Kuidas oleks üks tuumasõda

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Kuidas oleks üks tuumasõda

Postitus Postitas Runkel »

Kapten Trumm kirjutas:Uudistest jooksis eile läbi, et USA kavatseb taganeda keskmaa tuumarelvastuse piiramise leppest.
Selleks on aluse andnud suure lennukaugusega tuumavõimeliste tiibrakettide loomine Venemaal.
Noorem rahvas seda ilmselt ei tea, aga keskmaarakettide ajastu Euroopas oli külma sõja kõige kuumem ajajärk - Saksamaalt Moskvasse lendas Pershing-2 5 minuti ringis.
Selle ajastu juurde kuulub ka nn viimsepäevasüsteemi "Perimetr" loomine NSVL-s, kuna ameeriklaste löök võis olla nii kiire ja ootamatu, et NSVL vastulöögi andmine sattus kahtluse alla.
Härrased, aga kui oletada, et keskmaa pärast läheb jälle võimlemiseks, ja see on Euroopa probleem, siis mis võiksid olla esimesed tõsisemad musklinäitamised Euroopa ja NATO suunalt meie vaatevinklist. Kui katakombidest vanu kaugelelendavaid ei leia, siis hakkab vist esimesena merevägi toimetama - fregatid ja allveelaevad Tomahawkide, MdCN-ide ja Storm Shadow'dega Läänemerele laineid tegema ning Patriotid Balti riikidesse ja THAADid Poola?
Kasutaja avatar
Laiakas
Liige
Postitusi: 291
Liitunud: 22 Sept, 2011 10:00
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Kuidas oleks üks tuumasõda

Postitus Postitas Laiakas »

Eks Iskandereid annab ka vähekese togimise peale kaugemale panna lendama, kui 500 km. Samuti annab sellele aatomike otsa kruvida.
siilike
Liige
Postitusi: 173
Liitunud: 21 Sept, 2010 17:33
Kontakt:

Re: Kuidas oleks üks tuumasõda

Postitus Postitas siilike »

Loodan, et seda pole veel postitatud.

Kõigile, kes tahavad tuumarelva kasutuse efekte erinevates geograafilistes punktides analüüsida: Nukemap
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kuidas oleks üks tuumasõda

Postitus Postitas Kriku »

Vähemalt 4x on varem postitatud: http://www.militaar.net/phpBB2/search.p ... ubmit=Otsi

Alati tasub lootuse kinnituseks otsingut kasutada.
mäger
Liige
Postitusi: 353
Liitunud: 11 Dets, 2009 22:35
Kontakt:

Re: Kuidas oleks üks tuumasõda

Postitus Postitas mäger »

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006210446.html

Hesari artikkel uuemast suure tuumasõja tagajärgede moduleerimisest. Selle järgi sellisest sõjast sünniks 150 miljonit tonni tuhka ja nõge, mis viie päeva jooksul kataksid põhjapoolkera ja valdava osa lõunapoolkerast siis. Keskmine maakera temperatuur langeks seitsmeks aastaks 9 kraadi, kuid näiteks Ukraina aladel 20-30 kraadi senisest ja temperatuurid eriti üle 0 kraadi ei tõuseks.

Tuumasõju mõju oleks ikkagi paar korda väiksem, kui 65 milj a tagasi Yukatani poolsaarele prantsatanud meteoriidi plahvatuse mõju, tookord jäi ellu umbes veerand liikidest.
otsin puude taga metsa
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kuidas oleks üks tuumasõda

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Inimese kui liigi ellujäämisvõime on keskmisest madalam, sest meie eksistents sõltub pea täielikult põllumajandustaimedest ja loomadest. Kui temperatuur on null kraadi aasta ringi, siis ei kasva põllumajanduses midagi ja eelmise aasta varud, mis terveks jäid tarbitakse vähem kui aastaga ära. Loomakasvatus väljas ei toimi, sest toit on enamasti saastunud ja loomad surevad. Ainus võimalus on toita teraviljaga, mis kiirendab veelgi varude kasutamist.

Loodus saab tõenäoliselt paremini hakkama, sest nad ei sõltu kunstlikest toiduallikatest.

Kogu ellujäämisküsimus inimestele on, kas ja kuipalju suudetakse toitu kasvatada keskaegsetes oludes - kus napib kütust, seemnevilja, väetisi ja taimekaitsevahendeid, ilma milleta tänane intensiivpõllumajandus ei toimi.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kuidas oleks üks tuumasõda

Postitus Postitas Kriku »

Ei, inimese kui liigi eksistents ei sõltu põllumajandustaimedes või -loomadest. 90+% populatsioonist küll, aga mitte liigi.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kuidas oleks üks tuumasõda

Postitus Postitas Kriku »

Jälle on keegi arvutimängu mänginud: https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=87468231

Kui ma õigesti näen, on teise NATO vastulöögi sihtmärkide hulgas muuseas Pärnu :shock:
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Kuidas oleks üks tuumasõda

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

https://www.youtube.com/watch?v=2jy3JU-ORpo
https://sgs.princeton.edu/the-lab/plan-a
Princetoni Ülikoolis välis ja julgeolekualal nõustamisega tegelevad eksperdid panid kokku süzee kuidas võiks USA-Venemaa vahel täies mahus alata tuumasõda.
Esmalt Venemaa konvesionaalsed jõud ründavad aga jäävad mingil momendil hätta,siis mängitakse välja taktikaline lõõk.Kaartilt on raske aru saada aga paistab,et taktikalist relva kandev pommitaja,mis stardib Kaliningradist annab lõõgi Poola-Saksa piiril olevale objektile.Kas tegemist võib olla piirkonnaga,kus asub NATO Põhjakorpuse staap?
Edasi järgneb NATO taktikaline vastulõõk Kaliningradi piirkonnale,simulatsioonis on see lennukilõõk.Kas tegemist võib olla varghävitajaga(ei ole kursis kas F-22 või F-35 omavad võimet taktikalise tuumalõõgi andmiseks)?.
Kolm tundi peale esimese tuumalõõgi algust,saadab Venemaa nii Koola poolsaarelt,kui ka Baltikumi piirialadelt paiknevatelt lennuväljadelt startinud lennukitelt+seal asuvatelt raketiüksustest järgmise salvo.
Lõõgi alla satub London,Saksamaa Ruhri tööstuspiirkond ning Põhja Itaalia(pakun,et samal põhjusel,miks Ruhr.Tahetakse ellimineerida igasugune sõjalise tootmise baas),oma laksud saab ka Poola,Türgi ning ka Eesti.Silma järgi on laks Tartule aga pakun,et taheti näidata Ämarit(anname andeks kaarti koostajatele).
Nato omalt poolt vastab lennukitega ning sihtmärkideks on Venemaa Baltikumi vastas olevad alad,Peterburg,loomulikult veel topelt saab Kaliningrad ning ka Valgevene,samuti Koola poolsaarel asuvad Venemaa sõjaväebaasid.Siis tundub,et venelastel on lennukid otsas ja käiku lähevad järgnevalt ainult keskmaaraketid. Tambitakse nendega üle terve Kesk-Euroopa,Läti,Leedu,Ukraina,pool Itaaliat,veelkord Londoni piirkond ning eemale ei jää ka Rootsi,Taani ning Soome rannikualad.Ja huvitaval kombel saab ka pihta Hispaania aga mitte Madriid.Sihtmärgiks on Portugali-Hispaania piiriala.Kas seal võib olla NATO mereväebaas?
Edasi annab järgmise laksu USA ja NATO strateegiliste relvadega,eelkõige allveelaevade poolt,sihtmärgiks Venemaa Euroopa osa ning Venemaa mandriosa strateegilised raketibaasid.
Venelased vastavad allveelaevadelt tulevate rakettidega,peamisteks sihtmärkideks on USA tööstuspiirkonnad,järgneb viimane vaatus,kus venelaste lähenevale raketirünnakule teeb USA viimase salvo,sihtmärkideks Venemaa Euroopa osa suurlinnad ning tööstuskeskused Siberi lõunaosas.
Läänemere piirkond,Kesk-Euroopa,Saksamaa Ruhr,Prantsuse piirialad,Itaalia,Balkan,Suurbritannia nn.Suur-London,osaliselt Türgi,ühesõnaga Euroopa mandriala suuresti jääb esimese ja teise faasi sisse,mis muudetakse tuumakõrbeks Venemaa poolt.Venemaa ise saab neli laksu kätte.Sisuliselt kogu tööstusmaastik muudetakse pikaks ajaks elamiskõlbmatuks.
Huvitav on see,et Kanada jääb täiesti puutumatuks ja Norra saab pihta vaid ühe laksu,sinna,kus asub see radarijaam vastu Vene piiri.
Samuti lendaks lennukid Venemaa poolt simulatsioonis(need,mis stardivad Koola poolsaarelt) üle Soome ja Rootsi õhuruumi.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Kuidas oleks üks tuumasõda

Postitus Postitas Gideonic »

kaugeltuuriv kirjutas:Kas tegemist võib olla varghävitajaga(ei ole kursis kas F-22 või F-35 omavad võimet taktikalise tuumalõõgi andmiseks)?.
F-22 ei oma ja F-35 peaks saama võimekuse lähiajal (relvatestid käivad juba 2018. aasta algusest). "Nüüd kohe" saavad varglennukitest seda teha minuteada vaid B-2 pommitajad. Euroopas on pommide kandjateks jätkuvalt F-16 ja Tornado (sakslastel).

Samas on ka Venemaal kandjateks ainult tavalennukid. Minumeelest oli seal simulatsioonis natuke kummaline see, et pärast esmast (ühe pommiga) hoiatuslööki tegemist Saksamaale ja vastavat tagasilööki Kalinigradile, said vene pommitajad (hinnanguliselt üle 40) lennata takistamatult Portugali ja Hispaaniani välja, et seal rahumeeli pomme heita. NATO õhukaitset on küll kõvasti kärbitud, aga nii saamatu see nüüd ka ei ole (vahetult peale esmakordset tuumapommide kasutust 80 aasta jooksul).

Lõpptulemust see muidugi teab mis palju ei muuda, aga ikkagi.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Kuidas oleks üks tuumasõda

Postitus Postitas ruger »

kaugeltuuriv kirjutas: Kaartilt on raske aru saada aga paistab,et taktikalist relva kandev pommitaja,mis stardib Kaliningradist annab lõõgi Poola-Saksa piiril olevale objektile. Kas tegemist võib olla piirkonnaga,kus asub NATO Põhjakorpuse staap?
Nato Kirdekorpuse staap Szczecinis
Ja huvitaval kombel saab ka pihta Hispaania aga mitte Madriid.Sihtmärgiks on Portugali-Hispaania piiriala.Kas seal võib olla NATO mereväebaas?
Rota mereväebaas
Huvitav on see,et Kanada jääb täiesti puutumatuks ja Norra saab pihta vaid ühe laksu,sinna,kus asub see radarijaam vastu Vene piiri.
Vardø radarijaam
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Kuidas oleks üks tuumasõda

Postitus Postitas Avatar »

Mis peaks olema küll lahti NATO tervisega, kui VF julgeks säärast piiratud lööki anda. Või kui NATO vastaks tuumalöögile nii piiratult.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mutual_as ... estruction
https://en.wikipedia.org/wiki/Nash_equilibrium
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kuidas oleks üks tuumasõda

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Eri inimestelt kokku korjatud infokildudelt võiks kokku panna järgmise pildi:
1. strateegilised tuumalöökide sihtmärgid olid 1. Tallinn (sadam ja Pääsküla "tänu seal asunud õhukaitse komandopunktile), Tartu (Raadi lennuväli), Kohtla-Järve (põlevkivitööstuse piirkond). Edasi tulid taktikalised löögid lennuväljade pihta (Rohuküla, Tapa, Pärnu) eesmärgiga viia rada rivist välja.

Tallinna kohta olen kuulnud 2x200 kT, mis viitab justkui allveelaevadelt lastavatele rakettidele. Tartu ja Tallinna sihilikku hävingut teadaolevalt plaanis polnud, lihtsalt tohutud purustused olnuks sõjaliste objektide linnas või linna ligi olemise "kõrvalkahju".

Kuna keskmaaraketid viidi Eestist 70ndate lõpus-80ndate alguses minema, siis nende baaside pommitamisest pole kuulda olnud.

Ilmselt luges vähemalt NSVL ise linnadevastase sõja sihtmärkideks linnad elanikega 1M+, mis tingis ka sinna metroo, sh väga sügavate liinide ehitamise. Erandiks oli Tbilisi, kus metroo rajamine olla olnud Stalini soov (kodumaa või nii), sest metroo üks ülesanne oli algusest peale inimeste varjamine ja seepärast praktiseeriti (erinevalt nt USA-st) küllalt sügavaid tunneleid ja jaamu.

NSVL ise ei pidanud vist tõenäoliselt provintsilinnade pommitamist, sestap varjendeid väljaspoole Tallinna, Tartut ja Kohta-Järvet samahea kui ei ehitatud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kuidas oleks üks tuumasõda

Postitus Postitas Kapten Trumm »

F-22 ei oma ja F-35 peaks saama võimekuse lähiajal (relvatestid käivad juba 2018. aasta algusest). "Nüüd kohe" saavad varglennukitest seda teha minuteada vaid B-2 pommitajad. Euroopas on pommide kandjateks jätkuvalt F-16 ja Tornado (sakslastel).
Pomme pole! USA pommiarsenal on ära kärbitud ja suures hädas tuleb kasutada taktikalises rollis "maha keeratud" võimsusega strateegilisi pomme (ca 50 B61 pommi).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Kuidas oleks üks tuumasõda

Postitus Postitas Lemet »

Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist