Relva kasutamine politsei poolt

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas Walter2 »

paadikapten kirjutas: Juhtusin Jakobi tänaval ülikooli lähedal nägema manöövrit, mille eesmärk võis olla jälitajate maharaputamine. Tüüp peatus. Ootas, kuni oma autost välja roninud patrull temani jõudis. Siis kiirendas ja kadus lähima nurga taha.
Mis selle manöövri mõte on jääb arusaamatuks - lisaks autonumbrile on sageli ka isik roolitaga lähima ristmikukaameraga tuvastatav.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas Kriku »

Surnuks tulistatud Jaanuse pere viis politsei kohtusse.
Postimehe teada ei lepi lähedased politsei sisekontrolli otsusega.

Tunamullu Vabaduse väljakul patrulli poolt surnuks tulistatud Jaanus Käärmanni perekond pöördus politsei- ja piirivalveameti vastu kohtusse. Varem üritasid lähedased kõikvõimalike vahendite abil vaidlustada prokuratuuri väljastatud kriminaalmenetluse lõpetamise määrust.

2017. aasta 30. oktoobril paljajalu, meeltesegaduses, kaks kööginuga käes, sõnagi lausumata patrulli poole tormanud Jaanus Käärmann hukkus põhimõtteliselt kogu Eesti rahva silme all. Avalikus kohas lahti rullunud traagilist juhtumit filmiti arvukate nurkade alt. Seetõttu tekitas tulistamine emotsionaalseid vaidlusi esimesest päevast peale, pannes inimesi küsima, kas politsei reageeris õigesti. Tuleb välja, et Tallinna halduskohtu kinniste uste taga vaieldakse siiani.

«Saan kinnitada, et hukkunu lähedased on esitanud politsei- ja piirivalveameti vastu kaebuse,» kinnitab politsei pressiesindaja Barbara Lichtfeldt. Postimehe teada arutab halduskohus vaidlust neljapäeval. «Hetkel on seis selline, et asja arutamine on kavandatud kinnisel kohtuistungil. Lahendini on plaanitud jõuda enne suvepuhkuste algust, eeldatavasti juunikuus,» lisab halduskohtute pressiesindaja Anneli Vilu.

Asja sisu kohta infot ei jagata

Kuna tegemist on delikaatse juhtumiga, ei anna rohkem infot ajakirjandusele politsei, kohus ega lähedased. Käärmanni perekonda – kuhu kuulub ka Eesti edukaima iduettevõtte Transferwise’i asutaja Kristo Käärmann – esindab tippjurist, advokatuuri esimees Jaanus Tehver. «Oma klientide soovil ma kõnealust teemat ei kommenteeri,» ütleb ta.

See, et kaebust menetleb halduskohus, viitab asjaolule, et vaidlustatud on konkreetne haldusakt ehk lihtsamalt öeldes otsus, mille on väljastanud politsei- ja piirivalveamet. Postimehele teadaolevalt heidavad Käärmanni pereliikmed politseile ette sisekontrolli otsust sündmusele reageerijaid mitte kuidagi vastutusele võtta. Kahjuraha nad ei nõua.

Iga sellise juhtumi järel alustab politsei tuletaktika analüüsi, et jõuda selgusele, kas relva kasutamine oli õigustatud. Nii ka seekord. Analüüsi kaasati sõltumatuid eksperte, näiteks kaitseväest. Eksperdikomisjon leidis, et tule avamine oli õigustatud, ning seejärel otsustas politsei sisekontroll, et ametnike tegevust ei ole vaja eraldi kriminaalkorras uurida.

Sellega Käärmanni lähedased ei leppinud. Näiteks teoreetiliselt oleks patrull võinud kasutada varustusse kuuluvat pikka teleskoopnuia. Teiseks, kui politsei tavavarustusse kuuluks elektrišokirelv, oleks just selle kasutamine aidanud säästa Käärmanni elu. Politsei põhjendas, et otsuse langetas patrull olukorras, kus ohus oli nii teiste inimeste kui ka patrulli enda elu.

Nii nagu politsei sisekontroll, on ka Põhja ringkonnaprokuratuur ametnike käitumist eraldi analüüsinud ning kinnitanud, et politseinike tegevus oli õiguspärane. Seetõttu lõpetati mullu vastav kriminaalmenetlus, millekohane otsus samuti toona kohtusse jõudis.

Prokuratuur: teist vahendit polnud

Põhja ringkonnaprokuratuuri menetluses esitas arvamuse näiteks kohtuarst-psühhiaater, kelle hinnangul esines politseiametnikke rünnanud mehel süvenev psüühikahäire, mistõttu oli tal kõrge risk ennast ja teisi inimesi ohustavaks käitumiseks. Samuti leidis kohtuarst-psühhiaater, et sellise inimese käitumine ei ole korrigeeritav väliste stiimulite, nende seas sõnaliste pöördumiste ja hoiatusmeetmete (politsei tulistas hoiatuseks kolm korda õhku) mõjul. Prokuratuur põhjendas, et tegemist oli väga kiiret otsustamist nõudva üliohtliku olukorraga, kus enda elu kaitseks ei oleks olnud võimalik muud vahendit valida.

Kriminaalmenetluse lõpetamise määrus väljastati 2018. aasta märtsis, kuid selle jõustumine lükkus aina edasi, sest lähedased kaebasid otsuse riigiprokuratuuri ning sealt edasi ringkonnakohtusse.

Vaidlustus jäi mõlemal korral rahuldamata.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas Fucs »

EV võiks ja peaks oma kodanikest hullud, skisod jm vaimse tervisega pahuksis olevad patsiendid paigutama ravi- või hooldeasutustesse, kus on tagatud ravi katkematus ning järelvalve. Kogemustele tuginedes pole KOV-idel vahendeid ega inimesi (ega kohti) asjaga tegelemiseks puhkudel, kui omaksed ei suuda või ei taha tagada diagnoosiga haige ravi katkematust ning järelvalvet. Seadusandlik baas on ka puudulik.
Kasutaja avatar
ambur123
Liige
Postitusi: 1584
Liitunud: 27 Apr, 2009 9:37
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas ambur123 »

Ei hakka neid midagi kinni pandama, selleks pole raha – ja pealegi on see ju põhivabaduste ja õiguste riivamine. Veidi offtopic aga hea näide ikkagi: tean värsket juhtumit, kus inimesele on selgelt vaja seada eestkoste (olemas seda üheselt kinnitavad kohtu määratud psühhiaatri ekspertiis, haigla arvamused jne) aga kohtunik otsustas oma „sisetunde“ alusel et see kõik ei loe midagi ja lähedastele eestkostet ei anta. Kesse neid veel "vangimajja" panema hakkab...

Püüdes mõista lähedaste kaotusvalu ei oska aru saada sellest protsessimisest ning kohtus vaidlemise mõttest – mida sellega saavutada tahetakse?

Ebaadekvaatne tüüp tormab nugadega politseinike poole, mis on ilmselgelt tõsine oht (otseselt politseinikele, veidi kaudsemalt ümberkaudetele). Ning kahjuks selle ohu vältimiseks ei olnud muid mõistlikke vahendeid.

Tagantjärgi võib tugitoolis rahulikult mõtiskledes igasuguseid võimalusi teoretiseerida, et kuhu ja kuidas tulistada oleks saanud; kuidas nuiaga vehkida või siis kasutada tasereid (mida sellel patrullil vist polnud?). Aga tegelik elu on midagi muud: otsustama peab sekundite jooksul.

Ning põhimõtteliselt ei saaks nõustuda sellega, et politseinik peaks eluohtlikus olukorras võtma endale täiesti reaalse riski saada tapetud või tõsised tervisekahjustused nugadega amokki jooksva haige inimese säästmiseks. Sedasi tekiks olukord, kus kahe inimese elu ja tervis on täiesti erinevalt väärtustatud …
antonio1
Uudistaja
Postitusi: 29
Liitunud: 04 Mai, 2005 22:12
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas antonio1 »

ambur123 kirjutas:Püüdes mõista lähedaste kaotusvalu ei oska aru saada sellest protsessimisest ning kohtus vaidlemise mõttest – mida sellega saavutada tahetakse?
Olukorras kus sündmused juba kulmineerusid (tegelane nugadega jooksma hakkas) ilmselt polnudki enam muid mõistlikke lahendusi kui see, mis teoks tehti.
Küll võib aga kogu protsessimise idu peituda politsei eelnevas käitumises - ülbel provotseerival toonil jagati käskluseid olukorras ilmselgelt oma üleolekut tajuvate isikute (politsei) poolt. Samas kõike jäädvustati kaameratega mitme nurga alt, mistõttu on igal kolmandal isikul küllalt hea ülevaade juhtunust, ning sealt tekib paljudel, sh lähedastel oma arvamus. Olukorra kulminatsioonis võib kolmanda isiku seisukohast tajuda nn läbirääkimiste etapis lahenduse saavutamise asemel provokatsiooni politsei poolt. Või siis leebemas käsitluses võib jääda mulje, et konkreetseid käsklusi karjunud politseinikel vähemasti polnud midagi selle vastu, et võib juhtuda, nagu juhtus.

Olles näinud neid videosid ja kui oleks oma lähedane olnud, ning asi rahaliselt võimalik nõnda, et mujalt pigistama ei hakkaks, ilmselt kotiks isegi. Kulminatsioonile eelnenud politseinike verbaalne väljendusviis lihtsalt tekitas sellise soovi. Sama case, nagu mõni võib üheainsa öeldud lause läbi teisele väga vastikuks muutuda. Ilmselt ka mina siin, oma äsjase jutuga :)
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas Z03 »

Fucs kirjutas:EV võiks ja peaks oma kodanikest hullud, skisod jm vaimse tervisega pahuksis olevad patsiendid paigutama ravi- või hooldeasutustesse, kus on tagatud ravi katkematus ning järelvalve.
"Hulle, skisosid ja vaimse tervisega pahuksis olevaid" patsiente on rohkem kui akf Fucs isegi kahtlustada oskab. Mõned on täitsa diagnoosimata, aga oskavad oma lähikonna elu põrguks teha (näiteks isiksusehäired, üks hullemaid neist nartsissistlik häire). Ei ole võimalik ega mõttekas neid kõiki raviasutustesse sulgeda, kustkohast selleks personal ja ressursid võetakse. Ja psühhoos on midagi, mis võib tabada igaüht, ei ole see midagi jälle "nende teiste" (peaasi, et mite ainult meie) teema. Skisofreenia ei tähenda, et inimene oleks ühiskonnale ohtlik. Psüühikahäirega inimesed muutuvad harva vägivaldseks. Tean inimest, kellel on diagnoositud paranoidne skisofreenia, on korduvate psühhoosi episoodidega haiglas viibinud (peamiselt seetõttu, et hakkab uskuma, nagu oleks ta terve ja ei võta enam ravimeid ning siis tekib psühoos uuesti), aga tegemist kõige intelligentsema, sõbralikuma ja vägivallatuma inimesega.

Meedikud puutuvad psüühikahäiretega inimestega kokku iga päev, aga on relvastamata, taserist rääkimata. Kuidas nemad suudavad? Arvate, et ei teki selliseid situatsioone, kui miskitmoodi relvastatud (noaga, mööbliesemega, klaasikilluga) patsient jookseb nende suunas? Narkomaan, kes vajab uut doosi, käib lamenti löömas, et psühhotroopseid ravimeid saada? Mul on väga, väga kahju inimesest, kes hukkus Vabaduse väljakul. Me ei ela USAs ega mõnes Hollywoodi märulifilmis, vaid Eestis.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas Kriku »

Jah, probleem on üksikutes hulludes, kes ravimeid ei võta ja märatsevad. Meetmed ohu korral endale ja teistele peaks olema tugevamad ("Olukorrast riigis" teemas on näiteks Valga hooldekodust juttu), aga valdav enamus ei põhjusta mingeid erilisi ohte. See, kui kodanik on näiteks sarikaebaja, see on küll väga tüütu, aga siiski põhiseadusega kaitstud.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

antonio1 kirjutas:Olles näinud neid videosid ja kui oleks oma lähedane olnud, ning asi rahaliselt võimalik nõnda, et mujalt pigistama ei hakkaks, ilmselt kotiks isegi. Kulminatsioonile eelnenud politseinike verbaalne väljendusviis lihtsalt tekitas sellise soovi. Sama case, nagu mõni võib üheainsa öeldud lause läbi teisele väga vastikuks muutuda. Ilmselt ka mina siin, oma äsjase jutuga :)
Mulle täiesti arusaamatu mõtteviis.
See nüüd "raha hagev suguselts" oleks võinud varem näidata üles piisavat hoolt oma suguseltsi ullikese üle selmet nüüd kogu maailma vihata // riigilt raha välja pressida - naeruväärne.

Minu arvamus vaid - ei pretendeeri lõplikule tõele.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1742
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas maksipoiss »

Z03 kirjutas: . Kuidas nemad suudavad? .
Kõige ekstreemsemate olukordade korral ikka politsei ja pääsjate abiga
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas ruger »

Ega osaliselt on hea, et see juhtum nii lahenduse sai. Loomulikult kahju mehest, kellel jäi elu elamata. Ja kahju nende perest, sest iga kaotatud inimene on kellegi vend ja poeg. Üldiselt oli antud juhtumil ju oluline see, et mees kõndis pikalt Vanalinnas nuga käes. Politsei korraldustele ta ju ei reageerinud. Halloo... Militaarneti kasutajate hulgast paljud on relvakandjad ja omajad, ka igapäevaselt. Milline oleks olnud olukord siis, kui tegu oleks olnud eraisikuga, kes oleks proovinud seda noaga isikut peatada? Me ei oska keegi ennustada seda, mis moodi olukord oleks siis lahenduse saanud. Küsimus oleks olnud ka selles, et ega rahvarohkes kohas keegi heameelega relva välja ei võta. Keegi ei tea ju motiivi või mis toimub. See, et politsei selle juhtumi nii lahendas, on olukorra lahendamine ja kõige seaduslikum ka seaduse silmis. Tsiviilisik, isegi seadusliku relva kasutades, oleks sellisel juhtumil meedia ja muude väljaannete poolt hulluks aetud või risti löödud. Eriti arvestades milline suhtumine viimastel nädalatel ja kuudel on meedias olnud.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas Walter2 »

Raske on hinnata poolt ja vastu asjaolusid e. keegi ei taha tagantjärele tarkusega tegeleda kuid eks sel lool kerge "näidispoomise" mekk manu on. Samas vajas ka ühiskond sellist raputust näitamaks et teatud asjadega ei naljatata ning punased jooned on paigas.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Hulle, skisosid ja vaimse tervisega pahuksis olevaid" patsiente on rohkem kui akf Fucs isegi kahtlustada oskab. Mõned on täitsa diagnoosimata, aga oskavad oma lähikonna elu põrguks teha (näiteks isiksusehäired, üks hullemaid neist nartsissistlik häire). Ei ole võimalik ega mõttekas neid kõiki raviasutustesse sulgeda, kustkohast selleks personal ja ressursid võetakse. Ja psühhoos on midagi, mis võib tabada igaüht, ei ole see midagi jälle "nende teiste" (peaasi, et mite ainult meie) teema. Skisofreenia ei tähenda, et inimene oleks ühiskonnale ohtlik. Psüühikahäirega inimesed muutuvad harva vägivaldseks. Tean inimest, kellel on diagnoositud paranoidne skisofreenia, on korduvate psühhoosi episoodidega haiglas viibinud (peamiselt seetõttu, et hakkab uskuma, nagu oleks ta terve ja ei võta enam ravimeid ning siis tekib psühoos uuesti), aga tegemist kõige intelligentsema, sõbralikuma ja vägivallatuma inimesega.

Meedikud puutuvad psüühikahäiretega inimestega kokku iga päev, aga on relvastamata, taserist rääkimata. Kuidas nemad suudavad? Arvate, et ei teki selliseid situatsioone, kui miskitmoodi relvastatud (noaga, mööbliesemega, klaasikilluga) patsient jookseb nende suunas? Narkomaan, kes vajab uut doosi, käib lamenti löömas, et psühhotroopseid ravimeid saada? Mul on väga, väga kahju inimesest, kes hukkus Vabaduse väljakul. Me ei ela USAs ega mõnes Hollywoodi märulifilmis, vaid Eestis.
Meil käib täna ullikeste isoleerimine ehk hullumaja kinnisesse osakonda paigutamine läbi kole pika kohtu kadalipu (et oleks tagatud põhiseaduse ja isikuvabaduste kaitse). Selle kõrvalmõju ongi tänaval ringi laskvad ullikesed, kes pole kas piisavalt ohtlikud või kelle puhul puudub piisavalt kõnekas tegu ja sellega asjasthuvitatud osapoole (nt politsei) huvi seda kohtukadalippu läbida, las ullikesed jooksevad. Lihtsalt diagnoosi alusel kedagi meil kinnisesse osakonda ei panda - kui pole asja kohtus ajajat, siis võivadki ohtlikud hullud tänaval ringi lasta. :oops:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas ruger »

Järgmine juhtum, kus politsei pidi relva kasutama. Õnneks, mitte fataalselt. Isik proovis ennast ise maha lasta, peale politseinike pihta tulistamist.
Tulirelvast end maha lasta ähvardanud joobes mees avas politseinike suunas tule ning lasi seejärel iseennast. Politseinikud viga ei saanud, end tulistanud mehe seisund on raske.

Täna hommikul kella 5 paiku sai häirekeskus teate, et Tartumaal eramus ähvardab joobes 59-aastane mees end tulirelvast lasta.

PPA politseimajor Kaupo Martihhin kirjeldas, et relvaga seotud juhtumile, kus oli kõrgendatud oht inimese elule ja tervisele, reageerisid kiirreageerijad. «Kohale saabunud politseinike eesmärk oli meest takistada endale viga tegemast, kui sündmused võtsid äkki ootamatu pöörde. Politseinikud sisenesid kilbi varjus koridori ning teisel korrusel end varjanud mees tegi politseinike suunas tulirelvast mitu lasku. Õnneks need politseinikke ei tabanud,» kirjeldas politseimajor.

Martihhin lisas, et korrakaitsjad tegid kohe ründe tõrjumiseks vastu kaks lasku, mis samuti ei tabanud. «Mees sulges end tuppa ning kostus järgmine lask. Politseinikud leidsid toast laskehaavaga mehe, kes oli end tulistanud. Mees viidi haiglasse, tema seisund on väga raske,» vahendas politseimajor.

Politsei selgitas, et mehel relvaluba ei ole, relva päritolu on selgitamisel. Selle juhtumi kõik täpsemad üksikasjad selgitatakse käimasolevas kriminaalmenetluses.
https://tartu.postimees.ee/6674279/purj ... -iseennast
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas:Meil käib täna ullikeste isoleerimine ehk hullumaja kinnisesse osakonda paigutamine läbi kole pika kohtu kadalipu (et oleks tagatud põhiseaduse ja isikuvabaduste kaitse). Selle kõrvalmõju ongi tänaval ringi laskvad ullikesed, kes pole kas piisavalt ohtlikud või kelle puhul puudub piisavalt kõnekas tegu ja sellega asjasthuvitatud osapoole (nt politsei) huvi seda kohtukadalippu läbida, las ullikesed jooksevad. Lihtsalt diagnoosi alusel kedagi meil kinnisesse osakonda ei panda - kui pole asja kohtus ajajat, siis võivadki ohtlikud hullud tänaval ringi lasta. :oops:
Minu arust suurem probleem on see, et tundub, et polegi kohta, kuhu paigutada neid, keda tõesti peaks paigutama... No see Valga hooldekodu juhtum, see on ikka erikuradi sigadus, mille eest keegi peaks vastutama. Keegi Maarja-Mario esimeses järjekorras ja siis peaks vaatama, kas mõni veel... :evil:

Aga jätkame seda arutelu teemas "Olukorrast riigis", kui vaja on jätkata.
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Postitusi: 1047
Liitunud: 23 Juul, 2006 21:04
Asukoht: Paldiski
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas sadist »

ruger kirjutas:Järgmine juhtum, kus politsei pidi relva kasutama. Õnneks, mitte fataalselt.
Mees suri omaenda relvaga tekitatud vigastuse tagajärjel haiglas:

https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=86102777
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist