Kapten Trumm kirjutas:
Sellest on korra juba räägitud.
https://lostarmour.info/Liikurid on soomustehnika all (SAU alt otsida).
UKR konfliktis tõendatud kaotatud (vähemalt fotoga) suurtükiväe kaotused jagunevad veetavate ja liikurite vahel jämedalt pooleks.
Siinseid jutte kuulates pidanuks olema nii 80:20 või 90:10 või midagi sellist. Aga ei ole.
Ukrainas olid droonid taevas. Vene patareivastased radarid huugasid. Selles olukorras pidanuks veetavad hävima. Aga näib, et ei hävinud siiski. Üldse paistab seal kaotuste fotodel üllatavalt vähe olukordi, kus põllul olev patarei sai venelaste suurtükitule kaela. Neid fotosid on üksikuid.
Ja veel üks asi nende ühekaupa tegutsevate suurtükkide juurde. Mina VF operatiivohvitserina ei üritakski neid suurtükitulega taga ajada. Kui on teada, et nad tuiavad kuskil rindejoonest 10 km tagapool ühekaupa ringi, siis ma infiltreeriks brigaadi tagala-alale ühe spetsnazi pataljoni 150 meest, andes neile kaasa ohtralt RPG-7'd. Nagu selline liikur tuleb metsavaheteel, siis plaks ära ja minema. On haubits puruks ja neid on ainult 12 vaja puruks lasta. Hakkame jalaväega neid eskortima? Ei ole asi nii, et eilse päeva veetavad ja hävimatud K9'd.
Nüüd vaadake neid kaotatud SAU-de pilte viidatud lingil, paljudel piltidel on söestunud masin, kumulatiivi auk pardas?
Ma ei julgeks selle nimekirja põhjal küll suuri üldistusi teha. Klõpsisin liikurite kaotuste nimekirja läbi. Minule paistab sealt:
- trofeed ja kaotused on segamini
- ei tuianud rindejoonest 10 km tagapool, vaid tihti tuiasid otse rindejoonel
- 2014 oli täielik bardakk, 80% kaotustest pärit sellest ajast, sh omaenda laskemoonast õhku lendamist; sõbraliku tule alla jäämist; laoplatsil tabamused; terve kolonn, sh liikurid jõuavad omade kontrollpunkti, ümberringi kilomeetrite kaupa lagedat põldu, jäävad sinna pooleks päevaks lebotama kuni raketid kaela langevad jne jne
- pole liikureid, mis 30km+ laseks, kaudselt ehk ka see põhjus, mis pani neid otse eesliinile tuiama
- igasugune luure ja info alane kaos, kus sõidetakse nurga tagant välja otse vaenlasele vastu nina
- eesliinil, majade vahel otsetule andmist
Ülaltoodu kehtib nii UKR kui nende vastaste kaotuste kohta.