Olukord Valgevenes

Sündmused, mis saavad ajalooks alles homme.
Vasta
HAT
Liige
Postitusi: 965
Liitunud: 25 Dets, 2016 10:18
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas HAT »

Sama Kommersant annab:https://www.kommersant.ru/doc/4451480?from=doc_vrez
Общая статистика протеста /üldandmed protestide miinuspoolelt:

Задержаны: 11,2 тыс. человек / kinni 11200 VV kodaniku

Погибли: 4 человека / hukkunud

Пострадало силовиков: около 140 человек / peksa sai OMON liiget

Пострадало жителей: более 700 человек / kannatada sai kodanike

Omon saab palka "kukkedes" https://t.me/RealnaiaBelarus/13112
Puhas vene munder / ) avaldab (lt. colonel) toetust Lukale https://t.me/RealnaiaBelarus/13132
Pensionäride hääli Lukale jääb kõvasti ära.https://t.me/RealnaiaBelarus/13129
hjl85
Liige
Postitusi: 6367
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas hjl85 »

https://epl.delfi.ee/arvamus/alasti-maa ... d=91404417
Veel hulk aastaid hiljem, kui Slobodan Milošević puhkas juba ammu taevastel etniliselt puhastel väljadel, nägin äsja välja tulnud dokumentaalfilmi. Kinokroonika asetas viimaks juhtunu õigesse konteksti. Steve Yorki teoses „Diktaatori kukutamine" (täispikkuses versiooni võib näha siit) kirjeldatu on inspireerinud terve rea revolutsioone. Mõni neist uppunud verre, mõni teine jällegi osutunud siiamaani edukaks.
Filmi vaatasid enne „Rooside revolutsiooni" aktivistid Gruusias ning enne 25. jaanuari revolutsiooni võimukukutajad Egiptuses. Selle peategelased, Serbia vastupanuliikumise Otpor! kaks „halli kardinali", Srđa Popović ning Slobodan Đinović käisid nõustamas ka süürlasi. Just seal vallandunud maapealne põrgu on ühtlasi hoiatuseks, kui tähtis on hoiduda hoiduda vägivallast ka siis, kui jõu kasutamine tõotab lühiajalist taktikalist edu tuua.

Legomehikesed ja riisipuding

Raske öelda, kas Balkani revolutsioonisüütajad annavad just praegu aktiivselt nõu ka valgevenelastele (radikaalne, kuid parlamendis esindamata Serbia radikaalne partei näiteks väidab seda), kuid kindlasti on paljud valgevenelased lugenud Popovići raamatut „Revolutsiooni joonis - kuidas kasutada riisipudingut, legomehikesi ning teisi vägivallatuid tehnikaid ühiskondade läitmiseks, diktaatorite kukutamiseks või lihtsalt maailma muutmiseks".

Igal juhul on Valgevene revolutsioon kulgemas praegu - peaaegu - nagu õpikunäide edukast riigipöördest isevalitseja vastu. Ning teada on, et mitmed valgevene aktivistid on tõepoolest käinud Popovići ja ta sõprade loodud nõustamiskeskuses Canvas mõtteid saamas (nii nagu on seda aktivistid Zimbabwest, Ukrainast, Birmast ja üldse umbes 50-st riigist).

Paljuski tugineb Canvase arusaam edukast revolutsioonist kahe USA teadlase uuringule, kus vaadeldi veidi enam kui sajandi jooksul tegutsenud 323 vastupanuliikumist eri maades. Nende analüüs jõudis järeldusele, et vägivallatud riigipöörded õnnestusid 53-l protsendil juhtudest, aga vägivaldsed vaid 26-l. Mis aga kõige tähtsam: kõigest 4% vägivaldsetest võimuhaaramistest tõi kaasa toimiva demokraatia, samas kui vägivallast hoidumisel oli õnnestumise protsent 42.

Mängi Tysoniga malet

Nagu Popović on erinevates intervjuudes rõhutanud, ei maksa minna võtma David Beckhamiga mõõtu jalgpallis või Mike Tysoniga poksis. Parem mängi nendega malet. Vägivald on oskus ja keel, mida despoodid valdavad tavainimesest ülimalt palju paremini. Aga absurdi ning naeruvääristamise ees näivad nad olevat kõikjal hämmastavalt relvitud.


Popović toob usutluses Guardianile näitena, kuidas nad panid Belgradi tänavatele tünni, millele oli maalitud Miloševići nägu - ja selle kõrvale puutoika. Iga möödakäia võis anda talle obaduse. Aga politsei oli kuidagi hädas. No kuidas sa arreteerid kedagi tünni togimise eest? Tähendab, tuleb ämber ära viia. Ja vaatepilt pange tassiva politseinikuga on juba piisavalt naljakas iseenesest, et veel üks kiht hirmu maha võtta.

See on ka kõikide edukate revolutsioonide võti. Ühel või teisel moel tuleb leevendada inimestes hirmu, mida režiim üritab samas iga hinna eest repressiivaparaadi abil tekitada. „Kõik edukad liikumised saavad alguse väga madalast sisenemislävendist," selgitab Popović Guardianile. „Inimestele peab pakkuma võimaluse teha midagi mõtestatut ning siis minema pääseda." Ta toob näitena Tšiili, kus autojuhid sõitsid tänavatel poolega lubatud kiirusest. Väga lõbus, on, millest rääkida ja mida meenutada, aga võmmid ei saa teha peaaegu midagi (sarnast taktikat proovis paar päeva Eestis 2007. aasta aprillis ka Öine Vahtkond).

Ka Lukašenka õpib

Muidugi õpivad ka võimud. Despoodi üldine arusaam on, et vangimajad ja kumminui aitavad välja igal juhul. Paljud Otpori võtted, mida Valgevenes juba enne viimaseid suurdemonstratsioone kasutati, Lukašenka kaake kaua segaduses ei hoidnud. Kui inimesed näiteks tühjal tänaval plaksutama hakkasid, võis nad lihtsalt avtozakki vedada ja seal läbi peksta (ja mõned valel ajal vales kohas mitteplaksutajad samuti). Praegu piisab sellest, kui OMON-i võitlejale tundub, et andsid autoga signaali, kui... Siit edasi on õudusjutte paraku juba liiga palju.

Aga nagu Valgevene jätkuvad protestid tõestavad, võivad inimesed toorutsemisega harjuda. Rääkisin ise just paari päeva eest valgevenelannaga, kes valmistus minema järjekordsele demonstratsisoonile. Üks nädalavahetus jäigi vahele, sest istus siis üheksa päeva plate peal. Või nagu Popovićki ütles - mingi hetk, kui sind on paar korda vahistatud ja läbi pekstud, saad sa aru, et ega kaugemale võim ei küüni. Sel pühapäeval oli neiu nagu viis kopikat jälle platsis.'
Tõsi, see on ikkagi julm. Serbia aktivistid meenutavad, et olid murdumise äärel, kui said öiseid telefonikõnesid emadelt, kelle pojad olid minema viidud. Ning samal ajal langesid taevast kaela NATO pommid. Ja just välise rünnaku tõttu oli Miloševići populaarsus vaat et kõigi aegade tipus...

Paradoksaalselt kaevas režiim just sel ajal viimaseid labitatäisi enda hauast. Serbia Otporil oli noore inimese nägu, aga nagu kirjeldab New York Timesis Pulitzeri preemia laureaat Tina Rosenberg, ei meeldinud vanavanematele sugugi, kui nende 16-aastasi lapselapsi arreteeriti. Ning neist sai vastupanuliikumise peamine baas.

Ega ei tule midagi väga sarnast ette praegu Valgevenest? Kus Lukašenka võis varem olla kindel, et tehku ублюдки ((C) Lukašenka opositsioonist anno 2006) mida iganes, vanainimene valib teda tänuks „stabiilsuse" eest ikka? Ei enam.

Murrame müüte

Samas ülalmainitud New York Timesi artiklis on autor pannud kokku ka nimekirja müütidest, mis revolutsioone saadavad.

Toon siinkohal nad lühidalt ära:

Vägivallatus on sünonüümne passiivsusega. Ei. Tuleb valmistuda sõjaks. Ainult et ilma relvadeta.

Kõige edukamad ülestõusud on spontaansed. Ei. Näiteks Tahiri väljaku hõivamine Kairos võttis kaks aastat planeerimist.

Vägivallatus on küll moraalselt kõrgem, kuid kasutu brutaalse isevalitseja vastu. Viitaks samale Serbia näitele. Pensionärid ei oleks liitunud Otporiga, kui režiimi väidetes nende vägivaldsuse kohta olnuks natukenegi tõtt.

Poliitika on tõsine asi. Huumorist juba rääkisime. Serbia riigikukutajate üheks peamiseks inspiratsiooniallikaks oli Monty Python.

Inimesed tulevad välja inimõigusi kaitsma? Mõni äkki tulebki. Kuid tihti on märksa ohutum kutsuda inimesi välja millegi igapäevase nimel. Kes see ikka algul usub, et suudab diktaatori maha murda? Aga igapäevase leiva nimel protestima minna - miks ka mitte. Ega ilmaasjata alanud Mahatma Gandhi liikumise nähtav osa soolamarssidest. Otpor! aga andis eriti noortele serblastele kuuluvustunne. Olla üks neist, kes on cool.

Vägivallatud liikumised vajavad karismaatilisi liidreid. Üldsegi mitte. Otpori kõneisikuks oli enamasti lihtsalt mõni särasilmne 17-aastane neiu, kes kahe nädala pärast tegi koha vabaks järgmisele.

Ja viimaks. Julgeolekujõud on vaenlased. Võimalik. Kuid targem on neid kohelda potentsiaalsete liitlastena. Mitte üksnes ei pruugi võtted nagu lillede kinkimine OMON-ile olla kasulikud taktikaliselt, vaid ka strateegiliselt. Kui julgeolekutöötaja näeb, et tema vastas on kenad inimesed, usub ta meelsamini, et pärast diktaari langemist koheldakse teda ausalt. Ning ei osuta seega meeleheitlikku vastupanu.

Püssimees on oluline

See, kuidas panna režiimi truid pooldajaid meelt muutma, on aga juba omaette, laiem teema. „Pole kahtlustki, et teatud hetkel otsustatakse iga revolutsiooni saatus armee hoiaku põhjal," kirjutas elukutseline revolutsionäär Lev Trotski oma 1930. aasta ülevaates „Venemaa revolutsooni ajalugu. „Seega toimub tänavatel ja väljakutel ning kasarmuväravates lõppematu võitlus - kord dramaatilise, siis jälle märkamatu, kuid alati meeleheitlik võitlus sõduri südame pärast."

Sõjaväelased muudavad harva oma lojaalsust, kui seisavad silmitsi väikesearvuliste protestidega. Isiklik risk saada kasvõi maha lastud käsu mittetäitmise pärast ei kaalu üles hüpoteetilist tulevikku uue võimu all. Teine asi, kui mass mõjub muljetavaldavana. Kuid päris ühtset valemit, et mis hetkel püssikandjate poolehoid muutub, ei paista maailmas olevat.

Kuid ükskõik kui vastikult nuutijad ja nahkpõlled teinekord ka ei käituks, protestijatel tasub end vaos hoida. Nagu rääkis eeltoodud revolutsioonide arengu uurija Erica Chenoweth nädalakirjale the Nation, näitavad uuringud, et ehkki relvastatud vastuhakk tundub teinekord toovat lühiajalist kasu, võõrandab ta suurema osa elanikkast ning viib vastuhakkajate ühisrinde kiiremale lõhenemisele.

Otsekui musterrevolutsionäärid

Jälgides kasvõi Süüria kogemust, timukamentaliteediga valitsejatele see sobib. Ei maksa ka uskuda, nagu Lukašenka-sugused või tema nõuandjad (Moskvast?) kõike eelnenut ei teaks.

Seni on Valgevene protestid kulgenud peaaegu kõikide edu toovate punktide järgi (v.a see, et nad on vist tõesti siiani ülimalt spontaansed). Nüüd on kõige tähtsam närvi hoida. Ja ka survet.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas ruger »

Vene rahvuskaardi eriüksused harjutavad õppusteks Valgevenes
Special-purpose units of the National Guard of Russia (Federal National Guard Troops Service of the Russian Federation) are practicing training and combat operations on the territory of Belarus. This is taking place against the backdrop of ongoing mass protests in the country.

According to the official website of the Ministry of Defense of the Republic of Belarus, an interdepartmental shooting tournament with standard service weapons was held on the territory of Belarus.

Competitions were held among special-purpose forces of Belarus and Russia. The tournament was dedicated to the 30th anniversary of the Almaz Special Anti-Terrorism Unit (SPBT Almaz) of the Ministry of Internal Affairs of the Republic of Belarus.

The tournament, hosted by Almaz, was held on the grounds of the Volovshchina training center of the Minsk military garrison near Minsk.

Let us recall that, according to the testimony of the expert community, the killer of a peaceful protester Alexander Taraikovsky shot dead on August 10, 2020 could have been affiliated with Almaz unit.

Sniper pairs operation, blocking and destruction of illegal armed groups were practiced during the tournament. Shooting in the dark was also an important component.

It was found that the Rys Special Rapid Response Unit (SRRU) and the Vityaz 604th Special Purpose Center (SPC) took part in the competition from the Russian side. Both of these special-purpose units are part of the Federal National Guard Troops Service of the Russian Ministry of Internal Affairs.
https://informnapalm.org/en/national-gu ... n-belarus/
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
HAT
Liige
Postitusi: 965
Liitunud: 25 Dets, 2016 10:18
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas HAT »

hjl85 kirjutas:
Seni on Valgevene protestid kulgenud peaaegu kõikide edu toovate punktide järgi (v.a see, et nad on vist tõesti siiani ülimalt spontaansed). Nüüd on kõige tähtsam närvi hoida. Ja ka survet.
Rahvaultimaatumi deadline - 120h on veel jäänud.
S Tihhanovskaja kinnitusel ( Я могу гарантировать, что вы получите всю возможную поддержку от фонда BySol .... loe ise edasi https://t.me/s/RealnaiaBelarus ) saab Luka reziim ASAP otsa ja kutsub al.E. 26.10 kogu VV rahvast mitte midagi tegema. Tegevus võib olla ka tegevusetus.Kujutan ette - rahvamassid on ATM järjekorras ootamas mil saab oma rublad kätte.....
HAT
Liige
Postitusi: 965
Liitunud: 25 Dets, 2016 10:18
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas HAT »

3 päeva enne rahvaultimaatumit saabus Luka juurde Vene SVR-i juht Narõskin , Putja usaldusisik
ja üleüldse "hästi informeeritud " isik .
Narõskin pedaalib pikemat aega teemat, et USA on protestide taga ja ajab lõhki VV ka usu pinnalt. Õigeusklik vrs katolik kirik.
Muidugi on N. teadmisel tegijad Pentagon ja CIA.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas ruger »

Valgevenes sai siis rahvas täna kummikuule ja shokigranaate. Kuna välja on kuulutatud üldstreik siis asi areneb edasi.
Vahejuhtum šokigranaatidega leidis aset Minski miilitsa peakorteri juures.

Opositsiooni esindajad teatasid, et miilitsajõud kasutasid meeleavaldajate vastu ka kummikuule ja mitu inimest sai kannatada.

Valgevene siseministeerium kinnitas uudisteagentuurile Interfax, et jõuametkonnad kasutasid meeleavaldajate vastu erivahendeid, kuid ei täpsustanud milliseid.

Valgevenes pühapäeval korraldatud meeleavaldustel president Aleksandr Lukašenka vastu on kinni võetud ligi 60 inimest, teatasid inimõiguslased.

Kinnivõtmistest on teada antud 13 linnas, seal hulgas Minskis, Grodnas, Gomelis, Brestis, Lidas ja Vitsebskis.

Minskis osales meeleavaldusel üle 100 000 inimese.
https://maailm.postimees.ee/7094107/min ... kummikuule

Videod ka-allpool hulgi neid.
https://twitter.com/aldin_ww/status/1320391030785671168
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
HAT
Liige
Postitusi: 965
Liitunud: 25 Dets, 2016 10:18
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas HAT »

Tähtaja lähenedes on taktikalised nõuanded üha asjalikumad: Google tõlkis,
ja tegin arusaadavaks . Paar näidet, edasi loe ise. https://t.me/narodprotiw
5. Karistajate (OMON ) nõrkadeks kohtadeks on kael, põlveots ja tagumik.
6. Üksinda ilma kaitseta seistes tuleb OMON bussidel ja muud karistussalga sõidukidel ratta õhunippel /ventiil/ ära lõigata või väänata.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas ruger »

Protestijate vastu kasutati siis sellist kraami
Today, RGK-60 stun grenades were thrown at the backs of people.
The first photo - what was found on Orlovskaya. The second is to illustrate what the grenade itself looks like
Pilt
https://twitter.com/GorseFires/status/1 ... 6031800322

Korterisse tunginud OMON peksis seal olnuid
https://twitter.com/radabnr/status/1320438403926732800
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
mcraimond
Liige
Postitusi: 167
Liitunud: 06 Jaan, 2009 9:26
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas mcraimond »

Tundub, et täna on asi tõsisemas läinud. Streigid, demonstratsioonid.
https://twitter.com/i/status/1320691958793277440
https://twitter.com/i/status/1320691933262598144
https://twitter.com/i/status/1320683918639714305

Kui Luka peaks tõsisemat jõudu kasutama, võib olukord üsna plahvatuslikuks minna.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas ruger »

Valgevenesse väidetavalt takistatud lääne poolt inimeste sissepääs. Piirangu alla sattusid "sportlikumad noored mehed"
Viimase nädala jooksul ei lubatud mitmesugustel põhjustel Valgevenesse 595 välismaalast, teatas esmaspäeval piirivalvekomitee kõneisik Anton Bõtškovski.

«Valdav enamus on tugevad, sportlikud noored mehed, kes ei suutnud selgitada või kinnitada Valgevene külastamise eesmärki,» tsiteeris uudisteagentuur BelTA Bõtškovski sõnu.

Ta lisas, et suur osa inimestest, keda Valgevenesse ei lubatud, püüdis siseneda Ukrainast, Poolast ja Leedust.
https://maailm.postimees.ee/7095071/spo ... vene-piiri
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
hjl85
Liige
Postitusi: 6367
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas hjl85 »

Üks kumminuia lohistaja läks liiga julgeks ja tormas yksi metroo jaama kedagi vahistama. Sai väga kerge fyysilise hoiatuse
https://twitter.com/pr0tez/status/13207 ... 98081?s=21
Kasutaja avatar
wk2
Liige
Postitusi: 2679
Liitunud: 22 Aug, 2014 17:16
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas wk2 »

Valgevenes tänasel streigipäeval üle 300 kinnipeetu
https://www.svoboda.org/a/30913912.html
Streigist võttis osa üle 1000 väikese ja keskmise suurusega ettevõtte, samuti sellised hiiglased nagu Grodno Azot, MAZ, MZKC, MMZ, Luch, Atlant jt, kelle töötajad streigiga eri vormides ühinesid.
https://www.svaboda.org/a/30913825.html
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas ruger »

Valgevene arstiabi koroonaviiruse valguses
In Minsk, the provision of planned medical care is partially suspended due to the coronavirus. "The situation with COVID-19 in Minsk is predictable. We were waiting for the second wave, ”Dzmitry Charadnichenka, the first deputy chairman of the Health Care Committee, said.
https://twitter.com/GorseFires/status/1 ... 0863622145

Valgevene üksuste allutamisest Vene omadele
Russia achieved a major milestone in the pressure campaign to subordinate Belarus’ military to Russia. Russian and Belarusian Defense Ministers adopted a common military doctrine and announced the formation of Russian-Belarusian “regional grouping of forces” on October 27.
https://twitter.com/Ohra_aho/status/1321193161289617418
Venelaste pikem kokkuvõte
http://pda.mil.ru/pda/news_main.htm?id=12321510@egNews
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas ruger »

Valgevene siseminister sai ametist lahti.
In #Belarus, Lukashenka dismissed Interior Minister Yury Karayeu (the one who authorised use of lethal weapons against protesters), and appointed Ivan Kubrakou, Minsk police chief, as his replacement.

Do not expect a less tough stance on #protests though.
https://twitter.com/AlexKokcharov/statu ... 9857529857

Valgevene sulges oma riigipiirid koroonahaigestumiste kasvu tõttu naaberriikides. Lahti jäi ikka Venemaaga.
Valgevene sulges neljapäeva pärastlõunal oma piiri Leeduga, viidates ohutusnõuetele koroonaviiruse leviku tõkestamiseks, teatas Leedu siseministeerium. Meedia teatel suleti riigipiir ka Poola, Ukraina ja Lätiga.

«Me oleme saanud piirivalveameti esindajatelt teada, et kergtranspordil ei ole lubatud ületada Leedu-Valgevene piiri» COVID-i põhjustel, ütles siseministeeriumi esindaja Božena Zaborovska-Zdanovič.
https://maailm.postimees.ee/7097809/val ... ri-leeduga
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 18 külalist