Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
metssiga
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 11 Nov, 2005 19:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas metssiga »

Fucs kirjutas:Pekki küll... see moodsa toidu teema on minul nii hell teema See on ikka uskumatu küll kuhumaani me äraarenenud oleme. Mõelda vaid....Veiseliha asemel on vorstis kanaliha
Kui see sind lohutab, siis sa ei ole ainus hellik, mina ka :D Aga ega asjad nii põhjalikult/lõplikult pekkis ka ei ole, nagu meile, hellikutele paista võib. See kanaliha case veiselihas oli selline, et pärdikud ei teinud massinatele sügavpuhastust pärast kanaliha ja enne veiseliha töötlemist. Kontrollid avastasid asja, sest neil on juba tänapäeval sellised aparaadid - aga see kanaliha kogus oli lihtsalt mikroskoopiline. Nõus, et sellist asja ei tohi olla, aga hea akf Fucs - ära sellest endale nüüd stressi ega maohaavu tekita, selleks oled sa liiga väärtuslik akf (kindlasti oma perele ja lähedastele ka :D ).
Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.
AMvA
Liige
Postitusi: 3529
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

metssiga kirjutas: Maximas ja Selveris on riiulid täis Läti sprotte (vähemalt siis olid, kui viimati poodides käisin; või on viimastel aegadel mingi muutus toimunud :shock: ).
Selver on mu kodupood ja mitte ühtegi Lätis toodetud sprotikonservi pole seal juba tükk aega olnud.
Võib-olla on kala selles, et sattusin googeldades sellele, et vahepeal keelati Läti sprotid VTA poolt kõrge bensopüreeni (suitsutamisel tekkiv ühend) taseme tõttu. Lätlased olid küll saanud EL-ilt eriloa oma sprottidele, kuna muidu ei olevat õige toode, aga ehk see tappis impordi Eestisse.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

metssiga kirjutas:ära sellest endale nüüd stressi ega maohaavu tekita
Ma juba rahunesin :D

Ja ma tarbin peamiselt ainult talude või selle väiketööstuse lihatooteid.
metssiga
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 11 Nov, 2005 19:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas metssiga »

Fucs kirjutas:
metssiga kirjutas:ära sellest endale nüüd stressi ega maohaavu tekita
Ma juba rahunesin :D Ja ma tarbin peamiselt ainult talude või selle väiketööstuse lihatooteid.
Lisaks Matsimokale julgen soovitada firmat Kolm Põrsast. Vist Lääne-Virus seakasvatus ja vorstitööstus, Tallinnas näiteks Balti Jaama turul esindatud (Rakveres lausa oma poega vist ka?). Nende viinerid on sama head kui Austrias Vienerwurstid, ausõna!
Ainult vähekese-tsipakese mitte nii head on firma Sigwar viinerid. Head isu, akf Fucs ja kõik teised head kaasfoorumlased!
Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.
metssiga
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 11 Nov, 2005 19:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas metssiga »

AMvA kirjutas:
metssiga kirjutas: Maximas ja Selveris on riiulid täis Läti sprotte (vähemalt siis olid, kui viimati poodides käisin; või on viimastel aegadel mingi muutus toimunud :shock: ).
Selver on mu kodupood ja mitte ühtegi Lätis toodetud sprotikonservi pole seal juba tükk aega olnud.
Võib-olla on kala selles, et sattusin googeldades sellele, et vahepeal keelati Läti sprotid VTA poolt kõrge bensopüreeni (suitsutamisel tekkiv ühend) taseme tõttu. Lätlased olid küll saanud EL-ilt eriloa oma sprottidele, kuna muidu ei olevat õige toode, aga ehk see tappis impordi Eestisse.
Lisaks sprottidele - aeg-ajalt, vist siis kui ei jõuta karpi kõike panna, müüakse Tallinnas Balti Jaama turu kalasaalis suitsukilu. Maitseasjad on muidugi erinevad, aga IMHO, värske suitsukilu on hoopis parem kui karbi sees sprott.
Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Mingi lausung kellegi toitlustusspetsialisti raamatust
"Odavates vorstides kasutatakse vähemväärtuslikku liha, mis võib koosneda kõõlustest, kõhretest, suurtest vere- ja lümfisoontest, verevalumitest, rasvkudedest, rupskitest, seakamarast, pekist, vahel ka kondiosakestest. Lisaks võivad sisaldada vorstid lõssipulbrirt, nisu- või sojajahu, kartulitärklist, sojakontsentraati või -isolaati, magusaineid, vett, säilitus- ja värvaineid ning, et massil maitset oleks, siis ka vürtse, soola ning maitsetugevdajaid ja lõhnaaineid."
8)


LASTELE

VALLA VIINER VALLATU

PÕLLU PEAL KOMBAINIGA,
LÕIKAS ONU NISU.
ET SAAKS HEA DISAINIGA,
PAKEND OMAL SISU.

NISU VEETI VESKISSE,
JAHVATATI JAHUKS.
KOOKI, SAIA, MESKISSE,
JAHU KÕIK EI MAHUKS.

SESTAP TORE TÄDIGI,
JAHU KEETIS, PRAADIS.
TEGI SELLEST VIINERI,
LIHAKOMBINAADIS.

https://www.youtube.com/watch?v=AWGiOY7t0Vg
smr
Liige
Postitusi: 868
Liitunud: 05 Sept, 2011 7:07
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas smr »

Pühapäeval sai kaitseliidu Tallinnas asuvas üksuses vähemalt 20 inimest kehakinnituseks pakutud pikkpoisist toidumürgituse. Kannatanuid võib olla rohkemgi.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/e ... d=84788843
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Postitusi: 5343
Liitunud: 27 Mai, 2005 22:55
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas kalleb »

See vist küll nisust polnud , pigem illuminaatide või sortside sepitsused
vanahalb
Liige
Postitusi: 2619
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

Kas Eesti kaitsejõududes toiduproovijaid üldse on? No sihuke pagunitega mees, kes julgel sammuş katla juurde läheb, kulbiga segab ja kopaga ammutab ning südant kõvaks tehes olluse alla neelab. Kui jala pealt või poole tunni jooksul ei kuku, võib söödikutele ette anda.
Punaarmees nad teoreetiliselt olid kuid meil praeti nende jaoks eraldi ja kaerakördi juurde neil asja polnudki. Südametunnistuseta inimesed, terve pataljon oleks võinud ju koolerasse kõngeda.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Lemet »

Hm, meil oli selleks toiduproovijaks deźurnõi po tšasti või tema abiline.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Postitusi: 5343
Liitunud: 27 Mai, 2005 22:55
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas kalleb »

Ka povar proovis toitu , dezurnoi po tsasti mekkis ainult - sõdurite parasha üldiselt neile peale ei läinud
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

Lähenevate pühade lainepikkusel pisut sõjakamat söögitegemist läänenaabrite suunalt:

Super Schnitzel Regular Ordinary Swedish Meal Time
https://www.youtube.com/watch?v=8YBIxsB4b3o

P.S.
Kellele meeldis, siis siin on veel: https://www.youtube.com/channel/UCfLGZs ... JjCRIE7NSg
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
herman30
Liige
Postitusi: 1435
Liitunud: 16 Apr, 2008 18:19
Asukoht: Soome
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas herman30 »

Homme sõidan sinna kus on jõulud (mina + 3 eesti kodanikud). Kuna laual on lubatud sakusmendid siis ma ostsin kaasa toomiseks natuge jooke.
See kollane on sama jook mis andi Soome sõduritele 4.6.1942 Mannerheimi 75.sünnipäeva tähistamiseksi. Iga mees sai 10cl.

Pilt
Saunik
Liige
Postitusi: 61
Liitunud: 11 Nov, 2015 20:03
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Saunik »

Kuna kõrvalteemas "mägikobras" tundis keegi huvi, et kuidas konservi tehakse, siis mõtlesin enda koduse tööstuse köögipoolt valgustada. Tavaliselt põhitooraineks kas põder või metskits, millele lisan kodusea küljeliha(ülevalt poolt, kõhupoolsed tükid koos nisadega ei ole eriti ahvatlev kraam).Suhteks 7-8 kg ulukit ja 2-3 kg kodusiga. Tähtis on uluki puhul see, et liha oleks hästi jahutatud ja paar päeva laagerdunud. Värske ja verine liha jätab konservi tarrendi hiljem hägusaks. Selle koguse peale arvestan ka kuni kilo seakamarat (kallerdise tekitamiseks), mida vahel antakse turult lausa tasuta kaasa liha ostes. Kogu kraam hakklihamasinast läbi, kihtide vahele juba raputada ka maitseained. 10 kilo liha kohta 150 gr. soola ja 90 gr. pipart. Igasse konservikarpi võib panna ka pool loorberilehte, aga viimasel ajal pole enam ise sel mõtet näinud. Ellujäämiskontekstis tuleb ka öelda seda, et kui vool on läinud, siis tuleb liha käsitsi lõikuda 2x2 cm tükkideks ja saab ikka konservi toota. Kui on näha, et vool peaks pikemaks ära jääma(mingi eriolukord vms.), siis tuleb ilmselt kogu sügavkülmkirstu sisu läbi töötada. Eriti peene maitse pidi saama kui viitsid lihakuubikud pannil kergelt ära pruunistada, pole ise veel teinud. Lihamass ja maitseained korralikult läbi segatud, jätan ma selle külmkappi üleöö maitsestuma. Järgmisel päeval panen liha pestud konserikarpidesse (kaaned tuleb ka kindlasti pesta). Karbid lusikaga täis nii, et keskele jääb kerge lohk. Ja siis kaanetama. Mina sain kaanetaja tuttava vahendusel metallikokkuostust, hinnaks 15 euri ja kerge soodaprits-nagu uus. Autoklaavi ei ole veel soetanud, aga saan ilusti ka tavalise 30 liitrise potiga hakkama. Sinna läheb 30 karpi sisse, mis ongi umbes esialgne 10 kilone lihakogus. Keedan karpe puupliidil tasasel tulel 4 tundi ja tundub , et see on piisav aeg. Jätsin 3 aasta tagusest laarist mõned konservid alles ja on siiani ilusti vaakumis. Viimane kord proovisin ka klaaspurkidesse teha ja saab hakkama küll kui kaanetajat või karpe pole võtta. Peale keetmise lõppu tuleb konservid kiiresti maha jahutada. Suvel samasse potti jooksev külm vesi ja talvel lihtsalt lumehange pilduda. Kui on tegemist rasvasema lihaga, siis on hea keerata kohe jahutamise algul karbid kaaned allapoole, sest pärast karbi avamisel on rasv karbi põhjas mitte kohe ülemises kihis. Kes soovib, et konservi sisu jääks kena roosa, siis saab kasutada nitritsoola(müüakse poes kohe valmisegatud ja ohutul kujul), minu omad hetkel sellised igavamat tooni.
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 77#p567677

"...uuel aastal uue hooga jätkame me vana looga" jne... 8)

Kuna lubatud sai ja AKFTP ei ole taltunud ega rahuldunud, vaid esitleb küsimisi, juhendnööre ja väljastab oiatusi, siis:
(...ja pealegi on likviidsus kenasti nullilähedasel nivool, ja tingimused soodsad, mõned ütleks isegi, et mööda päästmatud...)


Enn Bee!
Kinnitage palun tähelepanu kõige ülemisele fabrikaadile! Krabasin osutatu esspestiaalselt AFTP`d silmas pidades! Otse algupäramaalt!

http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 22#p560222
Fucs kirjutas:Härra, Te väiksemat pilti ei leidnud nettist ve?

Aga pole hullu, meie teame küll msasi see on ja mida Te tunnete...
...sest me oleme ostnud ühe korra sama tootja sealihakonservi no ja see oli üle keskmise õudne asi.


20190103_151449[1].jpg
...samas selle Rezekne osad konservid on head, nt sealiha aedubadega ja sealihaguljašš.

Aga see on hea ja tore kuulda, et Teie vägevat tervist see konserv ära ei rikkunud ja olete endiselt ilus ja nooruslik.
20190103_115128.jpg
Jätkub....
Viimati muutis Svejk, 03 Jaan, 2019 15:44, muudetud 5 korda kokku.
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: ugandiklubi ja 6 külalist