Relvaseadus

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
Kasutaja avatar
nolem
Liige
Postitusi: 179
Liitunud: 06 Juul, 2014 19:34

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas nolem »

kogu see salveteema on relvaseaduse muudatusse juurde keevitatud euroopa komisjoni jabura direktiivi "piiratud käibega padrunisalv" järgimiseks. näiteks ungari, tšehhi ja poola on selle lolluse euroopa kohtus vaidlustanud, eesti oriametnikud muidugi lõid kannad kokku- jawohl herr juncker!

ek mõistes on see "piiratud käibega padrunisalv" eelkõige ar-i ja ak 30-e padruni salv, eeskujuks oli neile usa communist state of california salvebänn. ka ek direktiivis, minu teada, ei ole sõnagi poltlukuga püsside ar salvede keelu kohta, kogu teema keerleb poolauto (nn ründerelvi meenutavate) ar-de ja ak-de ümber.
ehk kui sul on kodus polt ja sellele sobiv 30-ne ar salv, siis praeguse redaktsiooni järgi on see ka, ilma spordita, 01.03.2020 legaalne, ainult poest osta sa seda enam niisama ei saa, samas kui sul poolautot pole ei pea seda siis ju ka relvakapis hoidma!
aga kui on mittespordi poolauto püss ja 30-ne salv, millel piiraja sees, kas see ikka on legaalne, välja näeb see ju kui "evil assault rifle magazine" mis siis, et mahutab vaid 10 padrunit?
kõik see viitab, et seadusetegijatel pole õrna aimugi asjaoludest mille kohta nad neid parandusi teevad...

californias võis algul kasutada piirajaga 30-seid salvi, et ainult 10 padrunit mahtus salve, siis vist keelati kiirelt eemaldatavad salved ära- nii et leiutati 10-se, kiirelt mitteemaldatava salve, läbi lukukoja (hülsi väljaheiteava) kiirlaadimisseadmed. mis jaburusi seal nüüd toimub, ei teagi- pole mitu aastat neid usa arenguid jälginud...
Kasutaja avatar
nolem
Liige
Postitusi: 179
Liitunud: 06 Juul, 2014 19:34

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas nolem »

BlancoNegro kirjutas:Lisaks paljud nö püstolipadruni kaliibriga Winchesteri vibulukkpüssid mahutavad 12+ kesktulepadrunit.
no sellel ja pumbal pole eraldi salve...

samas näiteks:
§ 20/1. Tulirelva osad
(6) Padrunisalv on tulirelva osaks olev või vahetatav seade, mis on ette nähtud padrunite mahutamiseks ja nende laadimiseks padrunipessa.

et ikkagi:
(9) Piiratud käibega padrunisalve on lubatud tulirelvale kinnitada ja kasutada üksnes lasketiirus või laskepaigas, akustilise relva puhul ajaloolise või kultuurilise sündmuse etendamisel. Piiratud käibega padrunisalve hoitakse käesoleva seaduse § 46 lõikes 3 sätestatud korras. Käesoleva paragrahvi lõike 7 punktis 3 sätestatud nõudele vastav isik võib piiratud käibega padrunisalve tulirelvale kinnitada ja kasutada Kaitseliidu seaduses või selle alusel kehtestatud õigusaktis sätestatud tingimustel ja korras.

relva osaks olevat salve ikka vast ei pea pumba küljest ära kruvima ja eraldi relvakappi panema, a mine tea mida kommusaared selle all mõtlevad!
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas vtl »

Kogu oma lugupidamise juures ma ei saa aru, mida te kurat nokite ja veerite seadusest neid padruneid. Et kui pikka AR-i salve tohib poltlukuga püssile alla panna, mis klassi alla läheb ja mis saab nii ja naapidi.

Kui te tahate ilma salve jms. piiranguteta toimetada, siis astuge spordiklubisse. Meil ON piisavalt sõbralikke ja eestimeelseid seltskondi, mis koondavad mõttekaaslasi. Selleks ei pea mingit liibuvate särkidega hardcore-trenni tegema. Osalete aastas paaril lahedal klubiüritusel (puhas fun!), oletegi sellega "aktiivne" ja saate nautida kõiki sportlase privileege stiilis osta moona soodushinnaga ja hoida kodus 5000 padrunit.

Teiseks ei saa ma jätkuvalt aru, mida teeb mittesportlane 30-se salvega? Kahtlemata näeb see äge ja sõjakas välja, aga puht-praktilise poole pealt:

* Enesekaitseks (relvaseaduse mõistes) AR/AK tüüpi ja/või pika salvega püssi kaasas ei vea. Kohmakas ja tülikas varjatult kanda. Kui üldse tahad selleks midagi püstolist suuremat, siis mingit lühikest kompaktset karabiini või äärmisel juhul pumpa.
* Jahile sellise salvega ei lähe - Jahiseadus piirab poolautomaatse püssi salve 2 padruniga ära (+ 1 rauas, kokku 3 lasku).
* Kui poltlukuga jahile minna (kus 2 padruni piirangut ei ole), ei pane ükski jahimees pikemat kui 10st salve alla. Esiteks ei ole teki jahil sellist olukorda, kus peaks sellist laskude arvu vaja minema - sa ei lase ju järjest kümneid loomi. Ja teiseks ulatub pikk salv tülikalt relva alt välja ning teeb relva käsitsemise kohmakaks.
* Üleüldse paljudel juhtudel see 30-ne salv SEGAB, kuna takistab oma kõrgusega toelt (nt. liivakotilt) laskmist ja jääb igale poole ette. Juba ammu enne piirangute tekkimist soetasin endale lisaks ka komplekti 20-seid ja 10-seid salvesid, et saaks madalalt positsioonilt lasta.
* Osadel juhtumitel on pikk salv ebatöökindlam ja annab suurema tõenäosusega tõrkeid ning söötmishäireid.

Ainus koht üldse, kus ma näen praktilist pointi pikal salvel, on taktikaline laskmine vintpüssiga. Aga jällegi - kui te EI kuulu spordiklubisse, siis kus kuradi kohas te seda taktikalist laskmist harrastate? Salaja maal lauda taga võsas?

Ära hoidmaks jällegi sõimu, süüdistusi ja sildistamist mõnede inimeste poolt, kes ei viitsi ülalkirjeldatusse mõttega süveneda, lisan siia juba tuttava disklaimeri:
Olgu kokkuvõtteks öeldud, et ma EI poolda üldiselt igasuguseid piiranguid. Nendega on nagu maksudega, mis iganes tõuseb, see ka kõrgele jääb. Aga TÄNA ei saa me küll rääkida sellest, et tõsisel relvahuvilisel jääks midagi tegemata sellepärast, et seadus ei luba. Pigem on küsimus mugavuses, kas ma pean midagi oma staatuse saamiseks ja/või säilitamiseks tegema või mõne (lisa)kohustuse võtma. Näiteks osalema aastas mõnel klubiüritusel.
Ainus OHT, mis selliste piirangutega kaasneb, on muidugi Overtoni akna näol, mis vaikselt vasakule nihkub. Aga see on juba teise foorumi teema.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36569
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Kriku »

Isiklikuks minev postitus eemaldatud. Tuletan meelde, et tõelised härrasmehed suudavad isegi relvaseadust viisakalt arutada.
Kasutaja avatar
nolem
Liige
Postitusi: 179
Liitunud: 06 Juul, 2014 19:34

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas nolem »

ja mis on vtl-i tiraadil pistmist relvaseaduse ja selle puudustega!?
Andrus1973
Liige
Postitusi: 193
Liitunud: 13 Nov, 2017 15:02
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Andrus1973 »

Ma VTLi juttu ei hakka uuesti eetrisse paiskama. Aga küsiks, et mis selle asja mõte siis on? Iga üks ,kes tahab nühib turvalise laskuri koolituse läbi. Käib pärast korra kahe aasta jooksul mõnel L2l , tõmbab seal oma ARist kaks matsu märkide suunas. Teatab, et püss läks katki saab oma punktid ja on jälle kaks aasta täieõiguslik suurte salvede omaja. Kogub neid palju aga heaks arvab. Mida selle tsirkusega saada loodetakse? Kellel seda vaja on? Kui siin üldse midagi saavutada oleks, siis tuleks üldse 20 + salved tsiviilis keelata. See ei anna kah midagi. Teame ju, et salvevahetus võtab 0,... sekundit.
Et vastus oleks, et ei olegi nende 30 salvedega midagi teha. Ja kui on mingi kuritegelik plaan, siis salvede puuduse taha plaan kah, pidama ei jää. Mõtetu rähklemine.
Ma ei kuuluta tõde vaid avaldan arvamust!
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas vtl »

"Andrus1973" - salvepiirang ongi mõttetu Brüsselist tulnud asi. Keegi ei ole sellele (piirangu mõttetusele) vastu vaielnud.
Karta ei tule mitte seda poolautomaadi ja 30-se salvega tüüpi, kes isegi laskesportlase pabereid ei ole viitsinud teha, vaid meest, kellel on poltlukuga püss, üks padrun ja kindel käsi.

Minu väide oli aga teisest äärmusest - sama mõttetu on halada selle mittesportlastele tekkinud piirangu üle. Samahästi võiks nuriseda et miks meil on tsiviilkäibes keelatud kuulipildujad, granaadiheitjad, haubitsad jms. toredad vigurid. Tahaks ju ka omada ja mängida, mis siis, et praktilist väärtust neil ei ole.

Tõepoolest, seletage mulle lollile ära 30-se salve kasutusotstarve tsiviilkäibes muuks kui laskespordi harrastamiseks taktikalisel rajal ja ma võtan oma sõnad tagasi.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas vtl »

nolem kirjutas:ja mis on vtl-i tiraadil pistmist relvaseaduse ja selle puudustega!?
Kuna ma jõudsin sinu (praeguseks kustutatud) kirjale juba vastuse valmis kirjutada, siis postitan osaliselt:

-----8<-----

Vaata, nolem, relvaseadust puudutab see niipalju, et minult ei ole mitte keegi 30-seid salvesid ega "evil assault riflesi" ära võtnud ja eks neid ole kappi omajagu kogunenud. Loodetavasti senikaua, kuniks IPSC, SRA jt. toredad distipliinid püsivad (ja minul endal püss käes püsib), siis tõenäoliselt ei võeta ka.

Aga hädaldavad ju need, kes ei oma laskesportlase tähte relvaloal ja ei viitsi või ei ole suutnud seda siiamaani teha.
Seetõttu ma küsingi siiralt, et kui te ei tegele laskespordiga, siis milleks teil neid vaja on? mis te teete nendega? Lihtsalt et oleks? Kollektsioneerimiseks? Seletage mulle see alternatiivne ja vajalik kasutusotstarve tsiviilkäibes ära palun.
Viimati muutis vtl, 21 Veebr, 2020 23:44, muudetud 1 kord kokku.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
ivo86
Liige
Postitusi: 77
Liitunud: 07 Nov, 2011 6:21
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas ivo86 »

Mind tegelikult see salve piirang hetkel üldse ei koini. Aga mulle ei meeldi, et "ma ei tohi".

Seleta mulle lollile ära, miks selline auto on tsiviilkäibes samade lubade juures otse autokoolist lubatud (või miks selline kw on üldse vajalik):

https://www.auto24.ee/used/3269619

kui selline auto ajaks legaalselt tegutsedes kõik asjad ka ära:

https://www.auto24.ee/used/2986282


Kas peaks nõudma ehk autospodiklubisse astumist, et porchega sõita oleks lubatud?
Andrus1973
Liige
Postitusi: 193
Liitunud: 13 Nov, 2017 15:02
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Andrus1973 »

vtl kirjutas: Samahästi võiks nuriseda et miks meil on tsiviilkäibes keelatud haubitsad jms. toredad vigurid. Tahaks ju ka omada ja mängida, mis siis, et praktilist väärtust neil ei ole.

Tõepoolest, seletage mulle lollile ära 30-se salve kasutusotstarve tsiviilkäibes muuks kui laskespordi harrastamiseks taktikalisel rajal ja ma võtan oma sõnad tagasi.
Mingit haubitsa laadset asja peaks siiski olema võimalik omada eeldusel, et see on enne 1875 aastat toodetu koopia. Gtanaadiheitjaga läheb keerulisemaks. :D

No näiteks selleks, et mu Saiga näeks välja nagu Kalasnikov. Lühikese salvega on "midagi" ikka puudu. Kas see võiks põhjuseks olla? (Ps tegelikult mul ei ole ei Saigad, ega Kalasnikovi ega ka nende salvesid :D )
Ma ei kuuluta tõde vaid avaldan arvamust!
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas vtl »

ivo86 kirjutas:Mind tegelikult see salve piirang hetkel üldse ei koini. Aga mulle ei meeldi, et "ma ei tohi".

Seleta mulle lollile ära, miks selline auto on tsiviilkäibes samade lubade juures otse autokoolist lubatud (või miks selline kw on üldse vajalik): [...] kui selline auto ajaks legaalselt tegutsedes kõik asjad ka ära:

Kas peaks nõudma ehk autospodiklubisse astumist, et porchega sõita oleks lubatud?
Autonäited ja võrdlused on alati libe tee, sest näitele tuleb kontranäide ja sellele omakorda vastureaktsioon ning lõpuks läheb kogu teema lappama.

Aga kui juba sellised võrdlused tuua, siis pigem sealt klassist, et 3.5 tonnist raskema auto juhtimiseks on ka vaja vastava kategooria luba või F1 ei ole kuidagi tänavalegaalne. Kui tahad viimasega sõita, siis ainult ringrajal ja sellekski pead olema vastava pädevusega, mitte suvaline juhilubadega sisseastuja tänavalt.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
EOD
Liige
Postitusi: 4694
Liitunud: 12 Jaan, 2006 15:57
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas EOD »

Pikk salv tõesti tihti vaid segab. Omal ajal komplekteerisin RPK-74-d 30 padrunit mahutavate AK-74 salvedega, sest originaalne, 45 padrunit mahutav salv ei võimaldanud bipoodilt lasta veidigi kõrgemat märki. Pikkade salvedega komplekteerisin hoopis AKSU-d. Seal on suurest salvest kasu, kuna seda relva kasutatakse põhiliselt "spray and pray" stiilis lähidistantsilt ja pikk salv ei sega.
Kurjategijaid mingid seadusandlikud piirangud niikuinii ei huvita. Nemad elavad teistsuguste seaduste järgi.
Nõukaajal olid Eestis kõik relvad peale sileraudsete haavlipüsside "no-no". Kas leidub keegi, kes väidab, et neid polnud inimeste käes kümneid tuhandeid? Enamus küll roostes või isehakanud "relvameistrite" poolt rikutud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36569
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Kriku »

Keegi meist vist ei kahtle, et salve suuruse piirang on mõttetu. Keegi ei kahtle ka selles, et mõttetu piirang on oma olemuselt Paha Asi. Seda ütleb muuhulgas ka meie PS § 11:
Õigusi ja vabadusi tohib piirata ainult kooskõlas põhiseadusega. Need piirangud peavad olema demokraatlikus ühiskonnas vajalikud ega tohi moonutada piiratavate õiguste ja vabaduste olemust.
Reaalsus on paraku selline, et sellest kaldutakse väga tihti kõrvale. Et teemat mitte solkida, ei hakka muudest valdkondadest näiteid tooma ning oletan, et iga akf oskab seda ise teha.

Küsimus, mille igaüks peab enda jaoks ise välja mõtlema, on see, et mida mõttetu piirangu alla sattudes teha. On igasuguseid variante:
* kehitada õlgu ja olukorraga leppida;
* kiruda-halada kodus köögilaua ääres ja internetis;
* piirangut ignoreerida ja arvestada võimalike õiguslike tagajärgedega;
* alustada avalikku legaalset võitlust - koguda toetajaid, moodustada survegrupp, hakata ajakirjanduses esinema, kaevata kohtutesse;
* alustada avalikku illegaalset vägivallatut vastupanu (kodanikuallumatus);
* hakata tegutsema piirava riigikorra kukutamise ning õiglasemaga asendamise eesmärgil.

Siin tuleb nüüd mängu see, millest räägib akf vtl - et milline variant kõnealuse piirangu puhul kõige otstarbekam oleks. Laskesport võimaldab piirangust suhteliselt väheste kaotustega mööduda. Ignoreerimine on ka võimalik, aga selle esmärk jääb segaseks, sest peale laskespordi on vähe legaalseid eesmärke, milleks pikk salv hea oleks. Survegrupi moodustamine ning arvamusliidriks hakkamine oleks loomulikult tore, aga vähemalt minu arvates peaks praegusel juhul selle jaoks oma ühest ja ainsast elust ebaproportsionaalselt palju ohverdama. Sama käib ka kahe viimase variandi kohta.
vtl
Liige
Postitusi: 1314
Liitunud: 01 Veebr, 2009 20:20
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas vtl »

Kriku kirjutas:Keegi meist vist ei kahtle, et salve suuruse piirang on mõttetu. Keegi ei kahtle ka selles, et mõttetu piirang on oma olemuselt Paha Asi. Seda ütleb muuhulgas ka meie PS § 11...
Loodetavasti jõuab ka inimestele lõpuks kohale see, et nimetatud direktiiv ei ole meie ametkondade väljamõeldis, vaid osa hinda euroliidus olemise eest. Kuniks meil pole ressurssi ega piisavalt kaalukat sõnaõigust selles küsimuses kaasa lüüa, tuleb mõru pill vastu võtta ja alla neelata. Meil ON täna võimalus sellega kohaneda, "rohkem sporti teha" ning status quo säilitada.
Oleks väga huvitav teada, millega see Poola, Tšehhi ja Ungari kaebus lõpeb.
Kriku kirjutas:* kehitada õlgu ja olukorraga leppida;
Ma isegi jagaks selle punkti kaheks. Leppimine on see, kui sa ei muuda midagi, st. võtad piirangu omaks.
Kohanemine on see, kui Sa võtad midagi ette, et tekkinud piirangust mööda minna. Näiteks deklareerid, et tegeled vastava spordialaga.
Kriku kirjutas:* alustada avalikku legaalset võitlust - koguda toetajaid, moodustada survegrupp, hakata ajakirjanduses esinema, kaevata kohtutesse;
* alustada avalikku illegaalset vägivallatut vastupanu (kodanikuallumatus);
* hakata tegutsema piirava riigikorra kukutamise ning õiglasemaga asendamise eesmärgil.
[...]
Survegrupi moodustamine ning arvamusliidriks hakkamine oleks loomulikult tore, aga vähemalt minu arvates peaks praegusel juhul selle jaoks oma ühest ja ainsast elust ebaproportsionaalselt palju ohverdama. Sama käib ka kahe viimase variandi kohta.
Kui oma ajast ja energiast kahju ei ole, siis on survegrupp ja võitlus iseenesest ju tore mõte. Aga selleks peaks olema mingi usutav ja mõjuv põhjendus, millega oma agendat reklaamida. Kahjuks ei ole mitte ükski ülalkirjutajatest suutnud tuua ühtegi argumenti, miks mittesportlasel seda pikka salve vaja peaks minema. Kui akf-id ei suuda mulle (relvaentusiastile, laskeinstruktorile, laskesportlasele ja jahimehele) seda ideed maha müüa, siis ei suuda te seda ka rahvale esitada, kes teid toetama peaks.
Argumentidest stiilis "sest ma tahan", "siis on nagu päris" ja "mulle ei meeldi piirangud" jääb avaliku võitluse jaoks nagu väheks.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
Walter2
Liige
Postitusi: 3998
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Walter2 »

Kriku kirjutas: Küsimus, mille igaüks peab enda jaoks ise välja mõtlema, on see, et mida mõttetu piirangu alla sattudes teha. On igasuguseid variante:
--------------
* hakata tegutsema piirava riigikorra kukutamise ning õiglasemaga asendamise eesmärgil.
Veel on variant teha EEEXIT e. sellest &@€$£#-ma EU-st välja astuda kui kruvisid veelgi kinni keeratakse.
Ning selle salvede teema valguses jääb üle ainult vanajumalat, Taarat (või Allahi) tänada et Pariisi ja Brüsseli kurikaelad nii piiratud mõtlemisega olid et ei kasutanud 5, 10, 15 -seid jne salvesid koos AR-de, poltlukkudega või üldse pumppüsse sest muidu oleksid need ka ära keelatud. Selle eest tõstan küll pitsi ja haukan sealiha peale! :D
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist