Eesti Vabariik 100 filmiprogramm

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
mäger
Liige
Postitusi: 353
Liitunud: 11 Dets, 2009 22:35
Kontakt:

Re: Eesti Vabariik 100 filmiprogramm

Postitus Postitas mäger »

Kui filmikriitikale juba läks, siis Tõde ja Õigus Andrese vaatenurgast näitab, ju seda, mis inimesega juhtub, kui ta peale oma sihi silme ees enam muud ei näegi. Otsib oma lohutust piiblist, aga pigem on see lohutus pettumustele, et plaanid nii kiirelt ei kulge, kui ta tahaks. Õiglane mees muutub siis vihaseks ja vihase mehega pole kellegil hea, vihane mees muutub ebaõiglaseks ka. Andrese siht oli Vargamäe ja minu meelest see lastele jäämise jutt oli üks vabandus. Paljudel eestlastel on oma Vargamäe, millele kraave kaevatakse ja ehitatakse, et mujale ei jätkugi energiat ja tähelepanu.

Kõige suurem "nutukoht" oli siin, kus Andres Marile rooska annab. Raamatust ei mäleta enam, kas see aitas ka, pigem vist mitte.

Kivirähk soovitas järge, mis kogu pika teose osas oleks mõistlik. Indrek oleks mõistlik kokkuvõte vist 2.-5. osast.
otsin puude taga metsa
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3304
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: Eesti Vabariik 100 filmiprogramm

Postitus Postitas Dr.Sci »

Martin Peeter kirjutas:Filmi peateema on minu meelest Andrese allakäik inimesena selle tohutu töörabamise tähe all. Aga on muidugi kõike seda muud ka. Soovitan eriti meestel vaadata, mõelda ja ka enese sisemusse vaadata. Las naised nutavad....
See on libedale jääle minek. Et (üle)töötamine viib allakäigule? Ma tunnistan ausalt et filmi pole vaadanud (ja ei lähe ka vaatama sest pahatihti on filmi nägemus hoopis teistsugune kui algne raamat (näiteks Viimne reliikvia)) kuid raamatu (I osa) sisu oli pigem see kuidas 2 pisivürsti kemplesid, kohtuteni välja, kaasates lapsi ja sulaseid. Kuidas praegu keegi Tammsaaret tõlgendab, on ilmselt võhiklik, kuna praeguse aja inimesed ei saa aru tol ajal valitsenud oludest. See väide, et just Töö Andrese allakäigule viis, ei ole põhjendatud, tööd tehti ka Pearu, Kaska vmt naabri juures. Lihtsalt, linnainimeste (ning tolleagsete kriitikute) jaoks oli selline kirjanduslik kirjeldus eksootiline nagu kohalik metsik lääs, (või Tuulest viidud) kuid asja võttis humoorikalt kokku Vilde, kui kirjutas oma Pisuhänna (millest sai ka hea film)
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Eesti Vabariik 100 filmiprogramm

Postitus Postitas Martin Peeter »

Vaata film ära! See ei ole päris täpselt romaani I osa. Romaani kõiki nüansse ei saagi filmi panna. Aga see "tee tööd ja näe vaeva" ja armastuse puudumine käib läbi nii Andrese kui tema lähedaste suu (Krõõt, noor-Andres jt.) Pealiin on, kuidas Andresest saab kibestunud türann - mitte ainult töö pärast, aga - tõesti - oma eesmärgi pimeda püüdmise pärast, nagu märkis akf Mäger.
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Che Latino
Liige
Postitusi: 586
Liitunud: 23 Veebr, 2015 0:14
Kontakt:

Re: Eesti Vabariik 100 filmiprogramm

Postitus Postitas Che Latino »

Ei olnd filmis ei tõde ega õigust. Ja nagu tavaliselt, muutsid inimesed teisi ainult ühes suunas. Andres pearustus, lapsed panid ajama, igasugu jama oli. Ainult Krõõt suutis kedagi paremaks muuta.
Filmimuusika oli omaette klass. Õnnestunumad rollid minu meelest - sittuv koer, Juss ja Sauna Madis.

Johannes Pääsukese tõelist elu soovitaks kõigile!
Ja muidugi Meest, kes üllatas kõiki. See ikka ka natuke eesti film.
https://www.youtube.com/watch?v=9RiJkOE0fls
https://www.youtube.com/watch?v=66wq5sJY1gk
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Eesti Vabariik 100 filmiprogramm

Postitus Postitas Z03 »

herman30 kirjutas:
Z03 kirjutas:Sügisball on üks parimaid filme mu meelest ja vaatan ikka, kui teleris näidatakse. Sügisballi mõistmiseks peab olema elanud Lasnamäel.
Olen näinud, käisin vääga mõned aastat tagasi Tallinnas kinos vaatamas. Minu meelest see oli nii depressiivne film et peaaegu oleks tahtnud nutma hakkama. :cry:
Ega selline see elu ongi. Väikesed inimesed elamas Lasnamäel oma masendavat elu. Soomes on samuti palju meeleoluhäireid, depressiooni, alkoholismi, aga Soome on inimkeskne ühiskond, terapeudid ja tugiisikud, kedagi ei jäeta hätta, kes abi vajab. Eesti on edu- ja rahakeskne ühiskond, kus nõrgematele jääb väga vähe, kui sedagi. Otseselt nälga ei sure, kui oled suuteline küsima toimetulekutoetust 150 eurot. Võib-olla saab ka Eestist kunagi inimkeskne ühiskond, paari-kolmekümne aasta pärast ehk. Seni on aga Soomes sündimine lotovõit.
Tapper
Liige
Postitusi: 708
Liitunud: 28 Juul, 2005 9:12
Asukoht: Ütsainus Mulgimaa
Kontakt:

Re: Eesti Vabariik 100 filmiprogramm

Postitus Postitas Tapper »

Soome 39 ja 44 hoidis relvatoru õiges suunas. Paljud kes hakkavad võrdlema Eestit Soomega ei seosta nagu tagajärge (meie siin sellises seisus) ja põhjust 50 aastat viljastavat sotsialismi ja terrorit. Lasnamäe koos oma elanikega üks suuremaid "õisi" sellest viljastusest.
See et eesti pole nagu rootsi või soome on nende meelest nagu eesti riikluse viga. Mida sotskommunistid rõhutavad, naiivsemad nende hulgas ka tõemeeli usuvad.
Evolutsiooni kõrvalmõju, intelligentsus
AndresTy
Liige
Postitusi: 940
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Eesti Vabariik 100 filmiprogramm

Postitus Postitas AndresTy »

Dr.Sci kirjutas:....Ma tunnistan ausalt et filmi pole vaadanud (ja ei lähe ka vaatama sest pahatihti on filmi nägemus hoopis teistsugune kui algne raamat....
Sellel Tõe ja õiguse raamatul on selline omapära, et kui uuesti üle loed, siis saad jälle sellest uue nägemuse võrreldes eelmine kord loetuga. Seetõttu ei tasu ka filmi peljata. Ja mis siis ikka hullu juhtub kui kellegi teise (režisööri) nägemus sinu nägemusega ei ühti.

Ise käisin vaatamas. Soovitan igati. Väga õnnestunud asi.
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Illike
Liige
Postitusi: 814
Liitunud: 15 Jaan, 2013 9:51
Kontakt:

Re: Eesti Vabariik 100 filmiprogramm

Postitus Postitas Illike »

Mina pean ütlema, et lugedes "Tõde ja õigust" esimest korda põrsapõlves sain ma ühte moodi aru. Lugesin siis ka ainult esimest osa. Teist korda lugesin kuskil 30-ndates eluaastates. Sain uued vaatenurgad. 40-ndad, hakkasin mõistma raamatut teisiti ja mida tegelikult öelda taheti. Nüüd eelmine aasta lugedes oli veel järgmine vaatepunkt.
Film oli hea. Andis uue vaatenurga ja mõttekoha raamatule juurde. Nüüd tean, et loen ca 10 aasta pärast uuesti kõik 5 teost läbi. Igal juhul tuleb seda filmi vaadata kui oled raamatu läbi lugenud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Georges ja 13 külalist