Soome kaitsevõime

Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40175
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ikka elukogemus, ikka elukogemus. "Maailma noorimatele" on lihtsalt palju lihtsam jama kõrva puhuda. Ja siin ei pruugi noorim üldse pahade kavatsustega olla. Vaata või vahelduseks, mis toimub ühtede tuulikute ümber.
Sorisin ka SM kodulehel, sealt ei paista ka mingit erilist seost riigikaitsega (mitte et see naise puhul probleem on). Ilmselt ei tea teemast midagi.
Erinevalt vanematest meeskolleegidest, kel paljudel kindlasti ka mingid pagunid lauasahtlis lõppeks on. Meil alles ühe partei "maailma noorimad" mängisid siin ennast outi ja tõid meile kokkuvõtteks valitsema EKRE IKE koos kõige kaasnevaga. Ja seda parteis, mis on Eesti meister poliitmaastikul orienteerumises ja nina vastu tuult hoidmises!

Kes väidab, et Soomes pole mingeid "külma sõja reliktide lõpetamise" tuuli, siis alles mõni aeg tagasi oli üks minister, kes hakkas suure õhinaga (st kinnisvaraärimeeste mõjutatuna) jutlustama Soome varjendiehitusprogrammi lõpetamise teemal. Õnneks toona see asi kisa tasemele jäi (sellest on Leo kuskil varem kirjutanud). Samuti käis omal ajal armee SA struktuuri kärpimise ümber korralik kakelung ja ei saa kuidagi väita, et seal oleks mingi kõikehõlmav üksmeel. Midagi analoogset, mis toimus meil 21 000 ja 42 000 ümber.

Tihti piisab tormiks veeklaasis ühest-kahest aktivistist, sest elus on paljud asjad nii nagu nad on, seepärast, et nii on kogu aeg olnud. Hetkel olen vähemalt skeptiline. Foorumi peremees ütles siin tabavalt, et täidesaatva võimu võtmekohtadel (nagu minister või vallavanem) olijad peaks olema minimaalselt ühe lapse kaela kandma kasvatanud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Vilks
Liige
Postitusi: 421
Liitunud: 23 Okt, 2013 18:34
Asukoht: Ida-Virumaa
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Vilks »

Vilks pidi teispool Läti piiri hunt olema?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40175
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Artikkel on oma kvaliteedilt Delfi toimetajate vääriline

Paar märkust faktide kohta:
Pärast Tšehhoslovakkia okupeerimist hakati Soome lõunaranniku sadamate ja pealinna kaitset tugevdama. Rannikukaitse sai uusi 100-millimeetriseid suurtükke ja Nõukogude rannikukaitserakette. Need pandi kaitsma hõivamisrünnaku võimalikke tulipunkte Helsingit, Hanko poolsaart ja Porkkalat.
100 mm (T-55 tanki tornist tehtud) on õige. Nõukogude rannakaitseraketid aga (P-15 Termit) tulid Soome alles 1978 peale 4 raketikaatri soetamist.
Mingeid rannakaitse raketipatareisid seal Praha kevade järel polnud. Minuteada olid esimesed rannakaitse raketipatareid Rootsi RBS-15 rakettidega 1980ndate lõpus.
Suurriikide teravnenud vastasseis andis hoogu Soome kaitsevõime tugevdamisele ja esikohale asetati õhukaitse. Ostunimekirja kanti muu hulgas uued tõrjehävitajad ja õhutõrjeraketid. Moskva müüs Soomele 21 hävitajat MiG-21F ja neli õppehävitajat MiG-15, aga raketitehing nurjus USA vastuseisu tõttu.
MiG-21F oli suhteliselt vähelevinud ainult kahurirelvastusega 21 esimene modifikatsioon ja see oli ainult NSVL relvastuses (toodeti ainult 93 masinat) ja seda ei eksporditud. Soomlastele müüdi juba rakettrelvastusega (K-13 soojustundlikud raketid, ilmselt mingi eksportvariant) MiG-21F-13'd, seega edasi tulev väide Soome astumisest raketiajastusse Rootsi Drakenitega on jama, Drakenid tulid Soome ca 10 aastat hiljem.

Raketiajastu jõudis Soome armeesse siiski kusagil 70ndate lõpus ja tänapäeva raketiajastu 80ndate keskel. 1970ndate lõpus tulid Soome relvastusse NSVL päritolu keskmaa ÕT süsteemid S-125 ja kantavad ÕT raketid Strela. Vaadake soomlaste tähistusi, S-125 oli vist tähisega ItO-78 ja Strela vist ItO-79. Samuti tulid 70ndate lõpus Soome nõuka laevavastased raketid P-15U Termit (nelja projekt 205U raketikaatri relvastuses).

Seejuures olevat NSVL seadnud tingimuse, et kuigi rakettrelvi YYA lepe ei reguleerinud, tolereerib NSVL nende ostmist juhul, kui need ostetakse NSVL-st.
Lisaks räägivad kurjad keeled, et peale nende ÕT ja tiibrakettide saabumist olla Soome KV parimad elektroonika asjatundjad läbi käinud kõik selle vene elektroonika ja visanud sealt ühte-teist välja. Noh, näiteks sellist, mis segas nende kasutamist NSVL enda tehnika vastu.

Huvitava kurioosumina - enne vene S-125 tulekut oli Soome ÕT võimsaim relv WWII aegne 8,8 cm Flak. Taolise tehnika müüki Soomele oli tagant surunud praktiline vajadus - nimelt Läänemere kohal uitavad USA/briti luurelennukid olla alatasa teinud põgenemisi läbi Soome õhuruumi ja NSVL kisale laiutasid soomlased käsi - no kuidas me tõrjuksime U-2 Flakiga?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Leo
Liige
Postitusi: 3326
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Leo »

Ma püüan selle Soome külma sõja kaitseplaanide artikli originaalis mõttega ülke lugeda, siis saan kirjutada, mis seal tegelikult kirjas.

Peaministri muutumine ei peaks mitte kuidagi muutma Soome kaitsepoliitika aluseid, mis on olnud samad aastakümneid (1.neutraalsus, 2. iseseisev kaitsevõime, 3.kogu maa kaitsmine), täpsemad asjad on koalitsioonilepingus, millesse ei tulnud mingeid muutusi, sest koalitsioon jäi samaks, lihtsalt uus peaminister ja paar ministrit vahetasid kohti. See, et Sanna Marini isiklikul kodukal riigikaitset ei puudutata, on igati loomulik, sest need ei olegi tema teemad. Tüüpilise sotsialistina nõretab ta hoopis vaesuse ja kliimasoojenemise ning looduskaitse ja autonduse keelustamise teemadel (ajades sellega raevu Helsingist väljaspool elavad ligi 4 miljonit soomlast, kes tegelikult autot vajavad). Lisaks oli viimastel valimistel väga südamelähedane 4-päevane töönädal ja 6-tunnine tööpäev, mille majandusinimesed ebareaalsena kohe välja vilistasid. Kuidas sellise taustaga veel jaksaks mingist igavast riigikaitsest pädeda?

Tegelikult rahvas räägib, et sotsdemide vanemate härrasmeeste tagatuba pani noore naise sisuliselt tanki, sest on näha, et talv ja kevad tulevad koledad ja paljude streikide ning majandussurutise tõttu valitsuse populaarsus langeb jätkuvalt ning enamikke valimislubadusi ei suudeta täita. Et siis vanade olijate nime mitte määrida pidevalt rahvale halbu uudiseid ja valusaid otsuseid põhjendades.
Kasutaja avatar
Health
Liige
Postitusi: 863
Liitunud: 25 Aug, 2019 14:13
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Health »

Leo kirjutas:(ajades sellega raevu Helsingist väljaspool elavad ligi 4 miljonit soomlast, kes tegelikult autot vajavad)
Samas on Marin Tampere esindaja ning ajas seal ka korraliku häältehunniku kohta. Ei tea kas see tuli lihtsalt sellest, et oli sots või läheb ta ka tavalises kindluses peale.
Runkel
Liige
Postitusi: 2831
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Runkel »

Soome neutraalsuse jutt on pigem harjumus, ma arvan. ELiga liitumine tähendab ikka selget poolevõttu. ELi lepingu artikkel 42 punkt 7 sätestab: "Kui üks liikmesriik langeb oma territooriumil relvastatud kallaletungi ohvriks, on teised liikmesriigid kohustatud andma talle abi kõigi nende käsutuses olevate vahenditega kooskõlas ÜRO põhikirja artikliga 51 (õigus enesekaitsele - R.). See ei mõjuta teatud liikmesriikide julgeoleku- ja kaitsepoliitika eripära." Ühiskaitse mis ühiskaitse.
Mõned aastad tagasi, kui pendeldasin küllalt tihti Soome vahet, võis saunajuttude põhjal järeldada - nad ei tea kedagi, kes teaks kedagi, kes on NATO liikmelisuse vastu. Poliitiline realiteet on teine, liitumisega ei tormta, loodetakse, et kui Soomel vaja, küll siis käbedalt Soome sinna ka võetakse. Ilmselt nii on, ei kujuta ette, et NATO liikmetest keegi vastu oleks. Aga see näitab muidugi omamoodi suhtumist. Võib-olla, kui need samad mehed teevad sauna vankadega, räägivad hoopis teist juttu. Küllap räägivad vastastikku kasulikest tehingutest.
https://www.ecb.europa.eu/ecb/legal/pdf ... et_txt.pdf
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kriku »

Ungari võiks vastu olla näiteks... :roll:
Runkel
Liige
Postitusi: 2831
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Runkel »

Tõepoolest. Loodetavasti keelesugulased rahunevad siiski maha peale Soome eesistumist, kuigi nagin käis juba enne seda.
Viiskümmend
Liige
Postitusi: 2090
Liitunud: 04 Aug, 2010 12:33
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Viiskümmend »

Ka Helme senior arvas hiljuti, et Soome neutraalsus on lihtsalt fassaad ning, et ka Soome riigikaitse sisuks on tegelikult mingi Eesti huvidega ühtiv plaan B ja edasine oli juba ämbrikolin :D
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1018
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Veiko Palm »

Soome ei ole neutraalne maa, praegu lihtsalt ei kuuluta ühtegi sõjalisse liitu. Nii nagu ülevalpool öeldi.
Leo
Liige
Postitusi: 3326
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Leo »

Jah, kui päris täpselt öelda, siis kaldus Soome riigikaitse teemadel läände siis, kui 90ndatel jänkidelt Hornetid osteti, enne seda hoiti tasakaalu, et kolmandik venest, kolmandik läänest ja kolmandik oma toodang. Läbiviidud küsitlused annavad eri vanuserühmades eri tulemusi. Kaadriohvitserid ja üldse nooremad inimesed eeldavad valdavalt NATO-liikmelisust, vanemad pigem on vastu, vahel kuuleb ka selliseid lollakaid põhjendusi, nagu võiks NATOga liitumine Moskvat ärritada. Sellelt leheküljelt näeb, kus SDP on populaarne, reeglina on see seotud suure tööstuslinnaga, maakohtades võib populaarsuse taga olla ka väike grupp kohalikke lugupeetud inimesi https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_So ... nen_Puolue

Tegelikult SDP on hääbuv, sest 10 a jooksul on partei liikmete arv kukkunud 60 tuhandelt 40 tuhandele ja keskmine vanus tõusnud 60 a kanti, samuti on kohtade arv parlamendis jäänud alla 20%. Noored ei taha enam selliste vanamoodsate keskmike parteidega liituda, eriti kui tihtipeale on raske aru saada, kes mis ideed ajab, jutud ja lubadused on väga sarnased. Siis valitakse pigem äärmuslikke, kristlased KDP, vasakpoolsed Vasakliit, rahvuslased Põlissoomlased ja majandusliberaalid Koondpartei. Vanasti põllumeestele toetunud Keskerakond kuivab ka kokku, sest põllumehi on väheks jäänud, enamik maal elavaid käivad palgatööl või on eraettevõtjad.

Need EL kaitsekoostöö teemad on siiani pigem tühi õhk ja mingi pseudoteema, sest kui enamik EL riike on NATOs, siis miks peaks sinna kõrvale veel mingit teist süsteemi ehitama? Pealegi, need EL sõjalise abi asjad on defineeritud nii uduselt, et sõja korral võib vabalt abiks saata ka villaseid tekke või kuivatatud põdraliha, samas NATO puhul käib jutt ikkagi sõjalisest abist.

Et tulla teema juurde tagasi, kinnitan jätkuvalt, et hoolimata peaministri vahetusest, ei ole Soomes oodata kiireid ja põhimõttelisi kaitsepoliitika muutuseid.
A4
Liige
Postitusi: 1833
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas A4 »

Kapten Trumm kirjutas:Ikka elukogemus, ikka elukogemus. "Maailma noorimatele" on lihtsalt palju lihtsam jama kõrva puhuda.

Sorisin ka SM kodulehel, sealt ei paista ka mingit erilist seost riigikaitsega (mitte et see naise puhul probleem on). Ilmselt ei tea teemast midagi.
Erinevalt vanematest meeskolleegidest, kel paljudel kindlasti ka mingid pagunid lauasahtlis lõppeks on.
Kindlasti ei kujune SM-ist mingit riigikaitse ja julgeolekuteemade eeskõnelejat, aga minu arvates ei sõltu soov või soovimatus nende asjadega tegeleda mitte kuidagi soost, vanusest või elukogemusest.

Teooriat kinnitav praktika sealtsamast Soomest: kas ja millised riigikaitselased seosed või seisukohad suutsid sa tuvastada Soome eelmise, 57-aastase, meessoost ning pika elu- ja töökogemusega peaministri eluloost või veebilehelt?
Runkel
Liige
Postitusi: 2831
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Runkel »

Leo kirjutas:Need EL kaitsekoostöö teemad on siiani pigem tühi õhk ja mingi pseudoteema, sest kui enamik EL riike on NATOs, siis miks peaks sinna kõrvale veel mingit teist süsteemi ehitama? Pealegi, need EL sõjalise abi asjad on defineeritud nii uduselt, et sõja korral võib vabalt abiks saata ka villaseid tekke või kuivatatud põdraliha, samas NATO puhul käib jutt ikkagi sõjalisest abist.
Nõus. Ja ELis läheb konkreetse teema sisustamisega aega, liikmesriigid ühelt poolt soovivad teemaarendust, teisalt jälle mitte, sest Nato tegeleb sellega (kõik aga ei Natos). PMis on huvitavalt sel teemal mõtteid vahetanud Sakkov vs Tarand.
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1695
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas ElrikThunderson »

https://merivoimat.fi/artikkeli/-/asset ... -gabriel-5

Ametlik nupuke Soome uuest laevatõrjeraketist Gabriel 5. Uued raketid planeeritakse Hamina- ja Pohjanmaa –klassi alustele (Laivue 2020) ja ka veoautodele.

Pilt
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kriku »

Mõttekoja Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA 2019. aasta väärtus- ja suhtumisuuringust ilmneb, et Soome NATO-ga ühinemist pooldab vaid 22 protsenti soomlastest.

Täna avaldatud küsitlustulemuste põhjal on 47 protsenti kodanikest NATO-ga liitumise vastu.

Arvamusküsitluse tulemused vastavad pikaajalisele keskmisele suhtumisele kaitsealliansi liikmesusse. «Äsja tööd alustanud Sanna Marini valitsusel ei oleks valijate toetust, kui ta otsustaks NATO liikmesust taotleda,» ütles EVA uuringujuht Ilkka Haavisto. NATO-ga liitumise toetus on leige kõigi valitsusparteide hääletajate hulgas Rootsi Rahvapartei välja arvatud.

Suurtest erakondadest on NATO-ga liitumise toetus suurim Koonderakonnas - 51 protsenti valijaist.

Meestest toetab alliansiga ühinemist 30, naistest 14 protsenti. Noorte hulgas on vahe veel suurem: naised 11 ja mehed 33 protsenti.

Kõige madalam on EVA küsitlustes NATO liikmesuse toetus olnud 2012. aastal - 14 protsenti, kõrgeim aga 1998. aastal, siis toetas liitumist 28 protsenti soomlastest ja vastu oli vaid 39.

NATO-ga liitumist puudutav küsitlus on osa EVA 2019. aasta väärtus- ja suhtumisuuringust. Küsitlus viidi läbi 9.-22. oktoobrini ja tulemused põhinevad 2036 inimese vastustel.
https://maailm.postimees.ee/6849920/uur ... 1572247648
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 17 külalist