti, aga minu mälu järgi siiski jõuti prototüüpidest kaugemale ja hangiti mingi kogus punatäppsihikuid, suurendusi, kinnitussiine harkjala, lambi jms jaoks ka AK4-dele, mis läksid peamiselt parematele Kaitseliidu üksustele. Aga põhiline häda on selles, et kõik need paremad sihtimisseadmed jms ei lahenda AK-4 kaalu ja gabariitidega seotud probleemi, vaid vastupidi, võimendavad seda. Rääkimata tarbetult võimsast ja raskest padrunist.
Kuidas asetub 5,56 automaatide ostmine konteksti, kus vastane võtab massiliselt kasutusele kehasoomust, mille peale hakkab ainult 7,62 AP? :scratch: On võitlejate laskeoskus piisaval tasemel, et tabada vastast 150 pealt õlga, allapoole vööd, ühesõnaga väljaspool rinnaesise plaadi kaitstavat piirkonda? :dont_know:

G3 ongi sitavõitu ehitusega relv ja selleks ta jääbki - tavaline saksa over-engineering. Mina asendaks selle 7,62 Galiliga või HK417ga iga kell.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Mudakoon
Liige
Postitusi: 1018
Liitunud: 19 Mai, 2015 13:01
Asukoht: "Põhi ja lõuna"
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas Mudakoon »

Kapten Trumm kirjutas: Kuidas asetub 5,56 automaatide ostmine konteksti, kus vastane võtab massiliselt kasutusele kehasoomust, mille peale hakkab ainult 7,62 AP? :scratch: On võitlejate laskeoskus piisaval tasemel, et tabada vastast 150 pealt õlga, allapoole vööd, ühesõnaga väljaspool rinnaesise plaadi kaitstavat piirkonda? :dont_know:
.
Kas võib olla , et austet Kaitseliidu jao või rühmapealikul puudub teadmisvajadus , sellest lähtuvalt ka kõikvõimalikud load , et sellistele küsimustele vastuseid oodata? :)
See kes peale korralikku kaklust veel rusikatega vehib ,on tõenäoliselt võitja.....
stg44
Liige
Postitusi: 152
Liitunud: 19 Sept, 2005 15:17
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas stg44 »

Hange on kindlasti huvitav, aga käsirelvade tähtsus üldises kaitses ja rünnakus suhteliselt väike. Kaugtuli ja alates 70mm on mōjus.
"Automaat oli meil enesekaitseks" kommenteerisid erinevate sōdade veteranid ;)
Aga kindlasti tehakse hea diil seekord, uute ülemustega eesotsas.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mudakoon kirjutas:Kas võib olla , et austet Kaitseliidu jao või rühmapealikul puudub teadmisvajadus , sellest lähtuvalt ka kõikvõimalikud load , et sellistele küsimustele vastuseid oodata? :)
Kui sa ehk märkasid, siis küsimus oligi retooriline, vastust tean ma isegi - mitte netitarkuse, vaid ikka ise nähtu põhjal.
Küsimuse aja ajendas liialdus "tarbetult võimas ja raske padrun".
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
sang
Liige
Postitusi: 117
Liitunud: 14 Juul, 2015 14:06
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas sang »

5.56 vs 7.62 vaidlused on huvitavad, aga erinevatel tasanditel vaadatakse neid erineva pilguga. Antud juhul peame arvestama, et ei hangita relva üksikule sõdurile, vaid standardit kogu struktuurile.

Miks on sellise erisuse tegemine oluline?

1- mõju lahinguväljale. Ma ei suuda praegu leida viidet, aga just hiljuti lugesin kirjatükki, kus toodi välja viimaste suuremate konfliktide kogemus (Iraak, Afg, Ukr): lahinguvälja mõjutab kaudtuli, (improviseeritud) lõhkekehad/miinid, õhutuletoetus, snaiprid, raskerelvad, soomus ja nende manööver. Üksikvõiteljate käsitulirelvade mõju on marginaalne, pigem psühholoogiline ja enesekaitseline, mitte aga operatsiooni või manöövri otsustaja (jätame siinjuures kõrvale erandlikud üksikjuhtumid, vaadakem suurt pilti). Lootus, et Eestis hakatakse sõdima kuidagi teistmpoodi, et mingil põhjusel otsustab vastane meie peale saata eelkõige sirgetes rivides üle põllu või läbi võssi kõndivad jalaväelased, on alusetu.

2- mõju logistikale. Tagamise seisukohalt on oluline, et oleks kasutusel võimalikult standardne toode, mis oleks vastupidav, vajaks võimalikult vähest kõrgema taseme hooldust, võimalikult vähest juurdevedu. Need logistikute arvutused lähevad päris kaugele. Keegi näiteks olevat välja arvutanud, et kui 1JVB läheks 100% üle 7.62, siis oleks tagalasse vaja moonaveoks juurde 20+ veoautot (pluss nende veokate juhid, kütus, hooldus jne jms). Ning CV90 ja Pasi ei suudaks edukalt, st muus kohas kompromisse tegemata mahutada ära piisavas koguses meeskonna varustust ja moona kogu meeskonnale. Rääkimata pika toru "mugavusest" sellistes sõidukites.

Toon ühe kõrvalnäite siia, illustreerimaks selliste valikute mõju. 70ndatel hakkas USA looma vastust BMPdele, mis lõppes Bradley'ga. See protsess kestis aastaid, kusjuures esimeste aastate põhivaidlused strateegilisel tasandil käisid tasandil: kui suur on jalaväejagu, mis kaliibriga automaate nad kannavad, mis relvad neil veel on, milline saab olema jao taktika ja väljaõpe, millist isiklikku varustust tuleb neil kaasas kanda, mis on päevane kaal moonal, söögil, varustusel. jne jms. Alles siis, kui need vaidlused olid vaieldud, siis sai minna edasi traktori tootmise tehniliste detailidega. Ja tulemuseks oli platvorm, mis defineerib kõik muud maaväe standardid tänapäevani ja siit edasigi veel. Vot selline mõju on suures süsteemis platvormi valikul.

2.1- Liitlastega ühildumine on eri teema. Ma ei nimetaks EKVd just ekspeditsiooniarmeeks, kuid interoperabiilsus võiks olla. Nt NATO standardsalv, rääkimata moonast teeb elu lihtsamaks, pmst pole kahjuks ka võimalus omada sama tööpõhimõttega relva kui liitlastel jne. Kui palju maksis Helmandisse jõudnud üks pauk 7.62 vs 5.56? Ma täpseid numbreid ei tea, aga nii lõpphinnad kui hinnavahed eri kaliibrite vahel olid päris suured.

Seega, vanade käsitulirelvade vahetamine uute vastu ei suurenda oluliselt lahinguvõimet, kuid võib mõjutada operatsioonide tagamist. Sul on valida, kas:

(a) tekitada mingi ad hoc odav kombinatsioon süsteemidest ja kaliibritest
(b) ühe suurhankega lahendada see teema järgmiseks 20-25 aastaks

Tükk aega kangutati Eestis versiooni (a), kuni lõpuks oldi fakti ees: Galil on kulunud, AK4 kõike muud kui mugav, moodne ja lihtsalt moderniseeritav ehk on moraalselt vana. Nüüd minnakse variant (b) teed, standardiseerides kogu struktruuri jaoks relva ja moona, kergendades tassitavat koormat logistikutele ja üksikutele jalaväelastele (kaaluvahe ka Galiliga umbes -1kg), saadakse igasugu lisavarustusega kergesti ühenduv platvorm, mis on samaväärne või moodsam kui põhilistel liitlastel. Ja unustatakse see teema üheks inimpõlveks, sest vaevalt et meid ootab lähiajal ees käsitulirelvade revolutsioon, mis muudab kogu selle teema olemust.

Kui hangid tänase hetke maailma parima automaadi hinnaga X, kuid saad seda relva lubada vaid osale struktuurist, siis on sul lahenduseks ikkagi variant (a). Kuid praegu on eesmärgiks hankida lihtsalt väga hea uus relv hinnaga 0,3X kogu struktuurile, saavutamaks tulemust (b). Tuletan veelkord meelde, et käsitulirelva mõju lahinguväljale on marginaalne ning sul peab olema ikka megahea põhjus, miks maksta mõne mudeli eest mitu korda rohkem. Tuntum kaubamärk või uudsem tööpõhimõte ei ole piisavaks argumendiks.

Kokkuvõttes: me siin võime üksikvõitleja tasemel näppida tilka, et mis platvorm ja kaubamärk või tööpõhimõte kellelegi isiklikult rohkem mokka mööda on, palju jõudu selleks. Aga riigikaitse planeerijad peavad sellele teemale vaatama teiste argumentidega ja tihti ka julmalt otsekoheste exceli-tabelite kaudu, mis ulatuvad aastasse 2040.

Alguse juurde tagasi tulles: nii palju kui ma kuulnud olen, siis pärast seda kui oli langenud otsus, et uute käsirelvade hange tuleb, kaitsevägi eri tasanditel analüüsis 5.56 vs 7.62 teemat väga pikalt ja põhjalikult. Ma ei tea arutluste sisu ega täpseid argumente, kuid me kõik teame selle töö tulemit: 5.56 üksikvõitlejale + 7.62 täpsuspüss igasse jakku. Elame selle teadmisega edasi.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Sa natuke lihtsustad asju. 7,62 ei ole mingi täpsuslaskurite erivajadus, vaid 7,62x51 söövad täiskuulupildujad on nii meil kui ka liitlastel täiesti olemas. Ja jäävad need ka meile pikaks ajaks veel.
Näiteks USA merejalaväejaos, mis on üldiselt 5,56 põhine (sh ka jao täpsuslaskurid oma M27 IAR-ga), omavad ikkagi rühma (st 3 jao) peale ühte relvajagu, kus leidub kaks M240 (ehk Ksp-58) tüüpi täiskuulipildujat. Lisaks on paljudel soomusmasinatel pardarelvastuse hulgas samuti 7,62. Kuigi jah, kumb moon on lõputu vaidlus, argumente on mõlema variandi kasuks.

Mäletan omaaegseid vaidlusi "miks võeti Galil ära ja anti AK4 ront asemele" - ka siis oli kiva argument logistika lihtsustamine. Et vanasti pidime vedama kahte eri moona, nüüd (st peale AK4 tulekut), saame hakkama ühega.

Minu märkuse mõte oli, et olukorras, kus idanaaber kiirelt soomusvestistub ning enamik võitlejaid pole piisavalt täpsed, et saavutada tabamusi raskuskeskmest väljapool (nt õlga), asetub ka see "mõttetult võimas ja raske" padrun natuke teise konteksti. :wall:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3309
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas Dr.Sci »

Ma jään siinkohal Trummi leeri. Kui me eeldame et on reaalselt vaja võsas läbi lehestiku tuld anda või siis linnalahingus olla väärikas argument soomusvestis liikuva vastase jaoks, siis 7,62. 5,56 padruneid võib küll ~2x rohkem kaasas kanda aga kui neist kasu pole siis veel odavam ja kergem oleks sõdurile laiali jagada alumiiniumist toru ja pihlakaid või kuivatatud herneid. Muidugi, kui meie juhid on veendunud et reaalset konflikti idanaabriga ei tule, siis pole (neile) tõesti vahet relvade tulejõu osas, peaasi et kvantiteet kvaliteedi üles kaalub.

EDIT
Ma siin võhikuna pole viitsinud erineva laskemoona parameetreid pähe õppida aga WIKI
5,56 kuul massiga kuni 3,56-4,1 g, max energia 1889 J
7,62 (NATO) kuul massiga 10-11g, energia 3506 J - vahe peaaegu 2x
Ja jahiseadusest: Põdra, pruunkaru, punahirve, metssea ja hallhülge küttimisel vintraudse püssiga peab vintraua kaliiber olema vähemalt 6,5 millimeetrit ning padrunis kasutatava kuuli kaal vähemalt 9,0 grammi.
Viimati muutis Dr.Sci, 08 Okt, 2018 13:42, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kui natuke fantaseerida, siis tänapäeval on igast vähegi endast lugupidavast automaatrelvast olemas versioonid eri moonadele, sh ka 7,62x51-le.
Näiteks samast HK416-st on olemas asi nimega HK417, siis on väiksema padruniga relvast tiba raskem ja tiba pikem (4 kg all, pean silmas jalaväe, mitte TL versiooni), aga mitte mingi AK4 kolakas, mille kaal koos lisadega sinna 6 kg kanti tikub. Tõsi, põhivarustuses olevad salved on siis kas 20 või 25 pauku, mitte 30-35.

5,56 ja 7,62 moona vahe on eriti nähtav lahinglaskmistel trasseritega pimedas. Siis on silmaga näha, kui suvalises suunas need väiksed kuulid lendavad. Eriti kui puhub tuul või sihtmärgiala sisaldab puuoksi, põõsaid vms, millega kuulid kokku puutuvad.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 10 külalist