Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Suletud
diesel
Liige
Postitusi: 630
Liitunud: 20 Jaan, 2011 20:47
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas diesel »

aitüma. makarov jagab matsu. lugemine igati asjalik.
Tapper
Liige
Postitusi: 708
Liitunud: 28 Juul, 2005 9:12
Asukoht: Ütsainus Mulgimaa
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Tapper »

Oli au Makaroviga korra suhelda ühe saate asjus.
Kuldaväärt ajakirjanik.
Evolutsiooni kõrvalmõju, intelligentsus
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Et nii umbes viimase aasta jagu oleme me sellest valupunktist ka siin foorumi poliitikateemas juba suht pallu kirjutanud - tõdedes, et see on ka tänase Eesti probleem.....
Jaak Nigul: igaüks loeb. Aga ei saa aru
Jaak Nigul
ettevõtja

Eesti ühiskonna suurim probleem on see, et koolid õpetavad ja kasvatavad juurde sotse.

1933. aasta sügisel koputas Kim Philby Viinis rahvusvahelise kommunistliku organisatsiooni Kominterni uksele. Sellest sai ilmselt alguse ajaloo suurim lääne luureteenistuste läbikukkumine, mis põhjustas tuhandete inimeste hukkumise ja toetas aastakümneid kommunistlike režiimide püsimist Ida-Euroopas.
Miks pakkus Briti kõrgseltskonda kuulunud Kim Philby ise oma teeneid NSV Liidu KGB-le? Sest demokraatia tingimustes said Cambridge’i ülikoolis tudengeid õpetada marksistlike vaadetega õppejõud, kes suutsid naiivseid, elukogemusteta noori piisavalt mõjutada. Kim Philby juhendaja oli kommunistist Maurice Dobb (Ben Macintyre, „Spioon sõprade seas”).

1930. aastatel, kui fašism oli Euroopas tõusuteel, võiski paljudele tunduda, et ainult kommunism suudab sellele vastu seista. Tänapäeval, ligi 90 aastat hiljem, olles kogenud kommunistlike režiimide kuritegusid ja majanduslikku impotentsust, võiksime eeldada, et igasugune vasakpoolsus on jäädavalt ajaloo prügikasti visatud. Kus sa sellega! Eelmiste põlvkondade vigadest õppimine eeldab siiski kriitilist mõtlemist, eriti sotsiaalteadlastelt, kelle ülesanne peaks olema praegustele noortele ühiskonna toimimist selgitada. Paraku eeldab selle ülesande täitmine peale kriitilise mõtlemise ka ise olukorrast aru saamist. Siin on sobilik meenutada tuntud tarkusetera: „Kui inimene pole kahekümneselt sotsialist, on ta südametu. Kui ta pole neljakümneselt konservatiiv, on ta ajudeta.”

Erinev arusaam väärtustest

Olen viimased pool aastat osalenud „Eesti hariduse arengukava 2035” väljatöötamises. Haridus- ja teadusministeerium kutsus kokku 83 „eksperti”, kes jaotati kolme rühma: konkurentsivõime; väärtused ja vastutus; sidusus ja heaolu. Rühmasid juhivad vastavalt professorid Raul Eamets, Margit Sutrop ja Marju Lauristin.
Mind sooviti kaasata ainult konkurentsivõime rühma, kuid kuna kutsututest ainult kuus olid seotud ettevõtlusega, palusin kaasata end ka ülejäänud kahte. Teised kaasatud eksperdid esindavad haridusasutusi, ministeeriume, riigikantseleid ja kolmandat sektorit.

Väärtuste teemat pean ise kõige olulisemaks. Haridussüsteemis omandatud väärtustest ju oleneb, kas kodanikud hakkavad panustama riigi konkurentsivõime ja laialdase heaolu tagamisse. Väärtuste õpetajad paraku nii ei arva. Väärtuste ja vastutuse eksperdirühma kokkusaamisel mullu oktoobris sain professor Sutropilt teada, et sotsiaal-poliitilised väärtused on vabadus, õiglus, õiguspõhisus, võrdõiguslikkus, rahvuslus, keel, demokraatia jt ning moraalsed väärtused on ausus, hoolivus, sallivus, töökus, väärikus, lugupidamine jt. Ja et inimese enesemääramise teooria järgi on hariduse eesmärk suurendada inimese vabadust, valikuvõimalusi ja enesemääramisõigust.

Tuli välja, et kohusetunne ja altruism (tahtlik teiste huvide järgimine ilma omapoolset otsest kasu taotlemata) ei kuulu Eestis õpetatavate väärtuste hulka, kuigi just neil väärtustel põhineb lisandväärtuse ümberjagamine ühiskonnas, näiteks solidaarne pensioni- ja tervishoiusüsteem. Pole ime, et meil ei jätku piisavalt maksutulu teadusele ega laste eripedagoogidele, ravimisele ega väärikale suremisele, sest ainult vähemus vaevab end liberaalse demokraatia tingimustes maksude maksmisega, kui seda kohustust ei panda kõigile võimelistele.

Pakkusin kõigis kolmes eksperdirühmas lõppdokumenti mõtet, et hariduse eesmärk on laiapõhjaline heaolu, mis põhineb ettevõtlussektoris loodava lisandväärtuse ümberjagamisel. Eamets oli selle mõttega nõus, Sutrop ja Lauristin mitte. Nemad ei tunnista, et ainult ettevõtlussektoris loodavat lisandväärtust on võimalik ümber jagada.
Kui lisandväärtust ja maksutulu tekiks riigile ka valitsussektorist, siis oleks ju lihtne suurendada riigi tulusid nii, et kasvatad aga valitsussektori töötajate arvu. Sellise ideega ei tule välja isegi sotsid! Järelikult mõistetakse, et sealt maksutulu ei teki, kuid seda avalikult tunnistada ei julgeta ja poliitikat ei muudeta. Ühiskonna suurim probleem on, kui koolid õpetavad ja kasvatavad juurde sotse ehk neid, kes arvavad endal olevat õiguse tegeleda üksnes sellega, mis meeldib või huvitab, ja jätavad ühiskonnale hädavajalikud tööd ja kohustused teiste kanda.
Võtkem näiteks teaduste akadeemia presidendi Tarmo Soomere väide hiljutisel majanduskonverentsil „Risttee”: Eestis moodustab erasektori panus teadusesse ainult 10%. See on põhimõtteliselt vale. Kogu teadusraha tuleb ju ettevõtlussektorilt, millest põhiosa moodustab erasektor. Ka lugupeetud akadeemik ei mõista, et riik jagab teadusele ainult seda raha, mille ettevõtlussektor on maksudena riigile andnud. Ka Euroopa Liidu abiraha tuleb euroliidu eelarve kaudu teiste riikide ettevõtetelt. Pigem tuleks oluliselt kärpida „pseudoteadustele” (nagu viitas Postimehes Hardo Pajula) jagatavat raha ning anda see reaal- ja loodusteadustele, millest võiks ühiskonnal ka reaalset kasu olla.

Siinkohal sobib tsiteerida paari lõiku Tõnu Õnnepalu raamatust „Valede kataloog”: „Kas väikesed pruunsärklased, väikesed NKVD mõrtsukad, rohujuurenatsid, rohujuurebolševikud, kas nad sündisid oma ideedega? Ei. Kas nad kuulsid neist koolis? Soe. Juba soojem… Aga kõik ideed on oma ohtlikus täiuses sündinud kõrgete otsaesiste õilsate võlvkaarte all, ülikoolide kateedrites või vähemalt vaiksetes kirjutustubades, kõik nad on esmalt välja antud paksude ja raskestiloetavate raamatute kujul. Kõik ideed on olnud head. See on aksioom. Nii rassism kui ka sotsiaalne õiglus peavad teenima inimeste huve. Kõige ohtlikumad ongi ideed, mis kuulutavad head. Sallivad, humaansed ideed… Iga pommivöö all tuksub üks inimarmastusest tulvil süda.”
Seekordse valimisloosungiga „Igaüks loeb!” annavad sotsid teada, et nad kõik oskavad lugeda.
Lugemisoskus tuleb igaühele kahtlemata kasuks, kuid veel olulisem on loetust aru saada. Sellega on sotsidel tõsiseid raskusi, muidu poleks ju need inimesed Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valimisnimekirja astunud. Kurvastusega pean tõdema, et paraku leidub sotse kõigis erakondades.

Tahaksin siinkohal kaasmaalasi üles kutsuda: valige neid, kes on nõus ka oma taskust ümber jagama ja saavad Tõnu Õnnepalu kombel aru, et „vabadus võetakse endale ja võetakse teistelt”. Valige neid, kes vähemasti sõnades soovivad reformida valitsussektori ühiskonna vajadustele vastavaks. Õigem on teha seda enne, kui vesi on ahjus.

Eesti vajab teisitimõtlemise akadeemiat

See, et vasakpoolsed ei austa tegelikult töötavat keskklassi, on pigem globaalne, mitte ainult Eesti probleem. Feminist, California ülikooli Hastingsi juurakolledži professor Joan C. Williams on Financial Timesis öelnud, et Ühendriikide valge eliit (ta nimetab neid progressiivseteks) ignoreerib valget töölisklassi ja nimetab neid mõnitavalt torumehe tagumikuga maakateks (hillbillies with plumber’s butt – toim). Eliit austab etnilisi ja seksuaalseid vähemusi, kuid mitte valget töölisklassi, mis moodustab 53% Ühendriikide leibkondadest. Samast suhtumisest pärineb meilgi tuntud multikategelane Homer Simpson. „Ühendriikide ülikoolid on ka süüdi, sest neis mõnitatakse avalikult töölisklassist pärit tudengeid.”

Vastureaktsioonina sai Donald Trump USA-s võimule valge töölisklassi protestihäältega. See klass ei soovi eliidilt „mitte kaastunnet, vaid austust”. Williams teab, mida ta räägib, sest ta enda abikaasa pärineb töölisperekonnast ja nad tutvusid ülikooliõpingute ajal.
Eriti akadeemilistes sotsiaalteadustes on demokraatide (vasakpoolsete) vaadetega õppejõudude osakaal kasvanud Ühendriikides nii suureks, et see ohustab paljude arvates juba akadeemilist vabadust. Vastukaaluks moodustati 2015. aastal Heterodox Academy (teisitimõtlemise akadeemia), mis toetab vaadete mitmekesisust. Üks selle asutajaid, New Yorgi ülikooli sotsiaalpsühholoogia professor Jonathan Haidt on öelnud: „Ülikoolid peavad valima tõe või sotsiaalse õigluse. Mõlemat ei saa.”

Ehk peaks ka Eestis millegi sellisega algust tegema? Muidu ei saagi koolidest õpetust, kuidas päriselt ühiskonda üleval peetakse.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kriku »

Väärtuste teemat pean ise kõige olulisemaks. Haridussüsteemis omandatud väärtustest ju oleneb, kas kodanikud hakkavad panustama riigi konkurentsivõime ja laialdase heaolu tagamisse. Väärtuste õpetajad paraku nii ei arva. Väärtuste ja vastutuse eksperdirühma kokkusaamisel mullu oktoobris sain professor Sutropilt teada, et sotsiaal-poliitilised väärtused on vabadus, õiglus, õiguspõhisus, võrdõiguslikkus, rahvuslus, keel, demokraatia jt ning moraalsed väärtused on ausus, hoolivus, sallivus, töökus, väärikus, lugupidamine jt. Ja et inimese enesemääramise teooria järgi on hariduse eesmärk suurendada inimese vabadust, valikuvõimalusi ja enesemääramisõigust.

Tuli välja, et kohusetunne ja altruism (tahtlik teiste huvide järgimine ilma omapoolset otsest kasu taotlemata) ei kuulu Eestis õpetatavate väärtuste hulka
Muidugi võiks kuuluda, aga tsiteeritud artikkel on minu arust siiski suurel määral mäng sõnadega. Näiteks võib nõrgemate aitamist pidada nii altruismi või kohusetunde ilminguks kui hoolivuse ilminguks.

Küll aga on see kõik hea näide sellest, kuidas erinevate valdkondade inimesed räägivad eri keeltes ja ei mõista üksteist. Ma ei väida, et Sutropil või Lauristinil see mõistmisesoov suurem olnuks kui artikli autoril, lihtsalt sedastan fakti.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kapten Trumm »

No põhiprobleem on sõnastatud õigesti - me õpetame täna endale uut eliiti, kel pole elulist arusaama, kuskohast rikkus/raha tuleb.
Sealt edasi tulevad juba väiksemad probleemid - et raha tuleb "eelarvest", "pangast", hullemal juhul "pangaautomaadist".
Minuvanustel enamasti seda muret pole, sest meiesuguste töömehetöö on alanud enamasti labidas peos ja teatakse hästi kuidas raha tekib.

Tüüpne näide:
Pakkusin kõigis kolmes eksperdirühmas lõppdokumenti mõtet, et hariduse eesmärk on laiapõhjaline heaolu, mis põhineb ettevõtlussektoris loodava lisandväärtuse ümberjagamisel. Eamets oli selle mõttega nõus, Sutrop ja Lauristin mitte. Nemad ei tunnista, et ainult ettevõtlussektoris loodavat lisandväärtust on võimalik ümber jagada.
Võiks ju žongleerida mõttega, et riigile/ühiskonnale "tekib" näiteks ressursimaks nt loodusressursi maksustamisest, kuid paraku selle maksu saamise vältimatu eeldus on ikkagi ressursiga seotud ettevõtlus (nt põlevkivikeemia või energeetika), kes vajab seda ressurssi enda majandustegevuseks ja sellelt maksab makse (mitte ainult ressursimaksu). Riik ise ei loo meil mingit lisandväärtust, vaid tarbib seda. Taoliste neomarksistlike ideede levik meil on aga lihtsalt ohtlik.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
PaganHorde
Liige
Postitusi: 3971
Liitunud: 26 Jaan, 2014 9:00
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas PaganHorde »

https://kuuuurija.postimees.ee/6527730/ ... tegelikult
Uus poliitika ekspert on sündinud, maru kuri teine kõikide parteijuhtide peale, kes temasuguse saatejuhiga tegemist ei tahtnud teha. Paistab et kättemaksuks kustutab need vaesed parteijuhid enda facebookist ära :lol:
Drax
Liige
Postitusi: 1108
Liitunud: 22 Mai, 2009 13:42
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Drax »

PaganHorde kirjutas:https://kuuuurija.postimees.ee/6527730/ ... tegelikult
Uus poliitika ekspert on sündinud, maru kuri teine kõikide parteijuhtide peale, kes temasuguse saatejuhiga tegemist ei tahtnud teha. Paistab et kättemaksuks kustutab need vaesed parteijuhid enda facebookist ära :lol:
Kas mul on midagi märkamata jäänud või on prouast saanud arvestatav ajakirjanik? Sama hästi võiks debatti vedada Võsa-Pets või Sami Lottila.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Ju sul ongi siis midagi märkamata jäänud - poleks ka esimene kord sinu puhul..

Ja Katrin LUST läeb kohe kindlasti paremini peale, kui näit too raffustelevisiooni kilkavlärmav duracelli jänku...
Lugesin Delfi eilset artiklit sellest, kuidas Jevgeni Ossinovski oli boikoti ja ühisavalduse teksti autor ja ühisavaldus läks pressiteatena teele just sotsiaaldemokraatide kontorist.
Ülla-ülla :lol:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutajanimi
Liige
Postitusi: 617
Liitunud: 25 Juul, 2007 2:40
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kasutajanimi »

Ma ei tea kas teised erakonnad ka nii tegid täna, aga vabaduse väljaku kandis jagasid reformikad paraadi eel ja ajal oma nänni.

Ma arvasin, et tänane päev võiks olla ikkagi poliitikaülene.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kriku »

Kahjuks mitte: https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=85417727
Vahetult enne EKRE tõrvikurongkäiku toimub sealsamas Vabaduse väljakul Maria Kaljuste korraldatav pikett "Saja marss 3", mis kestab kella 17–20.

Tõrvikurongkäigu ajal leiab aset ka vastumeeleavaldus: kell 20 ootavad ekrelasi aadressil Harju tn 30 vastumeeleavaldajad tuntud feministi Nika Kalantari korraldatud üritusel nimega "Sädele ja ära ole nats".
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Kriku kirjutas:
Tõrvikurongkäigu ajal leiab aset ka vastumeeleavaldus: kell 20 ootavad ekrelasi aadressil Harju tn 30 vastumeeleavaldajad tuntud feministi Nika Kalantari korraldatud üritusel nimega "Sädele ja ära ole nats".
Mnjahh - see vulgaarmarksistlik rämps poeb juba suisa iga prao vahelt välla // levitab paha haisu.....
Eesti ühiskonna suurim probleem on see, et koolid õpetavad ja kasvatavad juurde sotse.
..krd raske oleks sellele vastu vaielda...
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3304
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Dr.Sci »

Paraadi ja lemmikkommentaatorite teemast kustutatud teemal:
toomas tyrk kirjutas:Teemasse mittepuutunud postitus kustutatud.
Ma palusin, et kui sinna ei sobi siis läheks Eesti poliitellu. Ju siis pean ise panema. Tahaks (seal) kuulda argumente teemadel:
a) kas paraad ja rongkäik (sisuliselt) on eri asjad (ma tean küll millest siinne teema alguse sai, las olla siis poliitika)
b) Kui mingi jobu tegi kunagi maha kaitseväe paraadi siis EKRE praegust üritust tehakse "lemmikkommentaatorite" poolt maha järgnevad mitu-mitu päeva.
c) Toomase kiire reageering näitas et astuti väga varba peale.

Kustutatud postitus siis ise:
Paraad läheb hästi... lihtsalt 1 pilt otseülekandest.
tõrvikud.PNG
Lemmikkommentaatorid on homme kõikides meediakanalites (aga postituse võib ka polittelu teema alla tõsta kui siia ei sobi)[/i]
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kriku »

Dr.Sci kirjutas:kas paraad ja rongkäik (sisuliselt) on eri asjad
Jah.
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5558
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas toomas tyrk »

Dr.Sci kirjutas:c) Toomase kiire reageering näitas et astuti väga varba peale.
Ei astutud. Ma lihtsalt olin veel foorumil. Ja muidugi läks kohe. Mingit liigutamise palvet seal postituses ei olnud.

Aga see suhtumine on just tuntult ja täpselt "spetsifikatsioonile" vastavalt populistlik - ühe erakonna ettevõtmist reklaamitakse riikliku või siis kogu rahva ettevõtmisena.

Aga ega see populisti amet (vähemasti siin foorumis) ei saagi kerge olema...
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3304
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Dr.Sci »

toomas tyrk kirjutas:
Dr.Sci kirjutas:c) Toomase kiire reageering näitas et astuti väga varba peale.
Ei astutud. Ma lihtsalt olin veel foorumil. Ja muidugi läks kohe. Mingit liigutamise palvet seal postituses ei olnud.

Aga see suhtumine on just tuntult ja täpselt "spetsifikatsioonile" vastavalt populistlik - ühe erakonna ettevõtmist reklaamitakse riikliku või siis kogu rahva ettevõtmisena.

Aga ega see populisti amet (vähemasti siin foorumis) ei saagi kerge olema...
Ma ei pea end populistiks. Ja ei osalenud ka mainitud rongkäigul, ei käi EKRE üritustel kuigi olen liige jne. Aga mis puudutab liigutamise palvesse, oli postituse viimaner lause: aga postituse võib ka polittelu teema alla tõsta kui siia ei sobi teinekord katsun end veelgi selgemalt väljendada.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 21 külalist