Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Vasta
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Avatar »

Eleon 3M116 a -ga võrreldes küll. Aga Kamin räägib üle 3000m2 erinevusest seoses Vestasega. Vahet ei ole, kui isegi Kamina poolt kooskõlastatud suurema Vestas V112a - ka sellega võrreldes on võimaliku 64m diameetriga tiiviku erinevus tiba üle 3000m2.
http://www.kaitseministeerium.ee/et/uud ... ajastustes

Kooskõlastatud eelprojektis oli ära toodud ehitise kõrgus maapinnast, mis oli kokku 185 m (sh torn 135 m ja rootori laba tipu ulatus kuni 185 m). Rajatud Aidu tuulepargi Eleoni tuulik, mille ehitamist pole Kaitseministeeriumiga kooskõlastatud, on kokku 220 meetri kõrgune. Tuulikute puhul on oluliseks teguriks mitte ainult labade pikkus ja torni kõrgus, vaid labade tööala, ja see on ühe Eleoni tuuliku puhul üle kolme tuhande ruutmeetri võrra suurem kui Vestase tuulikul.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Kriku »

Õige jah, "Vestas" oli ju 56 m raadiusega. Niisiis see asi paistab selge olevat.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Fucs »

:D
Äripäev kirjutas:vallavanem Rauam tõi välja, et probleem sai alguse sellest, et osale tuulikutele ehitatakse ebatasase maa tõttu alla nn padi. „Karjääri pind on ebatasane, absoluutkõrgused kõiguvad pluss-miinus 20 meetrit. Tuulepargi rajamine on arvestatud kõige kõrgema puntki järgi, kuhu tuulik tuleb. Ülejäänutele ehitatakse siis padjad alla, et tuulikute labad oleksid kõrguse mõttes ühel joonel,“ selgitas Rauam.
No ei andnud näed hing rahu.
Vaatasin maa-ameti kaardil kõikide tuulikukruntide kõrgusandmed üle ja leidsin ~keskmised absoluutkõrgused.
Osadel kruntidel on näha ka juba valmis padjad ja osadel tuulikumastid.
https://xgis.maaamet.ee/maps/XGis?app_i ... AT103_82=1

Tulemused:

Tuuliku number / ümbritseva maapinna keskmine absoluutkõrgus / kruusapadaja absoluutkõrgus

1 / 47m
2 / 55m
3 / 60m
4 / 49m / 68m
5 / 53m / 69,5m
6 / 49m
7 / 51m
8 / 58m
9 / 53m
10 / 51m / 67,5m
11 / 49m
12 / 53m
13 / 48m
14 / 54m
15 / 57m
16 / 50m / 67,5m
17 / 51m
18 / 55m / 68,5m
19 / 50m
20 / 49m
21 / 46m
22 / 46m / 68m
23 / 48m / 67,5m
24 / 53m
25 / 49m
26 / 50m
27 / 48m / 67,5m
28 / 48m / 67m
29 / 54m / 68m
30 / 49m

Et siis nagu näha, kõigub kruntide ja killustiku aluspatjade keskmine absoluutkõrgus järgmiselt:

* Kõige madalamate ca 47m ja üks kõige kõrgem on ca 60m (tuulik nr.3). Vahe kahe äärmuse vahel on 13m (kõige madalama 46m vahe on 14m).
* Valdav osa kruntidest on 47-50m (16 krunti); 51-55m on 11 krunti; 56-58 on 2 krunti, ja üks on 60m keskmise absoluutkõrgusega.
* Kõikide kruntide arvutatud keskmiseks kõrguseks on ca 51m
* Osad killustikupadjad on valmis, osade ehitus on pooleli... olemasolevate andmete põhjal võib öelda, et kesmiseks killustikupadja absoluutkõrguseks on 68 meetrit.
* Kruntide kesmise kõrguse ja killustikupatjade keskmise kõrguse vahe on 17m
* Kui võtta aluseks, et arendaja plaan on kõik killustikupadjad tõsta absoluutkõrguseni 68 meetit, siis kõige madalamat krunti (46m) tuleb tõsta/tõstetakse 22 meetrit kõrgemale ümbritsevast keskmisest pinnast.
* Ka kõige kõrgema keskmise absoluutkõrgusega krunti (60m) tõstetakse seega 8 meetrit kõrgemale kui on ümbritseva maastiku keskmine kõrgus.
* Tulenevalt ebatäpsustest kaardilt mõõtmisel ma pakun maksimaalseteks vigadeks +/- 2 meetrit.

M.O.T.T. :mrgreen:
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Kriku »

Tartu halduskohus jättis 29. aprilli määrusega läbi vaatamata Ida-Viru maavanema protesti Aidu tuulepargi ehituslubade tühistamiseks ning tühistas esialgse õiguskaitse meetmed, millega Aidu Tuulepark OÜ-l keelati ehitada ehituslubades nimetatud elektrituulikuid.

Justiitsministeerium esitas 9. mail halduskohtu määruse peale Tartu ringkonnakohtule määruskaebuse, millega palus tühistada määruse osas, milles halduskohus jättis protesti läbi vaatamata ja mõistis protesti esitajalt välja Aidu Tuulepargi kasuks ligi 24 100 euro suurused menetluskulud.

Ringkonnakohus leiab, et ükski määruskaebuses esitatud väide ei anna alust määruskaebuse rahuldamiseks ja halduskohtu määruse tühistamiseks.

Ringkonnakohtu määruse peale võib esitada määruskaebuse riigikohtule 15 päeva jooksul.

Halduskohus jättis maavanema protesti aprillikuise määrusega läbi vaatamata menetluslike vigade tõttu. Seadus nägi ette, et maavanemal tuli enne kohtusse pöördumist läbida kohustuslik kohtueelne menetlus ehk esitada Lüganuse vallavalitsusele ettepanek tunnistada ise vaidlusalused ehitusload kehtetuks.

Selline ettepanek tuli esitada 30 päeva jooksul alates sellest, kui maavanem sai teada ehituslubade andmisest. Kohtu hinnangul ei läbinud maavanem nõuetekohaselt kohustuslikku kohtueelset menetlust. Seaduse ja kohtupraktika kohaselt on taolise rikkumise tagajärjeks protesti läbivaatamata jätmine, mistõttu kohtul ei olnud võimalik võtta seisukohta, kas ehitusload on õiguspärased ega muudes sisulistes küsimustes.
«Tartu ringkonnakohtu tänane määrus ei mõjuta sisuliselt mitte ühtegi hetkel käimas olevat haldusmenetlust. Ehituskeeld ja viibimiskeeld kehtivad endiselt,» kommenteeris kaitseministeerium ringkonnakohtu määrust.

Ministeeriumi teatel on Aidu tuulepargi rajatised jätkuvalt vastuolus teemaplaneeringuga, kaitseministeeriumi kooskõlastatud eelprojektiga, ei vasta kohaliku omavalitsuse poolt väljastatud ehituslubadele ning püstitatud ehitised on jätkuvalt märksa kõrgemad kooskõlastatust.

«Seega on riigil jätkuvalt kohustus sekkuda sellisesse ebaseaduslikku ehitustegevusse,» lisas ministeerium.
https://majandus24.postimees.ee/6717918 ... 1530278500

Eks näis, mis Riigikohtus saab.
Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet teatas, et jätkab oma järelevalve menetlusega nii, nagu kolmapäeval seda ka selgitati.

TTJA on oma menetluse käigus tuvastanud, et Aidu tuulepargi Tuulik 4 ja Tuulik 5 kinnistutele püstitatud tuulikud:

- ei vasta ühelegi teadaolevale ehitusprojektile

- on vastuolus kohaliku omavalituse teemaplaneeringuga

- neile puudub Kaitseministeeriumi kohustuslik kooskõlastus

- neil puudub maa-ameti kui omaniku esindaja nõusolek

- tegemata on ehitusgeoloogilised uuringud

- tegemata on keskkonnamõju täiendav hindamine

- vastuolude tõttu ei ole selge, millist tuulikut on tegelikult ehitatud

- killustikupatjade kohta ei ole projektdokumentatsiooni ega tihendusprotokolle

TTJA ootab arendaja vastust nendele asjaoludele.
https://arileht.delfi.ee/news/uudised/o ... d=86674795
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Kriku »

Sõnajalad tahavad riigilt kompensatsiooni 2M kuus: https://arileht.delfi.ee/news/uudised/s ... d=86705207

Küsida võib kõike.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Lemet »

Eks näis, mis Riigikohtus saab
Just praegu kuulutas üks vendadest oma veendumust, et Riigikohus asja ette ei võta...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Kriku »

Raudvere kohtuvaidlusest tausta juurde tuuleparkide probleemile:
Kõik sai alguse Gruusia sõjast

Üks esimesi vastuolusid, mida Kuppar pidi taas selgitama, oli see, et kuidas ütleb kaitseministeerium, et ei ole kooskõlastanud ei Aidu, Purtse I ega Purtse II tuulepargi projekte.

„Ma ütlesin, et me ei ole kooskõlastanud ehituslubasid. Jah, kaitseministeerium on kooskõlastanud eelprojektid teatud tuulikutüüpidele, teatud tuulikusituatsioonide juures. Kui nendest parameetritest minnakse välja, siis enam ei ole tegemist kehtiva kooskõlastusega,” põhjendas ametnik.

Ka märkis ta, et kõik kooskõlastused, mis on kaitseväe poolt kaitseministeeriumisse edastatud, on olnud tingimuslikud – ehk eelprojektidele on alati seatud mingid tingimused, millega arendajad peavad arvestama. Näiteks Aidu tuulepark on saanud kahele eelprojektile kaitseväelt tingimusliku kooskõlastuse.

Teine teema, mille osas pidi kaitseministeeriumi ametnik selgitusi jagama, oli see, millal täpselt ja millest tingitult toimus muutus Eesti julgelolekuolukorras, mis muutis ka kaitseministeeriumi tuuleparkide projektide hindamisel ja neile kooskõlastuse andmisel rangemaks – ehk mil kehtestati nö nulltolerants Ida-Virumaale rajatavatele tuuleparkidele.

Kuppar viitas muutunud julgeolekuolukorrale ja sellele, et Eesti idanaaber on asunud Läänemerel teostama lende ilma transponderiteta ja seeläbi testima meie sõjalisi võimalusi. Tema sõnul intensiivistus Venemaa lennutegevus Läänemerel pärast 2008. aasta Gruusia sõda. Sellest oli tingitud ka NATO õhuturbemissioonid Balti riikides alates 2014. aasta märtsist, meede, mida seni ei olnud kasutatud.

Ühtlasi tõi Kuppar välja, et iseenesest on dokument, mille alusel hinnatakse tuuleparkide kooskõlastusi – kaitseväe juhataja vastavasisuline käskkiri –, olnud 2009. aastast muutumatu, seda otsustati lihtsalt rangemalt jälgima hakata, kuna selle kõrvale lisandusid täiendavad NATO dokumendid. See tingis ka ehitusseadustiku muudatused 2015. aastal.

Teema, mille osas pidi kaitseministeeriumi ametnik veel täiendavaid selgitusi andma, puudutasid ka tuulikute kõrguse küsimust ja seda, kas ministeerium annab need arendajatele ette või mitte. Kuppari sõnul hindab kaitsevägi ennekõike seda infot, mis arendaja on neile andnud. Kui arendaja küsib kõrguse kohta, siis saab ta selles osas ka vastuse.

„Kui ta küsib seda, siis me esitame selle numbri. Aga ma ei mäleta, kas see arendaja on küsinud seda numbrit või mitte. See sõltub, mis formaadis arendaja meie poole pöördub. Siis me palume esitada iga konkreetse tuuliku koordinaadid,” rääkis Kuppar.

Ta lisas, et mõjude vähendamise ehk nn leevendusmeetmena kasutatakse ka sektori määramist selles ulatuses, kuhu on arendajal võimalik tuulepark püsti panna õhuseireradari suhtes. „Sektor antakse radari parameetri põhjal. Selle andmisel arvestatakse tuuliku kõrgusega. Projektis on see ka alati sees,” rääkis Kuppar.

Ka ütles ta, et sel ajal, kui Varja pargi menetlus oli päevakorras, taheti algselt sinna 75 tuulikut püsti panna ja esialgne tuulikute paigutus hõlmas mitut radarisektorit. „Selleks, et selles piirkonnas radari tööd mingilgi moel tagada, siis piirati selle tuulepargi ala nö ühe sektori sisse,” rääkis Kuppar. Kuigi tema kinnitusel see antud sektoris radari täit töökindlust ei taganud, pidid selle kompenseerima kõrvalsektorid.

Gruusia sõja mõjul aga hakati vaatama, et sellest hoolimata jääks ikkagi üks sektor, kust on võimalik teha teatavaid lende ilma, et Eesti riik nendest midagi teaks. Leiti, et selline radari katte vähendamine teatud sektoris ei ole mõistlik – oli vajadus tuvastada kõik antud piirkonnas lendavad objektid, mitte jätta vahele mingeid alasid,” rääkis ministeeriumi ametnik. Kuppari kinnitusel leiavad need lennud tänaseni aset.

Neljas suurem teema, mille kohta pidi ta täna täiendavaid selgitusi jagama, oli Varja tuulepargi arendaja poolt TTÜ Küberneetika Instituudilt tellitud ekspertiis, mis pidi andma vastused, kui suured mõjud on tuulepargil Kellavere radarile kolme erineva tuulikute paigutuse stsenaariumi puhul.
https://arileht.delfi.ee/news/uudised/f ... d=86715293
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Kriku »

Meretuuleparkide arendamiseks plaanitavad alad:
Pilt
Eskiislahendus näeb tuuleparkidele ette kolm suuremat mereala. Neist suurim jääb Saaremaast edelasse – kaardirakendus ütleb pindalaks üle 128 000 hektari. Teine, üle 60 600 hektari suurune ala jääb Ruhnu saarest põhja poole. Kolmas on paika pandud juba kehtiva Pärnu mereala planeeringuga: see asub Kihnu saarest lõunas ja on üle 65 000 hektari suur. Peale nende on üks väiksem ala Saaremaast loodes.

Tuuleenergiaks sobiva ala leidmiseks on arvesse võetud eri kitsendusi. Suure tüki potentsiaalsetest piirkondadest ampsasid Väinamere ulatuslikud looduskaitsealad. Arvesse on võetud lindude rändekoridore, hülgeekspertide arvamust, nahkhiirte liikumistrajektoore ja palju muud. „Väinameres on kõik kaitsealad ka Natura alad, kus on üldiselt nii palju erinevaid looduskaitselisi aspekte, et seal pole võimalik lahendusi leida,” tõdeb rahandusministeeriumi planeeringute osakonna nõunik Triin Lepland.

Kuigi rannikule lähemale on ökonoomsem ja lihtsam tuulikuid ehitada, seati saareelanikele vastu tulles piirang, et tuulikuid ei tohi rajada rannajoonele lähemale kui 10 kilomeetrit, et mitte rikkuda vaadet. „Eri aruannete ja praktikate järgi on see optimaalne kaugus rannajoonest, mis võiks rannaelanikule sobiv olla,” selgitab Lepland. Mõni ala tuli välistada ka riigikaitsehuvide tõttu.

Kõik meretuulepargid hakkavad olema Lääne-Eestis – Soome lahte neid ei tule, sest seal on meri liiga sügav. „Planeeringu perspektiivis, mis on umbes 15 aastat, pole näha, et seal oleks võimalik olemasoleva tehnoloogiaga tuuleenergiat toota,” selgitab Lepland.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium hindab parasjagu, milline võiks olla eri energiaallikate panus Eesti elektritarbimises 2030. aastaks. Riigi hinnangu järgi võiksid meretuulepargid toota 7% Eestis tarbitavast elektrist. Maismaatuuleparkidest võiks tulla 16%, biomassi kasutavatest elektrijaamadest 11% ja päikeseelektrijaamadest 4% elektrist. „2030. aastal on põlevkivisektor Eestis edukalt toime tulnud, kui põlevkivist ja/või selle töötlemise jääkproduktidest elektri tootmine ületab elektri tootmist tuuleparkides,” sedastab ministeeriumi energeetikaosakonna strateegilise planeerimise juht Madis Laaniste.
https://epl.delfi.ee/uudised/mereala-pl ... d=86832759
koll
Liige
Postitusi: 176
Liitunud: 02 Veebr, 2015 22:10
Asukoht: Kapa Kohila

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas koll »

Hr Fucs, ole kena, vaata oma Tuulik 8 maapinna kõrgus üle. Viga on oluline.

Eilne Tartu halduskohtu lahend on siin dokumenteerimata, kus viibimiskeeld lõpetati kuuks ajaks. Tavaliselt kohus EÕK korras lõpplahendiga samaväärset ÕK-d ei anna, seega peab asi olema ikka väga BS.
https://www.ohtuleht.ee/971382/kohtuvoi ... utele-ligi

Hr Türk, see, et te mind siin vahepeal read only panete, ei muda asja sisu. Ilmselgelt on riigipoolne tegutsemine üle võlli musklite näitamine. Näiteks Korrakaitseseadus § 44 järgi võib viibimiskeeldu kehtestada üle 12 tunni prefekti korraldusega ajutiselt, Ida Viru prefekt kehtestas määramata ajaks. Kui ajutine=määramata aeg, siis võiksid mõned tegelinskid veidi mõtlemist korrastada.

Sain ka Qineticsi materjalid, kui kellegi huvi, andke PS-is märku. Eeldusel, et selle foorumi jätuv kreedo pole vaikimine.
Viimati muutis koll, 24 Juul, 2019 15:26, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Kriku »

koll kirjutas:Tavaliselt kohus EÕK korras lõpplahendiga samaväärset ÕK-d ei anna, seega peab asi olema ikka väga BS.
Akf koll alustab pärast järjekordselt puhkuselt naasmist täieliku jamaga. See, mil viisil esialgsest õiguskaitset kohaldatakse, oleneb vaidluse esemest. Kui vaieldakse viibimiskeelu üle, siis ei olegi loogiliselt ühtegi muud esialgse õiguskaitse viisi peale viibimiskeelu ajutise tühistamise.
koll
Liige
Postitusi: 176
Liitunud: 02 Veebr, 2015 22:10
Asukoht: Kapa Kohila

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas koll »

Ja mis puudutab eesolevat labade pikkustega manipuleerimist, siis TTJA koostas ettekirjutuse, kus ta ise nentis, et labad on 58 m. Otsige see välja, kui viitsimist dokument on avalik. Kurb on see, et foorum, mis peaks olema faktitäpne, ei ole seda teps mitte. Au sees on faktide kohendamine ja jama ajamine.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Kriku »

Palun postitage ise viide. Te ei saa nõuda, et teised teie väidetele võrgust tõestusi peaksid otsima.
koll
Liige
Postitusi: 176
Liitunud: 02 Veebr, 2015 22:10
Asukoht: Kapa Kohila

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas koll »

Üldiselt mul pole tuju, arvestades seda, kuidas mu kasutajaga siin on käitutud (ka täna 2 korda kstutamine). Kuid mingi pildi järgi, jättes arvestamata määramatused, perspektiivi vead jne, lõpliku tõde kohendada, on ikka tase omaette.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Kriku »

Teie tuju ei puutu teemasse. Foorumisse postitamine on vabatahtlik. Kui tuju ei ole, ärge postitage. Kui otsustate postitada, siis palun lahkesti kooskõlas sellega: http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopic.php?f=55&t=903 . Muidu kustutatakse.
koll
Liige
Postitusi: 176
Liitunud: 02 Veebr, 2015 22:10
Asukoht: Kapa Kohila

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas koll »

Et siis oletuslik läbu jääb püsima ja minu väide kustutakse, :)? Ok, las siis hr Fucs alustab oma vigadest ja piirdume esialgu sellega. Kusjuures mitte ükski Jumal taevas seda ei märganud. Ja nii 1-s suunas asju aetaksegi... Nagu mikro Kamin.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist