Utsebkas meid koolitati elektrijaama ülemusteks ja lubati igasugu triipe peale, mina eriti initsatiivi üles ei näidanud, lisaks saadeti palju aega veetma klubi kaunistamisele ja kevadel veel platsi täis joonistamisele, nii et mina mingeid paguneid ei saanud, saadeti edasi puhaste pagunitega, Meie roodus elektrijaamade peal said üldse paar poissi noorem seeruks, enamus jefreitoriks ning mõned loodrid, nagu mina saadeti puhaste pagunitega minema. Aga väeosas oli vähemalt seeru palk ja muud alluvad elektrijaama peal. minu kohustus oli korras hoida kolm mobiilset elektrijaama koos kaablite, tööristade ja autodega. Aasta teeninuna joonistati mind ka ikkagi jefreitoriks. 75-77 sõjaväes olles meil neid ühe triibuga paguneid eriti ei nõutud, peaasi oli, et paraadmundril need küljes olid, kuigi seda selga sain vast üks või kaks korda.Viimane poolaasta hakkasid staabiülem ja pataljoni ülem küll meid peedistama aga minu õnneks olin ma harva rivistusel. Tegelesin peale elektrijaama ülemaks olemise eel kino näitamisega, küll väeosa kunstnikuks olemisega. Pidin isegi paar leninit joonistama, küll ei lubatud seda oma vaba käega teha, vaid pidin selle kuskilt maha joonistama, et mitte isetegevust teha. Ainukese baltlasena olin ma üldse tähtis asjapulk, kuna ka tehnikapealik sai teada, et ma olen ainuke, kes suutis ka normaalselt väeosas ka treipinki käsitleda. Aegajalt kutsuti mind välja ja pidin veel treima mingeid flantse ja muud vajalikku tehnikapealiku jaoks. Viimase poolaasta mingite okrugi ohvitseride õppuste järel topiti nooremseeru paeladki peale paarile seerupalga saajatele, sest komandörid said ise ka aru, et nende jefreitorite peedistamisega nad ikka eriti hakkama ei saa. Meie roodukal oli muidugi täitsa savi sellest. Muidugi oli meie eraldi seisvast pataljoni koosseisust pooled mingid Moskva humanitaarid, kellel oli sellest sõjaväest üldiselt savi juba tollel ajal. Enam vähem tehnilist taipu omavad kulid kõik pandi tuletõrje roodu. Ülejäänud vedasid rõõmsalt seanahka, kuis aga said, sest meil oli päris palju neid imatrikuleeritud tudengeid ja muud sellist humanitaarkaadrit. Isegi aasta teenivaid kõrgkooli lõpetnuid. Parim nali oli siis, kui mina olin juba aasta teeninud ja tulid meile uued noored, üks väikemees oli juba vanem, tuli aastaks teenima. Nädala pärast selgus, et oli juba interni läbinud arst, sõjalisest kateedrist kõrvale viilinud kuidagi. Kui aru saadi, kupatati ta koheselt okrugi hospitali. Hiljem kaasvõitlejad, kes olid seal käinud, et pidi seal suur ülemus olema, ikkagi Moskvas ülikooli lõpetanud tegelane.
|