Porkuni lahing

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
ka_huviline
Uudistaja
Postitusi: 1
Liitunud: 06 Jaan, 2005 19:49
Kontakt:

Porkuni lahing

Postitus Postitas ka_huviline »

Kas keegi oskab soovitada allikaid, kus või kes kirjeldaks täpsemalt Porkuni all toimunud lahingut Eesti Laskurdiviisi ja (peamiselt) 20. Eesti Diviisi vahel 21. septembril 1944?
Otsin jälgi 6. Piirikaitse rügemendi I Pataljoni III kompanii juhi leitnant Karl Riipulk'iga koos liikunud meestest, kes tõenäoliselt sattusid samuti lahingusse.
H.Mengel "Suurim armastus" IV mainib vaid, et Riipulk hukkus nimetatud lahingus. Mis seal täpsemalt toimus või kellega nimeliselt seal koos võideldi, see huvitaks...
Tänan!
Õpetaja

Postitus Postitas Õpetaja »

Kunagi ammu (ca 1995-6 ?) kirjutas Riigikaitse akadeemias grupp õppureid samal teemal kursusetöö.
Kui ma ei eksi, on ka raamat "Porkuni lahing" välja antud Wiking-Narva veteranide poolt.

Eks neid kirjutisi ikka ole...

Õpetaja
Kasutaja avatar
istorik
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 02 Mär, 2004 17:36
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

leitnant Riipulk

Postitus Postitas istorik »

Jutustab 6.piirikaitserügemendi siderühma ülem leitnant Jaan Juuriksoo:
Kui oli selgunud, et Avinurmest enam teed mööda edasi minna ei saa, siis läksid väed juba hajutatult ja kahjuks segiläinud gruppidena läbi metsade loode suunas. Läbides Peresaare ja Tudu jõudsime Viru- Jaagupisse. Pikast rännakust ja magamata öödest olime kõik liiga väsinud. Ei saanud teisiti, kui pidin veidi puhkama. Uni jäi väga lühikeseks. Mehed äratasid, kuna tahtsid edasi rutata. Lühike uni oli teinud pea hästi värskeks. Mõte töötas erksalt, kadunud oli tülpimus.
Võtsime nüüd suuna Tamsalu poole. Pidime peatuma metsas, mis oli Kullengast ida pool. Eesolev Rakvere- Väike- Maarja tee oli vaenlase poolt läbi lõigatud. Vahetevahel liikus teel vene soomusväge. Metsas oli umbes 3- 4 tuhat saksa mundris meest koos vooridega.
Kui mina oma meestega sinna jõudsin, hakkasime kohe organiseerima kiiret edasiminekut, sest karta oli, et vene tankid võivad meile peale tungida. Masendav oli väsinud meeste meeleolu ja see nagu halvas valmidust midagi ette võtta. Nägin seal meeste hulgas 6.piirikaitserügemendi II pataljoni ülemat major Taalderit. Püüdsin teda kui kõrgemat ülemust veenda, et ta võtaks oma peale meeste edasimineku organiseerimise. Ta ei olnud nõus seda tegema. Samas kohatsin 6.piirikaitserügemendi adjutanti kapten Kongast. Minu ettepanekul hakkasime hüüdma ja kokku kutsuma 6.piirikaitserügemendi mehi, et edasi minna. Koondasime enda ümber päris suure hulga mehi. Läksime nendega metsa äärde ja andsime käsu eadsi minekuks.
Panime kõige ette mõned mehed tankirusikatega. Kohe meie järel hakkasid metsast väljunud sõjamehed üle põldude lääne poole liikuma. Voorid kihutasid mööda teed kõigist ette. Ei saanud juttugi olla mingist lahingukorrast.
Selle meeste massi kohale ilmus üks vene lennuk. See jäi meie tugeva tule alla. Maha ta ei kukkunud, kuid kadus kiiresti. Teele oli jäänud üks põlenud tank. Meie ees teel sõitis veel üks tank. Tuld ta ei avanud, kuid meie poolt tervitati teda kuulirahega.
Väike- Maarja- Rakvere tee ületasime eriliste raskusteta. Püüdsime hoida oma rügemendi mehi ühes grupis. Liikusime Porkuni suunas. Mõned kilomeetrid enne Porkunit andis leitnant Riipulk mulle täpse topograafilise kaardi selle ümbruskonna kohta. Ma ei tahtnud seda võtta, öeldes, et las see olla tema käes, me ju läheme ühes koos. Ta oli väga mures, masendatud meeleolus ja ütles: “Sina lähed, aga mina ei lähe!”
Võtsin kaardi ja heitnud sellele pilgu, tekkis arvamine, et vast Porkuni juures enne Väike- Maarja- Tapa teed võib tulla kokkupõrge punaarmeega. Seda oletades ütlesin, et kui peaks Porkuni all löömaks minema, siis tuleb rügemendi meestel minna Porkunist mööda, kasutades selleks teed, mis keerab enne Porkuni tuuleveski juurest paremale. Ja nii juhtuski. Suure kiirusega etterutanud väeosad läksid Porkunis lahingusse. Arvatavsti oli nende hulgas ka leitnant Riipulk. Ta sai seal surma.
Meie grupp, umbes 60 meest, aga suundus kohe tuuleveski juurest paremale viivele teele. Lahingumöll jäi meist vasakule. Mina läksin luuremehena kõige ees. Jõudnud Väike- Maarja- Tapa teele, kuulsin käänaku taga sõitvaid jalgrattureid, kes kõnelesid eesti keeles. Ettevaatuse mõttes hüppasin kraavi, minust sõitsid mööda kaks vene sõjaväevormis jalgratturit.
Andsin korralduse järele tulevatele meestele, et nad kõik võtaksid ahelikku tee äärde, millist tahame ületada, end varjates võsa ja tee ääres oleva aia taha, et siis käskluse järele kõigil joosta korraga üle tee.
Punaarmeelased läksid väiksemate gruppidena Porkuni lahingu suunas. Kui tuli väiksem vaheaeg, andisn käskluse: “Marss, marss üle tee!” Ometi märgati meid ja jõudnud üle tee sügavasse metsa, avati meie peale tuli käkipildujast. Meist keegi pihta ei saanud, sest olime jõudnud küllalt kaugele metsa joosta.
Nii liikusime takistamatult Tamsalu- Tapa raudtee suunas. Raudtee ääres võtsime jälle sama taktika, et ühe hüppega ületada raudtee. Kartsime, et raudteliin on vaenlase tule all. See oli Tamsalu ja Nõmmküla raudtejaamade vahe, selles kohas, kus raudtee tamm oli väga kõrge. Saime siiski õnnelikult üle raudtee tammi, meid oli 34 meest, ka paar- kolm sakslast. Olime Porkuni möllust mööda tulnud ja arvasime, et oleme vaenlase haardest pääsenud.
Kasutaja avatar
ludvig
Liige
Postitusi: 790
Liitunud: 10 Jaan, 2005 16:35
Asukoht: EW
Kontakt:

Postitus Postitas ludvig »

aga kas on keegi ka kuulnud mis sai pärast lahingut punaste kätte jäänud saksa voorist???
Kasutaja avatar
istorik
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 02 Mär, 2004 17:36
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

voorid

Postitus Postitas istorik »

Kui sõjaväevooride temaatikat käsitleda piirkonnas Avinure- Porkuni septembris 1944.a., siis olen leidnud erinevatest allikatest kokku 4-5 näidet sellest, kuidas punaarmee tankid voorid roomikute alla tallasid.
Aga mida kaasfoorumlane ludvig täpselt silmas peab?
Kuna Porkuni lahing oli mitme etapiline, siis oli sõjasaagiks saadud voore ka tõenäoliselt mitu.
Kasutaja avatar
LoCo
Liige
Postitusi: 552
Liitunud: 19 Nov, 2005 20:03
Asukoht: Lindanise
Kontakt:

Postitus Postitas LoCo »

Väljavõte veltveebel Albert Veesalu memuaaridest, mille antud mehe lapselaps siin foorumis kunagi üles pani:

Meile anti diviisist kõrgemalt poolt 18. septembril käsk jätta maha lahingupositsioon ja minna välja Krivasoost. Tulime oma 9. kompanii ja raskerühmaga jala välja Krivasoost läbi Varesmetsa küla Iisakule. Sääl ühinesime Eesti piirikaitserügemendiga. Sinna oli koondunud ka meie ja kogu rügemendi hobumoonavoor. Kõik koos ja iga väeüksus oma moonavooriga hakkasime jala maanteed mööda liikuma edasi, mille pikkus oli sirgel teelõigul nähtav üle 2 km, läbi Tudulinna ja edasi läbi Avinurme.
Poole öö ajal jõudsime Porkuni mõisa lähedale hõredasse metsa, kus hobused said pikemalt puhata ja kaasas olevat heina süüa, ise sõime ka moonavoorist ning tukkusime kus keegi sai, kas vankri pääl või maas selpani peal.
Öösel tegi meie luure kindlaks, et Porkuni mõisas on üks väiksem Vene väeüksus sees. Seepärast meie väeosa kõrged ülemused arutasid omavahel, kuidas minna edasi üle lageda Porkuni mõisa põllu, mis on umbes 2 km pikk. Siiski otsustati järgmisel hommikul kell 11-12 ajal minna, rügement terves koosseisus ja terves pikkuses, ning moonavoor järel, üle lageda mõisa põllu lootusega, et väiksem vastane nii suurt väge nähes ei julge rünnata. Nii oligi. Meie 9. kompanii ja raskerühm oli meie väeosa kolonni tagumises otsas, meie järel hobumoonavoor.
Kui meie jõudsime umbes poolde mõisa põldu siis alles hakkasid Porkuni mõisa pool paugud käima, meie väeosa kolonni eesotsa ja Vene väeosa vahel. Kui meie jõudsime oma väeosa kolonni lõpus Porkuni sillani, ei läinud meie üle silla venelastega sõdima, vaid läksime paremat kätt jõe kallast mööda väiksemat teed pidi edasi koos paljude meie rügemendi sõdurite ja ülemustega. Õhtul jõudsime ühte metsa, kus ülemused kutsusid meid oma ümbere kokku ja ütlesid, et nüüd on meie missioon lõppenud. Katsuge igaüks ise õnnelikult koju saada.
Kasutaja avatar
ludvig
Liige
Postitusi: 790
Liitunud: 10 Jaan, 2005 16:35
Asukoht: EW
Kontakt:

Postitus Postitas ludvig »

ma olen kuulnud et tankid söitsid laipadest roomikutega korduvalt yle. ei tea aint kas see tösi on. ville peaks teadma sest ta käis seal mingi aeg langenuid tuvastamas. kui kondid ikka mitmeks tykiks olid siis vöis see tösi olla. aga voor peaks olema praegugi seal kuskil maapöues. täpset kohta kahjuks ei tea.
Kasutaja avatar
istorik
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 02 Mär, 2004 17:36
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

voorid

Postitus Postitas istorik »

vdreving
Liige
Postitusi: 597
Liitunud: 27 Dets, 2005 19:31

Postitus Postitas vdreving »

Ühtegi luustikku ei olnud,millest tankid oleks üle sõitnud,küll aga oli neid,kes olid põlenud.Ilmselt siis need kelle venelased haavatuna koos küüniga põletasid. Ka pole hukkunute arv kaugeltki nii suur nagu vene allikad märkinud on. Oli ka austerlasi ja sakslasi.Põhiliselt aga oli piirikaitserügement.Vooriga oli nii,et see lihtsalt tassiti laiali. Muide sinna Porkunisse rajab nüüd riik kangelaskalmistu.
Kasutaja avatar
ludvig
Liige
Postitusi: 790
Liitunud: 10 Jaan, 2005 16:35
Asukoht: EW
Kontakt:

Postitus Postitas ludvig »

ma olen kuulnud et relvad ja muu varustus mis punaste kätte jäi maeti köik kiiruga sinna maha. aga kus see kyyn asus?? vöi on äkki kellelgi sest lahingust veits täpsemat kaarti kui see mis raamatus "eesti rahvas suures isamaasöjas" ???
mangust
Liige
Postitusi: 509
Liitunud: 15 Apr, 2006 13:49
Asukoht: Eesti

Postitus Postitas mangust »

Lugesin ,,JÄRVA TEATAJA,,22.sept.1994 artiklit,,Täna 50 aastat tagasi vallutas punaarmee Paide ja Türi,, Seal on lõik mis puudutab ka Porkuni
lahingut.
Tsiteerin-,,Taandumisplaani Aster järgi taganes 3.SS tankikorpus Paide,Türi kaudu Viljandi ja Pärnu suunas,jättes jalaväe,mille hulgas olid
Eesti diviisid ja piirikaitserügemendid,Porkuni all Vene tankide löögi alla.
Hiljem anti SS tankidiviisi Nordland juhtkond taanduva jalaväe katmata
jätmise eest sõjakohtu alla,,
Kas keegi teab midagi midagi enamat?
Parem peenike peos, kui punalipp katusel!
Kasutaja avatar
istorik
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 02 Mär, 2004 17:36
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Porkuni

Postitus Postitas istorik »

Küsimus kaasfoorumlasele mangustile:
mida pead "enama" all silmas?
Tegelikult on sellest teemast ehk plaan "Asterist" kirjutatud väga palju, nii siin foorumis kui ka emakeelses kirjanduses. Ja loomulikult peaksid eelkõige ise teemat uurima, et suudaksid esitada konkreetsemaid küsimusi, vaevalt, et keegi hakkab siin sadu lehekülgi ümber kirjutama!
Shiim
Moderaator
Postitusi: 1720
Liitunud: 20 Jaan, 2005 2:52
Kontakt:

Postitus Postitas Shiim »

Virumaa teatajas on selline artikkel:
http://www.virumaateataja.ee/166474/kod ... -lahingut/
[url=http://www.hot.ee/emulaator][img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan3.gif[/img][/url]
Summeri pirisemisel on metsavennal aega hüpata laskepessa ja oodata mis sünnib - kas tegemist on inimese, looma või linnuga, või hoopis UFO-ga kirsavoi saabastes, automaat kaelas. Viimasel juhul kohe tuli peale.
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Postitusi: 5193
Liitunud: 23 Jaan, 2006 14:10
Asukoht: Kodutares
Kontakt:

Postitus Postitas oleeg »

Tõepoolest kummaline :write:
Praegu tegeleb ta jätkuvalt Porkuni lahingu ajaloo uurimisega. "Porkuni lahingu ajalugu vajab ümberkirjutamist, sest andmed vähemalt 560 Saksa poolel langenu kohta ei vasta tõele. Saksa sõjameeste ühishaudadest leiti 101 inimese säilmed," toonitas Uudmäe. Ta on veendunud, et Porkuni lahingus langes alla 100 punaväelase ja veidi üle saja Saksa poolel sõdinu. (SIC! o.)

Vistla memoriaali mõtte algataja, kodu- ja sõjaajaloolane Hanno Tamm selgitas põhjust, miks punane propaganda oma võitu suureks pasundas.

"See oli ebavõrdne lahing, kus Punaarmee elavjõu ja tehnika ülekaal oli Saksa sõjaväekolonni omast mitu korda üle," ütles Tamm.

Ta kommenteeris, et Saksa mundris sõdinud eesti mehed, kes olid raskerelvastuseta, suutsid osutada punaväelastele tugevat vastupanu ja tekitada neile tõsiseid kaotusi.



Palju sõnavahtu, nagu alati. Aga jõudu ... :wall:

terv
o
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Langenute suhtarv on ju reaalsem pagunitega "ajaloolaste" kokkukirjutatust, seega ei tasuks koduuurija juttu ninakirtsutades ka võtta!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist