REAALSUS: COVID-19 pandeemia

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Suletud
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

AndresTy kirjutas:Jah, sellega olen nõus, et ajutised olukorrad tingivad ajutisi lahendusi. Küsimus jääb siiski - kas ajutised lahendused võivad olla seadusevastased?
Loomulikult mitte. Natuke imelik küsimus :roll:

Seni, kuni ollakse PS raames ning poliitilist tahet on, saab Riigikogu kehtivat õigust päris operatiivselt muuta.
mart69x
Liige
Postitusi: 912
Liitunud: 06 Juul, 2009 15:30

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas mart69x »

Samas see sund hotell nagu parem variant kui jalavõru. Riiki sisenedes oled teadlik tingimustest ja Aussid pakuvad seda maksmist ka järlemaksu vormis kui ei sobi siis keegi ei käse riiki tulla :P Kui istud jalavõruga kodus siis see ei välista seda, et käib igapäev 5 sõpra sinuga tina panemas või muud tasulised tibinad üle ühe :D Need töötavad ukrainlased ei oleks ka jalavõruga vahele jäänud kuna enamasti kattis jalavõru piirkond ka tööpiirkonna.
Tänane kord sisuliselt tähendab seda, et riik võib otsustada, et kõik elanikkonnast peavad tõestama, et nad ei ole rasedad ja rasedustest selleks ei kõlba, samas kõlbab ostutsekk 5 kuud tagasi ostetud kondoomile.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3304
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Dr.Sci »

Nokk kinni saba lahti olukord endiselt....
https://epl.delfi.ee/valismaa/laane-eur ... d=90850307
Lääne-Euroopa maadleb koroonajuhtumite arvu kasvuga. Hispaanias on näiteks viimase viie päeva jooksul registreeritud 19 000 uut juhtumit, Prantsusmaal sagenevad Pariisi ja nn Prantsuse Rivieraga seotud juhtumid.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez tunnistas, et olukord hakkab kontrolli alt väljuma, ja palus hispaanlastelt koostööd, et asi hullemaks ei läheks. „Ma ei saa lubada, et pandeemia võtab taas meie elu üle, nagu juhtus kevadel,” sõnas Sánchez teisipäeval esimesel puhkusejärgsel pressikonverentsil.
Marseille kehtestas alates kolmapäeva õhtust avalikus ruumis maski kandmise kohustuse, baarid peavad kell 11 õhtul uksed sulgema. Saksamaa väljastas naaberriigile reisihoiatuse ja nõuab Pariisist ja Kagu-Prantsusmaalt naasvatelt inimestelt koroonaproovi tegemist ja tulemuse selgumiseni karantiinis olekut. Haigestumiste arv suureneb ka Saksamaal.

Bloombergi kolumnist Chris Bryant küsis eile avaldatud kommentaaris, kas Euroopa eksis ja avas piirid liiga vara. „Kas kogu vaev oli asjata? Saksamaal, Prantsusmaal ja Hispaanias on nüüd registreeritud suurim nakatunute arv pärast karmide piirangute lõppu. Iga päevaga üha suureneb oht, et Euroopa nurjab oma parima võimaluse koroonaviirust ohjeldada,” kirjutas Bryant.
Bryanti sõnutsi võib haigestumiste sagenemist seostada Euroopa-sisese lennuliikluse taastumisega, sest inimesed reisivad puhkama ja sõpradele-sugulastele külla. Saksamaal nakkushaigustega tegeleva Robert Kochi instituudi (RKI) kinnitusel on ligi 40% Saksamaa viimase aja juhtumeid tõenäoliselt pärit välismaalt. Sama kehtib Itaalia kohta, kus ligi kolmandik uusi juhtumeid on mõnest muust riigist kaasa toodud. Sardiinia saarel puhkavad itaallased on aga viinud viirust tagasi mandrile.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel on öelnud, et piiride uuesti sulgemist tuleb iga hinna eest vältida. Samal arvamusel on kevadel koroonapandeemia all rängemalt kannatanud Prantsusmaa president Emmanuel Macron. „Me ei saa riiki jälle kinni panna, sest kaasnev kahju on liiga suur.”

Saksamaal on nakatumiste sagenemist seostatud pulmade ja erapidudega. Pealegi saavad liidumaad ise otsustada, kui karme reegleid nad kehtestavad, ja seetõttu pole ühtset lähenemist. Näiteks Berliinis võib korraldada 500 külalisega siseürituse, Suubritannia seevastu on Bloombergi järgi kehtestanud eraürituse ülempiiriks maksimaalselt 30 inimest. Iirimaal võib siseruumis kohtuda ainult kuus ja pulmas viibida kuni 50 inimest.

Saksa tervishoiuministri Jens Spahni sõnutsi on ilmne, mis valik tehakse, kui tuleb valida koolide taasavamise ja pidudel käimise vahel. Beriinis avastati pärast kooliaasta algust kahe nädala jooksul üle 40 koolist koroonajuhtumeid ning õpilased ja õpetajad pidid karantiini jääma, kirjutab uudisteagentuur AP.

Suur osa Prantsusmaa uusi nakatumisi on seotud pidudega.
Pühapäeval registreeriti riigis ligi 5000 uut koroonaviirusega nakatumist. France 24 kirjutab, et Prantsusmaal on praegu alla 40-aastaseid koroonaviirusega nakatunuid neli korda rohkem kui üle 65-aastasi.
Ajakirjanikud ja poliitikud nimetavad praegust haiguse taas ilmumist „teiseks laineks”, kuid maailma terviseorganisatsioon WHO rõhutas juulis, et mõiste on ebatäpne ja õigem oleks toimuvat nimetada üheks suureks laineks.

„Asi on selles, et COVID-19 ei kadunud neist Euroopa riikidest kuhugi. Kui viirus on vähesel määral endiselt alles, siis on peaaegu vältimatu, et pärast piirangute tühistamist hakkavad inimesed rohkem suhtlema, eriti siseruumides, ja juhtumite arv kasvab,” selgitas Edinburgh’ ülikooli tervishoiuprofessor Linda Bauld France 24-le.

„Üle Euroopa on haiglasse toimetamise ja intensiivravipalatite vajadus märgatavalt vähenenud, ka COVID-19 tõttu surnud inimesi on märksa vähem, sest nakatumine on enamasti sagenenud nooremate täiskasvanute seas,” selgitas ta. Paljud nooremad haigestunud põevad koroonat sümptomiteta või kannatavad väiksemate tervisehädade all.

Tervishoiueksperdid hoiatavad, et kui nakatumine ühes vanuserühmas sageneb, kandub see tõenäoliselt edasi vanemate ja vastuvõtlikumate inimesteni.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3304
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Dr.Sci »

https://sport.delfi.ee/news/jalgpall/ee ... d=90849155
Euroopa liiga 1. eelringi mängus Nõmme Kaljuga kohtuma pidanud NŠ Mura jättis ühe mängija kodumaale, sest tema koroonaviiruseproov osutus positiivseks. Lisaks on positiivse koroonatesti andnud üks Nõmme Kalju mängija. Terviseameti kommunikatsioonijuht teatas kolmapäeva õhtul Delfile, et terviseameti hinnangul tuleks neljapäevane euromäng Kadrioru staadionil ära jätta. Ametlik otsus tuleb selle kohta täna.
Terviseameti kommunikatsioonijuht Simmo Saar teatas kolmapäeva õhtul Delfile: "Oleme Sloveenia jalgpallimeeskonna liikmed ära testinud, meie praeguse hinnangu kohaselt tuleks homne mäng ära jätta. Täpsema info saame anda homme."
Eile hilisõhtul informeeris terviseamet Eesti Jalgpalli Liitu suuliselt, et nad ei anna luba neljapäeval kell 17.30 Kadrioru staadionil algava UEFA Euroopa liiga I eelringi mängu Nõmme Kalju - NŠ Mura toimumiseks. Ametliku otsuse lubas amet esitada neljapäeval
Terviseameti otsus põhineb faktil, et üks 22. augustil Nõmme Kalju eest Premium-liiga mängus osalenud jalgpallur andis positiivse koroonaviiruse proovi nii 23. augustil kui ka 25. augustil. Sama mängija 24. augusti koroonaviiruse proov oli aga negatiivne. Samuti andis üks NŠ Mura eest 22. augustil Sloveenia liiga mängus osalenud jalgpallur positiivse koroonaproovi 24. augustil. Terviseameti hinnangul on kõik nimetatud mängudes osalenud jalgpallurid olnud haigestunud vutimeestega lähikontaktis.
Vatipulkadega ninas sobramine on sportlaste jaoks uus ja igapäevane reaalsus
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Z03 »

https://www.postimees.ee/7047449/mailis ... txDXbro5fc

Mailis Reps terviseameti nurka mängimisest: nad tahtsid minna Rootsi teed. Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi sõnul tekkisid valitsusel kevadel terviseametiga erimeelsused, kuna terviseameti arvamus kriisi lahendamisele sarnanes Rootsi ekspertide omaga. 
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3304
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Dr.Sci »

Veel teemal koroona ja majandus:
https://arileht.delfi.ee/news/uudised/t ... d=90856231
Eesti turismisektor saatis valitsusele tõsise sisuga pöördumise. Nad ütlevad, et ees on ootamas massiline koondamine, kui kiiresti ei leita lahendust. Kokku võib koondamine puudutada lausa 15 000 inimest.
Mitmed makromajandusanalüütikud on andud signaale, et Eesti käesoleva aasta oodatav majanduslangus osutub kevadel arvatust oluliselt väiksemaks. Räägitakse miinusmärgiga numbritest 4-10 protsendi vahel. Turismimajandusel on prognoosidele vastu panna statistika, mille kohaselt on sissetulekute kukkumine sektoris olnud 50-90 protsenti.

Näiteks: Eesti majutusasutustes veedeti tänavu esimesel poolaastal 1,43 miljonit ööd, mida on üle 50 protsendi vähem kui 2019. aasta samal perioodil. Sissetulek majutusteenuste müügist moodustas 47,7 miljonit eurot - aastane keskmine kukkumine on olnud 59 protsenti. Enim langes majutuse käive Tallinnas - juunis oli langus 88 protsenti, juulis 68 protsenti ja augustis 72 protsenti. Reisibüroode ja reisikorraldajate käive on langenud üle 90 protsendi. Väliskülalisi on 84 protsendi võrra vähem. Rahvusvaheliste konverentside korraldamine on peatunud, kruiisiturism on seiskunud tervikuna. Sügis-talveks 2020/21 planeeritud konverentsidest on tänaseks tühistatud 60 protsenti.

Oleme olnud 6 kuud sügavas kriisis ja toodud numbrid ei ennusta turu taastumise alguse võimalust mitte varem kui 2021. aasta kevadet. Erandlikuks teeb meie sektori jaoks olukorra sel sügis-talvel veel kaks asjaolu: suvel ei olnud võimalik korjata traditsioonilist varu madalhooajaks ning teisalt on enamus piire Eestisse turismieesmärgil tulekuks teadmata ajaks kinni.
Madis Reivik
Liige
Postitusi: 3321
Liitunud: 20 Dets, 2019 13:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Madis Reivik »

Mailis Repsi väide on ikka p... tõmmatud, aga no millal enne keskerakondlane valetanud on ;)
Eile oli etv uudistes Reps kes rääkis kooliaasta algusest. Sisu oli selline
* iga kool teeb mis tahab
* mina ei tea midagi aga ma võin positiivsust kiirata

Ehk siis saame nagu arvata oli - ala ja ülereageerimise kombinatsiooni. Erinevalt kolmeaastase loogikast, ei anna lusikatäis soola ja suhkrut siiski neutraalset maitset.
Turist 47
Liige
Postitusi: 4321
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Turist 47 »

Madis Reivik kirjutas:Erinevalt kolmeaastase loogikast, ei anna lusikatäis soola ja suhkrut siiski neutraalset maitset.
Ootan kohe huviga (näit. delfi) "spetsialistide-peenhäälestajate" mõtteteri sügis- talviseks perioodiks coroonaga toime tulekuks. M.Reps on kujunemas üheks lemmik spetsialistiks :(
T.
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Z03 »

Lgp Madis Reivik!
Pööraksin tähelepanu asjaolule, et visiirid ilma näomaskita jätavad inimesed vajaliku kaitseta. Jah, visiir kaitseb silmi ehk kuna viirus levib ka silma limaskesta kaudu, siis visiiri kandes viirusega "rikastatud" süljeosakesed ei satu silma, aga ilma näomaskita on hingamisteed kaitsetud. Nii et visiiri kandes ikka näomask ka ette.

https://www.bbc.com/future/article/2020 ... t-covid-19
Viimati muutis Z03, 27 Aug, 2020 11:50, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Ministritele ei sobinud ameti Rootsi-lembus
Loora-Elisabet Lomp, Elo Mõttus-Leppik
Viimase nädala jooksul on terviseameti endiselt töötajalt Martin Kadailt tulnud avalikkusele sõnumeid, et valitsus mängis nad nurka, neilt võeti ohjad käest ja algas paralleeljuhtimine. Ministrite sõnul oli terviseamet liiga «Rootsi-meelne», sealsed spetsialistid polevat esitanud argumente, miks peaks Eesti positsioon koroonaotsuste langetamisel järsult erinema valdava osa Euroopa Liidu liikmesriikide omast.

«Meil oli eriarusaam, kuhu suunda me liigume. Terviseameti arvamus oli väga sarnane Rootsi parimate spetsialistide arvamusega,» ütles haridus- ja teadusminister Mailis Reps eile saatele «Otse Postimehest». Ministri sõnul jäi terviseamet lõpuni kindlaks seisukohale, et Eestis ei tasunuks koolide ja lasteasutuste lahtiolekut või liikumisvabadust sellises ulatuses piirata. «Lõpuni on nad jäänud arvamusele, et maskid ei aita, et neil on kindlasti parim teadmine,» tõdes ta. Repsi sõnul oleks terviseamet tahtnud siis, kui Eestis kehtestati eriolukord, minna Rootsi teed – selles riigis loodeti haigusega kohaneda ja koju pidid jääma vaid kõik need, kellel ilmnevad haigussümptomid. Samuti testiti seal vaid riskirühma kuuluvaid inimesi.

Repsi sõnul olid teadusnõukojal juba juunis tabelid, et kui suurtel inimgruppidel võiks lubada avalikes kohtades koguneda. (Postimees meenutab, et vahepeal ei tohtinud üheskoos olla üle kahe inimese.) «Me lihtsalt mõistsime ühiskonna ootusi väga erinevalt ja ma olen veendunud, et terviseametil olid väga head spetsialistid, lihtsalt siin oli see ootuse ja vastutuse koht. Meil tõesti tekkis kommunikatsioonihäire omavahel,» tunnistas ta. Kas terviseamet lükati valitsuse ja teadunõukoja aruteludest välja? Repsi sõnul ei saa seda otseselt väita, kuna terviseameti esindajad olid valitsuse Covid-19 tõrje komisjoni kohale kutsutud. «Ma kinnitan: proua Jürilo (terviseameti endine direktor Merike Jürilo – toim) oli väga-väga tihti seal kohal. Aga peab ütlema, et jah, me jäime väga tihti eriarvamustele, tõesti tunnistan eriti just sellise lähenemise suhtes, kui palju peaks reageerima, kui palju mitte,» lausus ta.

Minister tõi näiteks, et terviseamet oli soovitanud märtsis Kristiine gümnaasiumi kohta (ühel koolis käinud õpilasel tuvastati koroonaviirus ja suleti kogu kool kaheks nädalaks – toim), et lihtsalt desinfitseeritakse koolimaja ning järgmisel nädalal saaksid õpilased tulla uuesti kooli. «Kui me tagasi mõtleme, siis Kristiine kooli juhtumile järgnes viis päeva hiljem kogu Eesti haridussüsteemi kojujäämine, sest ühiskond ei oleks sellega enam kaasa tulnud ja kohalike omavalitsuste tasandil tuli pidevalt signaale, et lapsevanemad ei ole nõus lapsi ühistransporti panema,» põhjendas Reps toonaseid valikuid, lisades, et Euroopa Liidus oli suurem osa riike koolide sulgemise otsuse teinud ning seetõttu polnud ka meie valitsusel arusaama, miks peaks Eesti jääma erandiks.

Igas otsuses mängis terviseamet vastu

«Ausalt ütles, kirjutan sada protsenti alla. Kõik suuremad otsused, mida valitsus tegi, minu hinnangul terviseameti teised juhid, neil oli täitsa teine kontseptsionaalne arusaam,» ütles Postimehele välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa), kes nõustus Mailis Repsiga. Reinsalu tõi jutuks masstestimise, kus ta märkis, et ameti loogika oli kevadel, et kõiki sümptomitega inimesi pole võimalik testida. «Juhendid tulid välja, et põhimõtteliselt vaid väga haiged inimesed said testida. Kuigi meil oli teatav reserv olemas,» meenutas ta. «Siis võttis valitsus vastu poliitilise otsuse, et tehakse 1000 testi päevas, see oli sisuliselt peaministri käsitsi juhtimisel,» lisas Reinsalu, kelle sõnul olid ka eri arvamused ja väga tõsised arutelud terviseametiga eriolukorra väljakuulutamisel ning näiteks ka Saaremaa isoleerimisel ülejäänud riigist. «Oli rida niisuguseid erinevaid pöördeid, mis puudutasid viiruse suuremahulisi valikuid,» lisas ta. Reinsalu sõnul olid terviseameti kevadiste juhtide lähenemisnurk viiruse tõkestamise esimeses faasis liberaalsem võrreldes nende meetmetega, mida valitsus otsustas. Välisministrina tegi ta pea iga päev ülevaateid teiste riikide otsusest: «Minu argumendid ei olnud tühjusest võetud, vaid see oli oluline informatsioon riikide võrdluses. See aitas kaaluda erinevaid valikuid.»

Kas terviseameti vaade sarnanes Rootsi ametliku seisukohaga, vastas minister, et päris nii ta ei tahaks öelda, kuna see oleks ebaõiglane. «Aga terviseameti vaade viiruse käsitluses oli ausalt öeldes selline, mille puhul valitsus langetas teistsuguseid otsuseid,» tõdes ta. Reinsalu sõnul ei olnud argumenteeritud terviseameti väide, et võimalikult paljusid inimesi ei tohiks testida, kuna Maailma Terviseorganisatsioon ja arenenumad riigid olid teisel seisukohal. «Vaid väga üksikud riigid, kes ei soovi tegelikult koroonaviiruse kohta informatsiooni jagada, on sellel arvamusel, et ei tohiks testida,» märkis ta. Reinsalu lisas, et tegelikult ei olnud vaid nii, et terviseamet oli koos teiste ekspertidega ühes paadis ning valitsus otsustas isekeskis kõik ära. «Ka teadusnõukoja eksperdid polnud kõik terviseametiga nõus.»

Terviseameti endine erakorralise meditsiini osakonna juhataja, üks koroonakriisi n-ö esindusnägudest Martin Kadai kinnitas, et kõikidel teemadel on olnud eri arvamusi. «Kui võtame maskikandmise teema, siis konflikt tekkis sellest, et valitsus soovis selle muuta kohustuslikuks ja terviseamet polnud sellega nõus,» ütles Kadai, lisades, et maskide kandmine elanikkonna tasemel pole teaduslike uuringute puhul tõestanud selle tõhusust. «See ongi see, kui poliitika tuleb rohujuure tasandile ja hakkab lahendama sügavaid tervishoiu probleeme. Alati on olnud nii ja ma loodan, et see jääb nii, et igasuguse uuringu tellimine ja läbiviimine on arstlik otsus, mitte välisministri ega valitsuse otsus,» vastas Kadai Reinsalu lausutule testimise kohta. «See on täiesti jabur otsus, kuidas saab valitsuse tasandil otsustada normi. See kõlab nagu Nõukogude Liidu ajal viisaastaku plaan. Testimine on arstlik otsus ja arst otsustab, keda, millise metoodika ja milleks on vaja testida,» leidis endine terviseametnik.

Kadai meenutas, et sellel hetkel, kui testimise küsimus oli teravalt päevakorras, polnud piisavalt isikukaitsevahendeid, kuna ka testijad peavad olema kaitstud. Kuna riigil ja terviseametil olid omad piirid, siis tuli vaadata Synlabi poole ja alustada läbirääkimistega. «Kui valitsus ütleb, et tehtagu 1000 testi päevas, siis midagi on valesti läinud,» ütles Kadai. Tema sõnul saab valitsus öelda, kuhumaani tõstetakse riikliku testimise võimekust, kuid tingimusel, kui kõik eeldused on selleks loodud.

Kadai heitis ette politseilikke meetodeid

Eriolukorra kehtestamise vastu seisis terviseamet. «Need on minu väljaütlemised ja ma olen siiani nende juures. Ilmselgelt ei tööta politsei meetod tervishoiusündmuse juures,» selgitas Kadai, lisades, et sellel hetkel polnud seda vaja. Martin Kadai ise on Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse ekspert. «See instituut paikneb küll Rootsis, kuid tegu on Euroopa Komisjoni instituudiga,» märkis ta. Endise juhtiva terviseametniku sõnul peitubki konflikt selles, kus valitsus ei ole tahtnud kuulata, mida rahvusvahelised eksperdid räägivad. Kadai lisas, et samasugune seis oli ka mujal riikides. «Nii lihtsalt on, et on poliitiline sündmuse lahendamine ja eksperthinnangul lahendamine. Enamjaolt on võetud poliitiline seisukoht.»
«Ilmselgelt ei tööta politsei meetod tervishoiusündmuse juures,» selgitas Kadai
Ilmselgelt ju töötasid?
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Z03 »

Eks "Rootsi tee" on selles mõttes lihtne ja rahulik, et ega eriti midagi muud polegi teha peale igapäevase laipade kokkulugemise. Õnneks valis Eesti teise tee.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Fucs »

See "Repsi 10% küsimus", mis paljusid vaevab ja turmtuld igast küljest saab... :D

Et siis see Repsi üüberplaan sisaldab tegelikult:
Kui klassis keegi haigestub, läheb konkreetne klass kaheks nädalaks distantsõppele. Seejärel tullakse kooli tagasi (kui lapsed terved). "Lähtume klassipõhisest," rõhutas Reps.
ja alles siis
Kui koolis on juba väga suur nakatunute hulk (umbes 10 protsenti kogu õpilaskonnast), siis koguneb kriisistaap ja arutab koos, kas kool tuleks sulgeda.
https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=90778363

Loogika on neil järgmine:

Kui mõnes klassis on üks nakatunu, läheb terve see klass KOHE distantsõppele ehk n.ö. kaheks nädalaks "karantiini".
Ehk, et nakatunu ja kooli esmatasandi lähikontaktsed (klassikaaslased) eemaldatakse koolist.
Pärast kahte nädalat saavad lapsed tulla kooli tagasi juhul, kui kool ei ole suletud.

Ja kui selliseid klasse, kus samal ajahetkel on juba 10% nakatunuid, ehk nii palju klasse on saadetud juba koduõppele ehk n.ö. "karantiini", siis peab kokku tulema kriisistaap, kes peab otsustama, kas kool suletakse või mitte. Kusjuures kõik nakatunud ei pruugi olla vaikimisi erinevatest klassidest (10% täitumine ei pruugi tulla erinevatest klassidest).

Kõlama on jäänud aga seisukoht, et lihtsalt oodatakse kuniks 10% koolist on nakatunud ja alles siis võetakse midagi ette.
See ei ole päris nii.

Selle jutu ja postiga ma ei taha praegu hinnangut anda sellele, et kas see "Repsi plaan" on õige või vale.
Lihtsalt häirib see laialt leviv väärtõlgendus.
Turist 47
Liige
Postitusi: 4321
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Turist 47 »

https://ekspress.delfi.ee/teateid-elust ... d=90859085 (loetav tasuta)
Professor Andres Merits: Pered peavad olema valmis absoluutselt kõigeks.

Selge ja arusaadav.
T.
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Kaks nopet vaktsiinide kohta:

Novavax loodab oma Tšehhis toodetava vaktsiiniga USAs turule tulla detsembris: https://www.reuters.com/article/us-heal ... SKBN25N0O7

Euroopa Liit sõlmis briti vaktsiinitootja AstraZeneca'ga lepingu 300 miljoni vaktsiinidoosi tarnimiseks.
https://www.reuters.com/article/us-heal ... SKBN25N1E5
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mailis Repsi väide on ikka p... tõmmatud, aga no millal enne keskerakondlane valetanud on ;)
Eile oli etv uudistes Reps kes rääkis kooliaasta algusest. Sisu oli selline
* iga kool teeb mis tahab
* mina ei tea midagi aga ma võin positiivsust kiirata
See räägitud Terviseameti stiil "vaatame, mis saab" on siiski tõsi.
Ilma valitsuse over-ruulimiseta oleks meil olukord ilmselt ka käest lastud, valitsus sekkus suhteliselt viimasel minutil.
Selles valguses on ka Terviseametis teatud puhastus vältimatu.
Näib, et Terviseamet lihtsalt ei adunud, millal lõpevad peened meetodid toimimise ja millal tuleb politsei meetodeid kasutada.
Kui iga päev tuleb 100 uut juhtu, siis pole lihtsalt enam võimalik kirurgimeetodeid kasutada ja nakkusahelaid jälitada.
Selleks peab Terviseamet olema 10 korda suurem.
Kadai ajas teleka ees seda unejuttu viimase hetkeni, kui oli juba näha, et kui nüüd kraane ei keera, tuleb ka meil haiglates hakata otsustama, kes elab ja kes sureb.

Lihtsalt tänane valitsuse minu jaoks ootamatu vabameelsus üllatab. Mina oleks need suurkogunemised ja klubid kinni tuimalt jätnud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 9 külalist