Kaameraga lasketiirus

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaameraga lasketiirus

Postitus Postitas Kriku »

Kõik õige, ma mõtlesin, et see võinuks avalikult eetris kõlada. Mitte et instrueerimine oli tegelikult puudlik vms. IMHO on see üks asjadest, mida tasub laiadele massidele korrutada, kui võimalus avaneb.
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Kaameraga lasketiirus

Postitus Postitas vtl »

gooligan kirjutas:Kaameramehe sihtimine, relvadega poseerimine jms peaksid olema igasuguste turvareeglite vastane käitumine...
Pilk langes meie pere öökapilektüürile ja nentisin, et poes müüakse avalikult isegi raamatuid, mille kaanepildil "poseeritakse relvaga" ja "relv on kaameramehe poole". Ok, antud näidetes ei sihita just näkku, aga relv on kaamera poole ja raua otsast võib sisse vaadata küll. Kole lugu, äkki peaks Pealtnägijale järje tegema /iroonia/.
IMG_1388.jpg
IMG_1388.jpg (195.23 KiB) Vaadatud 4681 korda
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Kaameraga lasketiirus

Postitus Postitas vtl »

Stiilinäide sellest, kui absurdseks võib poliitilise võitluse käigus ühe /meelelahutusliku sisuga/ tiiruskäigu keerata:

Tsiteerin valikuliselt:
"...Pealtnägija lugu, milles selgus, riigikogu liige Ruuben Kaalep (EKRE) korraldas alaealistele Sinise Äratuse liikmetele relvakoolitusi.."

"Sellest tulenevalt saatis Juske EKRE esimehele ja siseministrile Helmele kirjaliku järelpärimise, milles rõhutas, et EKRE noorteühendus Sinine Äratus on rikkunud erakonnaseaduse neljandat paragrahvi, mis keelab relvi valdavatel või sõjaväelisi harjutusi tegevatel liitudel tegutseda erakonnana või selle struktuuriüksusena. Juske küsis Helmelt, millal ta plaanib algatada erakonnaseadust rikkuva Sinise Äratuse likvideerimisprotsessi..."


https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=87500499

Nii et vaadake ette kui järgmine kord lähete sõprade grupiga tiiru ja tellite mõne laskmispaketi. Järgnevalt tuleb mõni poliitik ja väidab, et valdate relvi ning tegelete sõjaväeliste harjutustega ning teid tuleks likvideerida. :wall:

PS. Kõik see jama oleks olnud olemata, kui Kaalep ei oleks kasutanud võimalust eetris uhkusest "särada" ja ajakirjanikul endale sõnu suhu panna, vaid oleks lihtsalt tuimalt kommenteerinud - "jah, tegime meelelahutusliku külastuse lasketiiru, tellides kommertslaskepaketi." ning "Ei, Sinise äratuse liikmed ei kavatse rahuajal mitte kunagi relvadega tänavale patrullima minna."
Ja rohkem poleks midagi närida olnud.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Kaameraga lasketiirus

Postitus Postitas vtl »

Järgmise pildi nimi ei ole enam mitte "kaameraga lasketiirus", vaid "relvaga telestuudios".

Sain relvaringkondades viite eilsele ETV+ saatele "Kofe+", kus intervjueeriti praktikal-laskmises medali saanud Dina Gontsharovat. Jutt ja kaasnev spordiala tutvustus oli iseenesest asjalik.

Küll aga oli omaette tase teleajakirjanik, kes näppis kogu aja relva ja päästikut, toppis sõrme raua ette ning etendus tipnes sellega, kui ta üritas algul sihtida kaassaatejuhti, siis mõtles vist ringi, keeras relva otse kaamerasse, sihtis vaatajat ja vajutas päästikule.

Jah, tegu on sellesama riigitelevisiooniga, mis toodab Pealtnägijat, kes tegi suure paanika mingi teismelise FB fotodest.

https://etvpluss.err.ee/979825/kofe
Huvitav lõik algab 1:09:00
etv_pluss_dina.jpg
etv_pluss_dina.jpg (113.17 KiB) Vaadatud 4411 korda
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
lamjak
Liige
Postitusi: 483
Liitunud: 27 Mär, 2006 13:52
Kontakt:

Re: Kaameraga lasketiirus

Postitus Postitas lamjak »

Vaatasin klipi ära - teleajakirjanikul oli lisaks kõigele muule järjekindlalt sõrm päästikul. Aga intervjuu lõpu poole teda enam ei näidatud, samas kui kaassaatejuht oli pildil. Kui kaamera taas paremale vaatas, olid relvad laualt läinud ja ajakirjanikul silmad maas. Ehk ilmus kaadri tagant keegi ohutusteemadel vähe pädevam isik?
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Postitusi: 1047
Liitunud: 23 Juul, 2006 21:04
Asukoht: Paldiski
Kontakt:

Re: Kaameraga lasketiirus

Postitus Postitas sadist »

https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=87568881

Mõjukas antiseminismi ja rassismi vastu võitlev organisatsioon Anti-Defamation League (Laimamisvastane Ühing) teatas, et pidi OK-märgi kandma selle kasutuse tõttu vihasümbolite hulka.

Kaamerasse sihtimisest- ma ei saa päriselt ka aru selle õigustamisest. Relvaga kellegi poole sihtimine ilma eesmärgita teda peatada/tappa on isiklikult minu jaoks tabu siiski. Isegi, kui relv on ohutu ning kolm korda kontrollitud. Ja ei usu, et sellel 15-aastasel tütarlapsel oli lasketiirus oma telefon kuidagi riiuli peale sätitud ning viitega pildistamas, või et droon seal siseruumis hõljus ning pildistas :lol:
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Kaameraga lasketiirus

Postitus Postitas vtl »

sadist kirjutas:https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=87568881

Mõjukas antiseminismi ja rassismi vastu võitlev organisatsioon Anti-Defamation League (Laimamisvastane Ühing) teatas, et pidi OK-märgi kandma selle kasutuse tõttu vihasümbolite hulka.
Ja tuligi ära. Tüüpiline Overtoni aken - algul võtavad mingid organisatsioonid teema tõsiselt käsile ja mingil hetkel muutub see "uueks normaalsuseks". Tahaks kohe protestida selle märgi kaaperdamise vastu, aga vist on juba hilja.
sadist kirjutas:Kaamerasse sihtimisest- ma ei saa päriselt ka aru selle õigustamisest. Relvaga kellegi poole sihtimine ilma eesmärgita teda peatada/tappa on isiklikult minu jaoks tabu siiski. Isegi, kui relv on ohutu ning kolm korda kontrollitud. Ja ei usu, et sellel 15-aastasel tütarlapsel oli lasketiirus oma telefon kuidagi riiuli peale sätitud ning viitega pildistamas, või et droon seal siseruumis hõljus ning pildistas :lol:
Küsimus pole ju õigustamises, vaid kontekstis. Ka minu jaoks on ebamugav ja taunitav teise inimese poole relvaga sihtida, aga leidub siiski erandeid:
* Näiteks turvakoolituse käigus, kus treenitakse relvastatud inimese vastu minekut. Jah, seda saab muidugi teha sinise plastist treeningpüstoliga vms. aga alati ei ole seda käepärast. Või on vaja demonstreerida konkreetset võtet pärisrelvaga (nt. kelgu tahasurumine lasu blokeerimiseks).
* Filmivõtted tuleb kohe teise asjana meelde. Seal plastikpüstolit ei kasuta ju. Ja filmivõtetega seoses tulebki kohe kolmas teema, see on relvaga poseerimine. Ehk Pealtnägija tõstatas just selle viimase kohta probleemi.
* Relvaga poseerimise mõte võib olla kas hetkesituatsiooni ja emotsiooni talletamine (a'la grupipilt tiirus), dokumenteerimine (vaadake, ma lasen), kunstiline taotlus (olen ilus tsikk ilusa relvaga) või mingi steitmendi edastamine (võin olla ohtlik!!!)

Sellise pildi tegemisel on kaks tahku:
a) vahetu ohutustehniline pool, kas ja kuidas foto tegemise ajal sihitakse kaamerat/kaamerameest (seda SAAB ohutult teha - viitega päästes, distantsilt, kasutades kasvõi selfie-stick-i vms. Tühi ja kontrollitud relv on elementaarne.)
b) vaataja emotsioon, kes tunneb, et teda sihitakse relvaga. Viimasel juhul ju reaalset ohtu enam ei ole (pilt ei tulista), aga jääb vaataja enesetunne, psühholoogiline ja eetiline aspekt. Viimane sõltub tugevalt justnimelt sellestsamast kontekstist.

Näiteks James Bond 007 filmide alguses ning reklaamplakatitel sihitakse ka relvaga otse vaataja poole, aga kas me tunneme ennast sellest ohustatuna? Vist mitte. Kuigi ka siin on paradigma muutus toimunud, vanasti oli 007-l sõrm pidevalt päästikul, täna enam mitte.
Aga kui sa oled juhtumisi vähemuse esindaja ja pildiallkiri ütleb /vähemused/ ahju, siis muidugi tunned ennast ebamugavalt. Iseasi, kui kaugele võib minna naljade, satiiri või irooniaga, kui pildile on lisatud veel mingi täiendav varjatud kontekst. Näiteks imiteeritakse mingit muud olukorda, saadet või inimest.

Ühesõnaga, tahkusid on niivõrd palju, et ühe vitsaga lüüa ei saa. Iga olukord on erinev (vrdl. relvateemalise raamatu kaant nt. ETV+ rumala ajakirjanikuga, kes nagu poisikene esimest korda elus relva katsub) ning neid tuleb ka erinevalt hinnata.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
OnuHeino
Liige
Postitusi: 117
Liitunud: 19 Jaan, 2018 10:56
Kontakt:

Re: Kaameraga lasketiirus

Postitus Postitas OnuHeino »

Raske on mõista seda, miks peaks tiiru personal tolereerima mingit näpp päästikul relvaga kaamerasse sihtimist ja riskeerima sellega, et need pildid homme kuskil delfi klikirubliikides on?
Jah. Klient tahab, aga ta ei pea seda saama. Samal ajal näeme vaeva, et tutvustada ja harjutada sisse relvakaugetele inimestele relvaohutust, aga suurde meediasse laseme just selle, mida me kindlasti ei taha, et tiirus laetud või laadimata relvaga keegi teeks. Igasuguse valet relvakäsitlust näitava pildimaterjali levitamisega sisuliselt õõnestame relvainstruktorite tehtavat tööd.
Neid Bondi pilte tehku igaüks kodus ja tongipüstoliga. Relvaluba omav inimene, ma loodan, sellise juraga ei tegele.

Teisisõnu, kui eraisik teeb seda enda relvaga ja mitte avalikus kohas - tehku terviseks! Kes saab teda keelata?
Kui eraisik teeb seda tiirus ja internetaariumisse lekivad sellised pildid, siis see ütleb nii mõndagi tiirus valitseva distsipliini kohta. Tiiru omanik ei tohiks just uhkust tunda, kui seda pildimaterjali saab seostada tema tiiruga.

Kui keeruline on lasketiiru sisekorraeeskirja kirjutada, et "Pildistamisel ja filmimisel kehtivad samasugused ohutusnõuded nagu laetud relvaga laskmisel." Ja mõistagi toimub pildistamine samamoodi instruktori otsese järelvalve all nagu laskminegi. Vähemalt ei saa keegi ütelda, et ohutustehniliselt on midagi valesti.
Ei jääks kellelgi tiirus laskepaketid selle pärast tellimata. Okei. Rahvaesindajal Kaalepil äkki jääks, aga...(jätan ütlemata) :dont_know:
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Kaameraga lasketiirus

Postitus Postitas vtl »

OnuHeino kirjutas:Raske on mõista seda, miks peaks tiiru personal tolereerima mingit näpp päästikul relvaga kaamerasse sihtimist ja riskeerima sellega, et need pildid homme kuskil delfi klikirubliikides on?...
Ma olen üsna veendunud, et tiiru personal teeb oma parima, et õpetada nii relva ohutut käsitlemist kui -kultuuri.
Paraku ei ole võimalik täiskasvanud inimestel iga sekund silma peal hoida. Ja mis sa siis teed, kui kellegil õnnestus klõpsu tegemise hetkeks näpp ikkagi päästikule sokutada - võtad jõuga aparaadi käest ära ja kustutad ära pildi? Tänapäeva mobilidega on see järgmine hetk pilves juba.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
OnuHeino
Liige
Postitusi: 117
Liitunud: 19 Jaan, 2018 10:56
Kontakt:

Re: Kaameraga lasketiirus

Postitus Postitas OnuHeino »

Siis aitab ehk see silt, kui kirjutatud reeglitest ja sõnadest aru ei saa.

Tänapäeval hakkab igasugune nutipluti asi küll põhiõiguseks saama, ent lasketiir pole avalik koht, seal on omanikul voli kehtestada sisekorra eeskiri, mis antud juhul teda ennast kaitseb.
Kordan eelnevalt öeldut - laskepaketi tellija ei jää tulemata, kui kohapeal selgub, et ta ei tohi provokatiivseid või vähemprovokatiivseid pilte jäädvustada, sihtida kaamerasse, sihtida sõpra, koera või hoida pildi tegemise hetkel ägedalt näppu päästikul.

Teema sai alguse pildist, kus naisehakatis sihib relvaga kaamerasse, näpp päästikul, all kergelt juudiviha õhutav sõnum. Ma väidan, et see on instruktori viga, et selline pilt üleüldse tehtud sai. Kui relv ei ole laua peal, siis on instruktori silmad relva käsitsejal, mitte ei süga mune ega räägi teise kliendiga juttu. Kui lasketiir pakub säärast "teenust," siis peab lasketiir leppima tõenäolise kollase meedia ja relvahuviliste kriitikaga. Minu meelest see EI OLE OK, olgu see kui iganes mitmesti mõistetav. Seejuures ei ole mul midagi antud lasketiiru vastu, ent TEGU oli vale.
Manused
ISME17 - No Poster Photography.jpg
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Kaameraga lasketiirus

Postitus Postitas vtl »

OnuHeino kirjutas:...Kordan eelnevalt öeldut - laskepaketi tellija ei jää tulemata, kui kohapeal selgub, et ta ei tohi provokatiivseid või vähemprovokatiivseid pilte jäädvustada, sihtida kaamerasse, sihtida sõpra, koera või hoida pildi tegemise hetkel ägedalt näppu päästikul.
[...]
...Ma väidan, et see on instruktori viga, et selline pilt üleüldse tehtud sai. Kui relv ei ole laua peal, siis on instruktori silmad relva käsitsejal, mitte ei süga mune ega räägi teise kliendiga juttu.
Ma räägin Sulle, kuidas (minu arvates) selline pilt sündis. Peale edukat laskepaketi läbimist soovisid kliendid teha paar grupipilti, kus poseeritakse relvadega. Instruktor lubas ja luges sõnad peale - teeme pilti, aga kultuurselt, relvad ohutus suunas või üles suunatud, sõrm ei ole päästikul, ühesõnaga nagu peab.
Kui pildid tehtud, keerab üks teismeline oma relvatoru sõbra poole ja laseb viimasel veel ühe klõpsu teha. Kaks sekundit ja tehtud! Mida sel hetkel peaks instruktor tegema - väänama tüübi maha, rebima relva käest, konfiskeerima teise tüübi aparaadi, nõudma telo avamist ja piltide kustutamist? Või konstanteerima, et shit happens, raisk, jälle üks turist kasutas olukorda ära ja sai oma pildi ära tehtud. Ukse taha saata on nüüd juba hilja.

Kas te saate aru sõbrad, et ma EI KAITSE neid relv-kaamerasse pilte, aga üritan teemaga kaasa mõelda. Ükski keeld või silt ei ole veel takistanud pildi tegemist.

Jah, me võime rakendada äärmuslikke meetmeid. Sõlmida enne tiiru sisenemist kirjalik leping, milles ilma loata foto tegija kohustub tasuma leppetrahvi viiekohalises summas. Või pilditegija kohapeal maha lasta kui potentsiaalne turvarisk (ma kardan, et instruktoril tuleks küll siis palju aastaid oma tegude eest järele mõelda). Aga kas need praktikas on ikka 100% töötavad lahendused?
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
OnuHeino
Liige
Postitusi: 117
Liitunud: 19 Jaan, 2018 10:56
Kontakt:

Re: Kaameraga lasketiirus

Postitus Postitas OnuHeino »

Praegu, mil käkiga on hakkama saadud, ei olegi midagi muud teha, kui minna kuuri taha, lüüa käega vastu seina ja ütelda üks vali ropp sõna. Ent see on koht, kust tiiru instruktoritel on õppida.
Kui ei suudeta ohjeldada grupis toimuvat, siis kole kahju, aga see jääb küll instruktori hinge peale ja ma ei tunne üldse kaasa, kui tiir saab meedias negatiivset tähelepanu.
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Postitusi: 1047
Liitunud: 23 Juul, 2006 21:04
Asukoht: Paldiski
Kontakt:

Re: Kaameraga lasketiirus

Postitus Postitas sadist »

vtl kirjutas:Kas te saate aru sõbrad, et ma EI KAITSE neid relv-kaamerasse pilte,
Ilmselgelt kaitsed ja tood võrdluseks fotosid, kus relv ei ole tegelikult suunatud pildistaja poole. Neis kommertstiirudes on iga grupi peale üks-kaks instruktorit, kes tegelikult seisavad juures, kui neid pilte tehakse. Sellisel hetkel, kui relv suunatakse kellegi poole, peaks instruktor vahele astuma. Väga kahtlen, et ka suurema grupi korral öeldakse "noh, võtke nüüd kõik relvad ja valguge maja peale laiali kuhu iganes ja mis iganes fotosid tegema".
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Kaameraga lasketiirus

Postitus Postitas vtl »

sadist kirjutas:
vtl kirjutas:Kas te saate aru sõbrad, et ma EI KAITSE neid relv-kaamerasse pilte,
Ilmselgelt kaitsed ja tood võrdluseks fotosid, kus relv ei ole tegelikult suunatud pildistaja poole.
Kas lugemisoskus on tõesti nii puudlik ja/või valikuline.

Kui mõned ülalkommenteerijad on teemat absolutiseerinud stiilis "mitte kunagi, mitte mingil juhul ei poseerita ... relv kaamera(mehe) poole ... pole turvaline...", siis ma juba puht tasakaalustamise mõttes kirjutasin, et reaalne elu ei ole nii must-valge, kõik sõltub olukorrast ja on olukordi ning poose, kus see ei ole ei ohtlik ega ebaeetiline.

Et selgus oleks majas, siis kirjutan viimast korda lahti:

Ei, ma EI õigusta seda tüdrukut, kes relvaga (pildi) vaatajat sihtis ja antisemitistliku tooniga lause alla kirjutas. Lapsik, provotseeriv ja halva maitsega žest. Aga peab ka märkima, et see pooleldi udustatud kaadel on ka AINUS sellelaadne, mis avalikust mediast leitav oli. Seegi ekraanipilt võetud Pealtnägija videost. Kas ülejäänud on kiirelt maha korjatud, või pole neid olnudki, on iseasi.

KÕIK ülejäänud grupipildid, mida selle saatelõigu/artikliga seoses on jagatud, ei erine mitte millegi poolest loendamatutest turistipiltidest ning nendega on minu arvates kõik korras. Relvad on ohutus suunas, sõrmed päästikust eemal, mida siin kurat veel vinguda on.

Kogu ülejäänud teema on ülereageeritud ja pastakast välja imetud peavoolumeedia poolne ühe valitsuse koosseisus oleva partei ja/või selle alamrakukese materdamine, mida vahendas korduvalt relvavastasusega silma paistnud saatetiim.

Tiiru süüdistatakse seitsmes surmapatus. Ürituse korraldajat lapssõdurite koolitamises, noortekogu sõjalises väljaõppes, kuigi tegu oli ühe-kahe meelelahutusliku tiiruskäiguga, mille käigus paar teismelist tegid veidi rumalusi.
Kogu selle teemaga on tõmmatud poliitiline solgivesi peale nii kommertstiirudele kui relvaharrastusele üldiselt.

Rohkem ei viitsi tõepoolest selle Pealtnägija ja Sinise äratuse teemal sõna võtta. Kui just uut ja olulist infot peale ei tule.

PS. Palun pöörake tähelepanu fotole kleebitud logole "Translated by MEMRI-TV" ehk "Tõlgitud/vahendatud Lähis-Ida Meediauuringute Instituudi poolt".
Pealtnägija_sinine_äratus.jpg
Pealtnägija_sinine_äratus.jpg (114.83 KiB) Vaadatud 3795 korda
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Kaameraga lasketiirus

Postitus Postitas vtl »

sadist kirjutas:Ilmselgelt kaitsed ja tood võrdluseks fotosid, kus relv ei ole tegelikult suunatud pildistaja poole.
Kas keegi tuleb veel rääkima et "tegu on rämeda turvalisuse rikkumisega" või väidab, et "relv ei ole tegelikult pildistaja poole"
Lisame pildile veel mõne pealkirja a'la "Luba tappa" ja tõmbame Pealtnägijas käima uue teema - Briti eriteenistus ähvardab relvaga.
bond007-1.jpg
bond007-1.jpg (56.27 KiB) Vaadatud 3783 korda
bond007-2.jpg
bond007-2.jpg (6.39 KiB) Vaadatud 3783 korda
bond007-3.jpg
bond007-3.jpg (41.34 KiB) Vaadatud 3783 korda
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 9 külalist