Geopoliitika vallast

Vasta
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Martin Peeter »

Paistab, et ka Stoicescu on veendunud, et polnud tegemist mingi Erdoganiga vestluse käigus tehtud kannapöördega, vaid ikkagi suurema plaaniga.
Aga mida S Euroopast loodab? Mina näiteks ei looda midagi, sest Euroopa on sõjaliselt nõrk.
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Kriku »

Ju ta ei tahtnud kirjutada, et ei looda enam millelegi.

Kas sa Walter M. Millerit oled lugenud? Romaanis "Canticle for Leibowitz" (e.k. on pealkiri viletsalt tõlgitud "Kantileen Leibowitzile") kogunevad tuumasõja eel ja alguses globaalsed pinged ja ühel hetkel saadab paavsti kuuria välja uudise, et paavst on loobunud maailma rahu eest palvetamast, kuna sel pole enam mõtet. Sarnast asja ei taha keegi niisama lihtsalt välja öelda.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3304
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Dr.Sci »

Geopoliitika...
USA tõmbab minema Süüriast, Afganistanist. Toetab Türgit kes samal ajal on suht normaalsetes suhetes Venemaaga. Tundub et Araabiamaad on katanud USA silmis tähtsuse, naftat voolab ka kodumaistest allikatest (ja keda see frakteerimisel tekkiv keskkonnareostus ikka huvitab kui vett jagub ja reostus on maetud sadade ja tuhandete meetrite alla). USA huvid on hoida silma peal areneval Hiinal.
Selle kõrvalt ei huvita Ukraina kedagi. Jäi mõni päev tagasi silma BBC artikkel kus A Royal Navy warship which has been sent to Ukraine will send a strong message to Russian President Vladimir Putin, the UK's defence secretary says - ja asja natuke uurides - saadeti veealuste vrakkide uurimislaev. Tõenäoliselt on Nord-Streami ehitatavatel laevadel ka suurem tulejõud... (loomulikult mitteametlikult)
Ma tõsiselt loodan et peale BREXIT-it kaevavad vähemalt britid oma munad välja kohast kus iganes nad maetud on sest kogu austuse kiuste, mida nad meie heaks vabadussõjas tegid (muide mu ja sõprade laeva nimi on Cassandra just sellesamuse ajajärgu auks) - ei näe EL-i kuuluvate riikide puhul ei tahtmist ega võimekust Venemaa ambitsioonidele vastu seista. Põhjamaad (Soome/Rootsi/Norra) on iseasi, tingitud ka suuresti ajaloolisest põhjusest.
Kasutaja avatar
ermot
Liige
Postitusi: 1018
Liitunud: 25 Dets, 2011 15:33
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas ermot »

Dr.Sci kirjutas:Geopoliitika...
...
Ma tõsiselt loodan et peale BREXIT-it kaevavad vähemalt britid oma munad välja kohast kus iganes nad maetud on sest kogu austuse kiuste, mida nad meie heaks vabadussõjas tegid (muide mu ja sõprade laeva nimi on Cassandra just sellesamuse ajajärgu auks) - ei näe EL-i kuuluvate riikide puhul ei tahtmist ega võimekust Venemaa ambitsioonidele vastu seista. Põhjamaad (Soome/Rootsi/Norra) on iseasi, tingitud ka suuresti ajaloolisest põhjusest.
Tundub natukene nagu soovmõtlemisena. No muidugi võiks prantslased oma väed Eesti piirile saata ja Saksamaa oma viimased Leopardid meile kinkida pelgalt sellepärast, et meie siin teame paremini vene meest ja tunneme tema käitumist. Praktikas oli ikka nii, et ka peale Soome ründamist NLiidu ja Tsehhi Anschlussi Hitlerliku Saksamaa poolt ei oldud veel valmis päriselt sõtta astuma. Sõda ikka päris kole asi ja 60 miijonit kaotatud inimelu räägib selle poolt...

Mida me reaalselt teha saame, see on oluline. Ennetatud konflikt on kõige paremini lahendatud konflik, eks ole. Kas me teame, millist konflikti karta ja mis võimalused on meil seda ennetada? 11 000 aastat katkematut olelusvõitlust siin maanurgas peaks meid olema varustanud päris hea pagasiga selle jaoks. Hästi või halvasti, aga siiamaani oleme välja vedanud. Meil peavad olema mingid ellujäämise oskused ja mitte pahad- mis need on? Kes võtaks sõnastada...
No one said survival was fun.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Kriku »

Palun lahkesti neid kuskil muus teemas sõnastada.
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Kahtlemata on Venemaale avanenud aken,mida ta saab veel kaks aastat kasutada.
Millele on Venemaa panustanud.Esiteks massilisele infosõjale ja poliitikute pakun kas otsest äraostmist(Le Pen) või osadele poliitikutele kaudselt ärilisi pakkumisi tehes (tundub,et story Trump Tower Moskva projekt) lammutada nende otsustusvõimet.
Teiseks kogu see Lähis-Ida surra murra.Peab tunnistama,et käik Türgiga oli minu jaoks täiesti ootamatu Putleri puhul.
Sisuliselt muutis ta sultani abiga väga oluliselt piirkonna käitumismalle.Ja see otseselt puudutab ka meid,sest Türgi on riik,kes kriisi korral võib vetostada NATO tegemised Baltikumi suunal.Sisuliselt proovib Venemaa strateegiliselt mõne NATO riigi juhi abil(Türgi,Ungari,Tsehhi) tehagi NATO-st abivõimetu jututuba.
Siiani kiilu lõõmine USA ja Euroopa vahele suuremas plaanis ei ole eriti õnnestunud,kuid kindlasti viimased arengud,kus lahkusid Nii Kelly,kui Mattis on suund sinnapoole,mis teeb mind väga murelikuks.
Sisuliselt oleme me ajalooliselt paralleele tõmmates tagasi aastas 1939.Tollal Euroopas esimest viiulit mängiv Suurbritannia oli riik,kes kirjutas alla paberile,mis justkui peale Tsehhoslovakkia reetmist mõni aasta enne pidi garanteerima igavese rahu.Rahupaberist tuli aga hiljem vetsupaber.
Hetkel mängib julgeolekuliselt esimest viiulit tegelikult Euroopas USA,mille juuri ma ei hakka pikalt lahkama.
Eelkõige see oli seotud alguses sõja tagajärgedega ja mis varjata,kaitsti oma rahalisi huvi pealesõjajärgses ülesehituses ehk siis see andis suurema võime USA rahandusmaailmale tegutsemiseks tollases Lääne-Euroopas.
Nüüd aga on tekkonud olukord,kus lahkuv kaitseminister avalikult hoiatas maailma,et Trumpi isolatsioon ei ole mäng vaid mees ongi selline,kes ei taju julgeolekulisi sidemeid ning lähtub vaid enda ego kogemustest.Ja see on väga ohtlik.
Ma ei ole absoluutselt nõus Alataluga,kes justkui arvab,et Trumpi käik paneb raskused Süürias Venemaa kaela.Absoluutselt ei.Venemaal ja Türgil on kahepeale niipalju võimu küll,et ISIS murumadalal hoida,võimalik,et isegi seda soovitakse.Täielik nullimine ei ole mõlema puhul vahest isegi kasulik.Venemaa saab sellega tekitada põgenikke,kes jooksevad Euroopasse ja Türgi laiendada oma "territooriumi" julgeolekuruumi ettekäändel.
Geopoliitiliselt on huvitav ka Venemaa toetuse suund Iraanile,sellega tekitatakse "peavalu" nii Iraagis,Saudide juures,kui ka juutide riigis.Ja nagu me näeme ongi Netaniahu sunnitud hoidma selle tõttu kontakte Moskvaga.
Ajalooline paralleel on ka aastaga 1939 see,et väidetavalt Saksamaa riigikassa olevat relvastumise tõttu juba nii õhukeseks tollal kulunud,et hädasti tuli kuskilt midagi juurde napsata.Kas ei tule tuttav ette Venemaa puhul?
Pealegi geopoliitiliselt on Venemaal tulevikus suur probleem-Poola.Kui see riik jätkab tugevnemist ja seedib ära ka võimaliku majanduskoostöö Ukrainaga,siis ühiselt toimetav Poola-Leedu-Ukraina kolmnurk on asi,mis kindlasti nii praegustele,kui tulevastele Kremli valitsejatele ei meeldi.
Seega midagi peab toimuma,uut sõda Euroopas ei saa Venemaa endale lubada enne,kui hetkel toimuv on lõpetatud.Ukraina alistamiseks on aga vaja Kiievi vallutamist ning siin ilma Valgevene otsese alistamise(pole vahet,kas sellise nagu kunagi tehti meiega või Tsehhoslovakkia Praha kevade sarnasega) läbi ei saa.
Ja sinisilmne tõesti ei saa olla,britid on järgmine 10 aastat omadega mudas,nii majanduslikult,kui siseriikliku poliitilise vastasseisu tõttu.Mistõttu nendest nüüd küll suuremat sõjalist panustajat ei ole.Pigem on suuremad sõjalise osakaalu suurendajad Prantsusmaa,Poola ning võimalik,et ka kurssi muutev Saksamaa.Aga Saksamaal on alati olnud tingimused,mida ja kellele seda jagada.Skandinaavia(Taani,Norra ja Rootsi)pigem toetavad Poolat ja Soomet,kui tõesti kriisiks läheb.
Ja lõpuks olen nõus ka endise Soome välisministriga,kes Twitteris ütles,et Mattise lahkumine on väga halb märk.
Lõpetuseks aga ilusat aasta lõppu ja jumal hoidku,et me järgmine aasta ei istuks kaevikutes.see on minu jõulusoov nii Eestile,kui maailmale.
Puurija
Liige
Postitusi: 1666
Liitunud: 01 Mai, 2014 11:20
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Puurija »

Venemaa suursaadik ÜRO-s Vassili Nebenzja: „USA presidendi Donald Trumpi administratsioon peaks pakkuma Pyongyangile mõned algatused, et liikuda Põhja-Korea tuumavabaks muutumise poole. Praegu on olukord tupikus. Olen mures, et olukord võib liikuda tagasi 2017. aastasse, kus Põhja-Korea korraldas tuuma- ja raketikatsetusi ning eskaleerus retoorika. Olen mures USA strateegia pärast, kui sanktsioonid ei too muutust Teherani käitumises, mida Trumpi administratsioon tahab. USA-l ja Venemaal tuleb rääkida sellistel globaalsetel teemadel nagu strateegiline stabiilsus, terrorism, uimastikaubandus ja regionaalkonfliktid. President Trump mõistab üsna hästi, et parem on teha koostööd. Pean silmas asjaolu, et Venemaa on muutunud keskseks teemaks USA sisepoliitikas - süüdistatuna sekkumises 2016. aasta valmimistesse, mida uurib eriprokurör Robert Mueller - ja haavatavust, mis ümbritseb Trumpi administratsiooni, siis ma ei näe liiga eredaid väljavaateid (suhete) paranemiseks lähiajal. Vaadates laiemalt USA positsiooni maailmas president Trumpi ametiajal, siis ma ei usu, et Ühendriigid taanduksid. Maailmas on võimu tasakaal muutumas ning me kindlasti oleme tunnistajaks multipolaarse maailma tõusule, kus teised võimukeskused, mitte ainult Venemaa ja Hiina, vaid India, Brasiilia ja Aafrika kõik tahavad olla osa maailma juhtimisest ja nad tahavad oma hääle kuulda võtmist ja oma huvidega arvestamist. Trumpi otsus tuua USA väed Süüriast ära on positiivne samm, kuid samas kahtlen, kas seda ka tegelikult tehakse. Ameeriklaste kurdidest liitlastel tuleb integreeruda Süüria ühiskonda ning nende õigusi ja huve tuleb konflikti lõplikus lahenduses arvesse võtta. USA endine välisminister Condoleeza Rice väljendas minu seisukohta küsimuses, miks Venemaa on Süürias: "Ainus põhjus Venemaa kohaloluks Süürias on hoida ära teine Liibüa, ja see on tõsi. Süüria oli äärmusrühmituse Islamiriik loodud terroristliku kalifaadi taimelava ning meie eesmärk oli mitte lubada neil seal õitseda. Venemaa eesmärk oli ka taastada Süüria territoriaalne terviklikkus ja suveräänsus. Suurim oht tänapäeva maailmas ei ole Venemaa, Hiina, Põhja-Korea ja Iraan nagu seda väidetakse USA riiklikus julgeolekustrateegias, vaid terrorism ning seetõttu on kõige rohkem vaja tõelist koalitsiooni võitluseks rahvusvahelise terrorismi vastu.“
https://apnews.com/0a33473591ce4130ab2a12630cf3d584

Postimehe arvamustoimetaja ja professor Mihhail Lotman: „Ka lääne vastasseis Venemaaga on tegelikult marginaalne. Kuid see ei muuda Venemaad vähem ohtlikumaks. Putin elas väga raskelt üle, kui president Barack Obama nimetas Venemaad regionaalseks jõuks. Selle pärast üritas ta igati tõestada, et Venemaa on maailmas endiselt globaalne suurvõim, sekkus Süürias jne. Kuid kui me vaatame rahvastikuolukorda ja majandust, siis on Venemaa tõesti regionaalne jõud. Maailmas isegi mitte esimese kümne hulgas vaid pigem teises kümnes. Aga kui vaatame territooriumi ja sõjaväge, siis on Venemaa endiselt globaalne jõud. Kuid sellele vaatamata on Venemaa hääbuv jõud.“
https://arvamus.postimees.ee/6486327/mi ... aivad-alla
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

NATO artikkel 5

Postitus Postitas Martin Peeter »

Soovitan kuulata - Sven Sakkov ja Peeter Kaldre NATO olukorrast ja tulevikust.

https://vikerraadio.err.ee/898797/valis ... to-tulevik

Võib mõtiskella ka maailma ajaloo edasisest kulust laiemalt. Isegi oma pensionifondist ...
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Kriku »

Tõin siia üle, sest jutt on palju laiem kui NATO.

Tulevikunägemus on usutav. Seda peaks aga olema võimalik käsitleda täpsemate ajamääratlustega.

31.03.2019 valitakse Ukraina president.
29.03.2019 on Brexiti tähtaeg.
3.11.2020 valitakse USA president.

Nagu paljud analüütikud, sh. Sakkov, on öelnud, on nii Putini kui Trumpi tegevuses vähe ootamatut. Mõlemad teevad seda, mida on lubanud teha. Putini tegevuste järjekord oli ajalooliste paralleelide põhjal algusest peale selge:
1) Kaukaasia;
2) Ukraina;
3) Baltikum või Kesk-Aasia.

Ülalmainitud kuupäevade valguses pole Ukraina probleemi sõjalist lahendamist enam kuhugi lükata ja ülima tõenäosusega seati millalgi viimase 4 aasta jooksul tähtajaks järgmised Ukraina presidendivalimised. Jumal seda täpselt teab, millal ja mis loogikast lähtudes - ukrainlased osutusid Debaltsevos ootamatult sitkeks, Putin on avantüüri algusest peale olnud kõhklev või venitav ning eks Süürias kabetamise peale läks ka auru... Ukraina valimistel on võimalik nii venesõbraliku kandidaadi võit kui kellegi teise napp võit, selle vaidlustamine ning järjekordne tänavarahutuste voor Kiievis. Kõige resoluutsem Venemaa reaktsioon järgneb tõenäoliselt Ukraina rahvuslikke huve kindlalt kaitsta otsustava kandidaadi võidule.

Kiievi separatismi lõpetamiseks on Trump Venemaa jaoks sobiv president ja seda eriti pärast teda pidurdanud vabariiklaste kaugenemist adiministratsioonist eesotsas Mattisega. Trumpi võit 2020. aasta valimistel ei ole garanteeritud ja on raske öelda, miks peaks Moskva Ukraina küsimuse lahendamisel selle ära ootamisega enda jaoks määramatust suurendama.

Kui Moskva ikkagi Ukrainas sõdima ei hakka, siis võib see olla märk kas tavarelvastuse nõrkusest (võidu tõenäosus on liiga madal selleks, et riskida - ning Putin, nagu öeldud, ei ole üldse mänguri tüüp) või siis diplomaatilise positsiooni tugevusest. Millalgi kas Trumpi 2. ametiajal või tema järglase ametiajal hakkab suur bazaar pihta, st. kauplemine Venemaa positsiooni pärast USA-Hiina konfliktis. Hiina oleks Moskvale mugavam liitlane, sest Hiina ei ohusta praegust režiimi absoluutselt ning mingitest Ida-Euroopa asjadest on Pekingil kas täiesti ükskõik või oleks isegi tellimus Euroopas segaduse tekitamisele. USA kasuks räägib fakt, et USA on tugevam ja et Hiina on lähemal.

Teatavasti on igipõliseid Vene maid kokku koguda kolmes regioonis: Ukrainas, Baltikumis ja Kesk-Aasias. USA-Vene liidu puhul võiks arvata, et Venemaa saab vabad käed Ukrainas ja Kesk-Aasias, Vene-Hiina liidu puhul Ukrainas ja Baltikumis (juhul, kui Ukraina pole juba naasnud vennalikku ühendusse moskoviidiga).
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Avatar »

Ukraina valimiste teine voor on 21.04.2019
Ukraina parlamendivalimised peaks toimuma 27.10.2019
Ma arvan, et VF on oluline saada Süürias joon alla enne järgmist käiku. Nii et Assad ei kõiguks või keegi ei saaks kõigutama hakata. Selleks on vaja Idlibi rohelised (Loe HTS) ära nullida. Selleks on vaja (või vähemalt väga soovitav) jälle USA välja saada Kurdide alalt (Türgi). Trump tegi ilusa käigu vähemalt suusõnal ära.
VF-l ei ole hetkel tõenäoliselt jõukohane pidada kahte lokaalset sõda. Nii et mina hoian HTS -le pöialt.

Muide VF ei ole ainult oma maid, millega Hiinat meelitada. Mongoolia on riigina olemas vaid tänu NL/VF olemasolule. Võib muidugi küsida, mis huvi lisaks tohutule pindalale selle riigi maa-ala Hiina jaoks võiks pakkuda, aga puht "Igipõliste Hiina Alade" seisukohast oleks kindlasti magus.
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Martin Peeter »

Ainult kuidagi erakondade programmid valimiste eel ei kajasta sellise tuleviku võimalust. Kas me ise ei peaks ikka ka selliseks asjade käiguks kuidagi paremini valmistuma?
Putini üks tunnusjooni minu meelest on, et ta on oportunist: paneb pihta selle, mis hetkeks laokil. Sellest tulenevalt peaks me vältima olukordi, kus meie julgeolek haavatavam on. See ei sõltu alati meist, kuid meie võiks teha seda, mida me saame.
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas ruger »

Veidi uusi mõtteid RAND-ilt. Oluliseks peetakse Kagu-Euroopat.
https://www.postimees.ee/6511690/raport ... e-kulutada
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Puurija
Liige
Postitusi: 1666
Liitunud: 01 Mai, 2014 11:20
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Puurija »

Venemaa välisminister Sergei Lavrov: „See võib kõlada veidralt, aga kutsun üles ehitama uut üle-Euroopalist kodu.“
Miks seda unelmat siiani täita ei ole suudetud - NATO-keskne lähenemine. Jugoslaavia pommitamine, Kosovo ühepoolne tunnustamine, Ukraina riigipööre, Vene saadikute diskrimineerimine Euroopa Nõukogu parlamentaarses assamblees. Kutsus ehitama ühist ruumi Vladivostokist Lissabonini.“
https://www.postimees.ee/6523646/otsebl ... a-otsetuld
Kasutaja avatar
Sekeldaja
Liige
Postitusi: 840
Liitunud: 29 Aug, 2014 17:38
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Sekeldaja »

See on hea märk.Gorbatšov hakkas ka midagi Nõukogude Liidust Euroopa ühises peres patrama mõni aeg enne kui NL lõplikult kokku varises.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas ruger »

Lavrovi idee siis selline-loobuge USA-st ja tehke koostööd Venemaaga ning Venemaa aitab EL-il suhelda Hiinaga.
Lavrov’s bottom line at @MunSecConf : Europeans should drop Transatlantic partnership with unreliable Americans, and build a joint European home with the Russians instead (and Moscow will help EU to talk to China).
https://twitter.com/AlexGabuev/status/1 ... 3473204224
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline