REAALSUS: COVID-19 pandeemia

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Suletud
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Põhiprobleem näib olevat selles, et TA polnud kuigivõrd kursis sündmustega Hiinas ja sellega, mida tulnuks ette võtta.
Veel paar päeva tagasi tuli sealtpoolt kaunis üleolevas stiilis kommentaar.
Taiwanil aga oldi paremini tänu SARS kogemusele ja seal algas asjade venti lendamisel järel Hiinas kiire ennetav tegevus.
See võimaldas neil tulle mängust välja pea puhaste paberitega, erinevalt Euroopast, kus tegeleti enesepettusega.
sest isegi mina teadsin et sümptomiteta nakatatakse
Taevas, kas TA ei suuda kriitiliselt mõelda?
Ükski viirus, mis on taolise edasinakatamise võimega ja mis nakkub üksnes sümptomite korral, ei saaks nii kaua ja nii kaugele levida.
Selles ju probleem ongi, et paljudel nakatunutel pole sümptome, neid aetakse segi külmetusega ja need muudkui rõõmsalt levitavad.
Arvan, et viiruse levikust on täna põhjustanud sümptomaatilised nii 25% ja ülejäänud jääbki selle "sümptomiteta ei levi" enesepettuse hulka.

Olen sel teema ka suhelnud veebruari lõpus perearstide seltsiga ja soovitanud nende juhistest eemaldada selle väärinfo, et vaid sümptomiteta nakkab (toona oli juba piisavalt infokilde vastupidise kohta). Loomulikult tuli sealt vastu stammjutt WHO soovitustest.

Me teame (ja teadsime ka veebruaris) sellest viirusest liiga vähe ja olime tõrksad arvestama muude alternatiividega kui meie enda toodetud propaganda. Selle tulemusena me kaotasime 2-3 nädalat, mida Taiwan ei kaotanud. Eksistentsiaalsete ohtude puhul on reegel lihtne - parem karta kui kahetseda.

Taiwan asus kaunis lähedal "epitsentrile" oma omab massilist liikumist Hiina vahet. Seal on tänase seisuga olnud vaid 252 juhtu (palju meil on...?) ja 2 surnut. Taiwanis elab 24 miljonit (!!!) inimest Eesti mandriosa suurusel alal - asutustihendus on seal tohutu! Meie meetmetega seal oleksid täna laibavirnad taevani.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36579
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Krista Fischeri intervjuu:
Krista Fischer, kas meie rahvastikust haigestub 20 või 40 või 60 protsenti?

See 60 protsenti on kirjandusest tõesti ka läbi käinud. See oleks juhul, kui mitte mingeid meetmeid tarvitusele ei võetaks ning kui me kõik tegutseksime tavarutiinis edasi. Küsimus on aga selleski, kas see 60 protsenti tuleb paratamatult või suudame kuidagi oma inimesi hoida. Me ei tea sellele vastust praegu. Selge on, et ilma igasuguste ettevaatusabinõudeta jõuaks 60 protsenti haigestunuid kätte väga ruttu. Seda me kohe kindlasti ei taha.

Mis andmeid silmas pidada, et midagigi Eesti kohta ennustada?

Tuleb kasutada klassikalisi epideemiamudeleid, et kuidas nakatumine käib. Iga inimene, kes on nakkuse saanud, annab selle edasi teistele inimestele. Oluline on, kui mitmele inimesele üks nakatunud inimene nakkuse edasi annab.

Kui koroonaviiruse korral mingeid meetmeid ei rakendataks, oleks see parameeter kaks kuni kolm. See tähendab, et iga inimene jõuab nakatada seitsme päeva jooksul kahte kuni kolme inimest. Kui meil täna on kümme nakkusohtlikku inimest, siis homme oleks 13 ning ülehomme sellest omakorda 33 protsenti rohkem. See on eksponentsiaalne kasv. Kuna oleme siin ikkagi märksa ettevaatlikumad olnud, siis sellest tulenevalt on nakatumine ehk 1,5. Et pooled nakatavad ühte inimest ja ülejäänud pooled kahte. Umbes niimoodi. Aga mida need parameetrid edasi teevad, see on küsimus.

Kindlasti on kõige halvem olukord, mida oleme seni näinud, Itaalias, kus arvud läksid üles väga kiiresti. Sellisel juhul hakkab üks surmapõhjusi olema see, et meditsiinisüsteem on nii üle koormatud, et kõiki lihtsalt ei suudeta aidata. Kõige olulisem on seda olukorda vältida. Isegi, kui läheb käiku halb stsenaarium, et väga paljud inimesed haiguse varem või hiljem saavad, siis tahaks ju, et ka selle halvema stsenaariumi korral oleks inimestele kättesaadav kvaliteetne abi ja intensiivravi. Nii on surmajuhtumite arv võimalikult väike.

Eesti esimesest koroonahaiguse patsiendist saime teada 26. veebruaril. 5. märtsil oli neid kümme, 12. märtsil 41. Nädala pärast, 19. märtsil 266, ja sealt omakorda seitsme päeva pärast ehk eile 538. Päris õudne.

Selle nädala algul näis mulle korraks, et haigestunud inimeste arvu kasv on pidurdunud. Tuli oodata ära nädala teine pool, ja nüüd näen, et rõõmustada ei ole põhjust. Natuke tuleb arvestada seda, milline oli testimise strateegia algul ja milline on see nüüd. Et nüüd testitakse julgemalt, saame loodetavasti juba objektiivsema pildi.

Soome rahvusringhääling Yle ja Helsingin Sanomat vahendasid üht prognoosi, kus eeldati, et kõigist nakatunutest on haiglapatsiente umbes üks protsent. Kas olete sellega nõus?

See on jah lugeja ja nimetaja suhe. Et kuidas hindame kõiki nakatunuid. Kui loeme kõigiks nakatunuiks need, kes on nakkuse saanud, sõltumata sellest, kas nad on üldse abi vajanud, ja sõltumata sellest, kas neid on üldse testitud, ning lisaks arvestades, et väga suur osa nakatunutest on pigem noored inimesed, siis see hinnang võib õige olla.

Edasi kajastab Soome mudel, et haiglasse sattujatest vajab intensiivravi 25 protsenti. Kui Eesti arve vaadata, klapib see täpselt. Uue koroonaviiruse tõttu vajab meil haiglaravi 29 patsienti ja neist umbes neljandik ehk seitse on intensiivravis. Suremuse protsendiks kõigist nakatanutest pakuvad soomlased aga 0,05 kuni üks protsent.

Mind paneb see natuke imestama, minu teada alla ühe protsendi koroonahaigusse suremust ei ole kuskil hinnatud. Pigem protsent ja sellest üle. Aga kõik oleneb testimisest. Itaalia praegused arvud ütlevad, et nendest, kes on testitud, on umbes 10 protsenti surnud. See peegeldab seda, et asi on nii käest ära, et enam ei jõuta testida. Ja et ka tegelikke nakkusesaajaid on võib-olla kümme korda rohkem. Hiinas Wuhani epitsentris arvutati ajal, mil kõik meditsiinisüsteemid olid üle koormatud, suremuseks 12 protsenti. Aga väljapool seda, kus jõuti õigel ajal reageerida ja asju kontrolli all hoida, saadi selleks taas üks protsent. Kui soomlaste arvutusi veel hinnata, siis ka haiglaravi vajajate protsent kõikidest nakatanutest võiks olla minu hinnangul mõnevõrra suurem kui üks.

Eestis on tänase (eilse – toim) seisuga 529 nakatanust haiglas 29, see teeb koguni 5,4 protsenti.

Jah, aga mis see tegelik nakatunute arv on, seda me ei oska ju öelda. Niisiis on kõigis neis parameetrites palju määramatust. Üks Briti juhtiv statistika kommunikaator David Spiegelhalter on teinud arvutused, et kui Suurbritannias keegi viirust ei tõkestaks, siis kahe nädalaga sureks seal sama palju inimesi kui tavaolukorras kogu aastaga.

Aga teeme selle matemaatikaülesande Soome ajakirjanduses ilmunud eeskujul Eesti näitel läbi. Eeldame siis, et meil ei haigestu mitte 20 protsenti, mis oleks ülimalt positiivne prognoos, ja mitte ka 60 protsenti, mis on väga must stsenaarium. Eeldame, et meil haigestub 40 protsenti rahvastikust.

1,3 miljonist inimesest haigestub seega siis umbes pool miljonit. Kui poolest miljonist satub haiglasse üks protsent, mis on optimistlik, siis on see 5000 inimest. Kui neist vajab intensiivravi 25 protsenti, siis see on 1250 inimest.

Ja kui kõigist nakatunutest sureb üks protsent, siis sureb Eestis selle koroonaepideemia jooksul 5000 inimest. Küsimuseks jääb nüüd, millise aja jooksul ning kas meie meditsiinisüsteem peab sellele vastu.

Väga palju sõltub vanuselisest struktuurist. Teame, et laste ja noorte hulgas on suremus väike. Kui me kuidagi suudame hoida seda nakkust vanemaealistest eemale, oleks surmasid kindlasti vähem.

Lukku pandud Saaremaal on juba 170 koroonapositiivset ehk 55 nakatunut 10 000 elaniku kohta. Kui Tartumaaga võrrelda, siis meil on 44 nakatunut, mis teeb 2,8 nakatunut 10 000 inimese kohta. Mis saab Saaremaast, seal elab ainult 30 000 inimest?

Kui vaadata üht teist saart, Singapuri, kus elab küll väga palju inimesi, aga on suudetud epideemiaga hästi toime tulla. Kuigi algas see üsna varsti pärast Hiinat, ja kuigi ka sinna tilgub praegu juhte juurde... Aga nemad lõid väga range kontrolli majja. Kõik nakatunud isoleeriti karmilt, tõenäoliselt ka politsei abiga. Katsuti selgeks saada kõik kontakteerunud, kõik pandi rangesse karantiini. Eraldamispoliitika on nende ühiskonnas toiminud. Kuidas läheb Saaremaal? Suletud piirkonnas võiks olla tõhus abi eelkõige nakkusohtlike isoleerimisest.

Kas leiate, et testimine on vajalik?

Jah. Kui testitud saaksid kõik need, kel on sümptomid, mis sarnanevad koroona omadega, inimeste vanusest või muust taustast hoolimata, annaks see selgust. Muidu lihtsalt mängime valemitega, kus on tundmatuid parameetreid palju. Island on rakendanud näiteks ka juhuvalimi testi, et aru saada, kui palju on neid, kel sümptomeid ei ole, aga kes tegelikult on viirusekandjad. Islandi hinnang on, et üks protsent nende rahvastikust on koroonaviirusega praegu nakatunud.

Kaua see epideemia meil kestab? Kaardimoor vastaks ehk täpselt, aga matemaatik?

Kolme kuu pärast ei ole see asi meil kindlasti üle ega unustatud. Kas oleme kolme kuu pärast võimelised isoleerimismeetmeid kuidagi lõdvemaks laskma, ei tea. Ma ei oska ennustada, kas suvel toimuvad vabaõhukontserdid või muud üritused.

Meie rahvastiku temperamenti või sõnakuulelikkust või uskmatust silmas pidades – kui hull see tipp olla võiks?

Tahan loota, et see tipp väga kiiresti ja väga kõrgele ei tõuse. Aga ma ei tea. Aega on vaja ennustamiseks siiski rohkem. Veel üks nädal. Kui me nende arvudega ei ole siis väga palju kaugemale jõudnud, on lootust positiivsemale stsenaariumile. Praegu on äärmiselt oluline saavutada aga see, et kui kellegi pereliige nakatub, et nakkus sealt perest edasi ei leviks.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3309
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Dr.Sci »

Soomest tuttav meedik kirjutas just Skype:
Meedikutele tuli uuendusi
Tööandja võib 24/7 tööle sundida. See tehti kriisiajaks seaduslikuks.
Ja tööandja saab peale töölepingu ülesütlemist veel 4 kuud töötajat kinni hoida
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Taoline töökohustuse võimalus on ka meil, lihtsalt pole rakendatud (veel).
Soome näikse siis olevat kiiresti tempo üles võtnud ja hetkel on meist juba nii nädal aega ette tegevustes jõudnud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36579
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

See on rohkem niipidi, et on legaalne võimalus nii palju töötada, mis muidu on keelatud. Kui inimesel küllalt saab, kuulutab ennast haigeks (eriti epideemia ajal ei vaidle temaga sel teema keegi) ja läheb puhkama.

---

Kui umbes 1% satub haiglasse, võiks meil praegu olla 3000 nakatunu ringis.
atnekas
Liige
Postitusi: 369
Liitunud: 06 Mär, 2014 22:40
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas atnekas »

Eestis pidi praegu haiglates olema 20/7, tegelikult teab juhtkond väga hästi, et kui inimestel küllalt saab, siis ta ei tule tööle ja kõik - haige! Ja haigusi on erinevaid.
--- d9ebae53a4f41a4339ca904acd88468c ---
Zwyx
Liige
Postitusi: 110
Liitunud: 29 Dets, 2017 13:13
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Zwyx »

Kuidas diletant TA juhiks sai:
https://www.sm.ee/et/uudised/terviseame ... ike-jurilo
Kolmapäevases Eesti Ekspressis oli artikkel "Ministrid Helmed süüdistavad koroonakriisis Terviseameti peadirektorit Merike Jürilot. Kuidas ta ennast tunneb?"
Seal oli ka lõik peadirektori valimisest. Tsitaat:
"Peadirektor Jürilol ei ole meditsiinilist haridust. Terviseameti juhiks sai ta augustis 2017 avaliku teenistuse tippjuhtide valikukomisjoni ettepanekul. Jürilo juhatas politseis juhtimisarvestuse ja planeerimise bürood, varem oli ta töötanud kodakondsus- ja migratsiooniametis peadirektori asetäitjana.
Erilist trügimist terviseameti peadirektori kohale ei olnud. Arvestatav kandidaat oli veel Ester Öpik (47), kes on terviseameti Põhja regionaalosakonna juhataja. Kuigi Öpik kuulub juba aastaid sotsiaaldemokraatlikku erakonda, kinnitas tollane minister Jevgeni Ossinovski terviseameti juhiks parteitu Jürilo.
Öpiku puuduseks peeti haridust – ta on meditsiiniõde. Eesti meditsiini kirjutamata reeglite järgi pole mõeldav, et õde hakkas arstidele korraldusi andma. Jürilo kui avalikku haldust õppinud elukutseline bürokraat tundus neutraalsem ja kindlam valik."
Et arstide tsunftiau nimel oli otstarbekam ameti juhiks panna üldotstarbeline bürokraat ja loota parimat, tavaliselt Terviseameti tegevust keegi tähele ei pane ja sellest midagi ei sõltu. Aga seekord läks teistpidi.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36579
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Siin on see asi ka, et TA funktsioonid võib jagada kaheks: järelevalve ning ülejäänu. Järelevalve osas võib PPA taustaga Jürilo ju hea valik ollagi, kuid kõige muu jaoks pidanuks tal olema tarkust valida endale pädevad nõuandjad ja neid usaldada. Seda tal nähtavasti ei olnud.

Arusaam universaalsest juhist on järelevalvefunktsiooni keskne.
atnekas
Liige
Postitusi: 369
Liitunud: 06 Mär, 2014 22:40
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas atnekas »

US aircraft carrier cases soar
US aircraft carrier

As we've been reporting all week, a US aircraft carrier has become the first to report a number of virus cases on board.

There has now has been a sharp rise in confirmed infections, CNN says citing navy officials. While there were initially only three sailors who tested positive, that number is now 25, according to the broadcaster.

An official statement by the US navy merely says "additional positive cases of Covid-19 have been discovered aboard USS Theodore Roosevelt".

The infected are being isolated and the ship is being deep cleaned. The carrier is headed for Guam but sailors won't be allowed to go beyond the pier.
allikas: BBC
--- d9ebae53a4f41a4339ca904acd88468c ---
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36579
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Türgis on epideemia jõudmas kriitilisse faasi.

---
Tartu Ülikoolil on olemas intellektuaalsed ressursid ja taristu, mida ülikool oleks valmis koroonaviiruse puhangu lahendamiseks pakkuma. Siiani ei ole ülikooli pakutud abi vastu võetud.
Tartu Ülikool pakkus, et võimalik oleks kasutada ülikooli laboreid SARS-CoV-2 testimiseks. Ülikooli laborite testimisvõimekus on 1500 proovi ööpäevas, kahes vahetuses töötades oleks testimisvõimekus kuni 3000 proovi ööpäevas.

Veel oleks võimalik ülikoolil välja pakkuda viiruse levikuga seotud andmete korje, haldus ning analüütiline tugi. Tartu Ülikooli arvutiteaduste ja statistikute pädevus ja taristu võimaldab lühikese ajaga valmis seada andmeplatvormi, kuhu teivishoiuasutused ja terviseamet saaksid tuua kokku üksikud andmefragmendid terviklikuks, kvaliteetseks ja ülevaatlikuks viiruse hetkeolukorda kirjeldavaks andmekoguks.

Kuivõrd valitsus plaanib ulatuslikku rahalise toetuse paketti raskustesse suunatud ettevõtete ja töötajate olukorra leevendamiseks, pakub ülikool riigi kasutusse varem välja töötatud, reaalajas toimivad prognoosmudelid. Mudelite abil saaks identifitseerida ettevõteteid ja töötajaid, keda kriis on mõjutanud kõige rohkem ning kus abi ja mõju on suurim.

Ülikool on samuti valmis oma pädevuste koondamist riigi teenistusse ka teistes olulistes valdkondades.
https://novaator.err.ee/1069645/tartu-u ... endamiseks
hannesK
Liige
Postitusi: 358
Liitunud: 12 Veebr, 2020 12:50
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas hannesK »

Peeter kirjutas:Lugesin Vene saidilt hiinlaste infot, et Wuhani 0-patsient on leitud. Jutt ise oli ikka täielik jura mida ka paljud kommentaatorid kohe märkisid. Hiinlaste "ametliku" raporti kohaselt olevat keegi sellel eksootikaturul töötav naine 11dets tundnud ennast ootamatult sandisti, käinud lähedal polikliinikus ja siis 16dets läinud arsti juurde Huadžungi (kirjapildi eest ei vastuta) Teaduse ja Tehnoloogia Instituudi haiglasse. Et temast kõik algaski. Samas on kõrval info, et samal 16dets oli ca kümmekond erinevat meest pöördunud seal kandis olevatesse väikestesse polikliinikutesse. Ja oli ka neid, kel polnud mingeid kontakte turuga olnud, see mees oli pöördunud äärelinna polikliinikusse. Ma ei kujuta ette kuidas (Wuhanist peksti ju kõik välismaalased välja ja linn on siiani kinni), aga isikud kes on üritanud kontrollida seda stoorit, on põrganud vastu müüri: Wuhani see turg on suletud ja ligi ei pääse, ja need polikliinikud milledest jutt käib on kõik kinni pandud ja kadunud. Mitte midagi pole võimalik kontrollida, jääb ainult teadmiseks võtta ametlik jutt. Hiinlased väidavad seda stoorit, ja et 31dets oli neil 27 selliste haigustunnustega patsienti kelledest 3 polnud seotud üldsegi turuga, ja esimene neist siis see16 dets. Tundub naljakas, et mingi reisihoiatuste portaal skännib püsti hoiatuse mitte sõita 10miljonielanikuga Wuhani kuna seal olevat "mingi palavikuga viirus" paaril inimesel. Ma ise nägin seda googeldades ja minu mälu järgi oli see hoiatus detsembri teise nädala lõpu, st ca14-16 dets paiku, googeldasin siis kui see info meil ajalehtedest läbi jooksis samal ajal hiinlaste megakiire haiglaehituse otseülekande ajal. Ei klapi need asjad seal kuidagi. Samas artiklis oli ka viide sellele artiklile: https://www.nature.com/news/engineered- ... ch-1.18787 Kuna minu inglise keel just tugev pole, siis panin lingi aga pedantselt diskuteerima ei taha hakata. Tõlgin ainult väite, et kuigi asjapulgad eitavad igatsugu samastamist nende töö ja covid-i vahel ütlevad paljud viroloogid, et "kus suitsu, seal tuld". Ja selle töö "autori manuscriptis" on ohuna inimesele alla kirjutanuna märgitud ka Wuhani Viroloogia Instituut.
Esimene covi19 juhtum Hiinas oli juba 17 november
Ametliku statistika järgi oli neil eelmine aasta 256 juhtumit ja esimene juhtum november 17.

Samuti oli üks Labor Wuhanis suutnud detsembris covdi19 idenfitseerida AGA Kõrgemalt tulnud kasu tõttu hävitati viiruse proovid jaanuari alguses ja vaikiti kogu asi maha. Sellega kaotati nädalaid kuni asi lendas kontrolli alt täiesti välja.
ta teatas Lõuna-Hiina hommikupostis, et Hiina ametivõimud tuvastasid vähemalt 266 inimest, kes nakatusid eelmisel aastal viirusega ja kes sattusid meditsiinilise järelevalve alla. Varaseim juhtum oli 17. november - nädal enne seda, kui võimud teatasid uue viiruse ilmumisest..

https://www.theguardian.com/world/2020/ ... how-report
Teadlased hoiatasid Pekingit nende leidudega - ja 3. jaanuaril sai Hiina riiklik tervisekomisjon käsu korralduse proovide hävitamiseks.
https://nypost.com/2020/02/29/china-off ... port-says/
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36579
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Walter2 kirjutas:akf! KT apokalüptiline õudusunenägu ongi realiseerunud - magistertibi on võimu kätte saanud. :wall:
Noh, sotsiaalminister on ka lausa magistranttibi :)
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1695
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Moodne kuritegevuse näide Itaaliast.
Itaalia politsei sai kätte röövlite saagiks langenud 8100 meditsiinilist maski.

Politsei sai ka kätte ja võttis vahi alla kaks röövi korraldanud venda, vahendasid ERR-i teleuudised.

Vennad tellisid Oria linna hulgimüüjalt 12 000 näomaski hinnaga üks euro maski eest ning lubasid talle kohe anda tšeki 8000 eurole. Ülejäänud 4000 eurot pidid vennad maksma tagantjärele.

Kui saadetis maskidega oli kohale jõudnud, ähvardasid röövlid hulgimüüjat noaga ning peksid teda ja põgenesid maskikoormaga.
https://www.err.ee/1069654/itaalia-poli ... aitsemaski
hannesK
Liige
Postitusi: 358
Liitunud: 12 Veebr, 2020 12:50
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas hannesK »

Dr.Sci kirjutas:Aegajalt räägitakse asjadest ka nii nagu reaalsuses on:
https://forte.delfi.ee/news/teadus/kui- ... d=89374003
Märksõnad/väited artiklist mis baseeruvad Ringvaate saates esinenud Tartu ülikooli vanemteaduri, matemaatik Krista Fischeri suust ja ajakirjaniku sulest:
positiivsed testitulemused peegeldavad 5-20 protsenti tegelikest nakatunutest“.
ametlikud numbrid? Eestis oli eile õhtul testitud 7090 inimest, see on kõigest 0,54 protsenti kogu elanikkonnast. Seejuures testitakse terviseameti korraldusel COVID-19 sümptomite esinemisel ehk juba haigestunud inimesi peamiselt vaid juhul, kuid nad on vanemad või 80-aastased või krooniliselt haiged.
Nakatunuid oli nende testide põhjal 538 inimest ehk 8 protsenti testitutest.
Seega: kui võtta aluseks Krista Fischeri hüpotees, siis on tegelik nakatunute arv isegi tänaseks tehtud tühise testide arvu juures Eestis tegelikult vahemikus 2690 kuni 10 760.
Kordame üle, et Eesti ei testita täna nooremaid kui 80-aastaseid sisuliselt üldse ka siis, kui neil esinevad COVID-19 haiguse tunnused. Vanemaid kui 80-aastased moodustavad Eurostati andmeil Euroopa rahvastikust aga vaid 5,6 protsenti. Kui vaadata mis iganes riigi statistikat, siis näeme aga, et valdav osa nakatuntest on neljakümnendates inimesed.

Viimased andmed Islandilt, kes on suutnud testida juba 3,4 protsenti kogu elanikkonnast, näitavad aga väljaande Futurism andmeil seda, et koguni pooltel koroonaviiruse kandjatest puuduvad üldse igasugused COVID-19 haiguse sümptomid. Selle ütleb artiklis sõnaselgelt välja Islandi peaepidomoloog Thorolfur Guðnason. Eestis ei jõuaks sellised sümptomiteta inimesed täna testimisse ega statistikasse mitte ühegi valemiga - meil ei saa nad teste teha isegi raha eest.


ps. Mina õnneks nende poolte inimeste hulka ei kuulu - mul on juba nädal aega kerge peavalu, väsimustunne, nohu (nagu igal kevadel)
Itaalias testiti tervet väikest küla 3000 elanikuga ja tubli 50% oli Asümptomaatsed ajal kui 3% oli nakatunud.

https://www.livescience.com/small-itali ... sting.html
Viimati muutis hannesK, 27 Mär, 2020 11:06, muudetud 1 kord kokku.
Peter[L+]
Liige
Postitusi: 159
Liitunud: 10 Juul, 2010 9:56
Asukoht: Harjumaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Peter[L+] »

Selline avameelne seisukoht rootsist- "Kuna uute haigusjuhtumite arv kasvab kiiresti, siis valmistuvad arstid patsientide selekteerimiseks, sest kõiki aidata ei suudeta. Selekteerimisel jagatakse patsiendid kolme kategooriasse selle põhjal, millised on nende ellujäämise võimalused. Jagamisel arvestatakse inimese arvestuslikku alles jäänud eluiga ehk bioloogilist vanust."

Loe lähemalt https://www.ohtuleht.ee/996648/koroonak ... alihaiglat
Piire mis on mõõgaga tõmmatud - pliiatsiga ei paranda [M.Jakobson]
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 19 külalist