Parvlaev "Estonia" hukkumine

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Suletud
klamber
Liige
Postitusi: 60
Liitunud: 22 Apr, 2009 17:37
Kontakt:

Re: "Estonia" - raske tee tõeni

Postitus Postitas klamber »

Kurmi kontekstist väljarebitud ja asjatundmatutesse väidetesse tuleb suhtuda äärmiselt kriitiliselt. Lühidalt, kui need samad viidatud laevapere liikmed nägid rambi vahelt vett sisse tulemas, ei saanud ramp sel hetkel kinni olla. Isegi, kui keegi pääsenutest ei ole näinud rampi täielikult avatuna, tuleb toetuda teistele tõenditele. Lõpparuandes on kirjeldatud rambi ja laevakere vigastusi, mis otseselt viitavad rambi täielikule avanemisele (koos fotodega). Miks inimesed ei näinud rampi täielikult avatuna ja miks see pole vrakil täielikult avatud? Nagu enamikul kordadel unustatakse laiem pilt ja füüsika, siis ka sel juhul. Kui laev oli juba külili ja kaadumas, vajus ramp raskusjõu tõttu uuesti kinni (laev hukkus ahter ees). Lisaks, kui visiir oleks eest kukkunud rampi lahti tõmbamata, oleksid järgnevad lained pigem rampi uuesti kinni löönud, mis oleks aga järgnenud sündmuste käiguga vastuolus (kreen, kaadumine - eeldab massi raskuskeskmest kõrgemal).
JAIC kirjutas:8.5.4 Ramp damage
The bow loading ramp was found slightly open, with a gap of about one metre at the top. The condition of the ramp was inspected primarily from its lower side due to the limited access to the upper side. The two port side hinges at the bottom of the ramp were torn apart (Figure 8.11). Both hydraulic actuators for the ramp had failed in their piston rod end eyes, i.e. at the ramp attachment points. The actuators were in partly extended position as when the ramp is partly open. The wires preventing the ramp from falling down to the forepeak deck had detached from the lugs on both sides of the ramp.

The ramp port side beam was damaged in several places, mostly towards the top end.
The lugs for the pull-in locking hooks were twisted. The hooks themselves could not be inspected closely.
The boxes on the ramp side bars, mating the bolts of the ramp side cleats, were twisted to open position, except for the lower port side one. The side lock bolts were fully extended except for the lower port side one which was only partly extended.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: "Estonia" - raske tee tõeni

Postitus Postitas Kriku »

[Enn] Tupp oli minister ka ajal, kui parvlaev Estonia tormisel septembriööl põhja läks ja 852 inimest hukkus. Sellest on kümneid tuhandeid lehekülgi kirjutatud, aga ikka vaieldakse, kus on tõde. Eelmisel aastal, seotuna hukkunute sugulaste esitatud jätkuva nõudmisega valitsusele Estonia üles tõsta, kirjutas ta peaministrile olemasolevale andmestikule toetuva memo. Võibolla on see võimalik huku tänavusügisesel aastapäeval artiklina avaldada, lisab ta.

«Tõde on kõige raskem tõestada,» tõdeb Enn Tupp. «Sest alati öeldakse: muidugi seal taga on kindlasti midagi muud. Lahendamata probleem asub kahjuks merepõhjas. Ühe kalkulatsiooni järgi maksab vraki pinnaletõstmine üle 200 miljoni euro. Kuna retoorika kinnitab, et tõde on rahast kallim, olen öelnud, et lõpuks võiks ju selle fantoomse parema parda augu olemasolu uurida ka vrakki tõstmata – see oleks paarkümmend korda odavam. Kuid samas õpetab elukogemus, et isegi siis, kui inimene tõestuse puudumist must valgel näeb, ei kõiguta tema kujunenud veendumust.»
https://lounapostimees.postimees.ee/704 ... 1577723337
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: "Estonia" - raske tee tõeni

Postitus Postitas Fucs »

Kuna retoorika kinnitab, et tõde on rahast kallim, olen öelnud, et lõpuks võiks ju selle fantoomse parema parda augu olemasolu uurida ka vrakki tõstmata – see oleks paarkümmend korda odavam. Kuid samas õpetab elukogemus, et isegi siis, kui inimene tõestuse puudumist must valgel näeb, ei kõiguta tema kujunenud veendumust.
Öelnud kohe keerutamata oma seisukoht selgelt välja, et "paremas pardas auku ei ole, aga see ei kõiguta neid kes on veendunud, et see auk seal on" või "võiks ju uurida, aga sellel pole mõtet, sest seda auku seal nagunii ei ole".

Ehk, et miski "ei kõiguta tema kujunenud veendumust", et seda auku seal ei ole 8)

Muig.

August paremas pardas huvitavam oleks IMHO uurida seda, mis siis ikkagi oli laeva lastiks, kas autodekki on salaja (või "salaja") lõigatud sinna sisenemiseks avad, mida aruannetes ei ole ja kes ning milleks need lõikas kui need lõigatud on, kas ja kuidas purunesid osad silla aknad nii puhtalt, et tihendites polnud klaasikilde (ja klaasikillud olid hoopis väljaspool vrakki) või on need hiljem purustatud sillale pääsemiseks salaja (või "salaja"), kes siis ikkagi olid viimasel hetkel laeva sillal ja kõikide laevas veel leiduvate säilmete dna analüüsid koos aruandega isikutest, kes kindlasti laeva sisse jäid. Pooli neist teemadest ilmselt pole enam võimalik uurida. Ja osasid teemasid saaks uurida vist ainult siis, kui laev tõesti välja tõstetaks. AGA pooli huvitavaid teemasid saaks uurida ka ilma sukeldumata ja laeva välja tõstmata. Kurmi komisjon proovis midagi uurida, aga edutult.
Kurm 2019 kirjutas:Kurm tunnistas, et Eesti uurimiskomisjoni juhina vedas ta kõiki rahulolematuid inimesi alt.

"Jah, ma pean tunnistama, et meie komisjon ja mina vedasin kõiki rahulolematuid inimesi alt. Tõepoolest, me ei suutnud, mina ei suutnud valitsust veenda, et selle huku põhjused ei ole selged," rääkis ta.

"Siis oli Andrus Ansipi valitsus ja tema valitsuse otsus oli, et komisjoni järeldused võetakse teadmiseks ja nende alusel ei tehta midagi. Kahju ja see piinab minu südametunnistust siiamaani," rääkis ta.
https://www.err.ee/983968/margus-kurm-e ... -pohjuseid

Aga sellest kõigest on siin teemas juba nõrkemiseni jahutud. :|
Crispy
Liige
Postitusi: 858
Liitunud: 03 Veebr, 2016 14:53
Kontakt:

Re: "Estonia" - raske tee tõeni

Postitus Postitas Crispy »

Varsti on siis oodata väidetavalt uusi ja senikuulmata fakte Estonia vrakist. Räägitakse, et nende valguses tuleks hakata uuesti asja uurima.

Tea mis siis filmile saadi? Auk keres? Seletamatud vigastused rambil? Kadunud last veokitest?
Kuuldavasti filmiti seda osa laevast millele varem pole tähelepanu pööratud. Ahter siis äkki?
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: "Estonia" - raske tee tõeni

Postitus Postitas Manurhin »

Minuteada peaks Rootsi seaduste järgi mõrv 30 aastaga aeguma. 4 aastat tagasi käis ajakirjandusest läbi, et nüüd on võimalik, et keegi tunnistab Olof Palme tapmise üles ja teha ei saaks enam midagi. Küllap peame Estoniaga ka veel 4 aastat ootama. Siis vast julgeb keegi midagi rääkima hakata, sest karistust enam karta poleks.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3304
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: "Estonia" - raske tee tõeni

Postitus Postitas Dr.Sci »

Manurhin kirjutas:Minuteada peaks Rootsi seaduste järgi mõrv 30 aastaga aeguma. 4 aastat tagasi käis ajakirjandusest läbi, et nüüd on võimalik, et keegi tunnistab Olof Palme tapmise üles ja teha ei saaks enam midagi. Küllap peame Estoniaga ka veel 4 aastat ootama. Siis vast julgeb keegi midagi rääkima hakata, sest karistust enam karta poleks.
Meil on asi lihtsam
§ 81. Süüteo aegumine
(1) Kedagi ei tohi kuriteo toimepanemises süüdi mõista ega karistada, kui kuriteo toimepanemisest kuni selle kohta tehtud kohtuotsuse jõustumiseni on möödunud:
1) kümme aastat esimese astme kuriteo toimepanemisest;
2) viis aastat teise astme kuriteo toimepanemisest.
(2) Süütegu inimsuse vastu, sõjasüütegu ja süütegu, mille eest on ette nähtud eluaegne vangistus, ei aegu.
Usutavasti kvalifitseerub reisilaeva tahtlik uputamine vähemalt massimõrva alla...
§ 114. Mõrv
(1) Tapmise eest, kui see on toime pandud:
1) piinaval või julmal viisil;
2) üldohtlikul viisil;
3) kahe või enama inimese suhtes;
4) vähemalt teist korda;
5) seoses röövimisega või omakasu motiivil;
6) teise süüteo varjamise või selle toimepanemise hõlbustamise eesmärgil;
7) lõhkeseadeldise või lõhkeaine kasutamisega;
8 ) kättemaksuks ametialase tegevuse eest;
9) isiku poolt, keda on varem korduvalt karistatud tahtliku esimese astme kuriteo eest, mille süüteokoosseisu kuuluvaks tagajärjeks on raske tervisekahjustus, –
[RT I, 19.03.2019, 3 - jõust. 01.07.2019]
karistatakse kaheksa- kuni kahekümneaastase või eluaegse vangistusega.
dm7
Liige
Postitusi: 322
Liitunud: 30 Sept, 2015 19:58
Kontakt:

Re: "Estonia" - raske tee tõeni

Postitus Postitas dm7 »

Laev läks ilmselt siiski põhja nagu ametlik versioon kirjeldab. Uus info võib vast olla kas mingi auk/augud keres või miski mida laeval veeti. Auke võib sinna olla tekkinud 26a. jooksul ehk loomulikul teel? Ja midagi lõikasid vist ka tuukrid ise esimestel sukeldumistel. Nüüd mis puudutab seda mida veeti, see vast on kõige olulisem ja huvitavaim küsimus. Loogika nagu ütleks et kui midagi olulist seal ka oli, siis ilmselt on see ammu sealt ära viidud. Samas peale uppumist võis autodekk olla üks paras pudru kus masinad üksteise otsa kuhjunud jms. läbu, midagi sealt välja korjata võis/võib olla päris keeruline.
Walter2
Liige
Postitusi: 3978
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: "Estonia" - raske tee tõeni

Postitus Postitas Walter2 »

Manurhin kirjutas:Minuteada peaks Rootsi seaduste järgi mõrv 30 aastaga aeguma. 4 aastat tagasi käis ajakirjandusest läbi, et nüüd on võimalik, et keegi tunnistab Olof Palme tapmise üles ja teha ei saaks enam midagi. Küllap peame Estoniaga ka veel 4 aastat ootama. Siis vast julgeb keegi midagi rääkima hakata, sest karistust enam karta poleks.
Miks peaks seda juhtumit Rootsi seaduste järgi käsitlema. Eesti laev rahvusvahelistes vetes ikkagi?
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
herman30
Liige
Postitusi: 1435
Liitunud: 16 Apr, 2008 18:19
Asukoht: Soome
Kontakt:

Re: "Estonia" - raske tee tõeni

Postitus Postitas herman30 »

Laeva omanik 50/50 Rootsi (Nordström & Thulin) -Eesti.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: "Estonia" - raske tee tõeni

Postitus Postitas Kriku »

Lõpetage ära. Kui keegi tapab ükskõik kus Eesti kodanikke, siis on ta ka Eesti kriminaalõiguse ees vastutav.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: "Estonia" - raske tee tõeni

Postitus Postitas Manurhin »

Walter2 kirjutas:
Manurhin kirjutas:Minuteada peaks Rootsi seaduste järgi mõrv 30 aastaga aeguma. 4 aastat tagasi käis ajakirjandusest läbi, et nüüd on võimalik, et keegi tunnistab Olof Palme tapmise üles ja teha ei saaks enam midagi. Küllap peame Estoniaga ka veel 4 aastat ootama. Siis vast julgeb keegi midagi rääkima hakata, sest karistust enam karta poleks.
Miks peaks seda juhtumit Rootsi seaduste järgi käsitlema. Eesti laev rahvusvahelistes vetes ikkagi?
Juhul, kui asjasse puutuv(ad) isik(ud) peaks olema Rootsi kodakondsusega, siis vist käiks kogu kohtumenetlus ikkagi Rootsis? Ja siin ei pruugi tegu olla ka otseselt võimaliku terroriakti toimepanijaga, vaid võib olla ka terve ring tegelasi, kes midagi kuulsid-nägid või teadsid, aga ei teatanud õigel ajal, kuhu vaja, või andsid hiljem valeütlusi, üritasid asja kinni mätsida, uurimist takistada jne. Mõne riigi seaduste järgi võib olla tegu üldse aegumatu kuriteoga (nii nagu Iisrael jahib siiani 100-aastaseid vanureid, kellele omal ajal püss pihku pisteti ja koonduslaagrit valvama pandi) ja siis pole muud kui oodata, ehk soovib keegi alles surivoodil midagi südamelt ära rääkida.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
AMvA
Liige
Postitusi: 3529
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: "Estonia" - raske tee tõeni

Postitus Postitas AMvA »

Kriku kirjutas:Lõpetage ära. Kui keegi tapab ükskõik kus Eesti kodanikke, siis on ta ka Eesti kriminaalõiguse ees vastutav.
Rootslasi oli pardal kõvasti rohkem
Crispy
Liige
Postitusi: 858
Liitunud: 03 Veebr, 2016 14:53
Kontakt:

Re: "Estonia" - raske tee tõeni

Postitus Postitas Crispy »

Võrdlus- kui Tallinki laeval tapab üks Vene kodanik teise Vene kodaniku, siis mõistab Eesti kohus õigust Vene seaduste järgi?

Estonia seilas Eesti lipu all, seega tuleb õigust mõista Eesti seaduste järgi...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: "Estonia" - raske tee tõeni

Postitus Postitas Kriku »

AMvA kirjutas:
Kriku kirjutas:Lõpetage ära. Kui keegi tapab ükskõik kus Eesti kodanikke, siis on ta ka Eesti kriminaalõiguse ees vastutav.
Rootslasi oli pardal kõvasti rohkem
Crispy kirjutas:Estonia seilas Eesti lipu all, seega tuleb õigust mõista Eesti seaduste järgi...
Kummalgi pole mingit tähtsust. Eesti Vabariik võib võtta kriminaalvastutusele iga isiku, kes on tapnud mõne Eesti kodaniku. Ükskõik kus see ka ei toimuks, mis lipu all, kui palju mingit muud raffast selle käigus hukka saab või ükskõik mida.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 11 külalist