USA vs Iraan

Sündmused, mis saavad ajalooks alles homme.
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Kriku »

Esialgu paistab, et see on propaganda. Kui tulevad välja tõendid, mis seda infot kinnitavad (Valge Maja telefonikõne üleskirjutus vms), siis muudan oma arvamust, aga praegu ei näe mingit põhjust teisiti arvata.
Abdul-Mahdi sõnul oli Soleimani visiidi eesmärk kohtuda Iraagi peaministriga, et anda vastus Saudi Araabia varasemale diplomaatilisele ettepanekule. Kuna Saudi Araabia katkestas 2016. aasta alguses Iraaniga diplomaatilised suhted, käis suhtlus läbi Abdul-Mahdi. „Ta tuli mulle tooma sõnumit Iraanilt, vastates meie poolt vahendatud Saudi Araabia sõnumile,” kommenteeris Abdul-Mahdi ajalehele Washington Post.
https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=88569753
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Kriku »

Kuigi Valge Maja väidab, et Soleimani tapmine Iraagis oli tulevaste rünnakute ennetamiseks hädatarvilik, pole kõik Trumpi administratsiooni liikmed veendunud, et otsus korraldada ööl vastu reedet droonirünnak oli mõistlik. Soleimani surmale eelnesid segadust täis päevad. USA sõjaväeeksperdid olid pakkunud Trumpile terve hulga võimalikke samme, millega vastata Iraagis Teherani eestvedamisel toimunud vägivallale – näiteks rünnata Iraani aluseid või raketirajatisi. Kõige äärmuslikuma variandina käisid ametnikud välja Qudsi juhi tapmise. New York Timesi sõnutsi ei olevat nad uskunud, et president eelistab just seda varianti. Väljaanne selgitab, et USA kaitseministeeriumi ametnikud on pärast 2001. aasta septembrirünnakuid peetud sõdades presidentidele tihti pakkunud ka ebatõenäolisi samme, mille kõrval teised lähenemised tunduksid mõistlikumad ja ahvatlevamad.

Trumpi otsus jahmatas Pentagoni tippametnikke

Ka Trump otsustas 28. detsembril, et Soleimani tapmine oleks liig, ja eelistas sellele õhulööke Iraani toetusel tegutsevate šiiidi mässuliste pihta. Paar päeva hiljem jälgis Trump New York Timesi allikate sõnutsi üha vihasemalt, kuidas Iraani soosingul rünnati Iraagi pealinnas Bagdadis USA saatkonda. Neljapäeva õhtuks oli Trump jõudnud veendumusele, et Soleimanist tuleks vabaneda. Otsus jahmatas Pentagoni tippametnikke.

Olukorra muutis segasemaks teade luureandmete kohta, nagu ähvardaks USA saatkondi, konsulaate ja sõjaväelasi Süürias, Iraagis ja Liibanonis tõsine oht. Väidetavalt kavatses kindral Soleimani viivitamatult korraldada rünnaku, mis võinuks nõuda sadade inimeste elu.

Ühendriikide staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Mark Milley kinnitas reedel, et arvatav intsident oleks olnud päevade või nädalate küsimus. Lähemaid täpsustusi jagamata kinnitas Milley, et uus teave rünnaku sepitsemise kohta oli vaieldamatu ja ühemõtteline. Ühe allika sõnutsi viitasid aga luureandmed sellele, et Lähis-Idas oli oodata tavalist päeva ja kindral Soleimani tegi tavapäraseid sõite, kirjutab New York Times. Allika sõnutsi polnud mingit selget ohtu, sest USA info järgi polnud ajatolla Ali Khamenei Soleimaniga suheldes ühtegi rünnakukava heaks kiitnud, vaid palunud tal hoopis edasisteks aruteludeks Teherani sõita.

Kuulduste järgi pooldasid Iraanile kõige karmima vastulöögi andmist USA välisminister Mike Pompeo ja asepresident Mike Pence. Varasemad presidendid demokraat Barack Obama ja vabariiklane George W. Bush olevat pidanud Soleimani tapmist liiga provotseerivaks.

Ajatolla Khamenei tõotas pärast intsidenti, et USA-le makstakse jõuliselt kätte, mistõttu Trump ähvardas eile omakorda tabada Iraani 52 sihtmärki, kui selleks peaks vajadus tekkima. Trumpi ajendas tegutsema seegi, et USA luureagentuurid tuvastasid laupäeval, et kõik Iraani ballistiliste rakettide üksused on seatud üle riigi kõrgendatud lahinguvalmidusse. Pole teada, kas Iraan hajutas raketiüksusi selleks, et kaitsta neid USA võimaliku löögi eest, või mobiliseeris neid ise löögi andmiseks.
[Soleimani] võis arvestada sellegagi, et pärast USA ebaõnnestunud katseid tappa Kuuba juht Fidel Castro keelas president Gerald Ford USA ametiisikutel olla seotud välismaa liidrite mõrvadega. Osama bin Laden ei olnud ühegi riigi juht, kuid Soleimani kuulus Iraani tippjuhtkonda. Samal ajal oli USA kuulutanud Soleimani juhitud Qudsi jõud terroristlikeks, mis andis ameeriklastele suurema õigustuse teda tappa. Igal juhul on ka USA-s puhkenud vaidlus, kas Soleimani tapmine oli riigi seaduste järgi õigustatud või mitte.
https://epl.delfi.ee/uudised/trumpi-eba ... d=88566095

Nii et siis kõige jõhkram sedalaadi liigutus pärast 1976. aastat?
Roamless
Liige
Postitusi: 3798
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Roamless »

Nii et siis kõige jõhkram sedalaadi liigutus pärast 1976. aastat?
Samas, tegu oli peamise Iraani niiditõmbajaga antud piirkonnas, kes usinalt tegutses ka USA ja lääneliitlaste jalgealuse õõnestamisega ning Iraani mõju suurendamisega. See Bagdadi USA saatkonna vastane avantüür oli tõenäoliselt just tema organiseeritud, lisaks on teda varasemalt kasti lüüa soovinud nii juudid, kui Saudi-Araabia. Minuarust ainsaks veaks, mis tehti oli see, et kasutati droonirünnakut ning siis ehtis Trump ennast koheselt rünnaku eest sulgedega. Oleks võinud teha nagu venelased tavaliselt, me ei tea midagi ja pole ka seotud, missest, et käekiri ja tabatud tegelased just Venemaale viitavad.
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Kriku »

Roamless kirjutas:Samas, tegu oli peamise Iraani niiditõmbajaga antud piirkonnas, kes usinalt tegutses ka USA ja lääneliitlaste jalgealuse õõnestamisega ning Iraani mõju suurendamisega.
Selle vastu ei vaidle ja ega minul tast tühjast kahju pole, aga rahvusvahelistes suhetes ja sõjapidamiseski on olemas teatud tavad... Teise riigi kõrgema ohvitseri ja tähtsa poliitilise figuuri niimoodi kõrvaldamine on ka USA jaoks tavatu, ülejäänud Läänest rääkimata. See on kõik, mis ma tahtsin öelda.
dm7
Liige
Postitusi: 322
Liitunud: 30 Sept, 2015 19:58
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas dm7 »

Vastus saatkonna vastuvõtuala ja valvuriputka põletamise eest pole päris proportsioonis teise riigi (peaaegu) liidri tapmisega. Eestil oleks siis 2007a. eest samasugune ''õigus''. Igasugu luureinfo on spekulatiivne mida avalikus tõenäoliselt nagunii kunagi teada ei saa.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas nimetu »

Teise riigi kõrgema ohvitseri ja tähtsa poliitilise figuuri niimoodi kõrvaldamine on ka USA jaoks tavatu, ülejäänud Läänest rääkimata. See on kõik, mis ma tahtsin öelda.
Noh, antud juhul oli siiski tegu mehega, kes juhtis rühmitust, mis on USAs ametlikult terroriorganisatsioonina kirjas. Põhimõtteliselt löödi lihtsalt üks terrorist kasti.
USA sõjaväeeksperdid olid pakkunud Trumpile terve hulga võimalikke samme, millega vastata Iraagis Teherani eestvedamisel toimunud vägivallale – näiteks rünnata Iraani aluseid või raketirajatisi. Kõige äärmuslikuma variandina käisid ametnikud välja Qudsi juhi tapmise.
Mina leian, et ühe esiterroristi ära mulgustamine on oluliselt vähem äärmuslik kui mõnda Iraani alust või raketirajatist rünnata. Vähemalt Iraani aluse ründamist võiks küll otseselt sõjategevuseks pidada.
Vastus saatkonna vastuvõtuala ja valvuriputka põletamise eest pole päris proportsioonis teise riigi (peaaegu) liidri tapmisega.
Probleem on selles, et tegu polnud ühe sündmusega, vaid rünnakute lainega. Alates oktoobrist oli toimunud kümneid rünnakuid USA rajatistele, milles hukkus vähemalt üks ameeriklane ja mitmed said viga.
Viimati muutis nimetu, 06 Jaan, 2020 11:20, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Kriku »

Nagu öeldud - minu arust on collateral damage Iraagis olulisem, kui pauk, mille Iraan sai.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas nimetu »

Nagu öeldud - minu arust on collateral damage Iraagis olulisem, kui pauk, mille Iraan sai.
Noja, aga ausalt öeldes on see olukord, kus Iraagi vägesid kasutatakse Iraani kuritegude korda saatmiseks veelgi õõvastavam värk. Nagu ma ütlesin, USAl on kolm valikut - kas ära kannatada, lahkuda, või vastu anda.

Tuues paralleeli munadel istumis kasutusest - hetkel on Liibüas ÜRO poolt tunnustatud GNA kaotamas LNA-le ja ükski riik (peale Türgi) ei tee selle takistamiseks midagi. Varsti seisab seal riigis püünel järjekordne verine diktaator, keda ilmselt stabiilsus seal piirkonnas väga ei koti.
Süürias pommitatakse igapäevaselt tsiviilelanikke ja jällegi kedagi ei huvita.
Nüüd kui Trump lasi ühe terroristi kasti, on kõik jubedalt mures...
Puhas silmakirjalikkus.
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Troll »

nimetu kirjutas:Varsti seisab seal riigis püünel järjekordne verine diktaator, keda ilmselt stabiilsus seal piirkonnas väga ei koti.
See on selline kahe otsaga asi. Enamasti on selliste "veriste diktaatorite" võimu all olevates riikides olukord just stabiilsem, vastuhakud surutakse kiiresti ja julmalt maha. Siseopositsioon on nõrgestatud ja ei suuda efektiivset vastupanu organiseerida. Probleemseks läheb olukord siis, kui diktaator üritab välisriikide kallal kätt harjutada või saab siseopositsioon tuge välisriikidelt. Head näited on Saddam Iraagis või al-Gaddafi sealsamas Liibüas. Või ka Assad Süürias, seni kuni sealset opositsiooni välismaalt toetama asuti, oli olukord riigis üsna stabiilne.
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas nimetu »

Head näited on Saddam Iraagis või al-Gaddafi sealsamas Liibüas. Või ka Assad Süürias, seni kuni sealset opositsiooni välismaalt toetama asuti, oli olukord riigis üsna stabiilne.
Aga Egiptus, aga Tuneesia, aga Jeemen jne jne.
Ühesõnaga, pole need diktaatorid mingid stabiilsuse garantiid. See, et nad opositsiooni veriselt maha suruvad, ei tee olukorda stabiilseks, sest lõpptulemus võibki olla nagu Süürias, ehk olukord on stabiilselt perses.
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Runkel »

Troll kirjutas: Probleemseks läheb olukord siis, kui diktaator üritab välisriikide kallal kätt harjutada või saab siseopositsioon tuge välisriikidelt. Head näited on Saddam Iraagis või al-Gaddafi sealsamas Liibüas. Või ka Assad Süürias, seni kuni sealset opositsiooni välismaalt toetama asuti, oli olukord riigis üsna stabiilne.
Probleemseks ühel või teisel põhjusel läheb alati - too stabiilsus ei püsi pudelis, ikka lööb punni eest. Saddami vabalt kulgev stabiilsus tähendaks, et ka Kuiveit oleks selle vihmavarju all, Gaddafi puhul oleks riikliku terrori nimistu täienenud mitme Lockerbie sarnase juhtumiga, Assadid said kolaka nii juutidelt kui ka oma maa sunnidelt oma valitsemisvõtete eest jne. Kui lühiajaliselt paistab asjal mingi jume olema, siis pikemas vaates tuleb jama kordades hullem.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Kriku »

Teemale lähemale tulles - USA-l ei ole kunagi olnud mingit probleemi diktaatoritega asjade ajamisel, seni kuni nad enam-vähem mõistlikult käituvad. Trumpi katse Junniga kokku leppida on selle üsna äärmuslikuks tõestuseks, aga ka Saddam Husseinilgi oli ju USA toetus, kuni ta üle käte läks.
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Postitusi: 1056
Liitunud: 29 Jaan, 2009 1:04
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas isakene »

Veel üks vaatenurk. Allikas: Harri Kingo Facebook

Donald muutis oma mängu
---
Kui vaadelda suhtumist USA rünnakule Iraani vastu, siis jagunetakse kaheks. Ühet laidavad sellist sammu, teised kiidavad selle õigeks. Miks selline kahene arusaam toimunust?

Küsimus on kahes erinevas maailmavaates ja loogikas. See vajab aga väikest selgitust. Niisiis:

Lääne loogikat võiks nimetada reeglitest lähtuvaks loogikaks. Me kohtame seda juba läänemaailma kultuuri aluses - religioonis. Vana testamendi kohaselt sõlmisid inimene ja Jumal lepingu ja nende kahe suhted olid lepingulised - reeglistatud. Kui inimene käitus reeglite kohaselt, oli talle paradiis tagatud, sest sellised olid Jumala kehtestatud reeglid - leping. Reeglistatus avaldus ka sõjapidamises ja paljudes eluvaldkondades. Isegi tapmine oli reeglistatud - näitena võiks tuua rüütlite ajastu võitlemised või hilisemad duellid. Kuid ka lihtsamates asjades püüti lääne kultuuris kõike reeglistada - sellest ka keerukas kohtupidamine õigusemõistmise reeglite alusel, suhted majanduses jne jms. Reeglistatud on ka riikide rahvusvahelised suhted. Reeglitestb lähtuv loogika on ka teaduse meetod - kui on mingid algfaktid, siis püütakse loogiliste reeglite alusel tuletada sellest teooria ja saada mingi vastus või seletus faktidele. Sest füüsika ja matemaatika on just sellised. Poliitika kohta võib kokkuvõtvalt öelda, et lääne inimeste ja vastavalt ka riikide vaheline suhete aluspõhimõte on lähtumine mingitest kokkulepitud reeglitest - lepingutest. See ongi reeglitest lähtuv suhete loogika ja mõtlemine. Reeglid määravad, kuidas toimida.

Idamaade maailmavade ja loogika on teine. Seal lähtutakse mitte reeglitest, et saada mingi tulemus, vaid suhete keskmeks on tulemus, mida soovitakse saavutada. Ning kõik, mis lähendab kedagi soovitud tulemusele, on lubatud ja õige. Sellist arusaama ja vaadet võiks nimetada tulemusest lähtuvaks loogikaks. Heaks näiteks sellisest loogikast on Venemaa. Venemaal on eesmärk - olla valitseja. Kui selleks on vaja sõlmida mingi leping - see sõlmitakse. Kui aga on kasulik lepingut rikkuda - lepingut rikutakse. Ajaloos põrkusid reeglitest lähtuv loogika ja eesmärgist lähtuv loogika Napoleoni sõjaretkel Venemaale. Napoleon eeldas, et Vene väed peavad kinni tollastest sõjapidamise reeglitest - et kaks armeed kohtuvad otsustavas lahingus ja ausas võitluses selgub, kes on võitja. Venemaa aga lähtus eesmärgi kesksest loogikast - vajalik on võit. Nii hüljati kõik tollased arusaamad nn. ausast sõjapidamisest ja asuti vastast kurnama põletatud maa taktikaga, taandumisega, mis muutis Napoleoni armee varustamise üha võimatumaks ja partisanisõjaga. Borodino lahing jäi viiki, kuid edasi lasti vaenlane Moskvasse. Otsustavat lahingut aga ei tulnudki. Enamaks kui Moskvasse jõudmine Napoleonil jõudu ei jätkunud, reeglitepärast lahingut ei tulnud ja järgnes tema armee häving. Sisuliselt sama kordus 2. maailmasõjas, kus Hitler lootis kiiret ja reeglitest lähtuvat võitu, kus aga Venemaa mängis eesmärgist - võidust lähtuva loogika alusel. Ja see osutus efektiivsemaks. Lihtsalt läänelik reeglite alusel toimimine jäi alla idamaisele eesmärgist lähtuvale toimimisele. Praeguse ajani ei suuda alati reeglitest lähtuv lääs mõista Venemaad, kes tegutseb eesmärgist lähtuvalt ja vajadusel viskab kõik reeglid nurka.

Näitest lääne ja ida kahest erinevast loogikast võiks tuua massiliselt. Kaasaja kujukaks näiteks on erinevus kristluse ja budismi vahel. Kui kristlus on rangelt reeglistatud tee ideaali - Jumala juurde, siis zen-budismis mistahes reeglid puuduvad üldse ja seal kehtib põhimõte, et kõik on õige ja hea, mis viib inimese tema ideaali - vabanemise poole.

Donald Trump tegi oma rünnakuga Iraani vastu midagi, mis on lääne reeglitel põhinevast sõjapidamise loogikast erinev. Rünnak lähtus eesmärgist ega põhinenud rahvusvahelisi suhteid ja sõjapidamist reguleerival rahvusvahelisel reeglistikul - lepingutel. Selline loogika vahetamine on jäänud paljudele läänes arusaamatuks ja Trump teenib sellega ära laitusi. Kuid juhtus vaid see, et Trump mängis seda mängu idamaade eesmärgist lähtuva loogika alusel, mida idamaad ise oma läänevastases sõjas kasutavad (meenutagem idamaist reegliteta sõjapidamist - idamaadest lähtuvat terrorismi), mitte lääne reeglitel põhineva loogika alusel.

Kumb kahest loogikast on õige?

See on ehk mõttetu küsimus. Me ise, inimestena, käitume oma elus kohati reeglitest lähtuvalt, kohati aga lähtume oma eesmärgist ega arvesta reegleid. Kohati ongi kasulik järgida reegleid, et tulemus saavutada. Kohati aga on tark lähtuda eesmärgist, et selleni jõuda. Mõlemad mõtlemise ja loogika põhimõtted on õiged, tuleb vaid aru saada, millal millist loogikat mis olukorras kasutada.

Kui vaadelda rahvusvahelisi suhteid, siis on väga raske seda mängu mängida reeglite alusel, et võitu saavutada, kui sinu mängupartner reeglitest ei hooli ja lähtub üksnes eesmärgist võita. See on nagu malematš, kus üks mängib võidu saavutamiseks male reeglite alusel, teine aga virutab talle vasaksirge näkku ja on selle malevälise käiguga oma vastase alistanud.

Donald ei teinud muud kui muutis oma mängu strateegiat - ta ei lähtu reeglitest, vaid eesmärgist. Ta talitab nagu idamaalane ise talitab, ei muud. Aga paljud läänes ei mõista seda muutust.

Eks igaüks peab ise otsustama, oli see rünnak sellest vaatevinklist lähtuvalt õigustatud või mitte. Vastus oleneb vaid sellest, kas hindaja ise lähtub reeglitest lähtuvast loogikast või eesmärgist lähtuvast loogikast.
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Härrased,läheks ikka tagasi teemasse,Irran-USA.Süüria ja Liibüa jaoks on meil eraldi lahter:)
Ja Geeniuse käitumise kohta ka teema olemas.
Iraan ei ole välistanud Israelile rünnaku tegemise kättemaksuks.
Israelil on USA-ga teatavasti kaitsealane lepe.Ning usun,et USA ei jäta juute üksi.
Väga vähe on ka ridade vahelt lugeda hiljutise Borisi-Makroni-Merkeli kohtumisest,enne seda Macron toetas Geeniuse sammu,mis oli mulle uudis.
Usun,et selliseid miinipilduja-raketi rünnakuid tehakse ka edasi,võimalik,et natuke aega intensiivsemalt.
Panen siia juurde Vene ajaloolase ning ajakirjaniku(hästi Lähis-Ida tundvat) Mlezini arvamuse tuubi kanalil.
https://www.youtube.com/watch?v=sL46okAKwoI
alari
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 06 Juul, 2005 15:48
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas alari »

https://youtu.be/wSrC7-ERrE4
Trump seletab, miks peaks Iraani ründama - selleks, et uuesti valimistel võita. Video aastast 2011
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist