Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

metssiga kirjutas:
Jaanus2 kirjutas:Kui selle pilguga kaupluses ringi vaadata, siis ei ole sel ühtegi leiba, ainult leivalaadsed tooted. Tänapäeva inimese jaoks olevat ilma magusaineteta rukkileib liiga hapu.
Rukkileibasid ja sepikuid on piltlikult öeldes sadat sorti, erineva koostise, maitse ja hinnaga, ja mina olen küll neid erinevatest poodidest ostnud. Tõsi, neid nö traditsioonilisi on ainult mõned sordid, aga need on ikka tunduvalt paremad, kui nõukaajal..
"Rehe" vormileib peaks olema suhteliselt see, mida Jaanus2 taga igatseb, ja ma kahtlustan, et ka ETKVL süsteemis "Säästu" peitekaubamärgi all müüdav on seesama.
Kilohind igatahes on seksikas ja ma vahepeal ostan... Kui röstida on täitsa okei ja kui käest hakkab ära minema, siis üle praadides veel parem.

Muus osas ühinen (et mitte ütelda ühtin! :) ) Jaanus2`ga. 8)

P.S.
Et veelkord taga nutta rohelisemat muru ja ärakadunud noorusaegu, siis pagaritoodete kilekotti toppimine on saatanast.


Pilt
Viimati muutis Svejk, 17 Jaan, 2020 17:42, muudetud 1 kord kokku.
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Lemet
Liige
Postitusi: 19939
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Lemet »

On. Nagu ka hala nõuka ajal mittehallitanud leivast. Toppisid kilekotti ja halĺìtas mis mühises.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36584
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Mina söön ka "Rehe" leiba, kui ise ei küpseta.

Tänapäeval vist on õhutusavad kottide sees?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40173
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kui toonases toidutööstuses millegagi probleeme oli, siis polnud see niivõrd liha sordist kinnipidamine, kui sanitaartingimused. Näiteid: leivatehaste nuhtlus olid hiired-rotid. Nende vastu peeti kasse. Kassid magasid leivariiulitel (sellised suured puust, metallist raamis, rattad all). Tegid sinna kindlasti ka häda. Mina peale selle nägemist enam kileta leiba ei ostnud. Teine näide: lihakombinaat provintsis. Hommikul käivitatakse vorstimasin (hiigelsuur hakklihamasina taoline aparaat, mis peenestas liha ja muid vorsti komponente). Sellega kaasnes rottide hüsteeriline kisa ja esimene kastitäis toodet läks prügikasti (või töötajad tassisid selle oma koertele). Trikk oli selles, ethttp://militaar.net/phpBB2/posting.php?mode=reply&f=25&t=38361&sid=52d57c6884df56b76c39df9221fec81b# tabada hetk, mil masinast tulev mass puhtaks muutus ja ei sisaldanud nt rotisabasid. :D

Aga kõik mis ei tapa, pidi (tervist) tugevamaks tegema.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40173
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Triviaalne tõde. Selle teadmiseks ei pea küll toidutehnoloog olema, et teada, et naatriumnitrit teeb vorsti roosaks.
See naatriumnitrit küll imesid üksi ei tee.
Tõsiselt, tasub ise korra proovida, siis asetuvad need Ülemuste vorstide omadused sootuks teise valgusesse. :lol:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Runkel
Liige
Postitusi: 2831
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Runkel »

Aitäh akf Sveikile vorstide koostise eest! :) Tabelit vaadates oleks pidanud "Otdelnaja" maitsema küll. :)
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

Runkel kirjutas:Aitäh akf Sveikile vorstide koostise eest! :) Tabelit vaadates oleks pidanud "Otdelnaja" maitsema küll. :)
Jah aga palun... 8)
Akftp Fuks palus teadaanda, et ta toitlustusteemadest ajutiselt taandunud ja retseptide väljaotsimise vastutava ameti minu habrastele õlgedele laotanud on... :)

Mis veel "Otdelnajasse" puudutab.
Nagu laiemalt teada, et kui näiteks kui vere-, maksa-, põdra-, kopra-, koera-, laste- ja doktorivorstide tooraine väga hästi aimatav,
siis odtelnaja puhul lugu pisut komplitseeritum on ja nimelt esimest korda saadi valmistamise protsessi käigus "kotletid ja kärbsed" eraldi hoitud.
Vene keelde on senini neist kaugeist aegadest jäänud ütlus "mухи отдельно, котлеты отдельно"
...kuigi päris originaalis see kõlas pisut teisiti - "крысы отдельно, колбаса отдельно" :)
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
AndresTy
Liige
Postitusi: 961
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AndresTy »

Svejk kirjutas:Lisaud memuaaride mõte kokkupressituna, et "vene aja lõpuks 15 aastase Kapteni" jutt peab paika ja tema oponentide oma mitte... :)
Oh jummel, jummel...auuu-kus sa oled - allikakriitika?

Kindlasti leidub netist ka "tõendeid" kus kellegi ema vestab vene muinasjutte, et tegid vorsti rottidest ja Lenini teostest, vähemalt nende mjassokombinaadis oli see nii...
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Lemet
Liige
Postitusi: 19939
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Lemet »

Eeee.. et kas allikakriitilise turmtule puhangutele löövad vastu vaid ühe poole väited? Või võiks siiski arvata, et GOST üks üpris paindumatu asi oli ja selle painutamine pigem erand kui reegel oli. Ma ei kujuta küll hästi ette, et lihakombinaadi direktor väga aldis kinnimajja minemas oli. Aga selline perspektiiv SORVVOga suhtlemisel oli igati reaalne.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
AndresTy
Liige
Postitusi: 961
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AndresTy »

GOST võis ju paindumatu olla, aga selle tõendamiseks lükata ette jutte NSR ja OBS agentuuridelt on ikka suht kukaltkratsimapanev.
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Lemet
Liige
Postitusi: 19939
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Lemet »

Nu aga ka vastupidise tõendamiseks pole ju suurt midagi kaaalukat ette tuua ;)
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5209
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

Kapten Trumm kirjutas: Ma jõulude eel otsisid sobivat suitsusinki. Rimi letis olevad tööstuse omad jäid minust puutumata - näiteks glükoosisiirupi sisalduse pärast. Valik langes natuke kallimale Rebaseonu suitsupeekonile, mille koostises oli vaid liha ja sool.
Ma olen Rotaksist võrdlemisi normaalset sinki saanud. Päris see, mida vanaisa omal ajal tegi, siiski pole, aga igatahes oluliselt etem kui supermarketites müüdavad käkerdised. Õiget kobrulehte sel firmal ei paista olevat, seega üks artikkel Tartu komPostimehest: https://tartu.postimees.ee/6849198/rota ... da-lihapoe
Tundub olevat üks neist vähestest asjadest, mis Tartus on aga Tallinnas pole :lol:.
Fucs kirjutas:Kõige "madalama kvaliteediga" GOST järgi valmistatud keeduvorst oli "Lihaleib" ja seda mitte kasutatud liha madala sordi tõttu vaid seetõttu, et seda valmistati haigete loomade lihast (vajas erinevat töötlemise- ja tootmisprotsessi)
Ja nüüd mitukümmend aastat hiljem saan ma siis lõpuks tõe teada... Lihaleib oli jah selline omalaadne kraam. Vahel oli päris hea ja kõlbas võileiva peale panna küll, vahel oli jälle selline kõrbenud karvade maitse juures ja sellist küll ei tahtnud.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Che Latino
Liige
Postitusi: 588
Liitunud: 23 Veebr, 2015 0:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Che Latino »

Kui kellelegi peaks suitsukana huvi pakkuma, siis homme hommikul lähevad ahju, pühapäeva õhtast hakkavad välja tulema. Kodusea tükke teen ka, aga mitte seekord (sügavkülmas midagi on). Kana 8€/kg; suitsutatud sea koot 8€/kg, peekon 10€/kg; kael 12€/kg.
Tossutan haava, vahtra, õunapuuga.
Postiga esialgu saata ei plaani.
Tallinn.
PS
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Postitusi: 1068
Liitunud: 29 Jaan, 2009 1:04
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas isakene »

Jah, Stepivorst (rahvas rääkis, et valmistati suslikutest) ei olnud just kõige parem vorst nende kõvade lihatükkide tõttu, mida see sisaldas. Aga ilmselgelt oli see liha ja mitte rupskid - rupskid on siseelundid
AMvA kirjutas:
Fucs kirjutas:1. Stepi vorst ei olnud rupskitest tehtud. Stepi vorst oli 1 sordi keeduvorst ja vastavuses GOST nõuetele 1.sordi vorstitoodete koostise kohta
See Stepi vorst võis küll kirjade järgi olla 1. sordi vorst, aga meie kodus seda küll ei söödud ja seda just tema jubeda koostise tõttu.
Stepivorst oli wäegade hää worst, kui ta kuumsuitsuahjust läbi lasta. Liigne rasv ja pekk sulas välja ning alles jäi väga mõnusa konsistentsiga kraam. Otse ahjust tulnuna... nämm, nämm...:D
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
Walter2
Liige
Postitusi: 4001
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Walter2 »

isakene kirjutas: Stepivorst oli wäegade hää worst, kui ta kuumsuitsuahjust läbi lasta. Liigne rasv ja pekk sulas välja ning alles jäi väga mõnusa konsistentsiga kraam. Otse ahjust tulnuna... nämm, nämm...:D
Stepivorst oli vaese inimese suitsuvorsti algmaterjal, seda tegid paljud.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 24 külalist