Relvade, vormi ja muu varustuse kodus hoidmine

Vasta
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Vormi jm varustuse kodus hoidmine

Postitus Postitas Lemet »

AGA deformeerimisel teatatakse osalejatele, et nüüd paraku olukord nõuab, et te kogu varustusega koju läheksite ja seda enda lähedal hoiaksite kuni vastupidise korralduse saamiseni.
No aga kas poleks mõttekas sedasorti rutiin juba eelnevalt välja töötada. Et muuta see harjumuspäraseks ja iseendastmõistetavaks, mis kelkeski imestust ja küsimusi ei tekita.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1016
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Vormi jm varustuse kodus hoidmine

Postitus Postitas Veiko Palm »

Trumm - mis nüüd siis jälle on? Miks see arusaamatu jauramine?

Minu poolt toodud link osutab üheselt kodusel säilitamisel olevate relvade (ja laskemoona) koguse seosele õnnetuste arvuga. Mis asi nüüd arusaamatu on? Lihtne - mida rohkem relvi, seda rohkem õnnetusi. Mida vähem relvi (olenemata vähendamise moodusest), seda vähem õnnetusi. Miks Sa edasi jaurad? Loomulikult kehtib see ka varustuse osas - mida rohkem varustust kodusel hoiul, seda rohkem vahejuhtumeid/kadumisi/õnnetusi.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Vormi jm varustuse kodus hoidmine

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Minu poolt toodud link osutab üheselt kodusel säilitamisel olevate relvade (ja laskemoona) koguse seosele õnnetuste arvuga.
Ei osuta otseselt, selles konks ongi. Osutab armeerelvadega tehtud enesetappude ja armeerelvade üldise kättesaadavuse seosele, mitte kodus olevatele relvadele. Siin võib vaid aimata, et jah, üks "kättesaadavuse" põhjus ongi relv kodus. Armeerelvadega seotud enesetappude arvu langus on seotud "Armee 21" ümberkorraldustega. Relvad on pahategijatele kätte saadavad ka muul viisil kui kodus. Relvade kättesaadavus vähenes ka näiteks armee SA struktuuri vähendamisega poole võrra. Mitte ainult kodus, vaid ka teenistuses. Ja kuna struktuur vähenes 2 korda, siis pidanuks selle loogikaga armeerelvadega seotud kuriteod/enesetapud langema ka kaks korda. Aga ei langenud ju? Kui vaatad neid graafikuid, mis seal sisaldub, siis see armeerelvadega enesetappude arv kõigub ikka endises vahemikus.

Seepärast ütlesingi, et küll see paar padrunit pahateoks ka kuskilt leiab, kui relv käeulatuses on. Sama moon, mida armee kasutab, on ju tsiviilis samuti käibel. Relva ennast hankida on juba keerukam. Ma sain aru, et reservistidelt võeti see karp padruneid kodust ära, aga relv jäeti neile alles?

Ma viskan siia nüüd veel ühe teooria - järsku on see enesetappude arv seotud mitte ainult relvade kättesaadavuse, vaid armeeteenistuse põhjustatud stressi kui sellisega. Kes sattus võlgadesse, kelle jättis naine maha ja kes veel midagi tegi. Noored, ebastabiilsed arvutimängurid, said relva kätte ja otsustasid oma piinad lõpetada?

Või sain mina valesti aru? Ma netis sorides sattusin ka ühele kriminaalpoliitika teemalisele uuringule, kus nt tapmiste statistikas Sveitsis armeerelvad rolli ei mängi (tapmisi tehakse üldiselt "muude" relvadega). See jällegi ei kinnita just seda armeerelva ohtlikkust kodusel hoiul.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
HeiniR
Liige
Postitusi: 2017
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Vormi jm varustuse kodus hoidmine

Postitus Postitas HeiniR »

Veiko Palm: Lihtne - mida rohkem relvi, seda rohkem õnnetusi.
Varasemalt on läbi käinud artikkel, kus räägitigi sellest, et Šveitsi puhul langebki suitsiidi täideviimiseks valik tulirelva kasuks, kuna need on inimestel olemas ja milleks end seega muul viisil vigastada (tulirelva surmavus on ilmselt ka kindlam).

Vaadates uuemaid artikleid Šveitsi suunal, kus küll suur osa sõjaväe relvi koos moonaga on viimaste kümnendite jooksul kokku korjatud, kuid samas on siiani 8 miljoni inimese kohta vähemalt 2 miljonit tulirelva. Sellest hoolimata on enesetappude arv üks väiksemaid maailmas.
In 2016, there were 187 attempted and 45 completed homicides, for a homicide rate of 0.50 per 100,000 population, giving Switzerland one of the lowest homicide rates in the world.

https://en.wikipedia.org/wiki/Firearms_ ... witzerland

Lisalugemist siit:
https://www.businessinsider.com/switzer ... ths-2018-2

Ülaltoodu põhjal ei saa kindral Palmiga nõustuda selles osas, et mida rohkem relvi, seda rohkem jama. Vaadates tema poolt viidatud uuringus toodud muudele hälbivustele, oleks need isikud suure tõenäosusega endalt elu püüdnud võtta mingil muul viisil kui neil poleks olnud ligipääsu tulirelvale.

Kui võtta juurde veel Šveitsis toime pandud suitsiidide statistika läbi aastakümnete, siis Šveitsi suitsiidide arvu langus on olnud püsiv juba alates 1970.-ndate lõpust kui see oli oma tipus ning alates 1980.aastast on see sisuliselt trepiastmena langenud ca 60% (silma järgi arvutades, aluseks võetud 1980(24surma/100000)-2016(10surma/100000)).
Allikas: https://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_in_Switzerland

Oluline on Šveitsi puhul veel see, et vaatamata suurele tulirelvade arvule on mõrvade arv nullilähedane ja massitulistamist ei ole seal samuti olnud pea kahekümne aasta jooksul.

Kindral Palmi poolt viidatud uuringus küll tõdetakse, et tulirelvaga enesetappudel on seos tulirelvade kättesaamisega (nenditakse ka,et tulirelvade enesetapud on tehtud rohkem impulsiivsel "kaalutlusel"), kuid uuringu eesmärgiks on minu arvamusel olnud pigem suitsiidide üldine ennetamispoliitika, mitte aga konkreetselt probleemipüstitus, et just tulirelvad on enesetappude põhjustajaks. Kokkuvõtteks peaks jällegi vaatama ülaltoodud "Suicide_in_Switzerland" graafikule, mille põhjal minu arvates küll ei saa teha järeldusi, et relvade kokkukogumine on mõjutanud enesetappude üldist trendi väga otsustavalt.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Vormi jm varustuse kodus hoidmine

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Sõjaväerelvade "osalus" toime pandud tapmistes Sveitsis on nullilähedane (on mingi arv tapmisi, kus relv on "teadmata", ei saa kindalt väita, et ongi null).
Kindral Palmi poolt viidatud uuringus küll tõdetakse, et tulirelvaga enesetappudel on seos tulirelvade kättesaamisega
Ma ei leidnud sellest tööst seost, et kurja juur oleks need relvad kodus, pigem räägitakse seal üldisest "kättesaadavusest", armeerelva kättesaadavuses on kodune hoid lihtsalt üks võimalus.
Viimati muutis Kapten Trumm, 19 Nov, 2019 10:58, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1016
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Vormi jm varustuse kodus hoidmine

Postitus Postitas Veiko Palm »

Nüüd on küll vaidlus, millesse ma laskuda ei tahtnud, aga millegipärast ikkagi jätkan. Ja ma ei tea miks.

Palun lugupeetud kaasfoorumlastel kasutada funktsionaalset lugemisoskust. Palun kasutada ka netiotsingut - minu poolt toodud lingid olid ikkagi suunamaks edasistele otsingutele, mitte kogu ja lõplik tõde. Ning palun vaielda teemade üle, kus on mõtet vaielda ja mitte vaielda teemades, kus asjast üleüldse midagi ei tea.

Kus kohast see kõik pihta algas? Eks ikka Trummi väitest, et
Kapten Trumm kirjutas:Laskemoona mitte andes minumeelest palju ei võideta - kui relv on juba kodus, siis kui ikka väga tahad kurja teha, küll selle peotäie padruneid ka kuskilt saad. Relva on igal juhul palju raskem hankida. Et kui šveitslaste idee oli sedasi vähendada intsidente relvadega, siis natuke kahtlen selle toimivuses.
millele mina vaidlesin vastu, et vastupidi - võidetakse küll. Osutasin uuringule, kust järeldub otseselt ja must-valgel, et üheltpoolt väiksem relvade arv ja laskemoona jagamise piiramine on vähendanud ühte väga spetsiifilist asja - enesetappude arvu läbi tulirelvade. Palun, siin dokumendis lk 981 on joonis, mis osutab, et peale tulirelvade koguse piiramist ja laskemoona kodusele hoiule mittelubamist, et toimunud selge vähenemine tulevikuprojektsiooniga võrreldes https://ajp.psychiatryonline.org/doi/pd ... 3.12091256 Mina ei ole ise uuringuid läbi viinud, diagonaalis lugedes tunduvad teadlaste järeldused pädevad ja asjakohased. Milleks edasi jaurata? Milleks üritada nui neljaks midagi muud väita? Milleks üritada hakata rääkima, et osad enesetapud on tehtud teenistuses olles ja ei liitu sõjaväeteenistusega? Miks hakata vett sogama mingi muu jamaga? Miks kaasfoorumlased üritavad iga hinna eest mingit "konkureerivat seisukohta" esitada? Miks seada teadlaste järeldusi (oma nappide teadmiste põhjal) kahtluse alla?

Ja enne kui jauramist jätkata, võiks natukenegi lisa uuringuid teha. Näiteks see uurimus siin https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30378640 (laadige alla pdf fail) osutab omakorda lk 5 graafikus, et sõjaväerelvade läbi sooritavad enesetappe eelkõige noored inimesed ja et kuna relva läbi enesetapp on impulsiivne tegu, siis sõjaväerelva ja laskemoona kodusele hoiule mitteandmine ongi enesetappude hulka seetõttu vähendanud.

Ning milleks ja mistõttu hakata rääkima Šveitsi relvade rohkusest? Kas mina olen seda eitanud? Miks rääkida enesetappude madalast tasemest? Kas see kuidagi puutub asjasse? Ja miks rääkida teistest enesetappude meetoditest? Kuidas need asjasse puutuvad? Ja kõik see muu asi, miks üleüldse keskenduda enesetappudele?

Kokkuvõttes - Trumm viskas üles väite, et relvade ja laskemoona kodus hoidmine probleeme ei tekita. Mina lükkasin selle väite (väga kitsas) lõigus ümber ja näitasin uuringutele viidates, et teatud juhtudel see väide ei päde. Mis järgnes edasi? Aga teie jätkake, te jätkake ...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Vormi jm varustuse kodus hoidmine

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ja enne kui jauramist jätkata, võiks natukenegi lisa uuringuid teha. Näiteks see uurimus siin https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30378640 (laadige alla pdf fail) osutab omakorda lk 5 graafikus, et sõjaväerelvade läbi sooritavad enesetappe eelkõige noored inimesed ja et kuna relva läbi enesetapp on impulsiivne tegu, siis sõjaväerelva ja laskemoona kodusele hoiule mitteandmine ongi enesetappude hulka seetõttu vähendanud.
Aga vaata seda graafikut, järgmiste küsimuste võtmes:
1. kas seal on mingitki vihjet koduhoius olevatele relvadele....? Jah, talupojaloogikas nõustun Sinuga, et rohkem varustust küla peal tähendab tõesti rohkem probleeme. Kogemuslikult.
2. kui palju see armeerelvadega tehtud enesetappude arvu tegelikult vähendas? Kui kättesaadavus vähenes 2 (ja tegelikult rohkem arv) korda. Ei vähenenud ju 2 korda. Vähenes see 18-43. a hulgas, aga selle "agaga", et see langus oli juba 2000ndate alguses, ammu enne armeereforme ja relvade kokku korjamist.

"Kättesaadavus" ei tähenda ainult relva relvakapis kodus, vaid lisaks ka
1. väljaõpe- osatakse kasutada
2. laskemoona saadavus
3. relvale pääsetakse ligi ikkagi teenistuses
4. relvale ligipääsetavate inimeste arv (kui SA koosseis langes 2 korda, siis peaks ka ajateenijate/RÕK käijate arv langema).

Kogu vaidlus käib ju võtmes, et kas Eestis peaks relvad koju andma ning mis see kaasa tooks.
Viimati muutis Kapten Trumm, 19 Nov, 2019 11:16, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Vormi jm varustuse kodus hoidmine

Postitus Postitas Kriku »

Veiko Palm kirjutas:Ja enne kui jauramist jätkata, võiks natukenegi lisa uuringuid teha. Näiteks see uurimus siin https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30378640 (laadige alla pdf fail) osutab omakorda lk 5 graafikus, et sõjaväerelvade läbi sooritavad enesetappe eelkõige noored inimesed ja et kuna relva läbi enesetapp on impulsiivne tegu, siis sõjaväerelva ja laskemoona kodusele hoiule mitteandmine ongi enesetappude hulka seetõttu vähendanud.

Ning milleks ja mistõttu hakata rääkima Šveitsi relvade rohkusest? Kas mina olen seda eitanud? Miks rääkida enesetappude madalast tasemest? Kas see kuidagi puutub asjasse? Ja miks rääkida teistest enesetappude meetoditest? Kuidas need asjasse puutuvad?
Niimoodi puutuvadki, et kas relvade kodusele hoiule mitte andmine on vähendanud kõikide enesetappude taset või ainult armeerelvaga sooritatud enesetappude taset?

Sinu poolt viidatud artikkel annab sellele ka vastuse:
After the Army XXI reform, there was a significant drop in suicides by males aged 18 to 43 years using an army weapon, but no change in males' suicide rates in the same age group who used a non-army weapon. The drop was statistically linked to a reduction of suicide by the army gun.
Niisiis jah, sõjaväerelvade kodus hoidmise vähendamine vähendas enesetappude koguhulka.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Vormi jm varustuse kodus hoidmine

Postitus Postitas Lemet »

Muidugi jääb õhku küsimus, et kuivõrd ülepea on enesetapud selles kontekstis relevantne argument. Enesetapu sooritamiseks on kümneid võimalusi, žiletist ja vannist alates ning kõrghoonetega lõpetades. Ja kes tahab tõsiselt, leiab ikka võimaluse. Tõsiseltvõetav argument oleks kriminnogeensus ja selle suhe kodusolevasse armeerelvastusse, mitte enesetapud.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Vormi jm varustuse kodus hoidmine

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Armee vähendamine (ja relvade kokku korjamine) algas 2003 ja kestis mitu aastat. Laskemoona ja relvade äravõtmise otsus tehti alles 2007. detsembris ja kogumine kestis 2011. aastani. Enne seda olid ju relvad ja moon kodus olemas, aga enesetapud muudkui langesid....?
Enesetappude vähenemise trend 18-43. a algab juba 2000. aastaga, otsustasid loobuda suitsiidist seoses armee vähendamise kuuldustega?
Ja see trend oli 18-43. a hulgas. 43+ hulgas muide oli see armeerelvadega tehtud suitsiidide arv kerges tõusus. Vanad olid masenduses armee vähendamisest ja enda rolli kadumisest?

Kahjuks pole varasemaid andmeid seal (nt 1990ndad), kuid võib arvata, et samad trendid olid juba varem.
Igal juhul 2000-2003 polnud mingit "kättesaadavuse piiramist", enesetapud langesid.
Vaadake kahte graafikut selles artiklis, figure 2 ja figure 3.

https://smw.ch/journalimage/1200/1200/r ... pg/rsrc/ji

https://smw.ch/journalimage/1200/1200/r ... pg/rsrc/ji
Niisiis jah, sõjaväerelvade kodus hoidmise vähendamine vähendas enesetappude koguhulka
Õige oleks öelda, et sõjaväerelvade kokku kogumine sattus ajale, kui armeerelvadega tehtud enesetappude arv langes (noorema vanusegrupi arvelt).
Sest nooremate hulgas oli see langus juba enne reaalset relvade kättesaadavuse piiramisi.
Samal ajavahemikul aga vanema vanusegrupi (43+) hulgas armeerelvadega tehtud enesetappude arv mõnevõrra kasvas. Kuna aga noori on rohkem (ja struktuuri kärpimise tõttu ilmselt muutus nooremate osakaal veel suuremaks, siis see langus veab ka üldise trendi langusesse.
Viimati muutis Kapten Trumm, 19 Nov, 2019 11:45, muudetud 5 korda kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
kraal
Liige
Postitusi: 660
Liitunud: 02 Mai, 2006 15:11
Kontakt:

Re: Vormi jm varustuse kodus hoidmine

Postitus Postitas kraal »

Kapten Trumm kirjutas:See "varustus" jaguneb kaheks - riidevarustus (mille koju andmine reservväelastele toimub KL-s ka täna ning kus ei paista erilisi juriidilisi takistusi) ja erivarustus (sh relvad ja laskemoon, aga ka nt öövaatlusseadmed, summutid jms), mis vajavad turvaliseks hoidmiseks eritingimusi (nt raudkapp) ja mille taoline koju jagamine näib hetkel ka juriidiliselt konarlik.

Lisaks tekib eri küsimus osade meeskonnarelvadega, mis teoorias on võimaik ka kodus hoiustada. Näiteks kuulipilduja on suhteliselt lihtne probleem. Moon sama, mis automaadil, aga lihtsalt relvakapp peab piisav olema. Kustiga läheb juba keerukamaks - tema moon on juba lõhkematerjal ja see päris korteris olla ei võiks. Samas muidugi TT mehel on ka automaat meil, saab siis automaadi. Kuulipilduril vaesel mehel pole aga muud relva, kui teised lähevad läbi "kuuma linna" automaatidega, siis tema silkab paljakäsi?
Olles kuulipildur siis sai ka uuritud kas antakse kodusele hoiule. Nii huvi pärast, ega ma ei võtaks. Selle hoidmisega tekib omajagu probleeme. Küll pole kohta kus hoida, küll võivad vargad tulla jne.
Filosofeeriks natuke.
Kuulipilduja, nt mg3 kodus hoiustamine ei ole teab mis keeruline. Piisavalt suur relvakapp, mis on nõuete kohaselt paigaldatud ja oleks nagu korras. Üks probleem nagu mulle selgitati ja mis on ka loogiline, tekib pigem selles, et kui relv kodus siis peab õppustele liikuma relvaga ja seda läbi linna. Automaadi veel peidad seljakotti aga mg3-me kotti päris ei topi. Järelikult vaja ka enesekaitse relva, et ennast ja relva kaitsta, nt lasnamäelt ühistranspordiga nõmmele liikuda ja seda päisel päeval, õhtu hämaruses ja ka pilkases pimeduses.
Eks see probleem ole ka lahendatav aga kas oleme selleks kohe ja praegu valmis?
wambambola
Liige
Postitusi: 165
Liitunud: 25 Aug, 2012 9:30
Kontakt:

Re: Vormi jm varustuse kodus hoidmine

Postitus Postitas wambambola »

kraal kirjutas:
Kapten Trumm kirjutas:See "varustus" jaguneb kaheks - riidevarustus (mille koju andmine reservväelastele toimub KL-s ka täna ning kus ei paista erilisi juriidilisi takistusi) ja erivarustus (sh relvad ja laskemoon, aga ka nt öövaatlusseadmed, summutid jms), mis vajavad turvaliseks hoidmiseks eritingimusi (nt raudkapp) ja mille taoline koju jagamine näib hetkel ka juriidiliselt konarlik.

Lisaks tekib eri küsimus osade meeskonnarelvadega, mis teoorias on võimaik ka kodus hoiustada. Näiteks kuulipilduja on suhteliselt lihtne probleem. Moon sama, mis automaadil, aga lihtsalt relvakapp peab piisav olema. Kustiga läheb juba keerukamaks - tema moon on juba lõhkematerjal ja see päris korteris olla ei võiks. Samas muidugi TT mehel on ka automaat meil, saab siis automaadi. Kuulipilduril vaesel mehel pole aga muud relva, kui teised lähevad läbi "kuuma linna" automaatidega, siis tema silkab paljakäsi?
Olles kuulipildur siis sai ka uuritud kas antakse kodusele hoiule. Nii huvi pärast, ega ma ei võtaks. Selle hoidmisega tekib omajagu probleeme. Küll pole kohta kus hoida, küll võivad vargad tulla jne.
Filosofeeriks natuke.
Kuulipilduja, nt mg3 kodus hoiustamine ei ole teab mis keeruline. Piisavalt suur relvakapp, mis on nõuete kohaselt paigaldatud ja oleks nagu korras. Üks probleem nagu mulle selgitati ja mis on ka loogiline, tekib pigem selles, et kui relv kodus siis peab õppustele liikuma relvaga ja seda läbi linna. Automaadi veel peidad seljakotti aga mg3-me kotti päris ei topi. Järelikult vaja ka enesekaitse relva, et ennast ja relva kaitsta, nt lasnamäelt ühistranspordiga nõmmele liikuda ja seda päisel päeval, õhtu hämaruses ja ka pilkases pimeduses.
Eks see probleem ole ka lahendatav aga kas oleme selleks kohe ja praegu valmis?
Kui sellele vastuse saaks oleks super.
Ma ei tea, mis tuuled nüüd puhuvad aga varem jäi mulle mulje, et teatud kohtades/piirkonnas ei tahetud väga relva koju anda. Mõneti arusaadav ja loogiline, kui elad kuskil lasna/mustamäel. Eelistati vist pigem neid(parandage, kui eksin), kellel oma maja ja/või transport.
Nüüd, kas saab seda vabamalt, kui teatud kriteeriumid on täidetud? Võimalik, et isegi automaadi võtaks aga MG3 ma kindlasti ei tahaks, kuigi see läheb ka vahetusse mingi aeg kergema variandi vastu. Nüüd võtad relvakoti või peidad seljakotti ja siis bussiga? Mina tavaliselt olen kambaga ja autoga liikunud. Nakuinii ootan uue relva ära ja siis vaatab, kas võtab. Pigem olen ootaval seisukohal ja vaatan, kas keegi teine ka minu ümber võtab.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Vormi jm varustuse kodus hoidmine

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Äkki on lahenduseks KP-le transpordikoti loomine (automaadile sellist Galvilinda teeb) ja kuulipildurile lisaks püstoli ja padrunite andmises.
Kuskil armeedes olen näinud, et KP relvastuses ongi püstol.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
wambambola
Liige
Postitusi: 165
Liitunud: 25 Aug, 2012 9:30
Kontakt:

Re: Vormi jm varustuse kodus hoidmine

Postitus Postitas wambambola »

Kapten Trumm kirjutas:Äkki on lahenduseks KP-le transpordikoti loomine (automaadile sellist Galvilinda teeb) ja kuulipildurile lisaks püstoli ja padrunite andmises.
Kuskil armeedes olen näinud, et KP relvastuses ongi püstol.
See, kui KP antakse, siis minu arvates PEAB olema püstol. Kui üldse antakse koju ja sa transpordid seda, siis peaks olema mõlemal relval kandekott ja olenevalt relvast, siis kotis käepärast laetud relv(automaat kasutusvalmis). Ei tohiks olla probleemi, kuna see on varjatud ja seadusega kooskõlas ja sul on ju kohustus seda relva kaitsta ja ilmselgelt sa ei hakka seda MG3-ga või KSP-ga tegema.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Vormi jm varustuse kodus hoidmine

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas:Äkki on lahenduseks KP-le transpordikoti loomine
Spets KP kott jällegi torkab ka silma. Kas ta kitarri kotti vms ilmselgesse tsiviilkotti ei mahu?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 15 külalist