Uusi trende kohalikust propagandast

Ideoloogiline sõda, ajupesu...
Heal lapsel mitu nime!
Vasta
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Uusi trende kohalikust propagandast

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Kui Kriku leiab parema koha, võib ümber tõsta.. mina hetkel paremat kohta foorumis ei leidnud :|
Tarmo Kruusimäe Mary Krossist: tegin pulli, palju maksab? Sulas või kaardiga?

Avalikkuse huvi pälvivad infooperatsioonid, mis on suunatud ühiskonna ja riigi vastu, olenemata sellest, kes neid korraldab.

Mary Krossi juhtumi korral kadus prokuratuuri sõnul aga avalik huvi kui nõel heinakuhja. See samas ei tähenda, et avalikku huvi pole.
Eesti inimeste õiglustunnet on riivatud. Uduste valesüüdistuste ja fabrikatsioonidega toidetakse juba pikemat aega kuvandit ksenofoobidest, kel rukkilill rinnus ja käed kärmed inimesi kividega loopima. Enamasti on sellised süüdistused ebamäärased, kuid Mary Krossi kaasuse näol oli tegemist konkreetse näitega - teadlikult esitatud valesüüdisega siinsete inimeste lihtlabase laimamise nimel. Kas siinkohal saab tõesti väita, et asjale õigusliku hinnangu andmiseks puudub piisav avalik huvi?

Vaenab eesti rahvast
Alusetu on väita, et huvi oli seotud Mary Krossi isikuga. Kuidas sellise järelduseni üldse jõuti? Uba seisneb selles, et inimene on esinenud konkreetse avaldusega, mis vaenab eesti rahvast. Avaldusega, mis jõudis ka välismeediasse. Kisa ja kära vallandub avalikkuses juba ümmarguste väidete peale, kuidas valitsus meie mainet maailmas alla kisub. Sulaselgete valede korral isiku poolt, kes juhtumisi on ühe poliitiku abikaasa, justkui puuduks aga avalik huvi ja asi tuleks kalevi alla lükata?!
Kas Mary Kross on ära teeninud priipääsme tema seotuse tõttu Eerik-Niiles Krossiga, sest tegu on avaliku elu tegelasega? See mõõk lõikab mõlemat pidi. Avalik huvi juhtumi vastu ei olnud seotud Mary Krossi isikuga, vaid petturlusega - süüdistusega, mis heitis varju kogu riigile ja rahvale.
"Mina tean täpselt, mis oli." Sellised sõnad kõlasid Mary Krossi suust. Oportuniteedi raames võttis ta valetamise justkui omaks. Tema käitumise põhjused on aga sama arusaamatud kui enne. Avalikkusele saadab see sõnumi, et valetada, ülbitseda ja ennast õigustada on normaalne, valesüüdistustele ei järgne tõsiseid tagajärgi.

Oli siis süüdi või ei?
Tõsi, Kross peab maksma 3000 eurot trahvi ja oportuniteet on õiguslikult legitiimne praktika. Sellegipoolest, sõnum avalikkusele on, et tõe väljaselgitamine ei ole oluline. Selline lõpplahendus, õigemini selle puudumine on lubamatu. Ühiskonnal on õigus teada, kas Mary Kross oli süüdi või mitte. Ka Mary Krossil on õigus teada, kas ta oli süüdi ja milles.
Täna on meil aga laual lahendus, kus Eesti riigi maine tahtlikul rikkumisel olulisi tagajärgi ei ole. Midagi tõsist pole justkui juhtunud ja mindagu eluga edasi! Laimu ja vale eest kirjutatakse lihtsalt arve välja ning jääb ainult küsida, kas maksta tuleb sulas või kaardiga.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Uusi trende kohalikust propagandast

Postitus Postitas Kriku »

Tõde on välja selgitatud, Mary Kross on teo toime pannud. Seda oportuniteediga kriminaalasja lõpetamine tähendabki:
Oportuniteet – Kriminaalmenetluse lõpetamine süüdistatava ja prokuröri kokkuleppena avaliku menetlushuvi puudumise korral ja kui süü ei ole suur. Süüdistatav ei pea sel juhul end süüdi tunnistama, kuid oportuniteediga lõpetamine eeldab, et ta on teo siiski toime pannud. Karistusregistrisse aga märget ei lähe. Süüdistatav peab sel juhul heastama kuriteoga tekitatud kahju, tasuma kriminaalmenetluse kulud ning maksma kindla summa riigituludesse või sihtotstarbeliseks kasutamiseks üldsuse huvides. Oportuniteediga saab lõpetada teise astme kuritegu.
https://www.kohus.ee/et/kohtuasjade-men ... almenetlus
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Uusi trende kohalikust propagandast

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

..karistuseta jäänud patoloogiline valetaja jätkab sitaloopimist...
Mary Kross jätkab valetamist. Tegelikult jooksis politsei "ründajate" tabamise nimel jalad villi

Mary Krossi uurimistoimik näitab, et vastupidiselt naise väidetule kandsid politseinikud teda uurimise ajal kätel ja pingutasid Krossi nimel naba paigast ära. Kui aga uurimise käigus ilmnes, et Kross on valelik, muutusid politsei ja prokuratuur ootamatult passiivseks.


Mary Krossi kaasuse kohta võib tänase päeva seisuga välja tuua kaks halba järeldust. Esimesena see, et Kross valetas ja oma eile meediasse jõudnud avaldusega jätkab valetamist. Teiseks, et nüüdseks avalikuks tehtud Krossi uurimistoimiku järgi oli hiljemalt 2018. detsembri keskpaigas uurijatel (politseil ja prokuratuuril) selge, et Mary Kross valetab. Ometi lasti sellel valel veel kuid edasi elada, mürgitades ühiskondlikku debatti ja ka Riigikogu valimiskampaaniat

Kõigepealt teatav mea culpa. Eelmisel nädalal, kui tuli avalikuks Krossi valetamise asja lõpetamine oportuniteediga, kirjutas käesoleva artikli autor oportuniteediotsuse kohta kaitsva loo. Suures plaanis arvan endiselt sama. Oportuniteet ei ole õigeksmõistmine, Krossi valetamine on tõendatud ja ametlikult kohtuniku allkirjaga kinnitatud. See on asja juures tähtsaim. Ometi, pärast Mary Krossi uurimistoimikuga tutvumist tuleb ka seda öelda, et võib-olla oleks ikkagi pidanud juhtumiga minema üldmenetlusse (isegi kui see on riskantsem). See, mida Kross tegi ja kuidas seda uuriti – asi paistab mitmes plaanis väga nadi.

Eilses meediapöördumises asus Kross süüdistama, et politsei käitus ebaprofessionaalselt. Selle asemel, et naise "ründajaid" jälitada, hakkas politsei Krossi väitel hoopis teda uurima. See on järjekordne ebameeldiv ja laimav vale. Krossi toimikust on selgelt näha, et politsei jooksis jalad villi, et tema ründajaid tabada. Krossi kanti kätel ja naisele tehti kõik ette-taha ära. Koos Krossiga käidi sündmuskohta uurimas. Käidi ka ilma Krossita. Kui Krossile midagi „uut” või „täiendavat” meenus, tormasid politseinikud kohe jälle tööle. Näiteks tuli Krossile meelde, et üks ründaja oli rüübanud purgist õlut, mille peale jooksid kaks uurijat vihmaga metsa alla õllepurki otsima – äkki saab sealt sõrmejälgi.
Kolme päevaga pöörasid politseinikud Pelgulinna piirkonna pahupidi. Tegutses mitu uurijat. Tiimi lisati isegi eriasjade uurija. Ühes politsei ja Krossi vahelises e-kirjas kinnitab uurija, et „meie võimudele on väga tähtis kuriteo lahendamine”. Vaadatakse läbi palju turvakaamerate lindistusi. Küsitletakse lähedal asuvate majade korteriühistute esimehi, kas nende majades elab Krossi kirjeldatud tunnustele vastavaid mehi. Ühe poe turvalindilt leitaksegi kaks vastavat meest. Hiljem selgub, et neil pole asjaga seost. Krossil endal palutakse läbi vaadata EKRE üritustes kaamerasse jäänud meesterahvaid ja uurida, kas ta tunneb kedagi ära. Leitakse mingi taksojuht, kes väidetava rünnaku ajal samas kohas viibis, ka temaga vesteldakse. Isegi Krossi koer, kaheksa-aastane must puudel tuuakse politseijaoskonda läbivaatusele.

3-4. detsembril 2018 püüavad uurijad Krossiga mitu korda ühendust saada. Telefoni teel, e-kirja teel, minnakse isegi koduukse taha. Krossist pole kippu ega kõppu. Päev hiljem võtab Kross ise ühendust ja teatab, et pidi ootamatult Ameerika Ühendriikidesse sõitma ja tuleb tagasi võib-olla kunagi kevadel.

Sellega asi sureb.

Krossi toimiku järgi on selge, et detsembri alguseks on uurijatele klaar: Mary Kross valetab. Lisame natuke majasisest infovahetust, analüüsimist, paberite vormistamist, prokuratuuri informeerimist, mille järel võib väita, et hiljemalt detsembri keskpaigas pidid nii politsei kui prokuratuur teadma: tegu on valetajaga.
Järgmised kaks kuud ei juhtu midagi. Veebruari keskel ja mitte politsei, vaid ajakirjanduse initsiatiivil jõuavad meediasse esimesed vihjed Krossi valeütluste kohta. Alles selle peale muudetakse uurimispügalat (ründamise uurimine muutub valetamise uurimiseks) ja tehakse paar uut liigutust.

Mary Kross saabub Eestisse ülekuulamisele väga mugavalt 5. märtsil, valimispäeval, kui kampaania läbi on. Ametlikult kuulutatakse Kross kahtlustatavaks paar nädalat hiljem.
See kõik näeb väga kehv välja. Täpsemalt öeldes näeb välja nii, et esimestel uurimispäevadel kui vaja Krossi „ründajaid” tabada, joostakse jalad villi. Kui aga saab selgeks, et Kross valetas, lastakse selg sirgu ja võetakse lõdvalt. Avalikkuse ees (sh valimiskampaanias) elab vale edasi, mis siis, et politsei ja prokuratuuri jaoks on juba ammu asi klaar.

Muidugi on siin ka ratsionaalne seletus. Kross lendas ju Ühendriikidesse, mistõttu ei saanud teda üle kuulata. Uurimistaktika jaoks on oluline, et isegi kui juba tead, et teine pool valetab, siis kohe isikut kahtlustatavaks ei tunnistata. Parem on esimene suurem ülekuulamine teha veel ajal, kui sihtmärgi staatuseks on ohver või tunnistaja. Sellisel juhul ei saa viimane ütluste andmisest keelduda ja nii oleks olnud Krossi lihtsam vahele võtta. Sellega annaks seletada, miks Krossi ametlikult kahtlustatavaks ei kuulutatud isegi siis, kui ammu juba teati, et tegu on valetajaga.
Kui need kaalutlused ka olid, siis lõpuks need ei toiminud. Kross ei öelnud enam midagi. Pärast märtsis esitatud kahtlustust tuli juunis süüdistus. Kohe suvel pakuti välja ka oportuniteet, mis eelmisel nädalal paberile vormistati.

Seega oli oli Krossi valetamine selge juba eelmise aasta detsembris. Sealt edasi uut infot ei tulnud ja ka uusi uurimistoiminguid õieti enam ei tehtud. Pea aasta otsa kuni oportuniteedi otsuseni välja midagi sisulist ei muutunud.
Mida oleks võinud teisiti teha? Tagantjärele tarkusena kindlasti seda, et kohe alguses, kui veel võimalus oli, oleks pidanud Krossi rohkem pitsitama. Oli see tema poolprominendi staatus, poliitikust abikaasa või mingid muud kaalutlused, aga teda koheldi hellalt. Pärast Krossi minekut välismaale läks asi hapuks.

Teine asi on oportuniteedile minemine. Ka see tuli kuidagi väga lihtsalt. Konkreetse prokuröri pähe muidugi ei näe. Ei tea, kui tugevateks politsei ise kogutud tõendeid hindas – võimalik, et nad nägid kaasust nõrgana ja ei tahtnud üldmenetlusega riskida. Kõrvaltvaatajal on keeruline hinnata uurijate ja prokuröri sisemaailma, miks rohkem uurimistoiminguid ei tehtud, miks nad mitu kuud käed rüpes istusid. Kas neil oleks olnud muid valikuid?
Igal juhul lõppes asi halvasti. Kehv sisu ja kehv mulje.

Krossi uurimistoimik näitab, kui süsteemne tema valetamine oli, välismaale minnes hakkas ta sisuliselt uurimisest kõrvale hoidma. Eilse avaldusega jätkas valetamist ja politsei laimamist. Kohtuvaidlus on risk, aga äkki oleks ikkagi pidanud selle võtma ja kohtusse minema.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Uusi trende kohalikust propagandast

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Veel "uutest trendidest" kohalikus propagandas 8) :lol:
NÄDALA EDETABEL | Peep Pahv: valetamise, udujutu ja jauramise meistriklass

Lõppenud nädalat jäävad meenutama end eri kuubedega varjav vale ja lapsikult primitiivsed silmamoondustrikid.

1. VALETAMISE HALE ALGKLASS

Eerik-Niiles Kross peaks luurespetsina teadma, kuidas valetada, nii et vahele ei jää. See on ka ainus argument, mis võiks tõendada, et Reformierakonna poliitik polnud oma abikaasa Mary Krossi räige valega seotud. Liiga amatöörlikult hale paistab ameeriklannast naisterahva suu ja kukla korraga suitsema panev vale sellest, kuidas teda rünnati.
Tegelikult oli aga Mary Krossi möödunud aasta lõpus ette võetud valetamine vesi just abikaasa koduerakonna veskile. Avalikkusele anti teada, et rahvuslaste sildi taga peidavad ennast vägivaldsed idioodid ja peatselt toimuvatel valimistel tähendaks nende poolt hääletamine riigi hukule viimist. Kuidas see tegelikult valijate arvus väljendus, on tagantjärele keeruline hinnata.

Mary Kross valetas – olgu siis põhjuseks soov näidata abikaasa poliitilisi vastaseid halvas valguses või isiklik viha rahvuslaste vastu. Selliseid asju ikka juhtub. Tark oleks aga vahelejäämise korral vaikides nurgas häbeneda, veel parem, isegi vabandada. Proua Kross jätkab aga jonnakalt rumalate käikudega, hakates ennast õigustama absurdsete väidetega auto parkimisest ja politsei justkui vale telefoni positsioneerimisest.

Eneseõigustus ja süü mittetunnistamine näitavad, et selles loos tegid suure vea ka prokuratuur ja kohus. Mary Kross ei õppinud karistuseta jäämisest midagi.

..
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
AndresTy
Liige
Postitusi: 962
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Uusi trende kohalikust propagandast

Postitus Postitas AndresTy »

Teema kipub kangesti erapoolikuks päevapoliitikaks minema. Mis on nende pikkade kopitud tekstide seos kohaliku propagandaga? Samamoodi võiks kogu riigi poliitelu sujuvalt siin propaganda teema all maskeerituna lahkama hakata.
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Uusi trende kohalikust propagandast

Postitus Postitas Kriku »

Mary Kross muidugi infooperatsiooni üritas ja selles ka haledalt põrus. Aga tõepoolest, tema personaalküsimuse võiks nüüd ammendatuks lugeda.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Uusi trende kohalikust propagandast

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

AndresTy kirjutas:Mis on nende pikkade kopitud tekstide seos kohaliku propagandaga? Samamoodi võiks kogu riigi poliitelu sujuvalt siin propaganda teema all maskeerituna lahkama hakata.
Seos teemaga on ilmne - kõige rämedama musta propaganda näide on siis eesti igapäeva "imporditud" // õnneks ka haledalt läbi kukkunud :lol:

Kuna niivõrd jõhkrat suunatud valetamist siinmail ei mäletagi, siis kaheldamatult on tegemist "uute trendidega kohalikust propagandast" - mida tuleb(ki) siin teemapealkirja all lahata ning kaasfoorumlastega asjakohaseid suletuid artikleid jagada.

Aga mis sind niihullult ärritab - pravvda-maatushka v glazaa koolitj :mrgreen:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1759
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Uusi trende kohalikust propagandast

Postitus Postitas maksipoiss »

Borja kirjutas: Kuna niivõrd jõhkrat suunatud valetamist siinmail ei mäletagitj :mrgreen:
Ah ega ministrid eesotsas pääministriga ka suurt maha ei jää 8) .
Roamless
Liige
Postitusi: 3809
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Uusi trende kohalikust propagandast

Postitus Postitas Roamless »

Kuna niivõrd jõhkrat suunatud valetamist siinmail ei mäletagi, siis kaheldamatult on tegemist "uute trendidega kohalikust propagandast" - mida tuleb(ki) siin teemapealkirja all lahata ning kaasfoorumlastega asjakohaseid suletuid artikleid jagada.
Tegu oli tõenäoliselt Eerik Niilese poolt enne valimisi tehtud klassikalise nn infoopiga, kuid lihtsalt hiljem lendas ta korralikult vahele valetamisega, ei nimetaks seda "Eesti ajaloo kõige räigemaks valetamiseks", Savipätsi ikka üle ei löö ja kasvõi needsamad EKRE ministrid on alustanud vastavalt oma tasemele valetamist, meenub Kingo suhteliselt loll nö tuima panek, mille eest ta lihtsalt kinga sai, nagu selgub, ka Järvik on võtnud rahvuskonservatiivse poliitika asemel kasutusele vanad head Reiljani Rahaliidu aegsed nipid, sõbrad pumba juurde, lisaks sellele, et kohtuvaidlustes suht labaste lüketega teha soodustusi "sõbra" poolt esindatavatele tegelastele, ühesõnaga jätkavad vanaviisi. Aga see kõik on päevapoliitika sh Krossi teema ja ei kuulu kohaliku propaganda alla, siin teemas tuleks ikka "idasõprade" mõjutustegevusele keskenduda. Saan aru, et ühe erakonna vastased trikid Borjal nö "vererõhu kõrgeks" ajavad, aga tegu on antud juhul ikkagi päevapoliitilise teemaga.
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Uusi trende kohalikust propagandast

Postitus Postitas Kriku »

Jah, see, kuidas nüüd korraga valetamist kui sellist igal pool hukka mõistetakse nagu midagi eriliselt uut, on kindlasti osa päevapoliitilisest propagandast. Samas, kui poliitiline kultuur seeläbi paraneks, oleks tegu ju positiivse arenguga. Lihtsalt vaja edaspidi muude erakondade esindajate jaoks sama põhimõttekindlaid suitsuandureid.
Leo
Liige
Postitusi: 3326
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Uusi trende kohalikust propagandast

Postitus Postitas Leo »

Soomes seoses ühe Helsingi linnavolikogu liikme valetamisega vahelejäämisega tõdes toimetuse kommentaar, et esmajärjekorras poliitik ei tohi valetada ja kui valetab, siis kaotab usaldusväärsuse ning muutub paariaks. Vaadates seda, mis Eestis toimub ja kuidas kaabude erakonnast ministrid riburada pidi valetamise ja vassimisega vahele jäävad, siis tundub MK tegu suht mõtetu ja algeline ning kuigi Kriku käskis teema ära lõpetada, siis kas keegi on ka suutnud usutavalt põhjendada, miks MK seda tegi ja kellele oli vaja legendi, et mingid rahvuspartei löömamehed valgele naisele inglise keele kõnelemise pärast kallale lähevad? Sellist sitta ei usu ju mitte keegi?
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Uusi trende kohalikust propagandast

Postitus Postitas Kriku »

Ju proua uskus, et usuvad :dont_know:
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Uusi trende kohalikust propagandast

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Kriku kirjutas:Ju proua uskus, et usuvad :dont_know:
..siinkohal on kindlasti paslik heausksele Krikule meelde tuletada idanaabri tarkusesõna: MUŽ I ŽENAA - ODNAA SATANAA :mrgreen:

Veel:
Leo kirjutas:..kas keegi on ka suutnud usutavalt põhjendada, miks MK seda tegi ja kellele oli vaja legendi, et mingid rahvuspartei löömamehed valgele naisele inglise keele kõnelemise pärast kallale lähevad? Sellist sitta ei usu ju mitte keegi?
..mind häirib siinkohal hoopis teine nüanss :?
Wikipedia järgi mängis ENK mingi aeg ise miskit "nõustajat" Georgias - ja justnimelt hävinguga lõppenud augustisõja ajal..
Ning kui too tema "nõustamine" seal oli samal tasemel selle MK "infoopiga" - no siis tra mai teagi mida edasi mõelda.......
Alates 2007. aastast on Kross nõustanud Gruusia valitsust välis- ja meediasuhete ning julgeoleku küsimustes. Vene-Gruusia sõja ajal 2008. aastal juhtis ta Gruusia valitsuse välisnõunike meeskonda meedia- ja infooperatsioonide alal.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Uusi trende kohalikust propagandast

Postitus Postitas Kriku »

Jah, see on õige märkus :|
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Uusi trende kohalikust propagandast

Postitus Postitas Kriku »

Tuletan meelde, et see teema siin on uute kohaliku propaganda suundumuste arutamiseks, mitte propaganda tegemiseks või propagandistlike materjalide kriitikavabaks vahendamiseks.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 4 külalist