Noh, üldiselt ei tekita jahu väljamõõtmine eriti olulisi küsimusi.Z03 kirjutas:Uhked pannkoogikesed tõesti. Väga isuäratavad.
Vaatasin, et 7 dl jahu väljamõõtmine tekitas küsimusi. 1 dl nisujahu peaks olema ca 60 grammi, siis 7 dl jääb 400-450 g piiresse. Ma ise arvestan 1 dl = 1/2 klaasi. Selle koguse (1 liitri) keefiri kohta siis ca 3 kl jahu, ilma kuhjata.
See 1 liitri keefiri kohta antud retsept on antud sedapidi hoopis, et sinna läheb kilosest jahupakist ca pool kuni kolmveerand ja see mõõt detsiliitrites on tekitatud umbestäpselt just sellest lähtuvalt.
Ehk, et kõigepealt oli teadmine, et 1 liitri keefiri kohta lähab ca pool kilo kuni ca 700gr jahu ja siis kõik hakkasid mõtlema, et ei tea palju see detsiliitrites olla võiks
Aga see viimane küpsetamise kord sai üldse keefiri asemel kasutatud hapendatud täispiima 1 liiter.
Ja kui varases nooruses sai pankooke tehtud nii, et piinliku täpsusega sai järgitud tööprotsesse (noh näiteks, et klopin munad eraldi ja lisan siis... või lausa, et klopin munavalge ja munakollase eraldi), siis mida aeg edasi seda rohkem on saanud kogu tööprotsessi kiiruse huvides äraoptimeerida (ehk, et näiteks keefir/hapupiim kaussi, sool-suhkur ja munad otse sinna sisse ja kõik korraga segamini).
Ja praktika on näidanud, et see polegi lõpptulemuse saavutamisel oluline. Olulised on hoopis muud nüansid, mida eirates võib pannkoogid peppu keerata (samas eks ta ole maitseasi).
Nii ei kasuta ma kunagi valmis pannkoogijahu ega küpsetuspulbreid.
Teine oluline aspekt on (kui tahad, et pannkoogid oleks paksud ja kohevad, ning ei muutuks jahtudes ja seistes saapataldadeks), et ei tohi tainast segades üle pingutada ja liiga palju segada, ning tainast ei saa pikalt enne valmis teha. Kui see pikalt enne pannile jõudmist seisab, on lõpptulemus kohevuse ja õhulisuse mõttes pekkis. Ja sooda tuleb segada sisse vahetult enne küpsetamise alustamist.
ATB Svejk jättis kogemata panemata viimase pankoogikokkamise manuaali juurest ühe olulise pildi, kus on näha kuidas üks korralik pannkook peab küpsedes kerkima Krt, pannkoogid on minu nõrkus ja sõltuvus
P.S.
Seda sama pannkoogi tainast saab ka Esta või Esta 2 vahel analoog/laadse toote tegemiseks väga edukalt kasutada