REAALSUS: COVID-19 pandeemia

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Suletud
trs
Liige
Postitusi: 949
Liitunud: 15 Mär, 2014 14:31
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas trs »

Kevade ja praeguse olukorra vahe on selles, et kevadel oli paanika, hirm ja avalik arvamus (või kuidas iganes nimetada seda rahva surmahirmu :mrgreen: ) nõudis piiranguid/piiras ennast hea meelega ise. Hetkel ei huvita koroona aga jätkuvalt eriti kedagi ja eksisteerivad üksikud hüsteerikud. Kui seis muutub, siis küll tulevad ka 2+2 ja muu tagasi. Arvestades seda, kui palju reisidelt tuleb praegu nakatunuid, siis on selge, et mujal juba teine laine möllab ning vaikselt isoleeritakse meid nagunii.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Manurhin »

hjl85 kirjutas: Ning ei pidutseta väiksemates ringides. 100+peod on tavalised. Sai käidud just pulmas kus oli 250 inimest
Ja mida me selle teadmisega peale peaks hakkama? Mina nt. nägin-kuulsin kunagi ise, kui üks mees seletas, kuidas paar päeva varem Tallinnas peol käidi ja pärast Tartusse tagasi sõideti. Et oli sealjuures ise nii täis, et sõidust suurt midagi ei mäletagi, aga vajutas terve tee nii 180-ga tulla ja kohale igatahes jõuti, ei jäädud politseile vahele ega keeratud autot üle katuse. Vedas lihtsalt, ei enamat. Ma ei järeldaks sellest, et võiks nüüd liiklusseadust muuta, kuna üks mees sõitis täis peaga ja karmilt kiirust ületades ja midagi ei juhtunud.
hjl85 kirjutas: Akf tympsa: arvad, et inimesed nendest 2+2 ja hajutatmise reeglitest hooliksid? Noored ei hooliks ning kontrollida seda nagunii võimatu ning see on ju just see seltskond kus levib.
Kuniks mingi reegel on soovituslik või kasvõi rangelt soovituslik, sellest paljud ei hooligi. Kui aga teha selgeks - asi on kohustuslik ja rikkumine karistatav, küll siis ka hoolitakse. Kujutab keegi ette, mis juhtuks, kui nt. relvaloa taotlemine ja relva registreerimine oleks soovituslik, varjatud kandmine rangelt soovituslik? Varsti kooserdaks igasugu tüübid, kel kaheraudne õlal, kel kalašš rinnal, mööda linna ringi :mrgreen:.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Z03 »

Kurb on tõdeda, et militaar.net-is hakkab viimasel ajal kõlama jääma peamiselt covidiootide ja paremliberaalsete poliittrollide hääl. Keegi neid ei kustuta ega nende kommentaare foorumi ääremaadele, kus keegi ei käi ega loe, ka ei suuna. Pole varem midagi sellist siin foorumis täheldanud. Mis parata, moodsad ajad.

Aga natuke kainet statistikat:
https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=91030029
Maailma terviseorganisatsioon (WHO) kinnitas uue koroonaviirusesse nakatumise rekordi, kui eilse ööpäevaga registreeriti 307 930 viirusesse haigestumist.
WHO andmeil teatas India pühapäeval 94 372 uuest juhtumist, järgnesid USA 45 523 ja Brasiilia 43 718 nakatumisega.
Indial on kinnitatud juhtumite arv maailmas suuruselt teine, otse USA järel. Augustis nägi India keskmiselt 64 000 nakatumist päevas, mis ametlikel andmeil tähendas 84% tõusu võrreldes juulikuuga. Surnute arv on alates septembri algusest Indias iga päev ületanud tuhande piiri.
Brasiilias on registreeritud üle nelja miljoni juhtumi, mis on maailmas suuruselt kolmas näit. Seal on ka enim surmajuhtumeid Ladina-Ameerikas - praeguseks on Brasiilias koroona tõttu elu kaotanud umbes 131 000 inimest.
USAs on kinnitatud pea veerand koroonaviiruse nakatumistest maailmas - üle kuue miljoni. Kui igapäevaste juhtumite arv juulis veel suurenes, siis sellest ajast alates on tase langenud.
Samas on Ühendriikides Covid-19 surmajuhtumeid registreeritud kõige rohkem, surnuid on üle 194 000, vahendab BBC.
Eile suri üle ilma koroonasse enam kui 5500 inimest, mis tähendab maailmas kokku 917 417 koroonasurma. USAs ja Indias registreeriti eile üle tuhande surma, Brasiilias 874.
Ka Euroopa riikides registreeritakse viiruse taastekkimise hirmus üha rohkem igapäevaseid nakatumisi. Teised riigid, kus viirus on taastunud, on Peruu, Iisrael, Lõuna-Korea ja Austraalia.
Kokku on kinnitatud nakatumisjuhtumeid maailmas üle 28 miljoni, neist pooled Põhja- ja Lõuna-Ameerikas.
Varasem uute juhtumite ööpäevane rekord oli 6. septembril, kui WHO teatas 306 857 uuest nakkusest.
Nii et miski pole kuhugi kadunud ega ammugi leevenenud. See, et poliitikutel on nii mugav väita, ei tee tavainimesi veel haiguse eest kaitstuks.
loomake kirjutas:
Dr.Sci kirjutas:Hmm, hetkel september, siis oktoober, november, detsember.
https://epl.delfi.ee/arvamus/anna-kaisa ... 5711Tapame ühel või teisel moel?
Ei näe maksumüüri taha. Millest jutt?
Akf Dr. Sci tahab vist öelda, et mitte ainult koroona ei tapa, aga tapavad ka koroonahirmu tõttu tekkinud või süvenenud psüühikahäired suitsiidi läbi.
Kasutaja avatar
Karulauk
Liige
Postitusi: 50
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:54
Asukoht: Läänemaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Karulauk »

Uue kooliaasta 2 nädalaga on osa klassides üle poole õpilastest haigestununa koju jäänud. Kool on suur: ligi 700 õpilast ja muu koolipere.
Mis levib, kuidas nii kiiresti levib? Kes, ja kas üldse, peaks selle vastu huvi tundma?
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3304
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Dr.Sci »

Karulauk kirjutas:Uue kooliaasta 2 nädalaga on osa klassides üle poole õpilastest haigestununa koju jäänud. Kool on suur: ligi 700 õpilast ja muu koolipere.
Mis levib, kuidas nii kiiresti levib? Kes, ja kas üldse, peaks selle vastu huvi tundma?
Sügis levib...mul endal ka samamoodi nohu ja peavalu nagu igal aastal kui unustan ära et hoolimata taevas siravast päikesest on nuka taga +15 heal juhul ja tuul... ja mis teha kui vastav riietus ei olnud selga aetud. Aga nüüd ongi see situatsioon et ka pelgalt nohuga lapsed koju jäetakse ja klassid saavadki olema pooltühjad.

Mis kevadesse puutub siis jah, testiti vähe sest testimisvõimekus oli väike ja paraku mul pisike kahtlus et viiruse levik vanusegruppides suht sarnane oli, lihtsalt noori niiväga ei kiputud testima. Ses mõttes eriolukord viiruse leviku suhtes õigustas end, mõne nädalaga tõmmati piir ette. Aga kahtlen kas järgmist eriolukorda nii "kergelt" teatud majandusharud üle elaksid?
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36428
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Kolm postitust eemaldatud. Palun siin teemas ilma hüsteerikata.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36428
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

hjl85 kirjutas:Ning nagu olen korduvalt kirjutanud: suuri piiranguid enam ei tule. Selleks lihtsalt ei ole raha. Täpselt nii lihtne see ongi. Poliitikud teevad karmi arvutuse-sureb x arv inimesi ja kaotavad nende hääled kuid kui sulgeda ja töö ning elatise kaotab xxx inimest, siis viimane neile kahjulikum.
Iisrael sulgeb koroonaviiruse tõttu uuesti kogu riigi
Iisrael sulgeb koroonaviiruse pandeemia tõttu uuesti kolmeks nädalaks kogu riigi, teatasid pühapäeval võimuesindajad. Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles pühapäeva õhtul, et valitsus kehtestab karmid koroonapiirangud seoses hüppeliselt kasvanud nakatumistega. "Langetasime valitsuse istungil otsuse kolmeks nädalaks riigi sulgemise kohta ja vajadusel seda pikendatakse," ütles peaminister telepöördumises.

Piiranguid täpsustatakse lähipäevil, kuid esialgu on teada, et siseruumides korraldatavatel üritustel ei tohi viibida üle kümne inimese ja välisüritustel üle 20 inimese. Restoranides einestamine keelatakse ja sealt võib sööki vaid kaasa osta. Liikumist piiratakse 500 meetri kaugusele inimese kodust.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36428
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Kriku kirjutas:Kui näiteks 20.03 oli positiivse testi andnud isikute keskmine vanus meestel 49 ja naistel 55, siis 06.09 vastavalt 25 ja 35: https://opendata.digilugu.ee/opendata_c ... esult.json

Mul ei ole praegu aega sellest korralikku kokkuvõtet teha, aga tundub hetkel tõele vastavat, et haigestuvad nooremad.
Küll näitab terviseameti statistika veenvalt viimasel ajal nakatunute madalamat vanust võrreldes kevadise lainega. Nii on tänase seisuga viimase 14 päeva jooksul tuvastatud 67 üle 50-aastaste ja 219 alla 50-aastaste nakatumist. Kui aprilli algul kerkis üle 50-aastaste osakaal kõikide nakatumisjuhtumite seas korraks pea kahe kolmandikuni, siis tänase seisuga on see 23 protsenti. Tasub samas märkida, et oma rolli kevadiste arvude juures mängib kindlasti see, et madalamast testimisvõimekusest tulenevalt võeti puhangu algul proove esmajärjekorras just riskirühma kuuluvatelt vanematelt inimestelt.
https://forte.delfi.ee/news/varia/graaf ... d=91028539
Madis Reivik
Liige
Postitusi: 3321
Liitunud: 20 Dets, 2019 13:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Madis Reivik »

Jube huvitav keda siin covidioodiks ja poliittrolliks loetakse..

Aga koroonast - võrrelge praegusi nakatumisnäitajaid karantiini alguse omadega.
Ning lisame et vähemalt üks Eesti autoriteetne spetsialist on väitnud et viirus EI OLE muteerunud ohutumaks.
Ning ka selle et praegu on "koolimineku tatitõbede" hooaeg, mul siin ümberringi kõik inimesed 1-2 päevase viiruse läbi põdenud (kerge peavalu ja tatine olemine)

Lisame sinna lihtsa füüsilise stressi seoses uue ärkamise- magamise graafikuga, eriti koolilaste vanematel. Ja suvelõpustressi.
Ning Kreekast ja Itaaliast naasevad puhkajad.

Ning.. https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=91030029

Ja küsimus. Mis on praegu erinev kevadisest olukorrast ? St et mis on PAREM kevadisest olukorrast ja mida me siis loodame saavutada ?????
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36428
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Ainuke asi, mis on HETKEL parem, on haigestumine nooremas eagrupis. Aga kardetavasti see muutub.

Küsimuse teisest poolest ei saanud aru. Kes mida millega loodab saavutada...?
Madis Reivik
Liige
Postitusi: 3321
Liitunud: 20 Dets, 2019 13:30
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Madis Reivik »

Ma olen loomult optimism aga praegu see et nooremas eagrupis levib, tekitab pigem sellise laiaulatusliku pealetungi ettevalmistuse tunde. Umbes nagu linnatänavatele poetatud raadiosütikutega miinide maatriks 10x10 kilomeetrit.

Minu lõppküsimus oli pigem retooriline, ma pean silmas et kui kevadel tehti palju kergematel alustel väga radikaalseid lükkeid valitsuse poolt ning praegu ei tehta midagi, ehkki alus on sama või karmim, siis on tegemist peataoleku ja rapsimisega.

Ääremärkusena, jalutasin eile Raekoja platsil ja oli päris raske öelda 10 korda järjest "tänan, ma just tulin restoranist". Kui nii jätkub, siis varsti hakatakse tänavalt inimesi röövima ja sundkorras neile -50% menüüd koos 1=2 õllega sisse ajama :)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36428
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Madis Reivik kirjutas:Ma olen loomult optimism aga praegu see et nooremas eagrupis levib, tekitab pigem sellise laiaulatusliku pealetungi ettevalmistuse tunde.
Jah, mul ka.
Madis Reivik kirjutas:Minu lõppküsimus oli pigem retooriline, ma pean silmas et kui kevadel tehti palju kergematel alustel väga radikaalseid lükkeid valitsuse poolt ning praegu ei tehta midagi, ehkki alus on sama või karmim, siis on tegemist peataoleku ja rapsimisega.
Nõus, on küll. Alates sellest, kui suvel ööklubid ja kõrtsid lahti teha lubati, näib süsteem puuduvat.

---
WHO andmeil teatas India pühapäeval 94 372 uuest juhtumist, järgnesid USA 45 523 ja Brasiilia 43 718 nakatumisega.

Indial on kinnitatud juhtumite arv maailmas suuruselt teine, otse USA järel. Augustis nägi India keskmiselt 64 000 nakatumist päevas, mis ametlikel andmeil tähendas 84% tõusu võrreldes juulikuuga. Surnute arv on alates septembri algusest Indias iga päev ületanud tuhande piiri.

Brasiilias on registreeritud üle nelja miljoni juhtumi, mis on maailmas suuruselt kolmas näit. Seal on ka enim surmajuhtumeid Ladina-Ameerikas – praeguseks on Brasiilias koroona tõttu elu kaotanud umbes 131 000 inimest.

USAs on kinnitatud pea veerand koroonaviiruse nakatumistest maailmas – üle kuue miljoni. Kui igapäevaste juhtumite arv juulis veel suurenes, siis sellest ajast alates on tase langenud. Samas on Ühendriikides Covid-19 surmajuhtumeid registreeritud kõige rohkem, surnuid on üle 194 000, vahendab BBC.

Eile suri üle ilma koroonasse enam kui 5500 inimest, mis tähendab maailmas kokku 917 417 koroonasurma. USAs ja Indias registreeriti eile üle tuhande surma, Brasiilias 874.
https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=91030029
manjabes
Liige
Postitusi: 401
Liitunud: 17 Jaan, 2006 21:05
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas manjabes »

Edit: akfid juhtisid mu tähelepanu sellele, et ma ei oska veel korralikult päevi loendada
Urmo Aava intervjuud ajalehes nähes turgatas mulle, et kaks nädalat on möödas Rally Estoniast (mis pessimistide kartuste kohaselt oli välismaalaste ees eputamise pidu rahvatervise arvelt), ning apokalüpsis on justkui ära jäänud? Või siis lihtsalt vedas?

Kevadel kehtestati piirangud ju ka eeskätt selle eesmärgiga, et vältida intensiivravi ülekoormust, nagu juhtus Itaalias. Praegu sellega ju märkimisväärset probleemi pole, ehk siis sellepärast langevad komandanditunni soovijate palved kurtidele kõrvadele?
Viimati muutis manjabes, 14 Sept, 2020 17:37, muudetud 1 kord kokku.
Peeter
Liige
Postitusi: 2539
Liitunud: 19 Veebr, 2006 20:12
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Peeter »

Madis Reivik kirjutas:
Minu lõppküsimus oli pigem retooriline, ma pean silmas et kui kevadel tehti palju kergematel alustel väga radikaalseid lükkeid valitsuse poolt ning praegu ei tehta midagi, ehkki alus on sama või karmim, siis on tegemist peataoleku ja rapsimisega.

Kriku kirjutas:
Nõus, on küll. Alates sellest, kui suvel ööklubid ja kõrtsid lahti teha lubati, näib süsteem puuduvat.


Teen siia märkuse juurde, et hiljuti käis ühest artiklist/vestlusest (oli vist Reps) korraks läbi, et kevadel olevat pandud ekspertgrupi poolt valitsuse lauale olukorra hinnang, et mis nüüd juhtuma hakkab. Seal oli kirjas 5000 laipa. Eks see oligi siis see suur ehmatus, mis järsku kõikidele kohale jõudis. Valitsus asus tegutsema, opositsioon jäi vait. President oli kadunud (haige). Korduvalt ikka mitumitu nädalat öeldi, et "kardame, mis kahe-kolme nädala pärast saab." Saadi 50-60 laipa ...ainult. Ja siis kevadel oli see haigus vanemas segmendis. Praegu nooremas (veel). Ja laipu veel pole, ventilaatoridki vabad veel. Eks sellepärast praegu nii külma kõhuga valitsus seda võtabki. Kas meil on oodata sellele juuli alguse seisukohale täiendust, et nakatunute arvu tuleb vaadelda vanema (50+) vanusegrupi järgi (et noored nakatunud ei lähe selle 300 piirmäära puhul arvesse?) ja vabade ventilaatorite järgi?
Kui haigusel lastakse niimoodi "positsioonidel asuda", ja alles seejärel toimub invasioon vanemasse sektorisse, siis on oht suureks litakaks. Itaalias oli ju kah alguses suur eitamine ja liberastide kampaania "Kallista (haiget) hiinlast! Pole mingit ohtu". Mis edasi sai, on juba ajalugu.
Mul on peres 80-aastane ema ja erivajadustega 24-aastane pereliige.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3304
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia

Postitus Postitas Dr.Sci »

Oh, kevadel oli suur haigestumus ka nooremas sektoris, lihtsalt puudus testimisvõimekus ja neid ei tuvastatud. Lisaks oli kogu teema nii uudne et ei teatud mida ette võtta - maskipaanika, kätepesupaanika, 2+2 paanika. Siitsamast foorumistki saab eelnevaid postitusi lugedes ainest nii dokumentaali kui õuduka kirjutamiseks. Praegu - ühiskonnad harjuvad, tegelikult ongi suund "Rootsi tee" suunas. Et millised piirangud siis oleks toimivad et ei toimuks plahvatuslikku kasvu vaid saaks hoida haigestumise tasemel millega meditsiinijõud toime tulevad. 6 koroonakuud Eestis on juba natuke, mille alusel saaks otsustada, 6 aasta pärast oleme kindlasti palju targemad.

Täiendus.
On keegi viimasasel ajal näinud kedagi avalikus kohas desovahendit kasutamas. Ma suhtr palju liigun ringi (koroona)pealinnas ja ei tule ette et viimaste kuude jooksul oleks seda täheldanuid kaubanduskeskustes ja söögikohtades. Ja vahendi kulu järgi saaks ju vastava statistika koostada... vaja oleks küsitlust, ühte matemaatikas üle keskmise statistikut ja Excelit. Ja tahtmist. Kindlasti saaks teha ka statistika kas pesuvahendite ja seebi läbimüük on kasvanud...
Viimati muutis Dr.Sci, 14 Sept, 2020 10:42, muudetud 1 kord kokku.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 9 külalist