Kaitseväe pikaajalise teenistuse medal

Märgid, medalid, ordenid, embleemid, mis tahes muud märgid, mis Sinu vormile ei teki iseenesest... Nendega seonduvad dokumendid. Muud sõjaväeteenistuse ja lahinguautasud.
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1016
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Kaitseväe pikaajalise teenistuse medal

Postitus Postitas Veiko Palm »

Lisa 1
Kaitseväe pikaajalise teenistuse medali
kirjelduse ja andmise korra juurde

Kaitseväe pikaajalise teenistuse medal

Medali tehniline kirjeldus:
Medal valmistatakse hõbedast, Medal on reljeefne ja ažuurne, kõrgusega 46 mm ja laiusega 32 mm. Medali tagumine külg on sile. Medalit kantakse 35 mm laiuse muareesiidist lindi küljes. Hõbehalli põhitooniga lindi servadel on 3 mm laiune tumesinine ja 2 mm laiune sinine triip (joonis 1).
Teenistusaastate gruppi tähistab medali lindile kinnitatav kullatud metallist sõlg, millel rooma number XV, XX, XXV või XXX (joonis 2). Sõle kõrgus on 6 mm, pikkus 26 mm. Samasugune sõlg kinnitatakse lindilõikele.

Värvid rahvusvahelise PANTONE värvitabeli järgi on:
1) hõbedane – PMS 877,
2) kuldne – PMS 123;
3) hõbehall – PMS 428;
4) tumesinine – PMS 294;
5) sinine – PMS 285.

Medali autor on heraldik Priit Herodes.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Kaitseväe pikaajalise teenistuse medal

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

9. Medal antakse isikutele, kelle teenistusstaaž jooksva kalendriaasta 31. detsembri seisuga on vähemalt 10 aastat ning kes on:
9.1 Kaitseväega töö- või teenistussuhtes..
..allajoonitud jupiga viskas siis statuudi tundmatu koostaja(-aga ilmselt KVPS personaliosakonnast) hoobilt üle parda kõik üheksakümnendatel, nullindatel ja kümnendatel (kuni 2018.a sügiseni) kaitseväes teeninud iskud - selle kaitseväe põhilised ehitajad.. et "pikaajaline teenistus kaitseväes" algab meie tundmatu statuudikirjutaja arvates siis 2018.a detsembrist - enne seda oli miskid "muud teenijad", kes kaitseväe staažil põhinevat aumärki ei vääri :|

Kas pead seda õigeks, Veiko :?:

Huvitaks ka KVJ arvamus.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaitseväe pikaajalise teenistuse medal

Postitus Postitas Kriku »

Mul on üks teine küsimus.

Siseministeeriumi haldusalas on laitmatu teenistuse aumärgid - aga paraku ei suudetud seal (alati?) selget joont hoida ning seda hakati samamoodi teenistusaastaid vaadates välja andma, kuigi vähemalt ühel juhul oli laureaadil kriminaalasi kaelas (ma ei jõua praegu viidet otsida).

Kas või kuidas peaks sedalaadi autasustamisel vaatama, kuidas autasustatava teenistus kulgenud on? Praegune statuut seda ei võimalda...?
Kasutaja avatar
TTA
Liige
Postitusi: 1762
Liitunud: 07 Sept, 2010 6:51
Kontakt:

Re: Kaitseväe pikaajalise teenistuse medal

Postitus Postitas TTA »

On eraldi olemas "Kaitseväe teeneterist eeskujuliku teenistuse eest"


Selge, tänan.

Kriku
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1016
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Kaitseväe pikaajalise teenistuse medal

Postitus Postitas Veiko Palm »

Borja kirjutas:..allajoonitud jupiga viskas siis statuudi tundmatu koostaja(-aga ilmselt KVPS personaliosakonnast) hoobilt üle parda kõik üheksakümnendatel, nullindatel ja kümnendatel (kuni 2018.a sügiseni) kaitseväes teeninud iskud - selle kaitseväe põhilised ehitajad.. et "pikaajaline teenistus kaitseväes" algab meie tundmatu statuudikirjutaja arvates siis 2018.a detsembrist - enne seda oli miskid "muud teenijad", kes kaitseväe staažil põhinevat aumärki ei vääri

Kas pead seda õigeks, Veiko
Vastan ümmarguselt ja "poliitiliselt" (ja pikalt), kuid ütlen kohe ära, et jutt "üle parda viskamisest" on minu hinnangul igatpidi hirmsalt üle võlli lause.

Kõikides sõjavägedes (ja riikides) tehakse uusi aumärke ja teenistusmärke ning muudetakse aja jooksul olemasolevate saamise põhimõtteid. Tavaliselt ei ole aumärkidel tagasiulatuvat andmist ette nähtud. Ning tavaliselt ka au- ja teenistusmärkide andmise reeglite muutumisel ei rakendata tagasiulatuvat korda. Enamgi veel - mitmetes riikides on muudetud lausa aumärkide andmise "filosoofiat" aja jooksul. Piisab süvenemisest ükskõik millise sõjaväe sümboolika ajalukku, et veenduda minu väite õigsuses. Võtke näiteks Ameerika Ühendriikide maavägi ning võrrelge mõne 1945 aasta seersandi rinda 2019 aasta seersandi omaga. Või vaadake, mille eest saadi esimesi kongressi aumedaleid ja mõelge, kas sama saavutuse eest praeguses aegruumis neid medaleid antakse? Või lugege seda artiklit https://medium.com/war-is-boring/it-s-h ... 80c02e718c.

Pikaajalise teenistuse medali puhul on tegemist pikaajalise teenistuse äramärkimisega. Seda medalit ei anta "kaitseväe põhilistele ehitajatele", vaid statuudi põhjal vaid nendele, kel vastav arv aastaid täis. Ma ei ole ka kohanud praktikat, kus teenistusmärke antaks tagasiulatuvalt. Oletagem näiteks, et kaitsevägi teeks spordimärgid, st näiteks ÜFT 300 punkti peale tegemise eest saaks rinda kinnitada märgi. Kas nüüd peaks tagasiulatuvalt andma sama märgi ka inimestele, kes pole enam teenistuses, kuid omal ajal on ÜFT-s ikkagi selle 300 punkti täis saanud?

Kokkuvõttes tahan öelda, et nagu ma ülal olen kirjutanud, siis mingi sellise "tavaõiguse" põhjal ei saa kindlasti öelda, et me oleksime statuuti selliselt kirjutades kuidagi eksinud. Ei ole. Kuskilt tuleb arvestust alustada ja kaitsevägi otsustas, et alguspunktiks on 2018 aasta.

Kuid edasi võib siiski rääkida. On täiesti vale väita, et varasemad inimesed on üle parda visatud. Spetsiaalselt kaitseväe ehitajate jaoks eksisteeris aumärk 10-aastat taastatud kaitseväge. Seda aumärki enam ei anta. Kas praegused inimesed on üle parda visatud? 90-tel ei eksisteerinud aumärke hea teenistuse eest ja riigikaitseliste teenete eest. Kas peaksime kellegile tagasiulatuvalt siiski andma, kui olid teeneid, mis ei väärinud tollal ainsat aumärki - kaitseväe teenetemärki? Kuna vaid üks aumärk oli, siis seda anti ka teenete eest, mida praegu sellise kõrge märgiga ei väärindata. Kas peaksime kellegilt ära võtma?

Aga mida siis mina isiklikult arvan? Ausalt öeldes ei ole (veel) mingit lõplikku arvamust välja kujundanud. Mõtlen ja annan teada. Ilma emotsioonideta.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaitseväe pikaajalise teenistuse medal

Postitus Postitas Kriku »

6 teemast irduvat postitust eestpoolt eemaldatud.
Kasutaja avatar
krizz
Liige
Postitusi: 2076
Liitunud: 18 Mär, 2006 1:59
Asukoht: Eesti Kuningriik
Kontakt:

Re: Kaitseväe pikaajalise teenistuse medal

Postitus Postitas krizz »

Veiko Palm kirjutas:Kõikides sõjavägedes (ja riikides) tehakse uusi aumärke ja teenistusmärke ning muudetakse aja jooksul olemasolevate saamise põhimõtteid. Tavaliselt ei ole aumärkidel tagasiulatuvat andmist ette nähtud. Ning tavaliselt ka au- ja teenistusmärkide andmise reeglite muutumisel ei rakendata tagasiulatuvat korda. Enamgi veel - mitmetes riikides on muudetud lausa aumärkide andmise "filosoofiat" aja jooksul. Piisab süvenemisest ükskõik millise sõjaväe sümboolika ajalukku, et veenduda minu väite õigsuses. Võtke näiteks Ameerika Ühendriikide maavägi...
Ma arvan, et siin pole midagi võrrelda. Enamus riike on Eesti kõrval suurriigid. Kui seal oleks medalite andmise kord lihtsam, siis saajad uputataks lihtsalt nende alla ära. Pealegi on taasiseseisvumine midagi erilist. Oleme ses suhtes uus (nojah taastatud) riik. Sõjaväe taasloomine pole millegagi võrreldav. See juhtub vaid üks kord ajaloos. Minu arust on rumal koguaeg võrrelda Eestit teiste, ikka enamasti meist palju suuremate ja hoopis teise ajalooga riikidega.

Aga ehk tuleb neile taastajatele kunagi omaette teenetemärk. Mine sa tea...
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
mongol
Liige
Postitusi: 1296
Liitunud: 13 Aug, 2008 21:58
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Kaitseväe pikaajalise teenistuse medal

Postitus Postitas mongol »

Oot, ma torkaon oma küsimuse ikkagi vahele - mis loogika alusel eristatakse KV ja KL tegevväelasi, et esimesed oma "nänni" juba mulle kätte said, aga viimased pole siiani miskit näinud ka mitte?
professional retard
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist